其實今日係我第一次來到林村放工後打算同朋友食餐好,搵一個地方好好傾吓計搜尋之下就發現了林村有間餐廳本來擔心車程會有點遠但原來只要搭到太和站,再轉程小巴就到小巴車程都唔使10分鐘就到行入林村,已經俾到我一種好寧靜閑適嘅感覺搵到餐廳之後再行入去,好驚訝餐廳原來咁寬闊我哋先經過兩個有好多鯉魚游嚟游去嘅鯉魚池然後進入咗一個好似庭院咁大咁舒適嘅用餐場地店員好細心咁樣問我哋想坐室內定戶外我哋見到戶外咁靚就梗係揀坐出戶外起初都擔心會有蚊咬,始終已經春天但係店員好細心咁為我哋點咗蚊香,仲有一支蚊怕水放係檯上備用成餐飯食完都完全無蚊咬,仲有吹風機感覺好涼快我哋兩個人簡簡單單唔想諗就叫咗個二人餐($980)一共有一款沙律,一個湯,一個頭盤,兩個煮食另外仲包埋甜品同埋飲品。頭盤係凱撒沙律呢個凱撒沙律落足料,啲沙律醬亦落得好均勻唔會太酸或太甜,生菜亦好爽甜,入面仲落咗少少黑椒調味上面又有充足嘅芝士碎,用呢個頭盤開始幾開胃然後就有我哋最鍾意嘅酥皮龍蝦湯其實我哋對龍蝦湯要求都幾高有時龍蝦湯一係就唔夠味,一係就死鹹但呢個龍蝦湯個酥皮又夠酥脆,個湯送咗上嚟我哋影完一陣相之後都仲係好熱而且味道好好,有海鮮嘅鮮味同香氣本
其實今日係我第一次來到林村
放工後打算同朋友食餐好,搵一個地方好好傾吓計
搜尋之下就發現了林村有間餐廳
本來擔心車程會有點遠
但原來只要搭到太和站,再轉程小巴就到
小巴車程都唔使10分鐘就到
行入林村,已經俾到我一種好寧靜閑適嘅感覺
搵到餐廳之後再行入去,好驚訝餐廳原來咁寬闊
我哋先經過兩個有好多鯉魚游嚟游去嘅鯉魚池
然後進入咗一個好似庭院咁大咁舒適嘅用餐場地
店員好細心咁樣問我哋想坐室內定戶外
我哋見到戶外咁靚就梗係揀坐出戶外
起初都擔心會有蚊咬,始終已經春天
但係店員好細心咁為我哋點咗蚊香,仲有一支蚊怕水放係檯上備用
成餐飯食完都完全無蚊咬,仲有吹風機感覺好涼快

我哋兩個人簡簡單單唔想諗就叫咗個二人餐($980)
一共有一款沙律,一個湯,一個頭盤,兩個煮食
另外仲包埋甜品同埋飲品。

頭盤係凱撒沙律

呢個凱撒沙律落足料,啲沙律醬亦落得好均勻
唔會太酸或太甜,生菜亦好爽甜,入面仲落咗少少黑椒調味
上面又有充足嘅芝士碎,用呢個頭盤開始幾開胃

然後就有我哋最鍾意嘅酥皮龍蝦湯

其實我哋對龍蝦湯要求都幾高
有時龍蝦湯一係就唔夠味,一係就死鹹
但呢個龍蝦湯個酥皮又夠酥脆,個湯送咗上嚟
我哋影完一陣相之後都仲係好熱
而且味道好好,有海鮮嘅鮮味同香氣

本來頭盤仲有帆立貝,但當晚就轉咗做芝士焗大蝦

本來好怕麻煩嘅我,好怕燒蝦會好難起肉
又驚整污糟隻手,但係餐廳好好咁樣幫我哋起咗蝦肉出嚟
蝦肉上面落滿芝士,蝦頭仲有少少蝦膏好香,食完好滿足

然後就係主菜啦,我哋選咗燒伊比利亞黑豚扒

呢塊黑豚扒同平時食嘅豬扒唔同
口感煙靭,調味啱啱好,唔需要點好多汁都有味

另外一個主菜係燒安格斯肉眼扒,我哋嗌咗五成熟

塊板煎得啱啱好,外脆內軟,有牛香、唔會有太多肥膏
兩個主菜側邊都有少少沙律同埋薯蓉

最後甜品就係雲呢拿雪糕

成程嘅上菜節奏都好好,而且環境清幽,我哋兩個人坐係一個涼裡邊
慢慢傾偈,耳邊仲聽到少少牛蛙嘅叫聲,環境自然舒服
餐廳亦會播放節奏輕快嘅結他,雖然我哋坐得遠
但店員偶然都會行過,每上完一個菜都會幫我哋換新嘅碟
亦會留意我哋有冇其他需要,服務非常貼心,又有私隱度
可以傾偈,但同時亦都有十足嘅顧客服務!

