【九龍城區】【華苑茶餐廳】耐唔時都會過吓嚟土瓜灣呢邊食嘢,不過呢邊咁大,行都未行得晒,更何況食嘢。所以一有機會去啲少去啲嘅位置,又會想順便食吓嘢。而我一條友嘅話,最適合就係食茶餐廳、粉麵檔呢類豐儉由人嘅食肆,想點就點先。而嚟到呢間真係幾街坊 feel 嘅茶記,就叫咗份 $49 嘅特餐,先上咗配菜,「牛油多士」正正常常,「火腿奄列」隻蛋就偏老,冇乜特別。主食方面有得揀,不過我照食佢餐牌一開始預設咗嘅「煙鴨胸米線」,但係就上咗米粉。唔緊要,米粉都 okay,不過成碗嘢就普普通通冇乜特別喇。嘢飲我飲「熱奶茶」,都係唔錯嘅茶記質素,係好飲嘅。可惜嘅係呢個餐都係玩我唔飽,咁唯有叫多個下午茶餐啦,反正嗰時係下午茶時段,可以叫抵食啲嘅下午茶。我叫咗 $45 嘅「炸雲呑薯條」,真係好少見呢個組合。雲呑唔係錦鹵雲呑,反而係似粉麵檔嗰啲雲呑,拎去炸幾特別。成份餐都夠熱同夠食,雲呑都有四粒,嘢飲今次我配「熱阿華田」。夾埋用咗 $94,不過我係食兩個餐喎。。。(地址:土瓜灣馬坑涌道5B-5F號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #f

(地址:土瓜灣馬坑涌道5B-5F號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #華苑茶餐廳 #茶餐廳 #特餐 #牛油多士 #火腿奄列 #煙鴨胸米線 #熱奶茶 #下午茶餐 #炸雲呑薯條 #阿華田 #1am1244 #1ambackup
2023-08-01 289 瀏覽
華苑茶餐廳係我記憶中唔係太好,絕對同餐廳質素無關,而係上次嚟幫襯有對男女客人因為感情問題係卡位大大聲巴巴嘈!第一次幫襯就遇上情侶炒大鑊,難免會有陰影.事隔多時,今次因為就快打風,去華苑隔離超級巿場入貨,又因為打風前D日子太翳焗,焗到可以熱屎人! 入完貨就衝入去華苑涼涼冷氣,順便食埋晚飯,就返屋企等打風放假!首先,我要求坐最勁冷氣位,冷氣又真係夠涼喎!睇睇份 Menu,最吸引係牛仔骨,其他餐廳嘅牛仔骨小菜做緊過百,華苑只係$85,必點啦!女友小熊點咗半隻鹽焗雞,餐湯有中湯同西湯選擇,中湯係木瓜湯,我地揀西湯,忌廉湯.茶檔嘅西湯,大家都知道質素吧....鹽焗雞未至於一級棒,但絕對唔差,起碼最難處理嘅雞胸肉唔會鞋口,仍算juicy有肉汁,份量亦無偷工減料,中上出品.牛仔骨點黑椒牛仔骨,肉嫩無肉鬆粉味,份量同樣無偷工,上枱速度快! 滿意!不其然望翻當日果張情侶炒鑊卡位,我同小熊你眼望我眼!"嗱! 我地唔好係到炒大鑊呀!"小熊話"炒咪炒! 驚你呀!"結果..... 連個颱風都驚咗小熊,走咗上福建....原來小熊比李氏力場更勁......

第一次幫襯就遇上情侶炒大鑊,難免會有陰影.

首先,我要求坐最勁冷氣位,冷氣又真係夠涼喎!

茶檔嘅西湯,大家都知道質素吧....

不其然望翻當日果張情侶炒鑊卡位,我同小熊你眼望我眼!

"嗱! 我地唔好係到炒大鑊呀!"

小熊話"炒咪炒! 驚你呀!"

結果..... 連個颱風都驚咗小熊,走咗上福建....

