2024-01-11 84 瀏覽
今日媽咪生日,乖乖女既我緊係要請媽咪食大餐,嚟咗呢間專食蒸氣海鮮嘅。我哋今日四個人,食長腳蟹嘅四人餐,見到啲海鮮都係好新鮮!!👅阿拉斯加長腳蟹👅長腳蟹係呢個餐嘅重點,蟹好大隻,店員會幫我哋剪開晒啲手手腳腳,好方便咁樣去食!蟹肉好鮮甜,肉質好結實,唔駛點任何醬汁,食到蟹既鮮味原味!👄西班牙新鮮藍青口&原隻韓國鮑魚👄想講嗰個海鮮蒸鍋嘅西班牙新鮮藍青口🐚,味道真係絕妙得嚟又唔會太重。新鮮嘅藍青口入口就感覺到海水嘅清甜,肉質彈牙幼滑,同豐富嘅蒸鍋湯汁完美結合,充滿海洋嘅鮮美氣息,咁嘅美味係用語言都講唔盡嘅。再嚟講講原隻韓國鮑魚🐚,呢個就更加咁特別喇。鮑魚嘅質感由裏到外都一致,嫩滑之中帶有咬口,啖啖肉令人品味回味無窮。蒸鍋裏面嘅香氣令人食指大動,每一啖嚼落微微韓國鮑魚嘅鮮味,都能夠清晰感受到海鮮嘅獨特滋味。而家講起鮮咁怕少嘅,但瞓喺底嗰啲蒸出嚟嘅肉汁同湯,在濃郁之餘更有着一種獨特嘅淡淡甜味,真係食得出嚟用料實在🍲。海鮮愛好者千祈唔好錯過,無論係賣相定係味道,西班牙新鮮藍青口加上原隻韓國鮑魚嘅海鮮蒸鍋,真係一試難忘,總之就係好食到停唔到口啦!🦷日式京葱醬油配本地雞🦷本地雞大大嚿,雞味好濃郁,亦都吸
👅阿拉斯加長腳蟹👅
👄西班牙新鮮藍青口&原隻韓國鮑魚👄
🦷日式京葱醬油配本地雞🦷
本地雞大大嚿,雞味好濃郁,亦都吸收到啲醬油嘅味道,肉質又嫩,係好食既雞肉!
💄甲羅蒸烏冬💄
依個係吸收晒蟹嘅精華嘅一個烏冬,亦都好香蟹膏味,味道口感都一流!
👃🏻新鮮野菜盛合👃🏻
秋葵、粟米仔、雜菇,全部都係日本直送嘅野菜,非常新鮮,好清新!
2024-01-11 84 瀏覽
上個月同家人一起食咗一餐好豐盛嘅海鮮大餐,每個人都有定量的海鮮所以就唔洗同家人一起搶要食咩了🤣一個set價錢是$888但係對得住這個價錢的。有兩款海鮮真的很好食,就是阿拉斯加長腳蟹和法國藍龍蝦🦞🦀清蒸阿拉斯加長腳蟹🦀,真係一個好鮮美嘅食材😋。蟹肉嘅質感爽口彈牙👅。當中嘅鮮甜味道,真係好正👍,冇乜腥味,適合唔鍾意太重口味嘅朋友。而且清蒸嘅方式,可以完整咁保留住蟹肉嘅原汁原味,真係一絕🔥。就法國藍龍蝦🦞方面,佢哋嘅肉質同樣非常鮮嫩,每一口都飽滿嘅肉汁💦,令人由心底裏面感受到啲海鮮嘅魅力😍。而且佢哋嘅藍色外殼,仲好有質感,簡直就係一件藝術品🎨。食嘅時候,不經不覺都會感到一種高貴嘅享受👑。總括嚟講,呢啲海鮮都可以為你嘅餐桌帶嚟一場視覺同味覺嘅雙重饗宴🍽。真心推介俾想試下高檔海鮮嘅你,一定唔會失望㗎😉。。除咗有海鮮還有肉的,就是日式京葱醬油配本地地雞🐣雞肉不是好單調的雞肉味是有埋醬油的,雞肉都冇雪味。最後,有新鮮野菜盛合就可以食完一堆海鮮和肉後食返蔬菜平衡下🤓

