2021-08-19 81 瀏覽
小清新cafe🌿可以選擇坐室內草地,適合打卡但對腳會好辛苦🙈亦可以坐番普通位置,對住開揚大玻璃享受美食🍽(我呢d好食懶飛嘅都係追求舒適為主🤣book位要求坐番凳)🔆黑松露牛肝菌野菌意大利飯$𝟙𝟝𝟠菌類份量給得很足🥰可惜牛肝菌味沒有很突出😗比起平時食的意大利飯,通常只係飯心保留口感,這裡飯粒的質感明顯較硬🔆煙三文魚蘆筍刁草扁意粉$𝟙𝟝𝟠 唔好睇佢小小一碟,份量真係好多😝食極都仲有。意粉偏彈牙有口感,好開心呢碟都係好多菇。味道唔錯,但又沒有太大驚喜🔆焦糖單骨雞翼$𝟞𝟠 我都唔記得有幾多枝骨🤣但都係份量多。雖然單骨但每枝食落都好有肉,焦糖入味甜滋滋的🥰🔆白桃荔枝乳酸梳打$𝟜𝟠 怕甜可能會覺得要甩牙🤣但我好鍾意飲甜野所以可以接受,而且都不會有怪味,味道安全呢個價錢食個lunch真係不便宜,但都考慮番每樣食物嘅份量都好多。平時兩個人出去食飯,叫兩個主菜一個小食通常都剛好🧐今餐我食唔哂🤣
黑松露牛肝菌野菌意大利飯

🔆白桃荔枝乳酸梳打$𝟜𝟠

午餐
焦糖單骨雞翼
2021-08-19 45 瀏覽
介紹返呢之前食嘅尖沙咀cafe先~ 呢間cafe最出名就係室內草地,一秒影出野餐感!🌿雖然坐到草地corner,但可惜我係夜晚去,影唔到自然光呢,不過食物背景係草地都幾特別嘅~成晚最鍾意一定係抹茶心太軟, 抹茶味濃得嚟唔會太over,一切開就流心令人心情愉悅。暖笠笠嘅心太軟配vanilla雪糕,好味!孜然雞翼亦都冇令人失望,超級熱辣辣,肉嫩唔dry。主菜揀咗黑松露醬貝柱芝士意大利飯同茄汁鮮蝦青囗扁意粉, 意大利飯做到al dente,有意大利餐廳出品嘅口感,意粉幾開胃,但整體海鮮只係普通,食完冇印象。我覺得配肉好似會好食啲。其實去之前我睇咗幾十個食評,好彩做足功課,嗌嗰啲全部都唔錯!因為已經隔咗好耐,所以menu可能唔同咗喇,不過我相信抹茶心太軟同雞翼應該都重喺度嘅!👅PS Grassman專屬咖啡拉花,好得意。

PS Grassman專屬咖啡拉花,好得意。

2021-08-09 60 瀏覽
星期六lunchtime黎到尖沙咀行街行到攰想搵間cafe坐下朋友介紹依間草民 上到去見唔洗等位就入座喇依度嘅職員服務態度幾好見到有客人食食下想轉另一張枱影相 佢哋都好樂意協助坐低左就即刻睇睇餐牌喇我哋入門口時睇到嘅lunchset menu 原來只係平日一至五先有嫁唯有單叫 單叫價錢會貴過lunchset double有啲偏貴朋友叫左鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉而我就叫咗南瓜蘆筍雜菌意大利飯食物上到黎 賣相好吸引我試左少少朋友嘅意粉 佢嘅意粉汁非常香濃 係傑身嘅醬汁黎嘅成碟意粉同醬汁均勻拌好 即使連底嘅意粉都係充滿醬汁好惹味 自己超級鐘意 不過朋友就覺得有啲咸面頭配有少少蟹肉 份量唔多 不過同醬汁一齊食落好夾而意大利飯 南瓜同忌廉味好濃厚 飯嘅軟硬度都非常適中食落有軟綿綿嘅口感面頭有一條粗身蘆筍 我覺得煎得剛剛好表面香脆得黎入面係有水份嘅 如果份量多啲就更好喇由於價錢偏貴 我哋都冇再叫飲品不過食物整體都有啲濃味 食完會有少少口渴而座位方面 雖然佢係一間cafe不過座位略嫌太密集 坐落唔算話好舒適所以我哋留咗一陣就走喇整體來講 依度嘅食物質素唔差 食得出有用心烹調如果係平日跟lunchset

