2020-10-10
細個跟住父母去澳門玩,一定會去小飛象,木偶餐廳食葡國菜,印象最深刻嘅餸菜有乳豬,馬介休。其他菜式就同一般西餐差唔多。而家年紀大咗,都久唔久會諗起童年嘅快樂時光。可惜嘅係爸爸已經唔响身邊,而近年澳門嘅葡國餐廳質素每況愈下,反而香港嘅葡國菜仲做得幾好。今日難得嚟尖沙咀 Staycation,知道有間唔錯嘅葡國餐廳,一於試吓先!葡匯咪走雞個名怪怪地,但又幾 Funny,店裡店內都有主廚個樣,佢個嘜頭應該幾出名(我估)。店內空間大,而且寧靜,感覺好 relax。價格方面走中高檔次,今次人均消費$320。八爪魚沙律八爪魚非常鮮嫰,第一次食咁嫰嘅八爪魚,而且份量都幾多 炸馬介休球記憶中嘅味道…… 馬介休同薯蓉混合再炸,外層酥脆,內裡creamy 。好想食多幾個 。葡式烤乳豬(半隻)之前响澳門食過烤乳豬,感覺好差。今日再挑戰,話晒都係招牌菜,應該有返咁上下嘅!果然!皮脆肉嫰超 Juicy,豬肉味超濃。可惜啲醃料唔多入味,以致內鹹中間冇味。乳豬下面有炒飯,有三色椒、 橄欖,味道甜甜地 大人細路都鍾意。MC's Mocktail 無酒精嘅鮮雜果賓治,一家人飲梗係叫一揸 (Jar) 啦!水果好多,有汽橙汁
MC's Mocktail 無酒精嘅鮮雜果賓治,一家人飲梗係叫一揸 (Jar) 啦!水果好多,有汽橙汁好飲!
可能對葡國菜唔多認識,感受唔到地唔地道。但整體係好食嘅,但價錢都幾貴吓,抵唔抵食就見仁見智啦!但一試無妨