2022-11-05 209 瀏覽
黑松露軟殼蟹意粉 ($86)黑松露味香😀意粉質感好 唔會淋🥰軟殼蟹細隻左少少😂大少少會開心啲整體唔錯 價錢唔太貴 仲包杯野飲蕃茄肉醬溫泉蛋長通粉 ($76)肉醬多😀🥰食晒啲粉仲有好多汁每條長通粉入面都有夠醬🤓温泉蛋可以轉熟蛋😲 但我個人比較鍾意佢個溫泉蛋😍流汁蛋加番茄長通粉最正芝士蕃茄炒蛋牛油軟包.雜菌湯 ($86)個包其實比較似平時啲牛油排包😂其實個包夾唔住啲蛋🌚所以基本上都係分開食🤓不過個湯真係正🥰好香濃!明顯地係用左勁多菇去整😂啲菇唔係打碎晒但唔影響飲嘅質感🤔最特別係個杯😎食得架!!!仲以為只會用嚟放咖啡 冇諗過湯都得😂味道似普通餅乾咁😂特別嘅建議湯可以單買😀椰香小牛肉義大利飯($98)一段時間冇去食 有新出嘅😎😍意大利飯硬硬地 雖然不嬲唔係咁鍾意食😂但佢味道好夠😂食唔停!好彩牛佢唔鹹😂雖然可以話係冇咩味但加落飯度就冇問題🤓黑松露醬薯條 (+$28)😎🥰我最愛呢個係上面啲餐再加28就叫得🤓薯條熱辣辣🥰加個好香黑松露醬 完美😍得我一個人食 都會叫😂(外賣時) 留返遲啲食抹茶窩夫 ($64)留意Tea set 2:30後先有🤓😍🥰一上枱啲窩夫仲有少少脆🤓😂放耐左就冇 不過一樣咁好食😎
黑松露軟殼蟹意粉 ($86)
黑松露味香😀意粉質感好 唔會淋🥰
軟殼蟹細隻左少少😂大少少會開心啲
整體唔錯 價錢唔太貴 仲包杯野飲

蕃茄肉醬溫泉蛋長通粉 ($76)
肉醬多😀🥰食晒啲粉仲有好多汁
每條長通粉入面都有夠醬🤓
温泉蛋可以轉熟蛋😲 但我個人比較鍾意佢個溫泉蛋
😍流汁蛋加番茄長通粉最正

芝士蕃茄炒蛋牛油軟包.雜菌湯 ($86)
個包其實比較似平時啲牛油排包😂
其實個包夾唔住啲蛋🌚
所以基本上都係分開食🤓
不過個湯真係正🥰好香濃!明顯地係用左勁多菇去整
😂啲菇唔係打碎晒但唔影響飲嘅質感🤔
最特別係個杯😎食得架!!!
仲以為只會用嚟放咖啡 冇諗過湯都得😂
味道似普通餅乾咁😂特別嘅
建議湯可以單買😀

椰香小牛肉義大利飯($98)
一段時間冇去食 有新出嘅😎😍
意大利飯硬硬地 雖然不嬲唔係咁鍾意食😂
但佢味道好夠😂食唔停!
好彩牛佢唔鹹😂雖然可以話係冇咩味
但加落飯度就冇問題🤓

黑松露醬薯條 (+$28)
😎🥰我最愛
呢個係上面啲餐再加28就叫得🤓
薯條熱辣辣🥰加個好香黑松露醬 完美😍
得我一個人食 都會叫😂(外賣時) 留返遲啲食

抹茶窩夫 ($64)
留意Tea set 2:30後先有🤓
😍🥰一上枱啲窩夫仲有少少脆🤓😂
放耐左就冇 不過一樣咁好食😎
🤓有雪糕加 最正😂仲有抹茶醬同乳酪😂
其他嘢對我來講唔重要😂😂不過大家可以去試吓
打卡正 食都正 不過係份量少😂😂

