2024-07-16 522 瀏覽
很久沒吃台灣菜了 暫時未有計劃去台灣 唯有在香港止止癮這次跟友人來到灣仔的茶軒探店餐廳裝潢跟餐桌都以木系簡潔風格為主面積超大 不難想像午餐堆滿用餐人流的熱鬧透光的窗邊則擺放舒適沙發卡座主打台式料理的茶軒 提供數款全日套餐有招牌台式牛肉麵 滷肉飯 還有特色泡飯等套餐從 ʜᴋᴅ 𝟼𝟾 起 價錢還包括三小菜跟茶飲 點飯類套餐還會額外有湯品 蠻划算𓋪 台客滷蛋肉燥飯𓋪 台灣五香牛肉麵當天套餐附送的小菜有青瓜 黑木耳跟辣菜甫都好清爽開胃 也好下飯滷蛋肉燥飯份量好大 男生享用應該很滿足 面頭的滷肉燥製作得頗入味 拌勻後每口都吃到肉燥牛肉麵充滿香氣 湯頭比想像來得濃郁還有幾塊熬得軟淋的牛腩條 相當實在如果不想吃麵 還可以換成米粉或飯𓎺 白桃烏龍𓎺 黑糖珍珠鮮奶套餐免費包冷泡茶飲 種類都很多像白桃烏龍 炭焙烏龍 洛神花茶 茉莉花茶等都有為炎夏帶來一點清爽招牌黑糖珍珠鮮奶 奶的比例會較高而且這邊很佛心 黑糖珍珠鮮奶也能少甜跟餐加配 + $𝟷𝟸 算是性價比不俗
很久沒吃台灣菜了

而且這邊很佛心 黑糖珍珠鮮奶也能少甜
跟餐加配 + $𝟷𝟸 算是性價比不俗
2024-07-05
2024-10-29 65 瀏覽
第二次嚟呢度食午餐,上次揀咗招牌雞扒,其實就覺得一般,但見佢成日都好多人,又算光猛舒適,所以決定比多次機會佢🤣今次揀左酥炸排骨配滷肉飯,不過我就+$5 轉配咗米粉 ,飲品揀咗熱嘅胚芽珍珠奶茶🥰。今次既食品同飲品都好食!酥炸唔會炸過龍,豬扒仲juicy的,不會太乾,也香口。見到隔籬枱叫咗肉燥米粉,所以我又跟住叫🤭 湯底濃淡適宜,都唔錯,朋友係揀肉燥飯,佢都話好食。至於飲品,佢跟餐就有杯茶的。但我同朋友都揀左 +$12轉特飲。飲品選擇有好多,整體凍飲賣相靚過熱飲好多!推薦想打卡的人揀凍飲🤣 至於我杯胚芽珍珠奶茶🧋,都好香好好飲的,我仲揀左走糖🤭飲得好開心、無負擔🥳埋單大概每人$100,考慮番份量,都唔係話特別平。見佢大概12:30起要排隊,我覺得要排隊黎講唔算好值🤔 但今次個餐都算好食,如果唔洗排隊大家可以試下😆
2024-10-25
本身想食米線但1點半到見到仲有條長龍即刻唔想食,咁啱又掛住台灣,飯脚帶我去呢間😲今日真係想食麵,所以加$5轉麵,拼酥炸排骨,排骨啱啱炸起都肉嫩多汁入味唔會太熱氣麵條就正常發揮咁,加咗$叫咗杯熱朱古力珍珠,驚飲唔晒加埋外賣杯,我覺得杯嘢飲係幾正😚甜度韌度啱晒我😆 飯腳的新竹米粉好多,食唔晒P.S.不過我覺得性價比冇其他店咁高,佢有加一,定其他鋪頭太好?🤣 外賣價錢又好唔同🤔

一入到間餐廳覺得好寬敞,令人有舒適嘅感覺。當入座嘅時候,本身好多座位,佢想安排我哋坐門口嘅位置,咁多位唔畀係要畀門口位 都唔知咩員工嚟㗎,呢件事我都算喇 我哋揀入面嗰張八人枱,嗰個女員工仲大條道理話:「入面嗰張台滴水喎!」我心諗:滴水你唔處理,仲要話滴水喎。隔咗一陣,我哋坐低已經落完單喇,嘢食送嚟嘅時候 嗰個女員工又要扮大隻 一個人拎曬兩盤嘢 仲要話:「我可唔可以擺低呀?」我心諗:唔可以喎,唔夠力就一盤一盤拎啦!講到食物,佢啲雞根本冇用過蛋漿去炸,淨係不停用炸粉,啲皮仲厚嗰啲肉,啲雞又冇味 真係令我大失所望整體:呢間餐廳啲環境係ok嘅,服務就差啲lor,食物還可以啦。大家去呢間餐廳食嘢,都要「三思而後行」呀😿😿😿😿😿「一試無妨,再試投降,諗起都寒」
2024-08-03
2024-07-27 286 瀏覽
外賣自取回家,兩杯咖啡均只有3分1,拿回去餐廳查詢,他們說以前同事弄錯,還叫我自行倒進餐廳杯子試試。餐廳採購人員為何不採購expresso杯子?那麼3分1的咖啡應該會滿到漏出。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

