餐廳: 華星冰室 (西洋菜南街)
資訊:

2018-10-23 599 瀏覽
說起以炒(滑)蛋為重心的一種常餐,「光速餐」那邊似乎是一切的起源,而把它帶離「獨家村」,繼而「開枝散葉」、百家爭鳴的,好像就是華星。基本上,我奉「光速餐」為此類炒蛋之元祖,因而也以它作黃金標準。然而,也不止一次覺得兩處出品難分高下,有時甚至覺得這裏的炒得沒那麼散,質感更厚更滑,雖然我明知它們兩家都並沒有以「滑蛋」自居。上星期有一晚來華星,看到他們賣埋碟頭飯,某些時段會供應滑蛋飯、咖喱飯之類,心頭頓是一冷,究竟那是「創新求變」還是「掙扎求存」呢?我是保守,又或是念舊,來到想吃的始終是炒蛋常餐和晚市的番茄燴意粉。常餐選配的自然是烘得微脆的多士,牛油早已抹好,拿在手上隨即便送進口中。的確,比「光速餐」的方包,驟眼看是薄一點,但吃下去軟熟、綿密絕不輸蝕。兩片火腿一貫的斜放於炒蛋之上,勉強充當上炒蛋的一道保溫屏障。吃了半份多士,番茄牛肉燴意粉也上來了,我麻利的連蛋帶腿移植到燴意上面。用叉子一卷,二話不說,嗦嗦入口。吃了一口腔盡是汁甜肉嫩,茄醬淡淡的鮮酸纏繞在條條意粉的前後左右,而炒牛肉和蔥段的香味,抱緊了經高熱洗練過才迫出的可口甜度。吃過了意粉,腦海卻又泛起剛才那多士的香鬆適口,決意要再來一份奶

吃過了意粉,腦海卻又泛起剛才那多士的香鬆適口,決意要再來一份奶油多,將又香又甜的大口大口咬噬下去。實在是上佳的甜點呀。我吃到滿足才斯然離座。也許這裏吃的無非簡單的茶記食物,但有些時候,正正就是吃得毫無壓力的,才最教人舒坦愜意。這大概就是我的comfort food。之一。
2018-10-15 392 瀏覽
啱啱食完,又唔係滿座做唔停,正常人流,個黑面收銀d 態度垃圾到暈! 我擺低張單講嘟八達通,佢一邊用釘書機釘單,完全冇反應,我就拎埋銀包放埋上八達通機度,仲好有耐性咁等。。等左陣佢都冇反應,我就再出聲,但佢態度極差完全係撩交嗌咁話我,話我剩係擺低張單冇講八達通wor!跟住仲要渺我!我即刻答佢我講左啦八達通呀!跟住即走冇回頭!費事同lee d 垃圾嗌交!痴痴地線自己聽唔到仲要想玩個客,擺款俾面色個客睇!如果我真係冇講都話丫,明明講左佢自己聽唔到,我無端端受氣! 擺明恰我斯斯文文!欺善怕惡!d 野幾好食都假!完全破壞哂心情!黑面收銀我同你講呀!你d 咁嘅垃圾態度我祝你日日有得受呀!

黑面收銀我同你講呀!你d 咁嘅垃圾態度我祝你日日有得受呀!
2018-10-12 391 瀏覽
常餐 香港人愛食的早餐 這次在晚上選了華星 素聞這家的炒蛋好食 果然明不虛傳晚上食不用排隊就進去了 位置茶餐廳中算是比較闊 不像佐敦有名的那間要拼座 很迫的食物方:厚多士:很鬆化 有淡淡的牛油香 烘的剛好炒蛋:好食 應該是比教貴的蛋吧 有濃濃的奶香味 油不會太多 有蛋汁叉燒意粉:比預期中好很多 湯不是清湯 是有味的雞湯 叉燒不會太硬 很容易咬開 軟軟甜甜(佐敦那家叉燒會發光的 不敢食)總體是推薦的 又不像別家會趕你走 可以enjoy 價格又平宜

