2021-11-10 56 瀏覽
今日慶祝朋友生日 專登搵間特色泰國餐廳同佢食番餐好ge 呢間餐廳係正元朗圖書館對面 好易搵ge呢間餐廳佈置好用心 好靚好有feel d燈飾好岩比我打卡有機前菜呢個前菜好醒胃 青瓜清新好味泰式燒蠔最鍾意食蠔ge我 蠔是必食的 第一次食泰式ge燒蠔 加左酸辣汁 出奇地夾 燒得好香好正 必點!泰式燒豬脾仔豬脾仔細細隻 好cute cute 好香好好味廚師特式蝦醬炒飯呢個炒飯都好有驚喜 首先賣相好靚 上面幾隻好鮮香 個炒飯加左d配菜撈埋食 好正好香好好味薄荷青檸梳打朋友點左青檸梳打 佢話好fresh好清新黑加侖子梳打我特別d 點左黑加侖子 又好好飲wor呢日雖然平日黎 個場都好full下 睇到個menu都仲有好多野想試 一句講晒 下次一定要再黎 haha

呢間餐廳佈置好用心 好靚好有feel d燈飾好岩比我打卡

朋友點左青檸梳打 佢話好fresh好清新

黑加侖子梳打

我特別d 點左黑加侖子 又好好飲wor

2021-11-06 933 瀏覽
又到星期四,最好嘅therapy就係shopping同食嘢。媽咪鍾意食泰菜,就去元朗搵好西。餐廳裝修好用心,有色彩繽紛嘅民族風情吊燈,牆上掛住泰國大象嘅掛布,仲有露天雅座適合啤一啤。二人餐好豐富,有甜柚鮮蝦沙律、泰式燒豬髀仔、椒鹽魔鬼魚同炒時菜。黎得泰國餐廳當然唔少得冬陰功湯同埋沙嗲串燒,所以都額外點咗。沙律主要材料有熟蝦、柚子、芽菜,及洋蔥。鮮甜嘅柚子配埋沙律醋好清新。大推冬陰功湯,用料十足。湯底香濃,帶有少少奶白色。飲落除咗辣味,仲有香茅味、檸檬酸味同埋椰奶味。辣得來唔會太刺激。細嘅冬陰功湯都有好多蘑菇同埋鮮蝦。串燒可以mix唔同肉,點咗雞同豬。兩者中更愛豬,因為豬可以燒到外乾內嫩唔客易,有驚喜。串燒本身有用孜然,額外可以點埋好重花生味嘅沙嗲醬。又係豬!泰式燒豬髀仔四大件,啖啖肉,所以我更鍾意食燒豬髀。豬髀有油脂嘅成份,唔會乾爭爭,肉質一啲都唔會嚡。對上果次食魔鬼魚已經係好耐之前喺泰國食。魔鬼魚脆口,最適合飲啤酒,可惜聽日要返工。魔鬼魚分量有我隻手咁大。面頭鋪滿左色彩繽紛嘅椒,伴隨着少少甜味,有啲似咕嚕肉嗰種汁嘅感覺。魔鬼魚有兩種醬汁,一個係普通泰式酸辣醬,另外一個係辣辣地嘅青指天

甜柚鮮蝦沙律

冬陰功
大推冬陰功湯,用料十足。湯底香濃,帶有少少奶白色。
沙嗲

泰式燒豬髀仔
泰式燒豬髀仔四大件,啖啖肉,所以我更鍾意食燒豬髀。
泰式燒豬髀仔
豬髀有油脂嘅成份,唔會乾爭爭,肉質一啲都唔會嚡。
椒鹽魔鬼魚

面頭鋪滿左色彩繽紛嘅椒,伴隨着少少甜味,有啲似咕嚕肉嗰種汁嘅感覺。魔鬼魚有兩種醬汁,一個係普通泰式酸辣醬,另外一個係辣辣地嘅青指天椒醬。青指天椒醬真心幾辣,呢款醬好特別,第一次嘗試。除咗辣味仲有少少椒嘅香味。
炒時菜

