2022-11-14 1131 瀏覽
早餐有時想食得豐富啲去咗試下佢個早餐雪菜肉絲招牌炒蛋茄湯米粉咁大碗都幾抵食雪菜肉絲分量都幾多加埋米粉係可以夠晒飽肚/但唯一嘅意見係炒蛋可以分碟上咁就會更加好👍🏻

早餐有時想食得豐富啲
加埋米粉係可以夠晒飽肚
但唯一嘅意見係炒蛋可以分碟上
咁就會更加好👍🏻
2022-11-12 792 瀏覽
🌟香煎雞扒蕃茄湯意粉茶餐 $52雞扒個皮煎得非常香脆,湯底唔係果種飲落覺得新鮮蕃茄煲嘅湯湯,應該係用茄膏煲,但味道濃郁加埋意粉都唔錯。另外跟餐有個牛油豬仔包,有時有啲茶記淨係個豬仔包都加唔少錢,呢個蘇杭招牌茶餐真係幾抵!.🌟吉列魚柳炒蛋芝士撈麵餐 $58睇圖就已經見到真係非常重口味,但係個芝士汁真係好唔錯,味道非常唔錯但真係會愈食愈滯。吉列魚柳個皮亦炸到啱啱好,唔會太儂又香口。.🔶整體評價🔶平時呢間冰室都好多人食,而且餐單好多種選擇,真心建議大家午餐想食茶餐嘅話蘇杭真係一個唔錯嘅選擇!.🔸味道:7/10🔸環境:5/10🔸服務:7/10🔸打卡指數:5/10———————————————🍽️蘇杭冰室(上環)📍上環蘇杭街3號地舖G/F, 3 Jervois Street, Sheung Wan———————————————👉🏻#hkchiller美食地圖_上環👉🏻#hkchiller午餐推介👉🏻#hkchiller中餐
🌟香煎雞扒蕃茄湯意粉茶餐 $52
🌟吉列魚柳炒蛋芝士撈麵餐 $58
🔶整體評價🔶
🔸味道:7/10
🔸環境:5/10
🔸服務:7/10
🔸打卡指數:5/10
———————————————
🍽️蘇杭冰室(上環)
📍上環蘇杭街3號地舖
———————————————
👉🏻#hkchiller美食地圖_上環
👉🏻#hkchiller午餐推介
👉🏻#hkchiller中餐
2022-10-17 931 瀏覽
😋苏杭冰室📍上环苏杭街3号地舖===========================💖今日去茶餐廳食個lunch。1️⃣招牌雜扒🥩 💖有豬扒🐷、雞扒🐔、煙肉🥓同法蘭克福腸🌭,搭配黑椒汁或者蒜蓉汁🧄。主食係飯🍚、意粉🍝同薯菜🍟三選一。味道正常,肉口感軟,不過份量比較細。2️⃣羅宋湯🥣 💖跟餐可以揀免費餐湯或熱飲。==============================😋苏杭冰室📍上环苏杭街3号地舖
😋苏杭冰室
📍上环苏杭街3号地舖
===========================
💖今日去茶餐廳食個lunch。

1️⃣招牌雜扒🥩

2️⃣羅宋湯🥣
💖跟餐可以揀免費餐湯或熱飲。
😋苏杭冰室
📍上环苏杭街3号地舖
2022-10-10 719 瀏覽
【蘇杭冰室】———————————————————————————放假出左上環做物理治療 做完有小小肚餓所以去左搵野食 行行下見到呢間冰室門面幾靚所以粗粗地入去試下啦🥗|全日早餐|HK$57因為好肚餓所以叫左All Day Breakfast😋味道唔會差過其他高檔既西餐廳 餐牌上顯示可以揀吉列魚柳或漢堡扒 小弟選擇左魚柳 炸得好脆再加埋沙律汁味道好夾另外 其他食物有煙肉 炒蛋 小量沙律菜 半個蕃茄 法蘭克福腸同牛角包 除左牛角包有小小硬之外 HK$57黎講算係好豐富啦😊餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰消費 HK$57/1🏠 蘇杭冰室📮 上環蘇杭街3號地舖
【蘇杭冰室】

