餐廳: 薈景
資訊:

26/11/2022 ( 星期六 )是一個特別的日子,今天總動員一齊去薈景食假日午市自助餐慶祝, 一行二十一人,分開兩枱坐,早了三個月book 了海景,安排坐了最後一區,好似坐在獨立房一樣。今日凍海鮮有龍蝦, 龍蝦鉗,蝦, 青口,螺。 威靈頓牛,豬腩卷,一樣出色,仲有西湯是 龍蝦湯,湯內有龍蝦肉,非常好味,還有中湯,飲了 一碗,都好好飲, 蒜蓉蒸帶子 都好好食,食了兩隻。有印度 咖哩,粥, 细型漢堡包,蒸魚等等。都有好多食物選擇,有刺身和 壽司, 沙律,即場煮的青口等等。甜品都有好多款式, 放在甜品櫃,任點任取, 雪糕movenpick,只有三種味道,比較少,仲有 3 D燒賣 蛋糕,是栗子餡,都好好味。飲品有 紅白餐酒,汽水,啤酒,橙汁,檸檬茶,凍咖啡和熱飲咖啡機。今日 11:45am 可以安排入場,入場後可以先取飲品和影相,這個安排我覺得好滿意,12:00pm 就可以取食物。而且餐廳有3 個鐘頭免費泊車。今天全家人都十分滿意和開心,大家過了一個愉快的週日。
都有好多食物選擇,有刺身壽司, 沙律,即場煮的青口等等。
今天全家人都十分滿意和開心,大家過了一個愉快的週日。

2022-11-26
午餐
紀念日
  • 龍蝦
  • 甜點
2022-11-23 2060 瀏覽
薈景自助餐不嬲都好有人氣,今次終於黎試下佢個自助晚餐😍首先,地點好方便,會展站出黎就係,就算落雨都唔洗擔遮,打8號風球都唔怕,可能可以walk-in 唔洗book位😆環境非常好,去過既自助餐中最正地方又大又企理,樓底高,座位💺夠闊枱與枱之間距離遠,唔會聽到隔離枱講野,情侶黎或一班朋友聚會岩哂自助餐區同用餐區分開,享用緊晚餐既時候唔會人來人往。自助餐區夠哂大,一啲都唔迫,refill速度滿意,唔會話好快無野食頭一轉拎左好受歡迎既凍海鮮🦞味道正常,唔會話有霉嘅感覺,合乎期望呢張係食到8點幾左右,都仲有refill龍蝦、龍蝦鉗壽司、冷盤無論賣相同味道都唔錯甜品曲奇餅🍪最好味。甜度適中,唔會遮蓋朱古力味,一定要食值得一贊係佢所有飲品包括酒係任飲,有日本酒、白酒、紅酒、啤酒、汽水,連capsule咖啡都有,鍾意飲野既人可以盡情飲😙
薈景自助餐不嬲都好有人氣,今次終於黎試下佢個自助晚餐😍

環境非常好,去過既自助餐中最正
地方又大又企理,樓底高,座位💺夠闊

頭一轉拎左好受歡迎既凍海鮮🦞

味道正常,唔會話有霉嘅感覺,合乎期望

呢張係食到8點幾左右,都仲有refill龍蝦、龍蝦鉗

壽司、冷盤無論賣相同味道都唔錯

甜品曲奇餅🍪最好味。甜度適中,唔會遮蓋朱古力味,一定要食

2022-11-02 9739 瀏覽
自助晚餐(折實後$720/位)👻穿著萬聖節相關服飾可享85折優惠🎃主食🍔🍝🍲🍛🍣種類:🐧🐧🐧🐧賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧主食有多國餐點,有中、西、日、泰、印式等等,選擇頗多。當中,除了有常見的凍海鮮、冷盤、切扒類、湯粉麵、刺身等,亦有自助餐少見的食品,例如迷你漢堡、薄餅、炸薯條雞塊等,頗為特別。食品未有刻意採用萬聖節常用菜品「南瓜」作主題,但裝飾極富萬聖節特色,尤其壽司擺盤十分精美。味道方面,凍海鮮、冷盤、刺身新鮮度一般,不過不失。熟食類推介即燒串燒豬肉、雞軟骨,外脆內嫩十分不錯。扒類方面燒烤排骨十分不錯,調味足又不會過韌。餐廳推薦的焦糖鵝肝燉蛋,表面焦糖香脆甜美,配搭內裡鹹味足肝味濃的鵝肝,十分新穎獨特。唯獨鐵皮煎大蝦不推薦,蝦不新鮮有霉味,不理想。甜品🍦🎂🍮🍧🍡種類:🐧🐧🐧🐧賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧甜品種類頗多,有蛋糕、雪糕、迷你撻類、奶凍、啫喱、燉蛋外,更有即製雞蛋仔和梳乎厘提供,十分不錯。甜品配合萬聖節主題造型,個別有些恐怖度高,頗為可怕嚇人。味道方面,高度推薦即製梳乎厘,鬆軟嫩滑,甜度適中,但注意拿取後務必盡快食用,否則會塌陷。即製雞蛋仔亦十分不錯,外脆內軟,不會空心無餡
自助晚餐(折實後$720/位)
👻穿著萬聖節相關服飾可享85折優惠🎃