炒時菜係馬拉盞炒通菜,好惹味鹹鹹地,唔鍾意食菜嘅我都一啖接着一啖。食咗咁多肉都係要食啲菜嘅。
薄荷青檸梳打
飲品有薄荷葉青檸梳打,媽咪話飲完之後喉嚨好舒服。

兩個人清晒咁多嘢,好滿足。原來元朗都有咁多好食嘅泰國菜。呢度嘅氣氛好適合黎慶祝特別事情或者TGIF。已經深深愛上咗冬陰功同埋食豬串/ 豬髀,下次一定要再嚟。
2021-11-04
炒時菜
  • 泰式燒豬脾仔
  • 冬陰公湯
2021-11-05 68 瀏覽
都幾難揾,好彩walk-in黎到都仲有位,當晚都唔算太忙,2人位點左生蝦刺身都唔錯,多左份辣椒醬味,醬汁好惹味,泰式金邊粉都唔錯,正常味道,炸蝦餅太大件,有d韌,咬到牙都有d攰,整體食物中上,但當晚向店員問有冇水,對方答冇然後走左,冇比drink list或推介其他飲品,待客態度有改善空間。
2020-11-10
2021-11-05 102 瀏覽
間唔中都會去元朗行吓,因為好多朋友都係住元朗,問吓啲老友元朗有咩好食,佢哋有推薦我呢間薄荷葉泰國菜,地址係元朗安康路,喺運動場,元朗圖書館,元朗劇院附近,所以都好易搵到。去到門口見到都幾特別,好有泰國風味,見到座位嘅空間都好闊落,如果鍾意食煙嘅朋友,我諗坐出邊戶外位會好方便,仲要燈光裝修配搭得好好,俾人一種好舒服嘅感覺,就好似去咗曼谷咁肉碎生菜包 108元新鮮嘅豬肉炒到好香,加少少泰式嘅調味,酸酸辣辣特別開胃,再配上生菜。將生菜包住熱辣辣香噴噴嘅肉碎,一啖咬落去食到好香嘅配料味又多汁又香口嘅肉碎,配搭得啱啱好,正豬頸肉沙律,豬頸肉炒都好香口,咬落去好爽,肉質非常鮮嫩,配上泰式香料,芫荽,加上沙律菜好新鮮,爽口香甜,小小辣,特別開胃明爐燒魚,呢個就係必食嘅推介,一整條烏頭放喺個爐上面,你見到佢條魚上面有好多香料配菜,當個爐開始熱,D水慢慢咁滾,你就可以聞到陣陣嘅香味,魚肉好結實,好鮮味,嫩滑嘅魚肉加上香茅,檸檬,芹菜,味道配搭得好好。正宗嘅泰國風味。食泰國嘢必定要飲返個椰青咁先夠爽。我見到佢都有好多款啤酒,有我最鍾意嘅1664生啤,有原味同埋果味俾你選擇。仲有我最鍾意食嘅泰式生蝦,不過今

肉碎生菜包 108元
正宗嘅泰國風味。
食泰國嘢必定要飲返個椰青咁先夠爽。
我見到佢都有好多款啤酒,有我最鍾意嘅1664生啤,有原味同埋果味俾你選擇。仲有我最鍾意食嘅泰式生蝦,不過今日朋友話唔想食生野,所以冇食到,下次入元朗一定試埋其他菜式
2021-10-31 72 瀏覽
上星期放工後同朋友嚟咗元朗呢間薄荷葉食泰國菜,餐廳都掛咗啲泰國嘅裝飾品。睇吓個餐牌,都幾多選擇,基本泰國餐廳有嘅菜式,呢度都有。我同朋友都係餓底嚟嘅,於是我哋就叫咗個特色菠蘿飯、酸甜魚、六條串燒、茄子同兩個椰青。菠蘿炒飯入面加入左提子乾、腰果、肉鬆、同各類海鮮,非常泰式,基本上加得肉鬆嘅飯都幾好食。而且成筒飯份量非常多,就算我同朋友係餓底都食唔晒呀!抵食!另外,泰式炒茄子夠晒鹹香,加左豆豉,所以食落去有種鹹鮮味,比較重口味。我同朋友都不約而同咁覺得酸甜魚最好食,魚身炸得香脆,淋上咗好似咕嚕肉嘅開胃酸甜汁,非常惹味。就連平時唔鍾意食魚嘅朋友都覺得佢係咁多道菜最好味嘅一道。嚟泰國餐廳點能夠唔飲椰青,清甜!