星期六lunchtime黎到尖沙咀行街

而座位方面 雖然佢係一間cafe
不過座位略嫌太密集 坐落唔算話好舒適
所以我哋留咗一陣就走喇

整體來講 依度嘅食物質素唔差 食得出有用心烹調
如果係平日跟lunchset 價錢平一半 就非常值得幫襯啦!
2021-08-09 40 瀏覽
呢間cafe有小食、意粉、意大利飯、甜品等等。食物都算多元化。揀咗兩個午餐~~▶️香蒜雜菌黑豚火腿扁意大麵面上係Parma ham , 味道咸香,意大麵煮得啱啱好,香蒜味好夠,相當唔錯!▶️黑松露牛肝菌野菌意大利飯黑松露好香好食,意大利飯夠creamy, 飯軟硬度適中。牛肝菌加添意粉味~~▶️小食:炸洋蔥圈🧅好新鮮香脆,唔會好油膩~~▶️Caramel latte☕️拉花靚靚,焦糖味幾香,咖啡都幾香濃~~

揀咗兩個午餐~~

▶️香蒜雜菌黑豚火腿扁意大麵

▶️黑松露牛肝菌野菌意大利飯

▶️小食:炸洋蔥圈🧅
好新鮮香脆,唔會好油膩~~

▶️Caramel latte☕️
拉花靚靚,焦糖味幾香,咖啡都幾香濃~~

2021-07-31 67 瀏覽
尖沙咀厚福街嘅一座商業大廈有個綠洲~餐廳環境營造到一種綠油油大自然嘅感覺!紫薯鮮奶印上草民logo好cutie, 杯子襯番高貴紫色好加分。泡沫細緻,紫薯味後勁幾濃郁,不錯!店員推介新品 matcha latte飲落用嘅matcha唔算有回甘果種,整體順滑有茶味!枱面營造到好似置身草地嘅感覺帶有一種療癒感覺!西班牙黑豚火腿沙律配香蒜蕃茄油醋 $70名字超長,味道油醋唔夠多味道會較單調,幸好火腿味道偏重果種。卡邦尼長通粉芝士味濃郁,蛋汁creamy。長通粉質地Q彈火喉剛好,好難得cafe做到甘高質素嘅pasta!小食:炸魚薯條 $98比較少見炸魚薯條屬小食類別!有3大塊魚柳,炸漿厚左少少,不過炸得熱辣辣脆卜卜都幾滋味!
尖沙咀厚福街嘅一座商業大廈有個綠洲~

餐廳環境營造到一種綠油油大自然嘅感覺!

紫薯鮮奶

店員推介新品 matcha latte
飲落用嘅matcha唔算有回甘果種,整體順滑有茶味!

枱面營造到好似置身草地嘅感覺帶有一種療癒感覺!

西班牙黑豚火腿沙律配香蒜蕃茄油醋 $70

卡邦尼長通粉

芝士味濃郁,蛋汁creamy。

小食:炸魚薯條 $98
比較少見炸魚薯條屬小食類別!

有3大塊魚柳,炸漿厚左少少,不過炸得熱辣辣脆卜卜都幾滋味!
2021-07-29
  • 卡邦尼長通粉
2021-07-29 105 瀏覽
見到IG有Foodie推介同埋見到OpenRice嘅食評都幾高分所以就諗住嚟試吓。呢個係我第一次上OpenRice 寫食評,平時食完其他都唔會諗住寫食評但係呢間實在太差太過令我失望😿😿嗌左一個鮮蝦汁露荀🦖蟹肉扁意粉🍽$168嗌左唔夠10分鐘之後就有得食,睇個賣相都OK,啲汁都幾掛落啲意粉度。👍🏻:都幾多蟹肉👍🏻:冇蟹殼碎癡喺蟹肉度👎🏻唔接受得到啲意粉仲未煮熟,仲係有啲硬👀👎🏻:食落無層次感嘅意粉🍝👎🏻: 得3-4塊露筍片(咁好心你就唔好加個露荀落個名度啦🥸)👎🏻:呢碟野最多只值$98講真呢間餐廳實在令我太過失望😞仲有嗌咗兩杯嘢飲,分別係西柚伯爵茶同抹茶latte 首先,西柚伯爵茶冇乜嘢西柚味🤒,只得伯爵茶嘅味道再者,抹茶latte完全唔合格,奶味太過重,成杯野好死甜,d抹茶完全同杯鮮奶係分開嘅😢好彩冇嗌多一個main course 🤒

