2017-10-28 393 瀏覽
這晚我和朋友在蓮. 越坊吃晚飯。 我地八點左右便到了餐廳, 餐廳食客不多。環境也不錯, 不過冷氣就開得有點大, 所以一入到去即時感覺很凍。幸好餐廳職員都態度殷勤, 為我們送上兩杯熱水, 檸檬味的, 飲完即時感覺暖笠笠。餐牌都幾多野食, 有越式, 也有泰式。我地點左三樣食物, 首先來的是蒜香牛柳粒( $128)。牛柳粒都幾香口, 不過有點韌。而且都幾多粒, 我地都食唔晒。除左牛柳粒, 還有三色椒(紅、黃和綠) , 洋蔥, 和蒜粒炒埋一起, 好有蒜香味。第二上埸的是香葉肉碎蛋炒飯( $88), 有三片青瓜伴碟, 肉碎和香葉、飯炒在一起, 加上一塊太陽蛋, 味道一般。最後出場的是軟殼蟹卷 ($72),有兩卷, 切成四件。呢個小食賣相不錯, 軟殼蟹味道香口, 被薄薄的皮包著, 入面還有些香葉, 點埋茄汁吃, 口感不錯。可能由於冷氣太大, 所以食物好快便變凍了。
這晚我和朋友在蓮. 越坊吃晚飯

。可能由於冷氣太大, 所以食物好快便變凍了。
2017-10-26
2017-09-15 445 瀏覽
話說今日約另外兩個朋友食lunch,千揀萬揀之下揀咗依間越南菜,其實間野唔算平,本來諗住係附近返咁耐工都未試過就試下啦,點知就出事啦!服務態度只能以''極差劣''黎形容!個阿姐居然能夠係你面前收起你碗野掉落個桶度,而你係未食完!講真我唔係要你好好服侍,但起碼都有返少少尊重,但個阿姐既舉動就好似全世界爭佢錢一樣,如果遇著脾氣差少少既客真係隨時拍枱走人。大佬你野食唔算特別好食,服務態度又要差到爆,真係食完一次都覺得激氣。總之真係去一次都嫌多!
一間食肆,網評淨值能長期保持負數的確難得,蓮 • 越坊作為午飯速食的對象,本來也沒什麼期望,亦無想過會寫食評 (所以一張相也沒有影),但因整體用餐體驗不佳,還是要執筆舒發一下。由入座開始,安排混亂。入座後座位固然擠擁。入錯單,半推半就迫你要。上菜慢,但預咗問多句都唔得。店員普遍不禮貌。午市雖繁忙,但這不是餐廳獨有的問題,倘若服務水平連彼鄰茶記也跟不上,絕對需自問問題出於何處,也解釋了為何長期負評高水。筆者很少 blacklist 餐廳, 蓮 • 越坊會是其中一間。(P.S. 筆者的生牛肉河雖然最後換成全熟牛河,但店員還是堅持是碗生牛河,看來店員指鹿為馬的秘技已達化境!)

[21/8/2017; Mon]
2017-08-21
3 分鐘 (堂食)
2017-07-26 417 瀏覽
近日於灣仔工作,又適逢書展,諗住吃個快晚餐就去會展,但處處都好多人,這家不用等位就去試試看。香茅豬扒金邊粉 (6/10)香茅豬扒另上,算有誠意,而且幾好味,的確有十足香茅味也並不算油。但失望的是我刻意加錢要了冬蔭公湯底,初看到咁紅嘅?即刻好驚怕好辣,但點知其實無咩辣味,又無咩酸味,只是好紅好油的湯底,無蝦無豆腐卜或是蘿蔔,這些在我心中認定冬蔭公湯底的配料全部欠奉。而且金邊粉份量好少。。。全靠豬扒挽回一點分數。海南雞飯 (6/10)普普通通,但附帶的蘿蔔湯很咸,友人嚐了一口就放棄了。

香茅豬扒金邊粉 (6/10)

