2016-06-09 7447 瀏覽
好豐富既生日飯職員建議我地叫左3人餐 加左兩個小食 份量好足夠4個人蟹刺身好爽甜 燒蟹腳真係好好食鍾意食蟹 值得一試環境舒適 服務態度好唯獨有個小問題 上菜速度慢左小小 7點到 食到10點半
2016-06-08
  • 燒皇帝蟹腳
2016-04-22 6762 瀏覽
午市套餐抵食又好味,可惜服務差, 經理勁趕客! 鐵板燒落單後一個鐘都未有得食,侍應都在道歉,經理連行埋黎都唔敢,最後只講人客太多,一句唔好意思都冇! 等左50分鐘之後,個侍應先至問改唔改另外一個餐,連隔離檯兩位太太都抱不平同個侍應講"你宜家先同人地講?遲唔遲d 呀?!!!" 埋單時經理話全單9折,我朋友灰氣話,唔洗喇,以後都唔會再來,我同左經理講9折我要,但因為趕返工,由朋友代埋單,之後先發現我地10個餐只折左1個! 咁都算,之後一日因為一早約左家人再去,經理認得我,我笑笑口話阿經理你尋日又話全單9折,結果只折一個餐,你今日要補返俾我!勢估唔到,佢話:你個朋友話唔要吖嘛,以後都唔黎丫嘛,我咪唔俾囉,講真佢咁態度咁壓落黎,我都唔想再做佢生意!!!! 我真係O 晒嘴,OK 你咁唔稀罕我地d 生意,咁咪唔黎囉!!!
2016-03-23 4827 瀏覽
蟹家系我好耐之前食過一次嘅,但係因為自己都覺得時代久遠喇,今日又系因為同學約我,所以霖住去再一次喇。尼間餐廳有名叫蟹家,咁肯定系食蟹嘅地方喇,都不用懷疑喇。裡面都有套餐選擇,所以我們選擇了一個套餐,牛肉和蟹都係入邊,價錢方面都覺得比較抵。和牛的話系7成熟的,所以味道食起身系好甜美,而且不怕嚡口,認真正,口感系我少數食過嘅前五名喇。蟹肉嘅話真係要重點品味喇,點解尼,因為蟹肉真係特別特別呀,味道又好,而且肉入口之後覺得好滑好甜,我覺得系尼嘅套餐最吸引我嘅地方,而且肉的質感都是好結實的feel,令人食落感覺好有嚼頭。仲有尼間店的氣氛度幾唔錯下,同同學食到好開心啦。
2016-03-19
2016-02-04 3388 瀏覽
一年到晚終於可以放下假,咁就一於食個豪D既lunch獎勵下自己本身諗住食鉄人旨花,點知佢假期前夕冇左D$2XX既SET LUNCH咁唯有退而求其次去食蟹家因為小妹我唔食牛,唔食魚又唔食蝦所以蟹家就多D CHOICE不過我見佢既鉄板燒SET都有跟牛/魚去之前都打左去問可唔可以改D野食個經理好好人,佢見我得一個人就話廚師應該可以改是日我揀左個海鮮鉄板燒LUNCH SET有廣島蠔,燒蟹腳,SCALLOP同三文魚(因為唔食魚所以換左多一粒蠔)-燒廣島蠔,雖然細細粒但煎得都幾香-燒蟹腳,佢用左牛油去燒好香好YUMMY AR-Scallop就大粒囉,但係就冇咩海水味,可能唔係新鮮掛-炒雜菜,可能唔係主菜既關係,冇咩調味冇特別蟹腳係好好食既所以下次會想試下佢個全蟹既SET呢個LUNCH SET都有令人好失望既地方,就係點解會係跟白飯而唔係炒飯?????我知係我冇留意佢冇寫跟炒飯係我唔啱不過我真係冇諗過鉄板燒LUNCH SET係冇炒飯LOR @口@
咁唯有退而求其次去食蟹家
不過我見佢既鉄板燒SET都有跟牛/魚
去之前都打左去問可唔可以改D野食
個經理好好人,佢見我得一個人就話廚師應該可以改
是日我揀左個海鮮鉄板燒LUNCH SET
-燒廣島蠔,雖然細細粒但煎得都幾香
-燒蟹腳,佢用左牛油去燒好香好YUMMY AR
-Scallop就大粒囉,但係就冇咩海水味,可能唔係新鮮掛
-炒雜菜,可能唔係主菜既關係,冇咩調味冇特別
蟹腳係好好食既所以下次會想試下佢個全蟹既SET
我知係我冇留意佢冇寫跟炒飯係我唔啱
2016-01-30
2015-12-30 2999 瀏覽
兩位朋友同小妹慶生~ LUNCH 揀咗間豐富嘅蟹家!午餐價錢中上,味道不錯~ 每個餐嘅蟹量都算多~ 1. 蟹湯飯味道鮮美,蟹件有7件,分別兩隻蟹鉗、三件蟹腳及兩件蟹身。天婦羅亦新鮮熱辣。2.蟹肉炒飯味道甘香,非常足料,但蟹件配上麵豉湯,味道不太夾而且湯太咸。3.烏冬以火鍋形式上枱滾熱辣,香噴噴!有8件蟹件,分別三隻蟹鉗、三件蟹腳及兩件蟹身。壽司亦很新鮮。
兩位朋友同小妹慶生~ LUNCH 揀咗間豐富嘅蟹家!

