2021-12-23 263 瀏覽
之前開張已經有留意呢間黃店,但望個餐牌覺得幾貴下,所以望完都無幫襯。前幾日見石門分店因為食客電話無電唔安心被查封,嬲嬲地即刻要去紅磡懲罰下!濃香流心蛋牛肉飯 $58 跟罐裝汽水,另加配兩粒晶瑩蝦餃皇 $14。原來係籠仔荷葉蒸飯,不過食落同普通蒸飯差唔多,賣相望隻蛋有少少失望,但其實都係半流心。而牛肉餅同飯都係薄,所以望落好大籠,一個人食落剛剛好。我幾欣賞有菜粒鋪面,均衡飲食麻。至於蝦餃,賣相夠大粒同晶瑩,的確皮薄餡正,蝦肉好足料,好食!
濃香流心蛋牛肉飯

2021-12-17
5 分鐘 (堂食)
濃香流心蛋牛肉飯
2021-12-12 244 瀏覽
💛蒸廬·蒸廬拼美點$68佢個拼盤比我想像中大超多 而且唔知係咪因為成籠一齊蒸既關係 佢全部都漲bok bok 漲到有啲搞笑🤣味道方面就正正常常啦 比較有記憶點係佢個抹茶流汁叉燒包 佢個餡真係好熱辣辣 而且茶味都幾出🍵之後佢個菜苗餃都唔錯 好大粒 🥬雖然佢味道唔算話好突出 但係咁樣一次過食到咁多款點心 都幾開心😌·黨蔘天麻川弓燉魚頭湯$50 l 佛系芝麻糕$14之後個湯我自己就覺得佢太足料啦 佢藥材味超明顯 所以飲落比較澀 可能飲其他湯會好啲🤣🤣反而佢個芝麻糕我自己好中意 佢係超濃芝麻味 而且好滑 好似食緊固體版既芝麻糊咁😍🤤·#rbyeat#rby港式#rby💛#rby紅磡 #rby沙田·📍紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖📍沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖
💛蒸廬

#rby紅磡 #rby沙田
📍紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖
📍沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖
2021-11-25 250 瀏覽
依個一人餐,可以揀一個飯+飲品/加錢要湯+點心今次兩個人黎食,諗住叫多一款點心,不過個飯黎到之後就決定唔洗再叫多樣,因為原來好大兜除左飯多,餸都好多,兩個人真係夠曬食我地加錢要左盅湯,店員話啲湯無落鹽,所以食客可以根據自己喜好自己加鹽點心就揀左蝦餃,有兩粒,睇相好似好細粒,但實物係大過曬平時係酒樓食果啲3樣野加埋$122,兩個人都夠食,除番開都係每人$60,整體黎講味道一般,比起酒樓黎講係無咁好食紅磡店就黎執啦,各位想食既就要快啲試啦
依個一人餐,可以揀一個飯+飲品/加錢要湯+點心

除左飯多,餸都好多,兩個人真係夠曬食

紅磡店就黎執啦,各位想食既就要快啲試啦
2021-11-18 261 瀏覽
已經第三次來「蒸廬」食點心,一直都想試吓原盅燉湯,今日見可以提早食晏,自私嘆個 long lunch 天氣涼涼地就點左盅「花膠蟲草花栗子燉土雞湯」$60 補下身燉湯份量十足,大約有兩碗湯、材料也不差,有花膠仔、乾栗子、蟲草花、生茨實、乾螺片、鷄肉。不過就見唔到花膠形,可能燉到溶咗都唔奇,其他材料也燉至半溶化,飲前記得加少許鹽,不得了!飲落又甜又鮮,湯一定要襯熱飲,飲一盅已經飽左。呢個係我每次必點「雲石芝麻包」$26窩心提示超級熨咀,我一手將軟棉棉嘅包瓣開兩邊,即時見到如溶岩嘅黑芝麻醬傾瀉出來,一不小心成手都系芝麻醬,芝麻醬味香又滑,超級正!佢哋其他蒸點心都有水準,大家不妨一試。