嗌左一個鮮蝦汁露荀🦖蟹肉扁意粉🍽$168
👍🏻:都幾多蟹肉
👍🏻:冇蟹殼碎癡喺蟹肉度

👎🏻唔接受得到啲意粉仲未煮熟,仲係有啲硬👀
👎🏻:食落無層次感嘅意粉🍝
👎🏻:呢碟野最多只值$98
講真呢間餐廳實在令我太過失望😞
仲有嗌咗兩杯嘢飲,分別係西柚伯爵茶同抹茶latte
首先,西柚伯爵茶冇乜嘢西柚味🤒,只得伯爵茶嘅味道

好彩冇嗌多一個main course 🤒
2021-07-28
2021-07-27 3097 瀏覽
綠草依然優雅坐係草地地氈坐得好舒石春同花花小箍臣恍如日系風格,同朋友一齊食午飯好chill☘️✨明太子櫻花蝦煙肉扁意粉呢碟係店員推介✨新推出意粉裏面有小小嘅櫻花蝦香味突出仲有煙肉鹹味特別香濃配合明太子帶少少辣又香口加埋白汁配襯味道啱啱好一啲都唔鹹,扁意粉軟硬度適中,分量亦都好多個喎,果然係冇推介錯,下次再嚟必encore✨茄汁鮮蝦青口意粉另外order茄汁味嘅意粉,大隻嘅鮮蝦妹蛋咬落去新鮮彈牙同埋仲有新鮮青口一啲都冇腥味茄汁方面大少少酸野鹽味道鹹味啱啱夾我就比較鍾意食扁意粉食落去個口感緊煙韌層次感比較分明✨鹹蛋黃炸雞翼店員再推介我食鹹蛋黃炸雞翼,熱辣辣炸好送上枱面層層疊嘅效果好吸引😍雞肉質好滑食落雞油滲出好Juicy,值得一讚,選用咗單骨雞翼,每隻肉份量一啲都唔小,一字雞翼咁多嘅份量而去炸過表面粉漿比較薄,所以食落去好鬆脆沾滿鹹蛋黃,味道提升喊嘅味道😋✨菠蘿柚子梳打菠蘿都係我最愛🍍柚子裏頭酸酸地令到菠蘿嘅甜度減淡,對我來講嘅甜味係適中嘅,配埋梳打更加令人透心涼😌✨青檸蜂蜜乳酸烏龍茶另外朋友order一杯烏龍茶,青檸配搭蜂蜜酸酸甜甜,配乳酸原來好夾個喎,味道亦唔會太甜,而烏龍茶口感唔會有苦