睇吓個餐牌,都幾多選擇,基本泰國餐廳有嘅菜式,呢度都有。

嚟泰國餐廳點能夠唔飲椰青,清甜!
2021-10-29 50 瀏覽
今日放工係元朗公園附近散步 見有間泰國菜好似唔錯 就入去試吓😆餐廳嘅裝修好有泰國特色😎我地一坐低侍應就上左 有機前菜 $12 我哋點左每次去泰國餐廳都必點嘅 肉碎生菜包 $108 肉碎係有新鮮嘅豬肉去炒出嚟 好有肉汁 食完一舊又一舊🤤仲點咗青咖喱豬配薄餅 $173 佢個薄餅非常鬆軟 好surprise到我地✨ 我哋食完差啲想再encore 青咖喱入面有豬肉 泰式茄子 車厘茄 等等嘅配料 食咗咁多肉梗係要嗌個蔬菜 我哋就嗌咗 馬拉盞炒通菜 $78 鮮味好濃 再叫咗特色菠蘿飯 $128 佢用咗一個好靚嘅木桶去裝住兜炒飯 打卡一流❤️ 入邊有大蝦 魷魚 菠蘿 提子乾 果仁等等因為有啲頸渴所以我哋嗌左 椰青 $50 椰青水好甜 仲有好多果肉👍🏻呢間舖頭食物質素高 又有露天茶座同Bar枱 好有氣氛 好適合一大班人一齊傾偈 又或者情侶來撐枱腳😚 雖然平日晚市過咗八點都好多人幫襯👍🏻

餐廳嘅裝修好有泰國特色😎

我地一坐低侍應就上左 有機前菜 $12

2021-10-26 54 瀏覽
上星期去完打針,見到對面有間泰國餐廳,出面望入去個環境好浪漫🌹又有泰國嘅風情味好想入去試吓一坐低就放低咗前菜,入面有甜甜酸酸嘅青瓜今日見早左收工,所以黎嘆下呢間泰國菜,由餐廳望出去見到好多人都放狗,小朋友在追逐,人流非常多氣氛一流餐廳入面仲播住一些好浪漫嘅歌曲泰式酥炸生蠔$198,都好大隻,非常厚身,上枱嗰陣仲熱辣辣,證明係啱啱新鮮炸好。生蠔炸到金黃色,入口非常之脆,連埋生菜一齊食,不覺得熱氣,而且生蠔本身十分肥美,蠔味甘香濃郁,吃起來外脆內嫩又多汁,不得了。這個泰式肉碎生菜包,好辣呀這個特色生菜包有豬肉、洋蔥和各式調味料,吃一口生菜包辣度相對較強,入面仲有好香濃嘅芫荽味,生菜包上豬肉後,味道對比很強,生菜的清新感與豬肉嘅香辣感混在一起,十分好食。馬拉盞炒通菜,鹹香惹味,馬拉盞鮮香濃郁,而通菜翠綠爽脆又夠清甜,越食越滋味泰式燒豬仔髀,這個非常好吃,甜甜的燒烤味,豬仔髀肉也很嫩,啖啖肉,非常推薦,上面加咗泰式嘅酸辣甜醬這個泰式魔鬼魚,而魔鬼魚表皮炸得金黃鬆脆,內裏肉質嫩滑,脆口之餘又美味非常,正!上面用咗青椒紅椒黃椒作為配搭,好健康入夜之後人流都開始人多,門口都開始要等位,好彩我今日早啲
好想入去試吓
一坐低就放低咗前菜,入面有甜甜酸酸嘅青瓜
今日見早左收工,所以黎嘆下呢間泰國菜,由餐廳望出去
見到好多人都放狗,小朋友在追逐,人流非常多
氣氛一流
餐廳入面仲播住一些好浪漫嘅歌曲