外賣自取
2024-07-23 277 瀏覽
今日去完書展經過地鐵站附近見到呢間台式餐廳,於是決定入去醫肚食晚餐。我哋叫咗兩份台式全日餐,每份包括台灣小食、主食、同台灣冷泡茶。台灣小食:有黑木耳、拍青瓜、辣菜脯。如果叫飯餐仲送餐湯,今晚送嘅係花枝丸湯。主食:台客滷蛋肉燥飯$68肉燥飯份量十足,有好多醬汁。加上入味嘅滷蛋,成碗飯清晒冇難度,撈埋附送嘅辣菜脯一齊食,口感更加豐富更加惹味。糖醋魚柳配滷肉飯$82魚柳配埋洋蔥、三色椒、菠蘿,酸酸甜甜,魚柳外脆內嫩,炸漿唔厚,魚柳份量多之餘都好開胃。飲品:跟餐有一樽台灣冷泡茶,另外一款我哋轉咗招牌黑糖系列(加$12) - 黑糖珍珠奶茶,可以自己選擇甜度、冰量、奶量,大大杯過足口癮。餐廳空間好大,有好多座位。位置亦都好方便,好近地鐵站。好難得晌灣仔有咁寬敞舒適嘅餐廳,而且食物、飲品都好多選擇,樣樣都想食,價錢又合理。員工雖然人數唔多,但服務好周到,好有禮貌。上菜速度亦都好快,但唔會催你埋單,慢慢坐都冇人趕。一邊食一邊聽住背景音樂,好似置身台灣一樣。

台灣小食:

主食:
台客滷蛋肉燥飯$68

糖醋魚柳配滷肉飯$82

飲品:

2024-07-22 228 瀏覽
晚餐肉燥排骨飯$78+$12(轉珍珠奶茶)+加一服務費覺得份量小,唔知係咪太肚餓定係餐廳煮唔切飯,因為當晚七點幾已經聽到職員向其他客人講冇曬飯,只有麵,飯同肉燥都比較少,排骨乾身(有4塊)。跟餐有個小食(青瓜+雲耳+醬汁)+湯(湯入面有半粒花枝丸)黑糖珍珠奶茶冇乜特別,正常,但珍珠就唔係一粒粒,唔可以每一啖都食到珍珠,珍珠痴埋晒,需要改善。而且希望餐廳正視冷氣機滴水問題,當晚用餐時都不停滴水😞
肉燥排骨飯$78+$12(轉珍珠奶茶)+加一服務費
跟餐有個小食(青瓜+雲耳+醬汁)+
湯(湯入面有半粒花枝丸)
黑糖珍珠奶茶

而且希望餐廳正視冷氣機滴水問題,當晚用餐時都不停滴水😞
肉燥排骨飯
2024-07-21
2024-07-17 266 瀏覽
今次朋友仔帶左小妹嚟灣仔食台灣野有好多台式食物同飲品選擇🥰例如牛肉麵 大雞排 滷肉飯 三杯雞等等最最最緊要有埋珍珠奶茶❤️👏🏻👏🏻👏🏻招牌府城牛肉麵 / 米粉 $78今次👧🏻揀左麵黎試下🫶🏻前菜有雲耳 青瓜 菜圃😀 作為開胃菜 好適合成碗都好多牛腩😍 每件都易咬得黎牛味好香而且成個湯底都充滿牛香味每啖麵質都好香好彈牙 再加埋蘿蔔夠哂滿足❤️超大大雞排配滷肉飯 $78前菜有雲耳 青瓜👍🏻 仲有碗湯一上枱真係大大件雞排🫶🏻每件都外皮夠哂香脆 卜卜脆而且肉質夠香滑多汁😋仲有滷肉飯都好香😍 適量加埋附上嘅醬汁但食落唔會好膩黑糖珍珠奶茶 +$12黑糖加得剛剛好🫶🏻 而且珍珠夠彈牙飲落奶味夠香夠正🤤茶味都好香濃 調得好好飲👍🏻芋香珍珠奶茶 +$12芋香好好味😍 幾易入口❤️配埋Q彈嘅珍珠 同埋香滑嘅奶茶成杯都好滿足🫶🏻我地食完仲買左兩枝無糖白桃烏龍茶黎試下😎真係好香白桃味😍而且烏龍茶味剛剛好 又唔會好澀最緊要係夠凍🫶🏻 邊飲邊行夠哂冰涼❤️
今次朋友仔帶左小妹嚟灣仔食台灣野

