2018-06-04 426 瀏覽
陽枝甘露已經變質,有酸臭味.紅豆沙可以食用,有陣皮味,不錯.雖然今次唔係第一次光顧,不過肯定係最後一次,真係多謝哂 事件是這樣的,去買外買果陣同佢講左要呢兩樣,第一次答我話無哂楊枝甘露,跟住過一陣出返來話有,跟住拎到返屋企食就奶野了,打開就聞到陣酸味,諗住可能係啲芒果酸味姐,再食一啖,啲芒果入口即化,不過係臭嘅。為左果一單生意仔而無視左最基本嘅嘢,真係多謝哂你地食得開心啲。
陽枝甘露已經變質,有酸臭味.

紅豆沙可以食用,有陣皮味,不錯.
雖然今次唔係第一次光顧,不過肯定係最後一次,真係多謝哂

為左果一單生意仔而無視左最基本嘅嘢,真係多謝哂
你地食得開心啲。
2018-06-04
外賣自取
2018-05-28 295 瀏覽
今次就介紹列入了 米芝蓮的美食 推介之一的甜品店。性價比十分高,最為出色以及必食推介有~~✅芝麻燉鮮奶- 滑滑燉奶,口感香滑度如豆花一般香,再配上芝麻糊一同進食,淡淡奶香配搭芝麻濃香是完美配搭單點芝麻糊 或 薑汁燉蛋 亦是推介必點喔!最可惜,唔記得影相
今次就介紹列入了 米芝蓮的美食 推介之一的甜品店。
性價比十分高,最為出色以及必食推介有~~

✅芝麻燉鮮奶- 滑滑燉奶,口感香滑度如豆花一般香,
再配上芝麻糊一同進食,淡淡奶香配搭芝麻濃香是完美配搭
單點芝麻糊 或 薑汁燉蛋 亦是推介必點喔!

最可惜,唔記得影相
2018-05-23
  • 芝麻燉鮮奶
2018-04-29 383 瀏覽
華園雖然細細間,但成日都大排長龍,好多人買外賣,入面又成日坐滿。出面見到連續幾年都有拎米芝連,入去發現價錢都好抵,中式糖水都係30蚊樓下。幾乎每次去食都叫腐竹白果,好幾次食白果又香又甜,大大粒食得出係新鮮!同行者叫左綠豆沙,好足料又有陳皮香,來食中式糖水一流
2018-04-28 317 瀏覽
新蒲崗嘅米之蓮甜品店,一啲都唔起眼,但係街坊冇咩邊個係唔知道呢間傳統甜品店係又平又抵食。主打就一定唔係西式甜品,見佢個餐牌有一大部份係燉鮮奶,包括有姜汁撞奶,蓮子燉鮮奶,芝麻燉鮮奶等等,你就知一定要試一試啦。好特別嘅地方係店入邊有一個大鐵櫃,有好幾個櫃桶,拉出嚟就見到一碗一碗甜品係入邊,呢啲真係好有香港風味!今次試咗蓮子燉鮮奶,一啲都冇偷工減料,成個碗面都鋪滿晒蓮子,燉鮮奶又唔會超級甜,好潤啦。平均每碗都係$20-$30抵到爛。成個鋪頭都唔見有用即棄塑膠餐具,食得特別開心

成個鋪頭都唔見有用即棄塑膠餐具,食得特別開心
2018-04-23 311 瀏覽
所謂既米芝蓮,我唔會因為呢樣野而決定去唔去食,因為每個人口味都唔同,佢覺得好食可能我覺得難食😂淨係希望呢d名堂唔會令價錢上漲🙈華園係新蒲崗已經經營左好多年,一向都係街坊們飯後甜品既地方。今晚又同男朋友黎食,佢照舊叫左芒果綿綿冰😉而我今次就試下芒果西米露。芒果綿綿冰,芒果味比較淡。綿綿冰打得幾碎,唔會食到冰粒。仲有幾粒西瓜,涼粉配搭。第一次係華園食芒果西米露,好味過我預期。上碟時碗上層係白色,下層係黃色。要自己撈勻佢。芒果汁味濃,可惜唔係每粒芒果都甜,有少少酸。

