2023-05-16 677 瀏覽
Lunch試一試呢間台灣菜,鋪頭面積唔算細,都有大約10張枱,lunch等位唔耐佢每個lunch set都會配一支茶,包裝啫喱,台式小食,例如青瓜同木耳,仲有一碗湯雞扒飯係廚師推介,雞扒好大塊,同埋炸粉唔會好厚,啖啖肉,飯就會配滷肉飯,同埋都大碗,一定食得飽,同埋佢啲飯食得出粒粒分明,好食😋仲有試左蚵仔泡飯,佢啲湯淡淡地,唔會好鹹,但係就相對無咩特別,蚵仔份量中等價錢方面一個set大約80幾蚊,可以接受,以後食lunch多個選擇

2023-02-28 871 瀏覽
最近到了灣仔 ‘’茶軒‘ 食台式早餐🍴店內裝修簡潔、環境寧靜、食物味道不太濃,食完唔口渴👍價錢公道😊鮮蝦風味擔仔麵配炒蛋多士🦐🍜台式炒麵配貢丸湯🍝芝士葱抓餅 (餡料可選:芋泥、肉鬆、蛋、芝士)🌯招牌烤豬扒蛋吐司🥪即磨咖啡☕️
最近到了灣仔 ‘’茶軒‘ 食台式早餐🍴

鮮蝦風味擔仔麵配炒蛋多士🦐🍜
台式炒麵配貢丸湯🍝
芝士葱抓餅 (餡料可選:芋泥、肉鬆、蛋、芝士)🌯
招牌烤豬扒蛋吐司🥪
即磨咖啡☕️

2022-11-20 793 瀏覽
今晚和友人放工後到灣仔附近逛,見到商場隔離有間地舖食台式菜,久久未能旅行掛住台灣美食,於是決然選擇了這件餐廳。 餐廳內簡約嘅風格感覺舒適又放鬆,餐牌圖文並茂適合我這種需要看圖找吃的人。主食方面,選擇了台瘋椒麻雞飯配例湯和原湯牛肉麵,椒麻雞飯的肉量簡直足料到驚喜友人,配上肉燥和蛋,而且飯量適中,適合喜歡食餸多過澱粉質的友人。雞排非常入味,咬上口鮮嫩多汁,而且保留雞肉的鮮味。整個便當有齊主食、例湯、前菜和輕量甜食,比起一般台式便當更豐富,份量都是平均地一小碟,非常用心,適合心大心細又想試好多款式的友人。至於牛肉麵,濃湯的牛肉味非常香,我忍不住差點兒全灌了。牛肉方面,有別於一般牛肉麵所選用的牛展,茶軒用上封門柳,入口滑溜香甜,看得出餐廳在食材選用上都好俾貨!飲品方面,胚芽珍珠奶茶和茉香珍珠奶茶的茶底味道都很香醇,配上珍珠和奶,香滑之餘又有咬口煙韌。
2022-11-17 633 瀏覽
“原湯牛肉麵”($78)“台瘋椒麻雞飯 配餐湯”($78)以前讀中學間唔中都會食吓茶軒因為貪佢夠平夠抵食😆不過唔知幾時開始原來全香港都冇哂分店🥲最近茶軒終於返嚟啦🤣新店設喺灣仔,裝修似足文青cafe😆呢道晚市有提供精選套餐,更有一人小火鍋🔥套餐會跟埋台式小食,甜品,冷泡茶😚我地就叫咗2份套餐食😛首先係原湯牛肉麵🐮粗麵食落煙韌有口感而且仲好掛湯😚牛肉牛味香濃仲唔會韌☺️配料仲有入哂味嘅紅蘿蔔🥕同牛肉麵必備嘅酸菜😋另一個餐點咗台瘋椒麻雞飯🐔雞肉份量夠哂多,外面脆脆地入面唔乾柴食落味道椒椒麻麻咁好過癮🌶呢個餐仲會跟埋碗貢丸湯😛飲品方面加錢轉咗茉香珍珠奶茶,茉香青檸大大杯好抵飲🥳
“原湯牛肉麵”($78)

“台瘋椒麻雞飯 配餐湯”($78)