這個泰式肉碎生菜包,好辣呀
這個特色生菜包有豬肉、
洋蔥和各式調味料,

泰式燒豬仔髀,
這個泰式魔鬼魚,
而魔鬼魚表皮炸得金黃鬆脆,
內裏肉質嫩滑,
脆口之餘又美味非常,
正!
上面用咗青椒
紅椒
黃椒
作為配搭,好健康
入夜之後人流都開始人多,門口都開始要等位,好彩我今日早啲嚟
今日叫咗個二人餐+ 一份炸蠔,份量都非常足夠
,大滿足
2021-10-25 530 瀏覽
薄荷葉泰國菜 (元朗)元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖招牌火焰燒雞🐓 $168適合打卡📸 燒雞乾身,本身已經有調味,店家教路,食之前可以撕少少茴香落雞肉上,添加風味,另有附上一碟泰式酸辣醬泰式生蝦刺身🦐 $198 (餐牌無的)餐牌上沒有的~ 由店員推介表示當天剛空運到貨,聽到當然即刻order🤩!蝦肉刺身爽口,肉質有彈性,配上蒜片及特式醬汁(估計是辣椒茄蓉),非常開胃!附上2款泰式醬汁,綠色是泰式青辣椒醬,另一款是泰式甜辣醬,店員提醒食得辣就蘸綠色醬🟢~2款醬汁小妹都蘸咗嚟試,覺得綠色醬味道令生蝦刺身更加醒胃!😽特色菠蘿飯🍍 $128炒飯粒粒分明,炒得乾爽👍🏻食得出以薑黃粉及雞蛋炒成,而且好足料! 有肉鬆、腰果、魷魚圈、菠蘿粒、粟米粒、青豆粒、蘿蔔粒、提子乾、洋蔥粒,仲有2隻蝦仁泰式菠蘿特飲🍍 $35味道有d似羅拔臣啫喱菠蘿味的特飲黑加侖子梳打🍇 $45利賓立提子汁梳打水有機前菜 $12青瓜粒以泰式甜辣醬mixed少量白醋水小評💁🏻‍♀️: 生蝦$198六隻有d超出心中預期價格….不過冇計啦,鬼叫我真係超愛食生蝦刺身咩😋🙈 (生蝦控無誤!🥴)
薄荷葉泰國菜 (元朗)
元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖

招牌火焰燒雞🐓 $168
適合打卡📸 燒雞乾身,本身已經有調味,

泰式生蝦刺身🦐 $198 (餐牌無的)
蝦肉刺身爽口,肉質有彈性,
配上蒜片及特式醬汁(估計是辣椒茄蓉),非常開胃!

特色菠蘿飯🍍 $128
炒飯粒粒分明,炒得乾爽👍🏻

泰式菠蘿特飲🍍 $35

小評💁🏻‍♀️:
2021-10-21
  • 泰式生蝦刺身
2021-10-22 51 瀏覽
早幾日好想食泰國菜,朋友介紹就嚟咗呢間薄荷葉泰國菜,呢間野喺圖書館對面,都幾易搵。裏面好多彩色嘅燈,牆上裝咗個projector,播住外國歌,幾有情調侍應姐姐一嚟就問我地飲啤酒定椰青,我哋就揀咗椰青,椰青水好鮮甜,啲肉易刮,刮出嚟嘅肉都好香我哋要咗個二人套餐加多個菠蘿炒飯開頭會有一碟仔開胃嘅葉青瓜,呢兩碟醬汁係用黎點魔鬼魚呢個係馬拉盞炒通菜,一上枱熱辣辣,好香嘅馬拉盞味,仲有啲肉碎,少少辣呢個係柚子鮮蝦沙律,入邊有有豬肉、芽菜、蘿蔔絲、花生等等因為佢酸酸甜甜,所以都好開胃,同埋好大瞓😂極度推介呢個豬髀仔,好嫩!我覺得時間控制得好好,舊肉冇好大舊肥膏,但亦都唔會鞋,配埋個汁真係好正,我覺得呢個係必食啊其實我之前都未食過魔鬼魚,呢個魔鬼魚揸得好香脆,配埋嗰青汁就10分好食魔鬼魚本身就冇乜肉,但係呢條魚都整得幾好食最後係呢個另外叫嘅菠蘿炒飯,唔好睇佢好似好少,其實兩個人都真係食唔晒,入邊都幾足料,有肉鬆、菠蘿、洋蔥、魷魚圈、仲有幾隻蝦個飯拎出嚟都係熱辣辣,就算就咁食啲飯都會食到有菠蘿香,不過我覺得兩個人就唔係好食得晒,份量適合三至四個人食菅野其實環境都唔錯,幾適合一班朋友嚟食吓嘢傾吓計,對出

我哋要咗個二人套餐加多個菠蘿炒飯

開頭會有一碟仔開胃嘅葉青瓜,呢兩碟醬汁係用黎點魔鬼魚

呢個係柚子鮮蝦沙律,入邊有有豬肉、芽菜、蘿蔔絲、花生等等
因為佢酸酸甜甜,所以都好開胃,同埋好大瞓😂

極度推介呢個豬髀仔,好嫩!

