2019-08-31 553 瀏覽
今日突然想食蒸海鮮,所以就黎元朗試試蟹仙先!坐底無耐餐廳職員就送黎粥底既材料,有栗米、南瓜、排骨、珍珠米,睇黎個粥底會好甜我地就叫左個$398既套餐,深海龍躉片、翡翠九孔鮑魚、日本大元貝、泰國海中蝦、韓國慶南蠔呢個就係越南頂角膏蟹和澳洲青年龍蝦餐廳職員好好咁將海鮮放入蒸爐入面,佢地仲會幫手計時,確保海鮮既烹調時間無誤呢隻野生既琵琶龍蝦更加係我前所未見,肉質係非常鮮嫩彈牙,又多膏鮑魚就蒸到非常淋甜最後蒸哂所有野之後,個粥就有哂所有食材既精華啦
呢個就係越南頂角膏蟹和澳洲青年龍蝦
鮑魚就蒸到非常淋甜
最後蒸哂所有野之後,個粥就有哂所有食材既精華啦
2019-08-21
2019-08-27 183 瀏覽
自從兩個月前係元朗食過間蒸氣海鮮,已經有很耐無再食,老婆在家亦都不會煮海鮮,所以只能外出幫襯。今次就揀了這間蟹仙,主要以海鮮蒸氣鍋為主,叫得蟹仙當然蟹才是主角。因為我們兩個都比較喜歡食硬身的蟹膏,所以就揀了越南頂角膏蟹,果然無揀錯,膏蟹裏面爆多蟹膏,入口啖啖蟹膏,有蛋王的甘香,而且很鮮。其他海鮮都是即叫即劏,十分新鮮,最好味的是蝦、元貝及龍躉,蝦肉結實彈牙;元貝蒸至剛熟,中間還帶點滑;而龍躉肉彈又鮮。最後品嚐南瓜排骨粥底,全部海鮮精華都流入了粥內,粥底又綿又鮮甜。店員還送上甜品椰汁燕窩,老婆至愛的養顏補品。

店員還送上甜品椰汁燕窩,老婆至愛的養顏補品。
2019-08-27 768 瀏覽
近年越嚟越興蒸氣粥底火鍋,今次嚟到元朗食一間蒸氣海鮮粥底火鍋!除咗元朗仲有其他分店。本身設定好晒有唔同嘅套餐俾我哋揀,唔同價錢可以揀嘅海鮮就唔同,當然價錢越高海鮮種類就越多啦!我同朋友揀咗個價錢中位嘅套餐就包左10款海鮮!店員會根據返季節時令,去介紹返當季最適合食嘅海鮮。一開始店員將啲米同埋湯擺喺個鍋底,再加埋排骨同埋南瓜做一個粥底,在喺上邊放個蒸架要來蒸海鮮!前菜炸魚皮🐟講起海鮮唔少得嘅當然係蟹啦蟹多數分為兩大類肉蟹同埋膏蟹!店員同我地推介左越南膏蟹,膏嘅份量果然唔少,無論係硬身嘅橙色高同埋啡色嘅軟膏都多到滯出嚟咁滯!蟹膏蟹肉都好鮮甜肉唔會太少!再嚟嘅係琵琶龍蝦店員話呢種龍蝦係比較少有平時介紹都好少會有得賣。每人有一隻切開左兩半啦,佢啲蝦肉好彈牙好爽口!另外仲有澳洲龍蝦、鮑魚、海蝦、聖子、蠔同埋龍躉片等等!全部都好新鮮肉質亦都好好,鮑魚唔會太韌!全程店員都會幫我地蒸,教好晒時間,坐喺度等食就可以!服務態度亦都好好有詳細同我地講解每種海鮮嘅食法!最後就到蔬菜拼盤,有生菜南瓜娃娃菜等等!然後店員就會為我地準備好個粥底,可以俾我哋選擇想食杰啲定係稀啲。海鮮嘅精華流晒落去個粥底度,亦都有啲蟹

前菜炸魚皮🐟

講起海鮮唔少得嘅當然係蟹啦

再嚟嘅係琵琶龍蝦

另外仲有澳洲龍蝦、鮑魚、海蝦、聖子、蠔同埋龍躉片等等!

