2022-07-31 317 瀏覽
環境衛生惡劣,唔抵食,分量少,食物唔乾淨,炸蛋完全唔正中,超難食,自己買嚟煮仲好食過佢,碗粉嘅辣度冇得揀,求其擺支辣椒油就算,食到尾先見到碗嘢入面有死烏蠅,店員仲要執走碗嘢就算,完全冇話任何比過碗新或者價錢調整,超伏,唔建議去!
首先落單方式好差,兩個人一張單,點知我邊碗加乜料?再者冇酸辣度揀,成碗粉可以話係唔酸唔辣,份量又少,真自己煮都好過佢。炸蛋其實就似食腐竹,唔抵加,totally$56一碗,食雲桂香好過。仲要冷氣機不停滴水,試過一次就算
招牌螺獅粉+炸蛋
2022-07-23 376 瀏覽
在小红书上看到推荐,在香港一直不怎么能吃到螺蛳粉,基本是拿好欢螺或者李梓柒凑合。于是来了。晚上八点多,门口有人排队,拍了差不多半个钟进来的,店面不大,卫生及格。点了炸蛋,虎皮猪脚,经典螺蛳粉。猪脚的虎皮还可以。炸蛋及格,酸笋及格,汤头及格,酸豆角及格。【但是那个粉啊!!!我是真的迷惑。根本嗦不动,又软又绵又黏,我根本不知道自己在吃些什么……】真的是不明白啊,粉这种直接买现成的回来做就好了啊??怎么会做成这样呢??

点了炸蛋,虎皮猪脚,经典螺蛳粉。
猪脚的虎皮还可以。
炸蛋及格,酸笋及格,汤头及格,酸豆角及格。

【但是那个粉啊!!!我是真的迷惑。
根本嗦不动,又软又绵又黏,我根本不知道自己在吃些什么……】

2022-07-16 420 瀏覽
中午收工經過螺獅町,見到冇人排隊就入去食啦。點了招牌螺獅粉,加了炸蛋和虎皮鴨爪,仲點左椰子汁。味道都算幾好,但是粉唔夠軟,粉裡有足量的筍和豆角,湯有啲鹹。炸蛋好酥脆,入口有少少油味,味道都算OK。虎皮鴨爪都算驚喜,好好味。

招牌螺獅粉
2022-07-16
下午茶
招牌螺獅粉
2022-07-14 323 瀏覽
之前自己都煮過唔同牌子嘅螺絲粉,自己買返嚟煮仲好味過佢,份量偏小性,48蚊一碗,螺絲粉同配料都好少,性價比不高,今次試咗佢嘅炸蛋同埋虎皮豬手係好食嘅,豬手夠入味同林,值得一試。
2022-07-13 288 瀏覽
終於有機會來試這間號稱全港首間螺螄粉專門店了,下班後6時來到旺角,排了半小時,一進店就嗅到熟悉的酸荀味道。我們叫了兩碗傳統螺螄粉,其中一碗加了炸蛋,還叫了一個小酥肉。 螺螄粉夠臭夠辣,但比較油,不過以往在大陸吃的也是一樣偏油,如果不喜歡真的受不了,酸荀、酸豆角味道正宗。 小酥肉就有點像台式鹽酥雞,味道也相當不錯。 而且價錢合理,只是店面較少,只能坐得擠迫一點。我建議大家6點前就要到,否則就只能等半小時到第二輪才進入啊。
終於有機會來試這間號稱全港首間螺螄粉專門店

