2010-06-27 13 瀏覽
見到openrice這兒有咁多好評,so就特地坐車車去食個LUNCH試下~一入到去,都唔係好多人,環境都幾好…佢LUNCH係去到3:00pm,我地去到果陣已經2:40pm,但好肚餓,so都係食LUNCH算啦~~地中海海鮮PIZZA$32好食~~但唔係Pizza HUt果隻feel,但真係幾好食,個pizza餅底好簿,好似餅乾咁。Pizza有4片三文魚、墨魚、4隻蝦,2個人就剛剛夠食墨汁意粉 $26食完之後D牙黑晒! 好食~~ 但係D墨魚就真係幾少,得D細細的"so"蒜容焗田螺 $20這個就一般啦…冇話好驚喜…見openrice 話好食,試完先知唔太驚喜…同埋真係好多油同好HOT,小心燙口~邦哥尼蜆鐵板煮 $16一般啦~有D蜆就幾甜,但有D就煮到好乾~ D 蜆肉真係好細粒…但係要讚嫁係每粒蜆都係有肉,唔會話有D得個殼冇肉海鮮焗飯 $28好食~有2隻青口,D飯好香口,但有少少飯焦~~我覺得個Drink bar真係唔係好低,得D汽水、coffee、tea…冇咩特別。同埋最多都係飲到2杯就會飽,但又要$12一位,唔低呀~~D 待應D服務幾好,好好禮貌~冇加一,D正價food都好平,環境又好,仲

一入到去,都唔係好多人,環境都幾好…

Pizza有4片三文魚、墨魚、4隻蝦,2個人就剛剛夠食

蒜容焗田螺 $20
同埋真係好多油同好HOT,小心燙口~

邦哥尼蜆鐵板煮 $16
但係要讚嫁係每粒蜆都係有肉,唔會話有D得個殼冇肉

海鮮焗飯 $28
好食~有2隻青口,D飯好香口,但有少少飯焦~~

D 待應D服務幾好,好好禮貌~
冇加一,D正價food都好平,環境又好,仲要2個人食到勁飽
  • 墨汁意粉
  • 海鮮焗飯
  • 地中海海鮮PIZZA
2010-06-26 17 瀏覽
試過坑口分店,,十分滿意得知原来荃灣都有,,特來一試,,真系好多人喔@@ 甜蝦沙律,,個樣好似好靚咁,,但d蝦系急凍既,,肉質超酶><" 個汁又怪怪地味,,,好難食><""" 超超超後悔+掃興!!!!牛肉pizza,,ok,,好多芝士,,但系太油啦,,同埋痴得制,,好難分開,, 不過個底做得幾好,,好過某d pizza專門店xD 漢堡,,好味=] 肉鬆軟,,一d都唔"鞋",,味道濃郁,,唔錯 只系個太陽蛋過熟,,總的來說,,個沙律真系好差好差,,我以後都唔會喺度叫沙律,,好難食><"
試過坑口分店,,十分滿意
得知原来荃灣都有,,特來一試,,
真系好多人喔@@

不過個底做得幾好,,好過某d pizza專門店xD

只系個太陽蛋過熟,,

2010-06-25
2010-06-25 11 瀏覽
聽過好多次呢間野終於同朋友仔去O左食~去到大概晚上9點人不算太多等了大概5分鐘就可以入去因為佢地肚餓好快就點好喇芝士PIZZA $2X普通....好似OK D PIZZA咁~卡邦尼意粉$2X份量少...而且汁稀味啖墨綠意粉$26個汁好少....個樣好似食垃圾咁...味道都係一般唔記得咩意大利飯$2X全張木台覺得最難食O既野!因為D汁好似人地O個D即沖湯O既味==焗田螺$2X即整~熱騰騰~OK啦~雞翼X8X2 $30/8隻最好食O既野....所以叫O左兩次!真係抵又好味O既~提拉米蘇 $15就是$15的質素....很硬的...結論:應該唔會再想食每人$5X但係就好似唔知自己食O左D乜咁==
聽過好多次呢間野
終於同朋友仔去O左食~

