2014-08-20 2524 瀏覽
二零零四年八月六日話說要在北角討論presentation,三個男孩子經過一連串沉重的考慮後,最終決定去薩莉亞。薩莉亞一向秉承著以廉價的價格提供優質的食品給每一位顧客。每一款菜式定價都在HK$50以下。食店定位在家庭式餐廳的方向,專注於意大利菜式,為大眾提供價廉物美的意式風味。其分店有大約十五間,大多數位於九龍及新界區。租金便宜為薩莉亞保留著以客為本,以優質食材滿足顧客。------------------------------六時三十分,不需等待便可以入坐。店子以簡單的色調,以清新的綠色坐位配上溫暖的黃色牆壁,牆壁上更有幾幅大形畫以作點綴之用。燈光明亮,給顧客帶來舒適的感覺。有研究指出小孩子很喜歡這種色調,因為這兩種顏色都帶出活力的感覺。或許正正因為薩莉亞以家庭為主要服務對象吧~選擇了一個四人卡位,坐位與枱的距離較窄小,對成年人來說或許不太舒適,但小孩子來說剛剛好,不怕離開坐位太遠。我們以火箭般的速度order了兩個意粉,一個飯,一個比薩,以及一個小食。餐廳主要是自助形式,飲品需要自取。另加HK$12(小孩HK$8)便可以無限添飲。5分鐘左右,食物陸陸續續送到。速度好快,全部ord
二零零四年八月六日

5分鐘左右,食物陸陸續續送到。速度好快,全部order的食品不需一會已經全數放置在我們面前。上菜時間太快,不需多想便知道食物很快凍晒。

先試了一下卡邦拿那意大利粉,意粉配上切粒煙肉,黑椒粒,芝士,忌廉汁。入口有種creamy的感覺,但又不會太肥膩,三個男人share好快就清了碟XD
再試下雞肉多莉亞,朋友不吃牛,所以點了雞肉多莉亞。多莉亞主角是大量的芝士,配上少量的飯及肉類。芝士有濃濃的奶香味,雞肉一粒一粒,每一啖飯都可以食到濃濃的奶香味芝士及雞肉
,每人一口,你會覺得太少了XD。對於熱愛米飯的的我,一個人都可以食兩個XD
再試試炸雞,炸醬很少,但吃得出香脆的感覺。每一塊雞球大小剛剛可以一口放入口。配上他他醬,口感一流

再來試試邦哥尼意大利粉,蜆肉份量都足夠,每一隻都有蜆都有蜆肉,不見有殼無肉既情況出現。可惜蕃茄醬水汪汪的,味道很淡,要加大量辣椒仔調味。完全不合格

地中海海鮮比薩:以熱帶風情為主調,厚厚的餅底,配上蝦仁,魷魚及四塊三文魚。味道一般,偏淡,吃不出芝士的濃厚,更吃不出海鮮的鮮味。需要大量芝士粉調味。以這樣的價格算是合理的XD
整體來說,薩莉亞很適合一家大細用餐,雖然味道一般,但勝在選擇多,價錢相宜,對於小孩子來說,能自由配想食的東西,無限飲汽水(父母拖走XD),對他們來說便好幸褔了。
2014-08-06
2014-08-16 1791 瀏覽
水牛芝士pizza 雞肉多利亞蒜蓉包呢間野出名野食平靚正又飽肚既 而我喺眾多美食之中 強烈推薦呢三樣野 首先水牛芝士pizza 呢個看似最普通既pizza 反而係最好食既 因為嗰啲濃厚既芝士味根本係一種享受 其他野加上去係唔同層次既 雞肉多利亞 就係雞肉芝士同茄汁飯 賣相唔太好 但食落回味無窮 最後 八蚊就大大個好香既蒜蓉包 諗落都抵食啦
水牛芝士pizza 雞肉多利亞
蒜蓉包
2014-06-19 2977 瀏覽
係英皇道行,完全無心水食咩,行行下見到薩利亞同大x樂, 諗住是但食一間算,所以就揀左薩利亞蒜蓉包夠脆夠蒜蓉,好食 地中海海鮮焗飯,一食落去,咦!麥當當漢堡包味, 莫非係分子料理 真係成個飯都係漢堡包味,一DD海鮮味都無墨魚汁意粉,得幾條魷魚,成碟就係墨魚汁撈意粉,好左D墨魚汁都算OK

