新年假期去中環半山四圍行吓,新正頭在中環搵食的確有少少難度,好多餐廳都唔開,行下行下突然見到這間酒樓就眼前一亮,心諗真係好耐無食過,記得從前食這一間酒樓係人來人往,非常熱鬧,就係咁就即刻跳咗入去,這一間就是。。。蓮香樓我們兩個人叫了幾個點心,再加兩個懷舊小菜:魚腸焗蛋、煎釀鯪魚。點心的味道是懷舊兒時的味道,一邊食時一邊會腦海會浮現兒時上茶樓的情境,論味道可能會不及現時的酒樓點心,但就是蓮香樓的點心師傅以傳統製法做點心,係遺忘了很久的味道,係現今與別不同,不會食到的味道。煎釀鯪魚係一道功夫菜式,先將鯪魚拆肉拆骨,然後魚肉加上其他配料釀入魚殼內,再煎再打個獻汁,咁多功夫。。。我諗香港餐廳真係無乜人肯整俾你食,雖然未算是很好味道,曾經食過比蓮香樓更好味,但難得食到都已經好滿足🥰魚腸焗蛋又係一道功夫菜,也都係未算很好味,都係食過比蓮香樓更好,但都係難得食到的傳統懷舊菜。還有一樣要注意⚠️蓮香樓係舊裝修,無論推點心車阿嬸同樓面阿伯都係舊式人,現今餐廳的服務態度同衛生水準佢哋都唔識,來到蓮香樓就要有話個心理準備,必須降低自己的要求,才能夠享受舊香港的情懷。

發財就手
煎釀鯪魚
魚腸焗蛋
發財就手
煎釀鯪魚
魚腸焗蛋
2022-01-30 1374 瀏覽
好多人都問我點解你要個個禮拜都去呢度,又污糟邋遢,又呢樣又嗰樣,好簡單,我就係鍾意佢污糟邋遢,成班麻甩佬睇住南極圈喺度嘆茶絕對係一個男人的浪漫,水滾茶靚,除咗佢同陸羽香港都冇邊度最重要係:魚肚札、蝦餃燒賣大家食得多,甚至懷舊點心例如豬肚燒賣,鵪鶉蛋燒賣,灌湯餃,鴨腳扎等相信不少朋友都會嘗試過。但蓮香魚肚札就係令我每個星期都會過嚟嘅主要原因,我係一個飲茶控,除咗蓮香之外我搵唔到有另外一間會有呢個點❤️,外面腐皮入邊包住肥豬肉,少少蝦,一大塊魚肚,令我來回地獄又折返人間

2021-12-17 1426 瀏覽
一講起飲茶一定會諗起開業已經95年嘅蓮香樓!蓮香樓係香港難得仲保留住茶盅沖茶以及點心車文化嘅茶樓,令我諗返起細個屋企附近茶樓都有姐姐推車仔叫賣點心,可惜呢幾年因為重建已經拆咗了😞不要驚訝今次無點心,因為有人遲咗出門口,所以當日2點幾去到點心已沽清😵‍💫要提提大家假日去嘅話,要早啲去先有得坐低慢慢歎一盅兩件~—燒鵝瀨粉 ($38)師傅好好人咁俾咗個髀位我🤤🤤表皮油光色澤十分靚仔,鵝肉無羶味!!菜心無渣,平時唔會喺出面食菜嘅我都食晒🤣呢碗瀨粉完美地做到肉鮮菜碧嘅境界,就咁個賣相都贏出面茶樓幾條街🤩燒肉瀨粉 ($36)同樣一望到個樣就知唔會差得去邊😹燒肉皮脆、肥瘦層層分明,不錯不錯👌🏼👍🏼—其實第二日有人為咗贖罪,人肉速遞咗蓮香樓點心俾我🤣🤣只可以話堂食會有feel啲,點心中規中矩,不過糯米雞較為出色,糯米無蒸到過火,咬落唔會太軟爛。

燒鵝瀨粉

燒鵝瀨粉 ($38)