2024-01-10 109 瀏覽
同屋企人慶祝生日要搵啲大家都啱食嘅餐廳,級數又要有返咁上下😎最後就揀咗係天后呢間蒸氣海鮮專門店。每人最低消費一個套餐,只有$598嘅藍龍蝦套餐,可以食到矜貴嘅藍龍蝦🦞同其他新鮮海鮮。店員每道菜都會幫忙蒸同分發,唔駛自己嚟。整體質素都唔錯,每道菜都幾好食,但加加埋埋人均$700,又未算好抵食🤔試一次無妨,但再食就要考慮下荷包感受🤣🤣罕有法國藍龍蝦海鮮蒸氣刺身套餐🫛餐前小食餐前小食有日式枝豆。🐟刺身頭盤(花龍蝦、象拔蚌、油甘魚、北海道帶子、銀雪魚、酒漬赤蝦、北寄貝)有矜貴一點嘅花龍蝦🤩做成刺身好鮮甜。其他幾款刺身都好新鮮,酒漬赤蝦幾特別,爽彈嘅蝦肉帶微微酒香味,更帶起蝦嘅鮮甜😋🦞法國藍龍蝦半隻藍龍蝦係非常罕有嘅品種,比較難捕捉,所以本身價格頗高,係呢度就可以食到😍將龍蝦蒸5分鐘,中間仲保持半生狀態,口感帶少許黏,大大條龍蝦肉起出嚟食,好豪氣😏😏點少少柚子胡椒食惹味一啲。若然喜歡全熟都可以叫店員幫忙蒸多2分鐘,口感會實淨啲。⚪️蘇格蘭刺身帶子(海草配西京麵豉)好似第一次食到咁厚身嘅帶子,蒸得剛剛好👍🏻👍🏻中間好滑嫩,口感好正😋底下嘅海帶麵豉湯都好好飲,有海鮮鮮甜味,無平時嘅麵豉湯咁鹹。🐚花螺、

罕有法國藍龍蝦海鮮蒸氣刺身套餐
🫛餐前小食
餐前小食有日式枝豆。

🦞法國藍龍蝦半隻

⚪️蘇格蘭刺身帶子(海草配西京麵豉)

🐚花螺、一夜干石特魚
花螺幾爽彈,不過都係上枱先知將餐牌上嘅青口換咗花螺,應該要提前講好啲🤔一夜干幾好食,魚肉超級鮮嫩,醃過之後帶少少鹹香味😙😙

🦑山椒醬油配白鱔、每天手打鮮製蝦滑、每天手打鮮製墨魚滑
白鱔非常爽彈。蝦滑同墨魚滑都好食😋😋蝦滑非常彈牙,墨魚滑面頭加咗櫻花蝦,兩款都帶海鮮鮮味😻

🦐時令海蝦、蒸時令生蠔
海蝦好大隻,蝦頭食到啲蝦膏。生蠔幾飽滿多汁🦪蠔味濃郁。

🍗日式京蔥醬油配本地雞
估唔到除咗海鮮,雞肉都幾好食😚😚蒸嘅時候見到雞油滲出嚟💦雞皮爽彈,雞肉嫩滑。

🧀櫻花蝦芝士烏冬
濃郁芝士汁撈勻烏冬食,滿滿香濃芝士味😙如果唔食芝士都可以轉醬油烏冬。

🌽新鮮野菜盛合

🍚日式雜炊
一開始蒸海鮮時,蒸爐下面有龍蝦頭同粥keep住熬製,每道海鮮嘅精華滴晒落去🥰🥰店員會將龍蝦頭嘅肉加上蛋漿做成粥,橙色嘅湯頭滿載濃濃海鮮鮮味,幾正🤩

🍰日式甜品
有士多啤梨或伯爵茶蛋糕選擇,雪到凍冰冰,口感實淨,好似食緊雪糕🍨

人均消費:$710
推介指數(10分為滿分):7.5分

2024-01-09
呢一間環境闊落又精緻嘅餐廳,就係食高質刺身海鮮嘅專門店「虎嘯」。餐廳嘅店員服務態度非常之良好,向佢查詢啲下佢向我哋推介左呢一個好受歡迎嘅阿拉斯加長腳蟹套餐🟠阿拉斯加長腳蟹🟠清蒸阿拉斯加長腳蟹嘅味道真係一試難忘🤤!第一口就知道,呢啲長腳蟹肉質鮮甜,咸鮮海味一啲都唔使多啲調味,因為佢哋本身嘅滋味已經夠晒出色🦀。清蒸嘅烹調方法仲能夠完整保留蟹肉嘅原汁原味,令人每一啖都能夠品嚐到最純正嘅海鮮風味。阿拉斯加長腳蟹嘅肉質極為肥美,每次輕輕一剝開蟹腿,滿滿嘅蟹肉就咁誘人地露出嚟,令人食指大動👍。而且,蟹肉吃落去又彈又嫩,嗰種天然嘅鮮美,簡直係口中嘅極品享受👅。清蒸嘅做法仲有一個好處,就係令蟹腿嘅肉質更加易於品嚐,唔駛用好大勁就可以輕鬆地將蟹肉分離出嚟。配上一啲蔥花同埋蒜蓉,就更添風味,啲香味提醒你嚟緊要享受嘅係一頓海鮮大餐🍽。總結嚟講,清蒸阿拉斯加長腳蟹嘅美味,就喺於佢嘅簡單同自然。天然嘅鮮甜,配合上輕巧嘅調味,造就咗一個極品海鮮體驗,每一啖都係令人心花怒放嘅滿足感😍,清蒸長腳蟹絕對係任何愛好海鮮嘅食客唔可以錯過嘅佳餚👌!🔵西班牙新鮮藍青口🔵藍青口其實都係算比較貴嘅價格,所以其實我都唔係成日食,今次