最後就到蔬菜拼盤,有生菜南瓜娃娃菜等等!然後店員就會為我地準備好個粥底,可以俾我哋選擇想食杰啲定係稀啲。海鮮嘅精華流晒落去個粥底度,亦都有啲蟹膏跌咗落去!成餐飯嘅重點就係個粥底,個粥底好鮮甜好香,令到人食完一碗再一碗!最後配埋一個凍冰冰嘅雪耳木瓜糖水,唔會太甜,好滋潤!下次想再嚟試吓其他套餐!
2019-08-12
2019-08-27 71 瀏覽
之前朋友介紹,昨晚終於有空同太太拍拖二人去試試,上openrice訂了位,服務員即場介紹每款套餐的分別非常清晰,最終選了現時優惠$999套餐,每樣海鮮都非常新鮮,由其是隻蟹,太太一向好喜歡食蟹,她食完也讚不絕口,蟹膏非常肥味好好味,龍蝦刺身同每人半份熟龍蝦蒸出來的時間剛剛好,肉汁還鎖在肉裡面一咬落去正到無法形容,鮑魚非常彈牙,蠔也好juicy外汁,最後還食埋鋪滿所有海鮮精華的粥底加埋蔥花菜甫,真是飽到反肚歸家,下次會再食
,下次會再食
2019-08-26 87 瀏覽
近來體重直線飆升,所以每日都去做瑜伽減肥,亦都開始減食,經過一番努力都略有成績,所以為了獎勵自己,去了元朗這間蒸氣海鮮店食餐好既。餐廳有幾款海鮮套餐,我們就揀了個中價的$398餐,有十款海鮮及蔬菜。店員先放入南瓜粟米排骨粥的材料,之後就開始蒸海鮮。越南頂角膏蟹上枱還動,整隻都充滿蟹膏,極鮮且甘香。龍蝦刺身味道鮮甜,肉質爽口。澳洲青年龍蝦肉質爽彈有咬口,但略欠鮮甜。翡翠九孔鮑魚比較一般,有點腥味。泰國海中蝦新鮮彈牙。越南貴妃蚌新鮮,時間蒸得剛好,所以脆口。韓國慶南蠔鮮甜有蠔肉咸味。深海龍躉片魚皮彈牙,魚肉雪白嫩滑。還有蔬菜籃,有粟米、南瓜及菜。粥底因為加了龍蝦頭一起煲,令其更鮮甜,絕對是整餐的精華所在。最後還送上椰汁官燕做甜品。
店員先放入南瓜粟米排骨粥的材料,之後就開始蒸海鮮。

越南頂角膏蟹上枱還動,整隻都充滿蟹膏,極鮮且甘香。

龍蝦刺身味道鮮甜,肉質爽口。

澳洲青年龍蝦肉質爽彈有咬口,但略欠鮮甜。

翡翠九孔鮑魚比較一般,有點腥味。

泰國海中蝦新鮮彈牙。

越南貴妃蚌新鮮,時間蒸得剛好,所以脆口。

韓國慶南蠔鮮甜有蠔肉咸味。

深海龍躉片魚皮彈牙,魚肉雪白嫩滑。

還有蔬菜籃,有粟米、南瓜及菜。

最後還送上椰汁官燕做甜品

2019-08-26 286 瀏覽
食海鮮,最緊要新鮮,因為只要夠新鮮,就算係清蒸都可以好好食我地今次就簡左下面個餐,有成十款海鮮場面幾咁壯觀羔蟹同埋澳洲龍蝦嘅合照睇得出羔蟹中間勁多羔下面嘅係琵琶龍蝦,我做左咁耐人都係第一次見同食到琵琶龍蝦JA,肉質都幾鮮味,有D似龍蝦,唔錯同大部份蝦類一樣,蒸熟左之後就變成左橙色D羔味道都唔錯元貝同帶子當然係蒸海鮮嘅必需品啦好大粒鮑魚呀元貝都係巨型蟶子同龍躉魚片雖然魚片只係得一塊,但都幾厚肉澳洲龍蝦都係食海鮮嘅必食之選羔蟹蒸嘅時候用本身嘅蟹蓋裝住,咁就唔驚會蒸走晒D 蟹羔啦最後蒸嘅係蔬菜,平衡返下最最最最後嘅重頭戲就後海鮮粥啦,呢煲吸收晒咁多海鮮精華嘅粥真係超正食埋呢個就飽晒LU最後店員仲送埋糖水比我地食TIM
食海鮮,最緊要新鮮,因為只要夠新鮮,就算係清蒸都可以好好食

