2017-05-28 179 瀏覽
在新蒲崗吃完晚飯,很想吃糖水,便來到新蒲崗的華園糖水專家。我們是在平日的晚上十時多來到的。由於是平日晚上,人不多,我們不用等位便可以立即坐下。店面面積不窄,但如果人多,想必一定要等上一陣子才有位。我們叫了薏米腐竹雞蛋糖水,糖水熱辣辣,忍不住立即呷一口,腐竹香味洋溢, 腐竹香滑,而且非常清甜,雞蛋亦很大隻。我們一邊吃一邊周圍看,竟發現牆上掛了米芝蓮的獎項,很驚訝,不太明白為何能成為米芝蓮店。不過論糖水質素,尚算不錯。如果在新蒲崗吃糖水,這甜品店是不二之選。

店面面積不窄,但如果人多,想必一定要等上一陣子才有位。

我們叫了薏米腐竹雞蛋糖水糖水熱辣辣,忍不住立即呷一口,腐竹香味洋溢, 腐竹香滑,而且非常清甜,雞蛋亦很大隻。

2017-05-16 215 瀏覽
今晚和契女吃完赤山日本料理之後,見到呢間糖水舖,有米芝連推介。我有些唔明,點解2016個牌大過2017😅?因為契女鐘意食傳統糖水,我們見到有桑寄生茶,就入去試試。契女要桑寄生蓮子茶,老婆要薑汁燉蛋,而我就要楊枝甘露。桑寄生蓮子茶,桑寄生茶味道適中,不會太甜好香桑寄生味道,而蓮子都幾鬆化。呢個真係好味👍👍👍薑汁燉蛋,唔算好重羗味,蛋味都幾香,燉蛋唔算好甜。都算水凖之上楊枝甘露就算一般,芒果汁唔甜仲好淡,柚子唔係好多,芒果肉都係算少。我呢個就勉強一些我諗佢攞米芝連都係靠傳統中式糖水,所以下次如果再幫襯,我都會揀中式糖水。😉😉😉

因為契女鐘意食傳統糖水,我們見到有桑寄生茶,就入去試試。

契女要桑寄生蓮子茶,老婆要薑汁燉蛋,而我就要楊枝甘露。

桑寄生茶加蓮子

桑寄生茶加蓮子
2017-05-13 145 瀏覽
今晚和契女吃完赤山日本料理之後,契女鐘意食傳統糖水,我們見到華園有桑寄生茶,就入去試試。契女要桑寄生蓮子茶,我就要薑汁燉蛋,而老公就要楊枝甘露。桑寄生蓮子茶,桑寄生茶味道適中,不會太甜,而蓮子都幾鬆化。薑汁燉蛋,唔算好重羗味,蛋味都幾香,燉蛋唔算好甜。楊枝甘露就算一般,芒果汁唔甜,柚子唔係好多,芒果肉都係算少。如果以米芝連推介來講,D價錢唔算貴,而以質素只算中等。我諗佢攞米芝連都係靠傳統中式糖水,所以下次如果再幫襯,我都會揀中式糖水。😉😉😉

契女要桑寄生蓮子茶,我就要薑汁燉蛋,而老公就要楊枝甘露。

桑寄生蓮子茶,桑寄生茶味道適中,不會太甜,而蓮子都幾鬆化。
桑寄生茶

薑汁燉蛋,唔算好重羗味,蛋味都幾香,燉蛋唔算好甜。

楊枝甘露

如果以米芝連推介來講,D價錢唔算貴,而以質素只算中等。

桑寄生茶
2017-05-07 209 瀏覽
喺新蒲崗中心食完飯,諗住睇下有乜嘢糖水舖可以潤下個喉嚨,點知行到出去馬路見到對面有一間叫做華園甜品,上網睇吓見到原來係新蒲崗區好出名,而且仲係老字號添,所以我哋就入去試吓。入到去都見到差不多滿座的,而且裝修都係一般,比較舊式,我哋都係坐啲舊款嘅摺櫈。不過落單都有啲難度,因為啲店員比較忙,幾經辛苦之下終於叫到店員落單,我就叫咗蛋白燉鮮奶,我朋友就叫咗木瓜燉雪耳,兩個都係熱的。個蛋白燉鮮奶望落去好滑,一碗仔咁多,食落去好有鮮奶嘅味道,而且味道好濃郁,好滑添,食完真係再想食多一碗,但係實在太飽啦,都係留返下次先食。木瓜燉雪耳係一盅的,入面都有好多料啊,有好大大嚿嘅木瓜,好多雪耳,而且木瓜雪耳水唔太甜,都幾清甜,味道剛剛好,木瓜好林,好甜添啊!下次會再食其他,因為實在太多選擇啦。