宵夜
2018-04-06 343 瀏覽
成日都係附近經過次次都見到好多人,今日見到有位就拿拿聲坐低試下。叫左個紫米同芒果豆腐布甸。2樣都成日係出面食過但係佢真係整得好特別~芒果真係好香好甜,少少酸都冇。紫米就粒粒煙UN好想再食多幾啖。一路食雖然都係15—20分鐘,但係買外賣既人真係好多,排到出門口。估唔到一間平民糖水都可以做到咁高水準同出名。去開新蒲崗既朋友一定要去試下!
2018-04-04
$30 (宵夜)
2018-03-01 401 瀏覽
突然想食糖水,去開呢頭就試下呢間糖水店. 杏仁味道好重同埋好滑,再加湯丸夠大粒,食物是好的👍🏻唯一個問題係個女人既態度,落order時木口木面好似叫你快D咪阻住佢,埋單走原來一粒湯丸$4,個碗野就幫我加左2粒,我唔知原來咁計,其實好聲講點都會俾,但個女人個樣係極度反感嚴重黑面,做食肆一定會疲倦我明白,但成程我都頂住心口食,超級不愉快!

搬進這區居住,慢慢發掘美味食店。在 openrice 找到這米芝蓮甜品,怎可不試?一向愛燉奶類甜品,仍記得12月到順德旅行,在一個村莊內吃過人生中最美味的薑汁撞奶,那個奶香,那個薑汁味,是何等滑溜,甜度剛好,令我魂牽夢縈。華園沒有薑汁撞奶,所以點了薑汁燉奶。由於不是相同的甜品,這樣比較有點不公平,不過順德那撞奶建立了我對這奶的美味標準。華園這薑汁撞奶,非常非常滑溜,是我吃過最滑溜的燉奶。一般的燉奶,用匙羹拔起,會看到一層層奶皮,又會起水,這燉奶完全沒有這種情況,它的結構是非常緊密得來又非常滑。味道方面,我一向喜歡清甜,過甜一點我也吃不了,華園的燉奶正是清甜那一類,完全不會感覺到膩口,如果略略甜多一點點,應可更帶出香氣。薑汁味和奶味有點偏淡,如奶味和薑味可濃一點就更好了。22元一碗,size 一般,不是很大碗。不是很便宜,又未到很貴,品質對得起價格就是了。

2018-02-28
2018-02-16 288 瀏覽
這是新蒲崗越秀廣場附近的甜品店。因為在網上看到正面食評,和平民價錢,所以試一試。芒果紫米露:芒果新鮮,椰汁🥥ok,紫米露甜味岩岩好,together is good match.試左小小朋友食的豆腐布甸,就是有淡淡的豆腐味😋合桃露:不知道😓,朋友2口飲完
試左小小朋友食的豆腐布甸,就是有淡淡的豆腐味😋
合桃露:不知道😓,朋友2口飲完
芒果腸粉
芒果紫米露(左上),雜果豆腐布甸(右上),合桃露(左)
2018-02-12
15 分鐘 (堂食)
$33 (宵夜)
芒果腸粉
  • 芒果腸粉、芒果紫米露
2018-01-18 289 瀏覽
同朋友喺附近茶餐廳食完夜晚飯後朋友介紹去附近一間糖水鋪食甜品我就點左芝麻燉鮮奶芝麻燉鮮奶鮮奶好滑,芝麻味香由於唔係旺區,價錢相對比較大眾化甜品好味,但唯獨座位同座位之間比較迫
同朋友喺附近茶餐廳食完夜晚飯後
朋友介紹去附近一間糖水鋪食甜品
我就點左芝麻燉鮮奶