食完飯仲可以出去林村行吓,下一次想放鬆吓一定會再入嚟
2023-05-19
  • 龍蝦湯
  • 燒伊比利亞黑豚扒
  • 燒安格斯肉眼扒
2023-05-20 39 瀏覽
前排放假Bᴏᴏᴋ咗嚟荷華庭食個靚Lᴜɴᴄʜ,雖然落雨,但都無阻我哋去打卡嘅心🫰🏻周打蜆湯用料相當闊綽,蜆肉一啲都唔少,亦都彈牙,飲落忌廉味道都幾濃郁,質地都滑身,作為餐湯嚟講,十分滿意😌酥皮龍蝦湯配蒜茸包 $98湯呈啡紅色,雖然飲落唔算好稠身,但龍蝦味都係幾重幾出嘅,仲有啲龍蝦肉,食落爽口彈牙,配埋酥皮飲呢個湯,口感相當豐富😚炸魚配啤酒味薯條 $138薯條份量都幾多,食落同出面嘅薯條有啲唔同,食落有幾分似超幼身薯角🤣,講返個魚先,佢係有啲驚豔嘅,用上比目魚,而且都幾大份,炸皮非常薄脆,咬開果吓,魚油係湧住出嚟,肉質亦係嫩滑無比,非常惹味🤤燒美國安格斯肉眼扒(8安士) $298超大塊嘅一塊扒,佢係屬於薄切但超大塊果款,大過塊面啊🤣🤣 食落肉質都頗鬆軟,亦無乜筋👍🏻 而墊底嘅係一個Xʟ Sɪᴢᴇ嘅薯蓉,佢作為一個Sᴇᴛ Lᴜɴᴄʜ真係夠哂飽😗芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉 $228呢個意粉嘅賣相擺盤都相當吸睛,大蝦Sɪᴢᴇ都幾巨型,上面鋪滿厚厚嘅芝士,睇見都想食🤣 拆出嚟嘅蝦肉都相當大份,食落爽口彈牙,蝦味都唔會俾芝士味蓋得太利害,意粉就屬於軟身少少果款,番茄味都幾重,所以味道都偏酸少少焗火焰

周打蜆湯
周打蜆湯

酥皮龍蝦湯配蒜茸包 $98
酥皮龍蝦湯配蒜茸包

炸魚配啤酒味薯條 $138
炸魚配啤酒味薯條

燒美國安格斯肉眼扒(8安士) $298
燒美國安格斯肉眼扒(8安士)

芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉 $228
芝士焗大蝦配香草蕃茄醬意粉

焗火焰雪山 $128
細個同阿爸阿媽去西餐廳必點🥰 今次我哋叫咗個細嘅,但巨型到夠4-6人食咁款🫣 食前仲可以睇埋著火嗰吓🤩 面層係充滿空氣感嘅蛋白,入面就係蛋糕加雪糕,又凍又熱咁,真係好得意🤣
焗火焰雪山

無論係揸車定係搭車入嚟都好方便,餐廳門口仲有專屬嘅車位,啱哂一家大細入嚟林村一日遊之前填飽自己個肚先🤣
2023-05-14
午餐
酥皮龍蝦湯配蒜茸包
炸魚配啤酒味薯條
焗火焰雪山
2023-05-19 34 瀏覽
今次我地再走出市區,入到呢間餐廳😂,餐廳環境好舒服,貼近大自然,可以放鬆心情,不過始終户外地方,大家都記得帶蚊怕水噴下會好。餐廳都好細心會幫客人點上蚊香驅蚊🤭。以西餐價錢黎講係正常價位,但每樣野食都好高cp值🤤。💸$1057 💁🏼‍♀️人均$400-500整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆整體食物都好有水準,而且份量都好大份,每樣菜式有好多薯蓉,兩個人真係食唔哂😂。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員都態度好好,好細心時不時幫我地換碟,睇我地有咩需要。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆餐廳設有户外户內,我地揀左户外,户外設計都好有特色,有唔同屋仔同亭可以坐低打卡🙈。🥯食物方面燒紐西蘭羊鞍 半份$368羊架我地叫左7成熟,所以口感會偏實。但唔會有羊騷味,幾香而且配芥末醬超正,辣辣地😆。香燒豬肋骨$198一黎到好香燒烤醬味道,食落都好重燒炸醬既酸甜味,好令人開胃想食落去,而且豬肋骨都好軟唔會韌。法式焗田螺$128份量好大盤,田螺好重牛油香味,唔會有腥味。然後仲有海量薯蓉😂,食哂真係好邪惡🙈。酥皮龍蝦湯 (跟lunch set)佢個餐湯真係超大碗😂,唔係講笑,個酥皮勁大個,飲完碗湯已經飽左一半。而且好有