蒜蓉包夠脆夠蒜蓉,好食

真係成個飯都係漢堡包味,一DD海鮮味都無

2014-06-14
2014-06-06 2369 瀏覽
呢間野近年幾多人幫襯,今日一於試下入到去地方都算企理,地方一般乾淨。行過見到每碟都唔算大,咁我一個人就決定叫兩碟啦。白汁菠菜雞肉菠菜同個白汁唔係太配合,菜出水頗多,混左雞肉食入口幾好,不過如果兩個人分量就會覺得幾少。我一個人食完都覺得好似無乜食過野咁。水牛芝士薄餅呢個薄餅就無乜驚喜,芝士無乜味,餅底唔厚唔脆,芝士鋪得都叫厚,煙韌度幾好,但少左蕃茄醬配合始終令個餅差左少少。簡簡單單食完,無加$12叫任飲,可能係無肉無飯意粉落肚,感覺好似仲差少少,但無再加野食就埋單囉
呢間野近年幾多人幫襯,今日一於試下

白汁菠菜雞肉
菠菜雞肉

水牛芝士薄餅
水牛芝士薄餅

2014-06-05
平民意大利餐,正是逛街想不到吃什麼的好去處。水牛芝士薄餅($39) 香味濃郁,pizza上充滿cheese!! 餅底亦鬆化非常。 不過沒有餡料會單調了一點。煙肉菠菜 ($35) 煙肉有數片 但有兩片是過熟 焦黑了菠菜是油菜焯熟的,有稍稍揸乾水份,但有丁點泥味,實要改善。煙肉有點太硬。。。。 鐵板洋葱漢堡扒配薯角($45) 洋葱碎令整道菜生色不少呢。漢堡扒很柔軟呢,又熱辣辣,放進咀裡肉香四射,肉質有彈性! 很好吃。薯角是淋的,不理也罷
平民意大利餐,正是逛街想不到吃什麼的好去處。

水牛芝士薄餅($39)

煙肉菠菜 ($35)
煙肉有數片 但有兩片是過熟 焦黑了
菠菜是油菜焯熟的,有稍稍揸乾水份,但有丁點泥味,實要改善。
煙肉有點太硬。。。。

鐵板洋葱漢堡扒配薯角($45)
2014-05-15
30 分鐘 (堂食)
2014-03-09 4171 瀏覽
三八婦女節要自要與一群三八相聚 ?然也不然。相聚是有但我們卻不曾留意到三八這個節日所以說,巧合倒是份外的奇妙了。原定計劃是到友人家中自制部隊鍋大吃一翻但最終意外更改飯會,轉到殺你啊大涮一頓。是的,殺你啊。我們習慣叫的小名字。很幼稚吧 .......  但我喜歡。經常到訪此店,導致小妹對此地可謂毫無驚喜。習慣的菜單,習慣的點菜,習慣的疾如風的上菜。快,是值得欣賞的。但太刻意卻會對食客造成壓力,不客氣地說,這樣的態度其實不討喜。閒話莫說,起筷吧。甜蝦沙律,$24。這是每到必叫的,是次也不例外。甜蝦依然不少,但份量卻沒有以前的壯觀了。雖然有點可惜,但美味依舊,沙律菜咬下去極是爽脆,更是帶著甜味,明顯是很新鮮的。至於甜蝦蝦味鮮度的確不足,但幾分錢幾分貨,這樣的價錢還要挑剔什麼呢?三文魚沙律,$22。煙三文魚其實不算我的菜,但沒有了凱撒沙律,就只好退而求其次了。煙三文魚份量不多不少,雖然很薄身但不算太細塊,數量亦有四五塊,整體還可以。蒜汁魷魚,$17。絕對的意外之喜!往時一般都是選擇或炸雞翼或炒蜆或田螺或青口,卻從未考慮過點這一道小食。但說不上什麼原因,小妹在掃視菜單時卻突然心有所動,更奇妙的是
三八婦女節要自要與一群三八相聚 ?
然也不然。