原來小熊比李氏力場更勁......
2023-05-29 190 瀏覽
這間在街角的茶餐廳經常會路過,但見他外表有些歷史就沒試過,今日見心情ok就去一試。一入去地下超滑,是溜冰級的地下,大家千萬要小心。這些舊式茶記早餐都是這些食物,看一看餐牌就點了雪菜肉絲米粉,炒蛋煙肉方包,凍檸茶。最快來到是凍檸茶,一飲。嘩!真是驚為天人,自問去過很多茶餐廳,最常飲就是凍檸茶,而面前這杯凍檸茶的甜度是直接來到天花板的高度,沒有之一。平常我是慣性不點少甜,飲大約1/3杯。但這杯真是飲一啖已糖份超標。紙包凍檸茶每100ml大約11g精製糖,這餐廳的凍檸茶應該達到每100ml大約18~22g。一些老前輩說一甜遮三醜,用在現今注重健康的社會已過時。

一入去地下超滑,是溜冰級的地下,大家千萬要小心。

最快來到是凍檸茶,一飲。

平常我是慣性不點少甜,飲大約1/3杯。

但這杯真是飲一啖已糖份超標。

一些老前輩說一甜遮三醜,用在現今注重健康的社會已過時。

2023-05-24
$45 (早餐)
2021-05-14 760 瀏覽
最喜歡食呢個"鹹菜豬肚湯",係土瓜灣暫時搵到呢間即叫即做既豬肚湯,而且仲要好多料比你。今日外賣自取叫左個"鹹菜豬肚湯飯套餐",湯係熱辣辣,見到有好多豬肚及鹹菜,仲有胡椒味,飲落有胡椒辣味😋而且絕對係2人份量,有湯有飯跟餐飲。致電外賣自取,聽電話呀姐有禮貌,而且會續樣幫你落單,仲會覆單,一定唔會漏;去到拎外賣職員非常有笑容,而且非常幫忙。👍當日晚市坐爆,相信係有人情味既茶記,係會再次幫襯既茶記😄

當日晚市坐爆,相信係有人情味既茶記,係會再次幫襯既茶記😄
鹹菜豬肚湯飯
2021-05-11
外賣自取
鹹菜豬肚湯飯
  • 鹹菜豬肚湯
2017-10-16 1413 瀏覽
Very traditional Cha Chan Tang in To Kwa Wan. Menu is in Chinese, best to come with a local to get the full dining experience.English menu is available but choices are limited. Overall not particularly the best but does the job. The food is always the same every time you eat here. Don't expect high quality service but staff will try their best to help.Breakfast for two was $69.Recommended Dish: satay instant noodle set-Satay instant noodle set with toast, egg and spam. $26We recommend this as a

Breakfast for two was $69.

We recommend this as a beginners dish to local breakfast.
Add + $2 to toast the bread
-Chicken Steak Set
$33 I added + $5 for the spam.
+$2 for a cold drink

2017-10-16
$34.5 (早餐)
2016-12-08 959 瀏覽
今天休假和老婆一起吃下午茶,近近地當然就揀這裡。老婆叫煙肉蛋公仔麵及凍鴛鴦,共$31。她說這裡的蛋很有蛋味而且煙肉好有煙分香味。我叫了牛腩河及熱咖啡,共$31。牛腩是柱侯牛腩,雖然牛腩比較四四方方,而係味道好好,咖啡都好濃。都可以一試
今天休假和老婆一起吃下午茶,近近地當然就揀這裡。

老婆叫煙肉蛋公仔麵及凍鴛鴦,共$31。
她說這裡的蛋很有蛋味而且煙肉好有煙分香味。

我叫了牛腩河及熱咖啡,共$31。

都可以一試

2016-12-08
  • 牛腩河
  • 煙肉蛋
2016-10-19 339 瀏覽
我太太比較喜歡黎這裡吃下午茶,因此我有時都要陪她來,和一般茶餐廳一樣,樣樣都有,早餐、下午茶、晚飯。而我比較喜歡吃這裡的魚蛋河,因為有冬菜加在一起,成件事就變了更加好味。
我太太比較喜歡黎這裡吃下午茶,因此我有時都要