🏠 蘇杭冰室
📮 上環蘇杭街3號地舖
  • 全日早餐
2022-09-09 1076 瀏覽
鍾意食茶記 但係食得多又會覺得一般常餐有啲悶 可以試吓呢間蘇杭冰室🧏🏻‍♀️裝修好有心思 全部都係老香港特色🪑🧂🥢雖然仲係夏天 但係見到佢有個麻辣肉丁煲仔麵又好想試 所以唔理咁多都叫咗 👻佢個麻辣肉丁標榜自家製 估唔到咁辣 加上用煲仔熱住上 真係辣到嘴都腫🥴沙嗲牛肉麵係正常水準🍜再叫埋個流心西多士🥞 一切開個鹹蛋黃醬流哂出嚟真係嘩咗出聲 淋上糖漿真係好完美食得十分滿足嘅下午茶😈💰麻辣肉丁煲仔麵餐 $48招牌沙嗲鮮牛肉湯公仔麵轉出前一丁$54流心西多士下午茶餐 $34👉🏻蘇杭冰室 上環蘇杭街3號地舖.__________#上環 #上環美食 #上環茶餐廳 #煲仔麵 #西多士 #流心 #港女西多士 #麻甩下午茶#chachantang #frechtoast #lava #lavafrechtoast #DemaeItcho #fastfood #hkstylefrenchtoast #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #foodporn #eeeeeats #FoodPhotography #foodporn #eatingfor
裝修好有心思 全部都係老香港特色🪑🧂🥢

流心西多士下午茶餐 $34

👉🏻蘇杭冰室
上環蘇杭街3號地舖
__________
#chachantang #frechtoast #lava #lavafrechtoast #DemaeItcho #fastfood #hkstylefrenchtoast #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #foodporn #eeeeeats #FoodPhotography #foodporn #eatingfortheinsta
#ちゃさんちょう #フレンチトースト #ミルクティー #出前一丁について #でまえいっちょう #ホーバウダン #インスア映え
__________
2022-09-07 724 瀏覽
食完嬲到要打英文: extremely poor management 😡 我見唔係剩係得我嘅問題囉! 落錯單呢個問題真係好嚴重。首先你入到去就唔好預左自己有得坐得舒舒服服咁食野,而目你食緊嘢嘅環境係好嘈好嘈,因為佢嗰啲Staff係咁大聲嗌🧐 我本身叫個蛋蝦仁叉燒飯點知嚟到得啲蝦冇叉燒,我同返個職員講,點知佢同我講冇叉燒食唔食得?咁我梗係叫佢加返俾我啦!我都唔係想要嗰啲嘢!你又俾呢啲嘢我?咩態度啫而家?你落錯單係你嘅問題,做乜要我承受你嘅責任先?之後佢求其加返幾個叉燒擺喺面,仲係咁提我加返錢😤之後隔籬枱仲嚴重!佢叫咗個凍奶茶點知嚟咗凍檸茶!個職員又係例牌問佢咁飲唔飲得啊?不如飲凍檸茶啦😡 咁不如你唔好整餐牌啦,omakase咪得囉!你成日落錯單,人哋都唔係想要呢啲嘢。仲要服務態度又唔係好!喺咁樣環境之下食嘢,幾好味都無用啦!

喺咁樣環境之下食嘢,幾好味都無用啦!
2022-08-02 1383 瀏覽
今日同大家介紹一另一間中上環性價比都還好嘅冰室,無錯又係冰室‼️因為其實本人好中意飲港式奶茶。作為blue monday,翻工特別眼訓就要杯黎提下神,不妨都打工仔嘅一個選擇😌-🐷招牌茶餐叉燒湯意粉 轉米粉其實呢間餐廳個餐牌嘅option真係多到眼花撩亂!但係我都係忠於我一貫嘅作風,會點冰室嘅茶餐去試佢嘅水準。今次呢個茶餐,數埋數埋叉燒有足足8-9塊,每塊都肥瘦均勻而且絕對唔係薄切。坦白講我打開見到咁多叉燒都嚇一嚇😂😂我特別鍾意食米粉,但係鍾意食有少少透明嗰隻米粉🤤今次呢間餐廳用嘅米粉嘅質地都係我比較喜歡,而且佢唔係好硬,索晒雞湯真係好正🙊另外佢仲有配上炒滑蛋,火腿兩塊同埋蒜蓉多士。即使係外賣,多士絕對唔係Hea做,拎到返公司都仲脆唔會冧晒,配上濃爆嘅蒜蓉醬,絕對係高質嘅多士😆-🍹飲品方面,我鍾意飲奶茶,咁當然一定係叫咗熱奶茶做餐飲啦‼️餐廳嘅奶茶茶味都較為突出,絕對可以提神嘅作用P.S湯麵底可以揀番茄湯或者雞湯,今次我揀咗雞湯,感覺上味精都唔重😆‼️建議大家可以打電話過去叫外賣,或者親身上去叫。今次就蠢咗,用咗啲外賣平台,貴好多🥲