天氣涼涼地就點左盅
「花膠蟲草花栗子燉土雞湯」$60 補下身

呢個係我每次必點「雲石芝麻包」$26

佢哋其他蒸點心都有水準,大家不妨一試。
2021-11-15 257 瀏覽
一個人的豐富午餐蒸廬拼美點⭐️⭐️⭐️⭐️✨🇭🇰$60一個人唔知點叫,呢個拼盤一流!拼盤包括:燒賣,蝦餃,粉果,菜苗餃,抹茶叉燒包,馬拉糕,馬蹄糕,薑汁糕。燒賣:半肥瘦豬肉,豬油香一流🤤蝦餃:皮薄,蝦好大米,又彈牙粉果:比一般粉果細粒,但都好食,足料!菜苗餃:菜好嫩滑!抹茶叉燒包:堅有抹茶味!鍾意抹茶既人要試馬拉糕:香甜,鬆軟馬蹄糕:清甜,爽口🤤薑汁糕:薑味岀,煙韌呢個拼盤60蚊,抵啦牛肉球⭐️⭐️⭐️⭐️🇭🇰$22正正常常既牛肉球,just想食牛肉所以叫😂猴頭菇茶樹菇燉上肉湯🇭🇰$56清清地,無師傅味,真材實料既燉清湯,正!下次要試其他款!一個人叫唔到太多野食,仲有黑金流沙包想食⋯⋯🤤🤤🤤
一個人的豐富午餐

蒸廬拼美點⭐️⭐️⭐️⭐️✨
🇭🇰$60
燒賣:半肥瘦豬肉,豬油香一流🤤
蝦餃:皮薄,蝦好大米,又彈牙
粉果:比一般粉果細粒,但都好食,足料!
菜苗餃:菜好嫩滑!
抹茶叉燒包:堅有抹茶味!鍾意抹茶既人要試
馬拉糕:香甜,鬆軟
馬蹄糕:清甜,爽口🤤
薑汁糕:薑味岀,煙韌
呢個拼盤60蚊,抵啦

牛肉球⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰$22
正正常常既牛肉球,just想食牛肉所以叫😂

猴頭菇茶樹菇燉上肉湯
🇭🇰$56
清清地,無師傅味,真材實料既燉清湯,正!下次要試其他款!

一個人叫唔到太多野食,仲有黑金流沙包想食⋯⋯🤤🤤🤤
蒸爐呢間點心店分別喺沙田同埋紅磡我都食過第一次食係衝着去過黑金流沙包去係平日嘅下午茶 喺沙田食可惜果次流沙包賣晒最後試咗幾籠點心包括有燒賣 牛柏葉 牛肉球 鮮蝦菜苗餃同雲石芝麻包燒賣真係冇得彈☺️第一次食已經愛上左點解呢因為佢一粒只係價值$7但係粒粒都大粒餡多 香而滿足點解可以咁抵食㗎👏🏼👏🏼牛柏葉同行嘅朋友好鍾意份量都唔少 而我就麻麻啦😅牛肉球同出邊啲嘅點心店都差唔多大粒又滑👌鮮蝦菜苗餃個皮就厚左啲 但啲料係OK嘅不過不失啦嘩 最後呢個雲石芝麻包不得了啦🔥我好似食緊一個巨大花嘅芝麻湯圓🍡包皮本身煙靭有彈性再加上濃郁甜度適中爆曬餡嘅芝麻餡😍Oh My God食完返尋味🤤於是乎喺下次再去食嘅時候成班朋友又再encore佢一人起碼食一個夠晒癲呀🤣😆😆由於第二次食有一大班朋友所以今次仲叫咗啲燉湯同埋荷葉飯都幾特別因為好少點心舖係會有呢啲嘅product但飯我就麻麻啦而湯就真心足料好甜少油鍾意飲湯嘅朋友一定要試試~~仲有一個咖喱土魷好正呀🥳味道好夠魷魚新鮮彈牙爽口一流!!!😚第三次食就去咗黃埔啦好好彩食下午茶唔使排隊☺️今次終於試到夢寐以求嘅黑金流沙包🤩老實講係真係貴$42得三個包但係真係值得一試
蒸爐呢間點心店

因為好少點心舖係會有呢啲嘅product
但飯我就麻麻啦
而湯就真心足料
好甜少油
鍾意飲湯嘅朋友一定要試試~~

仲有一個咖喱土魷好正呀🥳

但係呢如果有朋友鍾意飲靚茶嘅話呢
依家就唔係好推介啦
因為始終佢唔收茶錢
而啲茶嘅品種系冇得揀
侍應會主動去斟俾你 但係refill速度好密 抵讚啊!!!👏🏼👏🏼

