2023-09-14 255 瀏覽
唔知係老闆娘定收銀 一個人 但都好好服務 我一個人 入去是但坐 當時入一枱既客未走 我坐近門口(小店來得幾張枱)但入面客一走 佢就埋黎話(等我執埋枱就坐入去啦)Great 我心一下暖 我就係鍾意小店有人情味 之後我叫幾次單都好開心 住兩年先第一次入去幫襯 早知早啲入去試最大錯誤 以前都唔知 佢有生蠔食
唔知係老闆娘定收銀
最大錯誤 以前都唔知 佢有生蠔食
2023-03-26 373 瀏覽
店名: 薯粉家 地址: 旺角快富街37號地下B舖旺角站B2出口,行3分鐘環境: 3.5/5價錢:4/5味道: 4/5呢間小店座位就唔算多,不過menu吸引,各種款式嘅嘢食都有,價錢亦唔貴,好適合當宵夜🙈美味酸辣粉+通菜❤️❤️$33@1碗+$10其實唔太食得出有酸同辣味,不過薯粉好煙韌,有幫佢加翻啲分🙈加左通菜感覺有啲口感🤣台式魯肉飯❤️❤️$30@1碗同台式小店嘅就無得比了,無個啲咁正宗,亦主要係瘦肉碎,無咩肥肉🥲不過好在好大碗,女仔食一碗都會飽🫢芝士煙肉薯條🧀🥓❤️❤️❤️❤️$35,雖然個名係薯條,但其實係薯角黎芝士值得一讚,唔係溝出黎嘅芝士汁,係真係溶左嘅芝士黎🤩但煙肉就得幾舊,唔算多燒豬仔脾❤️$28@1隻 (2隻起)肉質偏韌,唔知係咪燒得太乾,食落無咩味,只係食緊一隻好硬嘅豬脾28蚊黎講,完全唔值得🤧😵‍💫燒茄子🍆❤️❤️❤️❤️❤️$38@1份可以揀加辣粉,不過我哋無加,就咁蒜蓉燒已經好夠味,燒得啱啱好,入面嘅肉偏軟身,配上上面滿滿嘅蒜蓉,好惹味🤤燒韭菜❤️❤️❤️❤️❤️$15@1串 (2串起)韭菜燒到啱啱好,上面少少硬,下面嘅葉好淋,食落好香孜然粉嘅味得黎,又唔會好似出面嘅咁,得個咸字,值得encore😈
店名: 薯粉家

美味酸辣粉+通菜❤️❤️
$33@1碗+$10

台式魯肉飯❤️❤️
$30@1碗
不過好在好大碗,女仔食一碗都會飽🫢

芝士煙肉薯條🧀🥓❤️❤️❤️❤️
$35,
雖然個名係薯條,但其實係薯角黎

燒豬仔脾❤️
$28@1隻 (2隻起)

燒茄子🍆❤️❤️❤️❤️❤️
$38@1份

燒韭菜❤️❤️❤️❤️❤️
$15@1串 (2串起)

#stitchfoodie旺角 #stitchfoodie油麻地

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
2023-03-25
今日食咗薯粉家嘅招牌薯粉家加太陽蛋,依然係好味嘅老友記!😋以前中學嘅時候就成日食,而家都仲係好鍾意佢哋嘅薯粉。薯粉好有嚼勁,唔會太過腍身,配上啲蔬菜同太陽蛋,味道好香濃。佢哋嘅醬汁同調味都好啱啱好,唔會太鹹或者太甜,好順口。👍太陽蛋煮得啱啱好,蛋黃好鮮美,蛋白唔會太老,口感好恰到好處。加上啲薯粉,真係好飽肚啊!份量方面都啱啱好,啲薯粉同啲蔬菜份量啱啱好,太陽蛋份量啱啱好,唔會太多或者太少,好啱啱好。👌不過,今次去咗薯粉家,發現佢哋嘅環境改善咗好多,仲多咗啲座位,而且整體裝修都更加現代化同舒適。😍總括一句,薯粉家嘅薯粉家加太陽蛋係依然係一道好好味又飽肚嘅美食,加上佢嘅改善又增加咗用餐舒適度,令人一試難忘!我會俾佢4.5顆星評分!⭐️⭐️⭐️⭐️✨
今日食咗薯粉家嘅招牌薯粉家加太陽蛋,依然係好味嘅老友記!😋
自從搬離左旺角就無食過,咁啱今日經過就諗住買黎食,因為以前試過都ok。首先,今晚天氣係幾大風下。我同男朋友二人落完單買左碗酸辣粉就諗住坐喺店入面等外賣,見到剛好有一張空枱,諗住有客入黎就讓番個位比人。點知收銀啊姐一句唔好意思都無:「你哋出面等啊。」 聽到已經都算,你覺得咁樣係阻你做生意,但我都買左碗麵其實,唔好意思都無句。最嬲係,番到屋企打開碗麵,個麵就喺面,加左$15嘅鴨血喺底。我唔知佢係特登咁做定點,加埋啲湯(分左湯)入去食食下先知出事。加$15嘅鴨紅我完全無見過完整一塊,全部碎容容,全部得一節手指至一節半手指咁大塊仲要薄片。離曬譜,小到我食左5舊都唔知有無,我以為自己眼花,但撈咗幾次個湯底應該都係冇晒鴨血。打開門你咁樣做生意,以後都唔會食!個湯仲有勁酸