我地今次就簡左下面個餐,有成十款海鮮

場面幾咁壯觀

羔蟹同埋澳洲龍蝦嘅合照

睇得出羔蟹中間勁多羔

同大部份蝦類一樣,蒸熟左之後就變成左橙色

D羔味道都唔錯

元貝同帶子當然係蒸海鮮嘅必需品啦
好大粒鮑魚呀

元貝都係

巨型蟶子同龍躉魚片
雖然魚片只係得一塊,但都幾厚肉

澳洲龍蝦都係食海鮮嘅必食之選

羔蟹蒸嘅時候用本身嘅蟹蓋裝住,咁就唔驚會蒸走晒D 蟹羔啦

最後蒸嘅係蔬菜,平衡返下

食埋呢個就飽晒LU

最後店員仲送埋糖水比我地食TIM
2019-08-24
2019-08-23 45 瀏覽
今晚朋友慶祝生日朋友介紹左好幾間諗左好耐決定選擇食依間我地嗌左一人398套餐d海鮮真心好鮮甜 精心挑選特別係蟹同賴尿蝦而且有專人幫你蒸同折殻師傅亦係旁邊一路講解佢哋點樣揀海鮮咁我哋一路聽一路食 感覺佢好有心Anyway 飽到瞓底 哈哈!唔長篇大論,食物同服務質素都好好!👍🏼大家一定要來試下,感受下!
今晚朋友慶祝生日
特別係蟹同賴尿蝦
而且有專人幫你蒸同折殻
師傅亦係旁邊一路講解佢哋點樣揀海鮮
咁我哋一路聽一路食 感覺佢好有心
Anyway 飽到瞓底 哈哈!

唔長篇大論,
食物同服務質素都好好!👍🏼

大家一定要來試下,感受下!

2019-08-22 34 瀏覽
其實之前都食過呢d類似既蒸氣海鮮火鍋之前既都覺得都還可以由其因為自己係蟹既愛好者🤪但係呢間蟹仙蒸氣海鮮火鍋d海鮮會唔會有d誇張!😭😭一禁個開舖門制d蒸蟹味,香飄十里聞到陣蟹味,個口入面都河水湧湧🤤坐低之後因為第一次食呢間既關係d Staff會自動向我介紹套餐仲唔慊我多耶問🥺我終於決定好我要咩餐之後Staff就即刻幫我煲粥底係南瓜排骨粥黎🤤聽佢地講話將蒸左既海鮮流出黎既汁放落個粥底度 個粥就會鮮味d同唔會浪費d汁果陣第一次咁食法都唔係咁知真定假但最尾一食個粥...wtf?係咪第二個粥黎!😭點解咁鬼重鮮味!😭好鬼正好似可以重複食多次d海鮮既感覺!佢地d蟹其實都好新鮮至少幫我地落去蒸既時候隻蟹仲郁緊 又多膏爆出黎 食落口既時候即刻肉汁四溢唔係得蟹味仲有d海水既味就咁蒸都咸甜適中d龍蝦同象拔蚌刺身都值得一試象拔蚌刺身既色澤白透嫩滑入口爽滑又清甜食完仲係唇齒留香再可品嘗另一番鮮味btw由一入舖以至我食完走果刻d Staff都好健談好nice同好有Heart咁servie我Good Good!
其實之前都食過呢d類似既蒸氣海鮮火鍋
之前既都覺得都還可以
由其因為自己係蟹既愛好者🤪
但係呢間蟹仙蒸氣海鮮火鍋
d海鮮會唔會有d誇張!😭😭

一禁個開舖門制
d蒸蟹味,香飄十里
聞到陣蟹味,個口入面都河水湧湧🤤
坐低之後

將蒸左既海鮮流出黎既汁
放落個粥底度 個粥就會鮮味d同唔會浪費d汁
果陣第一次咁食法
都唔係咁知真定假
但最尾一食個粥...
wtf?係咪第二個粥黎!😭
點解咁鬼重鮮味!😭好鬼正
好似可以重複食多次d海鮮既感覺!