特濃朱古力(+$10)
下午茶加嘢飲最抵 選擇多🥰🤓
好香好濃郁🤓🤓我一定會叫呢個😂😂
2022-10-16 249 瀏覽
📍荳子 (大埔超級城) (大埔)大埔安邦路9號大埔超級城D區地下670A-671A號舖👅開心果pizzaPizza熱辣辣芝士好香奶味好鬆軟,配埋蜜糖甜甜地,推介指數爆燈,餐飲有檸檬蜂蜜or咖啡or黑糖薑母茶,冷熱同價👅綠茶窩夫以為只有窩夫,有驚喜見到有好多配搭,有綠茶醬同乳酪搭配窩夫,加埋少少紅荳,少少Cream,再加雪糕一齊食冷熱冷熱,味覺衝擊感覺好正,除此之外仲有Macaron,真係一個high tea之選總結:下午茶平日先有呢個價錢,比假期同晚餐menu便宜好多,可以平日放假嘅朋友可以一試推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
📍荳子 (大埔超級城) (大埔)
大埔安邦路9號大埔超級城D區地下670A-671A號舖

👅開心果pizza

👅綠茶窩夫

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
2022-10-10 154 瀏覽
大埔中心食店多,但係coffee shops 就真係唔算多。餐牌都係西餐為主,有意粉薄餅之類嘅,仲有佢哋最出名嘅all day breakfast,絕對值得週末嘅時候同朋友坐下傾吓計。佢嘅招牌玫瑰咖啡都係一試難忘。
2022-10-06 199 瀏覽
見荳子出咗新菜式,咪幫襯下,結果中大伏。原條牛肋骨,真係得一條骨,同得個樣。 $244,一條硬掘掘、直筆甩一條骨。全部可食用嘅肉加起黎,不足2 Oz,依附喺條大骨上面。令我回想起中學讀文學讀莊子《庖丁解牛》。不過啲肉真心少,相信就算庖丁復生,都未必可以喺條骨度割出肉。 肉質一般,仲有咬唔開嘅筋膜,但肉味都OK濃(當你辛辛苦苦刮啲肉碎擺入口,一定feel到味道好濃,係濃濃嘅辛酸)。 最不知所謂嘅一點:個菜式頭三個字叫「啤酒烤」,但啲肉食落係完全無啤酒香。有啤酒味嘅係另外嘅一小兜啤酒燒汁,要撈黎食。既然肉還肉,汁還汁,就唔應該叫「啤酒烤」,應該叫「配啤酒汁」啦! 至於芒果莎莎,淋咗喺條骨上面,無咩味道,食唔出明顯清香同鮮甜,亦凸顯唔到肉味,完全缺乏陪襯作用。 佢個上菜方式應該改成:啤酒燒汁趁熱淋上去,而凍嘅芒果莎莎就另上,咁就叫似樣少少。目前係完全不合理。 底下嘅雜菜數量不多,大概有4-5片青瓜、紅蘿蔔切成嘅薄片,薄薄捲起,無咩特別調味,勝在夠薄,如嫦娥羽衣輕薄,食落有秋天嘅味道:好似一陣西北風。 至於薯蓉,風格相當consistent,極少,都未認真食到咩味已經無哂。 成道菜得個樣,份量

成道菜得個樣,份量極少,味道一般,盛惠$244。好彩我無打針,外賣自取唔需要加一,賺咗嘻嘻👏!

強烈奉勸:除非你想要佢條骨煲湯,或者你屋企隻狗想要舊骨頭咬下,否則千祈唔好買呢道菜!!!
啤酒烤原條牛肋骨 配 香蒜薯蓉、芒果莎莎、雜菜
2022-09-30
外賣自取
2022-09-18 241 瀏覽
星期六周圍都要排隊下下排個幾鐘離遠一望見到有beans仲要唔使排隊直入食咗三樣嘢白松露美國安格斯肉眼扒medium rare配薯蓉牛扒意外地好好味5成熟真係掌握得好好👍咬落去牛嘅肉汁出晒嚟 而且好林一啲都唔韌 高質之選焦糖單骨雞翼配芝士薯條同平時一樣高水準不過今日嘅雞翼係大隻嘅仲有芝士配薯條🍟芝士可以再多啲就好啦同埋可以再濃啲😯最後食埋甜品抹茶流心雜莓多士配綠茶雪糕外凍內暖 食完個雪糕再食入邊嘅流心配多士冰火交融最後都食唔晒真係好飽Beans幾時都係性價比極高又唔使等位水準有keep到
星期六周圍都要排隊