嚟緊會由黃埔分店搬去荃灣分店
又可以再食啦😆
  • 雲石芝麻包
  • 蟹籽燒賣皇
  • 咖喱土魷
2021-11-07 178 瀏覽
每個月必到既點心鋪😝😝除咗食物質素高之外服務態度超!級!好!我上次漏左條手鏈系枱面 即刻wts佢地即日攞番👍🏻👍🏻琴日訓醒勁想食佢地個紫金香芋包 就試下wts佢地有貨味 因為上次黎話暫時無賣😾😾點知佢話有但得番最後兩籠 如果我黎可以留一籠俾我 超開心🥳🥳入面系勁流心既香甜芋頭餡😍😍 熱辣辣好好食😋期間限定嘅炸鮮奶都極推介🥰🥰 即叫即炸外層香脆 入面系勁濃郁嘅鮮奶 呢個早餐好滿足❤️❤️全部店員態度都好好👍🏻
每個月必到既點心鋪😝😝
除咗食物質素高之外服務態度超!級!好!
我上次漏左條手鏈系枱面 即刻wts佢地即日攞番👍🏻👍🏻
入面系勁流心既香甜芋頭餡😍😍 熱辣辣好好食😋
全部店員態度都好好👍🏻
2021-11-06
2 分鐘 (堂食)
午餐
  • 蒸廬拼美點
  • 紫金香芋流沙包
  • 酥脆炸鮮奶
冇錯就係咁多款式俾你揀之餘仲每樣都幾好味話說🤩🤩🤩咩都唔講住🤩🤩🤩🤩重🤩點😍推🤤薦😋😛😛綠茶叉燒包😛😛食過就明我咩事咁激動正當我以為佢啲綠茶嘅唯一功能係調色嘅時候哇佢個包居然有一抹淡淡嘅抹茶清香個叉燒又唔失禮個醬唔會太甜搶曬其他野嘅味之餘又夠鮮夠口感入口有綠茶味又唔會太膩哇我擺落口嗰下真係對眼叮一聲彈起💡💡💡🤩🤩🤩好啦講埋其他嗰啲個燉湯其實都幾好飲嘅但係佢燉嗰陣係擺到明唔落鹽嘅🤨所以個人建議叫waiter俾多碟仔鹽飲先會飲到個鮮同香蝦餃燒賣牛肉球嚟講我覺得都幾好又唔會好似嗰啲老酒樓咁蒸到過曬籠痴埋一堆堆咁,啲料又夠新鮮💡☝🏻點個靚題😀個蝦多士真係驚喜中嘅驚喜🦐🍞雖然我生喺一個蝦多士已經唔係周街有嘅年代👶🏻但都風聞過佢嘅美味👂🏼曾經都食過幾次品質都有啲參差😕今次真係define左蝦多士🤩為脆呢個字重新落左個定義😍一放入口嗰個嚓一聲真係認真難忘🤤佢成個包又香又脆又唔油膩上面個蝦膠軟嫩鮮味爽口好似兩樣野一齊喺個口入面dance battle 咁😋講返兩個甜品佢個薑汁紅棗糕認真抵讚個薑汁係真係老薑薑汁如果唔係由細食薑到大真係會辣到咳😂芝麻糕又係出奇地濃香仲咬到少少芝麻沙沙哋喺個糕入面個人嚟講係
冇錯就係咁