💸$1057 💁🏼‍♀️人均$400-500
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員都態度好好,好細心時不時幫我地換碟,睇我地有咩需要。

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆

🥯食物方面
燒紐西蘭羊鞍 半份$368

香燒豬肋骨$198

法式焗田螺$128

酥皮龍蝦湯 (跟lunch set)
佢個餐湯真係超大碗😂,唔係講笑,個酥皮勁大個,飲完碗湯已經飽左一半。而且好有特色唔係度度都有,龍蝦湯再配酥皮,會更勾起龍蝦湯既味道,好香好好飲🥹。

煙肉露荀飯$168(lunch set)
好香既忌廉味,意大利飯都係偏硬身小小,更加有口感🤤,唔會有食緊一pat野既感覺。

焗火焰雪山(S size) $100
因為跟lunch set所以比原價平d,雖然已經係s size,但佢個份量真係好大個😂,完全食唔哂,但因為佢入面係雪糕冇得帶走😂。除左雪糕,蛋糕入面都好足料有好多雜果。外面好似梳乎厘,口感唔錯👍🏻。

☕️飲品方面
白酒 $45
味道唔算酸,易入口😆。

朱古力
佢有一層忌廉po係野飲上面,都好濃朱古力味,唔係溝超多水果種,忍唔住飲哂成杯,飲完好有罪惡感😂。

2023-05-11
  • 酥皮龍蝦湯配蒜蓉包
  • 香燒豬肋骨
2023-05-18 37 瀏覽
今次同朋友放假想chill下黎到大埔林村依間餐廳試試,環境好大好似去左渡假,下午叫左lunch set,有頭盤主菜同飲品,食物方面,頭盤有春卷薯角炸得香脆可口,酥皮龍蝦湯:配有脆卜卜蒜蓉包,酥皮好香牛油味,湯裏有粒粒龍蝦肉,湯味鮮甜濃郁鵝肝醬焗豬扒飯:鵝肝汁好香,豬扒大大塊好鬆軟,炒飯粒粒分明有蛋香味香煎魚柳配蜜糖柚子汁:魚柳兩大塊煎得外脆内軟,蜜糖柚子汁酸酸甜甜好開胃,配有沙律薯蓉雞肉芝士餡餅:饀餅入面佈滿拉絲芝士,食落熱辣辣好正焗火焰雪山:蛋白灑上少少烈酒,一點火就火光閃現,巧克力外層以雪糕同雜果蛋糕做內餡好好味,飲品方面叫左荷塘青蛙(青檸沙冰):味道酸酸甜甜,好消暑解渴,紫貝天葵冰糖雪梨蘆薈:賣相好吸睛,入口味道清新,整體方面員工友善,除咗環境,餐廳食物質素亦好高素 ,滿意既一餐

雞肉芝士餡餅:饀餅入面佈滿拉絲芝士,食落熱辣辣好正
2023-05-18 19 瀏覽
住喺大埔應該冇乜邊個未去過林村,其實林村除咗許願樹之外,仲有一間世外桃源嘅餐廳,之前我地晏晝嚟過一次,感覺好舒服😌一入餐廳就比一個養咗好多魚嘅水池吸引,佈置以花園嘅設計,可以選擇室內或者室外用餐。我哋一家四口選擇獨立房間,房間入面有獨立冷氣同埋電蚊機,所以都唔擔心會有昆蟲。雖然呢度係食西餐,但枱面參考中式設計,叫咗成枱餸都唔怕夾到。打開餐牌好有驚喜呀!竟然有酥皮龍蝦湯😍好耐冇飲過啦!味道香濃,配埋蒜茸包份量啱啱好😌仲有法式焗田螺,每隻都焗到外脆內軟,芯爸自私食咗十粒🤣另外,廚師推介大蝦鮮果沙律🥗分量十足,沙律頂仲有好多Parma ham,夠晒開胃。主菜芝士焗大蝦配香草萫茄意粉🍝芯芯最鍾意,酸酸甜甜,大蝦超多芝士😋而荷華庭炒飯有蘑菇、大蝦、元貝同蔬菜,上枱嘅時候熱辣辣,飯粒粒分明,蝦肉仲好彈牙添!推介大家叫桂花烏龍茶,茶味香之餘仲可以不停加水添飲,抵呀!去開林村許願樹,記得過嚟食嘢呀🥳