相聚是有
但我們卻不曾留意到三八這個節日
所以說,巧合倒是份外的奇妙了。

原定計劃是到友人家中自制部隊鍋大吃一翻
但最終意外更改飯會,轉到殺你啊大涮一頓。

是的,殺你啊。
我們習慣叫的小名字。
很幼稚吧 .......  但我喜歡。

經常到訪此店,導致小妹對此地可謂毫無驚喜。
習慣的菜單,習慣的點菜,習慣的疾如風的上菜。
快,是值得欣賞的。
閒話莫說,起筷吧。
甜蝦沙律
甜蝦沙律,$24。

三文魚沙律
三文魚沙律,$22。

蒜汁魷魚
蒜汁魷魚,$17。

絕對的意外之喜!往時一般都是選擇或炸雞翼或炒蜆或田螺或青口,卻從未考慮過點這一道小食。但說不上什麼原因,小妹在掃視菜單時卻突然心有所動,更奇妙的是當小妹說出口時好友卻不約而同地表示她亦有同樣意欲。衝著這份默契,哪怕是個伏,我們也義無反顧地點了。懷著小忐忑,卻迎來大美味。

很好吃,很鮮甜,很足量。而且一點也沒有當初擔心的過韌,很輕易便能嚼動,絲毫不會為牙齒帶來壓力。
煙肉青醬意粉
煙肉青醬意粉,$26。

青醬是眾人的心頭好,但有些微涼的意粉對味蕾的誘惑力實在是大打折扣。而份量亦是另一個缺陷,大概 只有數叉子的份量實在是小氣了些。
野菌意大利麵
野菌意大利麵,$24。

味道有點偏淡,野菌份量也不多,但勝在經烹調後菇類仍鮮甜多汁。不過重口味的愛好者恐怕需要依賴其他調味品 ( 如芝士粉 ) 來增色了。
青醬卡邦尼意粉
青醬卡邦尼意粉,$26。

又見青醬,但加單的青醬意粉卻比先前的出色多了。溫熱的、軟硬適中的麵條,濃濃的忌廉味,加上雖然細隻但數量不少的蜆肉,可謂大加分。不下數分鐘便被我們徹底瓜分了,份量的確是硬傷 ......  猶有不足啊。
黑椒雞肉薄餅
黑椒雞肉薄餅,$25。

要說是薄餅,不若說是黑椒雞肉包。除了批邊稍脆外,極個薄餅可謂溫暖綿軟。但 ....... 何為薄餅? 只能說,若非必要我也不會惠顧此店的薄餅。
雞肉多利亞
雞肉多利亞,$29。

私以為多利亞是每桌必備的。
多利亞其實即是焗飯,飯量很少但卻有大量芝士。愛芝士的人很難不愛它,而不愛芝士的人大概也不會樂於到訪意式食肆。雞肉切粒但不會太過小巧,配以芝士及些許飯,恰好一口的份量讓人欲罷不能。此類焗飯的飯底不是重點所在,因此只是普通白飯。亮點的芝士偏重奶香味,不走鹹香路線,卻正中小妹下懷。
甜蝦多利亞
甜蝦多利亞,$29。

加單自然不能錯過多利亞,甜蝦是小妹的愛好之一。但在這裡甜蝦卻失去它的作用,只因芝士味太濃厚。對此小妹並不介懷,但也許對於一些食客而言是大忌。單看表面對比先前的多利亞,有些過焦了。但出人意料的,吃起來焦度卻是恰到好處。絲毫沒有焦味卻使表面微脆,極是惹味,因此很快便被一掃而空了。