燒肉瀨粉

燒肉瀨粉 ($36)

燒鵝瀨粉
燒肉瀨粉
今日2021年12月1號,大約10:00左右時間。我們一行5人決定去嘗試一間經常喺社交平台頻道出現,並有不少負面批評嘅傳統酒樓 ‘蓮香樓’ 一於試真D🤔🤔我們嘗試了多種傳統點心,不能盡錄☝🏼例如:糯米包、豬肚燒賣等等。這些點心已經不是每個地方都可以食到😋至於味道方面,完全食得出….是我們童年時嘅味道同回憶👍🏼👍🏼食品質素對得住蓮香樓這個名字。點心方便有相片可以提供👇🏼👇🏼特別一讚,蓮香樓既辣椒🌶️醬應該係自家製造👍🏼👍🏼特別香濃😌配以點心享用😋有助提升食物本身味道🤩食飽飽後,當然唔少得甜品出場😙😙點心姐姐介紹焗蓮蓉西米露,香滑蓮蓉加上蛋香十足西米露!餐後甜點不二之選☝🏼☝🏼。最後,樓面伙記態度有禮,還主動提出幫我們拍照留念📷點心姐姐也主動地介紹點心車內食物給我們選擇。今天首次踏進這間傳統酒樓,食物質素中上!能保持傳統點心水準👍🏼想尋找古早味嘅感覺&回憶,蓮香樓係不二之選😋😋
今日2021年12月1號,大約10:00左右時間。

梅菜豬骨粥
豬肚燒賣

焗蓮蓉西米露

2021-12-01
$150 (早餐)
豬肚燒賣
焗蓮蓉西米露
2021-11-27 815 瀏覽
今日黎蓮香樓飲茶,說來慚愧,咁出名嘅酒樓竟然係第一次嚟,就嚟試吓佢嘅歷史味道啦。嚟呢度其中一大特色,當然係飲焗茶啦,員工好專業咁洗咗一次茶葉,好細心。焗茶整體味道濃郁好多,大讚。一開始叫咗魚肚札,排骨,排骨蒜蓉味好重,好食。魚肚係酒樓姐姐強烈推介,冇失望,都好好食。跟住叫咗燒賣,同埋韭菜餃,燒賣普普通通,韭菜餃好大隻,入面仲有蝦,整體味道好好。自己去攞咗辣椒油,辣椒油炒得好香,唔算太辣,推介。****************評分 : 7/10簡評 : 食懷舊,食歷史
自己去攞咗辣椒油,辣椒油炒得好香,唔算太辣,推介。
****************
評分 : 7/10
簡評 : 食懷舊,食歷史
2021-11-27
2021-11-15 1048 瀏覽
從新工作開始上軌道雖然工作很忙但是初步都有成功咁今晚在中環收工已經係通宵工作直至中午與同事想慰勞一下自己卒之選了這間老牌飯店中環蓮香樓點了幾樣小菜包括有鮮炸鯪魚、砵仔雞蛋焗魚腸、炸蟹鉗、羅漢齋、碗仔鮑翅、仲有德龍蝦餃添焗魚腸表面很趣但內裏很乾魚腸極之鮮味很有魚味而又不腥炸蟹鉗很脆很多蟹肉真材實料十分好味從來食鮮炸靚魚只有食過罐頭今次真的是第一次在酒樓食選擇鯪魚感覺還是罐頭好食一些羅漢齋就是普通的羅漢齋沒什麼大不了碗仔翅內的確有不少魚翅味道很傳統蝦餃略嫌皮厚了一點但內裏有兩三隻原隻的蝦很鮮味得來也是真材實料這一次初嘗老牌本地酒樓感覺很新鮮食品也總算滿意做了一夜通宵食了這一餐飯也應該滿意要回家休息了💪🏻
從新工作開始上軌道
做了一夜通宵食了這一餐飯
也應該滿意要回家休息了
💪🏻