食物方:
厚多士:很鬆化 有淡淡的牛油香 烘的剛好

總體是推薦的 又不像別家會趕你走 可以enjoy
價格又平宜
2018-10-05
2018-09-30 536 瀏覽
一個月食1-2次,水準冇變過,炒蛋實在冇得彈,我最鍾意就係同屋企人一齊食食極都唔厭周日天晨早起床好肚餓, 腦袋諗起華星,第一時間閃去。八點左右到左, 都唔洗等。竟然一去到就有位但都係跟啲伙記哥哥指示安排入座~坐低真係諗都唔洗諗, 要一個茶餐~落單好容易,只要跟住伙記哥哥嘅引導通粉定意粉?煎蛋定炒蛋?回答完兩個問題咁就完成點餐嘅動作。真的好快落單唔洗一分鐘,就先上炒蛋+火腿+多士炒蛋依然滑溜有蛋香, 好似用牛奶牛油炒出嚟咁,牛油多士外脆內軟, 火腿就普普通通啦。唔洗隔幾耐, 火腿通粉都到左,呢個時候伙記哥哥就會主動埋黎問你飲咩~通粉又係一樣會愛上華星既食物佢會有意粉同通粉比你揀,兩樣都試過,而多數我會揀通粉,細細粒易食好多。同埋呢度個湯係雞湯,差唔多次次都會飲曬咖啡幾香濃,不過坐坐下門口好多人排隊。拿拿臨埋單。講真假日想要享受早餐慢慢進食的人這裡就不太合適了!
一個月食1-2次,水準冇變過,
炒蛋實在冇得彈,我最鍾意就係
同屋企人一齊食
食極都唔厭
周日天晨早起床好肚餓,
腦袋諗起華星,
第一時間閃去。
八點左右到左, 都唔洗等。
竟然一去到就有位
但都係跟啲伙記哥哥指示安排入座~
坐低真係諗都唔洗諗,
要一個茶餐~落單好容易,
只要跟住伙記哥哥嘅引導
通粉定意粉?煎蛋定炒蛋?
回答完兩個問題
咁就完成點餐嘅動作。
真的好快落單唔洗一分鐘,
就先上炒蛋+火腿+多士

炒蛋依然滑溜有蛋香,
好似用牛奶牛油炒出嚟咁,
牛油多士外脆內軟,
火腿就普普通通啦。
唔洗隔幾耐, 火腿通粉都到左,
呢個時候伙記哥哥就會
主動埋黎問你飲咩~
通粉又係一樣會愛上華星既食物
佢會有意粉同通粉比你揀,
兩樣都試過,而多數我會揀通粉,

細細粒易食好多。
同埋呢度個湯係雞湯,
差唔多次次都會飲曬
咖啡幾香濃,
不過坐坐下
門口好多人排隊。
拿拿臨埋單。
講真假日想要享受早餐慢慢進食的人
這裡就不太合適了!
2018-09-28 379 瀏覽
咁既煎蛋同火腿唔應該比客,煎蛋已破,火腿少了一角,魔鬼雞扒包是凍的(已沒影相)整體質素下降,當然不能要求服務,似澳牛咁啦,要快食快走,因一秒清台甚至勁過澳牛,杯茶都會清埋
常餐煎蛋
2018-09-24
10 分鐘 (堂食)
2018-09-19 1002 瀏覽
早幾日見有雜誌介紹華星常餐炒蛋奶茶係正, 炒蛋控的我就心郁郁嚟試...但見跟餐機乎係無選擇得叉燒意粉+火腿炒蛋+餐包咁.....我不嬲對湯意粉有抗拒, 於是唯有散叫~個咸牛肉蛋餅食得出係用蠔仔餅做法 ---> 以粉入蛋漿加咸牛肉半煎炸而成, 味道唔錯但真係太油, 加上$37齋個蛋同一丁(唔跟餐飲)其實係食水頗深......COT在茶餐廳質素來說唔特別突出, 係好一般既味道, 奶量太多, 茶味不足~較深刻係校長多士, 話係年年$廿五唔加價, 沾上咗松露醬加芝士烘香, 方包厚薄適中烘成多士係幾惹味, 但值唔值廿五又係見仁見智~收費唔平加上鄰近太多茶餐廳, 比較之下是有所遜色, 只係夾着明星效應, 一堆簽名合照佈滿店內外, 否則, 大概沒多少人會排隊幫趁~
但見跟餐機乎係無選擇得叉燒意粉+火腿炒蛋+餐包咁.....
我不嬲對湯意粉有抗拒, 於是唯有散叫~

