2016-09-13 1854 瀏覽
之前講起食一間諗起另一間,就係講呢度。呢度地區係有D吊腳,非朋友介紹係唔會知。舗頭格局不華麗,員工親切,早歺時段都需排一陣隊。👇🏽本人不喜吃包,所以唔好嘥會嗌飛走,只是個人喜好,個湯因好味會加湯,攪到咁大碗。呢個雞絲通一流,雞肉無雪味,而且帶少少鹹香,個湯不口渴,啖啖雞味,炒蛋滑但未夠香,奶茶茶底香,飲完無槳口👍🏼早餐款式,多到選擇困難,有雞絲、菠菜雞絲蕃茄/羗絲朱潤/牛肉通/面,亦有基本腿通,麥皮、有歐陸吉列歺,華安雞翼歺,歺配包亦有多款選擇可加奶醬,個包亦可加幾蚊轉先油多,總之自由配搭,價錢合理。 衛生亦相當高,竟然比我見到員工會將所有歺具洗完,再倒入一筒熱水再抹干👍🏼👍🏼👍🏼,值得一讃
舗頭格局不華麗,員工親切,早歺時段都需排一陣隊。

2016-01-09 1783 瀏覽
1月8日又和朋友同華安食午餐。今天人有點多,等左一陣至有位。叫左牛通,通粉依然彈牙,牛肉剛熟好滑份量不少有5,6片,但通粉就好似少左d,食2啖已經冇乜,炒旦,小紅腸,麥多走牛油加煉奶 (加$1)加左錢但煉奶分量好少,好似系咁意瀨少少系片多士上面,若然多少少,應該會好食d,最喜歡佢地個多士系厚多留邊,熱齋咖就一貫水準,不太差也沒有驚喜。朋友叫义燒通,午餐肉,煎旦,占麥多,凍奶茶。埋單 $80,都算抵食。
1月8日又和朋友同華安食午餐。

今天人有點多,等左一陣至有位。

朋友叫义燒通,午餐肉,煎旦,占麥多,凍奶茶。

埋單 $80,都算抵食。
2016-01-08
2016-01-05 1488 瀏覽
尋曰又和朋友到華安食晏,系門口等左一陣先有位,叫左奶醬厚麥多,麵包鬆軟新鮮好味,熱齋啡就一貫水準,不過不失。朋友叫左义燒通粉,通粉依然彈牙,份量好似細左d,煎旦,午餐肉,占麥多士,熱咖啡入口非常香濃。埋單 $59。

埋單 $59。
2016-01-04
2015-12-18 891 瀏覽
今日又同朋友黎食午餐,1點半左右到,在門口等一陣就有位。我地2個都吾太餓,我叫左奶醬麥多,熱齋啡,個麥多好大件,練奶同花生醬分量適中,吾錯。朋友叫左黑牛炒旦併多士,黑牛原來系牛肉炒旦加了些黑椒在旦上面,最特別系在炒旦內有些紫洋葱絲,炒得火喉剛好又爽脆,凍奶茶就保持一貫水準。埋單共 $52,水準吾錯,價錢亦都是好合理。
今日又同朋友黎食午餐,1點半左右到,在門口等一陣就有位。

埋單共 $52,水準吾錯,價錢亦都是好合理。
2015-11-23 538 瀏覽
11月19日又去食 lunch, 都系食常餐我叫左 : 牛通, 牛肉幾多, 又淋, 通粉弹牙, 湯就一如以往, 夠熱, 小红腸, 煎旦, 仲系流心旦, 厚麥多好正, 另加煉奶, 熱齋啡, 就普普通通.朋友叫左 : 义燒通, 义燒都吾少, 午餐肉, 炒旦, 這2樣野个份量好似比以前细左, 厚麥多另加果占, 凍奶茶.好香好滑, 又有茶味.埋单 $80基本上, 這裏的食物是蠻不错的.
11月19日又去食 lunch, 都系食常餐

熱齋啡, 就普普通通.
好香好滑, 又有茶味.
埋单 $80
基本上, 這裏的食物是蠻不错的.

2015-11-19
2015-11-13 619 瀏覽
常常和朋友到這處食午餐, 終於的起心肝寫下佢.多数1奌多到, 有時要等一陣, 通常都好快有位.次次黎都系食常餐.叫左义燒通&薑絲牛通, 份量適中, 牛肉好淋, 义燒略煎, 通粉弹牙,湯夠熱, 不錯.反而有次食炸菜肉絲通, 个炸菜肉絲碎濕濕, 好一般.茄牛通都吾錯, 个茄湯不太濃烈, 都ok.沙爹牛通就沙爹汁及味也不太特出, 混在通粉湯中, 也吃不出是有沙爹汁的牛哆這處最特别是用厚切麥包 (留边), 加1元可加果占, 変油占厚麥多士, very good.另外常餐跟午餐肉, 小紅腸, 炒旦及煎旦, 就普普通通.凍咖啡和凍奶茶就好出色, 奶茶夠茶味, 咖啡就好濃好香. 熱齋啡就一般般啦.
常常和朋友到這處食午餐, 終於的起心肝寫下佢.
多数1奌多到, 有時要等一陣, 通常都好快有位.
次次黎都系食常餐.
反而有次食炸菜肉絲通, 个炸菜肉絲碎濕濕, 好一般.
茄牛通都吾錯, 个茄湯不太濃烈, 都ok.