主食🍔🍝🍲🍛🍣

種類:🐧🐧🐧🐧
賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

主食有多國餐點,有中、西、日、泰、印式等等,選擇頗多。

味道方面,凍海鮮、冷盤、刺身新鮮度一般,不過不失。

熟食類推介即燒串燒豬肉、雞軟骨,外脆內嫩十分不錯。

扒類方面燒烤排骨十分不錯,調味足又不會過韌。

唯獨鐵皮煎大蝦不推薦,蝦不新鮮有霉味,不理想。

甜品🍦🎂🍮🍧🍡

種類:🐧🐧🐧🐧
賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

甜品配合萬聖節主題造型,個別有些恐怖度高,頗為可怕嚇人。

即製雞蛋仔亦十分不錯,外脆內軟,不會空心無餡,蛋味足,必試之選。

餐廳特意響鈴示意客人拿取的「眼球椰汁布甸」,杏霜味濃郁,布甸Q 彈有口感,甜度偏淡,配搭酸溜溜的士多啤梨汁,感覺不太合拍。

飲品:🐧🐧🐧🐧

餐廳設有自助飲品吧,有各式罐裝飲品、咖啡、茶、果汁提供外,更有免費紅酒白酒無限提供,十分不錯。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

酒店與會展相鄰,對出一片維多利亞港,窗口位置座位能盡覽維港美景。

餐廳座位之間間距寬闊,桌面座位闊落舒適。

餐廳以萬聖節作主題裝飾,氣氛十足。

服務:🐧

自助食物補充速度一般,間中會見空盤待填補。

服務員回收餐盤效率略為欠佳,有時餐盤堆積眾多,需要主動請服務員幫忙回收用後餐盤。

慶祝生日本來可獲贈芝士蛋糕乙個,但因為餐廳漏讀訂座信息,導致需要主動詢問了解,最後才獲安排補回。

了解期間,餐廳職員更一度誣衊本人未有留信息表示慶祝生日,需要whatsapp 對證,整個過程令人極度不愉快。

用餐時間:🐧🐧🐧🐧

用餐時間為1830至2130, 3小時的時間還好合適。

🐧❤️結語:食物質素不俗,可惜職員態度應對令人失望,不會再去。
2022-10-30
2022-10-30 4014 瀏覽
今日係我生日記念日,因為網評灣仔薈景Plus嘅buffet好好味,兩個月前已經WhatsApp訂位,當我一入到餐廳嘅時候俾佢入邊嗰個環境吸引咗,有一個無敵大海景1十分開陽,食物區十分寬躺,再加上枱與枱之間非常寬闊。講到今次的主角食物就就更加喜出望外了,驚喜度十足,少有的燒琵琶蝦👍龍蝦、粉絲蒸扇貝、清蒸比目魚、還有甚少見到嘅威靈頓牛柳👏甜品方面琳琅滿目😄另外意想唔到嘅竟然紅白酒、汽水、啤酒飲品全部無限供應😆😆movenpick雪糕任食。其實呢間餐廳由我WhatsApp訂位嗰日開始我都感覺到佢地嘅服務態度非常好👍👍👍我會一定再去🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️
2022-10-30
生日
早前嚟到灣仔會展入面嘅薈景食自助晚餐,呢到場地空間出名寬敞,自助區亦都有超大空間俾食客攞嘢食🤓成人: $758-> $709長者: $658-> $615小童: $458-> $423 (6歲以下免費)⏰用餐時間6:30pm - 9:30pm首先講吓冷盤,呢度壽司設計同擺盤都相當精緻,好似一幅畫咁🥰刺身方面,三文魚,油甘魚魚肉厚切,油脂感重☺️帶子好大粒好厚身,赤蝦都好新鮮冇發霉✌🏻但相比之下凍海鮮就比較失色,長腳蟹比較鹹,肉亦都冇滑溜嘅感覺😕波士頓龍蝦都係偏韌,乾同埋冇乜味☹️反而海蝦大大隻,味道新鮮肉質幾好✌🏻跟住講下熱葷同甜品,新鮮蒸魚係超級好食❗️肉質好嫩滑,真係好似喺酒樓食咁😋仲有蒜蓉粉絲蒸帶子,呢個豉油做得好出眾🌟不過啲帶子就唔算大粒🤔切肉區包括燒牛肉同香草豬腩脆卷,豬腩卷香草味好突出,豬皮幾夠脆,豬肉肥瘦相間好好味🐷燒牛肉我就冇食,但屋企人話係過生同偏韌😕❗️❗️可惜係冇咗我最鍾意食嘅燒羊架🐏跪求佢加返❗️(幾年前嘅生蠔都冇左🥱)仲有鐵板烤大蝦,片皮鴨,牛油煎鱸魚,清酒烤豬肋骨等就中規中矩~跟住甜品有超多款式(起碼有兩個區域都係擺甜品)而且唔係重量不重質,我試
成人: $758-> $709
長者: $658-> $615
小童: $458-> $423 (6歲以下免費)