以前讀中學間唔中都會食吓茶軒

因為貪佢夠平夠抵食😆

不過唔知幾時開始原來全香港都冇哂分店🥲

最近茶軒終於返嚟啦🤣

新店設喺灣仔,裝修似足文青cafe😆

呢道晚市有提供精選套餐,更有一人小火鍋🔥

套餐會跟埋台式小食,甜品,冷泡茶😚

我地就叫咗2份套餐食😛

首先係原湯牛肉麵🐮

粗麵食落煙韌有口感而且仲好掛湯😚

牛肉牛味香濃仲唔會韌☺️

配料仲有入哂味嘅紅蘿蔔🥕同牛肉麵必備嘅酸菜😋

另一個餐點咗台瘋椒麻雞飯🐔

雞肉份量夠哂多,外面脆脆地入面唔乾柴

食落味道椒椒麻麻咁好過癮🌶

呢個餐仲會跟埋碗貢丸湯😛

飲品方面加錢轉咗茉香珍珠奶茶,茉香青檸

大大杯好抵飲🥳
無意中發現呢間灣仔中既清泉,唔洗加一之餘,下午茶大大份連埋正宗台式飲品,$40都唔洗😨🌟芋泥法蘭西多士配地瓜球 $38🌟地瓜球有驚喜,口感煙韌香脆;加咗芋泥既西多士,味道更多層次,甜度適中😋個人建議女仔可以兩人當小食share,再order多個正餐,因為都幾full😌🤫🌟台瘋椒麻雞飯配例湯 $78🌟太肚餓既關係叫咗個椒麻雞飯,加咗香菜即係荽茜做點綴,一齊食,味道更香口,配台灣肉燥飯,襯熱辣辣食,味道更好🤤🌟芋香珍珠(凍)$28🌟聞落好香既芋香味,非一般用粉沖,唯一美中不足嘅係珍珠既軟硬度可以控制得再好啲🤭🌟炭焙烏龍 $25🌟好濃郁烏龍茶香味,樽身設計都好貼心,裡面有茶隔,以免飲到一片片茶葉,好細心嘅設計😍

🌟芋泥法蘭西多士配地瓜球 $38🌟

🌟台瘋椒麻雞飯配例湯 $78🌟

🌟芋香珍珠(凍)$28🌟

🌟炭焙烏龍 $25🌟

• 台瘋椒麻雞飯配餐湯
2022-11-15 246 瀏覽
打工仔食飯時間唔多,要用好啲時間黎差返電更加難,今日想推薦灣仔一間台式餐廳-茶軒。餐廳樓底極高,多盞精緻玻璃小吊燈裝飾,座位寬敞,靜靜地歎杯靚茶,正午餐選擇都算多, 當然要試下台灣地道美食-極級鵝肝配滷肉飯:比較少有嘅美食,鵝肝質感較粉嫩,肝味濃厚,加埋肥廋適中嘅滷肉,另外一定要提下助餐嘅酸菜,味道微酸,開胃唔刺激,撈埋白飯一齊食,推介。除左滷肉飯外, 滷水拼盤配拉麵都值得一試, 大大份有雞翼、牛肚同豬耳, 牛肚同豬耳爽脆, 雞肉嫩滑入味, 手工拉麵彈牙沙湯底香濃。叫得茶軒當然唔少得茶啦, 套餐可以免費選一款台灣冷泡茶, 有成5款甘多可以選, 烘焙烏龍茶:味道清雅,口感冰凍,入口非常舒服,嘴位仲有個貼心嘅濾網,唔會成口茶葉㗎,抵贊! 洛神花茶就最適合女士飲用, 補血又養顏, 味道酸甜開胃, 飲完醒神晒。總結,餐廳環境闊落舒適,位同位之間唔會坐得好密, 中午差足電,下晝又繼續努力!