去到大概晚上9點
人不算太多
等了大概5分鐘就可以入去

因為佢地肚餓好快就點好喇
芝士PIZZA $2X
普通....好似OK D PIZZA咁~
卡邦尼意粉$2X
份量少...而且汁稀味啖
墨綠意粉$26
個汁好少....個樣好似食垃圾咁...味道都係一般
唔記得咩意大利飯$2X
全張木台覺得最難食O既野!
因為D汁好似人地O個D即沖湯O既味==
焗田螺$2X
即整~熱騰騰~OK啦~
雞翼X8X2 $30/8隻
最好食O既野....所以叫O左兩次!
真係抵又好味O既~
提拉米蘇 $15
就是$15的質素....很硬的...

結論:應該唔會再想食
每人$5X
但係就好似唔知自己食O左D乜咁==

2010-06-24
  • 辣味雞翼
2010-06-24 17 瀏覽
6點幾去到唔洗等位..7點d人開始係咁入黎d野食上得好快!!先講個沙律,d菜幾新鮮,個汁都好味,仲幾夠汁添意大利包好軟,可以一試pizza無咩特別,可以揀既款式唔多,同個包既質感係一樣的雞翼好味..同pizza hxx好似!不過就平d..好抵!下次去要再食個意粉味道幾好..不過d魷魚好(un)..食左1..2舊就放棄總括黎講,,呢個價錢值得再去!!
6點幾去到唔洗等位..7點d人開始係咁入黎
d野食上得好快!!
先講個沙律,d菜幾新鮮,個汁都好味,仲幾夠汁添
意大利包好軟,可以一試
pizza無咩特別,可以揀既款式唔多,同個包既質感係一樣的
總括黎講,,呢個價錢值得再去!!
一般,無特別
似pizza hxx果d,所以好好味=)
好好味!!!必食!!!!
2010-06-24
似pizza hxx果d,所以好好味=)
好好味!!!必食!!!!
  • 墨汁意粉
  • 雞翼
今日帶媽咪去呢間餐廳食晚飯,因為見到下午茶去到六點, 所以五點幾入佐去.嗌佐兩個下午茶,價錢包埋drink bar.幾抵.煙肉菠羅pizza(~$25) 芝士分量岩岩好,吾錯.鮮蝦魷魚蕃茄意大利飯(~25)d汁好開胃,蝦都幾多鐵板燒牛扒($39)淋佐d汁好似無淋過咁..無味..海鮮蕃茄意粉($24)d汁小佐d,淡佐小小, 加返芝士粉就ok.都吾錯媽咪第一次黎..都覺得呢間吾錯,d野食既價錢都平,good~
今日帶媽咪去呢間餐廳食晚飯,
因為見到下午茶去到六點, 所以五點幾入佐去.

嗌佐兩個下午茶,價錢包埋drink bar.幾抵.
煙肉菠羅pizza(~$25) 芝士分量岩岩好,吾錯.
鮮蝦魷魚蕃茄意大利飯(~25)d汁好開胃,蝦都幾多

鐵板燒牛扒($39)淋佐d汁好似無淋過咁..無味..

媽咪第一次黎..都覺得呢間吾錯,
d野食既價錢都平,good~
2010-06-23
2010-06-15 7 瀏覽
之前一直聽老公說這間吃意粉的很抵吃,十分推介所以在上星期六就帶了我來試一下老公說過他上次跟朋友來排隊排了一小時多, 為免排隊,所以這次我們六點就已到門外.太好了, 只有4-5張枱坐了人還沒到晚飯時間吧坐下看一看餐牌, 食品種類主要是沙律、小食、意粉、飯、薄餅、肉排(鐵板上)、甜品每個種類有數款款式, 全部都是$20-30, 感覺真的很便宜!!飲品方面設有自助式"drink bar" 每位$12自行出去drink bar選擇喜歡的飲品, 都是汽水, 咖啡, 奶茶那些, 可以自由添飲最後我們決定叫了:Glazed Escargots (蒜蓉焗田螺) $20Spinach Gratin (芝士焗菠菜) $20Spicy Sausage (辣味香腸pizza) $28Mushrooms & Cream Risotto (好像叫野菌意大利飯?我忘了) $22 田螺很多蒜蓉, 我覺很香, 味道也很好, 而且上菜時是剛出爐, 有""吱吱""的聲音 芝士焗菠菜很好吃, 是想像以外的事呢!!! 菠菜很幼細(可能是菜苗?) 配上焗了芝士跟白汁, 很香很滑, 十分推介大家一嘗 香腸pizza我只覺一般 意
之前一直聽老公說這間吃意粉的很抵吃,十分推介
所以在上星期六就帶了我來試一下