去開林村許願樹,記得過嚟食嘢呀🥳

落雨又有咩好怕🤭最緊要有餐廳避雨😆一心到林村行下 點知落車就橫風橫雨🥹但造就左一次chill lunch 嘆足兩個鐘Set lunch 香煎魚柳配蜜糖柚子汁兩大塊魚柳 仲配埋勁smooth的薯蓉油子汁更添香氣 將油膩感一掃而空🏻跟餐的沙律好大碟 用的沙律汁都好味見好多人食扒 大帝又話好餓 就整件大扒啦燒美國牛小排 12oz鏡頭下顯得細塊了 事實係好厚好大塊5成熟保持肉汁 入口好嫩滑 油脂滿滿🤭喜歡配上的温和芥末醬 仲有牛排汁 味道上更豐富我個人認為3至4人share會更好😆眼闊肚窄下 仲叫多左個 啤酒味薯條😌啤酒味唔多食得出 不過多一層炸皮的確更香口👏🏻餐飲部份 就點了桂花烏龍熱住真係好正 加熱時間夠長 份量夠大特別係雨天 剩係嘆佢都好有feel😍朱古力心太軟配雪糕♥️ending 必須來個甜品🤭 好簡單但心太軟的質感整得唔錯保持到濕潤的口感去林村玩 都值得去嘆下 推薦👏🏻好闊落 家庭客都完全冇問題 場外都仲有好多特色包廂😎 有渡假的感覺🥰
落雨又有咩好怕🤭最緊要有餐廳避雨😆

保持到濕潤的口感

去林村玩 都值得去嘆下 推薦👏🏻
好闊落 家庭客都完全冇問題
場外都仲有好多特色包廂😎 有渡假的感覺🥰

🔥必點火焰雪山甜品🔥大埔林村隱世西餐廳🌃🪷荷華庭園景餐廳 (大埔)今日同豬仔仲有媽媽一同慶祝母親節😆,一齊嚟到大埔林村一帶郊遊,發現附近有一間荷華庭園景餐廳 ,非常隱世,餐廳很有格調,門口有魚池🐟可選室內或室外坐🤗景觀非常開陽👍🏻不過今日落雨,坐室內都好靚,有落地大玻璃,可以欣賞窗外庭園美景😍✨凱撒沙律沙律菜好新鮮,配上沙律醬酸酸甜甜好開胃🥗✨周打蜆忌廉湯忌廉味香濃,好creamy,好鮮甜,仲有一粒粒蜆肉😋✨美國安格斯西冷(10oz) $338五成熟既牛扒,肉質粉嫩,味道剛好,沾上芥末醬更好食🤗薯蓉幼滑,好夠味,份量足夠✨墨西哥煙肉芝士餡餅 $158煙肉芝士好香,餡餅脆卜卜,沾上蕃茄醬及沙律醬更濃味,份量好飽肚😋✨黑松露帶子意粉 $158超濃郁既芝士味,配上黑松露醬好香濃,意粉好creamy,帶子都幾彈牙🤗份量好足夠,每條意粉都掛上醬汁😋✨焦糖燉蛋 +$38上層焦糖好脆,燉蛋超嫩滑,蛋味香濃🤗✨焗火焰雪山S $128細份量已經好大,4個人食都夠曬😆即場點火,氣勢十足😍淋上朱古力醬一流,中間仲有菠蘿🍍粒粒,口感好鬆化,好似食咗夠白雲落肚咁☁️😍必點👍🏻👍🏻👍🏻✨藍碟花荔枝梳打蘆薈 +$30
🔥必點火焰雪山甜品🔥
大埔林村隱世西餐廳🌃
🪷荷華庭園景餐廳 (大埔)

凱撒沙律

✨凱撒沙律
沙律菜好新鮮,配上沙律醬酸酸甜甜好開胃🥗
周打蜆忌廉湯

✨周打蜆忌廉湯
忌廉味香濃,好creamy,好鮮甜,仲有一粒粒蜆肉😋
美國安格斯西冷(10oz)

✨美國安格斯西冷(10oz) $338
墨西哥煙肉芝士餡餅

✨墨西哥煙肉芝士餡餅 $158
黑松露帶子意粉

✨黑松露帶子意粉 $158
焦糖燉蛋

✨焦糖燉蛋 +$38
上層焦糖好脆,燉蛋超嫩滑,蛋味香濃🤗
焗火焰雪山S

✨焗火焰雪山S $128

✨藍碟花荔枝梳打蘆薈 +$30
顏色好靚,漸變藍色😍粒粒蘆薈,飲落比較甜😋
✨錦繡雙魚 $48
飲落比較清爽,有氣飲品充滿夏日氣息🌞有粒粒菠蘿、芒果,夠曬fresh😆