海南雞飯 (6/10)
普普通通,但附帶的蘿蔔湯很咸,友人嚐了一口就放棄了。

2017-07-21
2017-07-12 306 瀏覽
有朋友介紹呢間既海南雞飯好食,所以今日就黎試下 晏就係灣仔區食晏,通常都好多人,所以都等左一陣先有位午餐有越南粉麵、撈檬、青黃紅咖哩、炒炒面同海南雞飯,好多款式點了海南雞飯 同 黃咖哩豬頸肉飯海南雞飯好快到,個飯係黃色,好香D 雞都幾好肉質,個酸辣醬汁一讚個黃咖哩豬頸肉飯就麻麻D 黃咖哩汁同雜菜完全唔熱,而且又冇香料味及辣味豬頸肉係燒過,再放係咖哩面。儘管白飯係熱,但可惜d 汁唔熱。餐飲可揀凍龍眼冰、椰汁冰等。本來食物唔算好食都算,但d 侍應全部都好趕,成日你一放低湯匙 / 筷子就想收你既碗,大佬....問一問人食完未先啦之後食完飯想飲埋杯飲品,佢又係咁收野,收埋d 餐紙,然後仲「提」你俾錢係出面.....咁既服務.....仲要收加一.....好趕客啊!
有朋友介紹呢間既海南雞飯好食,所以今日就黎試下

晏就係灣仔區食晏,通常都好多人,所以都等左一陣先有位

點了海南雞飯 同 黃咖哩豬頸肉飯

海南雞飯好快到,個飯係黃色,好香
D 雞都幾好肉質,個酸辣醬汁一讚

個黃咖哩豬頸肉飯就麻麻

儘管白飯係熱,但可惜d 汁唔熱。

餐飲可揀凍龍眼冰、椰汁冰等。

咁既服務.....仲要收加一.....好趕客啊!
2017-07-05
20 分鐘 (堂食)
2017-07-09 239 瀏覽
午飯時間,行出會議展覽中心,與同事行出謝斐道搵食,經過這間食肆,見到有卡位,可以坐得舒舒服服,同事話,不如試呢間。我們坐下後,我叫了煎蛋香葉肉碎飯,這兒做法係唔辣的,味道真的好一般,加番少少辣,相信會更好味。同事叫了個唔知乜嘢牛肉粒紅飯,上檯時變成唔知乜嘢牛腩白飯,上檯時,我已經第一時間影相,同事即叫侍應生,告訴她,她叫的是紅飯,不是這個。女侍應也很快手的幫忙更正番,重新上檯的牛肉粒紅飯,我冇影到,怕阻住同事吃,問同事如何?她說麻麻地。我叫了杯越南滴漏咖啡,練奶在杯底,味道唔合適我。
香葉肉碎飯
2017-07-08
午餐
2017-04-26 506 瀏覽
下雨天與姊相聚,這一擺隨便走進一家越式餐廳因心血來潮很想吃湯濛🍜速讀餐牌 察覺價錢還可以接受因為每種食物都可以免費享用一杯特飲@牛肉的份量比想像中少,雞肉絲還可以的,麵質配合湯底口感卓越。不過不失💨這是難以置信的好吃@@椰汁糕與西米層的比例大約為三比一椰汁糕帶出奶滑口感,不太甜卻猛烈回味可以促使雖然已經飽了的姊繼續吃用心生活煩勞,忽略蔬果的纖維..最も重要な健康飛天炒菜。貴與辣也不忍叫一客😀挺入味的可惜綠豆特別多的椰汁綠豆冰忘了拍照❤️足料可讚這餐廳絕非如部份網民說的那麼難吃,或是人品==?
下雨天與姊相聚,這一擺隨便走進一家越式餐廳
因心血來潮很想吃湯濛🍜
速讀餐牌

察覺價錢還可以接受
因為每種食物都可以免費享用一杯特飲@
雞絲生牛肉湯濛
牛肉的份量比想像中少,雞肉絲還可以的,
麵質配合湯底口感卓越。不過不失💨

香葉椰汁西米糕

這是難以置信的好吃@@
椰汁糕與西米層的比例大約為三比一
椰汁糕帶出奶滑口感,不太甜卻猛烈回味
可以促使雖然已經飽了的姊繼續吃
炒飛天通菜
用心生活煩勞,忽略蔬果的纖維..最も重要な健康
飛天炒菜。貴與辣也不忍叫一客😀挺入味的