陪她來,和一般茶餐廳一樣,樣樣都有,早餐、下

午茶、晚飯。

而我比較喜歡吃這裡的魚蛋河,因為有冬菜加在一

起,成件事就變了更加好味。
2015-04-03 985 瀏覽
因為之前食的餐廳,無開一班晚市,一個晚餐60一個小菜加飯加湯.但未包飲品,熱飲要加6,凍加8相比之前,同區的茶餐廳華苑已經是超經濟起碼有一碗大大的白飯,連飲品,可選擇中湯西湯而且每碟餸份量十足,不會不夠吃,食物的質數不過不失,難怪好多街坊都來,最佳位置~睇電視排骨比較瘦超多豬潤片放涼後比較油了一點這柸熱飲的檸茶,愛這茶的澀味.另一方面,近餐廳的會有老人院餐廳另一個入口是可能供給坐輪椅的老人家見到店員招待坐輪椅的人,立即把餐桌從新搬移,令到輪椅可以進入.讚賞這項的服務
因為之前食的餐廳,
無開一班晚市,一個晚餐60一個小菜加飯加湯.
但未包飲品,熱飲要加6,凍加8
相比之前,同區的茶餐廳華苑已經是超經濟
起碼有一碗大大的白飯,
連飲品,可選擇中湯西湯
而且每碟餸份量十足,
不會不夠吃,
食物的質數不過不失,
難怪好多街坊都來,
愛這茶的澀味.
另一方面,
近餐廳的會有老人院
餐廳另一個入口是可能供給坐輪椅的老人家
見到店員招待坐輪椅的人,
立即把餐桌從新搬移,
令到輪椅可以進入.
讚賞這項的服務

2015-04-03
生炒骨
啫啫排骨煲
白飯
熱檸茶
2014-12-08 735 瀏覽
記得剛剛兩個月之前,叫過華苑外賣,嗰次叫咗盒『沙嗲金菇肥牛炆米』,覺得幾好味,呢日決定要再食過翻尋味,不過改少少,將炆米轉濕炒河粉 :薄切肥牛,口感嫩滑,河粉炒得好香,沙嗲汁入晒味附帶青椒,金菇及菠蘿,更加鮮味,醒胃,也減少油膩感!
記得剛剛兩個月之前,叫過華苑外賣,
嗰次叫咗盒『沙嗲金菇肥牛炆米』,
覺得幾好味,呢日決定要再食過翻尋味,
不過改少少,將炆米轉濕炒河粉 :
沙嗲金菇肥牛炒河
薄切肥牛,口感嫩滑,河粉炒得好香,沙嗲汁入晒味

附帶青椒,金菇及菠蘿,更加鮮味,醒胃,也減少油膩感!
題外話/補充資料: 吸取了上次的經驗,今次無叫餐飲 & 例湯!
2014-12-05
20 分鐘 (外賣送餐)
沙嗲金菇肥牛炒河
2014-11-01 565 瀏覽
忙了一整天,回到家中天色已昏暗,沒心情再去買菜做飯了,到茶餐廳解決吧!華苑的早餐與下午茶都試過了,水準可以,表現與價錢吻合,這次第一次食晚餐,沒有失望!兩個人點了兩個菜,配兩個湯,兩杯飲品及兩碗飯,食物碟頭夠大,份量足,具鑊氣,一百元的價錢,不用買,不用洗煮切,不用煤氣燈油火爉,值得一個笑臉啦!茄子鑊氣足,條條茄子飽滿,肉香魚香撲鼻,份量足夠,送飯吃與獨吃皆相宜!比不少酒樓還要做得好!雞丁配菜甚多,吸收了醬汁,具咬口又好食!腰果不少,一口雞丁一口腰果,不錯!朱古力不太甜,好難不好飲吧!不想做飯的夜晚,就到這裡來吧!
魚香茄子
腰果雞丁
熱朱古力
朱古力不太甜,好難不好飲吧!
不想做飯的夜晚,就到這裡來吧!
2014-10-25
魚香茄子
腰果雞丁
熱朱古力
  • 魚香茄子,腰果雞丁
公司提供的午餐伙食,這星期內,有四餐都是冬菜蒸鯇魚,雖是免費午餐,我已不求美味,只求不致厭膩,但是真的悶到忍無可忍,決定自費叫外賣!在電話中指明要十二點前送到,果然準時!沙爹金菇肥牛炆米 薄切肥牛,肉質嫩滑,米粉炆得入味,充滿沙爹香!附帶菠蘿,更加鮮味,醒胃,也減少油膩感!凍鴛鴦一杯,質素一般,無彈亦無讚。是日例湯,老黃瓜豬骨湯,一飲就知係味精湯,好鹹!
在電話中指明要十二點前送到,果然準時!
沙爹金菇肥牛炆米

