2024-08-04 170 瀏覽
其實尖沙咀厚福街真係好多嘢食,佢喺cotton on對面,第一次出咗個post,同網民討論燒賣,之後自己去搵嘅時候,都真係搵咗一陣🤔✨咁佢嘅辣汁有分:小辣、中辣、大辣真係都幾啱重口味,又鍾意食啲嘢味嘅人✨我自己每次去食都會加落啲燒賣度會食到個人㷫烚烚✨上次叫咗個三拼餐:有魚蛋燒賣粉果($27)都幾貼心滿足哂我所有嘢✨同埋佢嘅辣汁係自己加咗薑所以食落去會有啲藥材味?我自己個人係接受到嘅,但係口味呢家嘢真係個個唔同。✨與其話佢好唔好味,都要好睇啱唔啱自己食反正我都食咗幾次,鍾意!💓💓💓

咁佢嘅辣汁有分:小辣、中辣、大辣
真係都幾啱重口味,又鍾意食啲嘢味嘅人

我自己每次去食都會加落啲燒賣度
會食到個人㷫烚烚

上次叫咗個三拼餐:有魚蛋燒賣粉果($27)
都幾貼心滿足哂我所有嘢

同埋佢嘅辣汁係自己加咗薑

與其話佢好唔好味,都要好睇啱唔啱自己食
反正我都食咗幾次,鍾意!💓💓💓
三拼(魚蛋燒賣粉果)
三拼(魚蛋燒賣粉果)
2024-02-24 379 瀏覽
態度好似你爭佢錢咁西面問我魚蛋要咩醬 我答佢有咩醬 佢用好𣎴屑嘅眼神同埋語氣 叫我望前面呀姐 鬼睇到有咩醬?又唔寫邊隻醬打邊隻wo 只可以講啲啊姐真係好_西 食物認真麻麻
態度好似你爭佢錢咁
西面問我魚蛋要咩醬
我答佢有咩醬
佢用好𣎴屑嘅眼神同埋語氣 叫我望前面
呀姐 鬼睇到有咩醬?又唔寫邊隻醬打邊隻wo
只可以講啲啊姐真係好_西 食物認真麻麻
2024-01-21 357 瀏覽
格仔餅完全冇蛋味,個蛋漿好垃圾,仲要淋到PK,食緊一團麵粉咁,全部整定,唔好話脆,溫度都近乎沒有。最後想問阿姐攞個膠袋袋住,個阿姐又係度嘰嘰趷趷,話咩有兩層紙唔會漏,最後咪又係漏成手都係。呢個係我人生食過最差嘅格仔餅!
2023-06-03 609 瀏覽
蓮姐小食喺厚福街一條巷仔入面,我成日都食㗎。我主要推介大家食佢嘅燒賣,或者魚蛋。因為佢個秘製醬汁真心好正‼️‼️佢個秘製醬汁有分小辣、中辣、同大辣。我基本上都係食佢小辣。就連我女朋友唔食得辣都覺得好食👍🏻😋佢燒賣魚蛋都係$10/5粒,價錢方面尖沙咀嚟講都算係咁。我見都多人食佢格仔餅,同腸粉之類嘅小食,個樣睇落都精神。下次我都要試下。🤣大家行開嗰頭一定要試吓👍推薦指數:💛💛💛💛💛

推薦指數:💛💛💛💛💛
燒賣
燒賣
2022-11-04 674 瀏覽
蓮姐小食地址: 尖沙咀厚福街9號地下C舖飯後甜品點會唔幫襯下啦😂,一經過就已經聞到勁香既格仔餅味傳岀黎。格仔餅🧇$18,一拎上手熱辣辣😙,雖然薄薄地但都好足料牛油+煉奶+花生醬+砂糖㗎👅 ,加上外脆內軟👍🏻咬落去唔會單有空氣感,仲有好重蛋香㗎添😍,係驚超呀,Cp值幾高!正!#nicefoodie尖沙咀----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious  #dinner #hk #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡  #尖沙咀 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #格仔餅 #小食
蓮姐小食
地址: 尖沙咀厚福街9號地下C舖