最嬲係,

打開門你咁樣做生意,以後都唔會食!個湯仲有勁酸
外賣自取
本身係見到Foodie 社交媒體網站個食評,先諗住比次機會試吓小店,點知一試就中晒伏👎🤣酸辣粉 - 揀咗中小辣,剩係得酸味,唔知佢落咗幾多酸,一上碗粉,隔離兩個啱坐底嘅妹妹即刻出門口走人😂,應該係聞到浸酸味就知咩料😂。碗粉完全冇辣味,真係唔知自己食緊啲乜上湯牛油湯薯粉 - 牛油湯等於清水+油,無味㗎,飄浮喺湯入面嘅薄切廚師腸真係好九唔搭八,小學生煮飯嘅搭配黎😂香蒜肥牛焗金菇 - 黐線,上嗰份係肥牛白烚金菇嚟喎,焗金菇會有湯?😊 擺入口完全冇味,同自己用滾水白烚冇分別串燒 - 強制要每樣都最少叫兩串,叫嗰刻係覺得可以理解嘅。上到枱明晒啦,正常一串嘅份量,分開兩串上,咁咪可以賺多你一倍價錢👍 老細的確係生財有道嘅😀 味道尚算可以,但份量係好少加一服務費 - 明嘅,出咗雙糧俾職員,當然係要係羊毛出在羊身上,menu完全無寫明,職員完全冇講定,就咁偷雞貼張紙喺收銀枱度,埋單嗰陣就話要收加一,你哋真係識玩😋總結:唔好再喺度呃錢啦 🙏

總結:唔好再喺度呃錢啦 🙏
2023-01-25
2021-04-09 912 瀏覽
每次出旺角必去嘅老地方今日3人行可以點多幾款小食食我點了個新款嘢:牛丸麵+魯旦+大腸+金錢肚湯底好好味配搭大腸&金錢肚一流朋友仔都點了個新款推介鴨血米線+煎旦+大腸+金錢肚,佢都話好好味、好正仲有每次都必點燒生蠔🦪、燒扇貝、燒蝦、燒牛舌、燒雪花牛粒、燒雞軟骨、燒豬頸肉串燒、菜類就點了秘製通菜、手拍青瓜、仲有燒茄子🍆仲有我至愛嘅司奄&醬油生蝦(海鮮控嘅我薯粉家真係我首選嘅餐廳)因為限聚令關係10點我哋就要走人but 大家都食得超滿足
每次出旺角必去嘅老地方
今日3人行可以點多幾款小食食

我點了個新款嘢:牛丸麵+魯旦+大腸+金錢肚
湯底好好味配搭大腸&金錢肚一流

仲有我至愛嘅司奄&醬油生蝦

(海鮮控嘅我薯粉家真係我首選嘅餐廳)

因為限聚令關係10點我哋就要走人but 大家都食得超滿足
2021-04-08
  • 燒生蠔、燒扇貝、生蝦、司奄、燒牛舌
2020-10-18 849 瀏覽
#fafafoodblog #fafafoodblog旺角 #fafafoodblog四川菜🍴美味酸辣粉 30 蚊有10 種辣 🌶️點左 第4 級小大辣小大辣既辣度都 ok高 用左魔鬼椒整 所以係拮拮辣嗰種感覺 個湯底係酸辣 但後面帶有少少酸 有葱花 榨菜 碗豆 幾有口感 薯粉比較粗身爽滑 🌶️ 幾吸汁 唔錯🍴芝士蘑菇薯條 35 蚊🥔🍄芝士好多 比較香滑但味道唔濃 蘑菇好爽滑 juicy .菇同芝士完全鋪住哂焗薯 薯仔夠哂熱辣辣 口感比較粉身 🥔好食🍴鐵板雞翼 28 蚊6 隻 🐥雞翼係6 隻 但其實係 6 個3 隻 個麻辣粉味唔錯 雞翼整得幾惹味 如果大隻 d更好👍🏻#芝士 #蘑菇 #薯條 #雞翼 #酸辣 #薯粉 Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#薯粉家 旺角快富街 37 號地下~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #faf