下次會再食其他,因為實在太多選擇啦。
2017-04-12 209 瀏覽
響Mikiki食完飯,再去呢間米芝蓮糖水舖外賣左碗腐竹薏米加雞蛋返屋企食,$19,呢間D糖水份量好少,薏米加埋十粒都無,味道較甜,D員工又無笑容。我還是比較喜歡金滿堂,至少甜品較低糖。
我還是比較喜歡金滿堂,至少甜品較低糖。
外賣自取
1K
2017-04-09 202 瀏覽
是夜喺新蒲崗食完晚飯,對面就係呢間華園甜品,試埋啦。門口寫住米豬蓮推介,未夠8點都坐滿人呢!華園甜品專家主力賣中式糖水,燉鮮奶、杏仁糊、腐竹雞蛋,價錢相宜,大部分都係廿零蚊。有少量西米露、涼粉、綿綿冰、布甸等。補腎合桃糊 $18合桃糊雖然都夠滑,但質地比較稀身,唔似其他糖水鋪咁杰撻撻。食落有少少失望…合桃味淡,又唔香連海記都好食過佢…金牌芝麻糊 $19芝麻糊夠滑,但芝麻味一樣唔夠香濃…我諗好多糖水鋪都做得更好食…見餐牌有個腰果糊,只限星期六、日供應,對面一家三口都點呢款,唔知係咪好好食?我地就覺得合桃糊、芝麻糊價錢就唔貴,但都係普普通通,冇乜需要專登去食…
有少量西米露、涼粉、綿綿冰、布甸等。
補腎合桃糊 $18
合桃糊雖然都夠滑,但質地比較稀身,唔似其他糖水鋪咁杰撻撻。

食落有少少失望…合桃味淡,又唔香
連海記都好食過佢…
金牌芝麻糊 $19

2017-03-19
$18 (宵夜)
上回說到在附近吃了一個手臂般長的鰻魚飯,吃完晚飯便發覺對面的糖水店有很多人在排隊,所以我又去了趁熱鬧。到門口看到介紹紙才發現這間糖水店獲得米芝蓮推介,而令我最驚訝的是各款中式糖水的價錢都十分相宜!雖然剛才那頓飯已經吃得很飽,我還是騰出我的胃的位置來迎接它們~ 薑汁燉雞蛋($19) 愈簡單的東西就愈難做得好,燉蛋嫩滑,薑汁濃度適中,對於我這一個不常吃薑的人來說,認為它的薑味已經很濃。同行友人反而覺得薑味可以再濃一些。 芝麻燉鮮奶($21) 燉鮮奶中間注入了芝麻糊,黑白相襯。燉奶香濃,口感幼滑,芝麻糊味道亦都很濃郁,這個價錢已經值回票價,在我住的那區,一碗普通的燉鮮奶都要$30+,看到這個價錢真的很感恩!不過吃完就要走人,因為有很多人在門外等候。 最後還外賣了一個甘露豆腐布甸($24 外賣+$1)回家 西式糖水沒太大驚喜,中式糖水比較好!不過覺得外賣方面的服務有待改善,我走了後,才決定回頭買給家人吃,人很多,分不清誰在排隊等入座,誰在排隊買外賣,希望這方面可以有待改善。 源源不絕的客人,來得快,去得也很快! 連續兩年拿了香港米芝蓮推介街頭小食!真開心,有幸可以吃到~ 餐牌 中

薑汁燉雞蛋($19)

薑汁燉雞蛋

芝麻燉鮮奶($21)

最後還外賣了一個甘露豆腐布甸($24 外賣+$1)回家

甘露豆腐布甸

源源不絕的客人,來得快,去得也很快!