#nicefoodie尖沙咀

----------------
2022-10-16 368 瀏覽
買個早餐食佢本身都傾緊電話架啦我知平平地買個早餐唔洗咁高要求我叫野食個態度又差整完問完我要加咩,我未答佢一下子同我加左大辣你傾電話真係唔緊要阿可唔可以聽下人講嘢先之後我盒野真係唔3唔4囉
買個早餐食
佢本身都傾緊電話架啦
我知平平地買個早餐唔洗咁高要求
我叫野食個態度又差
整完問完我要加咩,我未答
佢一下子同我加左大辣
你傾電話真係唔緊要阿
可唔可以聽下人講嘢先
之後我盒野真係唔3唔4囉
2022-05-06 497 瀏覽
每朝早打開門口做生意,都09:00啦,好鬼死惡話乜野都無,未開檔叫你好走,咁唔該你落少少閘等人地唔好行埋黎,睇左牆上menu想 落order就晨早流流食你貓面,你可以好聲好氣啲應下人話未得,你唔想講野一係就豎起個尚未營業嘅指示牌啦。。。。今日仲搞笑,阿姐見到你企喺面前,燶口燶面行去洗手盆當睇你唔到,再倒梘液慢慢洗毛巾,佢裝下我又眼神閃縮扮睇唔到。。。我明你戴左勞工手套唔想除低,但你下下咁做生意點得呀?人地比生意你,唔係受你氣,希望返早開檔果位阿姐改下你啲態度,敬業樂業,今時今日咁嘅服務態度死得。
2022-03-08 480 瀏覽
蓮姐小食 🍡🍢📍 尖沙咀厚福街9號地下C舖┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉咁岩經過,想食熱辣辣既糯米飯🍚,就忍唔住要去呢間鋪頭幫襯。呢間小食店有各式小食、雞蛋仔、碗仔翅、糯米飯都有❤️,價錢合理。🌟 糯米飯 細$28/ 大$35呢個糯米飯係幾好食既,唔錯👍🏻🌟燒賣 $10/ 5粒🌟牛肉球 $12/ 2粒整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
蓮姐小食 🍡🍢

📍 尖沙咀厚福街9號地下C舖

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉

🌟 糯米飯 細$28/ 大$35
呢個糯米飯係幾好食既,唔錯👍🏻

🌟燒賣 $10/ 5粒

🌟牛肉球 $12/ 2粒

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
2021-10-15 446 瀏覽
路過見未試過佢嘅雞蛋仔,買黎試試。即時整的!都正常,冇人排整定做乜鬼🙃嘩!個雞蛋仔可以為劣食級!無雞蛋味得甜味都算!連最基本嘅外脆都完全做唔到!大佬!而家係雞蛋仔唔係雞蛋糕呀😑真心 絕對冇下次!
嘩!個雞蛋仔可以為劣食級!
無雞蛋味得甜味都算!
連最基本嘅外脆都完全做唔到!
大佬!而家係雞蛋仔唔係雞蛋糕呀😑
真心 絕對冇下次!
軟皮雞蛋仔?
外賣自取
相信大家每到旺區,肚仔餓但又唔想比人劏,會想光顧良心小吃店吧。極力推介位於厚福街的蓮姐小食,傳聞佢既燒賣係尖沙咀最好食🙈 V小姐個人認為粉果、格仔餅也很不錯!有很多尖沙咀上班朋友也會推薦到這小食店!位置很方便,而且等候時間不會很長,最重要的是價錢合理🥰 店舖有安排一個小小的立食位置,但如果太多人,店舖附近亦有巷子可以讓你安心進食,不會十分狼狽😊 雖然價錢未必最平,但絕對是良心店!點解?到場看看店的牆身就會明白吧🙈

2021-03-21
2021-06-25 273 瀏覽
有咩慘得過大熱天時🌞大汗踏細汗🥵💦💦💦一個人企喺街邊食個辣爆咀嘅銀針粉銀針粉尾回彈,辣油彈到隻眼🙈 呀 ~ ~ ~左手拎住個碗,右邊一袋二大袋,拎唔到紙巾,只好合埋眼🥄扒入口😫咬到乜就食乜🧠 希望眼水快點分泌🙏🏻 祈求有半滴汗水降臨 流入眼都好啊😮‍💨當下真喺有苦自己知🤭十萬個好想同左右隔離對情侶求救,但心知講咗好樣衰,就算唔識都會俾人笑一世,所以死都忍住痛😵下次都喺買外賣番屋企食,唔想再喺街頭表演極限運動💀上演辣油滴眼😵😵😵🌼 香菇銀針粉 $26-· · · 無味精,食完唔口渴 ✌🏻 · · · 大碗夾抵食 🌝 有三色豆、幾粒豬油渣、菇菇、火腿絲、海量銀針粉、😂 仲有辣到癲咗嘅辣菜蒲 😋正~ 😋正~ 😋正~
有咩慘得過大熱天時🌞
大汗踏細汗🥵💦💦💦
一個人企喺街邊食個辣爆咀嘅銀針粉
銀針粉尾回彈,辣油彈到隻眼🙈 呀 ~ ~ ~
🧠 希望眼水快點分泌
🙏🏻 祈求有半滴汗水降臨 流入眼都好啊😮‍💨
當下真喺有苦自己知🤭