2022-11-12 260 瀏覽
約咗朋友喺灣仔食lunch,朋友想食台灣嘢,終於決定去試吓「茶軒」,因為外面望落去都幾靚,而且地方幾大座位亦幾多,入到去一邊全玻璃,另一邊灰色泥水牆,再配上木枱櫈,而且佢嘅樓底極高,所以就算坐滿人,都仍然覺得簡單舒服,真心要讚吓佢嘅服務,最初去到冇晒窗口卡位,後來有人走,侍應好樂意咁幫我哋轉位,而之後送食物同執碗碟嘅姐姐都非常有禮貌,講真而家好少去到咁嘅價位食店有咁好嘅態度👍🏻試咗佢哋嘅lunch set $78,仲包兩款台灣小食、是日甜品同一杯飲品,(台灣冷泡茶系列或+$8轉招牌黑糖系列)好吃雞肉配滷肉飯 - 個lunch set一啲都唔稀塲,雞肉份量多,好嫩滑,真係「好吃」,滷肉飯大大碗,仲要有貢丸湯,貢丸係彈牙嗰種台鐵排骨配滷肉飯- 排骨食得出係新鮮炸出嚟,外面酥脆內軟👍🏻洛神花冷泡茶- 一見到佢嘅樽寫住「十分幸福」,下邊細細行寫住「除了愛什麼都不添加」,一路飲都覺得健康啲開心啲😂而且佢大大支,飲唔晒仲可以拎走黑糖珍珠奶茶- 珍珠份量足,奶茶唔算好甜👍🏻總括嚟講,咁嘅價錢有咁嘅份量同埋食物質素,性價比真係好高

好吃雞肉配滷肉飯

台鐵排骨配滷肉飯
- 排骨食得出係新鮮炸出嚟,外面酥脆內軟👍🏻

洛神花冷泡茶

黑糖珍珠奶茶
- 珍珠份量足,奶茶唔算好甜👍🏻

總括嚟講,咁嘅價錢有咁嘅份量同埋食物質素,性價比真係好高
📌 茶軒📍 灣仔菲林明道8號大同大廈地下1&2號舖☎️ 28897798★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*唔講真係唔知原來灣仔開咗間新嘅餐廳主打台灣菜。呢日珍奶癮起,就過黎食個晏止下癮。餐廳有落地大玻璃可以望見路人來去匆匆,室內樓底好高,裝修採用木系格調,加上寬敞嘅環境,十分寫意,同繁忙嘅街景形成強烈的對比。午餐選擇全面,飯麵小食甜品一應俱全。套餐附送 台灣冷泡茶。亦可以加$3轉四季茶或加$8轉黑糖珍珠系列。我地叫咗兩個午市套餐,有爽口木耳作前菜,超彈牙貢丸湯,同軟糯朱古力花生糯米糍。💫香滷鴨肉配滷肉飯($78)鴨肉結實,入口無渣,肉味濃,滷水香而不濁,唔會死鹹。滷肉飯嘅肉肥瘦夾雜,撈飯一絕!💫台瘋椒麻雞飯配餐湯($78)味道微麻唔算辣,分量好大,好似碎上大雞扒咁,外表炸到香酥脆口,內裏肉質夠juicy,軟諗唔會好乾柴。💫黑糖珍珠鮮奶加咗錢叫珍奶,珍珠極多一啲都唔留手,「不」極都仲有,奶好滑,仲另上一少杯黑糖俾我調較最啱自己嘅口味,呢個服務好貼心!間唔時都會喺灣仔食lunch ,呢間幾唔錯,環境舒適,好啱傾密偈,都可以
📌 茶軒
📍 灣仔菲林明道8號大同大廈地下1&2號舖
☎️ 28897798

💫香滷鴨肉配滷肉飯($78)
香滷鴨肉配滷肉飯

💫台瘋椒麻雞飯配餐湯($78)
台瘋椒麻雞飯配餐湯

💫黑糖珍珠鮮奶

間唔時都會喺灣仔食lunch ,呢間幾唔錯,環境舒適,好啱傾密偈,都可以再回訪!

2022-11-07
香滷鴨肉配滷肉飯
台瘋椒麻雞飯配餐湯
2022-11-10 201 瀏覽
台灣文青小食店香港人不嬲都鐘意食台灣野,飲台式飲品同朋友路經呢間台灣店 見舖面好簡潔 價錢相宜決定試下椒麻雞扒飯 $78呢個set成個便當🍱會面一個滷肉飯同肉丸湯個雞食落好麻,食得好過癮,雞肉嫩滑,食落好驚喜無諗過小店都會有咁高水準仲有三款小食,未食見到個便當心情都靚d😍飲品叫左一款茶同香芋珍珠奶茶🧋,兩杯都好好飲,味道濃郁,唔會一味死甜。同埋好大杯,最啱同朋友一路飲、一路慢慢傾。係灣仔區黎講 價錢算係咁,可以叫做打工仔平民飯堂!
台灣文青小食店