🐷招牌茶餐叉燒湯意粉 轉米粉

外賣自取
2022-07-25 946 瀏覽
我地公司好中意晏晝食tea.今次就揀左哩間蘇杭冰室!-今次叫左20份下午茶我食T5 香脆雞扒飽配沙律 熱奶茶個飽都好脆.雞扒唔算好乾都夠味.有埋新鮮蕃茄同菜.個樣都見到好新鮮.加埋甜既沙律醬.好食😋最估唔到係個鮮果沙律都幾足料.有新鮮蘋果.但菠蘿同埋桃就係罐頭.但都ok🙌🏻奶茶吾苦澀正正常常👌🏻總結:身邊同事叫瑞士雞髀.流心西多士比較多.佢地都話雞髀夠入味.唔會好咸.個西多士真係好流心.唔會好甜都幾好食.以下午茶黎講最貴都係hkd41.都幾抵食.落餐後30分鐘就送到幾快手👍🏻
我地公司好中意晏晝食tea.
今次就揀左哩間蘇杭冰室!

-今次叫左20份下午茶

我食T5 香脆雞扒飽配沙律 熱奶茶
個飽都好脆.雞扒唔算好乾都夠味.
有埋新鮮蕃茄同菜.個樣都見到好新鮮.
加埋甜既沙律醬.好食😋
最估唔到係個鮮果沙律都幾足料.
有新鮮蘋果.但菠蘿同埋桃就係罐頭.但都ok🙌🏻
奶茶吾苦澀正正常常👌🏻
總結:
身邊同事叫瑞士雞髀.流心西多士比較多.
佢地都話雞髀夠入味.唔會好咸.
個西多士真係好流心.唔會好甜都幾好食.
以下午茶黎講最貴都係hkd41.
都幾抵食.落餐後30分鐘就送到幾快手👍🏻
2022-07-20 700 瀏覽
呢間都成日食,食物同飲品質素都高,價錢合理.因為要去影銀河又要等朋友,就想起了這間,可以快快食完和朋友會合.义燒滑蛋係主打菜,貪心的我再加了牛肉和蝦😆,其實最好食都係义燒,茶走好飲,我試過少甜感覺有點澀,所以這次叫回正常.
呢間都成日食,食物同飲品質素都高,價錢合理.

义燒牛肉蝦滑蛋飯  茶走

2022-07-11
义燒牛肉蝦滑蛋飯  茶走
2022-07-14 548 瀏覽
好耐之前bf介紹去咗呢間餐廳食嘢,見社交平台都有好多人介紹呢間餐廳性價比好高,於是即刻book枱獎勵一下自己!同埋呢一度嘅裝修好有氣氛。至於呢一個乾炒牛河上枱香噴噴,好厚肉,好juicy,入味好香,爽呀👍🏻
至於呢一個乾炒牛河
上枱香噴噴,好厚肉,好juicy,入味好香,爽呀👍🏻
2022-06-23 881 瀏覽
同事話中環食飯好貴,於是我地行咗差不多20分鐘去到上環,雖然好攰,就係要品嚐依間茶餐廳。餐廳只有幾張枱(見到對面馬路都有分鋪),不過餐牌真係好多選擇。我第一次嚟,就食最古早嘅茶餐啦😀招牌茶餐 $48: 鮮牛肉通粉、脆豬包、太陽蛋火腿、仲有熱奶茶。鮮牛肉好嫩滑,脆豬真係超脆,一啖咬落去,啲脆豬包碎彈晒出嚟😂😂。太陽蛋個蛋黃又好鬼死正,奶茶都OK,整體都好滿意。茶餐廳當然冇加一,埋單$48 ,總算係近來最抵嘅返工午餐🤗