老公說過他上次跟朋友來排隊排了一小時多, 為免排隊,
所以這次我們六點就已到門外.
太好了, 只有4-5張枱坐了人
還沒到晚飯時間吧

飲品方面設有自助式"drink bar" 每位$12
自行出去drink bar選擇喜歡的飲品,
都是汽水, 咖啡, 奶茶那些, 可以自由添飲

最後我們決定叫了:
Glazed Escargots (蒜蓉焗田螺) $20
Spinach Gratin (芝士焗菠菜) $20
Spicy Sausage (辣味香腸pizza) $28

香腸pizza我只覺一般
意大利飯跟riso的差不多

總括來說以這個價錢能有以上的質素真是十分合理
可以一去再去!!
而且很適合一大班朋友一同前來, 可以一次過試多種款式嘛

到我們結帳時((才7點)), 外面已一堆人在等了, 慶幸我們早了過來=]
2010-06-12
2010-06-11 39 瀏覽
到荃灣中國染廠大廈揾食,唔打唔撞,到saizeriya,價錢與茶餐廳相約,但環境則唔錯.食物質素一般,以價論物,幾好,而且加$12可以任飲.唔錯.2個人食左$72.食品有雞翼,海鮮pizza及吞拿魚意粉.
食物質素一般,以價論物,幾好,而且加$12可以任飲.唔錯.
2個人食左$72.食品有雞翼,海鮮pizza及吞拿魚意粉.
2010-06-09
2010-06-08 9 瀏覽
男友話好想去 "Saizeriya Italian Restaurant" . 所以我地就去咗荃灣果間食地中海海鮮 Pizza $30 - 真係好正. 啲 pizza 唔會太硬. 阿拉比提吞那魚辣汁意大利粉 $26 - 呢個粉辣辣地. 好野味. good 米蘭風味肉醬多利亞焗飯 $22 - 好 juice. 食到 lam lam 脷 蒜蓉焗田螺 $20 - 我冇食, 男友話唔錯. 幾好味...辣味雞翼 $20 - 雞翼好入味.又辣辣地, 好好味 意大利芝士鐵板燒雞 $32 - 呢個就一般. 冇咩野驚喜

辣味雞翼 $20 - 雞翼好入味.又辣辣地, 好好味

意大利芝士鐵板燒雞
  • PIZZA
  • 雞翼
2010-06-06 18 瀏覽
昨天,有緣去到荃灣,於是便嘗嘗這間排隊店。從8:00拿飛等到9:05分,足足一個小時。入到去真的比價錢嚇倒了~真的很平。叫了三道菜吞拿魚沙律 - 味道不錯~沙律很好味,可惜吞拿魚有點太咸米蘭風味肉醬多利亞長通粉 - ................卡邦尼亞意粉 - 味道普通食物質素的確比其他快餐店差...加上要等這麼久,不值得再去,寧願食大家樂。
昨天,有緣去到荃灣,於是便嘗嘗這間排隊店。
從8:00拿飛等到9:05分,足足一個小時。
入到去真的比價錢嚇倒了~真的很平。
叫了三道菜

吞拿魚沙律 - 味道不錯~沙律很好味,可惜吞拿魚有點太咸
卡邦尼亞意粉 - 味道普通

吞拿魚沙律
米蘭風味肉醬多利亞長通粉
卡邦尼亞意粉
2010-06-05
2010-05-19 80 瀏覽
So I decided I would try this place after I moved to Discovery Park. Many times, I had seen crowds waiting outside to be seated for dinner, so i figured it couldn't be bad.When I went, I was initially pleased by the drink bar and the free refills but the menu didn't have many things to tempt me. I decided to try something I hadn't seen before - the doria. What the heck is that? It's supposed to be a milk-based risotto but it tasted strange and like nothing I have ever seen in an Italian rest

