2019-05-03 228 瀏覽
雖然裝修漂亮,食品ok,但服務態度差到一個點。1. 叫野食啲時候,可能小朋友講得唔清楚,個waiter唔耐煩行開,我地話我地要嗌野食,個waiter黑住面話:嗌得嗱嗎終於?擺明唔想幫你落單咁嘅款。2. 食飯過程中,多次叫人加水,一個二個扮聽唔到。(當時無坐滿,只係啲waiter唔想serve)3. 最誇張係,我叫左杯熱咖啡,黎到發現個杯好污穢,係滿哂咖啡漬,仲要係乾哂嘅漬,明顯地係無洗乾淨。然後我哋叫人換過杯,最後個bar manager 走過來,話冇得換,係得依杯,鍾意投訴就投訴。態度差到...... 真心失望,香港嘅服務性行業做到咁樣。
雖然裝修漂亮,食品ok,但服務態度差到一個點。

擺明唔想幫你落單咁嘅款。

真心失望,香港嘅服務性行業做到咁樣。

2019-05-01
2019-05-02 188 瀏覽
2019年5月2日。唔知係因為五一黃金週,周圍都好多人好迫。咁岩見到呢間冇乜人。 就入黎試下佢。裝修都幾靚。隻鹿好靚。如果可以坐埋海邊就更好了。叫左個椰子雞。佢就好快咁放低左兩個碗。最好既係佢會幫你分埋。坐定定等食。但我覺得對我黎講有啲偏燶味。但係係好食既。呢個好勁熱!正!要熱食!!見到好多人叫。我又叫黎試下~都唔錯。人少必選!樣樣都試下。芒果糯米飯真心必食!一流!!熱熱既飯。有脆脆既椰絲。仲有芒果墊底!無得彈!!!可以再黎食過!
2019年5月2日。

唔知係因為五一黃金週,周圍都好多人好迫。
咁岩見到呢間冇乜人。 就入黎試下佢。
裝修都幾靚。

隻鹿好靚。如果可以坐埋海邊就更好了。
叫左個椰子雞。佢就好快咁放低左兩個碗。
最好既係佢會幫你分埋。坐定定等食。
但我覺得對我黎講有啲偏燶味。
但係係好食既。
呢個好勁熱!正!
要熱食!!
見到好多人叫。我又叫黎試下~
都唔錯。人少必選!
樣樣都試下。
芒果糯米飯真心必食!一流!!
熱熱既飯。有脆脆既椰絲。仲有芒果墊底!
無得彈!!!
可以再黎食過!
2019-05-02
  • 芒果黑白糯米飯
  • 黑白糯米飯配泰國芒果
2019-05-02 195 瀏覽
泰國菜真係食極都唔厭,今次就嚟咗呢間,幾有情調,幾有feel。坐得舒服之餘又望到過海。叫咗個肉碎包生菜。肉碎調味得幾好,唔會太鹹,而且食晒生菜配飯食都好食。之後叫咗個青咖喱牛,比起出邊嘅青咖喱呢度嘅比較creamy,好似落咗多啲淡忌廉嘅感覺。而佢嘅牛都好嫩。叫咖哩當然要配鬆餅,佢個鬆餅本身已經有味,就咁食都好好味,配埋咖喱一流。我哋仲叫咗芒果糯米飯,好精緻,夠特別又好食。當然最後叫咗呢度最出名嘅榴槤撻。真心好好食!會係每一次黎都必嗌嘅嘢。

我哋仲叫咗芒果糯米飯,好精緻,夠特別又好食。

• 暖心榴槤撻
2019-04-30 274 瀏覽
門口接待姐姐有待改善菠蘿炒飯係第一個上(次序錯晒)但係菠蘿炒飯就最好味,菠蘿好細粒,差不多啖啖都咬到,肉鬆又夠多。小食拼盆啲串燒係凍既,蝦餅是合格,其他都係一般般,奇疔怪怪的椰子雞湯係凍既,佢有蠟燭座住,但做樣,唔熱既,最後佢地拎去翻熱再比返我地,但一啲都唔好味,好似飲緊青咖喱汁咁⋯⋯甜品,薑味燉蛋,好難食,又想整到靚靚咁,但是又整得唔好。失敗之作,外面舊餅既物體好硬。應該唔會有第二次,因為真係又貴又唔好食。
門口接待姐姐有待改善
菠蘿炒飯係第一個上(次序錯晒)

