2017-11-17 8715 瀏覽
同事生日飯,一行7人唔想飲茶但想食中餐,蘇浙匯係唔錯既選擇。一班同事食飯,無逐一影啲餸。先黎前菜,雞絲粉皮,撈咸雞,素雞,燻蛋。份量唔多,全部都唔錯。再來湯,全部人都揀左南北杏燉豬展。非常熱,似剛滾起,幾清甜,讚!7個主菜,較有印象覺得好味係螞蟻上樹同賽螃蟹。其他好普通,同埋大家都覺得愈來愈細碟!有啲餸之前係好味的,但最近兩次食都麻麻,例如糖醋魚片,魚愈來愈細,粉愈來愈厚⋯⋯甜品我揀左湯丸,芝麻餡的,OK。食物質素整體OK,係主菜有啲失望,一次比一次差。百幾蚊有湯,前菜,主菜同甜品係幾抵食的。地方寬敞,坐得舒服,唔full,搵唔到位食飯可以來試試。

一班同事食飯,無逐一影啲餸。

甜品我揀左湯丸,芝麻餡的,OK。

食物質素整體OK,係主菜有啲失望,一次比一次差。

百幾蚊有湯,前菜,主菜同甜品係幾抵食的。
地方寬敞,坐得舒服,唔full,搵唔到位食飯可以來試試。

2017-11-03
2017-10-04 5559 瀏覽
It is my second time to come here, I was thinking to give them another chance....still not impressed food, over-priced and bad service. The waiters and waitresses always urge to clean the table and change the dishes. I will never come back again!
2017-10-04
2017-10-01 4232 瀏覽
以前成日喺新鴻基中心分店見客食飯,服務同埋食物都滿意。喺太古分店食過3次,服務真係嚴重有待改善,今次係我第一次忍唔住要寫劣評,實在不能接受。例如服務員上菜差啲整到我地,我地出於禮貌講左句sorry,竟然仲比服務員(Jxy Wxng)無禮對待,怒視我地,sorry都無句,仲要"jip"一聲,露出非常不滿嘅樣,口up up, 基本禮貌完全沒有。 加上訂台時接線員態度惡劣,呢間店嘅服務真係嚴重有待改進。
2017-09-30 3880 瀏覽
第一次惠顧先來一壺鐵觀音,茶香生煎飽老公讚口不絕,我鐘意酒香味的糟溜魚片,不過有一兩塊少少腥,整體不錯,魚片很薄,魚肉扎實。椒鹽排骨同雞都幾ok.用餐環境舒適,枱與枱距離足夠,不會感覺擠擁。唔夠字數比唔到好評
第一次惠顧先來一壺鐵觀音,茶香

唔夠字數比唔到好評
沙薑豉油雞
生煎飽
糟溜魚片
2017-08-28 4112 瀏覽
連同內地好友專登上星期由上海萬象城走下去香港旅遊同找找這新開的分店試試,進去的環境空間算大,記得有個男服務員很有禮貌招待不時跟我們換清潔的碟子和碗,而食品方面特別推介松鼠魚真心好吃配上海炒麵或米飯更入口、其他菜式如雞汁白靈 有點苦口好在唐菜同汁都算不錯不差、生煎包都幾好咬一口軟內而實,哪個糖粗小排好像過甜同太多骨吧,我們喝這個龍井茶有點苦大學可以試其他茶、不過最好訂星期一至五 六日超多人呢,未必坐到好位置喲,大家早二天之前訂坐較為好點
,記得有個男服務員很有禮貌招待不時跟我們換清潔的碟子和碗,
  • 松鼠魚
  • 糖粗小排
  • 上海炒麵
  • 鰣魚
2017-08-08 3081 瀏覽
We were lucky to get seated immediately for 5 on a Sunday afternoon! We ordered quite a bit a food but I didn't take pictures of all the dishes I highly recommend the duck and half cooked egg. It is very spacious inside. The service and the whole dining experience was great!

2017-08-05
2017-07-31 2810 瀏覽
又係星期六搵食時間!媽媽近期愛上到訪蘇淅𣾀,味道0k,價錢合理,又唔難搵位。一行二人order咗,煎菜肉餛飩,上海小籠湯包,燻蛋,醬鴨 and 棗泥鍋餅。 燻蛋, 有少少黑魚子喺面,濃濃嘅煙燻味,最重要係有少少流心 上海小籠湯包,一籠六隻,size 唔算大 but bite size。上枱時熱辣辣,皮薄多汁,啲皮唔黏囗,有少少燙咀。煎菜肉餛飩,賣相 ok. 菜肉比例平均,足料。雖然有少少油,但係好食~醬鴨,味道帶甜,不過可能係我地嗰碟係鴨背的關係,冇咩肉。棗泥鍋餅,唔算油,角位有啲脆,餡料平均,不太甜。Service 可以講係attentive, 反應快而有禮。