螺螄粉加炸蛋
椒麻小酥肉
2022-06-28
30 分鐘 (堂食)
螺螄粉加炸蛋
椒麻小酥肉
2022-07-12 257 瀏覽
排就排餐死,仲以為自己頭一個好快入。原來入邊啲客都等緊上餐,等左30分鐘有多,見啲客都未有得食。 終於入去,啲嘢食唔好食,麵係一pat pat,賣相同買包嘢返黎根本冇分別。食落去陣味仲要難食過自己煮。 咁$45根本唔抵,乾撈份量少。 懷疑直情就係出面一包包嘢買返黎煮,冇咩咁特別。特別點名個戴眼鏡嘅男服務員,唔該你唔好屈啲客偷紙巾謝謝。 根本掂都冇掂過 ,自己搵到有紙巾,同你地講唔需要啦。 仲要懷疑人地係咪拎左,講左話冇。 仲要黎多轉話真係少左wor。 咁咪麻煩你睇cam咯,自己cam睇唔到 仲要好唔忿氣,不情不願叫我地照埋單。我真係唔爭在你個三蚊雞。無緣無故屈9人,道歉冇聲 ,仲要態度極其惡劣。 麻煩你唔好做服務業啦 ,一黎就屈9人 屈完冇證據又要唔道歉😪。 成間鋪好似冇人話事,個細嘅聲粗粗咁都得? 麻煩管理好啲服務員啦唉。唔需要排隊就咁

唔需要排隊就咁
- 呢間新開嘅係香港首間柳州風味螺螄粉專門店☝🏻網上見到評價比較兩極,再加上自己未食過呢種螺螄粉,所以就同朋友一探究竟~🍜招牌柳州螺螄湯粉 💰48(+8 招牌炸蛋) 朋友嗰碗係就咁湯粉,我嗰碗就加咗炸蛋,啱啱好俾大家睇哂😹 配料有螺肉炸醬、蘿蔔乾、腐竹、酸筍、木耳、酸豆角、花生同埋蔥花我哋覺得其實螺螄粉似米線,嗰種臭味其實只係單聞先會聞到,食落唔覺🤔 Quote返朋友嘅一句:唔算好「特別特別」🤣 另外辣度都ok嘅,但係對朋友嚟講就辣得滯 (俾大家參考吓佢接受到嘅辣度係合味道咖喱海鮮味杯麵😂) 餐牌上面冇寫辣度,不過提吓大家其實可以少辣/加辣的~(P.S. 歡迎follow我IG @foodstepsinhk 每日更新美食 thank you🙆🏻‍♀️)

招牌柳州螺螄湯粉 (+招牌炸蛋)
招牌柳州螺螄湯粉
🍜招牌柳州螺螄湯粉 💰48(+8 招牌炸蛋) [3.5/5]
Quote返朋友嘅一句:唔算好「特別特別」🤣

20 分鐘 (堂食)
招牌柳州螺螄湯粉 (+招牌炸蛋)
係旺角食到唔知有咩好食,今次朋友揀我地去食,結果揀左間岩岩新開冇耐既「螺螄町」。地方細但乾淨企理既,坐位有限,我地一行6人,所以都等左陣。不過都幾快有位,可能系tea time 時間的關係。 只要門口一打開,濃濃既螺螄粉味就飄出黎。因為我著了白色衫,所以唔敢揀湯粉果款,最後試左乾撈。朋友仲加埋「炸蛋」同埋「臭豆腐」。 ⦁螺螄粉(湯/乾撈)$48粉既份量偏少,味道唔夠濃,我地每人都有加多少少辣油/醋。不過同朋友分析過,乾撈系辣d,但一d都唔酸。個人覺得自己買番後煮仲足料。 ⦁螺螄臭豆腐 $28一定要貼多少少汁,咁先夠入味。其實就一般。 想睇更多分享 歡迎follow lnstagram @sa.foodie.lt