✨明太子櫻花蝦煙肉扁意粉

✨茄汁鮮蝦青口意粉

✨鹹蛋黃炸雞

✨菠蘿柚子梳打

✨青檸蜂蜜乳酸烏龍茶
另外朋友order一杯烏龍茶,青檸配搭蜂蜜酸酸甜甜,配乳酸原來好夾個喎,味道亦唔會太甜,而烏龍茶口感唔會有苦澀嘅味,每啖飲落去都好清新嘅感覺,我朋友都話極力推介❤️👍🏻
2021-07-22
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • 明太子櫻花蝦煙肉扁意粉
2021-07-26 161 瀏覽
喺某個foodie ig睇完相,加上背住良心餐廳嘅光環,人流自然唔會太小。我都起碼打左左第3次先食到。 當晚又係等男友放工之夜,8:45pm打去問有位我哋就上去。從相片得知餐廳打卡位喺一邊牆邊草地,但只得兩張台,我地坐左喺出面位置,本身間餐廳已經唔大間,同一行擺放左6張2人台…一坐落去唔舒服,因為左右都有人 講野好大聲嘅同時,台與台之間嘅空間得1隻手掌咁濟…自己想像下有幾迫…餐廳屬開放式廚房,入面企左6個staff, 樓面只得一個男人serve客。(點解我會咁無聊數? 因為我舉手話落單,等左10分鐘 先有人過黎幫我落單喔🤔先上一個孜然單骨雞翼,我對「孜然」呢兩個字抱有懷疑🤨雞翼咬落去無味,雞翼望落似加左好多調味料,但咬落去就真係同普通炸雞翼無分別,呢碟無咩特別野評論。呢碟三文魚意粉真係好難食…..我個人好中意食意粉,只要你係正正常常我都唔會話難食,我甚至係食到一半就無食了。成碟最正常就係果塊煙三文魚 lol, 碟意粉本身仲加左啲三文魚撈埋意粉到煮…但 我 X…….有 骨 嘅!?!? 我完全接受唔到食意粉啲配菜係有骨….淨係呢樣野我已經不會再幫襯😅男友話呢碟正正常常,碟意粉入面確實有蟹

孜然單骨雞翼

煙三文魚蘆筍刁草扁意粉

鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉

男友話呢碟正正常常,碟意粉入面確實有蟹肉的~ 不過佢同我一樣都係主要唔中意同左右隔離台咁近。

餐廳係無set dinner ,就咁一碟意粉收呢個價錢實在不值,呢個價錢 其他餐廳會有更好選擇甚至有Set。環境方面,隔離台食野咀嚼聲/傾緊咩話題 我地都聽到哂,真係好影響我地食慾。無諗過除左草地係闊落之外,其他位係迫成咁…不過話說,成餐飯要屈腳喺草地食,又真的會舒服嗎? 最後最後,真係好想講一個餐廳最基本嘅良心唔該先搞好食物質素,而不是靠其他因素來吹奉!做餐廳基本條件 食物 環境 價錢 服務 完全唔合格,有待改善
2021-07-25 136 瀏覽
朋友帶我第一次到此店食甜品,我已很久沒有體驗過如此高質素的樓上cafe。我們沒有訂座,到達時侍應告訴我們可以先留電話,待有位時再通知我們。因為天氣太熱,我們寧願待在門口等,10分鐘後就順利入座。橙酒朱古力心太軟香濃流心,朱古力漿很濃郁,酒味就比較淡。灼熱朱古力漿配上冰凍雲呢拿雪糕的冰火口感,令我帶著罪惡感打消了只吃一半的減肥計劃。同行朋友點了爆脆草地滾球。裡面裝的是雲呢拿雪糕、朱古力脆脆和酒啫喱。酒啫喱酒味濃但很甜,配朱古力薄片的外殼很完美。店內裝修清新。舖面不大但桌椅錯落有致。不透明的防疫板私隱度更高,很適合和朋友慢慢聊天。下次約女生朋友來會嘗試預訂草地位置,可以打卡也可以更隨性地享受。

橙酒朱古力心太軟

橙酒朱古力心太軟
爆脆草地滾球
嚟到呢間鬧市中的充滿綠色嘅🌿草民🌱慢活一下~今次已經其實係第二次嚟,呢度好啱同朋友食飯傾下計~ 餐廳裝飾有用到好多草皮同植物,好似去咗野餐咁🌱 餐廳入面仲有兩台tatami位,啱曬打卡📸 前菜同小食叫咗凱撒沙律($78)🥗炸魚薯條($98)🍟個份量都好足料!! 炸魚好新鮮,唔會食落有雪味,同薯條係用粗薯條,都係即炸,脆卜卜✨美國USDA Choice'特選牛扒🥩($198)Main我就叫咗牛扒,配菜係有半個焗薯配cream cheese煙肉碎,呢個份量都好大!! 牛扒味道都幾香牛味,呢個價食牛扒真係好抵食❤️煙三文魚蘆筍刁草扁意粉🍝($158)忌廉汁夠香濃,好creamy💓 煙三文魚同蘆筍都係我嘅最愛~ 之前食過佢嘅蟹肉意粉都值得一試㗎✨飲品叫咗Matcha Latte🍵($48)同青檸薄荷沙冰🍸($52) 熱飲上面都會有草民公仔,好得意🥰 青檸薄荷沙冰係朋友叫嘅,味道似Mojito冇酒精版,飲完話覺得好fresh, 好適合夏天飲🧊
嚟到呢間鬧市中的充滿綠色嘅🌿草民🌱慢活一下~