佢地d蟹其實都好新鮮

再可品嘗另一番鮮味

btw由一入舖以至我食完走果刻
d Staff都好健談好nice
同好有Heart咁servie我
Good Good!

• 越南頂角膏蟹
  • 澳洲青年龍蝦
  • 龍蝦
  • 翡翠九孔鮑魚
  • 深海龍躉片
  • 日本大元貝
  • 南瓜排骨粥
2019-08-19 46 瀏覽
朋友介紹元朗有間水準很高的蒸氣火鍋店,這天終於有時間來試試啦~店外有隻很大的蟹, 絕對不會找錯店 店舖是長方形, 裝修簡單不花巧, 就知道是以實力為主。和大部份蒸汽火鍋店一樣, 有不同的套餐可選; 有選擇障礙也不用怕, 哈哈。我們點了每位 $398 的套餐:當中有部份食材, 會由師傅根據當天入手的海鮮再決定,所以絕對夠新鮮!最重要是一整晚都有店員幫忙蒸及分海鮮, 非常貼心,不用怕海鮮煮太耐過頭了。而每張檯上都有計時器, 響起就會有店員來幫忙.澳洲龍蝦拿來的時候還在動, 證明有多新解呢, 而且很多膏, 正 泰國海中蝦 – 海蝦味道真的很不同, 很重蝦味, 而且很大隻翡翠九孔鮑魚有咬口及很新鮮, 正。紐西蘭大蟶子很大隻, 蒸得剛剛好, 非常爽甜~越南貴妃蚌超級鮮甜, 而且很大隻! 象拔蚌刺身口感不錯, 膽會放在粥內一起滾, 一定很鮮甜 韓國慶南蠔蒸完也沒縮小, 蠔味很濃~龍躉片滑滑的又沒骨, 正 越南頂角膏蟹真的超多膏, 又香又甜, 絕對的享受, 勁正蔬菜部份有南瓜, 娃娃菜, 唐生菜, 粟米~ 是日粥底是南瓜粟米排骨,吸了所有海鮮的精華, 非常鮮甜,連續吃了兩碗, 太滿足了 吃海鮮當然要

象拔蚌刺身口感不錯, 膽會放在粥內一起滾, 一定很鮮甜

越南頂角膏蟹真的超多膏, 又香又甜, 絕對的享受, 勁正

蔬菜部份有南瓜, 娃娃菜, 唐生菜, 粟米~

吃海鮮當然要配啤酒啦, 呵呵~最後還有糖水
2019-08-18 24 瀏覽
同一大班朋友黎食,叫左普通餐同店員推介既瀨尿牛丸。食物好鮮味,牛丸真心正。蟹肉非常新鮮,係食過咁多間最好的,一點泥味都冇。店員服務都好細心,美中不足係粥底,冇咩味。反而甜點係木瓜露,清甜爽口。

