2023-12-29 707 瀏覽
天氣凍想飲湯暖下身,見好耐冇食過肉骨茶,突然好想飲,就黎左都出名既蘇媽🍴百吉爹肉骨茶(豬腳彎)上枱既時候仲係滾起,而且好濃既藥材味,飲完有小小回甘,襯熱飲,飲完成個人暖笠笠,個湯仲可以無限添飲嫁。豬腳十分足料,仲有小小豆卜同金菇吸晒個湯,非常豐富!🍴甲必丹咖喱豬頸肉飯豬頸肉有兩塊大大塊,雖然唔算煎得好香,但咬落有油香,亦唔難咬爛,咖哩都幾辣,唔建議怕辣既人試🍴高佬麵配雞扒炒麵好香麻油味,食落彈牙唔會硬,有花生、魚乾仔同埋溫泉蛋做配菜,撈埋一齊食多左一個層次。煎雞扒都係大大件, 燶燶地既外皮,但肉質仲好嫩,值得試下 🍴檸檬薏米水酸酸甜甜咁,檸檬味好正,薏米仲好有咬口,而且係甜嫁,好好味🍴桔仔話梅水桔味好重,酸酸地好清爽,成杯飲品唔會太甜好搶戲,飲完好開胃

🍴百吉爹肉骨茶(豬腳彎)

🍴甲必丹咖喱豬頸肉飯

🍴高佬麵配雞扒

🍴檸檬薏米水
酸酸甜甜咁,檸檬味好正,薏米仲好有咬口,而且係甜嫁,好好味

🍴桔仔話梅水
桔味好重,酸酸地好清爽,成杯飲品唔會太甜好搶戲,飲完好開胃
2023-12-28
2023-12-28 566 瀏覽
每次想到馬來西亞的美食 就必會想到蘇媽蘇媽·海南鴛鴦燒麵包說到蘇媽的名物 其中一樣一定是這個麵包多士這個海南鴛鴦燒麵包 麵包烤得超香脆 中間夾了咖央和片狀的牛油 邪惡指數爆燈😋可以話係必食!·馬拉沙嗲串燒 3串揀左豬肉 肉質不是厚厚實實那種 好好味·豬腳彎肉骨茶滿滿的骨膠原 (是骨膠原 不是肥膏🌝)肉骨茶的味道滲入了豬腳 好入味·白檳城亞參叻沙米線 米線偏淋那種 個人唔太鍾意 ·美綠恐龍邪惡度100分 美綠加上鋪面的美綠粉 真的絕了😋
每次想到馬來西亞的美食 就必會想到蘇媽蘇媽
海南鴛鴦燒麵包

說到蘇媽的名物 其中一樣一定是這個麵包多士
馬拉沙嗲串燒 3串

揀左豬肉 肉質不是厚厚實實那種 好好味
豬腳彎肉骨茶

滿滿的骨膠原 (是骨膠原 不是肥膏🌝)
肉骨茶的味道滲入了豬腳 好入味
白檳城亞參叻沙米線

米線偏淋那種 個人唔太鍾意
美綠恐龍

邪惡度100分
美綠加上鋪面的美綠粉 真的絕了😋
2023-12-12 558 瀏覽
今早11點半去荃灣見到蘇媽竟然唔洗排隊🤩即刻沖入去食個early lunch😆馬來西亞風味,勁多人介紹好評最吸引係肉骨茶可以免費添飲裝修美觀,舊式風味午市套餐抵食,由$52-$62肉骨茶(豬腳彎)白飯,油菜 $62份量超多😆女仔食唔哂,白飯應該半碗就夠豬腳淋哂又吸晒肉骨茶味,超正滿口都係骨膠原😂 個人認為肉骨茶可以再濃味啲,會更加正檳城白咖哩海鮮麵 $52濃濃椰汁香味😍微微辣勁多海鮮,麵爽口值得一試整體:CP值好高,價錢抵份量多,質素好又美味下次會再食👍🏻
今早11點半去荃灣
見到蘇媽竟然唔洗排隊🤩
即刻沖入去食個early lunch😆