午餐價錢中上,味道不錯~ 每個餐嘅蟹量都算多~

新鮮熱辣。
蟹湯飯配天婦羅
蟹肉炒飯加蟹腳
鍋烏冬配蟹件拼壽司
2015-12-29
蟹湯飯配天婦羅
蟹肉炒飯加蟹腳
鍋烏冬配蟹件拼壽司
  • 蟹湯飯、蟹鍋烏冬
2015-09-29 4867 瀏覽
同同事食午餐,之前一直都未聽過食過呢間,見到食蟹以為係好貴既日本菜,原來午餐價錢還可以,由$85起~話明蟹家,當然要食蟹啦! 我同同事都叫咗個蟹燒雜炊湯飯定食~ 即係蟹粥,粥入面有多隻蟹腳,店舖準備了一支棒方便挑出蟹肉,另跟炸蠔2隻,雜菜沙律及三文魚刺身3片, 仲跟餐飲一杯! 蟹粥蟹肉原本都不少,但拆埋蟹腳入面嘅蟹肉,即時啖啖肉。雖然煲過粥比較淡,但蟹肉嘅味道已經落哂粥入面,粥底又夠棉夠清甜。另一位同事叫咗蟹炒飯定食,炒飯入面都有好多蟹肉,十分夠份量,上面仲放上蟹棒,足料,另配上蟹腳湯,不過只係麵豉湯底加上蟹腳,另煎三文魚一片,跟餐飲一杯!家下一般食個午餐都閒閒地主50, 間中食餐好既都係$100左右, 呢間係一個唔錯嘅選擇!
,由$85起~

蟹燒湯飯
另一位同事叫咗蟹炒飯定食,炒飯入面都有好多蟹肉,十分夠份量
,上面仲放上蟹棒,足料
!
蟹炒飯定食
2015-09-11
蟹燒湯飯
蟹炒飯定食
2015-08-25 5110 瀏覽
尋日去左食蟹家,(因為我有張8折coupon 就黎過期,唔係唔食啊~~)我地叫左兩隻北寄貝機燒,一個蟹set 一個毛蟹鐵板燒set 再加個細sashimi.戰鬥開始!我地一黎就食左北寄貝機燒先.佢有麵鼓湯浸係個北寄貝到,都有成隻手掌咁大.有staff會黎幫我地燒,為免浪費野.都好既,有人serve.佢地serves 超細心,會takecare 到個手袋.機燒....我已經唔記得影相,但係可以保證是好食的!我未食呢個之前我唔知燒北寄貝係可以咁好食!!!!凍野行先,毛蟹鱈場蟹,鮮,甜.係好開頭.呢個蒸蛋真係無得頂上面係蟹膏,蟹子同蒸雞蛋,底係蟹肉.完美一擊!呢個我次次食都好激動,太好食啦!!!!!

機燒
毛蟹
鱈場蟹
凍野行先,毛蟹鱈場蟹,鮮,甜.係好開頭.
蟹蒸蛋
呢個蒸蛋真係無得頂
上面係蟹膏,蟹子同蒸雞蛋,底係蟹肉.完美一擊!
Mini 壽司跟蟹肉set
蟹鉗uni天富羅
呢個我次次食都好激動,太好食啦!!!!!