⏰用餐時間6:30pm - 9:30pm

首先講吓冷盤,呢度壽司設計同擺盤都相當精緻,好似一幅畫咁🥰
波士頓龍蝦都係偏韌,乾同埋冇乜味☹️
反而海蝦大大隻,味道新鮮肉質幾好✌🏻
燒牛肉我就冇食,但屋企人話係過生同偏韌😕
跟住甜品有超多款式(起碼有兩個區域都係擺甜品)而且唔係重量不重質,我試咗好幾款都係精緻得來味道都好出色!😌
焦糖燉蛋,楊枝甘露布甸同芝士餅都好香濃,質地好滑😋
松露朱古力撻🍫表面好脆,入面係偏濃嘅朱古力which is my fav🥰
仲有新鮮即焗梳乎厘,基本上一出就會俾人攞晒❗️
比較創新嘅甜品有開心果泡芙,嵐山咖啡芝士餅,青提子戚風蛋糕,日本焙茶撻,清酒牛奶布甸等,餐廳幾有誠意做好甜品,唔係剩係得一啲好基本嘅款式🌟

最後仲有feature 日本任飲清酒區🍶亦有紅白酒,罐裝汽水,果汁等任飲✌🏻
700蚊黎講,食物款式喺我食過咁多間之中算多,如果凍海鮮做返好啲都值得試嘅🤔如果目標係專食海鮮就唔使考慮喇,但勝在環境舒適寧靜,好啱家庭聚會傾計👨‍👩‍👧‍👧

2022-10-01
  • 甜品
  • 壽司
2022-10-24 2252 瀏覽
今次約咗客戶中午食商務午餐,午餐選擇非常之多,亦都係我最喜愛嘅半自助餐,自助吧有超過20款食物,大部分沙律同湯非常適合健康嘅人,主菜亦有咖哩薄餅,多達八個套餐可以選擇款式非常多,價錢亦都十分優惠,非常超值。主菜方面今次選擇了這裏最有名的咖哩豬,加哩味非常濃郁,甜鹹適中非常適合送飯,五花腩非常香口,但稍嫌比較肥胖,超過50%係肥豬肉,所以愛減肥的人是不太適合。甜品方面,因為而家做緊活動推廣粉紅甜品非常精美味,值得一試,免費嘅雞蛋仔亦都係必食之選,依家已經成為我既飯堂。

一直都有聽聞薈景嘅自助餐係幾出色今日夜晚就去試一試佢,咁啱萬聖節活動,只要有萬聖節嘅服飾或者頭飾都可以有8折,折完都係6百零蚊,Ruby加自助餐嘅價格嚟講都算可以接受🫰🏻✨👉🏻凍盤嘅龍蝦都好大啖肉,不過肉質略嫌小靭唔夠爽,但係都算新鮮!👉🏻對比之下,凍蝦就出色好多!肉質比較彈牙!同埋都比較實,點埋個辣汁真係更加好食!刺身就一般都係油甘魚、八爪魚、三文魚、蝦、帶子。👉🏻覺得最出色嘅係蝦+油甘魚😆🫰🏻蝦係超級鮮甜🫰🏻好似食左6-7隻🫰🏻🫶🏻👉🏻萬聖節關係,壽司都整得好有心機,好應節👉🏻煎鴨肝✨會不斷不斷咁樣推出,所以都唔使話排隊都食到!一咬落去啲汁流晒出嚟🫶🏻fatfat 🥰👉🏻甜品方面,最好食係焦糖燉蛋+玄米茶芝士蛋糕🥰🥰🥰其他萬聖節嘅甜品,個人覺得值得欣賞但係味道就試小小應節就夠😂
一直都有聽聞薈景嘅自助餐係幾出色
今日夜晚就去試一試佢,