前菜同小食叫咗凱撒沙律($78)🥗

美國USDA Choice'特選牛扒🥩($198)

煙三文魚蘆筍刁草扁意粉🍝($158)

📍尖沙咀草原上進餐‼️ · 啖啖鮮味蟹肉意粉🍝 — 草民🌱💛·=======================大約一年前嚟過草民一次,呢到仲有好特別嘅tatami座位,可以好似喺草原野餐咁🤩最近佢哋推出咗新menu,前幾日就嚟同朋友trytry!!🙈------------------------------⭐️鮮蝦汁蟹肉蘆筍意粉 $168 (7.8/10)小編見到蟹肉已經雙眼發光mark實呢個!🤤醬汁濃稠,混入唔少蟹肉,鹹香十足🤩意粉嘅軟硬度控制得唔錯,幾煙韌👍------------------------------⭐️挪威煙燻三文魚青瓜拼盤 $68 (7.3/10)份量幾大份,有四大塊煙三文魚,味道富鹹香,幾鮮味,配埋青瓜同酸忌廉好開胃👍------------------------------⭐️西班牙黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜番茄油醋 $70 (7.1/10)沙律菜、車厘茄鮮甜,仲有大量青瓜,配埋油醋調味清新開胃~------------------------------⭐️紫薯鮮奶 $42 (7.5/10)拉花超可愛‼️💕面頭嘅奶泡豐盈,底層嘅牛奶香滑,紫薯味都好突出!🤩------

=======================
⭐️鮮蝦汁蟹肉蘆筍意粉 $168 (7.8/10)

⭐️挪威煙燻三文魚青瓜拼盤 $68 (7.3/10)

沙律菜、車厘茄鮮甜,仲有大量青瓜,配埋油醋調味清新開胃~
⭐️紫薯鮮奶 $42 (7.5/10)

⭐️凍法國朱古力 $45 (7.5/10)

朱古力味非常濃郁,甜度亦唔會太高🙈
⭐️經典雲呢拿窩夫配movenpick朱古力雪糕 $85 (7/10)

窩夫外脆內軟,但略嫌唔係好夠蛋香🙈不過有朱古力雪糕、syrup同水果夾埋食都ok,整體正正常常~
整體嚟講意粉唔錯值得trytry~用餐環境亦幾有gimmick,打卡一流🌱👍
賣相:7.2/10
味道:7.2/10
性價比:6.7/10
回頭度:6.7/10
店舖資料
名稱:草民
地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
前往方法:尖沙嘴站B2出口
朋友話帶我去草地打咭,我話吾想響35 度被烈日暴曬。佢立即安撫我的情緒,話「草地」在室內,叫我吾使擔心,原來佢帶我去尖沙咀「草民」。我地今日玩室內草地打咭,朋友預訂左草地位,來打咭最佳時間就是平日,我地打咭之餘可以慢慢嘆個午餐。這片草地超好可愛,配上不同顏色估臣,地方也挺寬躺,最緊要地方夠整潔,確保安全衞生。茄汁鮮蝦青囗扁意粉 $88扁意粉口感 al dente ,掛上濃濃的茄汁,口感和味道也不錯;鮮蝦也爽口彈牙、青口肉略細,但不失美味。黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜番茄油醋$58沙律菜份量十足,黑豚火腿略帶咸香,配濃郁酸香油醋,令食慾大增。炸魚薯條配他他醬$98炸魚共有三大件,英式炸魚最重要是炸粉夠薄,這個粉皮能做到又薄又脆,炸粉皮下是雪白如絲的鱈魚柳,點小許他他醬更滋味。坑紋薯條薯香突出,但略嫌未夠香口,相信炸多廿幾秒會更好味。午餐包一杯基本飲品,特飲半價夏天冷飲最緊要夠冰凍,這杯「榛子㗎啡」$24絕對能令我透心涼,榛子香甜和咖啡味道很平衡。朋友的「熱情果凍鼎烏龍茶」$22.5清新解喝,烏龍茶味突出帶出輕微的熱情果香。
朋友話帶我去草地打咭,我話吾想響35 度被烈日暴曬。