🟠阿拉斯加長腳蟹🟠
🔵西班牙新鮮藍青口🔵
藍青口其實都係算比較貴嘅價格,所以其實我都唔係成日食,今次食到咁多藍青口真係大飽口福。

🟢原隻韓國鮑魚🟢
好鍾意食佢哋呢一隻韓國鮑魚,除咗鮑魚肥美煙靭之外,佢哋嘅調味都好特別,主要用作醬油芥末,非常有日本嘅風味。
🟣甲羅蒸烏冬🟣
烏冬上面沾滿滿滿嘅蟹肉,每一啖都係蟹肉嘅鮮味。
🟤新鮮野菜盛合🟤
各款野菜非常新鮮,翠綠又爽甜。
2024-01-04 133 瀏覽
生日大曬,當然要好好慶祝🪅開開心心!更系要揾一間高質,又有打卡點既餐廳喇!阿拉斯加長腳蟹set (4位用)滿足大家的要求!《刺身頭盤》果然不愧係招牌,醬汁酸酸甜甜好開胃,而且象拔蚌 🐙都大大塊又爽脆👍🏻 油甘魚同埋北寄貝食完真係笑哈哈😆而家好少地方有得食!味道好香,而且整到非常鮮嫩,銀鱈魚嘅肉質爽甜,成道菜非常夾🫶《西班牙新鮮藍青口》非常特別,好索汁,肉汁所曬喺入邊超鮮味。個醬汁鹹鹹甜甜。滋味更上一層!ʚ♡⃛ɞ ʚ♥︎ɞ《原隻韓國鮑魚》海鮮蒸鍋中嘅原隻韓國鮑魚,味道真係鮮味濃郁至極😋。鮑魚經過蒸製後,肉質變得更加細嫩、多汁,而且保留咗海鮮嘅原始鮮甜。嗰種蒸鍋帶出嘅高溫,令到鮑魚嘅鮮味成份完全釋放出嚟,與傳統燒烤或煮法相比,嚟得更加直接同純粹👍🏻。當你啖啖咬落去嗰陣,可以明顯感受到鮑魚肉嘅彈牙,同時啲鮮美汁液逐漸滲透全口腔,帶出一股淡淡嘅海洋風味。佢嘅口感同普通蚌貝嘅肉質截然不同,更加緊緻、層次分明,食落去滿足感十足😍。原隻韓國鮑魚由於體積較大,所以食材嘅每個部分都得到了平均嘅火候處理,保證每一啖都夠味、夠鮮。加上鮑魚本身所含嘅海洋礦物質同氨基酸,唔單止美味,仲為身體帶來健康嘅益處🔥。喺其它
刺身頭盤》
《西班牙新鮮藍青口》
《原隻韓國鮑魚》

喺其它海鮮由於味道較淡嘅配合下,呢啲韓國鮑魚就更加能夠凸顯出佢獨特嘅味道。而蒸鍋中散發出嘅香氣,令人食欲大增,一試難忘🤤。無論係喺嘆宴慶典,定係自家享受一頓海鮮大餐,呢啲鮑魚都能夠成為餐桌上令人期待嘅亮點😄。睇見隻隻鮑魚咁精緻妝點著蒸鍋,已經係一種視覺同嗅覺嘅雙重享受👀✨。每一次品嚐,都喺一次難得嘅美食體驗😊。

呢餐生日飯我地都食得好開心,而且位置都好好坐。
係媽咪嘅生日個日,爸爸訂咗日式蒸氣火鍋-阿拉斯加長腳蟹套餐,讓我同妹妹期待不已。首先係西班牙新鮮藍青口,西班牙新鮮藍青口嘅味道,一言以蔽之,就係海洋嘅精粹🌊。當你輕輕揭開蒸鍋嘅蓋子,頓時熱氣騰騰,吹出一陣陣鮮明而誘人嘅海水香味。藍青口肉質嫩滑,爽口而鮮美,每一啖都能夠嚐到青口自然嘅甘甜,係咁簡單藏住咗大自然嘅無比鬥拱😋。蒸製過程充分保留咗青口嘅營養同原汁原味,帶少少鹹鮮嘅海味正正係得啲人心嘅地方,食落去既鮮甜又唔油膩。蒸完後嘅青口,外表一啲金黃吸引,肉質飽滿,顏色對比分明,仲帶有珍珠般嘅光澤💎,喺舌尖上輕輕地爆破開來,真係令人心滿意足👍。總而言之,蒸鍋裡面嘅西班牙新鮮藍青口,係每次海鮮盛宴中嘅佼佼者。飲食不單止係果腹嘅行為,更係一種享受同滿足感嘅体驗。無論天氣如何🌤,一鍋熱氣騰騰嘅西班牙藍青口都能夠為你嘅餐桌帶黎一份港口城市嘅浪漫同繽紛✨。👅而原隻韓國鮑魚,質地鮮嫩,鮮味十足,搭配醬油芥末的微辣和昆布的鮮甜😆仲有日式京葱醬油配本地地雞,京葱的香氣同醬油的鮮味完美地融合在一起,與嫩滑的本地地雞肉好夾,帶來一種清新的口感😌再追加個法國藍龍蝦🦞肉質鮮嫩,入口即化,搭配蒸氣鍋,更是美味無比。重