刺身就一般都係油甘魚、八爪魚、三文魚、蝦、帶子。

👉🏻萬聖節關係,壽司都整得好有心機,好應節

👉🏻甜品方面,最好食係焦糖燉蛋+玄米茶芝士蛋糕🥰🥰🥰

今日因為與朋友聚餐,所以選擇了薈景的輕怡自助餐。我都係第一次食,環境的確很舒服,座位與座位之間有一定距離。 我們 3 個人給了一張6人枱,第一感覺已經好正,好開心 😁。。。食物方面,湯有兩款,西湯是甘筍湯,中湯是蟲草花栗子湯,兩款湯都很不錯,很好飲,我仲飲咗幾碗😋 麵包方面都有四款,黑炭麵包和芝士麵包都不錯。 沙律方面,慢煮雞肉卷非常好食 😋😀😍,芝士略嫌少選擇,沒有我喜歡的軟芝士 😅。。沙律菜都有幾款,都算足夠 😆😆。。 有些藜麥,中東米等澱粉質類食物,因為我不太喜歡吃碳水化合物,所以沒嘗試 😜。飲品方面,都有多款選擇,有橙汁,茶類,咖啡任飲。 雞蛋仔就簡直是非常好吃啦。。😂😂。 其他甜品都ok。。 相信很快會再去食過。。😁😁。
2022-10-12
2022-10-04 2655 瀏覽
從來未去過香港會議展覽中心食自助餐,聞說週一至週五的自助餐是健康沙律,我和honey都喜歡。沙律的種類很多,有紅菜頭、藜麥、粟米、吞拿魚、雞肉,新鮮的羽衣甘藍、羅馬生菜等等,選擇十分豐富,而且全部非常新鮮!最驚喜的是這裏的麵包很好吃,我們試了各種麵包,有芝士包、芝麻包、豬仔包等,全部做到外皮脆脆,但內裏軟綿綿,食落彈下彈下。麵包的牛油味恰到好處,不會過濃,麵包的質素完全不是一般餐廳所能媲美甜品一份份,甜度適中,味道不錯。來得這裏食自助餐,當然要欣賞一下香港的美景,我們被編配坐在窗邊,可以眺望維港的景色,在這個美景之下享受一個健康的沙律自助餐,十分開心🙂

甜品一份份,甜度適中,味道不錯。

2022-10-03 2130 瀏覽
近期食過質數最好嘅自助餐,龍蝦任攞,長腳蟹有番咁上下,刺身有帶子,赤蝦。熱盤有鐵板炒大蝦,粉絲蒸元貝,蒸魚…..以往食過多次都只限叫一杯飲品,今次有橙汁,檸茶咖啡任飲,仲有汽水啤酒。以往經常為人垢病的甜品,有極大進步,款式多味道好,員工亦非常有禮貌,性價比高冇得輸的自助晚餐。
2022-09-28 2066 瀏覽
好耐無食,極度失望後悔慶祝爸爸生日,平日為方易而去龍蝦勁膠,煎蝦又霉魚生又一般,完全唔值佢價格唔怪得全場只得小貓三兩隻最過分係,餐廳歧視老人家有一樣甜品,本身無定價格,事前從來冇知道自助餐價錢會有野唔包,問員工拎就被一口咬定枱上有牌要like ig,唔like ig唔俾食我枱上面係無牌既,我們同老人家又無ig, 無得食事問餐廳又唔多人,仲要玩歧視,睇下佢點做落去以前成日食,以後唔會再黎,謝謝
好耐無食,極度失望後悔