2019-08-17 61 瀏覽
星期六晚,想試下新野,本身同老公,都鐘意食海鮮,見呢間餐廳D食評大部份都正面,就決定即時打去訂位即晚試下,又有位,叫了$298海鮮餐,星期六晚需要每位加$28。入座時大約8點半,店員介紹餐牌時,說膏蟹,聖子賣曬! 話D膏蟹今日大隻,所以要$398餐先有膏蟹,已經覺得失望,咁都得? 店員再介紹如果叫$398餐,就會upgrade唔知咩海鮮,本身被膏蟹,聖子吸引先想去試! 第1次食,決定試左$298餐先,如值得encore,下次再試其他! 相比其他同類型餐廳,海鮮質素一般,唔覺好新鮮,服務有d亂,仲聽到隔離有張大枱話,有2隻蟹唔得,要換! 整體黎講,唔會有下次,埋單時,差唔多$800, 叫左1支啤酒&汽水,無詳細睇單,可能有其他雜費掛,見openrice食評有糖水送,所以問下,點知店員話要問經理,攪到我好似Special request乞佢咁,話$298餐無得送架喎! 我話算啦!心感困惑! 走人,再去搵糖水食,試唔試,自己唸!
2019-08-17
2019-08-16 37 瀏覽
店名叫蟹仙, 門口真的有隻大大的蟹~所以非常易找~店內座位不算多, 分左右兩邊, 很寬敞;主打海鮮的蒸汽鍋, 每樣都想吃,點了 $398 一位的套餐照片是四人份量唷)由蒸海鮮的次序及分食物, 都有店員照顧~家人讚口不絕呢~~越南頂角膏蟹爆膏啊~~~~超級吸引~~~蟹肉很鮮甜又嫩,蟹膏超正象拔蚌刺身附上的象拔蚌膽會放在粥底內,夠新鮮, 不錯呢澳洲青年龍蝦龍蝦也有很多膏, 開邊蒸熟後啖啖肉, 正啊~翡翠九孔鮑魚 / 泰國海中蝦 / 越南貴妃蚌 / 紐西蘭大蟶子鮑魚 - 很大隻及很嫩海蝦 - 大大隻而且蝦肉夠結實, 蝦味濃貴妃蚌 - 非常鮮甜及有海水味, 蒸得剛剛好蟶子 - 很爽很鮮甜韓國慶南蠔 / 深海龍躉片蠔 - 蠔味很濃又飽滿龍躉片 - 夠厚身, 魚肉很滑椰青 ($38)大愛椰青呢, 很清甜很大個~非常適合不太喜歡汽水的朋友蔬菜籃有南瓜, 娃娃菜, 唐生菜, 粟米,清清味蕾, 待一下吃最期待的精華南瓜粟米排骨粥底非常的甜, 滿滿的鮮甜味,最後吃了好幾碗, 超級飽甜品 - 南瓜燕窩濃濃的南瓜味, 不錯整體來說, 食材新鮮, 服務也非常好;家人都非常滿意, 超級滿足的一晚
店名叫蟹仙, 門口真的有隻大大的蟹~所以非常易找~

店內座位不算多, 分左右兩邊, 很寬敞;
主打海鮮的蒸汽鍋, 每樣都想吃,
點了 $398 一位的套餐:
(照片是四人份量唷)

由蒸海鮮的次序及分食物, 都有店員照顧~
家人讚口不絕呢~~

越南頂角膏蟹
爆膏啊~~~~超級吸引~~~
蟹肉很鮮甜又嫩,
蟹膏超正

象拔蚌刺身
附上的象拔蚌膽會放在粥底內,
夠新鮮, 不錯呢

澳洲青年龍蝦
龍蝦也有很多膏,
開邊蒸熟後啖啖肉, 正啊~

鮑魚 - 很大隻及很嫩
海蝦 - 大大隻而且蝦肉夠結實, 蝦味濃
貴妃蚌 - 非常鮮甜及有海水味, 蒸得剛剛好
蟶子 - 很爽很鮮甜

韓國慶南蠔 / 深海龍躉片
蠔 - 蠔味很濃又飽滿
龍躉片 - 夠厚身, 魚肉很滑

椰青 ($38)
大愛椰青呢, 很清甜很大個~
非常適合不太喜歡汽水的朋友
蔬菜籃
有南瓜, 娃娃菜, 唐生菜, 粟米,
清清味蕾, 待一下吃最期待的精華
南瓜粟米排骨粥底
非常的甜, 滿滿的鮮甜味,
最後吃了好幾碗, 超級飽
甜品 - 南瓜燕窩
濃濃的南瓜味, 不錯
整體來說, 食材新鮮, 服務也非常好;
家人都非常滿意, 超級滿足的一晚
2019-08-09 685 瀏覽
聽朋友講元朗既蟹仙蒸氣碢不錯,愛吃海鮮的我們當然要去試一試啦! 位置唔算難搵,就係元朗千色商場後面。基本上$298 個set 都可以食到8樣海鮮,如果海鮮控更加可以升級其他!侍應首先會幫你整好左個粥底先!用上排骨南瓜等等越南既貴妃蚌和日本大元貝,估唔到都幾大隻,仲以為會細細隻添!係侍應計好時間蒸完之後打開個蓋,見到個本身啲海鮮面仲有啲水份,保留原汁原味!深海龍躉片,啲肉幾厚同幾大塊,食落都魚味幾重。泰國海中蝦,又係大隻!食落去爽口又彈牙,好爽脆!翡翠九孔鮑魚,唔算太難咬,平時食嗰啲係好鬼難咬開,呢隻都唔錯!跟住就到我最想食既兩款餸, 澳洲青年龍蝦,每人半邊,蒸之前侍放落去已經望到流哂口水出黎,新鮮得黎仲識得郁,啲膏多,勁多肉!食落去真係好鮮味!第二樣最想食既重點主角出場,就係越南頂角膏蟹, 蟹膏鮮甜甘香!最後有個有機蔬菜籃,裏面係有娃娃菜、南瓜同同粟米,食完菜就食蒸好左有好多海鮮汁同精華嘅粥底,個粥真係唔錯!鮮味十粥,而個粥底份量應該唔止3碗,食完飽到上心口😌最後有個燕窩甜品,人均消費300多元,實在很難得了!