再追加個法國藍龍蝦🦞肉質鮮嫩,入口即化,搭配蒸氣鍋,更是美味無比。重點緊係阿拉斯加長腳蟹🦀蟹腿肥美多汁,唔痴牙,蟹肉十分鮮甜,令我一啖接一啖🫶🏻
呢個阿拉斯加長腳蟹套餐,我哋全家都食到舔舔脷😋當然媽咪都食得很開心,下次可以再食過🥳
2024-01-03 83 瀏覽
❤️主角:阿拉斯加長腳蟹長腳蟹都好大隻,每個人都食到好多嘅蟹肉,肉質飽滿豐富,超級肥美,啖啖肉,勁滿足!蒸鍋阿拉斯加長腳蟹真係好好味😋,佢啲蟹肉咁鮮嫩又彈牙💥,啖啖肉嘅感覺真係好滿足🤤。蒸完之後,蟹殼都易啲拆開🦀,一啲都唔洗使太大力就可以食到嗰啲鮮美嘅蟹肉。同埋阿拉斯加長腳蟹嘅蟹黃🟡,味道濃郁得嚟又唔會太膩,係好多饕餮客嘅最愛😍。蟹腳煮完之後仲會有啲鹹鮮嘅湯汁🍲,可以添飯又可以浸粥,真係一流👍🏻。💙配角:原隻韓國鮑魚~西班牙新鮮藍青口鮑魚配醬油芥末昆布,彈牙口感,味道鮮味有層次,醬汁更加提升鮑魚鮮味;青口鮮味肉嫩,大隻無沙,口感Q彈有嚼勁!💛閒角:日式京葱醬油配本地雞雞肉有質感,味鮮肉嫩,京蔥醬油既味道完全滲入雞肉,食到咸味之後慢慢再食到雞既鮮味,豐富味道!🧡綠葉:草莓芝士蛋糕蛋糕口感好幼滑,好creamy,軟軟綿綿,芝味十足,粒粒草莓肉係蛋糕入面,更加豐富既口感,酸酸地又無咁飽滯,完美甜品!
❤️主角:阿拉斯加長腳蟹
💙配角:原隻韓國鮑魚~西班牙新鮮藍青口
💛閒角:日式京葱醬油配本地雞
🧡綠葉:草莓芝士蛋糕
2023-12-29 182 瀏覽
今日同朋友訂咗枱喺天后虎嘯食海鮮,呢間餐廳係專門食海鮮蒸鍋嘅,不過特別之處係用日式風味去烹調,味道比普通嘅蒸鍋更豐富更好味。法國藍龍蝦(每位半隻)藍龍蝦全部都係肉,肉厚又結實,用蒸嘅方法龍蝦肉入邊充滿水份,全部都係龍蝦精華,Juicy又鮮甜!時令海蝦🦐海蝦仲長過我嘅手指,肉厚大大隻又新鮮,就咁蒸已經非常鮮甜,加上餐廳提供嘅醬油,令味道更想一層。蘇格蘭刺身帶子🦪蘇格蘭刺身帶子用海草配西京麵豉蒸真係一個不得了嘅美味佳餚😍!帶子新鮮肥美👍🏼,質感絲滑,入口即化,完全感受到海洋嘅鮮甜。加上嗰陣獨特嘅海草香氣,令成道菜式層次豐富,香氣撲鼻。而且西京麵豉嘅味道淡雅不搶戲,卻又恰到好處地提升咗帶子嘅鮮味,令人一試難忘👌🏼。整個蒸法處理得非常得宜,麵豉同海草將帶子包裹得密密實實,令帶子喺蒸嘅過程中充分吸收左呢啲配料嘅精華😋。而且呢種蒸法仲保留咗帶子最自然嘅口感同味道。食落去簡直係一種享受🥰,完全唔覺得膩口,每一啖都充滿驚喜😉。作為一個愛好海鮮嘅食客,我一定會向朋友推介佢哋都嚟試下呢個蒸蘇格蘭刺身帶子👏🏼,因為咁精緻嘅料理真係值得細細嘗味。無論係配酒定係作為一道菜嘅一部分,都絕對能夠提升整個飲食嘅體驗🤩
法國藍龍蝦(每位半隻)
時令海蝦🦐
蘇格蘭刺身帶子🦪
