2023-10-24 36 瀏覽
以往都有嚟呢間餐廳食一排無嚟 餐牌都有大改革加左唔少新款式今次點左新款試下 肉骨茶真係特別正 🔸椰香咖央多士 $38呢度嘅咖央多士好高質,多士烘得好香脆,中間包住濃厚嘅咖央醬同牛油,真係好惹味。🔸高佬麵配雞扒 $72餐廳新推出嘅食物,我都係第一次食高佬麵,食落幾彈牙,撈埋甜豉油醬汁,都幾入味。雞扒煎得好香脆,肉質嫩滑,咬落去仲食到肉汁。🔸豬腳彎肉骨茶 $58份量都幾多,有五至六件豬腳彎,脂肪唔算好多,食落啖啖肉。肉骨茶嘅藥材味好香濃,但同時亦保持到湯頭嘅鮮甜,味道好正宗,平衡得好好。🔸椰汁斑蘭冰 $38斑蘭嘅綠色望落好治癒,椰汁同斑蘭味道好夾,甜度啱啱好,非常好飲。🔸似水榴連 $52飲落榴連味好香濃,飲得出係落咗榴連肉去製作,鍾意榴槤嘅人絕對唔可以錯過。
以往都有嚟呢間餐廳食

🔸椰汁斑蘭冰 $38

🔸似水榴連 $52
2023-10-22
2023-10-23 33 瀏覽
這餐廳的空間感十足,雖然是馬拉茶餐室的格局,但一點也不焗促。蝦麵$66蝦麵好足料,蝦大大隻,肉質Q彈,而那豬腩肉爽口肥美,還有雞旦和魚旦等。蝦湯味道濃郁,滿滿蝦味,十分鮮美,加上油麵,沒有太油膩,十分滿足。南洋奶茶這奶茶走糖也口感香滑,茶的味道比較淡,奶味比較重,完全不澀口,味道幾ok.

蝦麵$66

南洋奶茶

2023-10-18
午餐
之前幫襯過荃灣既【蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室】,性價比好高,又保持到水準😝今次同朋友想食平啲,同埋有d想食東南亞既菜式,即刻又再諗起蘇媽!今次到訪既係尖沙咀分店,之前經過呢條街都只係望到So Bar,原來係分開左前後舖,經過So Bar就會入到餐廳🍽️餐廳既裝修同其他分店差不多,以傳統、懷舊既格局為主,好有特色🤣環境夠晒闊落,好好坐😍另外仲有埋洗手間,極之方便,個洗手間仲要好乾淨👏🏻❥ 百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$58每次食蘇媽蘇媽都必點肉骨茶😍一上枱已經聞到好濃郁既藥材味♨️湯頭鮮甜,仲可以無限添飲,好正❣️豬腳彎食落軟腍,啖啖骨膠原既口感,好好咬🥰❥ 高佬麵配雞扒 $72高佬麵份量超大😯一個人真係會食唔晒🤭雞扒皮脆肉嫩,好重黑椒味,辣辣地幾惹味😋撈麵醬汁好濃味,配埋流心蛋、魚乾、花生等等,撈埋一齊食口感味道都好豐富!❥ 椰香咖央多士 $38多士烘到好香脆😍中間夾住厚厚既牛油同一層班蘭醬,食落甜甜地,夠邪惡🤭❥ 馬來西亞拉茶(凍)$29口感順滑,茶味好香濃,甜度岩岩好👍🏻好有風味~❥ 桔仔話梅水(凍)$35酸酸甜甜,夠晒大杯!好清新解渴💛

❥ 百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$58
每次食蘇媽蘇媽都必點肉骨茶😍
一上枱已經聞到好濃郁既藥材味♨️
湯頭鮮甜,仲可以無限添飲,好正❣️
豬腳彎食落軟腍,啖啖骨膠原既口感,好好咬🥰