我想,殺你啊若能維持水準,大概在許多年後仍會是我們的飯堂。
不過客人增多,有了截數時間,使我們不能再一坐便是一個晚上。我們也只好另覓下場了,有點可惜。
2014-03-08
5 分鐘 (堂食)
蒜汁魷魚
雞肉多利亞
甜蝦多利亞
2014-02-26 5430 瀏覽
三人行在北角食乜好? 其實北角有好多好野食, 平有平食, 貴有貴食, 而朋友就揀了這間她認為平、靚、正的食店帶我們來一試。一到達門口就見到長長的人龍, 人龍多到連隔離食店的門口都被佔據了, 真的咁吸引? 真的又平又靚又正? 滿有期待。雖然排隊的人很多, 但等了不久便有位, 皆因這裡服務效率極高, 快下單、快上菜、快執拾, 其實我不太喜歡這情況, 所有食物一次過上枱, 未吃得切已涼了, 趕趕急急吃一頓晚餐, 美食是應該慢慢享受才對!環境地方頗大, 枱子的數量不少, 有卡位亦有兩人座位。環境光猛, 內裏設計以白色為主, 牆上有一幅大畫。其中一邊設飲品區, 供購買任飲的客人自行添飲。每張枱牆邊都安裝了一個呼叫器, 只要客人按一下, 服務員自然便會前來協助, 頗方便的設備。服務各服務員都忙過不停, 在店內左穿右插。他們快下單、快上菜、快執拾, 樣樣都快, 務求客人盡快吃完可給枱子另一些客人。雖然他們都忙得要命, 但都很有禮貌回答我們的提問, 不錯!食物Menu色彩繽紛, 配有大大的食物相片, 更能吸引客人。這裏食物的選擇頗多, 有沙律類、小食類、pizza類、意粉類、飯類、湯類和扒類, 還有任
食物
Menu色彩繽紛, 配有大大的食物相片, 更能吸引客人。這裏食物的選擇頗多, 有沙律類、小食類、pizza類、意粉類、飯類、湯類和扒類, 還有任添的飲品。
特別一提是想不到這裏用來盛載食物的碟子都很美, 歐陸色彩的花紋, 如享用英式下午茶所用的餐碟一般。
我們三人點了以下的食物, 份量剛好:
1) 中華海草 ($9)- 細細碟, 爽口但味道一般。入口時超級冰凍, 仍有一點冰雪!
中華海草
2) 甜蝦沙律 ($24)- 一堆細細粒的蝦仔放在沙律菜上, 份量不少。沙律菜爽口清新; 蝦仔肉嫩, 拌上份量恰當的沙律醬, 帶有微酸, 挺不錯!
甜蝦沙律
3) 煙肉菠蘿薄餅 ($29)- 麵包底鬆軟, 上面舖了芝士、微酸的菠蘿和鹹鹹香香的煙肉。芝士的份量不足, 拉開時沒有一絲絲的芝士, 亦欠芝士的香濃, 而所混入的醬汁亦不多, 整體味道馬馬。
煙肉菠蘿薄餅
4) 蒜蓉法包 ($8)- 外層烤至香脆, 內裏既温暖亦超級鬆軟。面層塗上香濃的蒜茸牛油, 還灑上一些香草, 雖然吃時感到過油, 但真的香脆美味, 正!
蒜蓉法包
5) 意大利菜湯 ($9)- 用了不少款式的雜菜煮成, 湯料份量充足, 但味道不算濃郁, 帶有點微酸, 是一款較清淡的雜菜湯。
意大利菜湯
6) 辣味雞翼4隻 ($16)- 本人對雞翼不太喜歡, 故沒有試吃!
辣味雞翼
7) 菠菜三文魚意粉 ($29)- 醬汁份量比較少, 亦不creamy, 故意粉比較乾身, 而軟硬亦一般, 較為硬身。煙三文魚份量不算少, 但略為過鹹; 菠菜則清新幼嫩, 滿有新鮮的菠菜香。
菠菜三文魚意粉
8) 任飲吧餐 ($12)- 友人飲了汽水和美綠, 表示美綠的味道很淡, 有點似水!

總括而言, 環境寬敞, 坐得舒適; 服務有禮, 效率很高; 食物質素一般, 但價錢的確相當化算。
2014-02-22
20 分鐘 (堂食)
蒜蓉法包
2013-10-27 2408 瀏覽
其實已經不止第一次係薩莉亞食飯,成日都黎原因因為佢價錢平,上菜快,食物又唔差,當然平有平食就唔好要求服務喇!今次lunch左右時間黎食,有set lunch,包埋野飲任飲,仲平過之前@_@點左雞肉多利亞,carbonara,煙肉菠蘿pizza同埋雞翼~埋單$108,3個人食~~pizza批底都幾厚=p普普通通啦~carbonara今次煮得稀左小小,唔夠creamy@__@雞肉多利亞始終都係我最愛~~奶味極重...drink bar有汽水,茶,咖啡,朱古力等等供應,自助出去慢慢揀~不過佢d杯真係要慎選,可能係機洗關係洗完就即刻拎出黎~試過係熱杯有條菜係到= =到底邊到走條菜出黎..?唔知= =
當然平有平食就唔好要求服務喇!

pizza批底都幾厚=p普普通通啦~
雞肉多利亞始終都係我最愛~~奶味極重...