薄切肥牛,肉質嫩滑,米粉炆得入味,充滿沙爹香!
附帶菠蘿,更加鮮味,醒胃,也減少油膩感!
凍鴛鴦一杯,質素一般,無彈亦無讚。
是日例湯,老黃瓜豬骨湯,一飲就知係味精湯,好鹹!
題外話/補充資料: 在土瓜灣區,這個價錢偏貴!
2014-10-05
25 分鐘 (外賣送餐)
沙爹金菇肥牛炆米
話說喱間茶餐廳.  我不常去的一入到去 望一望周圍 我就覺得哩間野既擺設好舊式 我好似返返去80年代咁樣...以我所知..呢間野既飯市本身由32蚊 起起起..起到35蚊講一講入面啲野食...入面大部份既野食都普普通通 難聽啲就大部份都係咁既樣1.首先講一講啲牛肉飯..個名叫滑蛋牛肉飯 我叫左一次而已 就以後沒再叫了點解呢...入面啲牛肉冇味不止..加上D汁又滑嘟嘟又冇味..口感好核凸但係個價就35蚊.心諗我不如食吉野家..牛肉又好食飯汁又好食過你 價又同你差唔多2.栗米班腩飯.講一講入面D白汁..淨係白汁...同出面果D栗米班腩 已經差好遠..真係好難食------------------------------我見哩間野既食評 話呢間野啲咖哩牛腩飯好食..好耐之前我就試下叫黎食...的確啲牛腩係唔錯牛腩多 味道唔錯 但我今日再叫黎食 佢今日居然薯條當薯仔 牛腩得兩舊 牛根佔7成 服務態度又差黑口黑面...心諗我只係黎食飯由此可見哩間野下午時間 冇乜人去幫襯唔係冇原因經過今日後我唔會再去..所以係度寫一寫食評(再講一講依間野既得意之處...這間茶餐廳既湯有兩種 一種係中湯一種係西湯而且
話說喱間茶餐廳.  我不常去的
以我所知..呢間野既飯市本身由32蚊 起起起..起到35蚊
我見哩間野既食評 話呢間野啲咖哩牛腩飯好食..
黑口黑面...心諗我只係黎食飯
由此可見哩間野下午時間 冇乜人去幫襯唔係冇原因
經過今日後我唔會再去..所以係度寫一寫食評

(再講一講依間野既得意之處...這間茶餐廳既湯
有兩種 一種係中湯一種係西湯
而且日日都唔同...不過佢啲湯除左羅宋湯之外 冇樣得
我就係度建議下不如全部轉晒做羅宋湯 唔好日日轉,浪費心機)

最後再講一講呢間野有咩好...就係"乾淨"
除此之外..沒了

2013-10-19
2011-09-08 135 瀏覽
兩位老人家住在安老院,想必十分沉悶,適逢放假便隨太座去探望他們,還帶他們外出吃飯,太座說她父親喜歡飲熱檸檬茶,又喜歡茶餐廳的食物多於酒樓,於是我們便到附近的茶餐廳吃個午膳。這茶餐廳座位不多,但在這條街來說算大間,午間有多款飯麵套餐,取價甚廉,這一天外父大人想吃碗雲吞麵,而外母大人則喜歡揚州炒飯,我點了粟米斑腩飯,飯類還有例湯和茶啡送,而太座則點了西多士。雲吞麵連熱檸檬茶都是$23,麵頗大碗,有數粒像乒乓球大小的雲吞,外父對食物的質素要求不高,不像我老爸般奄尖,見他吃得開心滿意,自己也感安樂,外母大人的揚州炒飯很大碟,像一個小火山,有蝦仁和叉燒粒,雞蛋亦下得不吝嗇,飯粒都被蛋黃包得金黃,我忍不住試了一口,飯炒得乾身和有濃蛋香,叉燒粒的質素普通,但對大局影響不大,蝦仁爽口,這碟飯外母也滿意,例湯是蓮藕湯,我的一碗讓外父喝了,據說味道不錯。我的粟米斑腩飯很遲才送來,也是很大碟,要與太座分吃,粟米白汁覆蓋過所有魚塊,像個雪山,送來時聞到有椰子香味,試一口,竟然是有椰汁味道,太座試過也有同感,也許煮葡汁或咖喱時,錯誤將粟米的白汁也下了椰漿,唯個人對椰汁並不抗拒,也樂於接受這錯體粟米斑腩飯。茶餐廳