蟹肉set
2015-08-24
紀念日
鱈場蟹
蟹鉗uni天富羅
2015-06-21 6670 瀏覽
Food is fresh and tasty. Ordered an all-crab dinner. Crab salad has chunks of fresh crab meat. Steamed egg with crab meat and roe is super smooth. Crab pot rice is warm and nice. Last came the crab legs in hot pot that has loads of vegetables and mushrooms. Nice meal for crab lovers.
Crab meat avocado salad
Crab legs hotpot
Crab pot rice
2015-06-21
Crab meat avocado salad
Crab legs hotpot
Crab pot rice
2015-05-03 6446 瀏覽
午市套餐由 $85 到 $168有前菜,主菜,跟飲品 特選牛排套餐 $155前菜是三文魚刺身飲品可以選汽水或熱咖啡不論是前菜或飲品的份量都很少 三文魚刺身三片薄片,淡而無味,質感粗糙奇怪不新鮮,第一次吃無味的三文魚 特選牛排寫明是 200g 的牛排,份量十足,感覺不止 200g連底下的椰菜都下得十分慷慨牛排煎得非常香口,肉質鬆軟,可惜多筋令到筋位難於咬開椰菜沾上牛排的油脂變得非常惹味,有點油膩
午市套餐由 $85 到 $168
有前菜,主菜,跟飲品
 特選牛排套餐

三文魚刺身
 特選牛排

寫明是 200g 的牛排,份量十足,感覺不止 200g
連底下的椰菜都下得十分慷慨
牛排煎得非常香口,肉質鬆軟,可惜多筋令到筋位難於咬開
椰菜沾上牛排的油脂變得非常惹味,有點油膩
牛排
2015-03-26 6702 瀏覽
食物:蟹刺身失望,沒有creamy 感覺,可能蒸過服務:成晚都無送上蟹蘿以便放蟹殼,非常唔專業好食:燒蟹最好味以為可以在這兒找到蟹道樂的影子和感覺,在香港沒有對手下唯有幫親它,蟹痴上
食物:蟹刺身失望,沒有creamy 感覺,可能蒸過

服務:成晚都無送上蟹蘿以便放蟹殼,非常唔專業

好食:燒蟹最好味

蟹痴上
2015-03-22
  • 燒蟹最好味
2015-03-13 6236 瀏覽
是夜男友生日,因為他喜歡日本菜,又唔想單單食壽司或者刺身,所以帶佢到專門食蟹既日本餐廳。 食物: 點了一個set dinner,包含蟹腳刺身,蒸蟹腳,蟹肉蒸蛋,蔬菜鍋,炸芝士蟹鉗,蟹腳蟹鉗及南瓜薯仔小煎鍋,迷你壽司三件。本來以為叫一個一人量set dinner 會唔夠食,加上蟹粥和兩款小食,的確夠飽的~ 蟹腳已經剪殼,所以好方便,(題外話~男友好怕剝殼,所以怕剝殼但又想美味蟹肉既朋友仔,呢度的確係好選擇) 唯一令我有點失望,就係蟹粥。。因為聞到有燶味~ -_-” 男友話可能蟹腳有小小燶了 所以成鍋粥都有小小味。 小食包括蟹籽拌魷魚(good~) &海膽拌蟹柳(有點咸~) 因為生日關係,我地請店員幫忙影幾張相,雖然可能繁忙時間關係,店員有點面有難色,但都同我地影左好幾張相。服務唔錯,勤收碗碟而且有笑容。
小食包括蟹籽拌魷魚(good~) &海膽拌蟹柳(有點咸~)
蟹粥 /蟹籽拌魷魚
Dinner set (一人份)
2015-03-07
蟹粥 /蟹籽拌魷魚
Dinner set (一人份)
2015-03-11 5124 瀏覽
早陣子去這家餐廳吃蟹訂了七點鐘,去到時客人未坐滿....我們兩人被安排了坐在窗口位,見到海景,可是被安排的坐位只有一人才可望到窗外景色,另一人卻有牆隔著看不到,見餐廳人未滿,所以問侍應可否轉位置,但被回覆坐位已預訂,所以就照安排坐了~叫了一個和牛+毛蟹二人餐($1200)先來前菜,蟹肉豆腐,蟹肉內藏豆腐之內,咬落啖啖肉,豆腐嫩滑吃到有豆味,讚讚讚!再來二道刺身,但原來主角毛蟹也是主角之一,蟹個人還是喜歡熟吃,刺身就感覺麻麻,三文魚就肥美甘香薯蓉炸物,內有蟹肉,感覺普通,像飲宴時吃到的炸沙律球和牛份量不多,內包了少許蔥花,入口即溶,好味!主角毛蟹正式登場!本身毛蟹不算很大隻,蟹身比手掌細少許但吃落也有啖啖肉,蟹蓋內的汁就有少許咸,但蟹膏好好味因本人喜愛吃蟹,如果這餐一人一隻毛蟹就更好(發夢中~)現兩人分一隻蟹也算夠吃,但未算很滿足 =P但此價錢也尚算合理之後是火鍋,有兩隻蠔,數隻蟹腳和蟹鉗黑色那兩片應是鱔來的,肉質肥美蠔也新鮮,早知應把早前的蟹腳刺身留在火鍋時吃 XD最後再來二人分量的蟹肉飯飯內也有數舊大大的蟹肉而不是蟹絲,沒有欺場!吃完後滿足也飽飽!加一埋單$1320,未算很便宜但此餐
早陣子去這家餐廳吃蟹
訂了七點鐘,去到時客人未坐滿....