芝麻燉鮮奶
鮮奶好滑,芝麻味香

由於唔係旺區,價錢相對比較大眾化
甜品好味,但唯獨座位同座位之間比較迫
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
2018-01-10 222 瀏覽
好喜歡食中式糖水特別是這種天氣 食碗暖呼呼既糖水今次食左木瓜燉銀耳 及 芝麻糊燉奶好正 好溫暖 ☺️☺️☺️唔知係咪凍左好多人來食糖水排隊等位 見到張poster 「米芝蓮推介」唔講唔知原來呢間小店咁勁 😅
好喜歡食中式糖水
特別是這種天氣 食碗暖呼呼既糖水
今次食左木瓜燉銀耳 及 芝麻糊燉奶
好正 好溫暖 ☺️☺️☺️

唔知係咪凍左好多人來食糖水
排隊等位 見到張poster 「米芝蓮推介」
唔講唔知原來呢間小店咁勁 😅

2018-01-07 209 瀏覽
人多混亂唔派飛,客人投訴發洩在火記上湯丸價錢沒標明多少粒,向他查詢清楚大聲夾惡兼發爛渣所有乜糊物糊只係用分開,入選米芝蓮推介之一言過其實,現今米芝蓮所選食肆明顯很泛濫
人多混亂唔派飛,客人投訴發洩在火記上
湯丸價錢沒標明多少粒,向他查詢清楚大聲夾惡兼發爛渣
2017-12-31 181 瀏覽
星期六去新蒲崗食飯🍽,食完周圍行下👣,行去mikiki之際,見到間糖水鋪🍬好多人排隊,一問之下原來係區內係好出名既傳統舊式糖水鋪,見佢門面仲有米芝連推介😱,難得黎到仲就入去試下,星期六晚上全場爆,等左一間就入得去,間野比較細,位都比較迫,但價錢就非常吸引😬!平均都係10幾20蚊👍🏻黎到梗係試下特別糖水,例如燉奶芝麻燉鮮奶:賣相同口感都好似豆腐花咁,不過就係奶黎,好鮮甜,同埋熱左芝麻好香👍🏻

黎到梗係試下特別糖水,例如燉奶

2017-12-28 156 瀏覽
新蒲崗原來都有甜品舖拎米芝連獎😱😱仲要係好平民 唔起眼既甜品舖華園餐牌價錢好貼地 主打以舊式甜品為主新潮甜品 好似芒果腸粉都有d 不過選擇唔會太多薑汁燉雞蛋燉蛋好滑 雖然係一早整定但人流算多 去貨快 所以唔洗擔心唔新鮮但略嫌薑汁味太淡 如果薑汁味濃點 就更加好😋
新蒲崗原來都有甜品舖拎米芝連獎😱😱
燉蛋好滑 雖然係一早整定
但人流算多 去貨快 所以唔洗擔心唔新鮮
但略嫌薑汁味太淡 如果薑汁味濃點 就更加好😋
2017-12-21 151 瀏覽
夏天時嚟過一次,當時食咗綿綿冰,孩兒食咗個燉奶,細佬點嘅合桃糊亦好唔錯,真心覺得好食兼抵食,今晚又嚟到新蒲崗,凍冰冰嘅天氣就好掛住佢哋嘅糊,可惜今晚大失所望,同當日食嘅水準差好遠,我仲一次過買咗3碗唔同口味嘅糊諗住同家人分享,就連娘親都皺眉頭,好失望呀~合桃糊係娘親最愛食嘅糊類甜品,但呢碗勁漿口嘅合桃糊不但完全無香味,仲食落無合桃味,係咪溝得太淡呢?芝麻糊同樣出事,仲有少少燶味,就係無芝麻味,佢…hurt 到我了!杏仁糊呀杏仁糊,我唯一肯定嘅係佢無加杏仁香精,因為真。係。無。杏。仁。味!難過!