馬來西亞風味,勁多人介紹好評
最吸引係肉骨茶可以免費添飲

裝修美觀,舊式風味

午市套餐抵食,由$52-$62

肉骨茶(豬腳彎)白飯,油菜 $62
份量超多😆女仔食唔哂,白飯應該半碗就夠
豬腳淋哂又吸晒肉骨茶味,超正
滿口都係骨膠原😂
個人認為肉骨茶可以再濃味啲,會更加正

檳城白咖哩海鮮麵 $52
濃濃椰汁香味😍微微辣
勁多海鮮,麵爽口
值得一試

整體:CP值好高,價錢抵份量多,質素好又美味
下次會再食👍🏻
1912 瀏覽
2023-11-30 326 瀏覽
叫個老鼠粉。混好哂配料。無味既!職員話「係甘架,咸咸地。。」喂!咸都食唔到喎。職員:「甘你想點。。一係俾啲辣醬你哋。。」但救唔到呢兜垃圾。樓面圍埋哂傾計,客人叫極唔該又唔應。唔洗用腦就馬上black list 。
叫個老鼠粉。混好哂配料。無味既!
職員話「係甘架,咸咸地。。」
喂!咸都食唔到喎。
職員:「甘你想點。。一係俾啲辣醬你哋。。」
但救唔到呢兜垃圾。
樓面圍埋哂傾計,客人叫極唔該又唔應。
唔洗用腦就馬上black list 。
2023-11-18 438 瀏覽
荃灣都係會搵野食地區之一,其實呢邊都成日經不過今次見到蘇媽又無人等就入去食啦。。睇完餐牌就點了 豬肚肉骨茶配白飯,熱檸檬茶。豬肚肉骨茶白飯 (ok)豬肚口感算幾好,唔係林既質感又少少厚。另外有碟菜不過無咩特別啦。肉骨茶唔算濃,入口都還可以。白飯反而就差一點,差就差在唔0夠熱,都唔知可唔可以用暖黎形容。。。熱檸檬茶(ok)正常味道無特別。環境方面就正常,上餐都算快既。價錢又唔算話抵,普通吧。73蚊。。。總結黎講。。。間唔中食下還可以,不過又唔係好大吸引力。又唔係話超值之選。
睇完餐牌就點了 豬肚肉骨茶配白飯,熱檸檬茶。

豬肚肉骨茶白飯 (ok)
豬肚口感算幾好,唔係林既質感又少少厚。
另外有碟菜不過無咩特別啦。
肉骨茶唔算濃,入口都還可以。

熱檸檬茶(ok)
正常味道無特別。

環境方面就正常,上餐都算快既。
價錢又唔算話抵,普通吧。73蚊

。。。總結黎講。。。
間唔中食下還可以,不過又唔係好大吸引力。
又唔係話超值之選。
2023-09-19 952 瀏覽
⭐️檳城福建蝦麵(油麵)麵條煮得啱啱好,有彈性同唔會太腍,啱啱好,啲蝦肉飽滿而彈牙,配搭住豆卜吸唒湯嘅精華⭐️肉骨茶一字骨啲湯底濃郁,充滿香料嘅香氣,即刻令人食飯嘅食慾大增,佢哋嘅一字骨肉質鮮嫩,啖啖肉,又唔會太肥膩⭐️蜜糖燒雞翼金黃色帶有微微咸甜同濃郁嘅焦糖味,啲肉會彈牙有咬勁,同時又有啲輕微嘅黏膩感⭐️怡保肥仔芽菜佢嘅芽菜新鮮爽脆,經過炒制之後保留咗啲嫩脆嘅質感,一咬落去,咬勁十足
⭐️檳城福建蝦麵(油麵)

