2023-07-29
消費券出咗可以放肆咁食食食😎 當日同條佬去到登龍街食lunch,呢間日式門面嘅「Hana 華小料理屋」成功吸引到我哋眼球,Menu價錢亦都合理👀 入到去被安排去卡位坐,座位寬敞舒適,燈光柔和,都幾有feel~ 餐廳入面更設塌塌米房間,房間入面有2張木枱可以容納8個人,私隱度幾高😌當日嚟到係星期六,有唔同款嘅lunch set選擇,有定食御膳、石燒、同鍋物,仲有期間限定「夏日祭御膳」, 我哋左揀右揀,有諗過各自叫一個set,不過最後就揀咗食壽喜燒御膳二人前😆♥ 壽喜燒御膳二人前 $398一個set包括季節小缽、兩款漬物、茶碗蒸、壽喜燒鍋、白飯、味噌湯、甜品及飲品,呢個價錢嚟講食得過喎🤭店員率先送上前菜及味噌湯,茶碗蒸內有蝦、冬菇同銀杏,個蛋滑溜鮮嫰👍🏻鍋內放滿蔬菜,有豆腐,金菇、洋蔥、娃娃菜、大啡菇等,加咗醬汁煮到沸騰,就可以落牛肉😎 係關東風嘅壽喜燒煮法~牛肉有四款,日本黑毛和牛稀少部位、澳洲純和牛、美國極黑和牛及美國肉眼🐂☞ 日本黑毛和牛稀少部位油花綿密細緻,網狀油花超誘人😍 入口軟滑🤤 呢個部位近乎入口即化,肉質鮮嫩又不失牛香👍🏻☞ 澳洲純和牛呢款比日本黑毛和牛,有咬感且唔膩口,脂
當日嚟到係星期六,有唔同款嘅lunch set選擇,有定食御膳、石燒、同鍋物,仲有期間限定「夏日祭御膳」, 我哋左揀右揀,有諗過各自叫一個set,不過最後就揀咗食壽喜燒御膳二人前😆 ♥ 壽喜燒御膳二人前 $398
鍋內放滿蔬菜,有豆腐,金菇、洋蔥、娃娃菜、大啡菇等,加咗醬汁煮到沸騰,就可以落牛肉😎 係關東風嘅壽喜燒煮法~ 牛肉有四款,日本黑毛和牛稀少部位、澳洲純和牛、美國極黑和牛及美國肉眼🐂
☞ 日本黑毛和牛稀少部位
☞ 澳洲純和牛
呢款比日本黑毛和牛,有咬感且唔膩口,脂肪分布均勻,肉香濃郁!雖然油香不及日本黑毛和牛,但勝在肉汁豐富🐂
☞ 美國極黑和牛
油花豐富,肉質紥實,軟嫩適中,食落帶些少甜味,呢款肉汁都夠,牛香唔輸澳洲純和牛😎
☞ 美國肉眼
雖然脂肪較少,但唔嚡口無筋👌🏻 呢款肉同樣係肉嫩多汁,肉質纖維厚些少,有咬感~ 牛肉沾上蛋汁後更滑溜😛 ♥ 甜品
甜品係北海道牛乳布丁,牛奶香濃厚,口感柔順軟滑,唔會太甜🥛
💬 總結
性價比的確幾高,lunch set牛肉質素亦唔錯!