真係好香白桃味😍
而且烏龍茶味剛剛好 又唔會好澀
最緊要係夠凍🫶🏻 邊飲邊行夠哂冰涼❤️
2024-07-14 295 瀏覽
👯‍♂️放假同埋姊妹一齊去shopping👗血拼前先快啲食個下午茶先🛍️🍜台灣雙丸麵:好大粒墨魚丸🦑同埋牛筋丸呀🐃 粒墨魚丸仲有勁多墨魚肉添👍台灣麵好滑❤️唔錯🥳🥚台灣蔥抓餅:呢個係食台灣嘢係必點嘅✅台灣蔥抓餅餡料好豐富,裏便有肉鬆、有芋蓉仲有芝士🧀即叫即煮🔥好好食呀👍🐥超大大雞排飯:真係超大傷炸雞排呀👍個皮炸到脆卜卜🔥好香口呀🥳🧋凍胚芽珍珠奶茶:呢杯凍胚芽珍珠奶茶唔會好甜👍啲珍珠幾有咬口✅唔錯😌🧋凍柚子珍珠:柚子味好香,原來柚子配埋珍珠都一樣係咁夾嘅💯好味🈵🧋蜜桃烏龍冷泡茶:大大杯嘅冷泡茶好抵飲呀,呢個係蜜桃烏龍味⭕️好清香💯正呀喂🥳

2024-07-07 313 瀏覽
灣仔平價台式餐廳|茶軒成日經過都好來食,終於有時間入去坐低慢慢食!最近去咗幾次台灣,返咗嚟香港之後都仲係心心念念台式嘢🥹茶軒果然冇令我失望👍🏻下午茶仲要超抵食💯台灣蔥抓餅 $42蔥抓餅內有芋泥、肉鬆、芝士🧀超足料又夠味🩷芝士蛋蔥抓餅$38不過不失,但略微冇咩料,有少少plain🤣超大大雞排(米粉)$48雞排超好味😋米粉個湯底係煮出嚟嘅豬肉湯、好有誠意!滷水雞蛋$10鹽酥雞粒$28蜜桃烏龍$28Bible rating: 7.5/10
灣仔平價台式餐廳|茶軒

台灣蔥抓餅 $42
蔥抓餅內有芋泥、肉鬆、芝士🧀超足料又夠味🩷

芝士蛋蔥抓餅$38
不過不失,但略微冇咩料,有少少plain🤣

超大大雞排(米粉)$48
雞排超好味😋米粉個湯底係煮出嚟嘅豬肉湯、好有誠意!

滷水雞蛋$10
鹽酥雞粒$28
蜜桃烏龍$28

Bible rating: 7.5/10
2024-06-28 293 瀏覽
呢間位於灣仔嘅台灣菜餐廳,味道唔錯。餐廳環境有空間感,樓底夠高🌟。夜晚嚟到都幾受呢度附近嘅人歡迎🥰,相信係以呢區嚟講,價錢夠吸引。.🍜台灣五香牛肉米粉($78)呢個價錢係包埋小食、飲品嘅套餐價。有幾道涼菜小食,可以配埋牛肉米粉一齊食,令到味道更加惹味👅。五香湯底味道甜甜鹹鹹,有種滷水汁嘅感覺,米粉索埋湯好好食。蜜桃烏龍既有果香味🍑,感覺又清新,好夾濃郁嘅湯麵。.🎏度小海味泡飯($82)泡飯味道有驚喜!海味有好多款,食到豐富嘅海味鮮香味😋,鮮甜嘅味道入晒味,忍唔住一啖接一啖。洛神花茶味道酸甜開胃🌸。呢款套餐仲有甜品啫喱添。
🍜台灣五香牛肉米粉($78)
🎏度小海味泡飯($82)
2024-06-26
2024-06-18 244 瀏覽
好耐都冇嚟灣仔,原來啲餐廳都轉咗唔少見到菲林明道有間新開木系裝修台灣嘢,晚市套餐都唔使$100,喺灣仔區嚟講幾抵食酥炸排骨配米粉$83酥炸排骨炸粉薄又脆,排骨炸完依然好鬆化本身個餐巾肉燥飯,唔想食飯嘅話,可以加$5轉台灣麵或者米粉米粉採用彰化米粉,口感比較軟身招牌府城牛肉麵$78牛肉麵有齊牛腩牛筋,份量都幾豐富面底係刀削麵,紅燒湯底唔會油膩,係比較健康嘅選擇水蜜桃紅茶$5 & 梅子綠茶$5兩杯飲品都好清爽,梅子綠茶喂酸酸甜甜,比較開胃。
好耐都冇嚟灣仔,原來啲餐廳都轉咗唔少