另外常餐跟午餐肉, 小紅腸, 炒旦及煎旦, 就普普通通.

2015-11-11
  • 厚切麥包 (留边)
2015-05-04 759 瀏覽
一聽到華安呢個名, 都會問"秋香呢?"  因為唐伯虎點秋香呢套電影, 個個都耳熟能詳哈哈講番間餐廳先, 喺office我地圍內都嗌佢“厚多士”, 因為茶餐都係用特厚多士代替一般嘅方包, 配埋花生醬, 真係夠晒飽12點午飯時間就嚟到, 人流未算多, 如果lunch係食1點就可能等一陣位梅菜扣肉飯$38見到即刻揀呢個最多脂肪嘅梅菜扣肉, 怕肥? 遲啲先減啦 , 雖然啲肉瘦咗啲, 但一層層咁分佈明顯, 加埋上面滿滿嘅梅菜, 見到都唔知食邊樣先, 哈哈醬汁豬手飯 $42 雖然之前試過醬汁偏咸, 但平時都唔錯, 豬手下面放咗好多椰菜, 幾爽口, 豬手軟骨化成骨膠原, 因為多骨, 食嘅時候要花點時間, 食得好滋味, 如果豬毛可以清得乾淨啲就更加好喇!方魚蠔仔肉碎泡飯 , 包熱飲 $36 (3.5/5)蠔仔起碼有15粒, 份量都足夠, 大大粒都幾鮮, 脆脆魚乾更添魚村風味, 口感唔錯, 湯底加入大量薑絲, 去走腥味之餘, 食落更加暖肚迷你咖哩牛根腩$24 (2.5/5)Lunch同同事唔想食咁多, 嗌咗呢個迷你咖哩牛腩配多士, 好似兒童餐咁細細份, 焗過嘅牛油多士唔夠脆... 如果配呢間店出名嘅
一聽到華安呢個名, 都會問"秋香呢?"
因為唐伯虎點秋香呢套電影, 個個都耳熟能詳哈哈
梅菜扣肉飯$38
見到即刻揀呢個最多脂肪嘅梅菜扣肉, 怕肥? 遲啲先減啦
醬汁豬手飯 $42
方魚蠔仔肉碎泡飯 , 包熱飲 $36 (3.5/5)
迷你咖哩牛根腩$24 (2.5/5)
Lunch同同事唔想食咁多, 嗌咗呢個迷你咖哩牛腩配多士, 好似兒童餐咁細細份, 焗過嘅牛油多士唔夠脆... 如果配呢間店出名嘅厚多士會點到多啲咖哩汁, 牛腩都煮得好淋, 再嗌個飯share就啱啱好
金牌厚蛋治 $16
隨便點個蛋治, 食埋上面嘅咖喱, 失望嘅唔係用厚多士
推介此餐廳 3/5 賣嘅唔係碟頭飯咁, 係有特色嘅豬手飯, 梅菜扣肉都唔錯, 我地叫呢間做厚多士, 因為茶餐嘅多士真係好厚, 哈
平均消費飯餐$38-48

華安餐廳 Wah On Restaruant
星期一至日: 06:30-15:30
牛頭角定富街34號地下
Tel: 2305 1858
2015-04-11 573 瀏覽
半年前去過食午餐,食物太咸,無服務。叫咗兩碗湯麵,麵口感尚算可以,不過湯就咸到好似飲緊鹽水咁。侍應態度好差,我朋友俾佢地用熱湯淋到,一句sorry都無。呢間野唔會再去幫襯!
2014-12-11
午餐
2015-01-02 888 瀏覽
此店食物水準一流,今次叫了推介的 "印式豬扒煎蛋飯", 豬扒以印度香料醃製,入味夠腍。兩大塊豬扒,煎蛋,仲有椰菜,連熱飲價錢為 $40, 好抵食!另外,很欣賞外賣盒的設計,三個獨立小格,把飯,豬扒,菜分開盛,白飯不會因汁液浸到變霉,非常細心。少少建議,若能減少豬扒份量,多加點蔬菜會更讚。