Beans幾時都係性價比極高
又唔使等位
水準有keep到
2022-09-17
平時經過呢間餐廳都會見到好多人排隊,但係因為我唔係咁鍾意排隊,所以每一次都想試但係都冇去試到😬咁呢一次終於有機會啦,見到門口冇人排隊,就即刻過去拎飛😆我哋叫咗黑松露軟殼蟹意粉,燒八爪魚意大利飯仲叫咗一杯咖啡🤩黑松露軟殼蟹意粉好好食,首先軟殼蟹好大舊,仲要啱啱新鮮炸起,炸到外脆內軟,軟殼蟹都食得出好新鮮,唔似雪藏咗好耐嗰啲😍😍而黑松露嘅份量都好多,鋪滿晒成個意粉,同埋黑松露嘅味道好濃郁!好好食👍🏻燒八爪魚意大利飯多一樣好好食,八爪魚煮度岩岩好,唔會overcooked🥳所以食落好爽口,好有口感👍🏻個意大利粉都整得好好食,都有八爪魚嘅味道喺飯入邊,所以成個飯都食落好fresh🤩會建議大家去食呢間,雖然成日都要排隊🤣😂

會建議大家去食呢間,雖然成日都要排隊🤣😂

2022-08-27 198 瀏覽
BEANS嘅幾間分店都有試過,水準平穩,有時諗唔到食咩都會揀佢!卡邦尼黑松露煙肉意大利粉有落到忌廉,唔係最傳統嘅做法,個汁似係有落到忌廉同埋芝士,唔算好杰但係味道好濃,黑椒嘅調味都幾突出,食到後尾會覺得少少漏,而黑松露係放喺意粉上面,大約有一茶匙,感覺似係裝飾多過想令整碟意粉有松露香,不過醬汁本身都好夠味,所以影響不大,至於意粉硬度適中。假日冇得叫lunch set,只有主餐牌,價錢大概$100以上,但係大部分主食都會包飲品(美式咖啡、黑糖薑母茶、檸檬蜂蜜)

2022-08-22 216 瀏覽
beans無論邊間分店仲係會有條小人龍,今日同屋企人去食都不意外。排左大概20分鐘左右就入得啦。我地三人叫左一個煙三文魚全日早餐、溫泉蛋肉醬長通粉、黑松露薯條同蜜糖單邊雞翼。四樣野食之中,最中意就係全日早餐,窩夫好鬆軟,而且夠香。小食就比較喜歡蜜糖雞翼,因為單邊,進食好方便。除咗有蜜糖香之後,仲會食到有芝麻味,兩者溶為一體,配合埋雞翼脆脆既外皮,真係好快比我清曬Beans 另一個人氣不減原因,係因為佢既環境舒適,好適合係到同朋友傾下計。食件蛋糕

2022-08-21
2022-08-01 1581 瀏覽
💁‍♀️30/6/2022(Thu), Lunch大埔人氣餐廳🆙️~經常都要排好耐隊🚶‍♂️🚶‍♀️🚶🚶‍♂️🚶‍♀️先可以入坐🙈~今日早到左😏😏😏~先可以好快咁入坐咋✌今日Lunch order左:黃金蟹肉意大利粉 $86啖啖既蟹肉🦀😋~再忌廉加埋蛋黃醬既意大利粉🍝~creamy得黎加上蛋黃既咸香味~配合得好好😋😋😋👍👍千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 $85薄餅分左4️⃣份~每份都有1️⃣粒帆立貝係上面~千島醬份量適中~唔會話太多攪到個薄餅會好膩~薄餅面仲有蟹柳同小量既蟹子👍另外批底既厚度適中~薄餅邊咬落好脆口😋😋忌廉白酒菠菜廣島蠔意大利粉 $98微微煎香左既廣島蠔🦪~雖然唔算好肥大~但都帶有香濃既鮮甜味道😋~加配忌廉同菠菜打既醬汁~唔錯唔錯👍👍羽衣甘藍藜麥沙律 +$28羽衣甘藍加藜麥既沙律~開胃得黎又有營養價值😎黑松露醬薯條 +$28無乜特別~荔枝玫塊梳打 +$32好freah~不過我自己就覺得都幾甜下🙈紅豆鮮奶綠茶 +40
💁‍♀️30/6/2022(Thu), Lunch