🌼 香菇銀針粉 $26-
· · · 無味精,食完唔口渴 ✌🏻
2021-06-25
2 分鐘 (堂食)
2021-01-11 391 瀏覽
差不多下班时在公司吃了下午茶,肚子根本不饿。为免晚上饿醒,需要吃点东西填一下肚子。小店位于厚福街内的一条小巷内,旁边也有一家卖相同东西的竞争对手。相比之下,似乎这家店的人气比较旺,就试试他们的东西。他们卖的都是港式街头小吃,粉果、烧买、肠粉、咖喱鱼旦等等,还有鸡蛋仔和格仔饼,吸引了不少客人购买,然后站在店外马上开餐。最后买了肠粉和烧买各10元,打包回家吃。肠粉是一般的齋肠,靠各种酱料提升味道。整体是可以的,但豉油放得太多了,感觉有点咸。至于烧买,吃到的是粉和味精,真的不好吃。

似乎这家店的人气比较旺,就试试他们的东西。

腸粉+燒買

最后买了肠粉和烧买各10元,打包回家吃。

至于烧买,吃到的是粉和味精,真的不好吃。

2021-01-11
2020-02-16 689 瀏覽
一日一黃店 尖沙咀厚福街小食店呢條街既小店幾間 因為食完催淚彈 變黃左旁邊果間有手足幫店員洗眼 黃左今日講既呢間都有文宣 即刻變黃亦得 得咗.點左一個⭐️格仔餅$16比旁邊貴$2 但見旁邊係整定既....所以試左貴d 即叫即做既呢間👍🏻一拎上手熱辣辣 的確做到外脆內軟👌🏻有蛋香 入面有牛油 煉奶 花生醬 砂糖係一底唔錯既格仔餅但身為香港人 成日食 其實又未到好驚喜 評價ok啦.最近都小左跨區食新黃店 怕死做唔到一日一post啦sad.#蓮姐小食 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街9號地下C舖.⭐️評分:味道:4/5環境:-/5服務:-/5抵食:4/5.
一日一黃店 尖沙咀厚福街小食店
呢條街既小店幾間 因為食完催淚彈 變黃左
旁邊果間有手足幫店員洗眼 黃左
今日講既呢間都有文宣 即刻變黃亦得 得咗
點左一個⭐️格仔餅$16
比旁邊貴$2 但見旁邊係整定既....
所以試左貴d 即叫即做既呢間
👍🏻一拎上手熱辣辣 的確做到外脆內軟
👌🏻有蛋香 入面有牛油 煉奶 花生醬 砂糖
係一底唔錯既格仔餅
但身為香港人 成日食 其實又未到好驚喜 評價ok啦
最近都小左跨區食新黃店 怕死
做唔到一日一post啦sad
#蓮姐小食 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街9號地下C舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:4/5
2019-08-17 429 瀏覽
是日在尖沙咀逛街,逛到餓了,走進小街找點吃的,路過這一家小食店決定買一份魚蛋吃。 附近其實也有類似的店鋪,不過這一家位置比較寬,也有一個桌子可以放東西在上面吃。這家店的食物價格偏貴,始終是在尖沙咀,這個可以理解。 我選了一份魚蛋而已,店員有問我要辣不,我只叫了小辣 但辣度也挺足的呢。魚蛋用紙杯裝著,感覺有點隨意,不過魚蛋口感還好,挺彈牙,可是本身卻沒有什麼鮮味。靠醬料帶出的味道。總的來說,這家店給個普普通通的分而已。

但辣度也挺足的呢

總的來說,這家店給個普普通通的分而已。

2019-03-21 367 瀏覽
由於系呢頭返工,所以會試到吾同既小食店,仲要我隔離鋪果d買小食都淨系幫襯佢地。蓮姐小食呢間既食物吾系十分之與別不同,都系燒賣魚蛋生菜魚肉之類(不過竟然有銀針粉),但真系要讚既系佢d燒賣粉果都好彈牙,絕對吾系出面蒸到糊哂漿哂果d!腸粉叫親多醬佢地一d都吾吝嗇!吾似出面果d話要多醬就好似要佢拎錢出黎加比我甘,塊面即刻黑哂。而且小食店黎講佢地都算企理,可能系開放式既關係…同埋好想講既就系,就算幾忙佢地幾個姐姐都笑哂口甘同你講野,做野又爽手!親切分真系加吾少!
而且小食店黎講佢地都算企理,可能系開放式既關係…