到底邊到走條菜出黎..?唔知= =

老細成日同我講話呢間餐廳真係好抵, 佢同佢老婆每次去唔洗$200就可以食到好飽, 今日我終於有時間同男友去試下啦, 我地去到六點鐘左右, 仲有好多位, 係門口望好似普通西餐廳咁, 門口個接侍員真係好有禮貌同勁好笑容, 佢安排左我地入座之後, 我地就睇下有乜食啦, 打開本MENU見到D野食真係勁平, 我地就叫左以下四款食物, 同埋JOIN左佢既任飲飲品($12一位): 任飲飲品包括, 汽水, 咖啡, 茶, 朱古力同埋美祿, 我揀左美祿, 因為好耐無飲過啦, 而男友揀左佢最鐘意既汽水頭盤我地揀左沙津, 甜蝦味道怪怪地, 不過D沙津醬幾好味, 評分小食我地揀左呢個雞翼, 辣辣地, 咬落去都幾JUICY, 評分主菜揀左呢個比薩, 雖然只係得芝士, 但真係幾好味, D芝士咬落去一絲絲架, 評分最後一道菜係意粉, D海鮮就麻麻地, 不過個意粉幾好, 唔會太淋, D汁都OK既, 評分食左咁多樣野埋單只係$122, 連加一都唔駛, 真係超抵, 而且D野食上得勁快, 坐底直至埋單走人都唔駛45分鐘, 走個時已經好多人等位啦, 好彩我地早D黎
甜蝦沙津 $24
辣味雞翼 $16
水牛芝士比薩 $29
番茄海鮮意大利粉 $29

2013-10-24
辣味雞翼 $16
水牛芝士比薩 $29
2013-10-07 1396 瀏覽
咁岩肥媽係北角,收工後順路去join佢一齊晚飯。之前黎過呢間餐廳一次,今次係第二次。成日都見到好多人排隊,可能因為價錢大眾化的緣故。七點到達,唔駛等位就入得。點左蒜蓉包、雜菌pizza、雜菌意大利粉同肉醬意大利粉。野食好快就黎齊。蒜蓉包:表面香脆,內裡軟,蒜香味夠。雜菌pizza:味道普通,蘑菇pizza一個,有d似超市急凍pizza feel。忌廉雜菌意大利粉:忌廉味淡同"希",蘑菇意粉一個,意粉好腍,要落黑椒吊味。肉醬意大利粉:肉醬味淡,意粉好腍呢度價錢非常大眾化,意粉份量唔會好細,所以亦唔會要求有好出眾既味道,一切普普通通。
咁岩肥媽係北角,收工後順路去join佢一齊晚飯。

蒜蓉包:表面香脆,內裡軟,蒜香味夠。
肉醬意大利粉:肉醬味淡,意粉好腍

2013-09-06 1333 瀏覽
北角實在有太多好食肆,除了王記豬骨粥,阿鴻小吃都是令人食指大動的好地方。今次去了位於新都城大廈的薩莉亞,由於定價相宜,的確吸引了一班街坊,生意都不俗。菠菜煙肉香蒜辣汁意大利粉份量不多,意粉煮得太腍,相信是要遷就香港人口味吧!其實不談這個,既有蒜香,又有煙肉的惹味,味道不錯。至於田園雜菌PIZZA又是細餅底,但烤得稍微過火,表面有少許焦,雜菌味都給蓋過,失手之作。看看餐牌,還有不少值得一試。
2013-08-30 1250 瀏覽
今次係北角新都城食呢間Saizeriya, 算係第2次食, 食完同上次的評語一樣,抵! 非常抵!果晚我地點左4個菜, 蒜蓉焗青口, 辣味雞翼, 卡邦尼意粉, 焗飯辣味雞翼, 少少辣, 作為餐前小吃非常開胃 唔知係咪太多客, d芝士粉仲堆埋一舊, 而意粉亦未係太熟, 有d生生硬硬的感覺蒜蓉焗青口, 夠香, 青口幾大隻 最後係焗飯, 又熱又陪濃芝士味, 非常不錯!總結: 雖然每碟份量唔算特別多, 食物亦唔係超班的水平, 但以咁既價錢係舒適既環境食到以上質量的食物就非常超值啦! 難怪佢長期都有人龍排緊隊..

