2023-06-30
朋友要見,屋企人更加都要見㗎,已經三個月冇約家姐食飯,知佢今晚冇節目,即刻約家姐收工去元朗食飯。今次想食泰國菜,揀咗呢間「薄荷葉泰國菜」,有朋友之前試過,口碑不差。餐廳位於安康路「元朗劇院」斜對面,設有半露天座位,氣氛不錯。室內以深啡色木枱櫈為主調,再掛上多盞彩色燈籠及富有泰國特色的布藝作品,非常有泰國風情。然後被安排好座位後,店員立即送上有《機前菜》醃青瓜,非常有禮及細心。餐牌選擇繁多。餐廳食物選擇絕對應有盡有,各款泰式沙律、湯、海鮮、經典小菜及小食,都有供應。此外,更有一些時令海鮮及牛肉供應,詳情可以向店員查詢,相信一定選到你喜愛的食物。而星期一至五更有2人及4-6人晚餐供應,性價比更加高。我們選了二人晚市套餐,只需$438,已經有4道菜,先有《甜柚鮮蝦沙律 / 肉碎生菜包(辣)》二選一。我們選了《肉碎生菜包》,因為我們都喜歡食辣,生菜很新鮮,肉碎加入香葉炒香,很開胃而不會太油,十分適合夏天食用。不過個人覺得辣度較微。另有《泰式燒豬脾仔 / 泰式燒牛仔骨》同樣二選一。家姐同我一樣鍾意食牛,尤其牛仔骨肉爽彈而帶少許筋,更有牛香及咬口,配埋餐廳秘製醬汁,更加提升牛仔骨香味。《椒鹽魔鬼魚
《椒鹽魔鬼魚》,原條魔鬼魚,非常鬆脆香口惹味,再配埋兩款特色辣汁及酸辣汁,更加滋味,絕對啱曬送啤酒嘅特色小食。
最後,加埋炒時菜一碟,我們選了《馬拉盞炒通菜》,通菜青嫰,加入馬拉盞炒,嘅咸香又青爽好味。
另外,因為突然好想飲《冬蔭公湯》($108 S / &198 L ),點了一份S , 以瓦煲盛上,很有特色。份量都頗多而且足料。大概每人可以有三碗左右,很抵食。
少少地飲住兩杯《原味1664 》($75) ,家姐就飲《Asahi 》($78)。我們埋單合共$864連加一,價錢尚算合理。而最重要是整體上餐廳食物質素、烹調技術,都令人滿意,而且食物份量亦足,如果想食泰國菜,呢間的確是一個不錯的選擇。