少少建議,若能減少豬扒份量,多加點蔬菜會更讚。
2015-01-02
外賣送餐
2014-07-22 437 瀏覽
最近少帶飯, 常問同事附近有什麼食肆推介, 他們剛好想試這間華安, 我便加入他們的飯局試試~起初一聽到這店名, 我便想起"唐伯虎點秋香" 由於我們吃飯時間比其他公司早, 所以我們來到不用等位. 但不消一會, 門外便擠滿人了.第一次到新餐廳總是試她的招牌菜, 鮑汁牛筋腩撈粗, 配凍檸茶這個賣相我覺得很美觀, 有別於一搬茶餐廳~光是看已經見到有濃濃的鮑汁, 牛筋腩食落感覺到有很豐富的膠質,很入味, 正呀!我完全把整碟連湯KO, 很滿足 吃完後整個口腔還有少許漿住的感覺, 可想而知, 膠質是有幾重, 但同事就說太膩了~下次會試試他的常餐, 看到豬潤通粉有點吸引
起初一聽到這店名, 我便想起"唐伯虎點秋香"

第一次到新餐廳總是試她的招牌菜,
鮑汁牛筋腩撈粗, 配凍檸茶
鮑汁牛筋腩撈粗
這個賣相我覺得很美觀, 有別於一搬茶餐廳~
我完全把整碟連湯KO, 很滿足

下次會試試他的常餐, 看到豬潤通粉有點吸引
2014-06-11
鮑汁牛筋腩撈粗
2013-05-06 839 瀏覽
今日落開牛頭角做野..途經定富街就諗起華安,因為之前都有食過,望下個錶....天啊Lunch Time,心想可能未必有位點算(對上一次又係中午時間,要等位)未行到門口遠遠已經望到爆到出門口,好好彩,企響門口既四眼仔好快手咁安排左個位比我坐抵,今次我order左個牛腩撈粗+熱咖啡..........好好味呀,不消10分鐘已經比我攪掂左 我最欣賞的是這裏出品夠快,樓面的招呼算不錯,價錢亦中肯
今日落開牛頭角做野..途經定富街就諗起華安
,心想可能未必有位點算(對上一次又係中午時間,要等位)

.....
好好味呀,不消10分鐘已經比我攪掂左

我最欣賞的是這裏出品夠快
樓面的招呼算不錯
,價錢亦中肯
2013-05-06
2013-05-01 753 瀏覽
去過已經接近十次了...照片是第二次拍的。自己特別愛食咖哩,都有小小心得。可以同大家慢慢分享下,但係分享前介紹下呢間茶記先。華安係我有個髮班師係銅鑼灣剪開,九龍灣新鋪開張黎賀一賀佢...一邊剪傾開,佢話附新有間唔錯茶餐廳開o左,佢記得我鍾意食而特吃推介。由牛頭角地鐵行去約10分鐘門口乾淨企理,仲有2張台仔係外面。見到有位年約30四眼哥哥坐係門口。應該就係老闆。門口向入一望好夠光猛,整潔。門口右手邊有個收銀機,對面就係一個陸麵同火保粥位。入去搵o左個卡位坐低,叫o左自己最愛的咖哩牛老闆問要大,中,定小辣...二話不說大阿唔該^^...成日跑黎跑去除了練好酒量就係食辣..飲咩? 檸茶少甜!不到10分鐘先來個飯...分開上一黎到先飲杯水識下佢個咖哩先,不到15分鐘飯連食送全部K.O...講下食到d咩先:1.咖哩用了新鮮整,明顯食到d菜,但非常淋...2.薯仔真係要講一講,一食十分鬆化,一問就知道不來係炸完先整,難怪!!3.咖哩膽有好多香料,有不少印度紅粉,好少店舖會用。4.肉份量也不少有一半左右。仲有一樣野值我一提就係佢杯檸茶,好多茶記杯野睇落去都係濁濁地,呢間相對清,問完先知原來佢係新鮮茶
去過已經接近十次了...照片是第二次拍的。

自己特別愛食咖哩,都有小小心得。
可以同大家慢慢分享下,但係分享前介紹下呢間茶記先。

由牛頭角地鐵行去約10分鐘

入去搵o左個卡位坐低,叫o左自己最愛的咖哩牛

飲咩? 檸茶少甜!

不到10分鐘先來個飯
...分開上

講下食到d咩先:
1.咖哩用了新鮮整,明顯食到d菜,但非常淋...
2.薯仔真係要講一講,一食十分鬆化,一問就知道不來係炸完
先整,難怪!!
3.咖哩膽有好多香料,有不少印度紅粉,好少店舖會用。
4.肉份量也不少有一半左右。

仲有一樣野值我一提就係佢杯檸茶,好多茶記杯野睇落去都係濁濁地,呢間相對清,問完先知原來佢係新鮮茶黎沖,唔係用隔夜茶。所以睇落先咁清,而茶味都夠濃。

另外問老闆先知道,原來成間店舖所有食物都係有公式去製造出黎
,由麵包,粉麵每碗,幾兩麵都清清楚楚,對生意的認真,係香港真係越黎越難搵,真係要加油。
祝他們成功!!!

Benny

2013-04-23