🏠荷華庭園景餐廳 (大埔)
大埔林村放馬莆43號地舖
2023-05-14
慶祝紀念
母親節
黑松露帶子意粉
焦糖燉蛋
焗火焰雪山S
2023-05-17 28 瀏覽
☺️今日同朋友去完林村許願樹之後,就去咗一間位於大埔林村嘅荷華庭園景餐廳食晚餐,餐廳環境優美,有種泰國風情味道,因為部分露天包廂座位好似泰國草屋,餐廳入邊仲有個池塘養左幾條錦鯉,喺度食飯都幾嘆!🥢咁我哋兩個人就叫咗酥炸魷魚圈、檸檬蜜糖單骨雞翼( 10隻)、燒美國安格斯肉眼扒12oz、意大利青醬虎蝦闊條麵、細嘅焗火焰雪山同埋焦糖燉蛋。🦑酥炸魷魚圈呢份酥炸魷魚圈份量都幾多,咬落給酥脆,唔會太多炸粉,魷魚都幾煙靭,配上沙律醬食so yummy!🐔檸檬蜜糖單骨雞翼每隻雞翼size都幾大隻,咬落Juicy多汁,仲有淡淡檸檬蜜糖香味,鍾意食雞翼千祈唔可以錯過!🐮燒美國安格斯肉眼扒我哋叫咗七成熟嘅肉眼扒,咬落唔會好韌,牛味十足,肉質鮮嫩,再配上燒汁一齊食,有另一番風味!🦐意大利青醬虎蝦闊條麵呢個闊條麵不得了,麵條煙靭,唔會煮得太淋,拌上青醬滋味十足,另外兩隻虎蝦肉質彈牙,pasta menu入面必點!🗻焗火焰雪山(細)呢個焗火焰雪山size俾我想像中大,絕對足夠兩個人食,侍應會喺雪山上面淋少少酒,雪山瞬間着火,呢個畫面都幾震撼,之後佢就淋上一啲朱古力醬俾我哋享用。雪山一切開入邊係蛋白、雜果同海綿蛋糕,

🦑酥炸魷魚圈

🐔檸檬蜜糖單骨雞翼

🐮燒美國安格斯肉眼扒

🦐意大利青醬虎蝦闊條麵

🗻焗火焰雪山(細)
呢個焗火焰雪山size俾我想像中大,絕對足夠兩個人食,侍應會喺雪山上面淋少少酒,雪山瞬間着火,呢個畫面都幾震撼,之後佢就淋上一啲朱古力醬俾我哋享用。雪山一切開入邊係蛋白、雜果同海綿蛋糕,有三重唔同口感,感覺十分新奇美味,去到呢間餐廳推薦一定要點呢個甜品作尾聲!

🥚焦糖燉蛋
呢個燉蛋有滿滿嘅蛋香味,配上焦糖一齊食,幸福感滿滿!

2023-05-17 13 瀏覽
林村附近原來有一間田園風隱世嘅西餐廳所以今次專登嚟到chill下,呢度嘅環境佈置得好有心思,慶祝食飯假日過嚟都係一個唔錯嘅選擇法式焗田螺,有12隻每隻都又大隻又香同埋好多汁將啲汁倒落薯蓉撈嚟食超正👍🏻龍蝦酥皮湯配蒜蓉包,酥皮焗得好香脆,而且食到有龍蝦肉湯底濃郁 鵝肝醬焗豬扒飯$168濃郁嘅鵝肝醬配上好大塊好似嘅豬扒而且豬扒食落去一啲韌,豬扒嘅質素唔錯👍🏻配埋炒飯一齊食香氣滿分!午餐set包一個頭盤、主食同埋飲品仲可以加錢要甜品添,叫咗意式雜菜沙律🥗、 燒美國安格斯肉眼扒、甜品朱古力心太軟配雪糕,飲品紫貝天葵冰糖雪梨蘆薈,二百幾蚊一個lunch set質素幾高👍🏻

2023-05-17 30 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 荷華庭園景餐廳 💥 大隻仔第一次入大埔林村拋寶碟,今日介紹呢間餐廳連新假期都介紹過,餐廳位置就喺許願樹廣場對面,天后宮隔離。餐廳地方夠大,有室內同室外座位,經過門口魚塘小橋進入餐廳,猶如置身世外桃源,餐廳環境清靜,播放住柔和音樂,天氣涼涼地,望住藍天白雲,望住出面椰樹被風吹得搖搖下,真係好似置身外國一樣,洗滌心靈,完全可以好好relax 一下,舒服到真係可以係餐廳hea 一個下午。餐廳有多過打卡位,噴水池、小木屋等等,好適合情侶,一家大細渡過週末假期。餐廳提供泊車服務,揸車嘅朋友就更加方便。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 鵝肝醬焗豬扒飯 $168 (另加一服務費)必點焗豬扒飯,豬扒厚切但肉質超級鬆軟,一食落口就知係用上高級豬扒,好可能係西班牙黑毛豬,帶骨位置有肥膏就更加好食,滿口油香。而且炒飯底調味好好,會食唔停口。大隻仔推薦鵝肝醬焗豬扒飯。😋😋🔥 酥皮龍蝦湯 $98 (另加一服務費)將酥皮
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 荷華庭園景餐廳 💥

餐廳提供泊車服務,揸車嘅朋友就更加方便。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
荷華庭園景餐廳