香港人不嬲都鐘意食台灣野,飲台式飲品
同朋友路經呢間台灣店 見舖面好簡潔 價錢相宜決定試下

椒麻雞扒飯 $78
呢個set成個便當🍱會面一個滷肉飯同肉丸湯

仲有三款小食,未食見到個便當心情都靚d😍

係灣仔區黎講 價錢算係咁,可以叫做打工仔平民飯堂!
2022-11-10 171 瀏覽
今天約了保險經紀在灣仔菲林明道的茶軒講解投資,各自叫了午餐。我要了北方大滷麵($68)配飲品黑珍珠鮮奶(+ $8)。果然是北方做法,湯成糊狀令麵質更入味,配合娃娃菜、冬菇、瘦肉和大蝦,清甜美味。平時飲慣奶茶,今次見有熱的珍珠鮮奶很特別,奶味濃郁不用加糖,飲後對我等老人家的胃很舒服!經紀食的原湯牛肉麵($78),濃湯加爽滑麵質再配合牛肉和紅蘿白,充滿臺灣味道!這餐廳用的牛肉脂肪少但牛味重。兩個麵餐都有酸菜和木耳贈送,加在麵上一齊食更覺一流,又有軟綿綿的糯米糍做甜品。經紀話飲完洛神花茶,喉嚨舒暢,餐廳大玻璃光猛舒適,可以向我慢慢解釋!

北方大滷麵

原湯牛肉麵

2022-11-10
2022-11-10 148 瀏覽
行經灣仔, 被一個好大的落地玻璃窗吸引, 驟眼看間餐廳設計已經令人好舒服, 於是入內試下. 樓底有成兩層樓高, 好有空間感, 難得係咁擠逼的鬧市可以有個咁CHILL的落腳地, 未食淨坐已經大讚🤩🤩🤩餐廳係食台灣野, 見到有一人一鍋, 包埋飲品都唔駛$100, 好抵食好吸引😋😋😋於是同老公每人叫左一鍋。有4款湯底, 我叫原味牛肉湯加冬粉, 老公叫沙茶湯加麵。火鍋好足料, 主要食材有豬肉糕, 丸子, 高麗菜, 蛋, 豆腐, 大豆皮, 金針菇, 蟹棒, 肉片, 同蝦。除左蝦稍為唔夠新鮮外, 其他食材都好正好好味, 特別係牛肉湯鍋既牛腩, 好鮮嫩又有口感, 湯底好夠味, 如果唔食得辣又鍾意濃味的話, 牛肉鍋係必選。老公個沙茶湯鍋相對較淡, 無牛腩但有多D 豬肉片。餐飲我地叫左洛神花茶同埋高山翠綠, 淨係個樽已經好吸引😍,好夠茶味也可消滯, 正👍🏻👍🏻👍🏻

服務態度和食物選擇都不太好的一間餐廳,剛開業時已多次幫襯,食物質量還可以。但昨日午餐時段再次幫襯,想下單牛肉面轉幼面,問第一名員工說沒問題,再正式下單時,第二名員工說不可以,加上態度很差,感覺是我錯了,食物不應該轉,令人感覺難受😭😭加上我之前幫襯時,我和我太太都有問過其他員工,他們都是說可以轉幼面的,現在因為一個員工強硬地說不可以。我相信是該員工的問題,但已令我不會再幫襯這食店😭😭一次令人不愉快的體驗😭
服務態度和食物選擇都不太好的一間餐廳,