應該唔會有第二次,因為真係又貴又唔好食。
菠蘿炒飯
小食拼盆
椰子雞湯
薑味燉蛋
2019-04-30
30 分鐘 (堂食)
菠蘿炒飯
反正食完一次大家都唔會再幫襯,所以大家唔洗去食,唔洗抱有希望,服務係真係奇差。一入門口,帶位待應已經好冇禮貌,6個人俾張5人枱,講到明要窗口位但唔係,坐低之後,叫人黎加位,另一個待應居然黑哂面話我會幫你移好啲位址餐具,你借開!然後叫人叫經理過黎,佢先肯換返個海景位俾我,換位期間,有待應以為我地要走,問做咩事啊你地,係咪野食唔岩,都係黑口黑面,仲要語氣好悔氣!全程除左個炒散帶眼鏡既男仔係有笑容,其他都好似爭佢幾百萬唔還咁既款!以後唔會再幫襯!講返野食,都係唔錯,但同樣價錢同樣服務,香港大把選擇,唔洗貼錢買難受啊各位!
以後唔會再幫襯!
2019-04-28
2019-04-27 185 瀏覽
下班與太座找個坐得舒適的地方晚膳,又不想經常吃西餐,且沒有訂位,在海港城二話不說便想到藍象。是夜重臨簡單點了四道菜。前菜青木瓜蝦乾沙律,青木瓜清甜爽脆,魚露份量適中和蝦乾帶出鹹鮮,微辣不嗆喉,用料明顯高質。金不換辣椒炒海鮮,種類豐富,部份如帶子沒有炒至全熟,保持鮮嫩,辣度輕微且不油膩,師傅一顯功架。泰式燒春雞為是夜焦點。表皮燒得香脆,大量油份已迫出,雞肉卻異常嫩滑,鮮味滿分,且原隻奉上份量十足,如此質素份量只收$168,超值!芒果糯米飯米香十足,伴以鮮甜芒果和雪糕,完美作結。這裏價錢比一般泰菜館高上一截,唯食材高質,環境寬敞舒適,絕對值得一再光顧。

芒果糯米飯米香十足,伴以鮮甜芒果和雪糕,完美作結。

2019-04-11
2019-04-27 242 瀏覽
友人預先打電話預約左個下午茶人數,諗住可以悠閒傾下計,唔洗點等位,有個愉快的下午時光四人早到係附近行左陣,見預約時間到就去櫃臺報到,原本安排入坐,行到一半又被請返出去稍等,話仲未執好枱,執好就即刻安排入座,呢d好小事,咁我地咪再出去等!點知執好位,之前請我地再等待的中年阿叔,竟然無視我地,安排其他人入座,我地足足又等了10分鐘先到我地安排極之不當入到去大家都算數了,唔想影響心情,睇下餐牌,當時無俾下午茶餐牌我地,但本身諗住叫兩個鳥籠tea set,咪再睇下其他餐牌散叫試下,決定好叫侍應落單,友人落單時順口問男侍應其實係咪得一本菜單,佢先拎另一份下午茶餐單,咁我地諗住再睇下有無咩唔同,咁友人就好客氣話唔好意思,我地睇多次先再落單,我地睇完再搵返同一個男侍應落單,話要一個鳥籠tea set,同飯麵各一個,個男侍應就唔多禮貌就話唔係2個咩,我朋友就回應佢,我頭先講左再睇下先再落,之後佢9秒9就去取消單,我地都忍不住搖哂頭,以為出名既餐廳應該會有好服務😑😑😑,佢取消完之後就無視我地落單的揮手,等左成5分鐘先落埋其餘的單,未食已經一肚氣!!好唔尊重的感覺!鳥籠tea set 除左炸物幾好食之外,

安排極之不當

鳥籠tea set 除左炸物幾好食之外,其他都好一般,甜點外皮林身,唔鬆軟亦不太脆口,泰式朱古力唔太match,怪怪地,蒸餃餡係冬陰公口味,味道特別,但皮太厚,口感麻麻

另外,無諗過泰國咁出名既餐廳,餐具崩左都會拎上枱俾客人用,大大扣分

不過佢另外菜式都唔錯,青咖哩味夠!特別個豬肉碎飯,豬肉碎煮得很入味
送飯一流

整體來說,餐廳外面裝潢很有特色,有望到海的位置,氣氛高檔,可惜服務質素差!
除了帶位,點餐不愉快之外,友人幫忙執起中年阿叔掉左既東西,竟然一句唔該都無!而且其中一位友人之前黎用晚市時還不停游説點貴價海鮮😑