蘇格蘭刺身帶子用海草配西京麵豉蒸真係一個不得了嘅美味佳餚😍!帶子新鮮肥美👍🏼,質感絲滑,入口即化,完全感受到海洋嘅鮮甜。加上嗰陣獨特嘅海草香氣,令成道菜式層次豐富,香氣撲鼻。而且西京麵豉嘅味道淡雅不搶戲,卻又恰到好處地提升咗帶子嘅鮮味,令人一試難忘👌🏼。整個蒸法處理得非常得宜,麵豉同海草將帶子包裹得密密實實,令帶子喺蒸嘅過程中充分吸收左呢啲配料嘅精華😋。而且呢種蒸法仲保留咗帶子最自然嘅口感同味道。食落去簡直係一種享受🥰,完全唔覺得膩口,每一啖都充滿驚喜😉。作為一個愛好海鮮嘅食客,我一定會向朋友推介佢哋都嚟試下呢個蒸蘇格蘭刺身帶子👏🏼,因為咁精緻嘅料理真係值得細細嘗味。無論係配酒定係作為一道菜嘅一部分,都絕對能夠提升整個飲食嘅體驗🤩。
芝士蛋糕🍰
呢個芝士蛋糕非常濃郁好好味,有好香嘅芝士味,味道濃郁,口感幼滑,第一間專食海鮮嘅專門店嚟講呢個芝士蛋糕真係值得推介。
男朋友生日帶咗佢嚟食正嘢🥰就係呢一間食日式蒸氣刺身嘅專門店❤️之前見佢已經話好想試吓食,今次一於俾個驚喜佢!我哋揀呢一個套餐係<罕有法國🇫🇷藍龍蝦海鮮蒸氣刺身套餐>,價錢方面都唔算太貴$600樓下就搞掂🤝法國藍龍蝦☑️套餐包咗每位半隻法國藍龍蝦,唔好以為半隻就好少,其實都幾大隻嫁,龍蝦肉好鮮甜!清蒸半隻法國藍龍蝦,真係一場視覺同味蕾嘅盛宴🦞。首先,單係睇住佢嘅外表已經夠吸引人,深藍色嘅外殼配上鮮豔嘅紅色,擺上枱真係視覺上賞心悅目😍。蒸得恰到好處嘅藍龍蝦,肉質鮮嫩,彈牙有勁,完美保留咗海鮮應有嘅甜美。一揭開龍蝦殼,裡面嘅肉質像一塊藝術品般引人注目,同時散發出陣陣誘人嘅海鮮鮮香味🌊。品嚐嗰一刻,只需輕輕一吸,便可將鮮美嘅龍蝦肉吸入口中。鮮甜嘅龍蝦肉同海鮮嘅清香,在口腔內綻放,每一口都充滿咗驚喜,彷彿能直接感受到大自然的精髓🍃。清蒸嘅烹調方式簡單得嚟又能夠極大地保留住食材嘅原始風味,正正突出咗法國藍龍蝦嘅高級質感👑。沒有過多嘅調味,每一口嘅龍蝦肉都盡顯海鮮嘅鮮美,令人禁不住要再三品嚐🤤。無論係慶祝特別嘅場合,定係想對自己好啲,清蒸法國藍龍蝦都係一個理想嘅選擇。食完之後內心滿足,笑
法國藍龍蝦☑️
套餐包咗每位半隻法國藍龍蝦,唔好以為半隻就好少,其實都幾大隻嫁,龍蝦肉好鮮甜!清蒸半隻法國藍龍蝦,真係一場視覺同味蕾嘅盛宴🦞。首先,單係睇住佢嘅外表已經夠吸引人,深藍色嘅外殼配上鮮豔嘅紅色,擺上枱真係視覺上賞心悅目😍。蒸得恰到好處嘅藍龍蝦,肉質鮮嫩,彈牙有勁,完美保留咗海鮮應有嘅甜美。一揭開龍蝦殼,裡面嘅肉質像一塊藝術品般引人注目,同時散發出陣陣誘人嘅海鮮鮮香味🌊。品嚐嗰一刻,只需輕輕一吸,便可將鮮美嘅龍蝦肉吸入口中。鮮甜嘅龍蝦肉同海鮮嘅清香,在口腔內綻放,每一口都充滿咗驚喜,彷彿能直接感受到大自然的精髓🍃。清蒸嘅烹調方式簡單得嚟又能夠極大地保留住食材嘅原始風味,正正突出咗法國藍龍蝦嘅高級質感👑。沒有過多嘅調味,每一口嘅龍蝦肉都盡顯海鮮嘅鮮美,令人禁不住要再三品嚐🤤。無論係慶祝特別嘅場合,定係想對自己好啲,清蒸法國藍龍蝦都係一個理想嘅選擇。食完之後內心滿足,笑容滿面,真正體驗到「海鮮至味,無需多言」嘅境界🥰。只能用「鮮美無比」四個字嚟形容,絕對係品嚐海鮮嘅不二之選💯!
西班牙新鮮藍青口☑️
青口鮮甜又無沙,非常新鮮!
時令海蝦☑️