魔鬼魚本身就冇乜肉,但係呢條魚都整得幾好食

菅野其實環境都唔錯,幾適合一班朋友嚟食吓嘢傾吓計,對出仲係一大達空地、氣氛悠閒輕鬆、適合聚會
下次都想來試吓佢哋嘅山下刺身同埋咖喱蟹
  • 馬拉盞炒通菜
  • 甜柚鮮蝦沙律
  • 泰式燒豬脾仔
  • 椒鹽魔鬼魚
2021-10-16 84 瀏覽
平時日頭係安寧路多數食茶記,夜晚經過呢間見到d裝修好chill,細睇先知原來係食泰國嘢,坐戶外對住個大空地,秋風起有微風吹住都好舒服!老闆都好friendly鐘意過黎傾下計😂😂泰式燒豬頸肉🍖次次食泰國嘢必點菜色,正常水準,用嚟送酒一流,驚喜係配搭嘅沙律好好味,又可以解下油膩特色菠蘿飯🍚第一次見菠蘿炒飯唔係用個菠蘿殼裝住,而係用個木桶,所以份量都好大份同埋配料都好足夠,但係個炒飯炒得唔夠乾身,唔知係唔係個木桶焗住定係個飯落得太多水煲,有點失望泰式椒絲炒椰菜苗🥗椰菜苗都係必叫之選,估唔到個椒絲汁都幾嘢耶味,個菜都炒得啱啱好冬陰功湯🥘呢個冬陰功偏酸少少辣,飲得出佢用咗好多好多香茅去煲😂😂😂Draft Beer🍺佢有好多款特色啤酒可以選擇,特色係mint beer,下次再黎可以再試下其他唔同味道
老闆都好friendly鐘意過黎傾下計😂😂

泰式燒豬頸肉🍖

特色菠蘿飯🍚

泰式椒絲炒椰菜苗🥗

冬陰功湯🥘
呢個冬陰功偏酸少少辣,飲得出佢用咗好多好多香茅去煲😂😂😂
Draft Beer🍺
  • 冬陰公湯
2021-10-13 89 瀏覽
為一左慶祝老公生日, 特別揾左呢間超級多,好食評的薄荷葉泰國菜餐廳,原來係酒吧都有feel生蝦刺身,$298貴左D細冬陰公湯,急凍冇頭蝦?湯呢,好咸同MSG重手左黃咖哩軟殼蚧同Roti,好食。炸生蚝,$50一隻好正,吾腥又多汁。侍應姐姐介紹我食,絶對冇介紹錯呢個串燒就麻麻地,炸出嚟,好dry.而且都好夠咸,加左1 shot Gin酒地方不算大,好有Bar feel。裝修好有型好有泰國feel,夠chill二人共食左$1200連加一。
都有feel