其實一間餐廳除了食物質素好,氣氛好,服務質素都好重要,高質素的裝潢配低質素服務,是如何的格格不入!員工如何令客人賓至如歸,食得滿意暢快,吸引再臨,亦是重要一環。

但這間無疑無下次,免得食到一肚氣

2019-04-26 288 瀏覽
今天相約朋友聚餐,選擇一家環境比較雅緻和坐得比較舒適的餐廳。這家餐廳- Thai Braserie by Blue elephant位於尖沙咀海港城,是blue elephant 全球的第十二家。今天試試2小時半自助任食午餐,有八款選擇,價錢由$188-$288,包自助前菜、甜點和自選主食,以及咖啡和茶。這兒的自助前菜選擇唔少,既有招牌的椰子雞湯,又有泰式宮殿蒸餃子、仲有魚餅、肉串、柚子沙拉、春卷和各種小食和甜點,琳琅滿目,十分吸引。前菜我選了幾款。泰式宮殿蒸餃子賣相精美,色彩奪目,外型尤如鴿子,十分可愛。可能是已經放涼的關係,餃子皮比較厚身和硬,而肉餡的比例唔多,味道只是一般而已。魚餅味道幾香口,香料味道突出;最出色的應該是這椰汁雞湯了。湯汁味道鮮美,口感奶滑,又滿有椰香風味,好好味呀!鴛鴦咖喱脆皮銀鱈魚配泰國有機黑米$288這銀鱈魚真好吃!銀鱈魚外層脆香,內𥚃是白滑豐盈的魚肉,魚脂甘香幼滑,加上惹味又香甜的咖喱汁,脆香味美。泰國有機黑米口感煙韌,富米香,拌以咖哩汁,真是越嚼越有味。扒珍寶河蝦配油酥餅$288這道菜是每枱必點!嘩!原來珍寶河蝦猶如龍蝦那麼大!這河蝦大大隻,啖啖肉,蝦肉

這兒的自助前菜選擇唔少,既有招牌的椰子雞湯
,又有泰式宮殿蒸餃子、仲有魚餅、肉串、柚子沙拉
、春卷和各種小食和甜點
,琳琅滿目,十分吸引。

前菜我選了幾款
又滿有椰香風味,好好味呀!

鴛鴦咖喱脆皮銀鱈魚配泰國有機黑米$288

真是越嚼越有味。

扒珍寶河蝦配油酥餅$288

這道菜是每枱必點!嘩!原來珍寶河蝦猶如龍蝦那麼大!這河蝦大大隻,啖啖肉,蝦肉爽彈鮮美,而且蝦頭仲有唔少蝦膏,甘香豐腴,正!油酥餅口感鬆化,唔太油膩,美中不足的是,沒有咖喱汁沾來吃,否則更為味美。

甜品是自助的。簡單的選了水果和小甜餅。
真心的,那些小旦糕味道一般,但其中班蘭撻的味道比較有特色。水果幾新鮮,而菠蘿特別香甜,其他都普普通通。

餐飲選擇了即磨咖啡。咖啡的味道唔太濃,
但沒有苦味,算不上好喝,但ok吧。

今天的brunch最驚喜的倒是那勁大隻的河蝦。份量之大真叫人滿足。
2019-03-30
午餐
2019-04-25 142 瀏覽
職員態度差,(除左有一位後生女及男仔較好d外), 呢度職員語氣及眼神都好差,如果我去茶餐廳,我都覺得算,但無諗過係呢度食野都要受氣咁。最令人驚訝係,無檸檬。afternoon tea set 有一杯野飲,但職員話無檸檬,仲要同我地解釋因假期之類,無人送貨。其實檸檬真係好common, 可以去supermarket 買架,唔係好貴者。我同父母去,佢地唔飲咖啡,奶茶都唔多飲。只想叫杯熱檸水者,咁都無。真估唔到咁大間餐廳連檸檬都無,但又唔諗方法去解決極失望。之後,食物到齊後再叫一杯熱咖啡,勁耐都唔到,又聽到職員話又叫咖啡,又2位職員行黎望你張枱,俾人感覺質疑我地係唔係呃佢咁,叫多一杯。另外,仲要問親佢地野(尤其有2個較年長既侍應,其中一個好似高級d) 同佢講野,唔應人,無反應,轉身走。講真,真係除左個後生女及仔好d外,其他職員無笑容,語氣及態度差。