2021-11-14 651 瀏覽
環境:地下有少少跣,但係絕對係有風味嘅。如果你係要追求坐得舒服嘅話呢度或者唔係好啱你🙈食物:嘢食非常之有傳統特色,而且比我想像嘅好食。可能當初抱住食風味嘅心態,所以試到嘢食嘅時候有喜出望外嘅感覺👍🏻服務:畢竟呢度係sell傳統,所以講緊嘅都係食人情味。見着姐姐推住啲嘢食,大家蜂擁而至咁樣去揀自己想食嘅嘢嘅時候都好得意😂同埋姐姐主動過嚟問你有啲乜嘢食唔食都好又趣❤️推薦食物:豬肝燒賣,蒸排骨(啲芋頭好正),糯米飯
推薦食物:豬肝燒賣,蒸排骨(啲芋頭好正),糯米飯
2021-11-14
2021-11-14 644 瀏覽
週日的中午到來,本來擔心會等很久才有位。到來之前,已做資料搜集,知道這裡不只裝修懷舊,就連等位也貫徹上世紀的習慣,要自己搵位,站在餐桌旁等人家用膳完,就可以自己坐低。意料之外,可能時間尚早,在酒樓繞了大半個圈,已見到有一張無人佔用的餐桌,不用等就可立即坐下叫茶。之後雖然也漸見人多,但觀察下,大約5~10分鐘都可搵到位。食物質素不要抱太大期望,此終這裡吃到的是懷舊味道,多於食物味道,食物不難食,但要吃好味的,這裡不應該是首選。疫情下,沒有一般酒樓的方便,在點心紙點食物,就有人送來點心;要吃點心,便要自己留意在酒樓內推著的點心車,有想吃的,便自己出去攞。每次出外取點心,都切記要帶口罩,當吃自助餐吧!😅茗茶可選茶壺,也可用傳統的蓋碗茶盅,但用茶盅的緊記小心盪手及倒瀉茶。除了點心外,今次也點了鴨腿湯飯,足以2人用的份量,湯有濃郁的藥材味,且有老陳皮的甘香,值得一試。有人說這裡侍應服務態度一般,甚至差,個人感覺是-較冷漠、有性格。但絕不是差,這裡除了環境、食物懷舊,就連侍應也是上年紀的居多,抱著善意好奇的態度,他們也會樂意跟你搭訕。😁
2021-09-28 1059 瀏覽
 一個要晨早起身的星期五仍是車爸爸的假期,忙完他的事情後我們走到懷舊的蓮香樓嘆了一個早茶,原來我倆也未曾到訪過這間歷史悠久的茶樓呢!甫踏進蓮香居恍如走到六、七十年代的光景,確實比起現在的香港以前真的十分和諧舒適。來這兒可以享受到水滾茶靚的滋味,更可選擇用茶壺或者焗盅來茗茶,想來懷舊的我倆當然選擇焗盅!侍應哥哥好貼心給我們清洗茶也能具順便示範如何使用焗盅,然後我們便可以舒舒服服嘆一口靚茶。真的很久沒有見過點心車了這天再次遇見真的很令我回味,車上沒有點心名牌所以不知籠內有什麼美食,而點心姐姐則十分專業地主動銷售車內點心。急不及待點了幾款點心來品嚐,放在這張玻璃面的檯上份外有感覺。先品嚐大大粒的蝦餃內裏有滿滿鮮味彈牙的蝦肉,而且還有筍尖絕對是正宗的出品。韭菜餃就比較率性有一粒外皮更已穿破!這個餃內的韭菜顏色已變黃坦白講賣相真的麻麻,可幸的是韭菜味仍然香濃而且內裏亦有彈牙的蝦粒總算叫做足料。很久沒見過燒腩卷這兒有當然要叫籠來吃,內裏有一件肉質鬆化的燒腩,配上一件粉淋的芋頭,真的很有小時候吃的味道啊!我們還點了一碗柴魚花生粥,點心姐姐將粥裝至滿瀉方罷休真的太抵食了吧!粥底好綿滑味道亦很家常吃得十