非常彈牙嘅時令海蝦,質素都好好。
原隻韓國鮑魚☑️

韓國鮑魚大大隻,配上醬油芥末昆布調味,好夾!
新鮮野菜盛合☑️
簡簡單單嘅野菜盛合,有齊幾款唔同嘅蔬菜。
2023-12-27 169 瀏覽
今天我同男朋友慶祝拍拖二年,揀左法國藍龍蝦set,聽聞這家餐廳以日式蒸氣火鍋聞名,令我十分期待😚我揀左杯自製洛神花茶,外表10分可愛,飲落清新怡人,帶有淡淡的花香和酸甜的口感,十分開胃🤤而一夜干石特魚嘅肉質鮮嫩,無咩骨。仲有搭配山椒醬油的白鱔,口感鮮嫩多汁,有少少微辣嘅味道👯‍♂️追加個手打鮮製蝦滑和手打鮮製墨魚滑。哩兩款滑嫩的海鮮料理展現了廚師的精湛技藝。口感Q彈又鮮甜💛主角登場了~法國藍龍蝦,肉質鮮嫩,帶有豐富的甜味同奢華口感。清蒸法國藍龍蝦,呢個海鮮菜式真係非常吸引。首先,淨係睇個色澤已經夠吸引,鮮艷嘅藍色殼配上透明嘅蝦肉,視覺效果一流。👀 蒸得時間啱啱好,保持蝦肉嘅鮮嫩彈牙,每一口都可以感受到蝦肉嘅甜美。而且法國藍龍蝦天然嘅海鮮味道,清蒸呢個烹調方式完全保留住咗,唔需要太多調味料,簡單嘅蔥絲同少少薑絲就足夠提升整道菜嘅味道。😋 呢種清新自然嘅味道,真係令人食指大動,令人想一次又一次嘆住佢。無論係作為主菜嘅高級享受,定係與親友分享嘅美妙時刻,清蒸法國藍龍蝦都絕對係一個品味嘅選擇。每次食到呢款美食,真係都會覺得心情開朗,滿足感爆棚!👍 保證任何愛好海鮮嘅朋友都會對佢讚不絕口。蒸煮的方