When I went, I was initially pleased by the drink bar and the free refills but the menu didn't have many things to tempt me. I decided to try something I hadn't seen before - the doria. What the heck is that? It's supposed to be a milk-based risotto but it tasted strange and like nothing I have ever seen in an Italian restaurant. Maybe I haven't been to that many Japanese-Italian restaurants, but if they're like this, I might not want to.
2010-04-20
2010-05-16 8 瀏覽
不久前已經想嚟呢間試試, 但係找不到, 死心不息再到荃灣, 之前睇定晒地圖, 先至搵到時間六點半, 還早, 所以一去到就有位兩個人, 每人叫咗一個湯, 意大利包, 一個pizza同埋一個意粉, 加埋兩位任飲的飲品意大利包: 揀咗芝士($12)同埋香蒜($11), 幾特別, 好煙靱, 但係兩個味道分別不太大湯: 海鮮周打&粟米忌廉, 冇咩特別, 普普通的的如罐頭湯牛肉pizza($30): ok喎, 足料, 而且個皮好鬆軟, 夠芝士, 細細個兩個人食啱啱好忌廉磨菇意粉($26): 正常, 可以一試唯任飲選擇不多, 都係汽水茶包之類, 想要凍啡凍茶, 好唔好飲就靠自己手勢....因為全都是自助的

時間六點半, 還早, 所以一去到就有位

湯: 海鮮周打&粟米忌廉, 冇咩特別, 普普通的的如罐頭湯
忌廉磨菇意粉($26): 正常, 可以一試

意大利包
牛肉pizza
2010-04-17
意大利包
牛肉pizza
  • Pizza
某天在網上看到不少人介紹這間便宜又好吃的意大利菜於是便和主人來試一下,這裡的位置比較隱敝要不是看到介紹相信很難會知道這裡有食肆的來到門口,見到不少客人在等位卻看不到有服務生,我們就在 counter 前等後來看到有客人在 waiting list 上自己寫名才知道連登記也是自助式...當有位時,服務生就會出來根據 waiting list 叫名Picture北海甜蝦沙律 (Northern Shrimp Salad) $28它用薩莉亞特製沙律醬 (Saizeriya Dressing) 千島風味製作的我個人覺得和普通千島醬差不多的,而蝦還有點雪藏味不過蔬菜就很新鮮~Picture香辣腸 (Grilled Spicy Sausage) $20Picture蒜蓉焗田螺(Glazed Escargots) $20盛載田螺的碟子滿有趣,不過這個賣相和 menu 相差很遠喎蒜蓉味很重,味道不錯,只是田螺還有沙...不合格 =-=Picture辣味雞翼 (Grilled Spicy Chicken) $20是否排列得很可愛呢?! 其實是主人排的,因它排得很馬虎 ~__~它是用烤焗制的,很香口但味
某天在網上看到不少人介紹這間便宜又好吃的意大利菜
於是便和主人來試一下,這裡的位置比較隱敝
要不是看到介紹相信很難會知道這裡有食肆的

來到門口,見到不少客人在等位
卻看不到有服務生,我們就在 counter 前等
後來看到有客人在 waiting list 上自己寫名
才知道連登記也是自助式...

Picture
我個人覺得和普通千島醬差不多的,而蝦還有點雪藏味
不過蔬菜就很新鮮~

蒜蓉焗田螺(Glazed Escargots) $20
盛載田螺的碟子滿有趣,不過這個賣相和 menu 相差很遠喎
蒜蓉味很重,味道不錯,只是田螺還有沙...不合格 =-=

Picture
它是用烤焗制的,很香口
但味道似乎不夠辣,有點失望

Picture
雞肉多利亞焗飯 (Doria with Chicken) $24
這個白汁充滿牛奶的濃香,很好吃
只是....