🔥 鵝肝醬焗豬扒飯 $168 (另加一服務費)
大隻仔推薦鵝肝醬焗豬扒飯。😋😋
鵝肝醬焗豬扒飯

🔥 酥皮龍蝦湯 $98 (另加一服務費)
將酥皮浸入湯裏面,吸收晒龍蝦湯精華真係好好食,龍蝦湯味道香濃,湯入面仲有粒粒蝦肉。
伴隨蒜蓉包好鬆脆,好香蒜蓉味。
酥皮龍蝦湯

🔥 黃金樹下 $ 58 (另加一服務費)
芒果菠蘿沙冰,好好飲,甜甜地帶芒果菠蘿味道,沙冰好夠凍,夏天消暑一流。

🔥 荷塘青蛙 $58 (另加一服務費)
青檸味沙冰,比較酸冇咁甜,味道有啲似青蘋果汁。
黃金樹下/荷塘青蛙

🔥 檸檬蜜糖單骨雞翼 $98 (另加一服務費)
蜜糖炸雞翼,帶檸檬柚子香味,蜜糖甜甜地,大人小朋友都會好鍾意食,雞翼炸得十分香脆肉好嫩滑。
檸檬蜜糖單骨雞翼

🔥 酥炸魷魚圈 $98 (另加一服務費)
魷魚圈炸得好酥脆,炸漿夠薄,配埋他他醬更加好食,伴碟既黑醋汁沙律菜仲可以幫助解油膩。
酥炸魷魚圈

🔥 Set Lunch $268 (另加一服務費)
脆炸德國鹹豬手 + 凱撒沙律 +凍檸茶

餐廳 set lunch 都好抵食,最平$158起 包主菜 + 6選1前菜 + 飲品,仲要份量好大碟。
原隻德國鹹豬手脆炸,上枱前已起骨方便進食,豬手炸到外皮好香脆,而肉好嫩滑,食完可以補充好多膠原蛋白。😂😂
薯角剛剛炸起,外脆內軟,裏面薯仔肉仲好軟淋,點上茄汁,芥茉醬,蜜糖汁,更加好食。
set lunch 6選1前菜
set lunch 原隻德國鹹豬手脆炸

🔥 +朱古力心太軟 $48 (另加一服務費)
擺碟好靚,用上朱古力榛子醬唧花紋。
心太軟內朱古力醬已經流出配上雲呢拿雪糕,混合一齊食,味道不會太甜,冰火交融,真係好好食。😋😋
+朱古力心太軟

set lunch 原隻德國鹹豬手脆炸
+朱古力心太軟
  • 黃金樹下
  • 脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁
今天蒞臨於網上好評如潮,1992年創辦的老字號西餐廳——「荷華庭園景餐廳」,佔地超過一萬呎,裝潢優美、環境恬靜、乾淨企理,可舒適地坐在花亭或小木屋用餐,周圍被自然園林景色包圍,私隱度極高,像晚間到酒店會所泳池去的感覺。😋 西班牙風乾火腿配哈蜜瓜 🌕🌕🌕🌑🌑 188hkd份量頗大,火腿質素不錯。😋 酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 🌕🌕🌕🌕🌕 98hkd*2酥皮焗得酥脆而漂亮,湯底濃郁惹味,而且有不少龍蝦肉。蒜蓉包蒜蓉味重、香脆又大件。非常完美!燒伊比利亞豚扒 🌕🌕🌗🌑🌑 328hkd港式味道的煎扒,頗有懷舊風味。點7成熟,成品的生熟度剛剛好。店員可幫忙切成小塊,方便食用。😋 燒美國安格斯肉眼扒 🌕🌕🌕🌑🌑 398hkd肉質雖然不算最好,但調味及生熟度都很不錯。一旁的黃芥末質素正常,燒汁則是港式風味。😋 焗火焰雪山(小) 🌕🌕🌕🌑🌑 128hkd初次嘗試此道甜品,表面有苦苦的酒味,之後由外到內分別是甜甜的朱古力醬、厚厚的蛋白(沒有加糖)、海綿蛋糕、朱古力雪糕、雜果,以及海綿蛋糕。味道平實,但口感豐富,頗具特色。而且想不到小尺寸的份量也那麼大。😋 可樂 🌕🌕🌕🌕🌑 28hkd用上玻璃樽裝,氣量十足。冰凍

今天蒞臨於網上好評如潮,

😋 西班牙風乾火腿配哈蜜瓜 🌕🌕🌕🌑🌑 188hkd
份量頗大,火腿質素不錯。

😋 酥皮龍蝦湯配蒜蓉包 🌕🌕🌕🌕🌕 98hkd*2

燒伊比利亞豚扒 🌕🌕🌗🌑🌑 328hkd

😋 燒美國安格斯肉眼扒 🌕🌕🌕🌑🌑 398hkd

😋 焗火焰雪山(小) 🌕🌕🌕🌑🌑 128hkd

😋 可樂 🌕🌕🌕🌕🌑 28hkd
用上玻璃樽裝,氣量十足。冰凍度尚可。

二人享用,人均696.5hkd。

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌕
服務 🌕🌕🌕🌕🌕
性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率 🌕🌕🌕🌕🌕