主角登場了~法國藍龍蝦,肉質鮮嫩,帶有豐富的甜味同奢華口感。清蒸法國藍龍蝦,呢個海鮮菜式真係非常吸引。首先,淨係睇個色澤已經夠吸引,鮮艷嘅藍色殼配上透明嘅蝦肉,視覺效果一流。👀 蒸得時間啱啱好,保持蝦肉嘅鮮嫩彈牙,每一口都可以感受到蝦肉嘅甜美。而且法國藍龍蝦天然嘅海鮮味道,清蒸呢個烹調方式完全保留住咗,唔需要太多調味料,簡單嘅蔥絲同少少薑絲就足夠提升整道菜嘅味道。😋 呢種清新自然嘅味道,真係令人食指大動,令人想一次又一次嘆住佢。無論係作為主菜嘅高級享受,定係與親友分享嘅美妙時刻,清蒸法國藍龍蝦都絕對係一個品味嘅選擇。每次食到呢款美食,真係都會覺得心情開朗,滿足感爆棚!👍 保證任何愛好海鮮嘅朋友都會對佢讚不絕口。蒸煮的方式保留了蝦肉的鮮美,不得了💞再追加日式京葱醬油配本地地雞,嫩滑的地雞肉,口感豐富且味道鮮美。
餐廳環境舒服又衛生,令我佢同男朋友食得好滿足✨
第一次黎到虎嘯餐廳,位於天后的電器道54號亭環天后5樓,環境大好有氣氛,與三位好友共聚晚餐,價錢合理抵食,我們食過都讚不絕口,所以隨機抽了幾款推介下:😎阿拉斯加長腳蟹呢間餐廳既蟹大隻得好誇張,係阿拉斯加既蟹阿,人生係第一次食,無諗到仲比想像中更新鮮更好食,蟹肉鮮甜多汁,帶上啖啖既海水味,肉質仲好飽滿,食極都仲有好多蟹肉😎西班牙新鮮藍青口清蒸的西班牙新鮮藍青口真係一啖海洋嘅味道🌊!首先,佢哋個外表已經好誘人,啲青口殼閃閃發亮,色澤靚麗,睇落去新鮮程度一流。而且清蒸嘅做法完美保留咗青口嘅原汁原味,每一口都能夠品嚐到青口嘅甜味同鮮味。肉質彈牙得黎唔會過硬,咬落去啲肉汁四溢,每個青口都肥美實在。加鹽同少少蒜蓉蒸過,簡單調味就將海鮮嘅新鮮度提升到顛峰。清蒸西班牙藍青口既健康又美味,完全唔需要太多花巧嘅調料,已經可以令人好滿足😊。食咗都唔會覺得膩,反而係令人一啖接一啖,停唔到口!總之,呢個清蒸西班牙新鮮藍青口絕對係海鮮愛好者嘅不二之選,每次食都會有驚喜嘅感覺!😎原隻韓國鮑魚呢一份就係韓國既鮑魚,都比平時食開既好食,加埋芥末昆布醬油一齊食,有質感又有味道,味道質感好順滑😎甲羅蒸烏冬呢一份小小既甲羅,
😎阿拉斯加長腳蟹
😎西班牙新鮮藍青口
😎原隻韓國鮑魚
😎甲羅蒸烏冬
呢一份小小既甲羅,呢個配合真係好食無得彈,甲羅既料好食又唔會過鹹,仲要加上烏冬,成個口味清清地又幾好食,烏冬都好有口感
😎刺身頭盤
海鮮來講我地都算鍾意食海鮮,呢份海鮮好大好誇張,賣相仲好靚添,每份都有用一個容器裝住,夾起上來都睇到刺身好光滑,好新鮮,而且仲好夠凍,有成7款咁多可以慢慢食,當然仲有其他都好好食啦☺️
2023-12-21 95 瀏覽
之前同屋企人一齊食生日飯去咗這間食晩餐🫶🏻今次就同男朋友一齊再去食🤲🏻男朋友表示海鮮都幾好食性價比都幾高😽*刺身頭盤今晚食咗一個刺身頭盤,真係令人大開眼界👀,各種高級海鮮齊齊上場,超級吸引!首先,果個象拔蚌刺身新鮮得黎,肉質結實,口感爽脆得嚟,每一啖咀嚼都充滿海洋既鮮味🌊。再講講個龍蝦,咁大隻、肉厚又彈牙,沾少少日本醬油,簡直係完美🤤。油甘魚就更加講究,脂肪豐富得嚟唔油膩,幾乎入口即溶😋,美味得令人忍唔住一啖又一啖。北海道帶子咁滑咁甜,食落去有種幸福感🥰。而酒漬赤蝦仔細啲睇,仲帶有微微既酒香,提亮咗隻蝦既味道,好特別🍤。最後,北寄貝就簡直瞬間成為我最愛,啖啖都充滿海水既清甜,又淡又順滑🐚。真係食咗之後覺得好滿足,每種海鮮都經過細心處理,保留晒最原始既鮮味👍🏼。擺盤更係美輪美奐,彷彿一幅畫咁賞心悅目🎨。可以話個頭盤已經令我感受到呢間餐廳既用心同埋對食材既尊重🙌🏼。如果你都係海鮮愛好者,真係唔可以錯過咁極品既海鮮刺身拼盤😍!下次再去,一定要再食多次,太令人回味啦!🔙*法國藍龍蝦食完龍蝦刺身就有熟的龍蝦食了🦞店員會幫你蒸唔洗擔心要整幾耐👍🏻熟度係岩岩好的👌🏻*蘇格蘭刺身帶子帶子都大大粒的🌟口
*刺身頭盤

*法國藍龍蝦
*蘇格蘭刺身帶子
帶子都大大粒的🌟口感真係好好而就咁食都好正但加埋海草配西京麵豉食會更好食😋
*草莓芝士蛋糕
甜品就有這個☺️士多啤梨味都好出🍓
2023-12-20 70 瀏覽
呢排唔係行山就係做gym, 🏋🏽🏋🏻♀️運動量好夠,所以要補充下優質蛋白質,🫕朋友決定帶我地去見識下高質海鮮盛宴。🍲**………💧 草莓芝士蛋糕 ☀️:草莓的鮮美和微酸的口感平衡了芝士的濃郁,創造出一種絕妙的味覺體驗。這款蛋糕不僅外觀精緻,而且味道豐富,好滋味,食左好多。🦀️主角阿拉斯加蟹☀️:真系食到舔舔利,肉質甘甜,肉飽滿,食起來完全唔會覺得膩。每一口都充滿了濃郁的海鮮風味。其蟹腿肉質肥美,鮮嫩多汁,讓人回味無窮。無論是原味還是蘸上醬汁,這道菜都能帶給您絕佳的味覺享受。👌⋯⋯ 刺身頭盤,花龍蝦刺身肉質光澤亮麗,真系回味無窮。日本蟹好好食,淡淡肉。甲羅燒烏冬真係一個非常正嘅美食👍🏻,佢嘅蟹味可以話係用心熬製,香濃得嚟唔會太過油膩,啖啖都食到新鮮嘅海鮮同埋燒烤嘅香味😋。烏冬嘅麵身又滑又爽口,完全吸收咗啲濃郁嘅湯底,令到烏冬嘅味道更加突出。而且啲配菜都好豐富,有芝士,食落去咸香得嚟又唔會單調😉。分量方面都好滿足😌,真係令人食咗之後覺得好滿足嘅一碗麵。總括嚟講,甲羅燒烏冬絕對值得一試,好適合同朋友或者家人一齊享受一個悠閒嘅午餐或者晚餐👨‍👩‍👧‍👦。古五到呢間餐廳有好多驚喜,😌食物質素真系好高,一路