可惜綠豆特別多的椰汁綠豆冰忘了拍照❤️足料可讚
這餐廳絕非如部份網民說的那麼難吃,或是人品==?
2017-04-26
5 分鐘 (堂食)
雞絲生牛肉湯濛
香葉椰汁西米糕
炒飛天通菜
  • 椰汁西米糕
2017-03-10 421 瀏覽
個人都幾中意食越式嘅嘢,今次試左佢嘅香茅豬扒湯河,餐廳都幾細心,自動將豬扒另上,雖然冇乜香茅味,但炸到脆香嘅豬扒可以補拙,食客可以自行加辣椒粒同青檬,河粉面頭嘅蘿蔔,初初以為只係裝飾,食落味道又唔錯。此外,午餐時段仲會免費送一杯特色飲品,個人試左杯椰汁三色杯,都幾surprised,椰汁幾濃加埋果肉jelly,相信連小朋友都會好中意飲
2017-03-05 342 瀏覽
雖然在灣仔上班已差不多一年,公司附近的餐廳也沒吃過。這次朋友邀約午餐,餐廳亦由他負責,選了蓮·越坊。以午飯時間來說,蓮·越坊的等候時間不算太長,蓮·越坊以記名的方式來記錄排隊的次序,等了大約5分鐘便可入坐。這次點了蝦醬炒飯和燒雞撈檬,而每份午餐附上飲品一杯。蝦醬炒飯很惹味,咸度適中,份量很多。燒雞撈檬的份量也很多,雞皮略嫌燒得焦黑,燒雞十分香口。而撈檬沒有特別的驚喜,不過不失。飲品方面,朋友點了咸檸七,而我點了檸檬柑桔,但喝下去像是熱的咸柑桔水可能侍應送錯飲品蓮·越坊需要收加一服務費,但卻沒有服務可言,跟一般茶餐廳一樣,侍應的態度也不怎麼樣。

這次點了蝦醬炒飯和燒雞撈檬,而每份午餐附上飲品一杯。
蝦醬炒飯很惹味,咸度適中,份量很多。

可能侍應送錯飲品

2017-03-02
10 分鐘 (堂食)
2017-02-09 355 瀏覽
開工大吉的年初七,下午二時半來到不知是否處於新年而沒有下午茶時間。一入座阿姐就用差態度示人,拋下一句"無下午茶呀!"便走開了。我們下單後,她放單子是用丟的,完全沒有服務態度可言,這10%服務費付得太不值得。My Order:Lunch Set - 扎肉湯河粉 ($50)Lunch Set - 泰式乾炒雞河 ($52)熱青檸薏米水熱腐竹薏米水扎肉湯河粉河粉份量正常,約四片扎肉,但湯底不算清甜,扎肉只有很重的黑椒味。泰式乾炒雞河一上桌醬油味很重,份量比外面的多。相較平常的乾炒牛河,這碟的油較少。雞絲有點太乾,河粉不夠入味。熱青檸薏米水超級甜,甜得過分了!喝了兩口就喝不下去。熱腐竹薏米水這杯不錯,冬天喝有養生的感覺。

My Order:
Lunch Set - 扎肉湯河粉 ($50)

Lunch Set - 泰式乾炒雞河 ($52)

