2023-09-16 18 瀏覽
😍台式手搖飲得多,但係咁港式嘅手搖真係第一次見,有興趣可以玩新口味!🥚腐竹雞蛋冰號😋呢個真係超驚喜!佢就好似將腐竹雞蛋糖水再加沙冰,雖然唔會有腐竹飲到,但係腐竹味超級濃,而且仲有加西米,真係值得一試。🧋雙色芋圓凍頂烏龍鮮奶茶😋烏龍茶奶茶真係第一次飲,真係幾新鮮,入口係有烏龍茶嘅味道,而且因為奶嘅味道唔算龍,可能因為驚覆蓋左烏龍茶味道。芋圓味道好食嘅,但係欠缺口感。

🥚腐竹雞蛋冰號

🧋雙色芋圓凍頂烏龍鮮奶茶
2023-09-16 11 瀏覽
腐竹雞蛋、芒果小丸子、椰香紫米露、喳咋…全部係人見人愛而且好經典嘅港式糖水😋但除左食落肚,呢間甜品概念店將佢地變化成飲品都好滋味同有趣✨而店內其他飲品都一樣好唔錯架😝❥ 芒椰小丸子芒果沙冰酸甜可口,仲有淡淡椰香🥥糯米粉平平無奇,搓圓成小丸子之後Q香軟糯,魅力大增😋成為左整杯飲品嘅亮光點✨❥ 茉莉愛玉綠茶綠茶清香微澀,茶韻同茉莉花香相互交融🍵無糖配置加埋低卡愛玉,爽得黎毫無負擔🤩❥ 草莓の 奶草莓果醬甜蜜洋溢,同鮮奶搭配嘅味道就好似食緊士多啤梨新地咁🍓 粉系外表仲好少女添💕

❥ 芒椰小丸子

❥ 茉莉愛玉綠茶

❥ 草莓の 奶
2023-09-14 14 瀏覽
有人的地方就有drama,有drama的地方就有Comma~(唔知有冇人明 嘻嘻😚).🔹芒椰小丸子🥭 (少甜) $40芒果味幾重,但少酸🤏🏻唔知係咪我哋叫咗少甜🤣🤣不過佢酸得嚟好清新🤩唔係一味澀眼嗰隻酸ˊᵕˋ小丸子亦都好好咬口😜😚但就食唔出椰汁味若果你哋怕酸,建議叫返正常糖度👍🏻而且佢係沙冰底,比較難啜 啜嗰陣要小心,如果唔係俾粒小丸子哽死💀🔹喳咋瀑布🫘 (少冰少甜) $38佢係熱底沖凍飲,拎上手仲係暖嘅 亦都因為咁 啲冰溶得好快🫠🧊 杯嘢好快變淡🥺不過佢杯嘢飲好足料🥳🥳飲第一啖個甜度已經好夠每吸一啖,口感都好足🥰🤍滿滿紅豆同西米 🫘若果你哋怕好快變淡,建議叫返正常 就算少咗冰,甜度都唔會太淡👍🏻👍🏻✨榮譽大拇指👍🏻✨會俾埋杯套你,唔洗怕拎住個杯咁捩棄🙉飲一陣就可以抽住條繩繼續行街✨🤍評分♡👅味道:9/10👀回頭率:8/10🤙🏻性價比:8.5/10
🔹芒椰小丸子🥭 (少甜) $40
芒果味幾重,但少酸🤏🏻
唔知係咪我哋叫咗少甜🤣🤣
不過佢酸得嚟好清新🤩
唔係一味澀眼嗰隻酸ˊᵕˋ