生蝦刺身,$298貴左D

細冬陰公湯,急凍冇頭蝦?
湯呢,
好咸同MSG重手左

黃咖哩軟殼蚧同Roti,好食。

炸生蚝,$50一隻
好正,吾腥又多汁。

侍應姐姐介紹我食,
絶對冇介紹錯

呢個串燒就麻麻地,炸出嚟,好dry.而且都好夠咸,

加左1 shot Gin酒

二人共食左$1200連加一。
2021-10-10 49 瀏覽
這間薄荷葉泰國菜餐廳上空掛著的燈飾一下子就吸引了我和朋友的目光,我們不由得興沖沖的走了進去。翻開菜單,都有很多款不同的泰國菜可以選擇,最後我們選擇了明爐酸辣魚 $198+特色菠蘿炒飯 $128+炸蝦餅$88+青咖哩❨豬❩ $118+有機前菜$12+椰青$50。首先是明爐酸辣魚 $198,直接一面開火一面上桌,直接可以食到熱氣騰騰的魚。魚本身應該是是煎過的,食落脆脆地,上面有很多配菜,魚肉和配菜都吸滿湯汁的味道,食到最後仲可以直接飲埋碗湯添!其次是特色菠蘿炒飯 $128,菠蘿+蝦仁+腰果仁+青豆+肉鬆,配料很足,我另外還用青咖哩撈飯,味道簡直一流!之後是炸蝦餅$88,蝦餅肉很是厚實彈牙,大大嚿的,紮實有嚼勁!再黎就是青咖哩❨豬❩ $118,青咖哩味道超好!青咖哩味道超好!青咖哩味道超好!(重要事情說三次[笑哭])這次沒有叫薄餅,如果把薄餅浸入青咖哩之中,應該會超級超級好味!接著是開胃的有機前菜$12和椰青$50,有機前菜酸甜爽口,幾開胃的,可惜份量較少,而椰青都好清甜但有點少貴,不過難得食到一間味道不錯的泰國菜,也就不介意啦!埋單$594(加一),TOTAL=$653.4

埋單$594(加一),TOTAL=$653.4
2021-10-07
2021-10-09 69 瀏覽
📍元朗 -#薄荷葉泰國菜——-招牌火焰燒雞🐓-咸魚炒芥蘭🥗-廚師特色蝦醬炒飯-沙嗲串燒🐓🐂🐖——-招牌火焰燒雞🐓 原隻燒雞 份量啱2-3人share食佢個味道有啲特別似臘腸味 甜甜地🤣可惜火雞肉質唔夠嫩 有啲乾身👉🏻👈🏻-咸魚炒芥蘭🥗炒菜就正常發揮 芥蘭夠爽口😋可惜咸魚味唔夠濃 食落唔夠咸魚香味中意重口味嘅朋友 要考慮下😉-廚師特色蝦醬炒飯呢個炒飯 擺盤好精緻 🤩有啲蝦乾,牛肉粒,青瓜絲,青木瓜絲,洋蔥,辣椒放係旁邊蛋絲上面係魔鬼魚乾 店員叫我哋將魔鬼魚乾搣碎 再撈埋其他配料一齊食其實呢個炒飯 個人覺得係唔錯 😋可惜我嫌蝦醬味唔夠濃😂但好彩撈埋個魔鬼魚乾一齊食 個飯嘅咸味會有所提升可能我口味偏濃 如果蝦醬味夠出 就更加好啦😬-沙嗲串燒🐓🐂🐖佢係豬,牛,雞各兩串 沙嗲汁係另上 佢嘅沙嗲汁係有花生粒同香味唔辣嘅 甜甜地 而豬,牛,雞嘅肉質嫩滑 唔會乾身串燒我推介👍🏻👍🏻👍🏻——
📍元朗

可惜咸魚味唔夠濃 食落唔夠咸魚香味
中意重口味嘅朋友 要考慮下😉

-廚師特色蝦醬炒飯

呢個炒飯 擺盤好精緻 🤩
有啲蝦乾,牛肉粒,青瓜絲,青木瓜絲,洋蔥,辣椒放係旁邊
其實呢個炒飯 個人覺得係唔錯 😋
可惜我嫌蝦醬味唔夠濃😂
但好彩撈埋個魔鬼魚乾一齊食 個飯嘅咸味會有所提升
可能我口味偏濃 如果蝦醬味夠出 就更加好啦😬