慶祝爸爸生日,平日為方易而去
龍蝦勁膠,煎蝦又霉
魚生又一般,完全唔值佢價格
唔怪得全場只得小貓三兩隻

最過分係,餐廳歧視老人家
我枱上面係無牌既,我們同老人家又無ig, 無得食

事問餐廳又唔多人,仲要玩歧視,睇下佢點做落去
以前成日食,以後唔會再黎,謝謝

2022-09-23 2448 瀏覽
已經很久沒有去过會展、地鐵開咗會展站、第一次去、開通後方便咗好多。朋友好早已經卜咗位、去到餐廳不大多人、可能平日嘅關係、餐廳都好大、對住海景食野都唔錯🤩湯有兩款、一款羅宋湯、一款中唐排冬瓜湯、味道唔錯、羅宋湯就認真麻麻、味道太酸。沙律菜都好新鮮、有火腿粒/雞粒/波蘿/粟米粒/番茄仔/吞拿魚/長通粉都好多選擇、醬汁都有四種配搭、對於喜欢食沙律嘅人仕、是不錯選擇。甜品系一set 拎、味道都唔錯、另外杏仁糊都滑溜、唔太甜、都OK好味。還好有幾款麫包配餐湯、重有飲品、咖啡、檸檬茶、橙汁、蘋果汁任飲。總括嚟講: 這間餐廳、若果鍾意食沙律嘅人、真係唔錯選擇、若要食主菜、也可以加60元有三種主菜任你選擇。

甜品系一set 拎、味道都唔錯、
另外杏仁糊都滑溜、唔太甜、都OK好味。

2022-09-23
2022-09-15 2501 瀏覽
係某平台見到14:00後有半價$79的buffet,好吸引,就book黎試下!係youtube 見到好多介紹話薈景食物唔錯,lunch buffet 係健康餐 ,多菜少肉為主,所以都好期待有咩食...我去到俾張6人海景枱我,坐得好舒服,一路望住維港景,一路食,好寫意😍😍🤩🤩呢d價錢唔會要求有好款多野食,有大量沙律菜,有麵包,有中西湯2款,有咖啡果汁檸茶,甜品芝麻糊(唔係開粉,芝麻味好香好足料,唔太甜),雞蛋仔好脆有蛋香,細食又鐘意食沙律的朋友,可以來試下...今日埋單$100蚊有找,多謝服務員俾我坐係到慢慢食,冇趕我走!😆😆(2點半後冇食物提供,我拎哂返枱慢慢食ge)

呢d價錢唔會要求有好款多野食,
有大量沙律菜,有麵包,有中西湯2款,有咖啡果汁檸茶,
細食又鐘意食沙律的朋友,可以來試下...

今日埋單$100蚊有找,
多謝服務員俾我坐係到慢慢食,冇趕我走!😆😆
(2點半後冇食物提供,我拎哂返枱慢慢食ge)
健康沙律buffet
健康沙律buffet
2022-09-08 2905 瀏覽
上兩星期8月尾 同咗朋友去食 灣仔會展嘅薈景 餐廳食中午自助餐 ,好多年前都去食過 就麻麻哋 ,今次重新裝修後第一次再去食,今次進步了好多,當然每一間酒店每一樣嘢都唔係十全十美,有好食或者不好食…但今次這個 自助餐,燒牛肉等等都幾好味喺 ,中午自助餐都有任飲紅白酒及飲品,鐵板龍蝦仔 幾好味,凍龍蝦就麻麻哋,魚生可以,所有熱盤都不過不失,龍蝦湯好好味 好少做到外國味道,甜品方面不過不失,侍應執枱好快 ,地方寬闊 ,中午價錢優惠 食嘢個人口味不同 不妨可以試試

食嘢個人口味不同 不妨可以試試
2022-08-28
2 分鐘 (堂食)
2022-09-01 2860 瀏覽
一直都聽講話會展嘅餐廳都好好食 今次有幸朋友仔帶我嚟呢間食個半自助午餐入到餐廳 環境好舒服 對住個海出去拎野都好方便 係正中間位 有沙律吧 茶水同湯 甜品 係兩邊 我哋主菜揀左咸蛋煙肉忌廉汁意粉同西班牙飯 薄餅配咖哩雞 之後就出去拎沙律有三款菜比客人揀 之後嘅配菜多到數唔到牙醬汁都有四款任君選擇 湯有中西兩款 我就揀左蔬菜湯 好濃味好多雜菜🫶🏻 主菜嘅話講番個意粉先咸蛋好多!勁正!意粉軟硬適中 煙肉同忌廉汁永遠都係好朋友西班牙飯好好食 配埋個咖哩雞 好軟身 個薄餅都一絕!凍左都唔會變硬 好軟身 點埋個柚子醬新世界一定會再嚟試埋晚餐! 午餐都可以安歌

入到餐廳 環境好舒服 對住個海

有三款菜比客人揀 之後嘅配菜多到數唔到牙