咸牛肉蛋餅一丁

凍奶茶

較深刻係校長多士, 話係年年$廿五唔加價,
沾上咗松露醬加芝士烘香, 方包厚薄適中烘成多士係幾惹味,
但值唔值廿五又係見仁見智~
校長多士

收費唔平加上鄰近太多茶餐廳, 比較之下是有所遜色,
只係夾着明星效應, 一堆簽名合照佈滿店內外,
否則, 大概沒多少人會排隊幫趁~
題外話/補充資料: 繁忙時段會要二人一排坐卡位, 較迫~
15 分鐘 (堂食)
咸牛肉蛋餅一丁
校長多士
2018-09-14 487 瀏覽
常餐 HKD45;不專業評級:8/10(8分全部係比我💗既多士🍞)叉燒意粉|火腿炒蛋|牛油多士|凍奶茶叫常餐只為我的多士bb 果然無令我失望 一如既往既好食😍好好咬❗️上次食旺角店的炒蛋炒耐左搞到好老🤢 不過今次炒蛋好滑👍🏻 正❗️叉燒意粉就普通貨 6塊薄瘦叉燒😂.森美滷脾 HKD24;不專業評級:4/10好失望🙍🏻‍♀️🙍🏻‍♀️好重雪味又唔入味 好似趕時間咁 明明灣仔總店唔係咁咖麻🤔.魔鬼雞扒包 HKD25;不專業評級:6.5/10🐥雞扒好厚 醃得有味 好Juice 💦啲醬係蜜糖芥末味 醬的份量岩岩好 唔會蓋過雞扒的味道而且令到整體濕潤啲 唔會覺得好乾😌但包本身比較乾同硬 扣左少少分.個人建議去灣仔總店食 食物質素比較穩定少少推薦度🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕(滿分十個🌕)
叉燒意粉|火腿炒蛋|牛油多士|凍奶茶
森美滷脾 HKD24;不專業評級:4/10
魔鬼雞扒包 HKD25;不專業評級:6.5/10
個人建議去灣仔總店食 食物質素比較穩定少少
推薦度🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕(滿分十個🌕)
2018-07-29
午餐
  • 軟硬沙爹牛肉包
  • 炒蛋多士
  • 森美滷脾
2018-09-13 310 瀏覽
常餐是香港人的集體回憶,這間菜餐廳招牌菜就是常餐,很簡單一碟叉燒通加炒蛋多士,選擇很少,但質素很好,是港式all day breakfast! 加上最愛的凍奶茶,簡直冇得輸!
2018-09-12 230 瀏覽
港式早餐可能好多人都食過,但係呢間作為全港接近no.1港式茶記食物質素的確係好好,多士炒蛋超級美味,麵包脆得來唔會硬,牛油落得啱啱好,炒蛋亦都有鮮奶味,咁好嘅配搭為我嘅早晨加咗好多分!😝😝😘