辣味雞翼, 少少辣, 作為餐前小吃非常開胃
卡邦尼意粉
蒜蓉焗青口, 夠香, 青口幾大隻
蒜蓉焗青口
最後係焗飯, 又熱又陪濃芝士味, 非常不錯!
焗飯

2013-08-10
10 分鐘 (堂食)
蒜蓉焗青口
焗飯
一直都是這間平民餐廳的常客一心想著很久沒來便趁假期來這裡下午茶結果令人十分失望首先是待應帶入座的時候指了我們去一張很污糟的檯上面除了有意粉的醬汁, pizza碎之外, 還有黑色一撻撻像煙灰一樣的東西我們要求換檯, 待應卻擺出一臉不滿的樣子此外餐廳提供的餐具和杯都是有需要自行抹過/清洗過才使用到我們點餐的時候, 按鐘多次都沒有人幫忙只見我們檯的no.在顯示器中不斷被取消, 但仍然沒有人幫忙直至我們要舉手示意, 才能夠點餐但待應的嘴臉還是令人很不舒服, 像全世界都得罪了他一樣我們點了一個卡邦尼意粉結果上了一個黑椒卡邦尼意粉, 我們詢問有關情況, 待應卻carefree的告訴我們「我們的食譜卡邦尼意粉是有加黑椒的」 然後轉頭就走(但我食過好多次都未試過有黑椒)最後這餐下午茶在不快中渡過對這間餐廳很失望, 再平價的餐廳也不容許有這樣的服務態度!
一直都是這間平民餐廳的常客

一心想著很久沒來便趁假期來這裡下午茶

結果令人十分失望

首先是待應帶入座的時候指了我們去一張很污糟的檯

我們要求換檯, 待應卻擺出一臉不滿的樣子

此外餐廳提供的餐具和杯都是有需要自行抹過/清洗過才使用

到我們點餐的時候, 按鐘多次都沒有人幫忙

只見我們檯的no.在顯示器中不斷被取消, 但仍然沒有人幫忙

直至我們要舉手示意, 才能夠點餐

但待應的嘴臉還是令人很不舒服, 像全世界都得罪了他一樣

我們點了一個卡邦尼意粉

結果上了一個黑椒卡邦尼意粉,

我們詢問有關情況, 待應卻carefree的告訴我們

「我們的食譜卡邦尼意粉是有加黑椒的」 然後轉頭就走

(但我食過好多次都未試過有黑椒)

最後這餐下午茶在不快中渡過

對這間餐廳很失望, 再平價的餐廳也不容許有這樣的服務態度!
2013-08-18
2013-08-10 752 瀏覽
星期六下午正在思考往哪裡吃午餐,男友指指每天路過都會見到的大招牌,就走去看看。看看餐牌,嘩,在這個時勢,真的是平到笑,正在懷疑唔荒好,卻又見店內坐滿客,於是我們就走去試個究竟。 餐牌上的選擇很多,圖也拍得很精美(就像不少日式西餐廳的presentation),掙扎一輪,點了這些:辣味雞翼 ($30/8隻)看到不少客人都點了這味,也覺得雞翼怎樣整都應該不會難吃(係,我們一路都對此店的食物抱著懷疑的心態),所以也就點了這個小吃。上枱的時候當然沒有圖片般擺放精緻,但每隻都居然是漲卜卜好飽滿的樣子,而且炸得金黃。試一口,是剛剛炸起的,熱騰騰,稍嫌沒有辣味,但味道是對辦的。意式黑椒汁牛扒 ($48)一看樣子已經不討好,就只是薄薄的一片牛扒,肉質堅韌,黑椒汁水汪汪,伴菜也是淡茂茂的樣子,老外男友當然覺得好難吃,但$48罷了,叫做有塊肉過你吃囉!蕃茄海鮮意大利粉 ($29)小小青口兩隻、幾條幼幼魷魚鬚、一點腥味 、一些番茄,意大利粉煮得軟趴趴的,醬汁混了太多水,水汪汪之餘味道也不夠。都是那一句,二十多元一碟意粉, 你expect d 乜?水牛芝士pizza ($29)前兩味不好吃,男友再點了一個 M

辣味雞翼
($30/8隻)