❥ 高佬麵配雞扒 $72
高佬麵份量超大😯一個人真係會食唔晒🤭
雞扒皮脆肉嫩,好重黑椒味,辣辣地幾惹味😋

❥ 椰香咖央多士 $38
多士烘到好香脆😍
中間夾住厚厚既牛油同一層班蘭醬,食落甜甜地,夠邪惡🤭

❥ 馬來西亞拉茶(凍)$29
口感順滑,茶味好香濃,甜度岩岩好👍🏻好有風味~

❥ 桔仔話梅水(凍)$35
酸酸甜甜,夠晒大杯!好清新解渴💛
2023-10-17
2023-10-18 48 瀏覽
成日幫襯蘇媽蘇媽,好掛住個咖央多士同美綠恐龍🦖性價比又高,一定會再幫襯🤣蘇媽隔離仲有間So Bar,又幾特別!•椰香咖央多士($38)多士烘得脆,大大片凍牛油,食落係一凍一熱🤍雖然好肥,但係都值得!•高佬麵配雞扒($72)麵質似偏淋嘅公仔麵,醬汁調配得好濃,仲有隻溫泉蛋,配埋蛋汁食真係一絕🫶🏻雞扒大件,煎得脆身🤍•玻璃魷魚通菜($68)超鍾意呢道菜,魷魚都偏爽身,而且份量都幾多,醬汁好入味,又唔會太濃味!

•椰香咖央多士($38)

•高佬麵配雞扒($72)

•玻璃魷魚通菜($68)
2023-10-17 28 瀏覽
豬腳彎🥣啖啖都食到骨膠原嘅感覺,皮膚即時感覺到q彈😂😂😂,講真係好好食,肉骨茶湯底又夠香濃。高佬麵配雞扒🥣塊雞扒看似平平無奇,實質皮脆肉嫩真心好食🤤炒公仔麵就一定惹味啦⋯⋯加埋花生、銀魚仔,正正正。椰香咖央多士🍞簡直係我嘅至愛,咖央醬甜甜地加埋牛油好鬼正。似水榴槤🥤嘩嘩嘩聞到已經好香榴槤味,飲落啖啖都係榴槤,超級好飲呀⋯⋯美綠恐龍🥤聽個名就知係重量級美綠啦⋯⋯特特特濃添好飲呀喂。
豬腳彎🥣

高佬麵配雞扒🥣

椰香咖央多士🍞
簡直係我嘅至愛,咖央醬甜甜地加埋牛油好鬼正。

似水榴槤🥤
嘩嘩嘩聞到已經好香榴槤味,飲落啖啖都係榴槤,超級好飲呀⋯⋯

美綠恐龍🥤
聽個名就知係重量級美綠啦⋯⋯特特特濃添好飲呀喂。
2023-10-17 28 瀏覽
【尖沙咀•蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室】@semuasemuahkgππππππππππππππππππππππππππππππ知名蘇媽尖沙咀現身@@🌻|百吉爹肉骨茶(豬腳彎)|HKD 58湯底味道醇厚,有淡淡的肉香和香料的香氣,非常開胃。豬腳和豬骨的肉質十分軟嫩,入口即化,十分美味。配上湯底中的香菜和蔥花,更能提升整道菜的口感。🌼|高佬麵配雞扒|HKD 72高佬麵係廣東嘅一款經典小食,好多香港人都愛食。佢嘅湯底好濃郁,有煮熟牛骨嘅香味同鮮甜。佢嘅麵仔黯淡有神,好彈牙,有啲似傳統蛋麵嘅口感,但又有自己嘅特色。加上佢哋嘅雞扒,真係一絕!佢哋嘅雞扒肉質嫩滑,外脆內嫩,夾埋嘅蛋白醬都好香濃。🏵️|椰香咖央多士|HKD 38一小塊牛油在多士上,讓口感更加豐富。牛油的奶香味和椰香的融合,讓整個多士更加香濃美味。🍁|椰汁班蘭冰|HKD 38椰汁是這款甜品的主要成分之一。它由椰子肉榨取而成,具有清爽的口感和椰香味。新鮮的椰汁使這款甜品更加美味,炎熱天氣下,一口椰汁可以讓你感到舒涼。椰汁班蘭冰是一種非常受歡迎的甜品,是香港人最喜歡享用的消暑甜品之一。它不僅口感清涼,還具有濃郁的椰香和班蘭香味,給人一種涼爽的
知名蘇媽尖沙咀現身@@