連續兩年拿了香港米芝蓮推介街頭小食!真開心,有幸可以吃到~

餐牌

中式糖水大概都是$20左右的價錢,冷熱同價。

下次來新蒲崗又不知道是什麼時候?不過我會想念這種便宜又好吃的味道~
2017-03-30 215 瀏覽
中式糖水,只是二十元左右,冷熱同價。食完飯再飽,都要拉隊來吃。要養顏要了芝麻燉鮮奶,比較重蛋白成份,其實奶味唔會重,好滑的。中心注入了芝麻糊,一黑一白相映,也是不會太甜 正中我想食糖卻又怕太甜不健康同肥的心態。
2017-03-21 309 瀏覽
成日都好想試新蒲崗一間米芝蓮介紹嘅糖水今日終於有機會去試吓啦去到環境都好乾淨 冇癡粒粒嘅感覺 好多中式糖水舖都會有d癡粒粒但佢就無 環境都好光猛中式糖水鋪來講佢嘅種類都算多你見到佢嘅餐牌上面有好多唔同種類嘅中式糖水都有 就算係好傳統嘅都會有小狗公主就叫咗一碗薑汁燉鮮奶而小狗老細就叫咗一碗腰果糊當初一食腰果糊嘅時候嗰個感覺好似食緊合桃糊咁真係唔係專家都分唔到 邊碗係合桃糊 邊碗係腰果糊聞落去都好香但食落去腰果嘅味道一啲都唔出我食嘅薑汁燉鮮奶感覺都可以但係薑汁唔係太香而啲奶都唔算太香好一般食完之後我同小狗老細都有少少失望覺得點解米之蓮介紹嘅都可以咁一般
成日都好想試新蒲崗一間米芝蓮介紹嘅糖水

薑汁燉鮮奶
食完之後我同小狗老細都有少少失望

覺得點解米之蓮介紹嘅都可以咁一般
2017-03-08 351 瀏覽
食咁多次華園甜品從來冇失望過今日行過,同朋友再戰都幾多款式揀每次都想試唔同野食今次同朋友叫左幾款Share 食全部都好好味,一定要share --------------------------楊枝甘露芒果味濃芒果又夠甜,同埋唔會太多西米芒果紫米露啲紫米唔會太硬加埋椰漿好香綠豆沙係真係起沙最鍾意唔會太甜腐竹薏米白果我平時唔係好食白果但係呢碗唔會太重白果味雖然華園唔大,但環境好乾淨!每樣野都好食值得推介
食咁多次華園甜品從來冇失望過

今日行過,同朋友再戰
都幾多款式揀
每次都想試唔同野食

今次同朋友叫左幾款Share 食
全部都好好味,一定要share

--------------------------
芒果味濃
芒果又夠甜,同埋唔會太多西米
芒果紫米露

最鍾意唔會太甜
腐竹薏米白果
我平時唔係好食白果
但係呢碗唔會太重白果味
雖然華園唔大,但環境好乾淨!
每樣野都好食
值得推介
2017-03-06 216 瀏覽
如果你想要找的是一種吃不膩,再回頭的味道,華園應該就是了。第一次吃味道不算是驚艷,但很醇厚,之後就會莫名其妙還想去吃第二次第三次第n次,熱食必點:芝麻燉奶,杏仁燉奶 冷食必點:楊枝甘露,楊枝甘露布甸,香芋椰汁西米露純屬個人口味喜好
純屬個人口味喜好
楊枝甘露布甸
楊枝甘露布甸
  • 楊枝甘露
  • 香芋椰汁西米露
  • 杏仁燉奶
  • 芝麻燉奶
2017-02-17 330 瀏覽
人生第一次入新蒲崗,難得有野做過左黎緊係要食下好西之後先走啦。剛好經過呢間糖水店,見到出面寫住米芝蓮推介, 專售中式糖水。既然如此厲害,當然要入去試試啦!叫左呢碗芝麻燉鮮奶,等左唔洗3分鐘就有得食啦,熱辣辣架。質素真係非常令人滿意👍🏻👍🏻 燉奶又滑又香濃,中間仲有一「吉」就湧出黎既芝麻餡,香濃無比!味濃既芝麻配燉奶一齊食確實係無得輸!而且 整體甜度岩岩好,絕對值得一個100分‼️難怪會米芝蓮推介啦,下次再入新蒲崗一定會再黎!
人生第一次入新蒲崗,

難得有野做過左黎緊係要食下好西之後先走啦。

剛好經過呢間糖水店,見到出面寫住米芝蓮推介, 專售中式糖水

既然如此厲害,當然要入去試試啦!