個燉湯其實都幾好飲嘅
但係佢燉嗰陣係擺到明唔落鹽嘅🤨
所以個人建議叫waiter俾多碟仔鹽飲先會飲到個鮮同香

蝦餃燒賣牛肉球嚟講我覺得都幾好
又唔會好似嗰啲老酒樓咁蒸到過曬籠痴埋一堆堆咁,啲料又夠新鮮

💡☝🏻點個靚題😀

如果唔係由細食薑到大真係會辣到咳😂

芝麻糕又係出奇地濃香
仲咬到少少芝麻沙沙哋喺個糕入面
個人嚟講係非常滿意

嗱黃藍是政見,好食是良知
呢間真係貴多少少都覺得值👍🏻
📍黃埔𝚆𝚑𝚊𝚖𝚙𝚘𝚊❝抵食又高質點心💛♨️拼盤試齊咁多款😚❞我好中意飲茶食點心🥢☕️呢度有好多款點心 今次冇食到好出名既黑金流沙包同芝麻包 下次一定要試!😼🥢♨️蒸廬拼美點 $60 (4.5/5)少人黎食但又想試多d款呢個拼盤就岩晒😚❤️有4款蒸點: 燒賣 蝦餃 粉果 菜苗餃🥟♨️2款包點: 抹茶叉燒包 馬拉糕🍞2款甜點: 薑汁糕 馬蹄糕🍰蒸點件件都飽滿好多餡又大舊😍燒賣食得出用左半肥瘦豬肉 中意佢有豬油香🤪叉燒包抹茶有色冇味🤣中間好juicy🤤馬拉糕香甜鬆軟 大舊d就好👻另外都好中意薑汁糕🥰薑味重又香甜 口感好煙韌軟糯!! 用筷子係夾唔開!🥢🐔🍚田園雙菇雞粒飯 $48 (4/5)估唔到蒸飯都幾高質🤤好大籠又足料👻雞肉好嫩滑☺️有好多冬菇同白本菇🍄仲有菜心碎🥬飯有荷葉香🌿唯獨係飯底偏濕💦😶꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍蒸廬紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓225號舖
📍黃埔𝚆𝚑𝚊𝚖𝚙𝚘𝚊
❝抵食又高質點心💛♨️拼盤試齊咁多款😚❞

蒸廬拼美點

🥢♨️蒸廬拼美點 $60 (4.5/5)

田園雙菇雞粒飯
🐔🍚田園雙菇雞粒飯 $48 (4/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
  • 鮮蝦菜苗餃
  • 蝦餃
  • 抹茶流汁叉燒包
2021-10-13 241 瀏覽
平時食點心起碼一枱人先可以叫多幾款,依家一個人都唔洗怕😎仲要$60就食到8款唔同點心,本身諗住咁平肯定好細份,我仲單叫多碟點心,點知最後飽到個肚突哂出黎😂1.蒸廬拼美點 $608款點心包括:蟹籽燒賣、蝦餃、抹茶叉燒包、菜苗餃、粉果、馬拉糕、馬蹄糕同薑汁糕。特別推介抹茶叉燒包,抹茶味夠濃又同叉燒餡冇違和感,馬拉糕空氣感滿滿超鬆軟。每件點心都係標準size食完真係超級飽😂2.蒜香鮮蝦春卷 $27必食😍😍😍就算我食完個拼盤咁飽既情況下,都係忍唔住要食哂啲春卷,即炸就唔洗講,春卷皮薄脆,重點入面嘅蒜蝦超彈牙好好食😍3.瑤柱蝦米煎腸粉 $30腸粉外層煎得夠乾身,內層又keep到夠滑,鍾意葱嘅朋友就啱晒,但蝦米就唔係好夠喇🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍蒸廬 (紅磡)紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖

1.蒸廬拼美點 $60

2.蒜香鮮蝦春卷 $27
蒜香鮮蝦春卷

3.瑤柱蝦米煎腸粉 $30

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍蒸廬 (紅磡)
蒜香鮮蝦春卷
2021-10-12 141 瀏覽
放假起身出去覓食已經係12點幾😹兩個人想飲茶但又叫唔到太多點心🤔就醒起蒸廬可以叫點心拼盤😜已經幫襯過幾次 最鍾意系紫金流沙包?冇記錯係紫薯做外層中間係芋頭留心餡🥰但最近停產左😢😢店員話遲啲先會再有☹️見到佢哋新推出炸鮮奶$32即刻叫黎試下😋對上一次喺台灣夜市食真係好好味架🥺🥺呢度嘅炸鮮奶比較特別似係用麵包卷住黎炸 上枱熱辣辣炸到外層好酥脆 中間嘅鮮奶餡好濃郁 係一個唔錯嘅甜品😹😹 叫做頂下癮先 但味道唔太相似🧐Btw呢度嘅店員好Nice👍🏻上枱速度都快👍🏻用QR code落單幾方便👍🏻
放假起身出去覓食已經係12點幾😹
兩個人想飲茶但又叫唔到太多點心🤔
就醒起蒸廬可以叫點心拼盤😜
已經幫襯過幾次 最鍾意系紫金流沙包?
冇記錯係紫薯做外層中間係芋頭留心餡🥰
但最近停產左😢😢店員話遲啲先會再有☹️