我地今日玩室內草地打咭,

茄汁鮮蝦青囗扁意粉 $88

黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜番茄油醋

炸魚薯條配他他醬$98

坑紋薯條薯香突出,但略嫌未夠香口,相信炸多廿幾秒會更好味。

午餐包一杯基本飲品,特飲半價

朋友的「熱情果凍鼎烏龍茶」$22.5

清新解喝,烏龍茶味突出帶出輕微的熱情果香。

2021-07-14 56 瀏覽
茄汁鮮蝦青口扁意粉的蝦肉彈牙,意粉醬汁富有番茄及香草味,而且的濃稠度剛好能,依附在意粉上,扁意粉的軟硬度適中。巴馬火腿拼哈密瓜的巴馬火腿本身比較鹹,配搭較清新的哈密瓜,感覺味道剛剛好,且口感豐富。另外,由於加上了黑醋和沙律菜,感覺更開胃。脆脆魷魚圈雖然是炸物,但吃落不會太油膩,鹹香得來又很脆,讓人吃不停口。紫薯鮮奶有很可愛的圖案,看見時很驚喜,飲品很濃的紫薯味,而且有喝到一些紫薯粒,喜歡紫薯的話可以試試看。西柚伯爵茶喝起來感覺很清新,有淡淡的西柚味和茶香配搭一起,很是開胃和解渴。

2021-07-14 85 瀏覽
今日朋友喺尖沙咀搵到間cafe,見到網上d相都幾靚,於是上去試吓。入到去有方枱同有一個打卡必坐嘅corner位,個corner位放置咗花花形嘅咕,可以入去除鞋舒舒服服咁坐吓嘆吓幾飲,幾舒服。因為係晚餐時間上去,所以叫咗d小食同主食,墨西哥粟米脆片,唔似出面果d就咁喺墨西哥片就咁放d醬料上去,佢地嘅墨西哥片係放咗芝士再入焗爐焗一焗,d芝士熔晒喺d脆片上面,加埋d牛油果醬,忌廉醬同番茄粒一齊食,超正。黑松露牛肝菌野菌意大利飯,勁香黑松露香味,仲有大量野菌,個飯好creamy,d牛肝菌醬汁滲晒入每粒米果度,好好食。鮮蝦汁蟹肉露筍扁意粉,d扁意粉完全唔會煮到過淋,好有咬口同煙韌,上面仲有勁多蟹肉,個汁好滑掛晒喺每條意粉果度,勁好味。白桃荔枝乳酸梳打&菠蘿柚子梳打,2杯個賣相都好靚個果味都好特出,咁熱嘅天氣最啱飲返杯有汽嘅梳打。

2021-07-13 66 瀏覽
#黑松露牛肝菌野菌意大利飯 🍚 ($158)#經典凱撒沙律 🥗 ($78) + 煙三文魚 🍣 ($20)#墨西哥粟米脆片 🍟 ($98)又到尖沙咀樓上打卡cafe😎 草地位依然搶手😛 最近cafe更加入啲新菜式🙂 試左nachos😏 夠哂香脆👍🏻 配埋牛油果醬好夾👌🏻 適合作為餐前小食😋凱撒沙律好大碟🥗 沙律菜夠新鮮✌🏻 麵包槺夠脆☺️ 主菜意大利飯好creamy😉 呢款意大利飯質感稍為硬身啲🤤 牛肝菌十分香濃👌🏻
#黑松露牛肝菌野菌意大利飯 🍚 ($158)
#墨西哥粟米脆片 🍟 ($98)