2021-04-22
今日收工同朋友去咗旺角食台灣嘢,呢間茶茶台式料理裝修得唔錯,而且睇到Menu上面價錢都唔係好貴,所以我哋就入咗去試吓。我哋兩個人分別叫咗個一人鍋($108)同埋一個鹽酥雞扒滷肉飯($68)。個一人鍋我哋叫咗個藥膳雞鍋。個藥膳雞鍋好足料,入邊分別有花雕雞、大蜆、菇類同埋蔬菜仲有炸魚皮。個雞真係冇得頂,食到淡淡的酒香。而且大蜆乾淨冇沙。啲菜吸晒啲藥膳雞湯好好味,唯一美中不足嘅係魚皮佢放咗喺個鍋上邊有啲淋,餐廳可以考慮另上。除此之外個鍋都係水準之上。另外鹽酥雞扒滷肉飯都做得唔錯,因為個雞扒係即叫即炸所以係10分juicy,雞扒唔會炸得好dry 。上面灑滿好香口嘅椒鹽,雖然邪惡但係好好食。滷肉飯啲滷肉就用上充滿油香嘅肉,加埋香甜嘅醬汁,所以我哋好快就食晒成碗飯😆另外要特別推介呢度嗰隻啤酒($45),呢一隻柚香啤酒喺外邊好少見到,原來係台灣直送入口嘅。隻手工啤飲落真係好有柚子香味,而且佢嘅啤酒唔會好苦,女仔都好啱飲。👍 希望下次黎可以試埋佢另外一隻青芒果味啦。