⭐️肉骨茶一字骨

⭐️蜜糖燒雞翼

⭐️怡保肥仔芽菜

2023-08-22 861 瀏覽
已經有好耐好耐冇食過蘇媽蘇媽 記得高峰期嘅時候排隊排咗個半鐘先食到今日星期日嘅下晝兩點嚟到食,等5至10分鐘,兩三張枱就入到因為叫一份肉骨茶就可以無限添飲肉骨茶湯, 所以叫咗份三層肉第一次叫呢一個,之前次次都係叫一字骨感覺呢份量比較少, 圖片只供參考, 同餐牌張相有啲出入另外上面有幾粒杞子,但係杞子係後尾先放去上去,所以係硬心嘅朋友就不斷不斷不斷講話要咖央多士,就叫咗一份,都幾好食,感覺有啲似奶油多叫咗一個老鼠粉, 個煲仔唧唧聲響非常之熱侍應提醒我哋要將上面隻雞蛋快撈打開應該係怕黐底,不過食到最尾點都係有啲黐底整體滿意,兩個人叫咗三樣嘢價錢大約一百八十幾蚊 唔算太平都唔算特別貴咁唔到嚟食下都幾過癮
已經有好耐好耐冇食過蘇媽蘇媽
記得高峰期嘅時候排隊排咗個半鐘先食到
今日星期日嘅下晝兩點嚟到食,等5至10分鐘,兩三張枱就入到

因為叫一份肉骨茶就可以無限添飲肉骨茶湯, 所以叫咗份三層肉
第一次叫呢一個,之前次次都係叫一字骨
感覺呢份量比較少,
圖片只供參考, 同餐牌張相有啲出入
另外上面有幾粒杞子,但係杞子係後尾先放去上去,所以係硬心嘅

叫咗一個老鼠粉, 個煲仔唧唧聲響非常之熱
侍應提醒我哋要將上面隻雞蛋快撈打開

應該係怕黐底,不過食到最尾點都係有啲黐底

整體滿意,兩個人叫咗三樣嘢
價錢大約一百八十幾蚊
唔算太平都唔算特別貴
咁唔到嚟食下都幾過癮

2023-08-20
10 分鐘 (堂食)
2023-08-20 679 瀏覽
今次同好耐冇見嘅朋友去食馬來西亞菜。平日夜晚時段餐廳都好多人,但係我哋大概等咗10分鐘就入到去,算係快。我地2個人一共叫左3樣菜一齊食,包括有玻璃魷魚配通菜,三層肉肉骨茶,仲有招牌砂煲老鼠粉。玻璃魷魚配通菜係辣嘅,可以辣椒醬另上,自己調節辣度。肉骨茶有好多款式,我哋今次是三層肉。每份大概有四至六塊肉,三層肉嘅肉質好嫩,肉骨茶不斷refill,好抵飲。肉骨茶本身係有少少中藥,飲完覺得好補身。砂鍋老鼠粉中間嘅蛋黃攪勻之後增添左成道菜式嘅香味,老鼠粉份量好足,夠晒2個人食。班蘭椰汁冰賣相好靚,而且椰汁味濃郁,每次嚟都飲。服務方面,店內姐姐好nice,好helpful,時不時都會主動過嚟加添肉骨茶,又幫我地分開啲辣椒醬。

班蘭椰汁冰賣相好靚,而且椰汁味濃郁,每次嚟都飲。

2023-07-22 780 瀏覽
每隔一排就會好掛住蘇媽杯凍啡and多士😋😋天氣熱到溶🥵🥵真係唔適宜出街, 我叫左外賣平台送上黎, 估唔到外賣同堂食一樣咁正, keep到個水準😍😍椰香咖央多士去得蘇媽呢個咖央多士必叫, 特脆多士包住厚厚咖央醬同埋牛油, 好香😊極度邪惡, 真係真係超好食, 如果唔係怕肥, 食多一份都可以🤤🤤🤤怡保白咖啡(凍)雖然好多人都會飲拉茶, 恐龍美祿, 但我每次都只會叫白咖啡, 啡味奶味甜度好岩我, 一點酸苦未都沒有🤗
每隔一排就會好掛住蘇媽杯凍啡and多士😋😋

椰香咖央多士

怡保白咖啡(凍)