牛油多士配牛奶炒蛋
牛油多士配牛奶炒蛋
2018-09-08 226 瀏覽
星期六放假咁早出黎旺角真係好殺風景,平時放假無咩都唔會早過11點起身啦,點知今朝約左人出黎辦d事😪,放假咁早起身唔食早餐真係對唔住自己😛,以前有食過華星既常餐,我自己一路都覺得係超班水準,多士夠厚,外脆內軟,好脆口,叉燒通粉個湯夠曬濃👍🏻,唔洗落鹽落pepper,至於個蛋,我覺得係食過咁多間既數一數二,even好多個蛋炒得滑同香都好,好少可係少油又有蛋汁,好多都話炒得好就要落好多油,本人真係受不了,隔左幾個月無食,華星都保持到水準,唔錯😆
2018-08-21 506 瀏覽
我一向都係華星fans,一個月都會食到一次,每次黎都係叫常餐,鍾意食佢炒蛋夾多士嘛,以今次都唔例外,點解我話每況愈下呢,一黎,我明白物價通脹,生意難做,加價係正常既,但係如果差唔多成50蚊呢個價錢,午餐已經有好多選擇,華星用d咩吸引住d舊客人呢?第二,遊客多到一個點!以前黎既遊客大多都係年輕人,過黎潮拜下打下卡,依家呢?好多都拖行李,係出面行黎行去,擾擾讓讓,睇見都辛苦😓講真,質素就無咩下降,但周邊環境令客人愈來愈唔舒服
2018-08-18 303 瀏覽
路過見到咁多人排隊 好難唔入去試下口味🤓😆入到去都係見到茶餐menu 就貼咗常餐食同一般茶餐廳一樣 常餐係有厚多士、蛋、火腿、麵、飲品(當然凍飲係加錢嘅🙈)比起其他茶記 佢嘅炒蛋係好滑口好碎嘅 (都係個人喜好🤓)至於叉燒意可以轉個通粉 適隨尊便食完一系列嘅食品就夠頂到一個下晏👍🏿😆
路過見到咁多人排隊 好難唔入去試下口味🤓😆
入到去都係見到茶餐menu 就貼咗常餐食
比起其他茶記 佢嘅炒蛋係好滑口好碎嘅 (都係個人喜好🤓)
至於叉燒意可以轉個通粉 適隨尊便
食完一系列嘅食品就夠頂到一個下晏👍🏿😆
2018-08-10 503 瀏覽
今日黎到華星食個好耐無食既常餐先,每次黎到雖然都覺得佢個黑松露多士好正,但都會比佢個常餐吸引住,多士算烤得濃,岩晒鍾意香口野既我😎,華星炒蛋出名嫩滑,再加埋少少鹽少少胡椒粉灑上面,吊番d名出黎,簡直一流,再加埋叉燒通粉,膩而不漏,唔錯唔錯,另外,呢到既奶茶我都覺得好好飲,朋友鍾意叫茶走,但我覺得煉奶味會搶走左茶既味,所以唔係咁鍾意,我鍾意d茶味比較出既,慢慢吸入口時有少少苦澀既就perfect,平時都鍾意食常餐,華星常餐係有番咁上下級數,但價錢就相對偏貴了,不過都會再去既
2018-08-07 488 瀏覽
其實一直以嚟都係華星冰室嘅fans, 幾乎每個月都會嚟一次, 貪佢速度快, 味道好, 位置方便。但估唔到我都未嚟得切寫個好評俾佢, 而家嘅水準已經下降到我要嚟寫負評了...... 每一次嚟我都一定係叫常餐: 牛油多士配火腿煎蛋, 叉燒通粉, 熱咖啡 以往佢嘅優勝之處, 煎蛋兩個黃永遠都係爆漿太陽蛋, 加少少鹽, 簡單而滋味...點知今次, 全熟?!?!?! 咁我自己煮都冇咁嬲啦??? 唯獨是牛油多士同火腿不變, 但呢樣都正常丫下話 個叉燒通粉......唉, 以前叉燒都有5,6,7舊, 都叫做靚靚地, 幾好味, 而家呢? 4,5舊??? 仲要細粒過我手指尾?????? 咩事? 敷衍我??? 個通粉又想點??? 又硬又未熟??? 個湯底落咗幾多味精?????? 你知唔知我食完想喊? 以前嘅華星去咗邊度? 個廚房佬換咗? 定係你哋而家多強國人嚟幫襯喇...就莫視質素? 唯一一樣嘅安慰...就係我身旁嗰位, 話你嘅地炸雞脾依然咁好味咁出色, 但係......唉, 你哋檢討下啦真係
牛油多士配火腿煎蛋
叉燒通粉
熱咖啡
炸雞脾
2018-07-27
炸雞脾
2018-08-02 336 瀏覽
今日黎到好耐無黎既華星冰室,記得以前中學年代零用錢飯錢唔係好多,果陣時已經成日黎幫襯(無搞搞震)黎到華星花多眼亂,好多野都好想食,但最愛還是常餐🙈有好多人話個常餐炒蛋好好食,有人話佢好足料好大碟,而我鍾意黎華星既原因,唔係因為佢有媲美澳牛既炒蛋,係因為一份人情味,夥計行開行埋會同你傾2句,有時岩傾既會有講有笑,tum d食客開心,茶走?no problem~另外,如果等緊外賣既客人又會知出面既路面情況,唔洗食加料牛肉乾👍🏻無錯,唔知點解食華星,會有莫明奇妙既一種飽滯感,食完一餐就可以全日都唔洗食,可能係我細食啦哈哈