叫了一個和牛+毛蟹二人餐($1200)
先來前菜,蟹肉豆腐,蟹肉內藏豆腐之內,
咬落啖啖肉,豆腐嫩滑吃到有豆味,讚讚讚!
再來二道刺身,但原來主角毛蟹也是主角之一,
蟹個人還是喜歡熟吃,刺身就感覺麻麻,三文魚就肥美甘香
薯蓉炸物,內有蟹肉,感覺普通,像飲宴時吃到的炸沙律球
和牛份量不多,內包了少許蔥花,入口即溶,好味!
主角毛蟹正式登場!
本身毛蟹不算很大隻,蟹身比手掌細少許
但吃落也有啖啖肉,蟹蓋內的汁就有少許咸,但蟹膏好好味
因本人喜愛吃蟹,如果這餐一人一隻毛蟹就更好(發夢中~)
現兩人分一隻蟹也算夠吃,但未算很滿足 =P
但此價錢也尚算合理
之後是火鍋,有兩隻蠔,數隻蟹腳和蟹鉗
黑色那兩片應是鱔來的,肉質肥美
蠔也新鮮,早知應把早前的蟹腳刺身留在火鍋時吃 XD
最後再來二人分量的蟹肉飯
飯內也有數舊大大的蟹肉而不是蟹絲,沒有欺場!

吃完後滿足也飽飽!
加一埋單$1320,未算很便宜但此餐有一定質素,感覺值得!

走時見到有一個皇帝蟹的三人套餐$3990
侍應如四人會否夠吃?侍應回覆也很多人叫這餐4個人吃也足夠
而且邊說邊在養蟹池中打撈起那套餐的皇帝蟹,非常大隻呀!!
讓人蠢蠢欲動想試呢!

題外話/補充資料: 星期四至一用HSBC VISA CARD會有9折優惠
2015-02-22 4630 瀏覽
專食蟹的我除了想起蟹饍也沒有別的,突然朋友約我去吃蟹,就去看看!這個不錯,一定不是已熟急凍反熱那種!這燒蠔也鮮的,不錯!喜歡這蟹肉蒸蛋!好味以這個價錢來說比蟹饍平得勁多,但食物新鮮是可以再吃的餐廳但請勿點這個什麼燒蘋果雪糕甜品難食得很!

這個不錯,一定不是已熟急凍反熱那種!

這燒蠔也鮮的,不錯!

喜歡這蟹肉蒸蛋!好味

以這個價錢來說比蟹饍平得勁多,但食物新鮮
是可以再吃的餐廳

但請勿點這個什麼燒蘋果雪糕甜品
難食得很!

