2009-12-05
以前每年我地屋企都去開銅鑼灣紐約戲院對面那間華記永昌號買大閘蟹。由佢舊舖喺利園後面條街吃到家陣個舖,一向都唔錯。都成10年客仔。今年去了三次,第一次因為時間吃的太早,唔靚都算。另外兩次真喺好唔掂!第二次買8隻有2隻ok,6隻好水。當晚立即打電話佢,佢話下次買時一定賠同計平些。點知下次去唔賠不得止,平又無平,仲一樣咁水!買9隻又喺得2隻ok.9隻買左成千幾蚊都咁,真喺好失望好失望!話過以後都唔會再去!仲有佢地成日Sell你買其他又貴又唔等洗的食品。例如$60一包的八仙果,差不多成$200的一包黑糖薑母(其實都系糖一舊, 回家用些黑糖加新鮮薑都可以做到的,而且佢配製好的好難調教味道,想薑味濃又會非常非常甜,加水整淡又無曬薑味)。