🌻|百吉爹肉骨茶(豬腳彎)|HKD 58

🌼|高佬麵配雞扒|HKD 72

🏵️|椰香咖央多士|HKD 38

🍁|椰汁班蘭冰|HKD 38

椰汁班蘭冰是一種非常受歡迎的甜品,是香港人最喜歡享用的消暑甜品之一。它不僅口感清涼,還具有濃郁的椰香和班蘭香味,給人一種涼爽的感覺。

🌿|似水榴槤|HKD 52

似水榴槤飲品嘅質地好滑順,就好似飲返普通嘅飲料咁。佢嘅榴槤味道好濃郁,又唔會膩口。一飲到口,就會感受到榴槤嘅香甜味道,令人回味無窮。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#尖沙咀美食 #蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 #web3尖沙咀
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖
2023-10-11 50 瀏覽
打開外賣app睇睇有咩好好食,性價比高!見消費滿$100就可以有50%優惠。當然就揀呢間啦!🔸檳城福建蝦麵湯頭入口鮮甜,淡淡蝦香👍🏻值得一提,五花腩層次分明,肥瘦平均,唔會太油膩。配上滲滲(油麵加米粉)真係好掛湯!下次嘗試米通粉的話應該更加好!🔸蒜香通菜通菜加咗馬拉辣醬同乾蒜非常惹味總括🔹價錢偏向中上,食物質素唔錯,外買會自動分湯,非常貼心!喜歡喜歡星馬食物嘅朋友可以一試!

🔸檳城福建蝦麵

下次嘗試米通粉的話應該更加好!

🔸蒜香通菜
通菜加咗馬拉辣醬同乾蒜非常惹味

2023-10-10 36 瀏覽
🥢辣死你嗎配參巴魷魚🦑 💰$66魷魚都幾辣,但係個辣唔係持續好耐嗰隻,魷魚幾爽彈,配既椰漿飯椰香味好出,食完魷魚再食啖飯,其實唔係覺得好辣。飯入邊配咗啲魚仔同埋花生,仲有半隻雞蛋添,都幾豐富🤗🥢高佬麵配雞扒🐓 💰$72麵就係豉油撈麵,夠汁唔乾,個雞扒留住滿滿雞汁,所以啲雞肉好嫩滑,同樣地有魚仔同埋花生,配左隻溫泉蛋。🥤凍、熱拉茶熱拉茶要加💰$5凍拉茶要加💰$10茶味唔濃郁,偏奶味重,飲品配餐嘅價錢偏貴😢環境上都坐得舒服 空間感夠大兩個人去俾我哋坐四人枱而且食足一個鐘冇趕人走喺尖沙咀嚟講都算坐得幾舒服
🥢辣死你嗎配參巴魷魚🦑 💰$66

🥢高佬麵配雞扒🐓 💰$72

🥤凍、熱拉茶
熱拉茶要加💰$5
凍拉茶要加💰$10
茶味唔濃郁,偏奶味重,飲品配餐嘅價錢偏貴😢

環境上都坐得舒服 空間感夠大
兩個人去俾我哋坐四人枱
而且食足一個鐘冇趕人走
喺尖沙咀嚟講都算坐得幾舒服
2023-10-08 38 瀏覽
次次一想食馬拉野就會去蘇媽蘇媽,因為佢既肉骨茶唔錯、野食都幾好味而個價錢唔貴!但之前一路都係去特登去深水埗到先食到,仲要排曬隊!佢終於都開多間係尖咀,開心xd 尖咀呢間仲多左part蘇bar,專for飲酒,幾特別!椰香咖央多士:咖央幾重手,連埋烘得好脆既多士,正!高佬麵配雞扒: 個麵好似d撈粗咁,食落好夠味整得好乾身好爽!隻蛋個生熟程度岩岩好,雞扒亦都煎得幾金黃嫩滑百吉爹肉骨茶: 個肉骨茶好鮮甜但又唔會俾藥材味蓋過,而d肉質整得岩岩好,肥瘦得宜,點埋醬料唔錯!同埋肉骨茶可以任添真係好癲!我都飲左成兩大碗,好味😋桔仔話梅水: 飲落酸中帶鹹,鹹中帶甜,但好解渴拉茶: 拉茶飲落幾濃厚,好似馬拉茶檔果d咁

椰香咖央多士:咖央幾重手,連埋烘得好脆既多士,正!

桔仔話梅水: 飲落酸中帶鹹,鹹中帶甜,但好解渴

拉茶: 拉茶飲落幾濃厚,好似馬拉茶檔果d咁

2023-10-05 49 瀏覽
📍蘇媽蘇媽(尖沙嘴)Menu內容好豐富,好多選擇,唔會話得幾樣揀,同埋份量都算大,價錢較合理🥢肉骨茶(雞腳)肉骨茶可以無限添飲,好濃嘅藥材味,好補😆記得要趁熱飲有4隻雞腳,好軟淋,好易脫骨🥳🥳記得跟返肉骨茶調調料,香好多,唔會齋藥材味🥢高佬面配雞扒顏色好吸引,同埋塊雞扒好大一塊😍側邊有辣椒醬,又真系幾辣下🥹🥢咖央多士超級推薦,唔會好甜😋麵包底烘得香脆,中間嘅心冰冰地🥤檸檬薏米水➕似水榴蓮檸檬薏米水少甜嘅原因變得好酸,記得無揀走甜,正常嘅就好了🤣🤣不過非常解滯似水榴蓮,第一次飲榴蓮飲品,唔會話係香精味,真系榴蓮肉嘅味道,好特別嘅體驗🤣🤣
📍蘇媽蘇媽(尖沙嘴)

