2019-03-26 92 瀏覽
好開心可以喺蕃滿門食到我最鍾意嘅蕃茄因為平時唔算好多地方有得食一場嚟到我梗係揀蕃茄湯底嘅通粉我自己揀咗番茄湯螺絲粉配上牛脷我先試咗一試個湯底番茄味非常出眾,唔會話好甜都唔覺得佢落咗好多味精值得讚讚佢個螺絲粉上面總會有一啲炒蛋炒蛋亦都好滑,感覺非常高分牛脷亦都唔錯,唔會好硬,味道亦都幾好呢一頓嘅午餐果然冇令我失望成個味道酸酸甜甜非常開胃, 而且份量十足食完好滿足

一場嚟到我梗係揀蕃茄湯底嘅通粉
我自己揀咗番茄湯螺絲粉配上牛脷
佢個螺絲粉上面總會有一啲炒蛋炒蛋亦都好滑,感覺非常高分

牛脷亦都唔錯,唔會好硬,味道亦都幾好

2019-03-16 169 瀏覽
今日和朋友在九展聚餐,竟然在食街搵到間焗豬扒飯如果超多人,而且一個霸兩個位,比較難搵位買完餐券等叫攞餐準備開餐番茄味濃郁,食得出添加番茄醬,豬扒多块厚身,一块块切好肉質松軟入味主題系番茄系列
午餐
2019-03-11 114 瀏覽
今日食晏去左九展emax果邊搵下有無好野食,太耐無嚟先知原來二樓有個好大嘅food court, 有好多餐廳,都同樣有好多人。我地有四個人等張枱都等左十分鐘。坐低左就分批出去睇下食咩,行下行下見到呢間蕃滿門,都有好多人排隊買,望真啲,原來食蕃茄湯底嘅!就一於試下佢,我叫左個午餐蕃茄螺絲粉配雞扒加金菇肥牛卷,再配左個凍飲,接近要60蚊。等左5分10分鐘就有啦,個粉大大碗,雞扒都有兩塊,大食嘅朋友唔駛擔心,一定飽。但我揀左微辣湯底,其實都唔微,如果唔係好食得辣嘅朋友就小心啲,食翻原味最穩陣。

2019-03-04
10 分鐘 (堂食)
2019-03-03 118 瀏覽
係九龍灣返工其實食飯選擇唔多,特別返展貿中心哩到,出返去都無左好多時間⏰。平時就經常光顧哩一間蕃滿門,因為選擇多而且份量都ok👌🏻。今次就揀左佢個蕃茄芝士焗豬扒薑飯,再配個女士恩物黑糖薑母茶。佢既焗飯其實我覺得仲好食過佢蕃茄湯麵🍜。好濃既蕃茄醬汁味道同蕃茄肉🍅,豬扒尚算鬆軟但肥肉較多。個薑飯係精髓,有辛香既薑味,同蕃茄味出其咁夾,仲要加埋表層恰到好處既芝士🧀,真係唔錯。至於薑母茶就見到一舊黑糖方塊即沖係水,味道濃烈好滿足🤩。不過要留意既係焗飯會比一般蕃茄系列粉麵等耐啲,要預早少少到如果想食焗飯既朋友。

2019-02-28 128 瀏覽
聽過這家餐廳專門煮蕃茄湯,這天一於來試試。我們一行四人各點了一個餐,分別有鴛鴦焗薑飯,蕃茄湯螺絲粉或意大利麵,配烤牛脷,炸豬排,還有炸豬手。跟餐都有一杯飲品。先試一試湯底,蕃茄味非常濃郁。必須提醒大家的是小辣已經很辣,雖然令湯底更加惹味,怕辣的朋友絕對要小心。我個人比較喜歡配螺絲粉,可以吃的時候比較容易連湯一起喝。湯裡面還有滑溜的炒蛋。肉的份量以豬手來說性價比最高,有兩大件。味道來說則烤牛脷比較好。鴛鴦焗薑飯雖然不是店裡主打的,味道也不錯。
聽過這家餐廳專門煮蕃茄湯,這天一於來試試。