我們還點了一碗柴魚花生粥,點心姐姐將粥裝至滿瀉方罷休真的太抵食了吧!粥底好綿滑味道亦很家常吃得十分舒服,另外更送上一大碟薄脆佐粥很慷慨呢。

最後當然要吃這兒的名物蓮蓉西米布甸,坦白講未吃之前覺得肯定甜到不得了,怎料吃下西米布甸超香滑可口,內裏的蓮蓉更香甜不膩真的十分好味道。

雖然點心的味道不是超級的好吃,但內裏的人和物也會予人有種很溫暖的感覺,我仍是喜歡這懷舊溫暖的感覺。
2021-09-24
早餐
2021-09-20 674 瀏覽
百年老字號 保留舊有傳統特色風味嘅茶樓真係買少見少仍然保留舊式茶樓既風格、特色裝修 推車仔賣點心舊式點心更加吾係周圍可以食得到唔怕三高食特別d既點心黄沙豬潤燒賣 香酥芋角 面燒賣索滿豬潤汁,非常濃味但又冇血腥,豬潤爽脆冇渣 賣相係爭d,但味道真係幾好食香酥芋角 酥脆既外層包住芋蓉同埋肥豬肉 入口酥脆,芋蓉豬肉餡甘香!飲茶仲要係用舊式茶杯既!相當少見同特別!中環威靈頓街160-164號消費$100
百年老字號 保留舊有傳統特色風味嘅茶樓真係買少見少
仍然保留舊式茶樓既風格、特色裝修 推車仔賣點心
舊式點心更加吾係周圍可以食得到
唔怕三高食特別d既點心
黄沙豬潤燒賣 香酥芋角
飲茶仲要係用舊式茶杯既!相當少見同特別!

中環威靈頓街160-164號
消費$100
2021-09-11 572 瀏覽
本來想叫雞扎,點知見到有鴨腳扎,try try la。曄,鴨腳好淋又有味。後來先知好似出一輪定两輪。呢度d姐姐嬸嬸姨姨好有性格。。。態度麻麻。焗布甸,懷舊甜品,但真的過甜了。煲仔飯,好似bb食咁,淋得滯。。。努力做返好老字號名字吧

呢度d姐姐嬸嬸姨姨好有性格。。。態度麻麻。

努力做返好老字號名字吧

2021-08-31 753 瀏覽
不嬲都知蓮香樓嘅港式點心出名,但真係唔知原來蓮香樓嘅晚市有小菜食,是日晚飯時段,堂食嘅食客唔算多。但晚市小菜真係味道唔錯,两個人點佐两個送飯小菜,已經好夠,又抵食,所以想寫下食評,希望呢款舊式酒樓可以長久經營落去啦。每次食中餐都必點嘅 —— 啫啫雞煲就正正常常色香味balance 嘅雞煲,無咩好寫,但酒樓必點雞煲嘅我,又真係覺得好味。另一個餸係薑蔥金蠔煲,可惜無影到薑蔥桶蠔煲就食得多,薑蔥金蠔煲我真係第一次試,仲好鍾意食,而家令我有少少念念不是,想回頭再食!

每次食中餐都必點嘅 —— 啫啫雞煲

啫啫雞煲

另一個餸係薑蔥金蠔煲,可惜無影到

2021-08-26
  • 薑蔥金蠔煲
下午茶時段經過,記得呢間都出名,老字號,仲有特色點心手推車,所以雖然唔肚餓都走上去諗住食少少野,參觀下上到去果然老字號,裝修傢俱有歲月的痕跡,可能係下午茶時段,餐廳內無咩人,手推車見唔到,伙記都唔多覺眼終於有個伙記係到,叫我地隨便搵個位坐低,就走左啦...坐低再,唔係好搵到個餐牌,隨後有個伙記走上前問我地想食咩,我地隨便講左啲點心,但好多佢都話無曬啦,有糯米飯問我地要唔要,咁唔緊要啦,有乜就食乜啦,但無得揀食咩真有點失望(可能同下午茶時段有關啦...)蝦餃,唔夠熱,所以個皮有啲乾有啲硬糯米飯,熱辣辣,可惜唔夠黏總結:老字號關係,定價較高,唔愁無生意服務一般,食物質素有點失望(或者係我我揀錯時段)

終於有個伙記係到,叫我地隨便搵個位坐低,就走左啦...