見到佢哋新推出炸鮮奶$32即刻叫黎試下😋
對上一次喺台灣夜市食真係好好味架🥺🥺
炸鮮奶

15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 紫金流沙包
  • 蒸廬拼美點
2021-10-05 125 瀏覽
✔️蟹籽燒賣皇💛 $30@4✍🏻Size都幾大粒 每一粒都好飽滿👍🏻食落去肉餡幾鮮甜 而且好爽口彈牙😽✔️晶瑩蝦餃皇🍤 $34@4✍🏻整體味道正常 個皮都幾薄 每粒都好飽滿🥟 不過食到其中一粒未完全蒸熟😹✔️抹茶流汁叉燒包💚 $26@3✍🏻少見既點心款式 個包食得出有抹茶味🍵配埋入面既叉燒餡甘甘甜甜幾夾😽✍🏻個人覺得包既抹茶味可以再甘濃啲就好✔️宇治抹茶豆沙餅🥞 $26✍🏻身為抹茶控緊係要試埋呢款點心 餅面好香脆 不過口感偏淋唔夠煙韌😿✍🏻裡面既紅豆餡份量幾多 偏甜 同抹茶皮配搭得幾好 但整體真係偏油 所以食左一舊都已經好濟✔️瑤柱臘味蘿蔔糕🥕 $30✍🏻正常味道 蘿蔔糕煎得幾惹味 但瑤柱味唔太出 而且整體偏油🍶✔️鮮竹牛肉球🐮$22✍🏻三大粒好有份量 不過味道偏咸 重口味之選😹
✔️蟹籽燒賣皇💛 $30@4

✔️晶瑩蝦餃皇🍤 $34@4

✔️抹茶流汁叉燒包💚 $26@3
✍🏻個人覺得包既抹茶味可以再甘濃啲就好

✔️宇治抹茶豆沙餅🥞 $26

✔️瑤柱臘味蘿蔔糕🥕 $30

✔️鮮竹牛肉球🐮$22
✍🏻三大粒好有份量 不過味道偏咸 重口味之選😹
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥蒸廬#紅磡黃店💛•小妹成日都會係黃埔揾食,有日突然想飲茶,就去咗呢間成日經過都會見到嘅蒸廬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~•🍤《晶瑩蝦餃皇》($34) 8.5/10每粒蝦餃都好大粒好飽滿!層皮好實唔會一夾起就爛,好煙韌٩(๑❛ᴗ❛๑)۶~蝦肉好滑好嫩,食完仲想encore(๑˃̵ᴗ˂̵)و!!•🦀《蟹籽燒賣皇》($30) 8/10燒賣都係巧大粒(๑•̀ㅂ•́)و✧!豬肉味好重,有少少肥豬肉好有口感٩(ˊ࿀ˋ⋆)و不過就油膩咗少少~食一粒已經少飽^_^•🐮《薑蔥牛柏葉》($34) 7/10牛柏葉相對比較清淡冇乜味(ง •̀_•́)ง而且都比較大舊,本身已經難咬,嚼咗勁耐先吞到(˚ ˃̣̣̥ω˂̣̣̥ )不過份量就巧多~•🐮《鮮竹牛肉球》($22) 8/10小妹唔太中意牛肉球,出面嗰啲大多數好重馬蹄味(>人<;)但呢度嘅牛肉球嘅馬蹄比較碎!有口感得嚟唔會成口馬蹄(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)牛肉味都好重٩(๑>∀<๑)۶同上面嘅點心一樣都係大大粒巧有料(๑•̀∀- )و不過腐竹就好少,唔夾起啲牛肉球都見唔到ಠ_ಠ•🥕《瑤柱臘味蘿蔔糕》($30) 7/10蘿蔔糕就不過不失,唔會好爛,不過小妹覺得佢煎
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
蒸廬
#紅磡黃店💛

🍤《晶瑩蝦餃皇》($34)
8.5/10

🦀《蟹籽燒賣皇》($30)
8/10

🐮《薑蔥牛柏葉》($34)
7/10

🐮《鮮竹牛肉球》($22)
8/10

🥕《瑤柱臘味蘿蔔糕》($30)
7/10
蘿蔔糕就不過不失,唔會好爛,不過小妹覺得佢煎得唔夠耐,小妹中意有少少燶底(ง •̀_•́)ง同埋臘味唔多,食咗幾啖先咬到一兩粒╭( ・ㅂ・)و ̑̑整體都不錯嘅ʕ •ᴥ•ʔ

呢度除咗有點心食,仲有普通茶記飲品,凍啡就$18,雖然有啲貴但就幾好飲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!下次會試多啲其他點心٩(๑❛ᴗ❛๑)۶~

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍
蒸廬 (紅磡)