剛開業時已多次幫襯,食物質量還可以。

一次令人不愉快的體驗😭
2022-11-09
午餐
介紹返💁🏻‍♀️。。🇹🇼 台灣嘢 在灣仔 🇹🇼。茶軒。大同大廈地下1&2號舖。全日套餐台瘋椒麻雞飯。是日台灣小吃。飲品。是日甜品。HKD78一人火鍋沙茶湯。飲品豬肉片。豬血糕。貢丸。鮮蝦。高麗菜。蛋。豆腐。大豆皮。金針菇。蟹棒配主食 - 麵 / 粉絲 / 飯。HKD98麥香烏龍。HKD28。跟餐 唔使加錢黒糖珍珠鮮奶。HKD25 @ Hot。HKD28 @ Cold。跟餐 加HKD8🤫 又係朋友係要見架~系列..我要嚴正聲明我唔係一個重色輕友嘅朋友🤭..所以係時候約下朋友仔出嚟見面食餐飯吹吓水..咁朋友仔喺金鐘同灣仔中間返工嘅..我哋一於喺呢一帶搵間嘢嚟試吓..然後比我喺社交平台碌到一間睇落環境幾舒適嘅台式餐廳..一於就揀佢啦🤫 講緊嘅就係位於灣仔方向大同大廈嘅茶軒..咁因為我哋約咗六點半開餐..咁早就梗係大把位任坐..我哋揀咗一個喺窗邊落地玻璃嘅四人卡位坐..然後就一齊研究吓個Menu..發現原來茶軒夜晚黑嘅Menu比較簡單..主要係四個台式套餐同三種唔同嘅一人邊爐..朋友仔就揀咗睇相好似好豐富嘅台瘋椒麻雞飯套餐..而我就一於試吓呢度嘅沙茶湯底一人一鍋🤫 先嚟講下朋友仔個台式Set先.
介紹返💁🏻‍♀️

🇹🇼 台灣嘢 在灣仔 🇹🇼
。茶軒
。大同大廈地下1&2號舖

全日套餐
台瘋椒麻雞飯。是日台灣小吃。飲品。是日甜品
。HKD78

黒糖珍珠鮮奶
。HKD25 @ Hot
。HKD28 @ Cold
。跟餐 加HKD8

🤫 先嚟講下朋友仔個台式Set先..估唔到今時今日仲可以喺灣仔食一個只係七十八蚊嘅晚餐..仲要幾豐富架喎..等我講吓個餐包咗啲咩先..兩個前菜分別係..涼拌木耳同埋酸菜粒粒..兩樣都非常之爽口開胃..而且以前菜嚟講份量都唔算少喎..然後椒麻雞仲厲害..除咗做得到外脆內軟之外仲幾Juicy添..而份量勁多..有兩大塊雞扒咁滯..另外朋友仔話佢好欣賞呢度啲肉燥喎..佢話呢度啲肉燥唔係平時出邊好大機會食到嘅剩係得肉碎..而係有肥有瘦嘅肉燥..仲要夠入味個喎..真心估唔到有呢個質素..然後個餐仲跟咗一個貢丸湯..咁個湯就正常口味啦..冇乜太特別..最後個餐仲有兩粒迷你黑糖花生糯米糍..朋友仔分咗一粒俾我食..煙靭得嚟花生味香濃..唯一就係黑糖唔知點解有啲咖啡味咁嘅款🤭
🤫 另外就講吓我嘅一人一鍋啦..茶軒呢度嘅一人一鍋有四種口味..牛肉味啦..沙茶味啦..雞味同埋麻辣湯底..咁我就梗係揀出邊一人一鍋好少見到有嘅沙茶湯底啦..唔講啲餸..淨係個湯底都真係唔錯..味道夠晒香濃..然後豬肉片大概有五六片左右啦..肉質都OK嘅..另外仲有兩粒大貢丸一隻中蝦..兩嚿豬血糕..五六嚿豆腐..一大住金菇..兩條顏色非常之鮮艷嘅蟹柳..同埋我本身以為係響鈴嘅大豆皮..淨係聽我數都知其實真係幾豐富..我最欣賞嘅除咗係豬肉片之外就係嗰兩粒大貢丸..又真係台灣食到嗰種好好味嘅貢丸喎..然後大豆皮呢..我都未試過食嘅之前..點樣形容好呢..類似羅漢齋入邊嗰啲腐皮..都幾吸湯..好適合打邊爐食..然後隻蝦正常啦..差啲唔記得講..個煲入邊仲有超級勁多嘅高麗菜..食咁多菜即刻覺得自己好健康..仲有就係跟鍋再可以揀一碗粉絲做主食..真心係可以飽到上心口㗎
🤫 嘢食講完而家就介紹埋啲嘢飲先..我就揀咗跟餐唔使加錢嘅麥香烏龍..咁冷泡茶度度都差唔多嘅對我嚟講..茶味算香濃..最緊要夠凍又解渴..一邊打邊爐一邊飲就最啱啦..然後朋友仔就揀咗肥仔水🤭..凍嘅黒糖珍珠鮮奶..佢冇特別形容俾我聽味道如何..不過我就見到佢咕嚕咕嚕咁樣勁快飲晒兼且啜晒所有珍珠
🤫 總括嚟講..茶軒嘢食嘢飲都唔錯..而且餐廳嘅樓底真係非常之高..就算好多人入咗嚟坐都唔會覺得話好困聲..而且座位都分得好開..又真係幾舒服嘅..最適合就係好似我哋咁樣一邊吹水一邊食飯..然後雖然話呢度晚飯選擇唔多..但係勝在真心性價比..兩個餐嘅份量其實應該夠三個人食咁滯..值得大家嚟試吓㗎
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2022-11-04 160 瀏覽
平時食米線有得揀嘅話一定要加麻花椒嗰種麻真係好刺激如果你諗法同我一樣就一定要試吓台瘋椒麻雞麻木感十足 超瘋超刺激保證做到十級麻度條脷冇反應 仲要只係有麻冇辣 食唔得辣嘅人都可以挑戰唔單只個味 個雞扒本身都炸得好香脆仲要零肥膩 雞肉有保持嫩滑多汁一個Set($78) 食到瘋椒麻雞重有香氣四溢嘅滷肉飯 滷味十足唔覺heavy配飽滿香軟白米 味勝易牙個set仲有貢丸湯、兩款前菜和甜品原湯牛肉麵($78)都唔講得少配多片香濃有肉味的牛肉片爽口彈牙拉麵 辣香豐盈湯底試試珍珠奶茶 可凍可熱奶味茶味平均 慷慨份量珍珠
平時食米線有得揀嘅話一定要加麻