鴛鴦焗薑飯雖然不是店裡主打的,味道也不錯。

2019-02-27 134 瀏覽
今日要去九龍灣emax做野,順便喺度食lynch,emax都有幾多餐廳選擇,今次就選擇咗呢間,因為比佢嘅紅色招牌吸引咗,原來佢係用蕃茄湯做主題,午餐牌都有幾多款選擇我叫咗雞排拼金菇牛肉卷蕃茄湯米線,雞排同金菇牛肉卷都係啱啱煎,仲熱辣辣,米線都幾滑,我覺得個湯先係主角,個湯底好濃郁,有好多蕃茄肉,唔會太酸,好好味

2019-02-26 86 瀏覽
剛好經過這邊,看了整層2樓的餐廳好像蕃滿門最抵食,即管一試!點了這個蕃茄湯加雞肉。蕃茄湯確實好濃郁,而且再配合滑蛋好搭。他的蕃茄湯不只是濃厚的味道,而且有滿滿的蕃茄肉!雞肉也是十分多十分大呢!最後還忍不住喝完整碗蕃茄湯

2019-02-13 129 瀏覽
鍾意食蕃茄面嘅朋友除咗中環店外,九龍灣都有一間。佢都有好多選擇,買完飛自己搵位之後攞個電子機,響就自己出去攞嘢食佢經常滿座,要預咗搭枱。蕃茄湯底足料,唔會水汪汪,食完啲面會令你好想飲埋個湯夠味食咗個泡菜餃子味道都OK!佢有好多其他款任君選擇😬
鍾意食蕃茄面嘅朋友除咗中環店外,九龍灣都有一間。

食咗個泡菜餃子味道都OK!

佢有好多其他款任君選擇😬

2019-01-03 326 瀏覽
-好耐冇食過蕃滿門,今次我就食芝士雞肉意大利粉, 湯底我揀咗微辣既蕃茄湯底。1. 芝士雞肉意大利粉($49): 蕃茄濃湯底果然好出色,冇令我失望。 味道甜甜酸酸,非常開胃。 不過外觀上就冇咁靚,因為佢好似車仔麵咁,將所有材料都擺曬一個大碗度。食得好飽但係大碗好抵食。2. 鮮榨凍檸茶 (加3蚊轉凍飲): 飲落口就知道點解會冇檸檬,因為係用新鮮嘅檸檬汁加咗落去檸茶裏面。________________地址:九龍灣展貿徑1號E-Max國際展貿中心2樓12號舖

________________
地址:九龍灣展貿徑1號E-Max國際展貿中心2樓12號舖
2018-12-27 213 瀏覽
點了煎豬扒同埋蕃茄螺絲粉,豬扒實在係太過油了,油份滲透到豬扒入面,用叉輕輕一碰豬扒既表面,已經看見油份湧出,我只好先把蕃茄通粉食完,再用剩落嚟嘅湯沖洗豬扒表面既油。而豬扒已經沒有豬扒味,但是相當鬆軟,是梳打粉,鬆肉粉的作用。這次我只係食了半塊豬扒,真係食唔到。至於服務方面,店員嘅態度實在好唔友善,可能因為係中午食飯時間,落單嘅時候我只係諗下飲啲乜嘢好。我落單嘅同事已經好唔耐煩咁回應我。典型茶餐廳嘅態度。
煎豬扒
2018-12-27
10 分鐘 (堂食)
2018-12-11 248 瀏覽
第一次食都唔錯鍾意番茄嘅人千祈唔好錯過佢唔算貴 六十幾蚊碗飯勁大 碗湯可以分開上一大碗湯可以當湯飲又得 當湯飯食又得佢個花枝丸超好食 炸雞扒亦都非常之鬆脆 下次睇騷之前又多個選擇
第一次食都唔錯