熱青檸薏米水

熱腐竹薏米水

扎肉湯河粉
Lunch Set - 扎肉湯河粉
泰式乾炒雞河
Lunch Set - 泰式乾炒雞河
熱青檸薏米水
超級甜,甜得過分了!喝了兩口就喝不下去。

熱腐竹薏米水
這杯不錯,冬天喝有養生的感覺。
2017-02-03
2016-10-21 643 瀏覽
行行下見到有越南泰國菜同啲相都幾吸引。所以就入左去試。真係好失望呀。叫左個春卷豬頸肉飯都等左好耐。我諗應該係太忙唔記得落單。等到人都發毛都算。個飯黎到其實個look ok 既,唉,點知好難食。食到一口都係油,同油益味太重。食左小小就食唔到落去。失望
食左小小就食唔到落去。
失望
春卷豬頸肉飯
2016-08-08 745 瀏覽
We popped in for some lunch and were extremely disappointed. Ordered two dishes, PHO, RAW BEEF - not much flavour. Noodles were ok, but the beef and broth was a let down. PAD THAI - absolutely terrible. Salty yet tasteless. Did not have that tamarind lime nutty flavour for which pad Thai is known for. Super cheap but overwhelmingly meagre. I want my calories back!!!
2016-07-31 612 瀏覽
為左要去睇「前度」所以要快食... 呢度幫襯過好多次... 野食水準都唔錯... 入去搵位個陣可能時間尚早... 員工都企係我地個台度等我地落 order... 仲好熱心話過我地知咩出口最近添...河內火車頭湯粉(生牛肉 牛 牛腩 牛根 牛肉丸 牛柏葉)婆仔食呢個湯粉就係貪佢咩都有可以一次過試晒~ 整碗都唔錯... 牛根整得好淋... 牛柏葉好爽... 食晒成碗好飽...海南雞飯試食左雞兩件... 好滑... 點埋個醬好野味~ 豬頸肉湯河豬頸肉唔會太乾~馬拉盞炒通菜每餐記得盡量食菜~~ 微辣好正~ 咸檸七四個人有三個人都叫咸檸七~ 正~ 岩晒咁熱天氣飲~

河內火車頭湯粉
(生牛肉 牛 牛腩 牛根 牛肉丸 牛柏葉)
婆仔食呢個湯粉就係貪佢咩都有可以一次過試晒~

海南雞飯
試食左雞兩件... 好滑... 點埋個醬好野味~

豬頸肉湯河
豬頸肉唔會太乾~

馬拉盞炒通菜
每餐記得盡量食菜~~ 微辣好正~

咸檸七
四個人有三個人都叫咸檸七~ 正~ 岩晒咁熱天氣飲~

河內火車頭湯粉
豬頸肉湯河
馬拉盞炒通菜
2016-04-29 998 瀏覽
今日來灣仔工作就試試這間,等位等了約15分鐘就可以入去了。餐牌的選擇很多啊!海南雞飯,要雞脾加$3雞很滑,飯很香,有油香但不是很多油的感覺,而且飯很乾,不錯。青咖喱豬頸肉米線,很香,味道不錯,青咖喱還可以,合格的 炒金邊粉不夠酸,而且沒有花生碎,比較遜色,普普通通,沒有驚喜小食叫了通菜通菜很嫩,美味芥蘭老了點,有渣 雞翼是煎的,味道不過不失。整體來說是合格的,但不是很特出。
今日來灣仔工作就試試這間,等位等了約15分鐘就可以入去了。
餐牌的選擇很多啊!
海南雞飯,要雞脾加$3
青咖喱豬頸肉米線,很香,味道不錯,青咖喱還可以,合格的
小食叫了通菜
通菜很嫩,美味

芥蘭老了點,有渣

雞翼是煎的,味道不過不失。

整體來說是合格的,但不是很特出。
2015-11-20 714 瀏覽
一支公出去吃午飯行經謝斐道, 有好多茶餐廳見到呢間裝修OK, 食泰國同越南野, 岩口味就走入去叫左越式香茅豬扒飯等左都一陣先有野食, 斷估係即叫即整, 滿有期待飯到嗯, D 豬扒偏乾身, 碟底仲好多油, 應該岩岩炸完份量OK, 但真係一D 香茅味都無, 似炸豬扒飯多D, 仲要多油餐茶叫凍啡, 普通茶餐廳貨式埋單, 咦 ... 竟然要收加一... 唔係卦 -_- 應該唔會有下次幫襯
一支公出去吃午飯
行經謝斐道, 有好多茶餐廳
見到呢間裝修OK, 食泰國同越南野, 岩口味就走入去

叫左越式香茅豬扒飯
等左都一陣先有野食, 斷估係即叫即整, 滿有期待

飯到
嗯, D 豬扒偏乾身, 碟底仲好多油, 應該岩岩炸完
餐茶叫凍啡, 普通茶餐廳貨式

埋單, 咦 ... 竟然要收加一... 唔係卦 -_-
應該唔會有下次幫襯
2015-11-20