2023-02-09 87 瀏覽
今日嚟到呢間日式餐廳食飯,見Menu主要都係食牛,我哋就揀咗最多人介紹嘅壽喜燒,壽喜燒有四個級別嘅牛肉,全程都有職員喺隔離幫你煮。🌟刺身4點拼盤(2人用)$368(三文魚、帆立貝、牡丹蝦、海胆)刺身拼盤都大份,賣相吸引,刺身幾新鮮,牡丹蝦甜糯,海膽鮮甜,但三文魚就唔算好肥美🌟壽喜燒 豪洲純和牛 $468🌟壽喜燒 A3和牛 $588🌟前菜精品盛有三款前菜開胃下,高菜、海鮮豆腐同鴨胸,海鮮豆腐幾滑好食🌟壽喜燒鍋🌟野菜拼盤兩款和牛一份都有4塊,A3和牛油脂較豪洲純和牛豐富,油脂分佈平均花紋好靚。一開始會先炒香洋蔥🧅同菇,之後會先煮A3和牛,一開始可以就咁食和牛先,咁樣食和牛會係味道最濃郁亦都會食到壽喜燒汁嘅甜味如果慢慢覺得個汁有啲鹹同油膩嘅時候,就可以點埋日本玉子一齊食,可以減少啲鹹味同更加滑身。野菜拼盤有皇帝菜、洋蔥、娃娃菜、豆腐、大蔥、金菇、芋絲,有啲菜會配搭和牛一齊煮,娃娃菜會最後先加水好似打邊爐咁煮。另外仲有一份主食,可以揀烏冬或者米飯,烏冬配呢個壽喜燒醬汁好好食北海道牛乳布丁食完主食仲有甜品,今日係呢個牛乳布丁,布丁好滑,奶味重🌟天婦羅野菜拼盤 $128蕃薯、南瓜、青椒仔、冬菇、茄
🌟刺身4點拼盤(2人用)$368
(三文魚、帆立貝、牡丹蝦、海胆)
🌟壽喜燒 豪洲純和牛 $468
🌟壽喜燒 A3和牛 $588
🌟前菜精品盛
有三款前菜開胃下,高菜、海鮮豆腐同鴨胸,海鮮豆腐幾滑好食
🌟壽喜燒鍋
🌟野菜拼盤

北海道牛乳布丁
食完主食仲有甜品,今日係呢個牛乳布丁,布丁好滑,奶味重
🌟天婦羅野菜拼盤 $128
蕃薯、南瓜、青椒仔、冬菇、茄子、金菇
拼盤都幾份,啱啱炸出會比較香脆,唔會太厚粉
2023-02-09 69 瀏覽
好鍾意食壽喜燒同Shabu shabu嘅我🍲最近去咗位於銅鑼灣嘅華小料理屋Hana食壽喜燒🐮Hana係一間迎合嗜食牛肉而又鍾情日本料理顧客口味嘅餐廳,主打「鍋物」🔥當中以日式涮鍋、壽喜燒及日式蒸籠料理為主打菜式😍🔥壽喜燒Hana特選當年關西烹調方法,利用秘制醬汁,純米吟釀,配合精研菜式同特級產地直送牛肉🐮鮮嫩豐味一試難忘😛🍲涮鍋和牛配合野菜及豆腐烹調,加上特製日式汁醬點食,口感更勝一籌😋♨️蒸籠料理Hana嘅野菜蒸利用蒸籠加熱,盡把和牛肉汁鮮味停留喺最佳狀態,再導人野菜當中,想一嚐原味料理嘅客人唔可以唔試🤩三款食法都好吸引😍最後揀咗壽喜燒🔥而每一款都會有前菜精品盛、野菜拼盤、烏冬/白飯、甜品,非常豐盛🤩之後就揀食邊一款牛🐮分別有日本A5和牛、日本A3和牛、豪洲純和牛、美國安格斯牛🐄我揀咗A5和牛同A3和牛😍A5和牛油份最多,所以肉質最軟腍鬆化😝而A3則相對較瘦,牛味亦較濃烈🐮和牛每一片雪花紋路平均,厚身份量足,入口即溶🤤壽喜燒味道濃味😝令到牛肉非常入味🐮店員仲會按返客人喜愛嘅生熟程度,即場幫客人燒🫶🏻串燒拼盤另外仲叫咗串燒拼盤🍢分別有牛舌、豚腩、地雞翼明太子、雞肉棒、長蔥同冬菇🤩串燒香口

🔥壽喜燒

🍲涮鍋

♨️蒸籠料理

串燒拼盤
另外仲叫咗串燒拼盤🍢分別有牛舌、豚腩、地雞翼明太子、雞肉棒、長蔥同冬菇🤩串燒香口惹味,有醬燒、鹽燒唔同嘅燒法😝啖啖肉相當滋味😚

2023-02-08 66 瀏覽
開年個晚去咗銅鑼灣食好西(新一年好開始呀✨)餐廳主打係和牛、壽喜燒刺身、燒蟹、火鍋都好吸引點壽喜燒的話店員會全程為你料理而店內木系和風嘅格局仲有塌塌米廂房好有去咗日本嘅感覺🔸前菜3點🔸剌身4點拼盤($368)有海膽、帶子、蝦、三文魚,刺身好鮮甜呀!蝦好大隻爽甜。海膽甘香creamy。三文魚肥美。樣樣都好食!🔸壽喜燒 A3和牛($588)雪花紋分佈得好靚好平均,肉眼睇都知道會係正,濃濃嘅牛肉香,加上柔軟嘅口感,用牛油及壽喜燒汁煮完再沾蛋液來食,美味非常!另外,仲有蔬菜盤、飯或烏冬配食。🔸壽喜燒鍋(熊本豚)($420)豬都好食!肉香而唔羶,口感較彈牙,燒肉嘅同時仲會燒埋蔬菜,所以會有京蔥、冬菇嘅嘅甜味,好好食!🔸Suntory Draught ($120)🔸北海道奶凍奶味好香濃,質地超滑,入口即溶,哩個飯後甜甜好正!
開年個晚去咗銅鑼灣食好西
(新一年好開始呀✨)
餐廳主打係和牛、壽喜燒
刺身、燒蟹、火鍋都好吸引
點壽喜燒的話店員會全程為你料理
而店內木系和風嘅格局
仲有塌塌米廂房
好有去咗日本嘅感覺

🔸前菜3點
🔸剌身4點拼盤($368)
有海膽、帶子、蝦、三文魚,

🔸壽喜燒 A3和牛($588)
另外,仲有蔬菜盤、飯或烏冬配食。

🔸壽喜燒鍋(熊本豚)($420)

🔸Suntory Draught ($120)
🔸北海道奶凍
奶味好香濃,質地超滑,入口即溶,哩個飯後甜甜好正!
2023-02-08 256 瀏覽
想食和牛壽喜燒,已經有10年歷史的 Hana 華小料理屋不失為一性格比高嘅選擇。華小料理屋 是香港少有的關西風壽喜燒專門店。先煎香牛肉,再灑上壽喜燒汁調味,更有店員在旁邊全程代勞,正是我最喜歡的吃法!配合上乘和牛,價錢合理,理想之最!我們刻意挑選A3及A5和牛比拼,看外表的雪花,後者無疑取勝,但煮熟了之口感分別不大,可省$100的A3變得更可取。壽喜燒A5和牛 每位$688A3和牛 每位$588前菜精品盛壽喜燒鍋野菜拼盤烏冬甜品   前菜精品盛海鮮豆腐、鮑魚、漬物三文魚最欣賞鮑魚,因為配以飽魚肝醬,倍添豐腴及鮑魚濃郁的香味。 上乘日本國產和牛,可見油脂分佈平均。整個處理過程也非常流暢,關西風的吃法就是一菜一肉輪流吃。因此,我們的壽喜燒餐由洋蔥開始, 先以牛脂肪起鑊以甜甜的壽喜燒汁煮洋蔥,中的霸氣幾乎全失只留下香甜。 繼而是A3和牛,西冷位置,大片薄切,煎至七成熟更加嫩滑。入口脂香及肉香併發,確實滋味。香嫩的和牛沾上蛋汁,肉質更滑嫩惹味。接下來煮魔芋絲及冬菇然後是燒豆腐及金菇, 再配另一片 A3。 輪到大蔥、高麗菜,每款都煮得口感恰到好處。配 A5 和牛。最後將烏冬放下去同炒,沾上和牛
和牛壽喜燒

野菜拼盤

烏冬

甜品

海鮮豆腐、鮑魚、漬物三文魚
最欣賞鮑魚,因為配以飽魚肝醬,倍添豐腴及鮑魚濃郁的香味。
海鮮豆腐、鮑魚、漬物三文魚
上乘日本國產和牛,可見油脂分佈平均。
日本國產和牛

先以牛脂肪起鑊
先以牛脂肪起鑊
以甜甜的壽喜燒汁煮洋蔥,中的霸氣幾乎全失只留下香甜。
壽喜燒汁煮洋蔥

香嫩的和牛沾上蛋汁,肉質更滑嫩惹味。
沾上蛋汁
接下來煮魔芋絲及冬菇
魔芋絲及冬菇
魔芋絲
然後是燒豆腐及金菇,
燒豆腐及金菇
再配另一片 A3。

輪到大蔥、高麗菜,每款都煮得口感恰到好處。
大蔥、高麗菜
配 A5 和牛。最後將烏冬放下去同炒,沾上和牛及燒汁的香味,當然好吃。
甜點:牛奶布丁
牛奶布丁
銀鱈魚西京燒 $178
銀鱈魚西京燒
追加了一客,煎得香,份量唔少,肉厚大香滑。
銀鱈魚西京燒
餐廳供應各式各樣的佐賀、鳥取及飛驒牛,可考慮二人套餐。
環境寬敞舒適,物有所值!

2023-02-02
A3和牛
A5 和牛
日本國產和牛
2023-02-08 511 瀏覽
呢期成日睇片飛晒去日本,我都忍唔住即刻訂枱~~食餐日本味濃厚壽喜燒 止下心癮!呢晚黎左 華小料理屋呢度除左sukiyaki 外仲有涮涮鍋等,但黎得呢度就要品嚐壽喜燒火炙和牛 $188 半生熟經火炙和牛配上辣蘿蔔蓉,係清爽嘅前菜!串燒拼盤$198 雞軟骨棒最好味、牛舌爽脆、五花腩juicy壽喜燒套餐分左4個級別今次就試下中間的豪洲純和牛 $468 (180g)A3和牛 兩款 $588 (180g)兩款分別均有4塊套餐包括:前菜精品盛芥末籽鴨胸大蔥、蟹膏豆腐、炙燒三文魚野菜拼盤一開頭店員先幫我地煮左菜先,皇帝菜、芋絲都變得好味!豪洲純和牛 $468 來自澳洲和牛,脂肪比例較少,肉味濃而突出A3和牛 $588雪花油花分佈平均,食落肉質軟綿綿有牛味烏冬 (可轉飯)我地都比較愛食烏冬,而且煮完吸收晒甜甜惹味壽喜燒汁嘅精華,太咸亦可沾蛋汁綜和番甜品 香滑3.6牛乳布甸滑嘟嘟奶香味濃!

火炙和牛

半生熟經火炙和牛配上辣蘿蔔蓉,係清爽嘅前菜!

串燒拼盤
雞軟骨棒最好味、牛舌爽脆、五花腩juicy

壽喜燒套餐分左4個級別
今次就試下中間的

豪洲純和牛 $468 (180g)

A3和牛 兩款 $588 (180g)
兩款分別均有4塊

套餐包括:

前菜精品盛
芥末籽鴨胸大蔥、蟹膏豆腐、炙燒三文魚

野菜拼盤
一開頭店員先幫我地煮左菜先,皇帝菜、芋絲都變得好味!

豪洲純和牛 $468
來自澳洲和牛,脂肪比例較少,肉味濃而突出

A3和牛 $588
雪花油花分佈平均,食落肉質軟綿綿有牛味

烏冬 (可轉飯)

甜品
香滑3.6牛乳布甸

滑嘟嘟奶香味濃!
2023-01-04
  • 壽喜燒
  • 日本A3和牛壽喜燒鍋
2023-02-07 210 瀏覽
銅鑼灣近登龍街個邊有一間主打食日本和牛壽喜燒、蒸籠料理、涮涮鍋🐮嘅專門店店內仲有榻榻米房間😍日本風得嚟仲夠私隱度套餐方面除咗有二人前之外仲有一人套餐😉同樣有齊前菜同甜品😙咁就更加方便大家可以自選唔同嘅牛肉同食法啦👍🏻👍🏻我今次揀嘅係A3日本和牛壽喜燒前菜✨水雲菜 - 加佐醋調味,酸酸地夠開胃✨鮮嫩豆腐 - 口感軟滑,好香豆味😍👍🏻👍🏻✨煙燻三文魚 - 配搭咗青瓜都幾清新✨A3 日本和牛色澤鮮嫩, 油花網絡分佈都幾平均👍🏻👍🏻關西煮法嘅壽喜燒,由店員幫你烹調,肉質柔軟,油脂香味濃配搭壽喜燒汁同野菜一齊食,可以減低油膩感除咗套餐之外,我哋仲嗌咗一份✨串燒拼盤一Set有齊牛舌、豚腩、雞翼明太子、雞肉棒、長蔥、冬菇 配搭醬汁烘烤,肉質嫩滑Juicy🥰最後仲有✨讚岐烏冬或日本產御飯我哋揀咗讚岐烏冬,口感煙煙韌韌,加埋壽喜燒汁,非常入味✨甜品🥰北海道牛乳奶凍奶入口滑嘟嘟得嚟甜度適中🥰奶味夠香濃👍🏻👍🏻
銅鑼灣近登龍街個邊有一間主打食
日本和牛壽喜燒、蒸籠料理、涮涮鍋🐮嘅專門店
店內仲有榻榻米房間😍日本風得嚟仲夠私隱度

套餐方面除咗有二人前之外
仲有一人套餐😉同樣有齊前菜同甜品😙
咁就更加方便大家可以自選唔同嘅牛肉同食法啦👍🏻👍🏻

我今次揀嘅係
A3日本和牛壽喜燒

前菜
✨水雲菜 - 加佐醋調味,酸酸地夠開胃
✨鮮嫩豆腐 - 口感軟滑,好香豆味😍👍🏻👍🏻
✨煙燻三文魚 - 配搭咗青瓜都幾清新

✨A3 日本和牛
色澤鮮嫩, 油花網絡分佈都幾平均👍🏻👍🏻
關西煮法嘅壽喜燒,由店員幫你烹調,
肉質柔軟,油脂香味濃
配搭壽喜燒汁同野菜一齊食,可以減低油膩感

除咗套餐之外,我哋仲嗌咗一份
✨串燒拼盤
一Set有齊牛舌、豚腩、雞翼明太子、雞肉棒、長蔥、冬菇
配搭醬汁烘烤,肉質嫩滑Juicy🥰

最後仲有
✨讚岐烏冬或日本產御飯
我哋揀咗讚岐烏冬,口感煙煙韌韌,
加埋壽喜燒汁,非常入味

甜品🥰北海道牛乳奶凍奶
入口滑嘟嘟得嚟甜度適中🥰奶味夠香濃👍🏻👍🏻
2023-02-02 71 瀏覽
天氣凍最啱食壽喜燒❤️ 餐廳位於登龍街,主打壽喜燒及各款日式定食🇯🇵 店內有唔少卡位及榻榻米包廂,私隱度高又舒適☺️✨ 壽喜燒御膳 🍲✧ 前菜、漬物、蒸蛋、主食、飯、湯、甜品及飲品 ✧❀ 季節小鉢及漬物 🥢沙律菜好新鮮,酸甜清新❀ 菜碗蒸 🥚蒸蛋好香滑,入面仲有蝦、白果、柚子及冬菇❀ 日本A3黑毛和牛 🐮黑毛和牛口感好軟滑,油脂感豐富,入口即溶😍 湯底濃郁帶甜,調味啱啱好👍🏻 鍋物入面有豆腐、娃娃菜、芋絲、冬菇、洋蔥、京蔥、金菇等,索滿湯汁好入味呢~撈埋蛋汁及日本米白飯食特別正☺️❀ 日本黑毛和牛稀少部位 🐮揀咗和牛大三角位~肉質好柔嫩,食落牛味好濃郁,肉及油脂比例均勻✨ 鍋底同樣配上各款蔬菜,鹹甜惹味,將牛肉蘸上蛋汁食更香滑滋味🥰❀ 味噌湯 🥣❀ 北海道牛乳布丁 🥛布丁口感軟滑,牛奶味香濃❀ 凍奶茶及凍檸茶 🥤

✨ 壽喜燒御膳 🍲
✧ 前菜、漬物、蒸蛋、主食、飯、湯、甜品及飲品 ✧

❀ 季節小鉢及漬物 🥢
沙律菜好新鮮,酸甜清新

❀ 菜碗蒸 🥚
蒸蛋好香滑,入面仲有蝦、白果、柚子及冬菇

❀ 日本A3黑毛和牛 🐮

❀ 日本黑毛和牛稀少部位 🐮

❀ 味噌湯 🥣

❀ 北海道牛乳布丁 🥛
布丁口感軟滑,牛奶味香濃

❀ 凍奶茶及凍檸茶 🥤

午餐
3K
2023-01-30 99 瀏覽
好友團拜食好嘢!互相祝賀又新一年開始😍。今日氣溫只12度左右,又濕又凍,搵熱辣辣火鍋之類…壽喜燒二人前套餐$398,有四款靚牛,超值!黑毛和牛,澳洲純和牛,美國極黑和牛,美國肉眼套餐有前菜,茶碗蒸,麵豉湯和白飯先來一盆蔬菜,有金菇,洋蔥,冬菇……. 㷛煮滾起來,壽喜燒醬汁慢慢被蔬菜吸收,入味十足。四款牛肉,一款一款地品嚐,喜歡極了。最喜歡澳洲純和牛,肉味濃厚,入口溶化。😋黑毛和牛就比較脂肪位多,亦是入口溶化,味美啊!甜品是牛奶布甸,超滑溜。完美的午餐。😘
好友團拜食好嘢!互相祝賀又新一年開始😍。
今日氣溫只12度左右,又濕又凍,搵熱辣辣火鍋之類…

壽喜燒二人前套餐$398,有四款靚牛,超值!

黑毛和牛,澳洲純和牛,美國極黑和牛,美國肉眼
套餐有前菜,茶碗蒸,麵豉湯和白飯

四款牛肉,一款一款地品嚐,喜歡極了。
最喜歡澳洲純和牛,肉味濃厚,入口溶化。😋
黑毛和牛就比較脂肪位多,亦是入口溶化,味美啊!

甜品是牛奶布甸,超滑溜。完美的午餐。😘

2023-01-30
2023-01-30 358 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣有一間正宗壽喜燒專門店,餐廳定食都唔錯,咁耐冇去日本,決定去試下。餐廳位於銅鑼灣登龍街。餐廳環境充滿日本氣息。設有獨立包廂,啱晒一大班朋友聚會。主打日本直送牛,飛驒牛絕對唔少得。多款定食御膳可供選擇。點少得日本清酒。鰻魚飯定食包括刺身、和風沙律、蒸蛋、茶壺湯。刺身色澤紋路分布均勻,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜。和風沙律 醬汁甜酸誘人,搭配蔬菜特別開胃。鰻魚飯鰻魚帶微微焦香,厚肉肥美,魚油突出,口感滑嫩。茶壺湯盛於精緻茶壺,增添幾分雅致。高湯為底,搭配高級食材。北海道魚生飯定食包括揚物、和風沙律、蒸蛋、素麵。揚物外表酥脆,內裡柔嫩,充滿香氣。蒸蛋非常光滑,口感滑嫩綿密。北海道魚生飯時令魚生,有三文魚、海膽、魚子、甜蝦等,用料十足,魚生新鮮,海膽口感濃厚,飯香與鮮味混合,回味無窮。素麵味道清香,面質爽滑。精選甜品北海道牛乳布丁,細滑口感,味道濃郁。咖啡甜品配咖啡,完美。
餐廳位於銅鑼灣登龍街。
餐廳環境充滿日本氣息。
設有獨立包廂,啱晒一大班朋友聚會。
主打日本直送牛,飛驒牛絕對唔少得。
多款定食御膳可供選擇。
點少得日本清酒。
鰻魚飯定食
包括刺身、和風沙律、蒸蛋、茶壺湯。
刺身
色澤紋路分布均勻,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜。
和風沙律
醬汁甜酸誘人,搭配蔬菜特別開胃。
鰻魚飯
鰻魚帶微微焦香,厚肉肥美,魚油突出,口感滑嫩。
茶壺湯
盛於精緻茶壺,增添幾分雅致。
高湯為底,搭配高級食材。
北海道魚生飯定食
包括揚物、和風沙律、蒸蛋、素麵。
揚物
外表酥脆,內裡柔嫩,充滿香氣。
蒸蛋
非常光滑,口感滑嫩綿密。
北海道魚生飯
素麵
味道清香,面質爽滑。
精選甜品
北海道牛乳布丁,細滑口感,味道濃郁。
咖啡
甜品配咖啡,完美。
  • 鰻魚飯
Japanese Wagyu Sukiyaki Feast🐮🥢🥳..新春期間🎋 大家有好好吃飯嗎❓一連串家庭聚餐應該走唔甩,新一年祝大家繼續豐衣足食👅!節日過後,等我都繼續同大家介紹唔同高質餐廳,召喚食肉獸🖤!今次位於銅鑼灣登龍街一間日式餐廳🥢 最近推出期間期定✨ 1kg 和牛壽喜燒套餐,一次試勻 A5和牛、牛舌芯、刺身拼盤 & 甲羅燒等,日本風味道夠曬滿足😋!餐廳裝修走日本風🎏,設不少大卡位及榻榻米包廂,而且卡位之間設下竹簾,私隱度高呢。套餐設有不同價位,可自行選擇。店員💁🏻‍♀️ 亦即席會幫忙烹煮、速度快,你記得要注意專心吃飯喔!【十周年 銘柄牛一公斤盛宴】🌸花 $3280 🔸佐賀牛 1kg🔸佐賀A5 和牛肉眼🔸牛青椒、大三角🔸嚴選牛舌芯、熊本白豚套餐份量不少,4位食都足夠有餘呢!1kg 佐賀牛🐮 真係岩晒食肉獸😆。比喻為全日本最高級既牛肉品牌,當中以佐賀牛既高品質和穩定供應,屬冠軍🏆,柔軟瘦肉中夾雜著細膩而均勻的雪花脂肪,就係著名既霜降牛肉😚 做到入口溶化!仲有白豚 & 其他牛肉部位😋!肉肉眾多,分左用Shabushabu 配有酸汁 & 胡麻醬煮季節野菜拼盤 (皇帝菜、紹菜、洋蔥、

【十周年 銘柄牛一公斤盛宴】🌸花 $3280
🔸佐賀牛 1kg
🔸佐賀A5 和牛肉眼
🔸牛青椒、大三角
🔸嚴選牛舌芯、熊本白豚

仲有白豚 & 其他牛肉部位😋!

肉肉眾多,分左用Shabushabu 配有酸汁 & 胡麻醬煮季節野菜拼盤 (皇帝菜、紹菜、洋蔥、京蔥、芋絲、香菇、豆腐、金菇) 種類多夠健康 & Sukiyaki 煮靚肉肉💕,和牛連同日本產御飯🍚 同吃,好滋味真係飯都食多碗!

🔸季節前菜九點盛 (超級精緻😍)
汁煮鮑魚、合鴨大蔥煮、九洲芝麻高菜
和牛他他、牡蠣時雨煮、忌廉蟹肉冷奴
水雲酢物、油漬三文魚、麥粒味噌胡瓜

🔸刺身四點盛 (新鮮有光澤而鮮甜)
牡丹蝦、三文魚籽蟹肉帆立貝、海膽、深池魚

🔸蟹味噌甲羅燒 (蟹肉 & 蟹膏超濃郁 鮮味十足)

🔸茶碗蒸 (海蝦、銀杏、香菇 & 青檸獨特香氣)

🔸精緻甜品 (Crème Brûlée , 用上Vanilla Seeds,味道更香濃喔)
呢晚同朋友食得好盡興,不過節奏就急左d☺️☺️☺️🙈🤣!鐘意食肉肉既朋友別錯過呢個十周年佐賀牛 1kg 盛宴喔!
×××[華小料理屋 -Hana]×××
©銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地下C舖

2023-01-25 81 瀏覽
【壽喜燒御膳 . 二人前】🥒漬物二點🍵蒸蛋🍱季節小鉢🍲小鉢鍋內有洋蔥、日本大蔥、金菇、燒滑豆腐、娃娃菜,魔竽絲等等!🥓🥩二人前有3種不同的和牛和美國肉眼,分別有:日本黑牛和牛澳洲純和牛美國極黑和牛美國肉眼日本和牛,油脂感最好,個人最喜歡送日本米飯,好好味!而澳州同美國和牛配壽喜燒汁直接食就好夠味了! 肉眼就牛味口感重些!甜品係我最鐘意嘅北海道牛乳布甸!勁香牛奶味!🥛
【壽喜燒御膳 . 二人前】

日本黑牛和牛
澳洲純和牛
美國極黑和牛
美國肉眼

日本和牛,油脂感最好,個人最喜歡送日本米飯,好好味!

甜品係我最鐘意嘅北海道牛乳布甸!勁香牛奶味!🥛
2023-01-22 452 瀏覽
今日同朋友黎到位於銅鑼灣既哩間日本餐廳。餐廳裝修走日本風🇯🇵有好多大卡位及榻榻米包廂,而且卡位之間會放下竹簾,私隱度高。餐牌上有唔同價錢既一人及二人套餐,可以因應自己需要作選擇,重點係哩到既店員服務超好,會幫你手燒🔥咁就唔使擔心控制唔到火候。🥗蟹籽沙律 $68沙律有青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,食材新鮮,口感豐富。✨壽喜燒 哩到既壽喜燒可以選擇唔同既牛肉,包括美國安格斯牛、豪洲純和牛、日本A3及A5和牛,四款價格亦有所不同,今次我就揀左A5和牛120g,每位$688~🔸前菜精品盛前菜有三款,分別係高菜、海鮮豆腐及牛肉他他。🔸壽喜燒鍋一上牛肉已經心心眼😍因為啲牛肉真係好大塊,雪花亦好靚,牛肉係日本產佐賀牛既西冷位置,仲要有靚仔店員幫手燒,完全唔使自己睇火🔥店員建議先就咁食牛肉,唔好點蛋漿住,咁樣能夠品嚐到牛肉既原味。一放入口,牛肉牛味香濃,質感嫩滑,非常高質素❗️第一塊可以連埋洋蔥同豆腐一齊食,第二塊就連埋大蔥一齊食,最後一塊就均勻蘸上蛋漿,壽喜燒絕對係好食推介👍🏻🔸野菜拼盤拼盤入面有豆腐、金菇、洋蔥、芋絲、娃娃菜、皇帝菜及大蔥。豆腐、洋蔥、金菇、芋絲及大蔥會連埋佐賀牛一齊煮,配埋牛一齊食。而剩餘

🥗蟹籽沙律 $68
沙律有青瓜絲、蟹柳絲同蟹籽,食材新鮮,口感豐富。

✨壽喜燒

🔸前菜精品盛
前菜有三款,分別係高菜、海鮮豆腐及牛肉他他。

🔸壽喜燒鍋

🔸野菜拼盤
拼盤入面有豆腐、金菇、洋蔥、芋絲、娃娃菜、皇帝菜及大蔥。

而剩餘既娃娃菜同皇帝菜,就會喺煮晒所有牛之後,加埋壽喜燒汁同埋水一齊煮,好似打邊爐咁~

🔸讚岐烏冬
烏冬質感彈牙,而且撈埋壽喜燒汁一齊煮,味道甜甜地,好快就清晒~

🔸甜品
今日既甜品係北海道牛乳布丁,奶味超香濃,布丁滑溜,非常好食。

整體黎講,餐廳環境舒適,食材質素相當高,店員服務亦超好,絕對係聚會、約會同慶祝既好選擇💕

2023-01-18 305 瀏覽
銅鑼灣高質壽喜燒話說好耐冇食過壽喜燒啦,天氣好凍,啱晒食唰唰鍋。今日去銅鑼灣行街,同朋友一齊食飯,網上見到呢間餐廳有A5和牛食,而且裝修具傳統日本特色,柔和的燈光,就好似去咗日本咁😍卡位好靚。餐廳提供熱茶、紙巾,食物即叫即整,上菜速度快,好多人訂枱,用餐時間約90分鐘,記得提早預約,人手有限,服務態度好。餐廳另收加一服務費~《花》 $3280 佐賀牛 1kg (四至六人份量)有職員幫你壽喜燒,全部肉都有專人幫你燒,燒嘅速度好快,唔使驚自己唔識煮,要速食。揀咗七成熟,啱啱好,配上嫩滑的生雞蛋🥚記得趁熱食~包括有佐賀A5 和牛肉眼、牛青椒、大三角、嚴選牛舌芯、熊本白豚。全部都好薄切肥美,肉味濃郁。加入秘製的壽喜燒醬汁,好夠味,配飯一流讚岐烏冬or 日本產御飯揀咗日本珍珠米,送和牛一流,珍珠米吸晒和牛嘅精華,邊食牛邊食飯季節前菜九點盛首先有個豐盛嘅前菜,包羅萬有,九宮格適合打卡:汁煮鮑魚(彈牙鮑片)、合鴨大蔥煮(鴨肉片)、九洲芝麻高菜、和牛他他(生牛肉柳)、牡蠣時雨煮(生蠔🦪)、忌廉蟹肉冷奴(豆腐)、水雲酢物、油漬三文魚(火炙三文魚青瓜)、麥粒味噌胡瓜(豆瓣醬配青瓜)刺身四點盛牡丹蝦8隻、三
銅鑼灣高質壽喜燒

配上嫩滑的生雞蛋🥚記得趁熱食~

讚岐烏冬or 日本產御飯

季節前菜九點盛

刺身四點盛
牡丹蝦8隻、三文魚籽蟹肉厚切帆立貝、馬糞海膽、深海池魚刺身等,好夠食

蟹味噌甲羅燒 :蟹肉撈蟹膏和天婦羅紫菜,還有熱騰騰的茶碗蒸

季節野菜拼盤 2盤
超級豐富,涮涮鍋用清湯煮,配酸汁和胡麻醬吃,拼盤有:皇帝菜、紹菜、洋蔥、京蔥、芋絲、香菇、豆腐、金菇等等,健康青菜配燒肉解膩

精緻甜品 (Crème Brûlée)
最後每人有一個幼滑的焦糖燉蛋

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2023-01-17
今日又去銅鑼灣食好野,就係呢間《華小料理屋》✨✨店內環境☺️座位夠哂闊落,絕對係日式風格!今晚一行四人點咗呢個《竹》套餐 🎏 銘柄牛一公斤盛宴🎏 $2780🍱前菜九點盛汁煮鮑魚、忌廉蟹肉冷奴合鴨大蔥煮、油漬三文魚麥粒味噌胡瓜、九州芝麻高菜水雲酢物(酸酸地好開胃)牡蠣時雨煮(至愛呢碟好鮮甜)和牛他他(加咗洋蔥和蔥粒,口感提升之餘牛肉亦好鮮嫩)🔪刺身四點盛有好肥美的三文魚、海膽、大大隻的牡丹蝦和鮮甜度足的帶子!🦀️蟹味噌甲羅燒蟹蓋裝滿蟹膏、蟹肉、蟹籽和紫菜天婦羅,味道香濃而囗感十足,鮮味當然一流,超好味的一道料理👍🏻👍🏻!🥢涮涮鍋🐷熊本白豚,豚肉油脂分佈均勻,大大片肉味夠香又細嫩!🐮澳洲純和牛/牛舌芯,以壽喜燒方式煎煮,加入了🧅洋蔥和燒汁,好入味😋!再沾上蛋汁食,再多一份嫩滑囗感!跟餐重有野菜拼盤、茶碗蒸、烏冬和甜品!另外值得一讚的是,呢到既店員服務真係好好,每片和牛都係好細心咁幫我哋烹調好和清楚地解釋來源和食法👍🏻👍🏻👍🏻!

🍱前菜九點盛
汁煮鮑魚、忌廉蟹肉冷奴
合鴨大蔥煮、油漬三文魚
麥粒味噌胡瓜、九州芝麻高菜
水雲酢物(酸酸地好開胃)
牡蠣時雨煮(至愛呢碟好鮮甜)
和牛他他(加咗洋蔥和蔥粒,口感提升之餘牛肉亦好鮮嫩)

🔪刺身四點盛
有好肥美的三文魚、海膽、大大隻的牡丹蝦和鮮甜度足的帶子!

🦀️蟹味噌甲羅燒

🥢涮涮鍋
🐷熊本白豚,豚肉油脂分佈均勻,大大片肉味夠香又細嫩!

新一年同屋企人食飯就book咗一間位於銅鑼灣日本餐廳,這裏的刺身和牛肉壽喜燒比較出名👍餐牌上亦有三款套餐,我們就點了「竹」套餐。季節前菜九點盛有汁煮鮑魚、合鴨大蔥煮、九州芝麻高菜、和牛他他、牡蠣時雨煮、忌廉蟹肉冷奴、水雲酢物、油漬三文魚和物粒味噌胡瓜🤤款款賣相不錯,特別最鍾意食和牛他他,生牛肉醃製咗之後入口好鮮嫩,有汁煮鮑魚,鮑魚好爽口,蠔肉脹卜卜好新鮮,其餘食物都好好食😋刺身四點有海膽、三文魚、牡丹蝦和海膽,刺身大大盤,色澤好新鮮,三文魚好肥美,海膽份量好多入口好幼滑,牡丹蝦好爽甜,帆立貝色澤晶凝通透,好清甜🤤🤤🤤蟹味噌甲羅燒蟹蓋入面有蟹膏同蟹肉,蟹膏味道香濃加入蟹肉一齊食,鮮味十足,放咗少量蟹籽口感更加有層次👍熊本白豚肉豚肉油脂分佈平均,肉味香濃,入口十分之細嫩👍澳洲和牛壽喜燒職員服務好好親自為我們烹調牛肉,牛舌和蔬菜🥬令到火候控制得宜,先將洋蔥炒香,然後再加入醬汁燒牛肉,牛肉好香好鮮嫩多汁,沾上雞蛋令到牛肉更加滑🤤牛舌呈粉嫩包,好爽口👍讚岐烏冬烏冬好幼細,入口煙煙韌韌,吸入湯底,一條接一條好好食😋
季節前菜九點盛
刺身四點
蟹味噌甲羅燒
熊本白豚肉
豚肉油脂分佈平均,肉味香濃,入口十分之細嫩👍
澳洲和牛壽喜燒
讚岐烏冬
烏冬好幼細,入口煙煙韌韌,吸入湯底,一條接一條好好食😋