2023-07-21 593 瀏覽
荃灣蘇媽由1️⃣間變2️⃣間再變返1️⃣間🤹🏻‍♀️曾經係我愛店但而家太多馬拉嘢選擇 好耐無食😟小知識🚨蘇媽蘇媽嘅馬拉文解乜都有 轉咗menu多咗嘢食 但質素下降⬇️🍽️食物方面:砂煲老鼠粉🐭雞蛋魚乾肉碎銀針粉 要趁熱攪勻好快黐底 少數唔辣嘅主食每次都嗌 平時鹹啲但今次整體冇乜味😔高佬麵配豬軟骨🐷甜甜樣似公仔麵但爽口 醬另上怕辣🉑唔落 豬軟骨好嚡攝晒牙罅👎🏻檳城香炸滷肉卷🫔辣醬爆辣唔好揩到🌶️炸得好脆 有芋泥幾特別椰香咖央多士🍞滿滿嘅醬 麵包唔會乾硬 一如以往嘅好味🔝海南鴛鴦燒麵包🥪好大塊牛油😈斑斕醬好甜 都係唔乾硬桔仔話梅水 酸到喉嚨唔舒服😵檸檬薏米水 熱嘅好飲啲但啲薏米都酸🍋📷打卡方面:好鍾意影拮蛋黃🍳可以慢慢影 去得太多次都無影環境 QR Code落單但都有menu揭下睇圖🔈環境方面:明明大把位都唔想俾人未齊人就入🤷🏻‍♀️去親都好大冷氣要飲熱嘢同唔坐得耐 比較逼 啲staff成日好忙咁💨💬其他資訊:蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 📍荃灣大壩街71號地舖💰$412
荃灣蘇媽由1️⃣間變2️⃣間再變返1️⃣間🤹🏻‍♀️

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
📍荃灣大壩街71號地舖
💰$412
2023-07-16 397 瀏覽
馬來西亞美食。我要去尋找美食呀!來到餐廳,今次吃~咖央多士,好食呀!多士脆卜卜,充滿椰香牛油香。美味小食。龍眼冰,清爽香甜,夏日解渴飲品。白咖哩麵,材料豐富,麵條很爽彈,吸收了濃湯,好吃好吃。Eat is life ♥️
平時都幾鐘意食咖央多士,聽朋友講依間都幾出名,咁啱經過就去試吓怡保雞絲湯河粉 $62 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟因為阿妹嗰日喉嚨唔舒服想食清淡啲,所以可以選擇唔多,但估唔到依個雞絲湯河粉除咗雞絲之外,仲有蝦肉和魚蛋,質素就一般,不過份量都幾多;而且雖然依個清淡,但又唔會去到冇味,所以食落都唔錯檳城亞參叻沙米線 $62 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟我因為太耐冇食老鼠粉,見到可以免費轉老鼠粉,就轉咗做老鼠粉,不過老鼠粉和叻沙味道不太配,下次都係食返正常米線就算辣度比一般叻沙辣少少,而且配菜和平時的也不一樣,竟然會有菠蘿和青瓜絲係入面,我個人覺得味道是不錯的,不過還是比較喜歡雞絲湯河粉多啲咖央多士餐 $55 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟咖央給的份量很多,基本上麵包都搽滿牛油和咖央,不過我略兼覺得麵包烘得唔夠脆,但滿滿嘅咖央已經值返晒🤩美綠恐龍 $38(跟餐+$17)推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟唔好睇佢好似好少美綠粉,但你飲落就知有幾濃🤤係自己喺屋企先可以調到嘅濃度,超濃,就算我一開始已經食晒表面上嘅咪美綠粉,啲冰溶咗之後,飲落一樣都係咁濃味,可見他們落咗幾度以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感

怡保雞絲湯河粉 $62 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

檳城亞參叻沙米線 $62 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

咖央多士餐 $55 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

美綠恐龍 $38(跟餐+$17)
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
每次想食馬來西亞菜都會諗起<蘇媽•蘇媽>喺香港已經有多間分店 我自己都經常回訪每次都會叫佢嘅肉骨茶 無限次仼添真係好抵!🍂三層肉肉骨茶-啲肉真係有三層 肥美得黎又拎到個平衡-坐低店員會教客人調醬(蒜蓉+辣椒+頭抽+黑豉油)-肉本身味道唔重 但點上醬汁 真係太夾太好食!🍂招牌砂煲老鼠粉-其實係銀針粉 加蝦乾魚乾肉碎同生蛋-上菜要快啲拌勻 否則好快痴底-屬於重口味 食多兩啖比較易食膩🍂椰香咖央多士-多士烤得好脆 配上牛油同咖央醬又香又甜🍂冬瓜龍眼茶(凍)-叫左少甜少冰 但都係太甜啦( ・᷄ὢ・᷅ )🌼值得回訪嘅連鎖式馬來西亞餐廳 cp值:4/5
每次想食馬來西亞菜都會諗起<蘇媽•蘇媽>
喺香港已經有多間分店 我自己都經常回訪

每次都會叫佢嘅肉骨茶 無限次仼添真係好抵!