大埔人氣餐廳🆙️~
今日早到左😏😏😏~
先可以好快咁入坐咋✌

今日Lunch order左:
黃金蟹肉意大利粉 $86
啖啖既蟹肉🦀😋~
再忌廉加埋蛋黃醬既意大利粉🍝~
creamy得黎加上蛋黃既咸香味~
配合得好好😋😋😋👍👍

千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 $85
薄餅分左4️⃣份~
每份都有1️⃣粒帆立貝係上面~
千島醬份量適中~唔會話太多攪到個薄餅會好膩~
薄餅面仲有蟹柳同小量既蟹子👍

荔枝玫塊梳打 +$32
好freah~不過我自己就覺得都幾甜下🙈

紅豆鮮奶綠茶 +40
2022-06-30
最近荳子咖啡店喺香港都開咗唔少嘅分店,最初食嘅時候呢就喺沙田嗰邊食嘅,然後過咗幾年之後,大埔呢就開咗一間新嘅分店❤️❤️初初開業嘅時候,每一次去食都要排好長好長好長嘅隊🤭如果唔想排隊等位,我相信一定要7:00去到,嗰啲時間都冇乜人去排隊😌而今次我地叫咗都叫咗唔少嘢食,我哋叫咗個燒豬仔骨🐖🐷,卡邦尼黑松露意粉🍝🍝,千島醬蟹棒蟹子帆立貝pizza🍕🍕,仲有一份牛肉配煙肉蘆筍卷🥩🥩(已經不在餐單上),每一道菜加$25就可以要一份甜品🍰🧁,不得不讚佢哋嘅焦糖燉蛋又真係幾好食,入口有香濃嘅蛋味,但有少少雲呢拿香味,面上有一層脆脆嘅焦糖,提升了成個甜品的口感😍😋🤤成餐飯令我最意外就係一份牛肉,因為真係好好食,每一舊牛肉嘅牛味都好濃郁,再加上滑身嘅薯蓉,價錢仲要唔過300😶‍🌫️😶當我想再去食嘅時候,已經冇得賣呢‍,可能冇乜人幫襯呢一度餸,又或者這個度餸係限定期間售賣,所以佢已經喺餐單度俾人移除咗🥲🥲⭐️燒豬仔骨+薯條+新鮮沙律(半份)💰$228⭐️卡邦尼黑松露煙肉意大利粉 💰$102⭐️千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅 💰$108⭐️Raspberry lover 💰+$25⭐️Just Mango 💰+$25⭐️焦糖燉蛋

燒豬仔骨+薯條+新鮮沙律(半份)

⭐️燒豬仔骨+薯條+新鮮沙律(半份)💰$228

Just Mango

⭐️Just Mango 💰+$25
焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕25

⭐️焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕💰+$25
燒豬仔骨+薯條+新鮮沙律(半份)
卡邦尼黑松露煙肉意大利粉
千島醬蟹棒蟹子帆立貝薄餅
Raspberry lover
Just Mango
焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕25
  • 黑松露什菌意大利飯
2022-07-04 454 瀏覽
Beans一向人氣高企,平時間唔中都會同班同事落黎食lunch,好彩我地lunch hour提早咗,唔太需要等就可以入座。講真beans嘅lunch一開始我都試過幾款,到後來每次黎都只會嗌一樣嘢-手撕豬仔肉漢堡!豬仔肉撕成條狀,被又香又惹味嘅燒烤醬包裹,入面夾帶些許煮到軟哂嘅洋蔥。漢堡仲有太陽蛋同生菜,漢堡包體脆得黎有d硬度,同軟淋淋嘅食材好夾。呢個set仲有大量薯條同沙律菜,係成個lunch menu入面我本人覺得最抵食嘅一款。自從愛上咗呢個漢堡後,我去beans冇再食過任何其他嘢同事/屋企人話想同我share其他嘢食我都完全冇興趣