• 酥皮龍蝦湯配蒜蓉包
2023-05-16 16 瀏覽
Weekend去咗個好似世外桃源嘅餐廳食飯🌴, 花花草草怖滿四周,仲有魚塘、小型許願池、木屋等園藝景色,餐廳仲好貼心地提供了蚊香同蚊怕水,真係可以放心坐放心食😇~🐌法式焗田螺 $128CP值極高!田螺牛油蒜蓉味好香,又大隻又好味。墊底蒜蓉好香滑,牛油味道香濃~🥗風乾火腿鮮果沙律 $228有好多種類嘅生果:菠蘿,芒果,哈密瓜,金奇異果,士多啤梨,新鮮又甜又多汁!🍝黑松露帶子意粉 $158意粉質地彈牙,加咗啲貝柱、生洋蔥、菇菌,令到口感&味道都提升~醬汁仲好creamy😋~~~~~除咗散叫之外,仲可以選擇午餐set🍽🐷鵝肝醬焗豬扒飯 $198豬扒大件厚切,醬汁味道好濃,飯焗得入味又乾身~附送海鮮忌廉湯🥣,質感濃稠香滑,海鮮份量好多🤩🫓墨西哥雞肉芝士餡餅 $158大大件好多芝士,足料夠咸,芝士控一定要叫~附送蕃茄雜菜湯🥣,少少酸超開胃~🥚焦糖燉蛋 $38焦糖面脆皮,燉蛋滑溜,唔會太甜太膩,仲好大杯添🤩