真估唔到咁大間餐廳連檸檬都無,但又唔諗方法去解決
極失望。

泰國菜大多數主打酸、辣、鹹、甜、苦等五味為主,加上香料配菜種類繁多,令人無論在舌尖上還是心靈上都得到很大的滿足感。所以小編一直都很鍾情泰式料理。今次為大家搜羅左一間比較高級而且高質既泰式餐廳,就係藍象泰國餐廳啦!除左有美食,佢某d座位仲可以望埋海景,環境真係一流!👍🏻/花軟糖配菠蘿 8⃣️分作為頭盤既佢就包含左皇家宮殿餃子、比利時炸蝦、慢煮花生軟糖拼菠蘿等三款小點心。首先係蒸餃子,佢入面有淡淡香茅既味道🤩,咬落去加埋黏韌既餃子皮十分有咬口,很過癮。而比利時炸蝦個蝦肉呢就鮮嫩爽彈,外層金黃酥脆,而且帶有淡淡咖喱味道,同樣十分咬口😝。最後就係花生軟糖,甜甜地既軟糖加上清甜爽口既菠蘿,酸甜酸甜,令你好似餓到可以鯨吞一隻大笨象🐘咁多既感覺,十分開胃。/冬陰公大蝦湯 8⃣️分冬陰公湯十分入味小編會畀十分,佢濃郁,而且好足配料,加上辣椒唔過辣,香茅味道很重,真係世界級好味😱。照常理咁濃味既湯煮得唔好會好容易蓋過蝦既味道,佢地既蝦大大隻,啖啖肉,而且入面既蝦膏精華完全冇因為湯太濃而失去左佢原本既味道,真係高汁湯!👍🏻/魚露蝦乾炒椰菜苗 7⃣️分鹹香味十足,椰菜苗口感爽口鮮甜,食左咁多濃味菜式,再轉戰到食椰菜苗,

花軟糖配菠蘿 8⃣️分

冬陰公大蝦湯 8⃣️分

魚露蝦乾炒椰菜苗 7⃣️分
鹹香味十足,椰菜苗口感爽口鮮甜,食左咁多濃味菜式,再轉戰到食椰菜苗,真係好似飲緊清泉💧。因為佢會重新調整你既味蕾,令你可以重新投入咖喱既懷抱!🌝

藍象特色青咖喱雞 7⃣️分
有淡淡椰汁味,咖喱一樣都係濃郁,但辣度方面小編覺得這款個微辣感覺會強烈d🔥,但都好出色。但個人覺得雞肉稍微唔夠滑,如果再嫩滑d就更好了。

泰式黃咖喱炒肉蟹 8⃣️點5⃣️分
世界級菜式,天堂般享受。👼🏻首先講左佢個咖哩汁,甜甜地,唔會話好辣,如果有叫白飯可以配埋一齊食,佢可以令個白飯昇華十萬倍。然後就係到佢地既蟹,食落去真係基本上啖啖肉,好鮮甜!🥴你既味蕾就好似同緊隻蟹共舞,果種相擁,交纏,激烈既感覺,令你難忘,令你心動。

薑味法式燉蛋
曲形薑餅加上法式燉蛋,外型吸引,而且味道更係十分細膩。佢有埋椰汁忌廉作為陪襯🥰,令到甜品既層次更加豐富。值得講既係佢地既燉蛋入口即溶,十分香滑,個口感有d似雪糕,唔會話好甜💗,配搭上餅乾一齊食會更清新。

紅咖喱燒珍寶大河蝦
巨型大河蝦配上紅咖哩味道確實幾夾,而且河蝦本身肉質厚實,仲有好多蝦膏係入面😋,好大的滿足感呢!其次佢有埋d薄餅,鬆脆得黎好有口感,畀你可以點埋d汁一齊食。