意式黑椒汁牛扒
($48)
意式黑椒汁牛扒

蕃茄海鮮意大利粉
($29)
番茄海鮮意粉

($29)
水牛芝士pizza
前兩味不好吃,男友再點了一個 Margherita Pizza,也就是只有番茄醬和厚厚的mozerella芝士。可能這個不須要甚麼調味,只要焗熱就成,而送到來的時候也是熱辣辣,充滿芝士香。當然不是正宗,但當是番茄芝士厚多士吃也不錯。

另外,凡點了主菜加$12就可以到自助水吧無限添引各式汽水咖啡茶,這招令小朋友最開心。

整體來說,這裡的食物質素雖然很一般,但價錢比大X樂等快餐店還要平,提供的也是小朋友、年輕人喜歡的食物,也難怪它常常人頭湧湧。對於一般收入的家庭,平平地吃個日式意大利菜,滿足一家大小的肚皮,其實也是一個好主意哦!
2013-08-03
2013-08-07 417 瀏覽
已經黎過無數禁多次,,終於決定要寫翻個食評至得!!!每次黎到餐廳門口都係好多人等緊位,,但可能我地早去,,等左15分鐘就有位啦,,,我地一行4人安排'楚'卡位,,方便傾計,,,,唔錯每位顧客係自助'針水'形式嫁,,每人12蚊就可以任飲嫁啦!!根本上有5款汽水,,5款熱飲同幾款茶包任均選擇但記得抺下個杯,,,因為唔乾淨嫁囉!!!呢間餐廳出名d野都係平價之選,,,我地4個決定唔飽唔走,,,哈哈!!按鐘點餐,,,waitress服務態度夠快有禮貌!!!menu可以收係枱下面個櫃子,,,善用空間放野食,,,唔錯!!我地首先點左3個沙律,,,呢道ge沙律醬係秘制wor,,,可以另外買嫁!!!分別係甜蝦沙律 蝦好細好細,,,分量大概有20隻左右,,,食落冇咩蝦味三文魚沙律 四塊三文魚超薄海草細切沙律 海草甜酸味挺開胃的...整體蔬菜新鮮爽口,,配上酸酸ge沙律醬,,,Again Please!!!我地仲點左幾個小食'煙'三文魚 普通小食,,但幾好味!!!仲有呢個芝士煙肉焗薯角每塊薯角充滿濃濃芝士味~~~配上細細塊咸煙肉送酒超正!!!!另外仲有呢個熱烘烘ge蒜蓉焗田螺其實夾集左洋蔥同大量蒜泥,,,但
已經黎過無數禁多次,,終於決定要寫翻個食評至得!!!

我地一行4人安排'楚'卡位,,方便傾計,,,,唔錯

根本上有5款汽水,,5款熱飲同幾款茶包任均選擇

但記得抺下個杯,,,因為唔乾淨嫁囉!!!

分別係甜蝦沙律
蝦好細好細,,,分量大概有20隻左右,,,食落冇咩蝦味
三文魚沙律
四塊三文魚超薄
海草細切沙律
海草甜酸味挺開胃的...

我地仲點左幾個小食
'煙'三文魚
普通小食,,但幾好味!!!
仲有呢個芝士煙肉焗薯角

每塊薯角充滿濃濃芝士味~~~配上細細塊咸煙肉
送酒超正!!!!
另外仲有呢個熱烘烘ge蒜蓉焗田螺

其實夾集左洋蔥同大量蒜泥,,,但食落都係冇雪味加冇田螺味!!!!
朋友至愛洋蔥蒜蓉焗青口

鐵板上,,,,好似係他他醬,,,一個人'KO'曬作碟都冇問題!!!!
另外仲點左8隻辣味雞翼
冇雪味,,,正丫

至於主菜我地點左水牛芝士pizza
29蚊有8"....算係好平嫁啦
上碟前已經切好6塊...方便一拎就得啦!!!!
批底唔算太厚,,,,厚厚ge水牛芝士唔太咸
另外仲有必點ge雞肉多利亞
即係白汁雞肉焗飯,,,又係熱烘烘上枱,,!!!
成個飯超juice,,,雞肉焗到有少少微脆,,,成個飯簡直係冇得頂丫!!!
食到最後,,,見到Dreyers雪糕做緊買2送一,,即刻每隻味點一件先

但己經冇左之前個隻藍梅味同開心果味lu

係禁食食食每人都係100蚊都唔洗,,,算得上係超值又好食嫁!!!
2013-08-03