自從愛上咗呢個漢堡後,我去beans冇再食過任何其他嘢
同事/屋企人話想同我share其他嘢食我都完全冇興趣
2022-06-09
  • 手撕豬仔骨漢堡
2022-06-16 488 瀏覽
大埔超級城beans好近屋企所以成日都會食好似變咗飯堂咁意粉通粉類味道永遠都唔伏之前仲promotion 做外賣自取42蚊意粉連飲品超級抵唔開心就可以食甜品都好高質嫁Service不錯
大埔超級城beans好近屋企

唔開心就可以食甜品
都好高質嫁

Service不錯

2022-05-14 596 瀏覽
一行人慶祝生日 去食開到成行成市嘅良心咖啡店Beans我哋叫左2個main course同1個小食拼盤1. 黑蒜.磯燒鮑魚.硯肉.白酒意大利粉 推薦指數***鮑魚size都幾迷你 不過就幾多硯肉 都冇乜沙 意粉醬味道濃 所以唔評論海鮮味 意粉硬度係香港人食開個種 整體黎講其實就冇乜特別2. 黃金蟹肉意大利粉 推薦指數***擺盤打卡成大個蟹蓋好吸睛 味道就冇乜特別 有鹹蛋味同蟹膏味3. Beans 小食拼盤 推薦指數****小食拼盤啲雞翼好好食 有辣味同焦糖味 單骨好方便食 勁多醬汁所以好入味 洋蔥圈正常發揮 略厭薯條偏稔 但個肉醬都ok總結: 普通冇特別 但要再食都唔抗拒
一行人慶祝生日 去食開到成行成市嘅良心咖啡店Beans

擺盤打卡成大個蟹蓋好吸睛 味道就冇乜特別 有鹹蛋味同蟹膏味

3. Beans 小食拼盤 推薦指數****

總結: 普通冇特別 但要再食都唔抗拒
2022-05-03 505 瀏覽
WFH期間去依間人氣Cafe食個lunch~如果星期六日lunch一定超多人要排隊千島醬蟹肉蟹子帆立貝薄餅個賣相好吸引~好香千島醬味~同埋每一啖都有海鮮~有帆立貝又有多蟹子由於平日lunch關係每個套餐都會跟一杯飲品分別叫咗佢最兩個最signature ge all day breakfast~Deluxe Full English Beakfast我最鍾意食佢嗰個鬆餅配埋個忌廉出面好難食到~一個早餐兩個享受~分別又有咸又有甜~腸仔好Juice加上蘑菇係最佳嘅配搭~另一個嗌咗有班尼迪克蛋的all day breakfast~流心蛋配上荷蘭醬又有煙三文魚一食完一啖接一啖好好食~我諗下次來會再試吓佢啲甜品
千島醬蟹肉蟹子帆立貝薄餅

Deluxe Full English Beakfast
2022-04-28 450 瀏覽
大埔我又來了在麥當勞見完客戶本來想順便在那裏把午餐也一併解決吧但是想了想沒理由那麼遠去大埔吃麥當勞吧😅所以又去OpenRic搜一下搜到了這家coffee shop可能過了lunch time裏面沒有很多人最少不用排隊😆坐下之後用手機掃一下桌上的QR code就可以自助下單了芝士蕃茄炒蛋包$86份量很足麵包甜甜的挺好吃熱玫瑰伯爵奶茶$30叫了少糖淡淡的奶味但是沒有什麼茶味麵包旁邊有小小的一杯我原本以為是倒在麵包上吃的醬汁原來是超迷你淡奶油蘑菇湯😂整體感覺OK但是沒有很大驚喜吃一次就好了😌Follow我帶你找好吃的❤️
大埔我又來了
在麥當勞見完客戶