燻蛋, 有少少黑魚子喺面,濃濃嘅煙燻味,最重要係有少少流心

醬鴨,味道帶甜,不過可能係我地嗰碟係鴨背的關係,冇咩肉。

棗泥鍋餅,唔算油,角位有啲脆,餡料平均,不太甜。

2017-07-29
午餐
2017-07-24 2496 瀏覽
又係係太古廣場游走搵食的一個中午,基本上有得食野嘅地方,就要大排長龍,今日做埋少少公事都已一點鐘,同同事周圍巡下碰運氣,見周邊間間都勁多人,唯獨呢一間無人等位,始作俑者,試試啦!每人各點了個午餐,包前菜,湯,小炒同甜品。前菜揀左糖醋骨同雞絲粉皮,份量少得可憐,糖醋骨少肉但味道還可以。粉皮只食到兩注,太少試唔真,不作評論。京蔥牛肉好味,有鑊氣。兩個湯都無味,伏。但我最鍾意都係酒糟魚片,好重酒味,酒味來自個茨汁,帶微酸,真係好味,有鑊氣但魚片保持嫩滑,難忘。但兩個甜品可謂敗筆之作,我明明叫楊枝甘露,端上枱那刻有點驚訝,黑色碗配楊枝甘露,感覺似去食街邊小食咁,食落如水般楊枝甘露,呢個甜品唔上枱可能我個印象無咁差。所以有時唔係送多左就會有好效果!我會再黎,但下次唔會叫午餐

每人各點了個午餐,包前菜,湯,小炒同甜品

粉皮只食到兩注,太少試唔真,不作評論。
京蔥牛肉好味,有鑊氣。

兩個湯都無味,伏。

2017-07-07 1985 瀏覽
唔知係咪轉咗廚定點上次食啲嘢好重口味今次好淡口尤其係個上海年糕好似冇乜味咁可能我expect佢個味有少少甜唔係想像中嘅味而且好似唔夠鹹咁又唔夠滑反而個松子魚 炸得夠香脆配料夠多個醬汁夠酸就算 擺咗一陣口感相差都唔多佢個鱔糊做得好好個鱔新鮮滑溜又夠地道個醬汁做到上海嘅重口味根據我上海朋友講呢個做得好地道其實呢樣嘢真係未食過因為賣相太過樣衰清炒河蝦仁無甚驚喜海蜇頭爽脆有咬口但仍略為淡口水準參差仲有另外一段小插曲本身 我有book枱週末食晏晝飯唔book肯定 就慘點知去到佢話冇我個名仲要齊人先畀我入去坐好彩姐姐夠體貼最終都畀咗張枱我
唔知係咪轉咗廚定點
仲要齊人先畀我入去坐
好彩姐姐夠體貼
最終都畀咗張枱我
2017-05-19 2520 瀏覽
太古新開的蘇淅菜,同老公試下。店裝修很高貴,坐位舒適。點了:小籠包,肉汁是豬肉弄成,味道好,外型靚。兩面黃:味道可以,但不突出。上海粗炒:一般,只是用豉油炒,沒有特別。䓤油麵:味道非常好,汁醬調較得宜,麵彈牙。不過價錢好貴,要四百元以上找數,會少來。
2017-04-17 3249 瀏覽
以為分店會冇總店咁好食雖然真係總店好食少少但係亦都唔相差太遠但係裝修竟然係舊店仲好啲真係奇怪服務就新店好啲炸脆鱔炸得夠脆燻蛋真係幾滑溜超級有蛋味但我覺得可以再smoky啲黑叉燒 好似太多肥膏燒牛肋骨肉燒得夠鬆軟可惜黑椒太多砂鍋雲吞雞入面嘅雲吞夠細細粒 跟足傳統皮薄餡靚 菜肉餃竟然有好多好多細蝦仔做嘅湯底夠曬鮮味醉雞夠曬滑溜但唔夠酒希望下次再入味啲醬茶鴨真係好食過鷺鷺雞都好夠滑 又入味但係唔知點解好似廣東嘅脆皮雞咁 夠曬地道唯一美中不足就係冇醉乳鴿真係勁失望
以為分店會冇總店咁好食

雞都好夠滑 又入味

但係唔知點解好似廣東嘅脆皮雞咁

夠曬地道唯一美中不足就係冇醉乳鴿真係勁失望
2017-02-26 4650 瀏覽
當日中午時間才致電book檯, 幸好還有位, 驟眼見walk-in的客人也不算多,其位置前身是大食代, 當中的食肆價錢普遍親民, 取而代之時數間價錢相對較高的食府,有別於一般滬菜館, 氣氛比較「浪漫」, 燈光昏暗。首先端上來的是蘇浙湯包, 即是小籠包, 皮薄而且湯汁很清, 不覺油膩前菜素鵝, 普普通過不過不失黃金蝦球, 每一顆都沾滿鹹蛋黃, 外面香酥而蝦身結實彈牙,不過就眼中所見8~9隻蝦, 就已經接近200大元...煙燻樟茶鴨, 很重煙燻味, 不過好像有點過火, 吃到有點燒焦的味道, 肉比較薄, 這樣就顯得皮脂相對地厚, 夾著附上的包還可以松茸扒時蔬, 本來期望是一道清淡的蔬菜, 然而這道菜卻充滿光澤, 掛滿油似的, 儘管味道不錯麻婆豆腐, 有麻的感覺而滲透著微辣, 亦混了些切粒海蔘還有一道蒜香骨, 味道普通, 肉少而且太瘦, 是比較差一道整體而言菜色精巧, 味道也不錯, 只是價格偏高。