招牌茶餐

茶餐廳當然冇加一,埋單$48 ,總算係近來最抵嘅返工午餐🤗
2022-06-21
招牌茶餐
2022-03-19 1595 瀏覽
今次食咗佢哋自家製麻辣肉丁煲仔麵$48 再加$9 飲咗杯薑檸樂😍😍公仔麵都係第一次食💃🏻💃🏻有驚喜😍😍黎到啲湯仲滾緊熱辣辣🍜🍜🍜🍜🍜佢入面加咗啲青椒🫑味道都幾出眾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飲完杯薑檸樂成個人都暖哂🤟🏻🤟🏻🤟🏻

今次食咗佢哋自家製

味道都幾出眾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
飲完杯薑檸樂成個人都暖哂🤟🏻🤟🏻🤟🏻
1K
2022-02-08 1204 瀏覽
本來是想在松山素食買兩餸飯,但是看到今日的款式不太合我口味,立刻走回頭光顧冰室😂位置:在上環的小巷第一間舖位和對面的舖位。環境:雖然有兩間舖,面積都是一樣狹窄,裝修如同一般茶餐廳,而在疫情嚴重的時候,我當然不會想在這樣細小的環境下堂食,畢竟如果需要搭枱就慘啦!🥲服務:外賣在非繁忙時間都需等七八分鐘,而且是收取2元外賣盒,百物騰貴呀!午市:招牌炒蛋及瑞士雞髀汁撈公仔麵$54 送熱奶茶一打開外賣盒,最吸引當然是比手掌還大的雞髀,由外至內的肉質都有瑞士汁的味道,醃製得相當好,只是火候過了,雞肉不嫩滑,而是有點乾柴,而底下的公仔麵是乾身,瑞士汁明顯只是從雞髀流到公仔麵,沒有另外加添,汁不夠撈公仔麵,而炒蛋嫩滑有蛋香,整體來說不錯,可以加入中環上班族的午餐名單。

位置:在上環的小巷第一間舖位和對面的舖位。

環境:雖然有兩間舖,

午市:
招牌炒蛋及瑞士雞髀汁撈公仔麵$54 送熱奶茶

一打開外賣盒,最吸引當然是比手掌還大的雞髀,
雞肉不嫩滑,而是有點乾柴,

2022-02-07
8 分鐘 (外賣自取)
成日經過蘇杭冰室, 一直都好想試, 新嘅一年大食妹約埋朋友食返餐豐盛嘅下午茶大食妹一早已經睇啱左人氣常餐即係吉列豬扒配五香肉丁出前一丁吉列豬扒超級大塊雖然係薄豬扒, 勝在炸得夠脆口, 而且冇雪味, 配搭沙律醬, 充滿港式滋味本身係五香肉丁出前一丁, 但廚師落錯咗沙嗲牛肉, 結果變做沙嗲牛肉出前一丁沙嗲味道唔算濃, 反而充滿麻油香另一份就帶咗蘇杭招牌茶餐之一嘅招牌沙嗲鮮牛肉湯公仔麵配招牌火腿炒蛋同豬仔包雖然公仔麵唔係出前一丁, 但食落好煙韌, 沙嗲鮮牛肉有少少凍凍地, 但浸落啲湯度啱啱好沙嗲尚算濃郁, 牛肉份量都好有誠意豬仔包有啲可惜, 只有牛油冇煉奶, 如果唔係會更好食招牌火腿炒蛋有少少凍咗, 建議浸落啲湯度一齊食
大食妹一早已經睇啱左人氣常餐
即係吉列豬扒配五香肉丁出前一丁
吉列豬扒超級大塊
沙嗲味道唔算濃, 反而充滿麻油香
沙嗲尚算濃郁, 牛肉份量都好有誠意
豬仔包有啲可惜, 只有牛油冇煉奶, 如果唔係會更好食
招牌火腿炒蛋有少少凍咗, 建議浸落啲湯度一齊食
  • 吉列豬扒
2021-12-04 677 瀏覽
今日黎到上環呢間蘇杭冰室試下佢啲午餐,點左份茄汁雞扒滑蛋飯,我覺得雞扒外皮爽脆有口感,雞肉味道香滑且鬆軟,滑蛋絲滑可口!58蚊黎講非常抵食,各位上環既打工仔平時諗唔到食咩都可以黎呢度食下!
2021-12-03
1 分鐘 (堂食)