仲要零肥膩 雞肉有保持嫩滑多汁

一個Set($78) 食到瘋椒麻雞
重有香氣四溢嘅滷肉飯 滷味十足唔覺heavy
配飽滿香軟白米 味勝易牙

個set仲有貢丸湯、兩款前菜和甜品

原湯牛肉麵($78)都唔講得少
配多片香濃有肉味的牛肉片
爽口彈牙拉麵 辣香豐盈湯底

試試珍珠奶茶 可凍可熱
奶味茶味平均 慷慨份量珍珠
  • 台瘋椒麻雞飯
2022-11-03 126 瀏覽
仲係去唔到台灣好彩香港有好多台灣嘢食近排比我發現咗公司附近有一間平靚正CP Value超高嘅台式料理 #茶軒叫咗好吃雞肉飯同埋滷水鴨肉飯有湯有前菜有甜品前菜有麻醬雲耳另外一個類似酥炸小排骨一熱一凍 兩個都好食兩個主菜個飯都係滷肉飯本身冇乜Expectation 點知有驚喜喎滷肉有肥有瘦 食落去feel到有膠質嗰種冇汁都調得好味講吓主菜先好味雞 偏清淡 雞肉超滑 份量超多鴨肉濃味啲 我啲啲重口味人覺得鴨肉好食啲滷水做得幾好另外個湯係貢丸湯 粒貢丸冇揸流攤 好彈牙最後甜品係炸紫薯波波 同埋朱古力花生糯米糍 兩樣都係台灣嚟啱啱每啖一個 兩啖食晒🙈嘢飲因為減肥唔飲珍珠奶茶所以叫咗洛神花茶,同埋綠茶佢cold brew 的 正正子 個樽其實好靚仲有個濾嘴隔住晒啲茶葉唔會係你飲嘅時候茶葉入晒你個口超貼心我見到夜晚仲有打邊爐小資朋友可以去食
仲係去唔到台灣
粒貢丸冇揸流攤 好彈牙
最後甜品係炸紫薯波波 同埋朱古力花生糯米糍 兩樣都係台灣嚟
啱啱每啖一個 兩啖食晒🙈
嘢飲因為減肥唔飲珍珠奶茶
所以叫咗洛神花茶,同埋綠茶
佢cold brew 的
正正子 個樽其實好靚