小丸子亦都好好咬口😜😚
但就食唔出椰汁味
若果你哋怕酸,建議叫返正常糖度👍🏻

而且佢係沙冰底,比較難啜
啜嗰陣要小心,如果唔係俾粒小丸子哽死💀

🔹喳咋瀑布🫘 (少冰少甜) $38
佢係熱底沖凍飲,拎上手仲係暖嘅
亦都因為咁 啲冰溶得好快🫠🧊
杯嘢好快變淡🥺

不過佢杯嘢飲好足料🥳🥳
飲第一啖個甜度已經好夠
每吸一啖,口感都好足🥰🤍
滿滿紅豆同西米 🫘

若果你哋怕好快變淡,建議叫返正常
就算少咗冰,甜度都唔會太淡👍🏻

👍🏻✨榮譽大拇指👍🏻✨
會俾埋杯套你,唔洗怕拎住個杯咁捩棄🙉
飲一陣就可以抽住條繩繼續行街✨🤍

評分♡
👅味道:9/10
👀回頭率:8/10
🤙🏻性價比:8.5/10
用餐優惠
試食活動
  • 芒椰小丸子
旺角的茶飲店幾乎每走幾步就有一間,要在眾多連鎖店以及小店中突圍而出就必須要有亮麗的包裝,或是要從餐牌上花心思。最近留意到這間位於花園街的COMMA荳號,所供應的飲品款式與別不同,獨特而新穎的創作實在很有驚喜~🍓 草莓の奶 HK$38作為一名草莓族對於有草莓的飲品實在毫無抵抗力,選用新鮮牛奶口感份外幼滑濃郁,加入了草莓果肉後更為香甜,難怪成為熱門推介!🥭芒椰小丸子 HK$40拿上手就是很有份量的一杯,椰汁味未算很重,芒果味道香濃,小丸子口感軟糯,我點的是甜度正常亦不會很甜,是一杯清新無負擔的手搖飲ʕ •ᴥ•ʔ另外很喜歡的一點是每杯手搖飲都會附上一個手提杯套,拿取時間方便,下次還想試試他們的招牌腐竹雞蛋冰號♡

🍓 草莓の奶 HK$38

🥭芒椰小丸子 HK$40

• 草莓の奶
[✨港式糖水加手搖奶茶店🧋]#荳號comma #旺角 🌟芒椰小丸子 $40一杯入面有滿滿嘅芒果肉,果肉清甜,配上椰子汁好搭。煙韌嘅小丸子,軟硬適中又不糊,飲得又咬得,冰冰涼涼健康之選🥰💕🌟草莓之奶 $38主打用鮮奶沖製,奶味又香又濃,配上草莓果肉,天然嘅果甜同鮮奶配搭一流,好味得黎又健康!😙💫———————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳主打港式糖水加手搖,有別於一般奶茶店,極具特色🧐而且比起坊間咁多嘅手搖嘢飲店,性價比好高,價錢合理親民,質素亦唔錯,回頭率極高,值得推介🤩🤩💗📍荳號 (花園街) (旺角)🏠旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖
[✨港式糖水加手搖奶茶店🧋]

#荳號comma #旺角
🌟芒椰小丸子 $40

🌟草莓之奶 $38

———————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍荳號 (花園街) (旺角)
🏠旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖

2023-09-13 16 瀏覽
性價比高飲得到糖水🌸宇治金時厚鮮奶 $38🌟🌟🌟🌟🌟濃郁抹茶味,就算小編叫了少味,都冇減少本身風味,軟綿紅豆同煙靭小丸子份量都好多,店員有溫馨提示要搖勻才飲呀。🌸芋圓烏龍鮮奶茶 $33🌟🌟🌟🌟🌟烏龍茶味超香超突出,雙色芋圓好煙靭,份量都有不少,奶茶順滑,好味。🌸古早冬瓜茶+仙草 $22+$4🌟🌟🌟🌟🌟夠濃郁冬瓜茶味,仙草夠滑好容易用吸管飲到,每一啖都有冬瓜茶同仙草,感覺好正。======詳情======荳號 (花園街) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖================
性價比高飲得到糖水

🌸宇治金時厚鮮奶 $38🌟🌟🌟🌟🌟

🌸芋圓烏龍鮮奶茶 $33🌟🌟🌟🌟🌟

🌸古早冬瓜茶+仙草 $22+$4🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
荳號 (花園街) (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖
================