蝦餃,唔夠熱,所以個皮有啲乾有啲硬

糯米飯,熱辣辣,可惜唔夠黏

2020-11-08
2021-07-01 832 瀏覽
🌝ok。講地道講feel呢度無得挑剔,真係夠老自己搵位、攞野食嘅模式越黎越少,香港係唔同晒...好耐先黎下,價錢貴少少都唔洗咁計較😂 我地試左唔多👀 糯米雞偏乾鞋口,蒸排骨都馬馬地係有唔新鮮嘅味👍好食嘅都㗎,鳳爪排骨飯啲排骨好淋、蝦餃啖啖肉唔會太咸、個西米甜品十分推薦 真係好食嘅🍮
🌝ok。

講地道講feel呢度無得挑剔,真係夠老
自己搵位、攞野食嘅模式越黎越少,香港係唔同晒...

午餐
2021-06-16 1003 瀏覽
每星期放縱一下,週圍去尋找好嘢食。看到這間歷史悠久、古惜古鄉的舊式洒家,還自薦自己的八寶鴨是招牌菜之一,特別預先訂了一份。有期望,會提升失望的機率。到達後遲遅都未上菜,先叫了一個白飯頂住檔。侍應亦非常有心加了碗叉燒汁給我們送飯。叉燒控的我帶著期待去試,點知得個鹹字,似豉油汁多啲。最後跑出的第一道菜不是我們預先訂購的八寶鴨,而是大廚推介的懷舊錦鹵雲吞。炸雲吞大粉絲的我超級期待這個甜酸汁,上菜後比預期大份,但味道…得個酸字。自問廚藝非常一般的我製作的甜酸汁仲好食,讓我驚訝非常。炸雲吞皮好厚好梗,粒雲吞亦不是粒粒都出現。因為好肚餓,好好醜醜都食咗兩件。下一個登場是六大懷舊菜式之一的家鄉煎釀鯪魚。朋友非常期待,今次到佢失望。我少食這道菜,沒有比較。友人說不及她之前在錦田食的私房菜。這個吃得出用了洒去掩蓋魚不新鮮的味道。可能是人流少(當晚除了我們之外只有兩枱客),貨源留轉比較慢吧?最後萬聚期待的八寶鴨終於上枱。評語是:原來八寶鴨是像食糭,但栗子和綠豆溶未煮透,個汁唔知佢想點,有啲鹹…真係唔識型容。之後睇咗上環蓮香居分店啲八寶鴨相片,看見這裏的汁是比較深色的。同埋完全沒有鴨味😵。甜品叫咗蓮蓉焗布甸
每星期放縱一下,週圍去尋找好嘢食。

有期望,會提升失望的機率。

甜品叫咗蓮蓉焗布甸。本人不太喜歡奶類製品所以覺得太甜和太重奶味,但其他飯友評價是終於有一樣好味的東西入到口!

環境方面裝修懷舊,茶壺咀斷了一半。坐廁亦是崩的。

埋單看見餐牌標價$78的懷舊錦鹵炸雲吞是$98,原來是晚市價。請清楚標明價錢吧!枱上的menu和「攝」在枱玻璃下的單張完全沒有說明有兩個價錢。我哋都費事同佢坳,照俾錢。但想透過這裏分享給大家,他們可能點心水準可以,但晚飯就有待改善了!

以上純粹是個人分享,明白口味各有不同。

最後埋單$8xx,得個$39布甸啱食….八寶鴨食淨一半,我們離開時,有侍應叫我哋點解唔打包隻八寶鴨。我哋已經一直沒有出聲,就係呢個時候,忍不住回應了幾句:不打包了,隻八寶鴨唔得,好難食!

懷舊錦鹵炸雲吞
家鄉煎釀鯪魚