🍂三層肉肉骨茶
-啲肉真係有三層 肥美得黎又拎到個平衡
-坐低店員會教客人調醬(蒜蓉+辣椒+頭抽+黑豉油)
-肉本身味道唔重 但點上醬汁 真係太夾太好食!

🍂招牌砂煲老鼠粉
-其實係銀針粉 加蝦乾魚乾肉碎同生蛋
-上菜要快啲拌勻 否則好快痴底
-屬於重口味 食多兩啖比較易食膩

🍂椰香咖央多士
-多士烤得好脆 配上牛油同咖央醬又香又甜

🍂冬瓜龍眼茶(凍)
-叫左少甜少冰 但都係太甜啦( ・᷄ὢ・᷅ )

🌼值得回訪嘅連鎖式馬來西亞餐廳 cp值:4/5
2023-06-28
  • 椰香咖央多士
2023-05-05 785 瀏覽
📍#荃灣 #蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室#羊羊在荃灣#羊羊在新界如果近屋企嘅話,叫外賣自取都幾好,拎返去都同餐廳食唔會差好遠,又唔駛排隊等,最重要省錢🤑✨檳城福建蝦麵 好好味,超大陣蝦膏味🦐揀咗摻摻,即係油麵溝米粉,特別嘅口感,仲可以一次食哂兩種質感😄麵都多配料,有腩肉、魚蛋片、蛋,大滿足🤩可惜蝦只有一隻,但應該係鮮蝦🥹✨辣死你嗎配咖喱雞肉套餐 餐廳招牌必叫啦,外賣同屋企食差唔多,好似仲多飯啲🍚飯好香椰奶味,配啲咖喱汁食好正🤭雞仲要全部都係雞髀仔,唔怕食到雞胸鞋恰恰🍗✨玻璃魷魚配通菜 均衡飲食都重要,所以叫返啲菜🥬魷魚幾厚肉,份量多,靠住可能係馬拉盞吊味😙通菜唔油膩,唔老都唔差✌🏻評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀🍀環境:在家吃🏠服務:自助💁🏻‍♀️#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #蘇媽蘇媽 #荃灣美食 #新界美食 #馬來西亞菜 #馬拉菜 #辣死你嗎 #美食推介 #朋友聚餐 #情侶好去處 #紀念日 #節日慶祝 #生日飯 #情人節 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #香港必食
📍#荃灣 #蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室

#羊羊在荃灣
#羊羊在新界

✨檳城福建蝦麵

✨辣死你嗎配咖喱雞肉套餐

✨玻璃魷魚配通菜

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:在家吃🏠
服務:自助💁🏻‍♀️

外賣自取
2023-05-02 567 瀏覽
無耐無黎過蘇媽.蘇媽,今次黎到荃灣分店,啲野食依舊好好味。我揀咗佢哋嘅招牌菜「大雜錦」,再加玻璃魷魚配通菜,仲有咖央醬,本身仲想再嗌,不過因為兩個人食,所以驚食唔晒。首先要讚既係佢地可以免費添加肉骨茶,飲落口好舒服,好養生。另外,啲通菜炒得啱啱好,唔會太油膩,而個魷魚都好彈牙,好好食,不過稍為覺得食完有啲口喝。最後,我揀咗咖央醬作為甜品,上既時候熱辣辣,咬落去外脆內暖,真係好滿足。總括而言,呢間餐廳嘅食物好好味,服務都好好,價錢亦都好實惠,真係一間好值得推介嘅餐廳。
無耐無黎過蘇媽.蘇媽,今次黎到荃灣分店,啲野食依舊好好味。

2023-05-01
  • 肉骨茶