2023-09-10
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
  • 宇治金時厚鮮奶
2023-09-13 12 瀏覽
*:.。. .。.:* 荳號-旺角*:.。. .。.:* 今日同Kik先生去旺角行街街,天氣又焗又熱,kik 先生係極容易口渴嘅人,搵緊附近有無飲品買嘅時侯 咁岩見到呢間手搖店🫰🏻🫢✨ 宇治金時厚鮮奶(半糖)✨宇治金時甜品食得多,第一次飲宇治金時鮮奶。底部超多紅豆🫘+小丸子🧆,抹茶味都好出,連kik 先生都話好好飲🫢✨ 草莓の奶(半糖)✨鮮奶佔左3分二左右,底部有草莓🍓醬同草莓果肉,顏色對比分明 打卡一流👍🏻👍🏻飲第一啖已經好驚喜🫣同平時飲嘅草莓奶昔味一模一樣
*:.。. .。.:* 荳號-旺角*:.。. .。.:*

✨ 宇治金時厚鮮奶(半糖)✨

✨ 草莓の奶(半糖)✨
飲第一啖已經好驚喜🫣同平時飲嘅草莓奶昔味一模一樣

2023-09-10
用餐優惠
試食活動
平時飲開嘅手搖飲品都不外乎係珍珠奶茶、奶蓋之類嘅飲品,但係呢間嘅手搖飲品加入左港式元素係入邊,好似食糖水之餘,但係又可以當飲品咁幾得意~糾結咗好耐,因為食得太飽,朋友就揀咗解渴嘅茉莉綠茶,我就揀咗腐竹雞蛋冰號,味道好有趣,好似食緊腐竹雞蛋糖水,但係沙冰嘅感覺!下次一定留肚試埋其他港式糖水嘅手搖飲品!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 9/10推介值:8/10

下次一定留肚試埋其他港式糖水嘅手搖飲品!

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 8/10
服務: 9/10
推介值:8/10

$30 (宵夜)
今日幾個姊妹行街街,本來行得好地地,突然傾盆大雨⛈️三個人得把遮仔🥹😭唯有即刻揾地方匿埋避雨。罰緊企既我地,發現旁邊有間台式飲品店,苦中作樂既我地,一齊叫左杯手搖等雨勢減緩🥰芒果🥭味沙冰濃郁,同椰汁🥥既香味相映成趣,沙冰質地順滑,食唔到硬碎冰,而且甜味來自芒果自然果糖,唔會有糖漿既假甜😋小丸子軟糯彈牙,咀嚼後陣陣糯米既香甜,同芒果椰汁冰配搭非常合適👍🏻👍🏻用鮮奶🥛沖調既奶茶入口絲滑,配以阿薩姆奶茶茶底,茶味香濃🧋而黑糖珍珠咬落煙靭,有一陣焦糖香,整杯奶茶比例協調平衡🫶🏻🫶🏻第一次飲荳奶製既手搖飲品!荳奶香味濃厚,同紫米既味道超夾!紫米獨特既米香同煙靭既口感,配以香濃荳奶,有種中式糖水既味道,熟悉又美味🥰🥰🥰

黑糖珍珠鮮奶茶

2023-09-07
5 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠鮮奶茶
2023-09-12 24 瀏覽
掃街個陣經過見到依間手搖店,除咗台式飲品之外,仲將港式糖水變咗手搖飲品,充滿香港特色,一定要試吓啦!📌最特別有港式爆檸紅茶($32)、喳咋瀑布($38)、腐竹雞蛋冰號($38)、芒椰小丸子($40)🔎仲有好多配料可以額外加落飲品,例如仙草(+$4)、紫米(+$5)、芋圓(+$5)、手工荳花(+$6)等芒椰小丸子 ($40)芒果味好濃,椰奶好香🤩加埋一齊飲唔會太甜,剛剛好,小丸子咬落好煙韌,大大粒👍➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)腐竹雞蛋冰號($38)+ 小丸子(+$5)同平時係糖水舖食嘅腐竹雞蛋糖水味道一樣🤤不過轉咗沙冰底,甜度適中,本身裏面有西米,額外加埋小丸子,每啖都好有咬口,成杯飲品感覺好清爽🤓➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)➡️ 整體評價: 🥳每杯都附上杯套,唔怕整濕隻手🥰仲有唔同甜度選擇➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