下次睇騷之前又多個選擇
  • 酥炸雞排
  • 花枝丸
2018-12-04 278 瀏覽
到餐廳買外賣,無餐牌比我,正常直望見店員背脊幅牆的餐牌有乜落乜。點知到我等野食果陣企埋一邊先見到有個stand放埋一邊有餐可以嗌。我問店員有乜分別,店員話無,散嗌貴d囉。就咁同一樣既食物貴左幾十蚊。我問店員有無得轉番係餐,佢話出左無得退。佢話照我意思落order 。咁唯有算啦。事實佢又無錯既。但覺得成件事佢好唔專業。本身一個餐六十幾蚊變左比百幾蚊。食物味道不差,有少少偏鹹。就係咁幾十蚊得罪左個客😂,就算幾好食都好,我都覺得我唔會再幫襯佢了,不愉快感覺大於一切~
2018-12-04
外賣自取
2018-11-23 273 瀏覽
要數蕃茄湯底的味道,相信蕃滿門絕對可以排在香港頭三名。蕃滿門對湯底的用心完全體現係味道上!不但如此,呢間餐廳對於跟餐的小食都十分講究,而價錢更加係平民價,可以說是性價比極高的餐廳,用平價就可以享受到好好味既蕃茄湯麵!而我幾乎每次既餐都會叫蕃茄湯小辣配螺絲粉加燒豬手及炸蝦。不得不說佢既蕃茄湯加辣真係世界級,蕃茄的甜配上辣味,真係味蕾一大享受而我最愛蕃滿門既豬手,一大原因係佢既皮真係脆之餘,仲要次次食都熱辣辣,一直保持水準而佢個芥末蜜糖汁配埋豬手真係好好食,個人甚至認為好食過好多西餐廳既德國炸豬手😂而每次食都覺得份量十足,食親都覺得好滿足,加上佢既價錢好親民,所以我發現左呢間餐廳就一直變左常客
而我幾乎每次既餐都會叫蕃茄湯小辣配螺絲粉加燒豬手及炸蝦。

2018-11-19 174 瀏覽
作為番茄控嘅我,蕃滿門無疑係我的必食飯堂~剛好前幾日放假,就同朋友去Emax睇戲,但睇戲前當然要醫飽個肚先,所以二話不說就拉著朋友去食堂報到!————————🍅蕃茄湯底:蕃茄滑蛋濃湯果然出色😋湯底充滿濃郁嘅蕃茄味,仲有粒粒蕃茄碎,偏甜帶微酸,非常開胃!螺絲粉充份吸收蕃茄精華,配上嫩滑嘅滑蛋,層次更豐富~可惜的是,滑蛋唔夠熱,相信已放左一段時間😕🔹牛腩蕃茄滑蛋螺絲粉👍🏻 $47 📍8.5/10牛腩煮得剛剛好,不會太腍或太老,份量亦好多,俾左幾嚿俾朋友,都仲剩好多!🔸雞軟骨餃子蕃茄滑蛋螺絲粉👎🏻 $47 📍6.5/10朋友叫的雞軟骨餃子,賣相不錯,煎得好靚又香脆~不過味道普通且餡料唔夠新鮮,一食就知係現成的急凍餃子😨加上份量只有三隻,性價比不高!
————————
🍅蕃茄湯底:

🔹牛腩蕃茄滑蛋螺絲粉👍🏻 $47 📍8.5/10
牛腩蕃茄滑蛋螺絲粉

🔸雞軟骨餃子蕃茄滑蛋螺絲粉👎🏻 $47 📍6.5/10
雞軟骨餃子蕃茄滑蛋螺絲粉

題外話/補充資料: 可以「自由選料」,按喜好自選配料及粉/麵/飯;想吃辣的更可點不同辣度,與譚仔有啲似😋另設固定組合及焗烤餐點,食物算多元化~
2018-07-27
牛腩蕃茄滑蛋螺絲粉
2018-11-10 216 瀏覽
呢間蕃茄專門店已經吾係第一次食。佢有好多吾同既餐俾你揀。如果你lunch tume黎食就預左多人。所以每次都會早人地少少去攞位!香脆咸豬手配雞軟骨餃子今日我就食呢個。佢個湯就吾洗講。個咸豬手又係出色既。再加上雞軟骨餃子先55蚊。算係合埋價錢!重點係咩丫?佢仲有芝士粉俾你落真係無得輸。地點吾算方便嫁啦!但起碼對佢其他人分店有信心先!係得呢個大商場,清潔程度都算吾錯嫁啦!Staff都有好多。出餐又快!會再食!
呢間蕃茄專門店已經吾係第一次食。
佢有好多吾同既餐俾你揀。
如果你lunch tume黎食就預左多人。
所以每次都會早人地少少去攞位!

香脆咸豬手配雞軟骨餃子

今日我就食呢個。
佢個湯就吾洗講。個咸豬手又係出色既。
再加上雞軟骨餃子先55蚊。
算係合埋價錢!重點係咩丫?
佢仲有芝士粉俾你落真係無得輸。
地點吾算方便嫁啦!
但起碼對佢其他人分店有信心先!
係得呢個大商場,清潔程度都算吾錯嫁啦!
Staff都有好多。出餐又快!
會再食!