🐌法式焗田螺 $128

🥗風乾火腿鮮果沙律 $228

🍝黑松露帶子意粉 $158
醬汁仲好creamy😋

~~~~~
除咗散叫之外,仲可以選擇午餐set🍽

🐷鵝肝醬焗豬扒飯 $198
豬扒大件厚切,醬汁味道好濃,飯焗得入味又乾身~
附送海鮮忌廉湯🥣,質感濃稠香滑,海鮮份量好多🤩

🫓墨西哥雞肉芝士餡餅 $158
大大件好多芝士,足料夠咸,芝士控一定要叫~
附送蕃茄雜菜湯🥣,少少酸超開胃~

🥚焦糖燉蛋 $38
焦糖面脆皮,燉蛋滑溜,唔會太甜太膩,仲好大杯添🤩
2023-04-10
午餐
2023-05-16 17 瀏覽
餐廳係大埔林村入面見到佢個招牌仲要穿過小路先去到門口會經過小橋同魚池🐟好似進入左另一個空間咁🤣佢有室外,室內,室外嘅室內房🤣🤣室外有間峇里style 嘅草屋打卡 💯!如果同我一樣怕熱就可以坐室外房 但記得book定設計同樣好有東南亞風情 唔講以為去左泰國😝法式蝸牛🐌正常發揮👍🏻估唔到百幾蚊會有一打🤣 仲要勁多薯蓉😍好抵食☺️☺️ 酥皮龍蝦湯🦞龍蝦肉好爽湯底又好滑口蒜蓉包是重點🤩🤩煎三文魚拼大蜆🐟三文魚煎得岩岩好🥰牛油大蜆超邪惡😈香煎羊架(半份)叫左medium 肉質好嫩好多汁個邊邊有特別的調味弱弱feel到啲wasabi 嘅感覺幾有趣😋順帶一提我黃昏時間去係最多蚊嘅時間個staff好nice 一坐低就比蚊怕水同蚊香我 so helpful但我坐室內 所以都冇比蚊攻擊到😎最後唔好唔記得去廁所隔離個打卡位打卡🤪
餐廳係大埔林村入面
見到佢個招牌仲要穿過小路先去到
門口會經過小橋同魚池🐟
好似進入左另一個空間咁🤣

佢有室外,室內,室外嘅室內房🤣🤣
室外有間峇里style 嘅草屋

蒜蓉包是重點🤩🤩

煎三文魚拼大蜆🐟
三文魚煎得岩岩好🥰
牛油大蜆超邪惡😈

香煎羊架(半份)
叫左medium

係最多蚊嘅時間
但我坐室內 所以都冇比蚊攻擊到😎

最後唔好唔記得去廁所隔離個打卡位打卡🤪
2023-05-14 18 瀏覽
由太和站一出就搭往林村既25k小巴村口對面落車直行到尾就會見到‘’荷華庭園境餐廳‘’🍽️.一行入去會有青蛙🐸既叫聲歡迎你🤣經過一條小橋入面會有錦鯉小魚池🐠門口位已經係打卡位喇🤣😍再慢慢行入去會經過好多打卡既位置有d位置好chill又有feel,但都係想影靚靚相同嘆冷氣就揀左入面室內坐🤣.睇睇menu, 樣樣都想食啊🤤,點算好🤣事不宜遲,食左個前菜先🤫🍃.🔸西班牙風乾火腿配哈蜜瓜🍈$188🔸咸香既西班牙火腿配上鮮甜既哈密瓜🍈完全係完美配搭💯可以中和返味蕾,唔會好咸🥰(偷偷說:食完哈密瓜🍈都飽左三分一,因為佢份量好足🤣).🔹西班牙乳豬🐷(約500g) $388🔹嘩🤤其實好少係西餐廳食到乳豬🤣通常concept 係酒樓會食到🤣由其是去飲🤣言歸正傳,乳豬配梅醬(?)酸酸甜甜都好夾啊😋脆脆既皮配勁嫩口既肉質,完全係驚喜配搭😍真心,超級喜歡咬落去係唔會痴牙既肉😍配菜仲有沙律🥗同薯條🍟食完肉再食菜平衡返個口感😝(自我感覺良好中😗😗)(偷偷地說:已經飽埋三分二,點算,仲有意粉同甜品🤤).🔸黑松露帶子意粉🍝 $158🔸一黎到即刻比陣黑松露味吸引🤩好rich口感既cream source 配黑松露,好好食😋
由太和站一出就搭往林村既25k小巴
村口對面落車直行到尾就會見到‘’荷華庭園境餐廳‘’🍽️
一行入去會有青蛙🐸既叫聲歡迎你🤣
經過一條小橋入面會有錦鯉小魚池🐠
門口位已經係打卡位喇🤣😍
再慢慢行入去會經過好多打卡既位置
睇睇menu, 樣樣都想食啊🤤,點算好🤣
事不宜遲,食左個前菜先🤫🍃
嘩🤤其實好少係西餐廳食到乳豬🤣
通常concept 係酒樓會食到🤣由其是去飲🤣
言歸正傳,乳豬配梅醬(?)酸酸甜甜都好夾啊😋
脆脆既皮配勁嫩口既肉質,完全係驚喜配搭😍
真心,超級喜歡咬落去係唔會痴牙既肉😍
配菜仲有沙律🥗同薯條🍟
食完肉再食菜平衡返個口感😝(自我感覺良好中😗😗)
(偷偷地說:已經飽埋三分二,點算,仲有意粉同甜品🤤)
一黎到即刻比陣黑松露味吸引🤩
好rich口感既cream source 配黑松露,好好食😋帶子如果有返d味就更加perfect喇🤣
(又再偷偷地說:已經飽了😗)
🔹焗火焰雪山🏔️$128/S🔹
雪山🏔️一黎到,我地即刻嘩左聲,心諗:明明叫small,應該二人份量,點解大到好似四個人食既🤔🫣
之後店員就燒熱d酒(白蘭地?)再淋落去雪山🏔️度,即刻好震撼咁燒著左喇😬
再之後淋朱古力醬上面,營造到著完火既山😂
到一切開,驚喜就來了🙊
最入係vanilla 雪糕🍦之後有什果蛋糕🍰,最出面就係梳乎里蛋白😋三重感覺,仲有冰火口感,好癲啊🤤🤤🤤🫣😍🥰
不得不佩服廚師同設計菜單既心機😍
(最後,女人係有兩個胃架🥰)
真係好岩慶祝又或者打卡,坐入面有大檯,坐出面好chill,打卡影相一流☺️
2023-05-09
  • 焗火焰雪山
  • 西班牙乳豬
2023-05-12 13 瀏覽
第一次覓食入到大埔,係一間有濃烈鄉村🍄氣息嘅餐廳,仲有好多✨靚靚嘅打卡位,最緊要係食物🥩好味道啦!最推豬手同埋田螺🐚味道濃郁👍好適合三五知己黎聚下餐💕好有人情味,好舒服🤭。✨脆炸德國豬手配蜜糖芥末籽汁脆皮好讚👍外脆內嫩💕呢個係我最推😙而且蜜糖芥末下午籽汁加埋唔覺油膩好清爽😋✨法式田螺大顆飽滿,啖啖肉,而且好新鮮😚我最愛法式田螺🐚整體價錢上我覺得OK的,係香港咁嘈雜嘅城市,尼到係可以俾我靜靜地享受下鄉村風味

好適合三五知己黎聚下餐💕好有人情味,好舒服🤭。

✨脆炸德國豬手配蜜糖芥末籽汁
脆皮好讚👍外脆內嫩💕呢個係我最推😙
而且蜜糖芥末下午籽汁加埋唔覺油膩好清爽😋

✨法式田螺
大顆飽滿,啖啖肉,而且好新鮮😚
我最愛法式田螺🐚

• 脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽汁