今日臨急臨忙出門口未食嘢,就買咗一個壽喜燒飯團,本身好鍾意食壽喜燒牛肉所以揀咗呢一個口味,飯軟糯的質感,再配上蛋汁壽喜燒牛肉,味道係超級襯,我好鍾意食呢個口味下次都會再買!
揭開濃味的序幕,我嘅山葵香菇御結食之旅,一啖落肚,啱哂!醬香撲面,攪拌埋微微嘅山葵香—哇,涼快咁過添!幾啱我鍾意嘅重口味。香菇?梗係好似小寶一樣飽滿,盡情吸納咗醬油精華,飯團嘢嘛,講求嘅就係呢種食到掂出嘅滋味!就算成份表話有番薯,都察覺唔到,可能比香菇同醬油蓋過去咗呢!轉個彎,嚟到辣味界嘅唐辛子昆布飯團。呢個辣,喺我嘅舌尖上跳舞;昆布佢咁大塊面,令我有過癮感,真系挺足料!咬落去,鮮味、辣味交織,文火慢燉嘅「嚼勁」—正!細細個幾想飲個茶水沖涼涼。辛子明太子飯團就更加唔洗多講,只能話係冧爆!🤤明太子嘅咬感過咗癮,每個粒都有份量,辣度啱啱好,我能夠話,佢哋倆真係齊齊好般配,譜出完美食感嘅小夜曲。食飯團,從今日起,這裡就系我嘅打卡點!🍣👌

華御結 Hana-Musubi📍沙田港鐵沙田站SHT24號舖去staycation前,我哋買咗幾個華御結嘅飯團,以備不時之需。除咗飯團同跟餐小食外,我仲揀咗個甜品,就係呢個焙茶布甸啦! 💰$18濃香焙茶布甸 🍮呢個布甸茶味的確好香好濃,但有啲濃過頭,食落口感唔滑,反而食到少少茶嘅苦澀味。嚴格嚟講,唔係一個合格嘅布甸,但佢嘅焙茶味真係好香,係味道比口感好嘅一個甜品。但考慮到佢價錢咁平,其實都唔太可以挑剔佢。如果有食開華御結,又想食甜品過下口癮嘅,可以試吓佢唔同口味嘅布甸。
華御結 Hana-Musubi
📍沙田港鐵沙田站SHT24號舖

[價錢 Price]
💰$18
濃香焙茶布甸 🍮
2021-12-15 831 瀏覽
有時唔知食咩好又想食得健康,最方便就係食飯團。以前有得去日本嘅時候,朝早最鍾意買又平又好食嘅飯團。喺便利店嘅選擇唔多,又見呢間舖頭係來自日本,所以就試吓。雖然價錢唔平,勝在多選擇多唔同嘅口味。試過唔少款式,呢間舖頭亦會每月推出獨特嘅口味,印象最深刻嘅有半熟糖心蛋飯團、明太子飯團、蟹肉飯團、最冇得輸嘅辛口明太子飯團🍙近期有個叫做海膽糖心蛋飯團都非常好食,勝在冇腥味然後又唔會太乾身容易入口。另外仲試過燒三文魚飯團,有啲燒汁唔會咁寡,都幾香,想食得簡簡單單嘅話都係一個唔錯嘅選擇。

• 辛口明太子飯團
2021-11-27 553 瀏覽
琴日經過華御結 買左個飯團黎食 我揀左壽喜燒味 真係好好食🙈🙈🙈 餡料豐富 濃濃既壽喜燒味 加上蛋汁 真係一流😋😋😋 飯團唔硬 口感好好 而且飯團包得好結實 值得一試😉😉
2021-11-18 488 瀏覽
湯怪 見到有湯 一定 即時 試下啦包裝 會唔會好似日本咁細心?點知… 一野 ….點搞🤦🏼‍♀️😵‍💫最後 我打算 剪返個 口 可以拉 一邊剪一邊斷 咁 我就係咁剪係咁剪 係咁剪…😓🤷🏼‍♀️終於剪完….叮左2分幾 可即入口既熱度係 滑滑 比想像中 多菇甘荀….未林 好似生食咁😅腐皮 滑的~ 好味既但飲到一半 有點口喝係咪雞? 如果冬天想有啖湯暖暖肚 我覺得$20是可以佢買個御結可加+$16就有 唔算好吸引 本身$20都唔貴啦但 就 唔想飲下次 因為個包裝 我 唔係好識開 😅🤣😅可能人地開好順利係我比較 暴力

湯怪 見到有湯
一定 即時 試下啦
包裝 會唔會好似日本咁細心?
點知… 一野 ….點搞🤦🏼‍♀️😵‍💫

因為個包裝 我 唔係好識開
😅🤣😅可能人地開好順利
係我比較 暴力

2021-10-04 367 瀏覽
冇得去日本真係好掛住日式飯團,每次經過都想買試吓,不過我覺得呢間飯團價格唔算好平,唔係好抵。今次買咗呢個$26嘅咖喱漢堡飯姐,漢堡比較細,不過都OK,咖喱汁失蹤咗,不過都有咖喱味。不過外表不太討好,灰色肉。另外買咗個三文魚唔太子飯團🍙,覺得比較好食,三文魚雖然唔係好厚,不過夠大,明太子份量好少,得最中間嗰啖有明太子,實在太少,嚇親🤣最後買咗個蘋果大幅,佢得意,第一次食蘋果味嘅大叔,其實中間都係豆蓉,不過都唔錯,價值$12定係$15 ,唔係好記得

2021-06-03 358 瀏覽
一日之計在於晨,所以我決定今日食早餐食餐飽既😂😂😂😂其實係自己鬼咁肚餓🤫🤫🤫搭車經過華御結,於是比佢啲飯團🍙吸到左,行去揀黎食😎行到去櫃前一手拎起我既最愛吞拿魚沙律😋😋😋😋(多謝承惠$16)以一個飯團黎講價錢絕對合理👍收銀姐姐仲送左張優惠卷,睇黎聽日既早餐有著落拉😆😆😆不過個人認為食飯團必須配熱茶,所以我返到公司即刻拎個茶包沖茶😁就係咁我展開左今日美好既一天☀️☀️☀️☀️

2021-01-02 483 瀏覽
華御結就出名食飯團㗎啦,不過今日我有張$50 coupon,想試一試佢嘅甜品,寫住係日本直送嘅十勝製菓和風甜點杯。一共買咗三款,同大家分享吓。🔸黃豆粉黑糖蕨餅總共有五粒,蕨餅係黑糖味,沾滿左黃豆粉,食落口好冰涼嘅感覺,好有彈性😂🔸抹茶黑糖蕨餅抹茶味超級濃郁,而且啲粉末係多過黃豆粉,好好食😋😋🔸甜薯焙茶忌廉丸子個人覺得啲甜薯太過甜,好似落咗糖水咁,不過啲小丸子就十分煙韌,咬落口口感十足!畢落底,發現仲有啲焙茶忌廉,好有層次感。不過實在太甜,所以我鍾意食之前嗰兩款多啲!

🔸黃豆粉黑糖蕨餅

🔸抹茶黑糖蕨餅
抹茶味超級濃郁,而且啲粉末係多過黃豆粉,好好食😋😋

🔸甜薯焙茶忌廉丸子
2020-08-11 442 瀏覽
番工搭火車經過華御結,買左兩個飯團。包裝紙有指示點打開,不過其實唔習慣都唔容易開,好容易撕爛紫菜。如果包裝可以做得再好啲就好。紅蟹沙律幾好食,有少少蟹柳味。明太子沙律整體幾好食,不過唔太食得出明太子味。兩個飯團做早餐夠晒飽,岩岩打開紫菜仲好脆。可以用微波爐熱食又得,即時凍食又得。仲有好多口味,不過價錢都唔係好平。

紅蟹沙律幾好食,有少少蟹柳味。
紅蟹沙律飯團

明太子沙律整體幾好食,不過唔太食得出明太子味。
明太子沙律飯團

2020-04-22 392 瀏覽
今日一朝早返到沙田火車站,好想買兩個飯團🍙,於是到華御結揀選味道。一心想食辛口明太子飯團,但只見明太子沙律味。見到該店售貨員一人,並沒有客人於是上前問問:「唔該,有冇明太子味,我只係搵到明太子沙律味。」此售貨員帶著暴燥的語調😤說:「不嬲都冇明太子味架啦!我哋只有明太子沙律味,你.......」我唔想一朝早就睇人面色,於是我答佢:「得得」。我感受到一個不專業的售貨員,若果店舖冇此貨品,可以說冇便可以,並不要帶著暴燥的語調來說,再加上華御結係有明太子味嘅飯團🍙,🤔只係沙田火車站店沒有。 唉!令人覺得唔專業同失望!😠
2020-04-22
2019-10-10 523 瀏覽
大家有冇聽過,早餐吃飯更健康?原來早上補充醣類有助於腦部活動,且白飯咀嚼的時間長,有助腸胃慢慢地消化、吸收,使血糖穩定上升。所以有時候,我都會買飯團做早餐。講起飯團,暫時最多選擇而有質素的應該只有「華御結」。而且最分店都開設在港鐵站內,非常方便早上番工的上班族。最緊要係上午7:30已經準備好,讓你慢慢選擇。今之試佢地的健康拌飯飯團系列。飯團以玄米、雜穀製成,健康而又有豐富膳食纖維,適合減肥人士。同樣推出了三款口味,包括冲繩風豚肉野菜拌飯、昆布茶豆拌飯和櫻花蝦醬油拌飯,款款都十分吸引!今次先上櫻花蝦醬油拌飯 $17 櫻花蝦乾加上天婦羅脆粒,口感脆卜卜!而且醬油味道啱啱好,不太咸!
大家有冇聽過,早餐吃飯更健康?

所以有時候,我都會買飯團做早餐。
講起飯團,暫時最多選擇而有質素的應該只有「華御結」。
而且最分店都開設在港鐵站內,非常方便早上番工的上班族。
最緊要係上午7:30已經準備好,讓你慢慢選擇。

今之試佢地的健康拌飯飯團系列。

今次先上櫻花蝦醬油拌飯 $17
櫻花蝦乾加上天婦羅脆粒,口感脆卜卜!

而且醬油味道啱啱好,不太咸!
櫻花蝦醬油拌飯
2019-09-08 340 瀏覽
次次路過都忍唔住買 雖然佢飯團🍙都幾貴 成16蚊 廿蚊一個 但真係幾好食 我最愛係佢既芥章魚味 真係好正!必試 佢既飯粒係粒粒分明 非常煙un 有咬口 大家可以放微波爐叮廿秒 仲好食d 紅蟹沙律味係最近期既至愛 雖然貴d 18蚊一個 但蟹肉好足 又係食落好fresh

2019-07-19 336 瀏覽
今天途徑沙田港鐵站大堂時,在華御結店舖買了兩個「御結」作零食。今次是我第一次吃「御結」,聲稱選用優質日本米來製造的「御結」果然名不虛傳。每個「御結」是獨立包裝的,比較衛生,撕開包裝紙便可立即食用,非常方便。三角形的米飯是用爽脆的紫菜包裹著,米飯果然粒粒晶瑩飽滿,煙煙韌韌,滋味無窮。~醬燒雞腿肉御結 $16雞腿肉嫰滑,配上微鹹的醬汁,味道討人,米飯包著這美味的餡料是絕配。~本格和風燒牛肉御結 $16同樣美味,燒牛肉一點也不韌,微鹹,配火飯來吃最好不果。今天買的兩款御結都美味,如果餡料份量可多些就更理想。遲些有機會的話便試試其他的食品。

~醬燒雞腿肉御結 $16

~本格和風燒牛肉御結 $16
同樣美味,燒牛肉一點也不韌,微鹹,配火飯來吃最好不果。

2019-06-26
  • 醬燒雞腿肉御結
2019-04-10 395 瀏覽
-🦄華御結-金芝麻吞拿魚佃煮 Hkd18Rating🌕🌕🌕🌑🌑西京味噌燒鰤魚 Hkd20Rating🌕🌕🌕🌕🌗京風胡麻春菊 Hkd20Rating🌕🌕🌕🌑🌑-話咁快又到左一個月一度既華御結新品介紹😆😆今之食既飯團係呢個吞拿魚佃煮🍙睇圖就見到個賣相好似好吸引咁💕😵而入面佢都幾足料架😬會有3-4舊🐟係完整正方形既吞拿魚塊 而佢既調味唔會過份濃郁雖然係佃煮🍃可能比人既感覺係好鹹😂但佢係岩岩好😏所以整體而言真係唔錯🤪-另外小菜方面仲有個胡麻春菊😎春菊菜係香港比較少見😩我都好少食😣佢既味道唔係個個都好中意😂😂😂而我對佢都係又愛又恨😀食到有浸唔知點形容既味個人好中意春菜配豆腐 唔知你地又中唔中意食春菜呢-最後既西京燒鰤魚已經介紹過好多次😛😛所以都唔多介紹喇🤭一如既往咁好食👍🏻👍🏻👍🏻-
🦄華御結
金芝麻吞拿魚佃煮 Hkd18