⦁螺螄粉(湯/乾撈)$48

⦁螺螄臭豆腐 $28
一定要貼多少少汁,咁先夠入味。其實就一般。

乾撈螺螄粉
招牌螺螄粉
螺螄臭豆腐
2022-07-05
15 分鐘 (堂食)
2022-07-03 337 瀏覽
見到旺角開咗間螺絲粉專門店即刻要去試😚男朋友平時唔食都比我拉左去🫣-我哋9點左右去 大概等左10-15分鐘店舖唔算大 不過都有10枱左右!排緊隊既時候都成日聞陣味超正🤪(男朋友話好臭🫠)-🥢招牌柳洲螺絲湯粉($48)價錢有些少偏貴 望落同包裝煮岀黎冇太大分別食落都同自己煮分別唔大🤣而且冇想像中辣同臭(全部默認最低小辣)冇咩特別😵‍💫-🥢爆炒螺絲粉($58)就咁睇唔係好覺得佢係螺絲粉但有幾條菜又有蛋都幾唔錯😋食落比較油 碗底都有好多辣油而且有啲粉痴埋左一舊爆辣反而係愈食愈辣!個人覺得可以再臭啲🤣不過平時好似食到爆炒 係幾特別既😚-如果同我一樣中意食螺絲粉既都可以去試一次!不過建議試吓d特別啲既🫢湯粉真係同自己煮差唔多有機會下次都想試埋招牌炸蛋😋

見到旺角開咗間螺絲粉專門店即刻要去試😚
男朋友平時唔食都比我拉左去🫣
我哋9點左右去 大概等左10-15分鐘
店舖唔算大 不過都有10枱左右!
排緊隊既時候都成日聞陣味超正🤪
(男朋友話好臭🫠)
🥢招牌柳洲螺絲湯粉($48)
價錢有些少偏貴
望落同包裝煮岀黎冇太大分別
食落都同自己煮分別唔大🤣
而且冇想像中辣同臭
(全部默認最低小辣)
冇咩特別😵‍💫
🥢爆炒螺絲粉($58)
就咁睇唔係好覺得佢係螺絲粉
但有幾條菜又有蛋都幾唔錯😋
食落比較油 碗底都有好多辣油
而且有啲粉痴埋左一舊
爆辣反而係愈食愈辣!
個人覺得可以再臭啲🤣
不過平時好似食到爆炒 係幾特別既😚
如果同我一樣中意食螺絲粉既
都可以去試一次!
不過建議試吓d特別啲既🫢
湯粉真係同自己煮差唔多
有機會下次都想試埋招牌炸蛋😋
自己平時好鍾意買唔同牌子嘅螺獅粉自己煮,期待已久香港終於都開左第一間螺獅粉!由於新開張又係大家期待嘅,開張第三日大概6pm去到,店員已經話賣曬啦🥲隔左一個禮拜再去終於食倒,~2pm 都等左45分鐘先入倒去,因為人太多要搭檯,有d逼,落完單等得有d耐🥲叫左2款麵特色乾撈螺獅粉$48個人覺得唔夠辣,份量唔太多,但味道都唔錯,係一款好味嘅撈米線臭味相投螺獅粉$56原本超級期待,但食落唔係螺獅粉嘅味道,係一碗好味嘅米線,因為食開螺獅粉都係好重口味,佢唔夠辣唔夠過癮😂不過加左炸蛋吸埋湯汁好味👍另外西瓜汁都好飲夠味,但份量有d少。不過都可以去試下的~

特色乾撈螺獅粉$48

臭味相投螺獅粉$56
另外西瓜汁都好飲夠味,但份量有d少。
不過都可以去試下的~

2022-06-30 155 瀏覽
應該係香港第一間螺螄粉專門店吧! 此"名物"真係有唔少fans, 十二點開門去到已坐滿人咁滯,幸好仲有一張細吉枱,就諗都唔諗直入店先! 之後不久已經要排隊。 叫咗招牌螺螄粉+招牌炸蛋! 個味道同好X螺勁似,酸辣臭都係,好惹味; 炸蛋就是沾粉炸的煎蛋,只吃到油味😅,不太對個人口味,總之叫溏心蛋算; 其實本身也ok不錯, 但係啲米線出了大問題,吃落係煙韌但個心帶硬,係"硬煮”而不是浸泡再煮,食完過一會感覺好難消化。
! 之後不久已經要排隊。