侍應首先會幫你整好左個粥底先!用上排骨南瓜等等

深海龍躉片,啲肉幾厚同幾大塊,食落都魚味幾重。

泰國海中蝦,又係大隻!食落去爽口又彈牙,好爽脆!

最後有個燕窩甜品,人均消費300多元,實在很難得了!

2019-08-09 72 瀏覽
我本身係鐘意食海鮮,一直都想試呢間餐廳,今晚一行四人黎到食海鮮,全場坐滿,好彩一早book定枱,坐下來店員馬上詳細解釋每個餐的内容,聽落佢哋都係想推銷較貴的套餐,不過我最後還是決定食最平的$298。店員會幫手整海鮮,每種海鮮都有不同時間,可是店裡實在太忙,有一陣子我們白白在等,亦有試過海鮮夠鐘,響鐘了都無店員理我哋。食物方面,海鮮唔新鮮,完全無鮮味。原本看到龍蝦和蟹都有大大的期待,可惜都係好一般,連最後的粥底也沒有鮮甜味,非常失望。吃完粥後亦有送上糖水,味道也不錯。我都食過幾間蒸氣海鮮鍋,每一次都好食而且飽到食唔哂,今次的確唔好食又食唔飽。唔知係咪因爲最平餐的質素咁差,我們四人都很失望地離開。

吃完粥後亦有送上糖水,味道也不錯。
唔知係咪因爲最平餐的質素咁差,我們四人都很失望地離開。
2019-08-09 51 瀏覽
近排愛上蒸海鮮,今次揀咗位於千色店後面"🦀仙海鮮蒸氣鍋" 大擦一餐😆店鋪不算大,但樓底高,整潔舒服👍 兩個人揀咗@$398.00套餐🦐🦀🐟分別有八款海鮮、一個蔬菜籃和充滿海鮮精華嘅粟米豬骨粥🤤🤤~🐟🦐🦀 相當新鮮, 特別係瀨尿蝦、龍蝦, 前者相當清甜,後者非常彈牙爽口👍🦀 越南頂角膏蟹啲糕非常金香同多,啲🦀肉~正😍 其他琵琶龍蝦、 鮑魚、 生蠔 龍躉片、貴妃蚌,都比個like佢👍 最後叫個炸魚皮送粥, 魚皮新鮮炸起,冇油益味,薄薄一片,食落卡滋卡滋👍 啲粥非常軟綿鮮甜, 滿滿海鮮精華, 加埋蔥粒菜譜粒和炸魚皮一齊吃🤤🤤🤤 最驚喜送埋木瓜燕窩糖水, 清甜燕窩多多, 有誠意之作👍👩‍⚖ 建議食海鮮盡量唔好點醬, 全程服務非常好,非常細心熱誠😌

分別有八款海鮮、一個蔬菜籃和充滿海鮮精華嘅粟米豬骨粥🤤🤤

🦀 越南頂角膏蟹啲糕非常金香同多,啲🦀肉~正😍

最驚喜送埋木瓜燕窩糖水, 清甜燕窩多多, 有誠意之作👍

2019-08-07
  • 炸魚皮