古五到呢間餐廳有好多驚喜,😌食物質素真系好高,一路食一路享受著高級美食,加上裝修都好好睇,下次可以再來。😎
2023-12-19 51 瀏覽
我哋今日依個係蒸龍蝦嘅套餐,全部食材都係用蒸氣鍋去整,保留晒原汁原味!🫶🏻藍龍蝦🫶🏻藍龍蝦肉質特別豐滿,鮮甜多汁,肉質結實又爽嫩,一啖啖既龍蝦肉,非常之咁鮮,就咁蒸啲味道相當鮮,淨係食到龍蝦既鮮味!👏🏻西班牙新鮮藍青口👏🏻清蒸西班牙新鮮藍青口啲味道真係鮮美無比,好啱鍾意海鮮嘅食客😍!每一粒青口都保持住海水嘅鮮甜,肉質彈牙,咬落去汁液四溢,感覺得到大海嘅味道😋。清蒸嘅做法簡單到極致,但就係呢種簡單嘅烹調能夠最大程度保留青口嘅鮮味,唔使多餘嘅調味料,就已經好吸引人🤤。加上少少檸檬汁,提升咗青口嘅味道,仲帶點清新嘅酸味,感覺開胃爽口🍋。而且佢哋仲咁細心咁挑選左啲大大粒嘅藍青口,肉多汁多,份量都好足,食起上嚟好滿足👌。呢啲新鮮嘅西班牙藍青口絕對符合高檔海鮮嘅水準,無論係日常食用或者招呼賓客,都相當細緻,勁推介俾鍾意食海鮮嘅朋友哋嘗試!👏👍🏻原隻韓國鮑魚👍🏻韓國鮑魚真係新鮮既鮑魚,鮑魚大隻,鮮嫩無比,有啲彈牙煙韌,加佐啲醬油芥末昆布,咸咸地辣辣地,亦有鮑魚本身既鮮,大大隻咁食好爽!🫰🏻蘇格蘭刺身帶子🫰🏻帶子勁勁勁大粒,估唔到蘇格蘭既帶子都咁大粒咁鮮味,嫩滑既口感,加埋海草同西京麵豉一齊食,咸咸地
🫶🏻藍龍蝦🫶🏻
👏🏻西班牙新鮮藍青口👏🏻

👍🏻原隻韓國鮑魚👍🏻
🫰🏻蘇格蘭刺身帶子🫰🏻
帶子勁勁勁大粒,估唔到蘇格蘭既帶子都咁大粒咁鮮味,嫩滑既口感,加埋海草同西京麵豉一齊食,咸咸地既麵豉同海草進一步帶出帶子既鮮甜!
🤟🏻草莓芝士蛋糕🤟🏻
芝士蛋糕一件份量岩岩好,酸酸甜甜,芝士味濃,夠晒軟綿,非常適合既飯後甜品
2023-12-19 54 瀏覽
(上星期過港島見完客,身心疲倦,lunch 時間經過天后附近見到呢間餐廳,即刻被它好有特色既食物吸引,之後就決定入去探店。因為我本身是非常鍾意食海鮮🦞🐙,所以就算未開始點野食,都已經對呢間店印象加分。)(我叫左藍龍蝦set,貪區夠曬大份又足料,岩曬果日超級累的我。蘇格蘭刺身帶子好靚,好creamy,打卡一流!海草配西京麵豉咸香滋味。)(法國藍龍蝦(每位半隻),肉質彈牙,值回票價。時令海蝦,好大隻好鮮甜。日式京蔥醬油配本地地雞,將雞肉的肉質鎖在入面,所以吃起來不會很乾,蒸的方法可以受熱更均勻,配埋獨有的醬汁簡直一流。草莓芝士蛋糕都好正😊。草莓芝士蛋糕真係甜品控嘅天堂😍!每一層草莓果肉新鮮多汁,同芝士蛋糕嘅細緻口感完美結合,令人每一啖都充滿喜悅🥰。而家嘅芝士蛋糕質地輕盈幼滑,入口即溶,帶有淡淡嘅牛奶香味,加上嗰層草莓果醬嘅自然甜度,令呢個甜品既味道層次更加豐富🎂。草莓嘅酸甜與芝士嘅濃郁,互相平衡,造就出特別的口感享受😋。加上輕柔嘅餅底,既承托住整個蛋糕,又唔會太硬,啖啖都係幸福嘅滋味🍰。無論係下午茶定係慶祝嘅時刻,呢款草莓芝士蛋糕都能為人帶來甜蜜嘅氛圍,絕對係甜品中嘅一個亮點!)(吃完叉滿
(我叫左藍龍蝦set,貪區夠曬大份又足料,
(吃完叉滿電可以繼續工作。個人覺得真系極有特色,海鮮迷不妨一試。)