2022-06-28 200 瀏覽
最近新開嘅主打螺螄粉專門店❗作為螺螄粉愛好者當然要試下🤣所以一早就黎排隊試試伏~-招牌柳州螺螄粉 💰48中伏預警❗真係好普通,甚至冇我買嘅包裝好螺螄粉好食...味道勁淡,亦都冇辣度(隔離有辣椒油+白醋提供),粉都係偏硬身,超級難咬,仲係一pat咁😅(我自己中意偏淋身嘅粉)–招牌炸蛋 💰8素質幾好❗夢寐以求嘅炸蛋終於食到啦! 將佢浸入湯汁裡面,真係又酥脆又索曬D汁,炸得非常香酥可口–特色幹撈螺螄粉 💰48最推薦嘅一款❗同平日食嘅螺螄粉味道唔一樣,有D獨特嘅香味,類似郫縣豆瓣醬嘅味道,味道都係重口嘅一款,可能會有D偏鹹🤔配料係真係多_爆炒螺螄粉 💰58一般般,同炒米粉味道差唔多,都冇特別螺螄粉嘅味道,因為係炒嘅所以會偏油D,吃多左會滯–椒麻小酥肉 💰38分量太少啦❗炸得都好酥脆,味道係偏麻,好明顯嘅花椒粉味,冇任何蘸料,幾唔錯,就係分量太少唔係幾低–❗唔收服務費❗因為係啱開張,所以人手問題會好亂❗店員態度都幾好
招牌柳州螺螄粉 💰48

招牌炸蛋 💰8

特色幹撈螺螄粉 💰48
_
爆炒螺螄粉 💰58

椒麻小酥肉 💰38

❗唔收服務費
❗因為係啱開張,所以人手問題會好亂
❗店員態度都幾好
我本身好鍾意食螺螄粉,因為真係好鍾意佢獨特嘅酸辣臭(我覺得係香),但我食開嘅係一包包袋裝嘅,唔知同正宗嘅味道有咩分別。最近碌社交平台見到旺角開咗第一間螺螄粉專門店,我真係迫不及待試試正宗嘅味道係點其實黎之前都做咗唔少功課,知道餐廳6月頭先開,試業期間一定有d位要改善,所以等到宜家先黎試,點知都係搞到一肚火,永久列入黑名單,唔會再黎!首先佢真係要搞搞個輪候安排,乜指示都冇,全靠食客自律排隊,一開頭食客都冇排隊,全部散落門口,有d早到等候嘅食客開始驚個位被遲黎嘅人搶走,開始叫遲黎嘅客要排隊,先叫有返d秩序。而事實上係唔係真係非排隊不可?派飛唔得咩?宜家成條隊搞到鬼咁長,甚至擋住隔離餐廳嘅入口👎有朋友同我講返之前就係本身打算去隔離嗰間餐廳,就係被呢條長龍fake咗,以為係排呢度,搞到浪費時間另外落order嗰度又係差,首先好幾樣野都冇得order,可能lunch已經賣曬?唔清楚,反正早我一日黎嘅朋友都話佢嗰日都係冇得order。我地“好彩”,落order之前店員已經刪除冇得落嘅item,而咁啱刪除嘅item我地本身都冇打算想食。但坐我對面嗰對食客一坐低已經滿心歡喜話想食臭豆腐,而落order

另外落order嗰度又係差,首先好幾樣野都冇得order,可能lunch已經賣曬?唔清楚,反正早我一日黎嘅朋友都話佢嗰日都係冇得order。我地“好彩”,落order之前店員已經刪除冇得落嘅item,而咁啱刪除嘅item我地本身都冇打算想食。但坐我對面嗰對食客一坐低已經滿心歡喜話想食臭豆腐,而落order之前服務員又冇提點,落完先話冇👎