有別於一般滬菜館, 氣氛比較「浪漫」, 燈光昏暗。
首先端上來的是蘇浙湯包, 即是小籠包,
皮薄而且湯汁很清, 不覺油膩
前菜素鵝, 普普通過不過不失
黃金蝦球, 每一顆都沾滿鹹蛋黃, 外面香酥而蝦身結實彈牙,

不過就眼中所見8~9隻蝦, 就已經接近200大元...
肉比較薄, 這樣就顯得皮脂相對地厚, 夾著附上的包還可以
松茸扒時蔬, 本來期望是一道清淡的蔬菜,
 然而這道菜卻充滿光澤, 掛滿油似的, 儘管味道不錯
麻婆豆腐, 有麻的感覺而滲透著微辣, 亦混了些切粒海蔘
還有一道蒜香骨, 味道普通, 肉少而且太瘦, 是比較差一道

整體而言菜色精巧, 味道也不錯, 只是價格偏高。
2017-01-24
慶祝紀念
團年飯
2017-02-04 4456 瀏覽
今天臨時決定往太古城用晚膳, 來不及提早訂位及看食評, 太古城中心今晚大部份餐廳很爆滿, 蘇浙滙 卻可即時讓我們入坐, 故選擇了此餐館。我們一行四人點了六個餸, 樟茶鴨很肥膩, 鴨皮下是一層厚厚的肥膏, 但味道還可以; 黃金蝦, 四喜烤夫,小籠包味道還可以; 可是奶油津白淡而無味, 加上津白不夠幼嫩, 極多渣又煮得不夠耐不入味,我們要求重煮。本來侍應於用餐期間的服務態度還可以, 但當我們結賬後, 那個不知是部長還是經理的傢伙在交還信用卡時竟大力往抬擲我張卡,而非直接交給我, 直的很沒禮貌。以這個價位的上海菜而言,我認為有其他更好選擇,故應該沒有下次光顧的可能了。

2017-02-04
5 分鐘 (堂食)
2017-02-02 3706 瀏覽
新年興團拜,一大班人選了新開張的太古城蘇浙滙,新年新一吓。上海菜有別於飲茶,要點菜對成班人帶著幾班意見,係有啲難度。招牌菜是首選,而冷菜是他們的特色,又選點了5款。經理相當體會我哋心情,介紹了合口味又合份量的菜式。大家多點了排骨湯麵,我們的角度是豬扒麵,但同行中有熟悉上海的人,指原來上海這叫排骨,就如日本所叫的叉燒只是豬肉的稱謂,同上海是沒有上海粗炒。一提啲炸排骨味道有啲特別,喺咖哩味,輕輕的咖哩味,這就成為與別不同。當然重有點了甜品啦。新餐廳,裝修有啲特別,掛咗唔少舊相舊畫,當然同他們灣仔店風格好有分別。午市全場好爆滿,經理沒時間再來跟客人吹水,這反而比咗空間我地班人....吹水啦。
新年興團拜,一大班人選了新開張的太古城蘇浙滙,新年新一吓。

抹茶凍糕
生煎包
蘇浙滙湯包(小籠包)
樟茶鴨拼脆皮雞
秘製牛肋骨
香棗椰糕
冷菜s + 牛肋骨
2017-02-01
午餐
抹茶凍糕
生煎包
蘇浙滙湯包(小籠包)
樟茶鴨拼脆皮雞
秘製牛肋骨
香棗椰糕
冷菜s + 牛肋骨
2017-01-27 2568 瀏覽
1月25號晚飯團年,由於要分兩輪,選擇了8時入席及預先訂了蜜汁火方,誰知催了兩次至差不多食晒其他飯餸先上。第ㄧ次食火方是連住豬皮,金華火腿有油益味及太咸,蜜汁唔香,伴碟南瓜竟然還是生的!埋單的女部長才說漏了單!有理由相信這味餸未夠火喉及用料有問題!其實漏單你可以先問客人要唔要,(預訂菜都漏單就預咗比人鬧)但點都好過求其煮出嚟!做壞招排!今次晚飯我們還叫辣子雞,腩肉加百頁,燻魚,蟹飯,雞汁白靈菰,麻醬油麥菜。味道是不錯的!