-沙嗲串燒🐓🐂🐖

佢係豬,牛,雞各兩串
沙嗲汁係另上 佢嘅沙嗲汁係有花生粒同香味
唔辣嘅 甜甜地 而豬,牛,雞嘅肉質嫩滑 唔會乾身
串燒我推介👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-23
突然好想食d泰國野 過下口癮🤪 簡左位於元朗既薄荷葉🤪🤪去到門口唔洗睇名已經知道自己到左😱 因為成間鋪都好泰😂😂 員工都係泰藉😍😍仲要播緊泰文歌😂😂 我地6:30去到 都可以唔洗等 但一到7:30 pm就開始滿座😋 入面有個勁搶眼既screen 不停播緊泰文歌同Mv 好chilled 好thai 😄😄😄☺️ 置身於Thailand 又點少得Thai Beer and 椰青☺️ 椰青好冰凍鮮甜 岩哂夏天呀❤️❤️ 飲完仲可以瘋狂食椰肉 雙重享受😋馬拉盞通菜係必點嘅泰國菜之一🤪🤪 通菜好爽口醬汁都好重口味 啱晒重口味人之選🤩 到咗我個人超鍾意嘅蝦餅🤪🤪炸到金黃色🥸仲要炸粉好薄 啖啖蝦肉🤪🤪🤪 好食 💜 超厚肉 唔是講笑😄😄 又彈牙! 出色! 叫埋個青咖喱雞 完滿我既心願 睇個樣就知道 泰國香料十足👍🏻👍🏻 好重口味之餘唔會辣✌🏻 適合唔食辣既人士😹 雞肉都好滑身 索哂咖喱味 份量又多✌🏻✌🏻 更加唔小得既薄餅✌🏻✌🏻 新鮮出爐攞上手仲要辣手😂😂😂 但佢overall唔會覺得油林林 厚度好適中 🤪😍 點咖喱食好感動🤩🤩 不得不提~ 餐廳播既泰文歌都幾唔錯😂 你唔會覺得唔慣😂😂😂 仲要MV好多靚仔😄
突然好想食d泰國野 過下口癮🤪 簡左位於元朗既薄荷葉🤪🤪

飲完仲可以瘋狂食椰肉 雙重享受😋

馬拉盞通菜係必點嘅泰國菜之一🤪🤪
通菜好爽口
醬汁都好重口味 啱晒重口味人之選🤩

超厚肉 唔是講笑😄😄 又彈牙! 出色!

叫埋個青咖喱雞 完滿我既心願

員工服務都幾attentive 😊😘

2021-09-30
2021-10-06 40 瀏覽
上次來呢間泰國餐廳係一個冬天嘅晚上,店鋪面向寬闊嘅行人路,店內聽著泰文歌曲,望住出面嘅街燈,仿佛遠離香港,時間就此靜止……天氣慢慢轉涼之際,又令我想再一次光顧呢間餐廳。餐廳門口係一個open area, 方便食客嚮戶外飲野傾計。裡面用咗七彩嘅民族風吊燈做裝飾,亦有好多大象嘅掛畫,充滿泰式風情。食物選擇好多,有泰式小食、沙律、粉麵飯、冬陰功、咖喱、海鮮等等。飲品有好多款啤酒(有泰啤🍻)、梳打、泰式特飲、汽水等等。椒絲炒通菜 ($78)通菜炒得好有鑊氣,咬落爽脆,小小辣好惹味。自家製炸蝦餅($88)蝦餅好大塊,上碟熱辣辣,外層薄脆,裡面厚而且非常彈牙,配埋上面嘅羅勒葉同泰式酸辣醬食仲正。特色菠蘿飯($128)飯嘅份量真係滿滿一桶,入面有魷魚、菠蘿、肉鬆、提子乾同腰果等配料,口感豐富。招牌火焰燒雞($168)燒雞表面有玫瑰酒,店員點火前提醒我地可以影相,即刻影兼錄片,有得食又有得睇,確實好有特色嘅雞皮燒得好脆,而且用左大量泰國香料,聞到都開胃。雞肉比較乾身,可以點泰式醬汁一齊食。椰青($50)大大個,連埋鐵匙羹比客人容易食椰子肉,想得周到可樂($25)以為可樂就係罐裝上桌,估唔到整到好似特飲
天氣慢慢轉涼之際,又令我想再一次光顧呢間餐廳。

椒絲炒通菜 ($78)
通菜炒得好有鑊氣,咬落爽脆,小小辣好惹味。

自家製炸蝦餅($88)

特色菠蘿飯($128)

招牌火焰燒雞($168)

椰青($50)
大大個,連埋鐵匙羹比客人容易食椰子肉,想得周到

可樂($25)
以為可樂就係罐裝上桌,估唔到整到好似特飲咁靚,視角效果滿分

2021-10-05
  • 招牌火焰燒雞