• 蟹肉蒸蛋
為左慶祝我搵到新工, 所以去左一直想食都食唔到的蟹家。上次12月23日去到都無得食, 今次專登book左位先。上到去無咩人, 得2,3台客, 就影左食具先啦。日本餐廳連放餐具都好四正。我同我女朋友首先點左個海鮮餐, 之後再點一個和牛餐。因為少人的關係。個廚未黎就已經同我吹水。因為我成年之前黎過, 個廚竟然重認得我, 一路煮一路同我吹水。好啦入返正題, 主角當然係個蟹啦。個前菜係胡麻tofu同蟹腳salad,味道唔錯, 入正題有成隻蟹的部份, 有蟹腳同蟹殼。個蟹腳係sasemi, 所以非常鮮甜。蟹殼就讓左d野入去, 不過我媽媽地, 我都係鍾意食返d味道比較清ge。之後有燒蝦同燒魚, 有牛油伴住黎煎, 難食極有張, 只係普通左d。之後個和牛, 個廚一開始俾3成熟我試, 太生, 我同我女朋友都食唔慣, 之後試個熟ge...都係媽媽地, 和牛都係自己買返屋企煎好食好多。最後有個蟹肉炒飯, 正呀! d飯真係一粒粒, 唔會痴埋一齊, 蛋又香, 真係神來之筆, 感覺比上一次好食。可能因為太飽啦, 最尾碟炒雜菜我覺得媽媽地, 俾我女人消滅左。埋單成千幾銀, 不過好食ge野一時時食下都係好ge
題外話/補充資料: 好似用Citibank有9折
2015-01-11
用餐優惠
信用卡優惠
  • 蟹肉炒飯
2014-10-08 7735 瀏覽
同媽媽去做完美容!媽咪鍾意食鐵板燒,之前帶住班馬騮唔方便,趁今日班馬騮不在!帶媽咪去試下!不過無訂位,我哋1130去到,食店都未開門,店員都在預備中!經理見到我哋,我話我哋無訂位,佢望下本訂位簿之後,問我哋介唔介意坐鐵板位,我哋無所謂,被安排坐近窗鐵板位!位置好開揚!午餐選擇好多,我主力睇鐵板燒套餐!揀咗:蟹家海鮮套餐($168)薄燒牛肉套餐($220)因為兩個餐嘅食品無分開上!所以我都唔太清楚邊個小食跟邊個餐!只講食物質素!蟹柳沙律--呢個蟹肉好粗,蔬菜新鮮爽脆,尤其係個柚子汁!酸酸甜甜!好味到媽媽清碟!蟹籽蘆筍豆腐--蘆筍爽,蟹籽卜卜脆,豆腐軟滑!賣相靚味道又好味!三文魚刺身--正常!鵝肝多士--呢個即做,塊鵝肝仲大塊過塊法包,真係煎到外脆內軟,係脆到外層一咬有細細聲chok一聲(平時鵝肝只係煎香表面!唔會脆),而內裡又油香四溢!係我食咁多次鵝肝最好味一次!薄燒牛肉卷--牛肉五片,廚師會問定要幾成熟(我同媽咪唔同的)我5成,媽咪7成,廚師煎好會包上金蒜片及青蔥,然後上菜,我們食完一件,廚師先再煎一件,唔係一次過上晒,等食客可以食到最新鮮嘅牛肉,牛肉片即煎,油香四溢,連內裡包嘅蒜片青
蟹家海鮮套餐($168)
薄燒牛肉套餐($220)

三文魚刺身--正常!

薄燒牛肉卷--牛肉五片,廚師會問定要幾成熟(我同媽咪唔同的)我5成,媽咪7成,廚師煎好會包上金蒜片及青蔥,然後上菜,我們食完一件,廚師先再煎一件,唔係一次過上晒,等食客可以食到最新鮮嘅牛肉,牛肉片即煎,油香四溢,連內裡包嘅蒜片青蔥!好香口!

鐵板海鮮--海鮮款式好多,有兩件蟹,廚師會除殻先比我們食,所以食得好方便,唔使整到一手都係,鱈魚一塊,好滑,煎完魚油出晒,三文魚塊,一樣好滑好香(平時熟三文魚會嚡,呢度唔會)蝦一隻,好大隻蝦,調味後剛好!唔會過咸又帶出了鮮味!我無落檸檬汁!因為食材新鮮!唔使辟腥!我亦無用醬汁!因為已經夠味!

炒雜菜--蔬菜新鮮爽脆,輕微調味已經夠,炒完熱辣辣食好味!
蟹肉炒飯--好多蟹肉,每一啖都充滿蟹肉!飯炒得乾身!可惜我實在太飽!只係食到一半!
麵豉湯--夠熱!唔味精!配料帶豆腐及海帶!可以解膩!

餐茶:檸檬茶!普通!正常!

食物無得頂,服務更加要讚!入座後茶水不斷!經理又會取布袋蓋住我們的手袋!又推多張櫈比我們放東西!廚師更加厲害,煮食物之外,又要同食客傾偈!又會睇住我哋食物嘅進度!(唔只我哋兩個,仲有其他食客)
經理亦好細心,坐低見我哋多袋,會即刻推張櫈比我們放袋,而且仲會用個布袋套住!午餐時段店內全滿!但又唔會好嘈!環境開揚,可以望到維港!午餐可以食到店內招牌菜!好抵食!
鐵板燒薄牛肉片
煎鵝肝