叫左呢碗芝麻燉鮮奶,等左唔洗3分鐘就有得食啦,熱辣辣架。
質素真係非常令人滿意👍🏻👍🏻

味濃既芝麻配燉奶一齊食確實係無得輸!

而且 整體甜度岩岩好,絕對值得一個100分‼️

難怪會米芝蓮推介啦,下次再入新蒲崗一定會再黎!
2017-02-14 2310 瀏覽
難得來到新蒲崗,當然要多吃幾間出名的食店才夠滿足. 來到米芝蓮推介的華園甜品專家,店內實而不華,走街坊小店路線. 元宵節當日下午4時,店內也有不少客人,不過就可以直入,不用等位. 一早已決定吃糊類糖水,與家人各自選一客,不過家父吃畢他的糖水後,要加碼多點一款,實在太為食了~ 腰果糊 $18 我選了只限星期六/日才供應的腰果糊,淺啡色的腰果糊,熱度相當足夠,是熱到燙口的一種,喝糖水當然要夠熱才好喝~ 非常幼滑的腰果糊,內裡完全沒有腰果的顆粒,全都磨成幼滑的糖水了. 不過腰果本身就是淡口的果仁,所以腰果味比較淡薄,可幸糖水甜度適中,連一向愛清淡口味的我都覺得甜度剛剛好,如果假日來到,不妨點這款試試! 合桃糊 $18 媽媽選了合桃糊,顏色比我選的腰果糊深啡色一點,同樣相當幼滑,合桃味更為濃郁,這款也很不錯. 芝麻糊 $18 爸爸則選了芝麻糊,因為他說要與廣州的糖水店比較一番,不過他說雖然芝麻糊夠幼滑,但仍不及他在廣州吃過的香濃出色,所以下次我上廣州的話,他會放工外帶芝麻糊給我吃喎! 但個人而言,以$18 的定價可有這種水準,仍是可以一試的. 薑汁燉蛋 $19 爸爸多點了一客薑

腰果糊 $18

合桃糊 $18

芝麻糊 $18

薑汁燉蛋 $19

爸爸多點了一客薑汁燉蛋,不過只是比暖熱一點,不是我喜歡的熱燙出品. 薑汁味不會太濃,但是燉蛋卻相當嫩滑,稍為欠了一點熱度,否則會更吸引.

4款甜品結帳才不過$73,算是幾抵食,不過新蒲崗是我絕少會來的地方,也不知下次再訪是何時了~

新蒲崗祟齡街38號地下

2017-02-03 555 瀏覽
相信大家都對連續兩年榮獲米芝蓮街頭小食推薦的華園甜品專家絕不陌生。以前總是覺得中式糖水「老套」,但人愈大反而就愈是喜歡中式糖水,特此一行,果然沒有令我失望。除了中式糖水之外這裡同樣有售少量新式甜品如綿綿冰,價值相當便宜。芝麻燉鮮奶 ($21)嫩白的燉鮮奶中畫一點黑,其實是將芝麻糊注入燉鮮奶之中。燉鮮奶嫩滑無比,散發陣陣奶香。吃到中間芝麻糊隨即流出,黑芝麻味濃郁。薑汁燉雞蛋 ($19)吃完一碗芝麻燉鮮奶後意猶未盡,再點了一碗薑汁燉雞蛋。燉雞蛋質感較燉鮮奶結實,滲出暖胃薑味。希望在米芝蓮的光環之下,華園會繼續從一而終專心致志造好中式糖水呢。

芝麻燉鮮奶 ($21)
芝麻燉鮮奶
嫩白的燉鮮奶中畫一點黑,其實是將芝麻糊注入燉鮮奶之中。
燉鮮奶嫩滑無比,散發陣陣奶香。
吃到中間芝麻糊隨即流出,黑芝麻味濃郁。

薑汁燉雞蛋 ($19)
薑汁燉雞蛋
吃完一碗芝麻燉鮮奶後意猶未盡,再點了一碗薑汁燉雞蛋。
燉雞蛋質感較燉鮮奶結實,滲出暖胃薑味。

2017-01-31 333 瀏覽
甜品時間,老婆又話新年要開心甜一甜,我又勁想食芒果,就去間老字號甜品店,呢間d甜品一向有水準,價錢又合理,佢有超級無敵嘅好食芒果腸粉🍋啲皮真係好煙韌🍌芒果又夠甜🎀🎀🎀食完心情都好晒😍😍😍