芒椰小丸子 ($40)
芒果味好濃,椰奶好香🤩
加埋一齊飲唔會太甜,剛剛好,
小丸子咬落好煙韌,大大粒👍
➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
腐竹雞蛋冰號($38)+ 小丸子(+$5)
同平時係糖水舖食嘅腐竹雞蛋糖水味道一樣🤤
不過轉咗沙冰底,甜度適中,
本身裏面有西米,額外加埋小丸子,
每啖都好有咬口,
成杯飲品感覺好清爽🤓
➡️ Lamlam脷指數 😋😋😋😋😋 (5/5)
➡️ Encore指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)
2023-09-11 31 瀏覽
這天和朋友在旺角逛街剛巧看到這間手搖飲料店便決定買來解解渴。這裡有5類飲料,冰冰相昔、香滑淳厚、夜市經典、果香茶萃和經典自由號。另外,除了可以選擇飲料的冰度和甜道,這裡有多達16種配料自己配搭(價錢由$2至$10),超多選擇。最值得一提,這店的奶類產品都是使用鮮奶製造,絕不使用奶精/奶粉。❈ 芒椰小丸子 HK$40這杯芒椰小丸子是MKT x COMMA - 香港味道系列的其中一杯飲料。芒果配上小丸子,小丸子非常煙韌,很有咬感。❈ 芋圓烏龍鮮奶茶 HK$33這杯芋圓烏龍鮮奶茶比較重奶味。另外加入雙色芋圓不但令到飲料看上去多了點色彩,芋圓口感煙韌彈牙亦為飲料加上淡淡的芋頭香氣。❈ 紫米荳乳 HK$33朋友點了這杯紫米荳乳,荳乳香濃。

❈ 芒椰小丸子 HK$40

❈ 芋圓烏龍鮮奶茶 HK$33
芋圓烏龍鮮奶茶

❈ 紫米荳乳 HK$33
朋友點了這杯紫米荳乳,荳乳香濃。

外賣自取
🍹喳咋瀑布 $38少冰少糖,+$6寒天晶球,+$5雙色芋圓。作為飯後甜品,呢杯可以飲嘅糖水,相對一碗碗食嘅會稀啲,都正常嘅,咁多料,唔稀啲點飲丫🤣。當糖水,呢個甜度係可以嘅。飲落似鮮奶加椰奶,寒天晶球細細粒,好爽;芋圓軟熟;豆和紫米煮都好綿。🍹凍頂烏龍鮮奶茶 $28少冰少糖,+$4蘆薈,+$4椰果。奶茶配有咬口嘅芋圓係基本吧😆。烏龍茶好香,茶香帶有啲花香,鮮奶比起淡奶係淡口啲,但太濃嘅奶就飲唔到清幽嘅烏龍。蘆薈,椰果都含有膳食纖維,晚飯冇乜菜,食呢個就啱晒,可以補充番😁。可能原料含糖,我諗半糖或微糖都可以,下次試下先😋。🌟而家環保,用繩綁住拎好方便,又唔使手濕,貼心❤️