Picture
它的份量奇小...
碟子又細又淺,難怪只售 $24

朱古力蛋糕 (Chocolate Cake) $15
同樣也是細細件,不過味道很好

Picture
除了等位、埋單是自助,就連飲品也是自助
原以為會好似別家自助沙律般,點了後服務生會送上杯子
可是,杯子也是自己去飲品吧取的 ~____~

Picture
飲品吧,各式汽水、茶包、咖啡和水

這間餐廳很有趣,亦不太習慣
除了帶位、點餐、送餐和付款外,什麼也是自助
自己去登記取位、自己去斟水、自己去斟飲品
整間樓面沒有幾多個職員...
可能是因為大部份是自助,它也沒有收 "加一服務費"

不過,飲品吧的自由度超高
會不會有客人沒有點飲品卻去拿飲品呢~?! (迷)

此次消費:$140/2位

more posts: http://happyj229.mysinablog.com
2009-10-23
  • 辣味雞翼
2010-05-13 8 瀏覽
想試好耐喇,但諗起要排成個鐘就的唔起心肝去食,終於搵日同男朋友早d去咗荃灣分店,sat六點幾,等咗一陣有位。好多嘢都想試,不過兩個人食唔到咁多,叫咗︰粟米忌廉湯($12) - 仲諗住會係罐頭湯,點知又唔係喎,都幾濃,甜甜地,ok牛肉漢堡扒PIZZA $30) - 咁多人讚,當然要試吓,不過有d失望,味道一般,個底超油,油到嚇死人米蘭風味肉醬多利亞焗飯($22) - 個醬汁味道好特別,好creamy,唔錯辣香腸($20) - 五條細細條,味道普通,唔特別飲品任飲($13) - 平時任飲一定要成枱一齊加,哩度好好,竟然可以唔洗,抵讚難得嚟到,想試埋意大利包&意粉,不過已經好飽喇,唯有下次,雖然食物無想像中咁好,不過咁0既價錢咁0既質素,唔洗加一,真係好抵食

好多嘢都想試,不過兩個人食唔到咁多,叫咗︰
辣香腸($20) - 五條細細條,味道普通,唔特別

米蘭風味肉醬多利亞焗飯
之前同朋友去隔壁餐廳食飯發現呢間咁多人排隊, 所以就約埋朋友黎試試點知. . . 好失望囉 雖然平啫, 但係水準都唔可以咁咖~大X 樂, 大X活啲水準都好過佢8點黎到,, 排左半個鐘左右啦見其他枱啲野食都係幾細碟, 所以2個人點左4樣野蒜蓉焗田螺 --- 少少偏咸, 但已經係成餐最好味白汁焗菠菜 --- 啲白汁完全無味!! 啲菠菜同白烚無分別墨魚汁海鮮意大利飯 --- 好明顯只係用普通米去整, 加多少少汁就叫做意大利飯... 偏偏個墨魚汁又無咩味芝士煙三文魚意粉 --- 呢碟尚可接受, 雖然都係無咩味, 不過至少個意粉無煮到"林"晒由於啲野食真係太淡, 所以結果全部都要狂加芝士粉 . . .碟碟都變晒雪山我平食野好少落芝士粉, 但今次真係無計, 唔落唔得!真係唔明點解可以有咁多笑 . . .絕對唔會再去
點知. . . 好失望囉

雖然平啫, 但係水準都唔可以咁咖~
大X 樂, 大X活啲水準都好過佢

8點黎到,, 排左半個鐘左右啦
見其他枱啲野食都係幾細碟, 所以2個人點左4樣野
蒜蓉焗田螺 --- 少少偏咸, 但已經係成餐最好味
白汁焗菠菜 --- 啲白汁完全無味!! 啲菠菜同白烚無分別

碟碟都變晒雪山
我平食野好少落芝士粉, 但今次真係無計, 唔落唔得!
真係唔明點解可以有咁多笑 . . .
絕對唔會再去
得個焗田螺食得下 :(
2010-04-23
2010-05-01 21 瀏覽
諗住同女朋友去食對面岸個間﹐ 點知去到排隊。跟住就入左尼間。叫左個意粉﹐ 望落去都可以﹐ 不過份量好少。點知﹐ 意粉超多水﹐ 完全同HOME MADE 無分別。可樂任飲最爽!!! 其他野食都麻痲地。

可樂任飲最爽!!! 其他野食都麻痲地。