酥炸排骨配米粉$83
酥炸排骨炸粉薄又脆,排骨炸完依然好鬆化
本身個餐巾肉燥飯,唔想食飯嘅話,可以加$5轉台灣麵或者米粉
米粉採用彰化米粉,口感比較軟身

招牌府城牛肉麵$78
牛肉麵有齊牛腩牛筋,份量都幾豐富
面底係刀削麵,紅燒湯底唔會油膩,係比較健康嘅選擇

水蜜桃紅茶$5 & 梅子綠茶$5
兩杯飲品都好清爽,梅子綠茶喂酸酸甜甜,比較開胃。

今日就嚟到灣仔呢一間茶軒度食下午茶😍下午茶時間呢度都有好多客人喺度😋地方非常之闊落👍🏻環境舒適🥰我哋就叫咗兩個下午茶嘅set一個係台灣蔥抓餅 $42🧀🧀另一個係超大大雞扒配新竹米粉🐣🐣 $48,叫咗份鹽酥雞粒♥️同埋炸花枝丸🩷飲品方面跟餐叫咗個黑糖珍珠奶茶🧋同埋青檸柚子🍋飲品可以自選冰量🧊🧊珍珠同奶份量都可以揀💙💙黑糖珍珠奶茶唔會太甜🤤🤤青檸柚子夠晒清爽😋台灣蔥抓餅份量十足❣️❣️內餡包咗芋泥🧀🧀芝士同埋肉鬆😍😍夠晒鹹香,蔥抓餅外皮香脆🥰而且餡料飽滿😘非常好食☺️☺️超大大雞扒炸得非常香脆,同時亦都保留到雞嘅肉汁勁Juicy😋😋😋鹽酥雞粒同花枝丸都係熱辣辣🔥🔥炸起,雞粒仲落咗少少孜然粉調味😙食落去更加惹味🥰🥰花枝丸大大粒😋😋勁彈牙😋整體嚟講性價比相當高!喺灣仔好食又抵食嘅台灣菜😍
地方非常之闊落👍🏻環境舒適🥰

我哋就叫咗兩個下午茶嘅set一個係台灣蔥抓餅 $42🧀🧀

食落去更加惹味🥰🥰花枝丸大大粒😋😋勁彈牙😋

整體嚟講性價比相當高!喺灣仔好食又抵食嘅台灣菜😍
下午茶
2024-05-10 370 瀏覽
今晚嚟到呢一間餐廳,同朋友傾偈食飯。地點來會展站不太遠, 5分鐘左右路程可到達。晚市來講,餐廳內人流不多,但我們就是喜歡這種休閒琴。樓底高,地方闊落,沒有壓迫感。點了一份雞絲肉燥飯,一份蚵仔泡飯,都是便當。分量剛好,雞絲看上去沒什麼色水,但吃起來卻很夠味道,肉燥開胃好吃,喜歡吃便當,有冷盤涼拌青瓜,涼拌雲耳,還搭了個小小的蒟蒻。蚵仔泡飯很喜歡,對於剛剛病好的我來說開胃好吃,蚵仔分量足夠,湯底清淡適中,很喜歡他還加了少量木魚片,九層塔。吃起來味道更豐富。明明胃口不大,但吃著吃著整碗就吃光!
雞絲肉燥飯
蚵仔泡飯
雞絲肉燥飯
蚵仔泡飯
2024-05-03 252 瀏覽
茶軒環境四正!而且面積夠大具文青風!所以都坐了好多食客!酥炸排骨米粉排骨仍然有熱既感覺!肉質鮮美又脆口,加上幼身台灣米粉!配搭上真係唔錯!黑糖珍珠奶茶好大杯之外!又勁多珍珠,具咬口感!
茶軒環境四正!而且面積夠大具文青風!所以都坐了好多食客!

酥炸排骨米粉

黑糖珍珠奶茶
好大杯之外!又勁多珍珠,具咬口感!