🥢肉骨茶(雞腳)
肉骨茶可以無限添飲,好濃嘅藥材味,好補😆記得要趁熱飲

🥢高佬面配雞扒

🥢咖央多士
超級推薦,唔會好甜😋麵包底烘得香脆,中間嘅心冰冰地

🥤檸檬薏米水➕似水榴蓮

我對星馬菜嘅印象一般都係價錢過百🤑要揾到又高質又平價嘅馬來西亞餐廳真係好難🥹呢間蘇媽蘇媽嘅裝修仲要好靚🤩係古色古香嘅裝潢🚪估唔到價錢咁貼地🥰-🐮辣死你嗎配仁噹牛肉 $66綠色嘅飯賣相已經引人入勝💚配埋特製嘅沙嗲醬汁🤤帶點微辣得嚟又夠哂惹味🔥牛肉炆煮得好淋 一咬就斷🤏🏻本身醃製過好入味 香到不得了😋而且完全冇筋😆 食得好過癮🤪配埋花生同蝦片🥜 口感更加豐富🥳-🥪 椰香咖央多士 $38烘底多士世一🫶🏻外面烘到好香脆😚裏面夾住大大塊厚牛油🧈再加上最signature嘅班蘭醬😍椰香味濃郁 甜甜地🥥有四嚿 一家大細都啱食☺️仲要係厚切 唔會一啖就食完🤩誠意十足🤪🤪🤪-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽🐽
我對星馬菜嘅印象一般都係價錢過百🤑
辣死你嗎配仁噹牛肉
辣死你嗎配仁噹牛肉
  • 仁噹牛肉撈麵
2023-09-28 48 瀏覽
位於尖沙咀的蘇媽蘇媽憑著普羅大眾價錢和獨特的馬拉風味食材,令到長期成排隊店。椰香咖央多士呢碟多士係必食,但一件細細多士已經有幾個層次。 香味足;椰香甜;多士脆,口感滿滿甜味而但不膩,整體好清新。豬腳彎肉骨茶無論是什麼天氣,飲肉骨茶一定要熱騰騰的,呢碗夠滾,獨特香料味很引人,飲落較濃郁的藥材味再慢慢滲出來,但唔會太苦,飲下飲下又一碗,好彩可以無限添飲呢!豬脚彎肉質嫩滑,外皮爽彈,充滿骨膠原,脂肪含量低,好補身又美顏,肉質滲入微微湯汁,非常開胃。高佬雞扒麵不知叫高佬的原因,但呢個麵底大份,而個雞扒也非常大件,配菜的小魚乾仔很蔥味,反而覺得獨特的娘惹醬汁是主角。椰汁班蘭冰班蘭味道出眾,濃郁,又有椰汁的香滑,顏色也令人愉快,甜度也適中,好味
位於尖沙咀的蘇媽蘇媽憑著普羅大眾價錢和獨特
的馬拉風味食材,令到長期成排隊店。

豬腳彎肉骨茶

高佬雞扒麵

椰汁班蘭冰

蘇媽蘇媽係唔少地方都有分店,一直都有好多捧場客,難得今日唔使排隊,所以我同朋友二話不說就揀咗呢間餐廳做晚餐。肉骨茶🍲肉骨茶有好多款部位可以揀,我就試咗豬腳彎,貪佢係膝頭既位置,特別多膠質,補充骨膠原。肉骨茶湯底用當歸、川芎燉藥材煲成,所以非常補身,仲可以任添飲!高佬麵配雞扒🍝高佬面識落有啲似平時食開嘅右面,但鹼水味冇咁重,亦都有咬口,調味濃,配埋參巴辣醬好惹味。雞扒超大塊,啖啖肉!椰香咖央多士🥪食星馬菜又點可以唔食咖央多士呢,多士泡得好香脆,加埋秘製咖央醬,完全唔似現成香精味道,超正!椰汁班蘭冰🧉超鍾意斑蘭嘅飲品,香得來又清新,加埋濃郁嘅椰汁同有咬口嘅西米,就好似飲緊珍多冰咁。似水榴槤🥛呢杯飲品係由榴槤蓉同甘蔗調製而成,榴槤味道非常香濃,同甘蔗嘅味道都幾夾,鍾意榴槤嘅朋友千祈唔可以錯過!