2019-04-21 121 瀏覽
I tried blue elephant in Thailand and that was really amazing. That's the reason I would like to try the one in Hong Kong. When when I first got in, the receptionist and waiter were very rude and arrogant like they were the boss. The food were not as impressive as the ones in Thailand. Some of the simple dishes were actually very disappointing.
2019-04-21
看過食評,已知道有人投訴服務不好,親身感受後,都不能認同更多,已預先訂位吃high tea, 早到了10分鐘,門口已企滿人,便馬上跟侍應生報到,以為早到是美德,誰不知那位四眼中年男侍應生指著手錶對我說訂了兩點半,未夠鐘不可進入,還悔氣地叫我企埋一邊等,眼神示意叫我不要煩著他,好,我就忍一忍,站在一旁等,但其間不斷有客人或已訂位的人跟侍應生詢問入座情況,也見他安排客人入坐,我們眼睜睜看著,接著侍應生開始叫已訂座人士入座,叫的都是比我們後來,心感不妙,就上前問他,可是他根本已經忘記我們的存在,那我為什麼要預先訂位,其實跟walk in沒有分別,最勞氣是他的語氣和眼神,這樣的服務態度,就算食物質素高,都難以吸引客人消費,更何況食物水準一般,我會建議你們去金不換,人家無論是服務,環境,食物都高幾班。講完。
下午茶
  • 咖啡
2019-04-21 144 瀏覽
見到新假期話$168兩位下午茶,一行四人去凑热闹。預先訂位,以為可以準時入席,唉~~黎到要等二十分鐘。原因未執好台😅😅開心入席後,以為可以落單叫野,點知手伸到直直無人見到。好野期待的泰式下午茶到,味道只係一般。
開心入席後,以為可以落單叫野,點知手伸到直直無人見到。
好野期待的泰式下午茶到,味道只係一般。
2019-04-21
30 分鐘 (堂食)
2019-04-21 104 瀏覽
呢間餐廳係小資情調的享受🌼本身係因為店面的神秘藍而吸引走入,食過後係會被食物誘惑的!🌞 餐廳環境清幽,可以坐望海的枱,挺舒適的。我哋兩個人嗌咗五樣野,係足夠飽的。因為第一道菠蘿雞肉炒飯$138,足料又份量大,有d提子🍇乾中和了油膩感,菠蘿又甜又大粒!呢個飯都幾好味㗎😽個人最愛大大隻辣椒🌶膏炒大蜆$148。真係一試難忘,啲蜆無沙又啖啖肉,辣度輕微迎合大眾口味👍👍大蝦冬蔭功湯($88位)不過不失,有少少酸,但係大蝦🍤的確幾新鮮,令到冬陰公嘅鮮味提升。仲叫咗個炒通菜,通菜個醬汁不錯,伴著大大隻鮮美的蝦乾,有驚喜😂最後不得不說食過最甜的芒果糯米飯,完全吾使擔心芒果合不合時宜,超掂,推薦!一定要點呢一個甜品呀🤩😋😋menu:
🌞 餐廳環境清幽,可以坐望海的枱,挺舒適的。
我哋兩個人嗌咗五樣野,係足夠飽的。

個人最愛大大隻辣椒🌶膏炒大蜆$148。
真係一試難忘,啲蜆無沙又啖啖肉,辣度輕微迎合大眾口味👍👍

menu:
2019-04-20 89 瀏覽
太耐冇食泰國野啦,係尖沙咀行完街就黎試下呢間聽講有海景睇😆 不過可惜我地唔坐唔到近海位但佢都比咗張四人檯我地我地叫咗泰菜必食嘅pai thai 🤤🤤燒大蝦大蝦食得唔錯,配埋佢上面甜甜酸酸嘅汁樂好食,如果有兩只就好🤪麵質比較特別,偏彈我地仲叫咗個好少見嘅冬陰公飯又估唔到幾多蝦仁🍤,同埋真係食到冬陰公飯,配落飯到又幾好食呢個就有啲失望,冇馬拉盞炒通菜😕但佢嘅蝦米🦐好濃味,配通菜都好食😆估唔到最好食嘅係甜品-榴連tart本身唔慣熱食榴連嘅我都愛上!!!榴連味濃,tart皮又好食超重百香果😂 有點太酸,唔知芒果🥭去咗邊😂但夾榴連就岩岩好了
太耐冇食泰國野啦,係尖沙咀行完街就黎試下呢間
聽講有海景睇😆 不過可惜我地唔坐唔到近海位
但佢都比咗張四人檯我地
我地叫咗泰菜必食嘅pai thai 🤤🤤燒大蝦

我地仲叫咗個好少見嘅冬陰公飯
又估唔到幾多蝦仁🍤,同埋真係食到冬陰公飯,配落飯到又幾好食
呢個就有啲失望,冇馬拉盞炒通菜😕
但佢嘅蝦米🦐好濃味,配通菜都好食😆
估唔到最好食嘅係甜品-榴連tart
本身唔慣熱食榴連嘅我都愛上!!!榴連味濃,tart皮又好食
  • 暖心榴槤撻