🍴芝士蘑菇薯條 35 蚊🥔🍄

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#薯粉家
旺角快富街 37 號地下
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2020-10-18
由讀小學開始媽咪帶我過來食後已上呢度嘅酸辣粉,媽咪超鐘意食薯粉,我哋住旺角好多年了,到我而家出來做野每次食酸辣粉都係來呢度我哋同呢度嘅事頭超熟因爲呢度係我哋一家&我d豬朋狗友嘅飯堂but 半年前搬左屋已經有一段時間冇來了今日過來老板娘竟然仲一眼就認到我超開心同佢吹左一輪水後點我最愛嘅酸辣粉仲有燒生蠔健康嘅菜菜(燒娃娃菜、韭菜、涼拌青瓜)仲有必食嘅串燒&鐵板雞亦已經有一段時間冇來仲係keep 住呢個味道事頭你哋要繼續努力💪我出來旺角一定要過來搵你哋⋯d酸辣粉吖~~~
由讀小學開始媽咪帶我過來食後已
上呢度嘅酸辣粉
,媽咪超鐘意食薯粉
,我哋住旺角好多年了
,到我而家出來做野每次食酸辣粉都係來呢度
我哋同呢度嘅事頭超熟
因爲呢度係我哋一家&我d豬朋狗友嘅飯堂
but 半年前搬左屋已經有一段時間冇來了
今日過來老板娘竟然仲一眼就認到我
超開心
同佢吹左一輪水後點我最愛嘅酸辣粉
仲有燒生蠔
健康嘅菜菜(燒娃娃菜、韭菜、涼拌青瓜)
仲有必食嘅串燒&鐵板雞亦
已經有一段時間冇來仲係keep 住呢個味道
事頭你哋要繼續努力💪我出來旺角一定要過來搵你哋⋯d酸辣粉吖
~~~
2019-05-31
酸辣粉、燒生蠔、串燒、雞亦、燒娃娃菜
  • 酸辣粉、燒生蠔、串燒、雞亦、涼拌青瓜
2019-05-30 580 瀏覽
好少系香港搵到夠辣夠味既串燒店而且佢既辣系比平時d辣系仲勁平時食開中辣 系依間只接受到小辣佢個青瓜,酸辣粉同蠔系我每次都會必點既食物酸辣粉同平時既重慶酸辣粉吾同佢冇咁油 但佢本身自己既秘製辣椒系令到碗粉好香
好少系香港搵到夠辣夠味既串燒店
而且佢既辣系比平時d辣系仲勁
平時食開中辣 系依間只接受到小辣
佢個青瓜,酸辣粉同蠔系我每次都會必點既食物
酸辣粉同平時既重慶酸辣粉吾同
佢冇咁油 但佢本身自己既秘製辣椒系令到碗粉好香
2019-05-12 540 瀏覽
地點並唔起眼,位置於橫街小巷,環境普通,地方淺窄,約十多個位,坐得有點壓迫感本人都頗為喜歡食薯粉,所以抱住一試心態,睇完個Menu,我覺得似賣串燒係主題,多過賣薯粉,點咗一個酸辣薯粉,朋友想叫中辣,個侍應話好辣吖,你食過未?食唔食得辣吖?講到好似真係好辣咁,唯有叫個小辣,點知比想像&預期既失望,碗麵細碗度,食2啖都冇,而唔食得辣既我,只係覺得鹹一點辣味都冇,而我就叫咗個芝士撈薯粉,不過感覺唔係好match,另外叫咗兩個小食,味道都係一般,而且侍應態度亦非常差,落單並唔係企係客人面前,而係遠距離叫個客人大嗌出黎,衞生亦大開眼界,地下有垃圾唔係執起或者掃走,竟然係用腳踢出街,只此一次,竟然食唔飽,仲要去麥記補飛
本人都頗為喜歡食薯粉,所以抱住一試心態,
睇完個Menu,我覺得似賣串燒係主題,多過賣薯粉,

2019-04-08 382 瀏覽