肉骨茶🍲

高佬麵配雞扒🍝

椰香咖央多士🥪

椰汁班蘭冰🧉

似水榴槤🥛
尖沙咀The ONE對面的馬來西亞菜,平日Dinner Time也常看到排隊的人龍,門外大大個廣告牌推廣無限添飲肉骨茶,非常吸引。是夜一試,很快就愛上了!百吉爹肉骨茶(豬腳彎) Bak Kut Teh (Knee) $58每桌必點的肉骨茶。Menu介紹內含當歸和川芎等多種藥材,一看到如此深褐色就知道味道濃郁,甘甜而不會死鹹,單喝也很上癮。重點是可以無限添飲,好大方。喜歡重膠感重的就要選配豬腳彎,筋肉和豬皮爽彈,口感一流。高佬麵配雞扒 Kolo Mee w/ Chicken Chop $72傳統馬來西亞特色撈麵,也是這裡的招牌菜。撈麵彈牙,秘製醬油汁濃郁惹味,配上流心蛋、花生、魚乾和辣醬,味道和口感層次豐富。煎雞扒也很出色,雞皮薄脆,嫩滑又啖啖肉。椰香咖央多士 Kayo Toast $38多士外脆內軟,夾住一層咖央醬和一層牛油,比例平均,份量大方,每一口都是椰香滋味,還很貼心地一分為四,方便Share。桔仔話梅水 Plum Juice $35 | 檸檬薏米水 Lemon Barley Water $35少冰少甜的健康飲品,恰巧Order的食物都偏向濃味,有清爽的飲品Refresh味蕾又消
椰香咖央多士 Kayo Toast $38
桔仔話梅水
少冰少甜的健康飲品,恰巧Order的食物都偏向濃味,有清爽的飲品Refresh味蕾又消暑,的確很痛快!
桔仔話梅水
我成日經尖沙咀都見到呢間餐廳,門面好吸引🤩今次終於去試~佢分了前後鋪,前面是bar後面是餐廳餐廳設計好馬來西亞風味,好有feel,打卡一流!這裡特色是盡量平衡肉湯和藥材味道,保持湯頭鮮甜,不被藥材味蓋過,與坊間重色重味之類截然不同。為了保持肉質彈性,肉骨茶並不會被過度加熱!所以先喝一碗熱的肉骨茶湯才食肉~🔸肉骨茶濃濃的藥材味,好足料!餐廳建議先飲碗肉骨茶湯,然後才食肉,個湯仲可以無限添飲,非常豐富!🔸椰香咖央多士 $38一份有4件正方形size的份量,每件都是由兩塊燶咗的多士,夾住中間好足料的牛油及咖央醬,好脆又甜甜地,而且好香椰香味!🔸豬腳彎 $58裡面有六舊豬腳彎,煮得好淋,好易咬開,好似食緊花膠的感覺🥰滿滿的骨膠原!中間會有啲豬肉,都係好嫩滑~🔸高佬麵配雞扒 $72高佬麵有少少似公仔麵,但無公仔麵都咁淋,口感彈牙配上馬拉特色辣醬汁、花生、魚乾仔,上面仲有一粒溫泉蛋,撈埋啲麵食好香!雞扒大大塊,煎過嚟非常香脆👍🏻🔸怡保白咖啡(熱$26/凍$29)咖啡可以揀少甜,果然真係冇咁甜,而且好香咖啡味,可以一試~🔸冬瓜龍眼茶 $35呢款龍眼茶都可以揀少甜,但係冬瓜及龍眼都係比較甜嘅,所以飲品
我成日經尖沙咀都見到呢間餐廳,門面好吸引🤩
今次終於去試~佢分了前後鋪,前面是bar後面是餐廳

餐廳設計好馬來西亞風味,好有feel,打卡一流!

🔸肉骨茶

🔸椰香咖央多士 $38

🔸豬腳彎 $58

🔸高佬麵配雞扒 $72
高佬麵有少少似公仔麵,但無公仔麵都咁淋,口感彈牙

🔸怡保白咖啡(熱$26/凍$29)
咖啡可以揀少甜,果然真係冇咁甜,而且好香咖啡味,可以一試~

🔸冬瓜龍眼茶 $35
呢款龍眼茶都可以揀少甜,但係冬瓜及龍眼都係比較甜嘅,所以飲品都係偏甜,不過都好清涼舒適,有好多龍眼肉,好飲!