喳咋瀑布

🍹喳咋瀑布 $38
少冰少糖,+$6寒天晶球,+$5雙色芋圓。
凍頂烏龍鮮奶茶

🍹凍頂烏龍鮮奶茶 $28
少冰少糖,+$4蘆薈,+$4椰果。

🌟而家環保,用繩綁住拎好方便,又唔使手濕,貼心❤️

宵夜
  • 宇治金時厚鮮奶
2023-09-08 25 瀏覽
荳號 Comma x MKT📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下今次我就去左旺角行街,大熱天時梗係搵野飲啦,呢間手搖飲品店以前叫荳號既時候飲過,就諗住去買杯野飲,依家見佢聯乘叫MKT既餐廳一齊,門面都啥同左😮其中一杯就揀左Double多多冰號($38),再加寒天晶球(+$6),呢杯野就係益力多既沙冰咁,又整得幾過癮,我通常都係飲水果既多,今次呢個多多號感覺好正,因為益力多太細枝,呢個大大杯好爽,加埋d寒天晶球,甜甜地好似啫喱咁幾有咬口,正呀🤩另一杯就叫左翡翠檸檬愛玉($32),再加椰果(+$4),呢杯飲品同我台灣飲過類似既野差唔多,佢個檸檬味係用檸檬汁整落去,感覺好新鮮,再加埋椰果同本身有既愛玉,口感一流,手搖飲品就係要加料先更正😆呢間手搖飲品店都唔錯,記得飲之前要搖勻佢先飲,會更好飲,佢個杯面寫住呢句,所以我聽左佢講🤣🤣
荳號 Comma x MKT

📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下

2023-09-08 24 瀏覽
小妹途經旺角突然見到有間新開張嘅飲品店,一睇餐牌見到d飲品唔貴,仲表明唔會使用奶精/奶粉😍用鮮奶製作,非常健康🥰加上可以自己揀配料,配料選擇豐富,仲有餐廳推薦配搭,就買幾杯試吓咩料先😏🧋凍頂烏龍鮮奶茶 雙色芋圓 少糖呢款凍頂烏龍茶香味濃厚,當入喉後細品微有回甘的清香,清爽解膩😚 而鮮奶雖然較為淡口,但配上烏龍茶就剛剛好,可能本身已經含有糖份,即使少糖都係有點甜🙈但整體好飲既😆🥤喳咋瀑布 微糖小妹覺得呢款喳咋瀑布味道同紅豆沙有d d相似,豆類不腍亦不過硬,入口可食到豆類的質感,手搖品當糖水,真心不錯😆👍🏻🍹果香蜜桃烏龍茶 微糖每口都感覺到茶香及果香四溢😚 帶有淡淡蜜桃果香,香甜蜜桃搭配烏龍茶,清爽又好喝,果香茶香完美契合,輕帶甘醇餘韻,但都係覺得微糖都係好甜😗睇黎下次我要叫走甜🤣呢間手搖店採用環保♻️方式,以繩及紙蓋綁住手搖茶,非常方便,除咗唔驚搞到隻手濕晒外,如果冬天拎住都唔會覺得手寒😎

🧋凍頂烏龍鮮奶茶 雙色芋圓 少糖

🥤喳咋瀑布 微糖

🍹果香蜜桃烏龍茶 微糖

2023-09-07 8 瀏覽
靜靜雞同大家講,我其實係黃偉晉嘅小粉絲🙊(有冇同好!)🫶🏻今日為咗攞應援特登嚟咗呢間茶飲店,呢度飲品選擇多仲好有香港特色,將熱門嘅甜品好似喳咋,腐竹雞蛋糖水等等整成飲品,好特別🤓▫️芒椰小丸子 ($40 +$5加紫米) 4/5芒果小丸子係我喺糖水舖必叫嘅甜品,估唔到係茶飲店都會有😍飲到芒果嘅香甜,果味唔會好假,小丸子煙煙韌韌,紫米細細粒有咬口,飲完好飽肚!▫️阿華田波波鮮奶 ($38) 4/5阿華田味濃郁,入口順滑,黑糖珍珠煙韌軟糯,食落好有口感😎兩杯飲品都叫咗少甜,甜度啱啱好👍🏻本身想試埋佢哋嘅北海道3.5牛乳雪糕,可惜當日冇,如果唔係配埋芒椰小丸子應該幾夾😿值得一提係佢哋提供一次性嘅飲品杯套,唔洗一路行一路拎住搞到隻手凍冰冰❄️好貼心!Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

▫️芒椰小丸子 ($40 +$5加紫米) 4/5

▫️阿華田波波鮮奶 ($38) 4/5
阿華田味濃郁,入口順滑,黑糖珍珠煙韌軟糯,食落好有口感😎

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️