嚟親薯粉家,都總會食個鮮辣食完總會胃痛😂如果食譚仔特辣都覺得辣既,建議唔好挑戰鮮辣佢個薯粉,鮮辣辣度,好刺激好好食!想要d餸可以另外配小食,串燒。今次叫咗個韭菜鴨血唔錯!
嚟親薯粉家,都總會食個鮮辣
食完總會胃痛😂

如果食譚仔特辣都覺得辣既,建議唔好挑戰鮮辣

佢個薯粉,鮮辣辣度,好刺激好好食!
想要d餸可以另外配小食,串燒。

今次叫咗個韭菜鴨血
唔錯!
2019-01-01 340 瀏覽
下班没地方去,很晚了,一点,发现这家小店开到五点就去了,位置还好,旺角b2过来不远,位置很不舒服,太小了,分量比较少,什么葱豆腐,炸过的很好吃,机翼也ok,蛏子一只68略贵了,别的味道也还行,卤肉饭完全肉泥,没卖相
2018-10-03 297 瀏覽
前排朋友失戀,連續幾晚帶佢去食宵夜,佢又想飲下野傾下野,我地又唔想去酒吧之類,其中一晚就去左呢間✌🏻呢度嘅食物全部都好平,應該咁講,宵夜來講算係幾平,佢呢度有串燒,有撈麵食,又有啤酒飲,我哋全部都有叫🤣🤣朋友叫咗個芝士撈麵,加一支啤酒,我就叫咗雞軟骨串燒,雞翼同埋芝士薯角!因為地方唔係好大,但係坐滿晒人,有時仲要等位添🙈 所以有時都覺得有少少焗,但係食物質素都唔錯👍🏻👍🏻朋友嘅撈麵就heavy 左少少,不過佢好足料,芝士好多,撈麵食好滋味,但係夜晚食就好guilty😂我最鍾意就係雞翼同埋雞軟骨串燒,佢嘅調味粉好好食,睇落去會好辣,但係食落一啲都唔辣!雞翼係半邊,因為佢切開咗方便食,超細心😍 至於芝士薯角就麻麻哋,應該下次唔會再叫🤣

2017-12-24 608 瀏覽
旺角很多餐廳都會通宵營業,但卻很少有多款不同種類食物及酒水提供,因此這間是不錯的選擇。宵夜時分可以在這裡看電視、跟朋友聊天甚至飲酒。每次過來都很喜歡點一至兩款主食:酸辣粉、滷肉飯、薯粉、芝士撈麵或焗薯等,然後再要些串燒或小食等。這裡也有燒生蠔、扇貝等海鮮,還可按個人喜好加芝士😋我是一名芝士控,但總感覺一口芝士太over,所以喜歡吃芝士魚餅👍🏿翠玉瓜、雞軟骨,特別推薦豬頸肉還有鐵板餃子和雞翼,餃子有點咸🙈

這裡也有燒生蠔、扇貝等海鮮,還可按個人喜好加芝士😋

翠玉瓜、雞軟骨,特別推薦豬頸肉

還有鐵板餃子和雞翼,餃子有點咸🙈

2017-12-19
宵夜
2017-08-18 562 瀏覽
晚上下雨,在上小巴前看到了薯粉家便試試!看到招牌很搶眼的,而且門外的餐單也有不少選擇薯粉的湯很夠味,但薯粉太軟,沒有咬口而且一碗的份量很少,女生也需要加底才夠雞亦是幾個小食最好的,調味粉香口夠味,開一半又易食咬開雞亦有肉汁,新鮮又熱餃子中規中舉,外皮已放軟了翻熱所以扣分牛舌不錯,香味十足,$22是一串的價錢串燒需要最少點兩串最令人失望的聖子,記得價錢也不便宜要$68一隻但味道死咸,完全沒有海鮮味而且聖子亦都熟得過龍
薯粉的湯很夠味,但薯粉太軟,沒有咬口
而且一碗的份量很少,女生也需要加底才夠
雞亦是幾個小食最好的,調味粉香口夠味,開一半又易食
咬開雞亦有肉汁,新鮮又熱
餃子中規中舉,外皮已放軟了翻熱所以扣分
牛舌不錯,香味十足,$22是一串的價錢
串燒需要最少點兩串
最令人失望的聖子,記得價錢也不便宜要$68一隻
但味道死咸,完全沒有海鮮味
而且聖子亦都熟得過龍