雲吞麵連熱檸檬茶都是$23,麵頗大碗,有數粒像乒乓球大小的雲吞,外父對食物的質素要求不高,不像我老爸般奄尖,見他吃得開心滿意,自己也感安樂,外母大人的揚州炒飯很大碟,像一個小火山,有蝦仁和叉燒粒,雞蛋亦下得不吝嗇,飯粒都被蛋黃包得金黃,我忍不住試了一口,飯炒得乾身和有濃蛋香,叉燒粒的質素普通,但對大局影響不大,蝦仁爽口,這碟飯外母也滿意,例湯是蓮藕湯,我的一碗讓外父喝了,據說味道不錯。我的粟米斑腩飯很遲才送來,也是很大碟,要與太座分吃,粟米白汁覆蓋過所有魚塊,像個雪山,送來時聞到有椰子香味,試一口,竟然是有椰汁味道,太座試過也有同感,也許煮葡汁或咖喱時,錯誤將粟米的白汁也下了椰漿,唯個人對椰汁並不抗拒,也樂於接受這錯體粟米斑腩飯。茶餐廳或酒樓的粟米石斑,很少是石斑,多用龍利或其他魚代替,這在以前的食評也談論過,也從來沒有人為此去消委會投訴貨不對辦,當然我也不會例外,$32有飯有例湯和咖啡,管它是甚麼魚,上了粉漿炸得香口便算,唯一略嫌白汁較稠,而咖啡也可接受。太座的西多士煎炸得金金黃黃,牛油已被多士的熱力溶掉,加上金黃糖漿,各人已垂涎,而多士中間還加了花生醬,是我們很好的飯後甜品

外父大人為人樸實無華,早年工作時,多在茶餐廳解決膳食,愛其快靚正,因此退休後仍對茶餐廳情有獨鍾,兩位老人家飯後回安老院仍十分高興,真希望多在星期天放假,可隨太座來探望他們。
西多士
奶茶
雲吞麵
揚州炒飯
2010-12-21 428 瀏覽
每星期的二人早餐例局,來來去去都不外乎是北帝街裡的茶記。今天決定從相反方向走去,到了馬坑涌道一帶,攪攪新意思....吃的雖仍是茶記式早晨全餐,但起碼是一間從來未到過的,叫做有點新意啦.....到茶記喝得多奶茶或茶走,間中小弟也會叫杯凍檸茶的。這裡的勝在夠大杯,茶味也不俗,看見顏色也對版的,便可得知....平常自己多愛吃炒蛋多些,但缺點就是會覺易"漏"了一點。轉一下風格要了太陽蛋。邊位煎得沒帶脆,是致命傷;加了少許錢將牛油包變了多士,怎知換來的只是求其在煎板上烘黃了的差勁貨色,吃起來還是淰的...好久沒吃罐頭五香肉丁了。想當年上中學,在飯堂吃一碗用發泡膠盒盛着的肉丁腸米,這就是一餐了。久違了的濃辣味道依舊不變,這裡更是十分慷慨的連罐頭內的辣油亦倒了很多進湯內。油膩是肯定的了,但卻換來一口香惹辣味;一丁麵很彈牙,亦不差....光是這一碗麵,已可力挽狂瀾了....

,吃起來還是淰的
...

好久沒吃罐頭五香肉丁
一丁麵很彈牙,亦不差....

光是這一碗麵,已可力挽狂瀾了
....
$25 (早餐)
2009-09-13 93 瀏覽
不論是前身的日本料理,到今日的茶餐廳,也從沒來過,是日在附近一帶找點吃,不想去之前去過的餐廳,便找一間未去過的,就是如此的情況下,便來到在炮仗街與馬坑涌道交界的"華苑茶餐廳".很少一個人上茶餐廳吃小菜,通常是吃炒粉麵,是次來一個快餐,有湯有碟頭飯,加杯凍檸賓,$29一客.名義上是快餐,但也要等一會.餐湯是牛尾湯,很少茶餐廳有牛尾湯供應,而且是近快餐上.這個牛尾湯,只是用罐頭湯開出來的味道,不過這個餐$30也不用,沒有什麼話可說.反正我一向喜歡喝金寶湯.快餐有三款,我選了白汁魚柳飯,碟頭夠大,白汁是典型的茶餐廳味道,魚柳肉質很粗,當然是用雪藏貨.同上一段對牛尾湯評價一樣,這個餐$30也不用,也是沒有話可說.最特別的是,此茶記更會做盤菜,有小,中,大份量,事前當然要預定.

罐頭湯