最火滾就係我地落完之後足足30分鐘野食都未到!老實講,我真係做足功課睇埋食評,知道佢地有時候等候時間係長d,我朋友早一日食炒螺螄粉都等咗30分鐘,所以一直冇催佢地。但見到遲黎嘅客人都有野食,而我地冇,就催催張單。點知個服務員態度勁差,聽完後粒聲唔出就行開,轉個頭畀張新嘅點餐紙我地落order。我地睇到一頭霧水,同佢講話我地30分鐘前落咗order喇,係d野食未到,佢態度勁衰,淨係話電腦冇record,我地當然不滿啦!但佢仲要勁串咁話我地嬲都冇用,宜家電腦就係冇record,仲催我地快d落單!其實電腦冇record關我地咩事?冇record就入返咯,我地有寫到點餐紙架嘛!而嗰陣店員係有同我地覆單。到底嗰陣張點餐紙去咗邊呢?呢個店員完全冇解釋,而且完全冇一絲歉意,一句唔好意思都冇,反而催返我地,服務真係差到極點!👎👎👎
嘈完後,食物10分鐘就到😑
我地叫嘅係一個招牌一個乾撈(係“乾”,唔係“幹”,唔該餐廳執執個menu,唔好咁懶直接繁簡轉換)。
網上食評話招牌嘅偏淡,我個人飲咗啖湯,反而覺得味道已經夠味,但講真,係冇層次唔香嘅鹹,仲普通過我自己平時食開嘅包裝螺螄粉。可能大家會覺得包裝嘅唔健康,但坦白講食得呢d都唔預有幾健康,配料都係醃製食品。只係有碗話碗,味道真係好普通。筍嘅味道好夠我覺得唔錯,但口感參次,我朋友有幾條食到滿口渣👎米粉嘅口感我覺得彈牙,唔錯,冇網上講嘅咁硬。炸蛋平心而論係好食嘅,索埋湯好香,唔會顯得油膩。

我自己乾撈嘅味道都好足,味道更濃,所以同我自己買包裝自己撈出黎嘅味道顯得幾乎一模一樣。但依然比唔上嘅,係配料仲少過包裝即食螺螄粉😑加嘅牛舌普普通通,口感係林身嘅,唔係平時食串燒牛舌嗰仲爽口彈牙。

脆皮鍋燒肉皮好脆,味道偏咸,好肥,啱重口味人士

總結:冇下次,服務差到咁已經係死罪,成個用餐體驗好差!我要留低第一個差評!就算撇除服務,食物質素都係好普通,唔值。螺螄粉本身係樣好普通嘅野,黎到香港就變到幾十蚊一碗,味道仲不如超市包裝嘅,包裝嘅都係20蚊一包,配料仲多d。所以諗唔到再黎嘅理由,除非真係好鍾意佢嘅加菜,但坦白講一個加炸蛋嘅招牌螺螄粉賣56,真係要好好思考下隻炸蛋係唔係值咁多錢。。。

近年,內地的各種特色美食都流入香港。最近,在旺角新開的螺螄町,正正是主打廣西柳州的美食--螺螄粉。螺螄粉的感覺一言難盡,味道十分難聞,但很多人卻表示很好吃。星期五的晚上七點到達店面,首先要排隊第一下。門外大約有十張枱在等,店面不太大,應該只可以坐到二十多人。等了大約四十五分鐘,終於可以入內。入內後,首先點餐,除了螺螄粉外,亦有其他配菜可以添加,我們點了一個招牌螺螄湯粉,配上牛舌及炸蛋、乾撈螺螄粉及一個冰粉。招牌螺螄湯粉配牛舌及炸蛋湯粉辣味不足,但牛舌及炸蛋味道不錯。乾撈螺螄粉辣味足夠,份量不太多,但味道不錯,不過偏鹹了一點及麵粉不夠軟。紅糖冰粉這個冰粉加入了西瓜,感覺更清涼了,不建議大家點。食完這幾個餐點後,我們兩人感覺還是餓。總括而言,味道還可以,沒有想像及其他人介紹好吃,而且價格亦偏貴,不建議。
近年,內地的各種特色美食都流入香港。

螺螄粉的感覺一言難盡,味道十分難聞,但很多人卻表示很好吃。

招牌螺螄湯粉配牛舌及炸蛋
湯粉辣味不足,但牛舌及炸蛋味道不錯。

乾撈螺螄粉

紅糖冰粉
這個冰粉加入了西瓜,感覺更清涼了,不建議大家點。

食完這幾個餐點後,我們兩人感覺還是餓。