💰人均消費:$50-$100

#foodie小妹_紅磡 #紅磡 #點心 #hkfoodie #蒸廬 #紅磡黃店 #黃埔黃店 #飲茶 #黃店 #黃店💛
黃埔分店比石門本店大一倍有多,座位闊啲,坐都舒服啲。落單用QR code非常方便,點心係現場點心師傅製作,所以落單之後要等一陣,食落好似真係同石門店有分別。最重要係!如果想食黑金流沙包,就要星期五六日先有啦。*酥脆炸鮮奶 $32新鮮炸出嚟,炸鮮奶外面有層白麵包包住,炸到非常酥脆,同時都非常吸油。入面嘅鮮奶軟滑,但係好重假奶嘅奶粉味。瑤柱蝦米煎腸粉 (特) $30腸粉煎到金黃脆脆地,入面又唔會太乾,可惜瑤柱蝦米量少,腸粉米香亦好淡。雲石芝麻包 (大) $26雲石包唔算大個,雲石紋非常淡,甚至唔似雲石紋。雲石包本身鬆軟,可惜入面嘅芝麻餡似花生餡,芝麻味非常薄弱,味道好奇怪,有啲張口。晶瑩蝦餃皇 (頂) $34每粒蝦餃都好飽滿,摺紋平均又整齊,可惜蝦餃黐住咗,扯開啲蝦餃嘅皮會爛。蝦餃皮煙韌唔黐口,餡料有一隻多啲嘅蝦,仲有少少豬肉,鮮味十足。養生薑汁糕 (中) $22紅棗薑汁一層層交疊,煙違軟糯,用筷子絕對夾唔開。薑汁唔會太過辛辣,而且唔會過甜。蟹籽燒賣皇 (特) $30燒賣同樣大粒飽滿,燒賣皮薄,餡料有少少蝦粒,豬肉為主,帶少少瘦豬肉嘅咬口,食落唔會覺得肥膩,合適我口味。蒜香菜心牛仔骨蒸飯
酥脆炸鮮奶 $32

養生薑汁糕

蟹籽燒賣皇 (特) $30
蟹籽燒賣皇

蒜香菜心牛仔骨蒸飯 $62
非常大籠嘅蒸飯,上面鋪滿菜心牛仔骨冬菇,菜心唔會過腍,菜梗依然爽脆,而且纖維感唔重。牛仔骨薄薄地,有啲韌,但唔太感受到蒜香。
黑椒蒜香牛仔骨荷葉蒸飯

黃金韭菜魚餅 $30
魚餅有三塊,切開咗一半,半煎炸到金黃香脆,外層嘅麵餅吸晒啲油。魚餅唔多厚,所以唔夠彈牙,而且韭菜味唔夠濃,
黃金韭菜魚餅
2021-09-16
養生薑汁糕
蟹籽燒賣皇
黑椒蒜香牛仔骨荷葉蒸飯
2021-09-20 129 瀏覽
我地今日過左黎紅磡開飯 網友之前介紹既點心小店原來呢一間有分店 一於去開飯古法馬拉糕 薑蔥牛柏葉 ,鮮肉燒賣, xo醬鳳爪,抹茶流心包,蝦餃,鮮蝦多士每碟都係即蒸,預計十幾鐘內上菜,唔會太耐!先上馬拉糕,鬆軟香甜,食到黑糖既甜味,非常好食薑蔥牛柏葉 又香又辣,牛柏葉吸曬汁,又脆又爽口仲好濃薑蔥味!鮮肉燒賣,放滿蟹籽,個面脆卜卜,每粒都好飽滿,鮮肉餡好彈牙鮮味xo醬鳳爪,自家辣醬醃蒸,蒸到骨都就快溶埋,一吸一咬已經成層皮食左~好有膠原感同平時唔同,改用抹茶做流心包,撕開係流心抹茶餡,香甜不膩 包身鬆軟蝦餃用鮮蝦做餡, 餃皮薄而煙韌,包住大蝦仍然好有蝦既鮮甜肉汁明蝦多士,多士釀大蝦再炸,又脆又鮮味紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖消費$150
我地今日過左黎紅磡開飯 網友之前介紹既點心小店
原來呢一間有分店 一於去開飯
每碟都係即蒸,預計十幾鐘內上菜,唔會太耐!
先上馬拉糕,鬆軟香甜,食到黑糖既甜味,非常好食
明蝦多士,多士釀大蝦再炸,又脆又鮮味

消費$150