2022-12-26 37 瀏覽
生日大餐緊係要豪d. 去食蠔😆店內座位唔多 想食記得要book位呀店員介紹左幾款蠔比我地仲好細心咁講解今年嘅生日飯真係好正店員將啲生蠔由淡至濃味咁排序 叫我地順時針咁跟住食 好細心丫🥰La Perle Noire💛💛💛💛💛法國蠔后 肉質肥美creamy Tia Maraa Pearl no.2💛💛💛💛💛最清甜 Krystale no.2💛💛💛💛💛法國水晶蠔海水味濃郁Gillardeau💛💛💛💛💛好新鮮 先鹹後甜Cocollos no.0💛💛💛💛💛濃郁海水味有回甘帶子位比較甜車厘蜆💛💛💛💛大大隻 好juicy北角道帶子💛💛💛💛 新鮮又大粒北角道赤貝💛💛💛💛第一次見橙紅色赤貝 肉質爽口 比一般帶子鮮甜龍蝦忌廉意粉💛💛💛💛💛廚師將龍蝦肉起哂出嚟唔洗整污糟隻手👍🏻龍蝦好厚肉忌廉好掛汁 意粉有咬口清酒蒜蓉煮活蜆湯💛💛💛💛上枱超香牛油蒜蓉香草味 粒粒蜆都脹卜卜 冇沙粒Dreaming 💭 Red juice 💛💛💛💛鮮榨百香果汁酸酸甜甜解口渴一流
生日大餐緊係要豪d. 去食蠔😆

鮮榨百香果汁
酸酸甜甜
解口渴一流
2022-12-22 40 瀏覽
見到咁多人讚,以為有水準928蚊24隻蠔, 廚師發板, 放上枱面已經知道伏! 平均40蚊一隻蠔,竟然和寶達9元1隻級數!加拿海胆288元,味道就幾好!唔知係咪新客就欺客,發板蠔的質素真係好差,點會有下次!
加拿海胆288元,味道就幾好!
唔知係咪新客就欺客,發板蠔的質素真係好差,點會有下次!
2022-12-21 266 瀏覽
📍天后水星街28號耀星華庭地下1號舖上次喺尖沙咀食過,咁啱個friend屋企樓下就有一間分店🦪🦪 探完佢隻小狗就叫佢落樓下食好西🦪🦪🤤🤤🤤A. Krystale No.2🦪$44 - 法國諾曼第嘅水晶蠔,口感爽脆,有濃郁嘅海水味不過唔會掩蓋左佢嘅鮮甜口感🤣🤣B. La Perie Noire 🦪$44 - 有「蠔后」之稱。產自法國西南部布列塔尼海岸,入口海水味,過後甜美,蠔肉厚身Creamy👍🏻C. Cocollos No.0 🦪 $63 - 入口有清新海水味,特點係帶子位十分鮮甜,蠔身肥美爽脆有層次,帶有強烈回甘🤤🤤🤤D. Tarbouriech Pinky No.2 🦪$46 - 肉質爽嫩同結實香甜, 鮮味齒頰留香。 E. Huitre de Belon 🦪$88 - 原產自法國貝隆河的貝隆蠔堪稱「蠔中之王」十二月當做👍🏻 味道複雜有變化,第一啖食物好有強嘅海水味同銅味,入口後會帶有甜味同果仁味,絕對值得一試👍🏻👍🏻👍🏻F. 車厘蜆 🐚$48 - 車厘蜆鮮味十分濃,帶陣陣嘅金屬味,最後還有回甘鮮甜味再帶有濃郁的蜆味,車厘蜆蜆肉唔止結實,仲有豐富彈性😁口感一流👍🏻G. 法國藍蝦 🦐$
📍天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

G. 法國藍蝦 🦐$48 - 肉質極之鮮甜,口感細綿帶爽,味道一流,所以佢係蝦中極品🤤🤤🤤

H. 北海道活赤貝 🐚$78 - 帶海水鹹香,入口鮮甜濃郁🤭🤭肉質爽脆

I. 清酒蒜蓉煮活蜆湯 🥣$238 - 第一啖聞落去就聞到碗湯啲活蜆應有嘅鮮甜味,食落口反而會有絲絲嘅牛油味, 加蒜蓉及洋蔥就可以帶出成個渴嘅精髓。

J. 燴龍蝦忌廉意粉🦞🍝$198 - 啲龍蝦又多又甜🤭🤭🤭唔會好似食緊擦子膠咁,肉質食落口軟綿綿,味道鮮香😍😍😍,啲意粉creamy到條條都掛晒忌廉汁🤤🤤🤤

小店整體環境坐得好舒服😂😂價錢性價比都依然超高😁😁😁佢有高汁嘅生蠔🦪食過一定會返轉頭👍🏻👍🏻👍🏻
Huitre de Belon
車厘蜆
清酒蒜蓉煮活蜆湯
燴龍蝦忌廉意粉
2022-12-13
15 分鐘 (堂食)
Huitre de Belon
車厘蜆
清酒蒜蓉煮活蜆湯
燴龍蝦忌廉意粉
2022-12-13 150 瀏覽
蠔灣之前食過d 蠔都幾高質,原來其他海鮮同 牛扒都唔錯Tie Mara Pearl 2/$72 口感清爽,蠔味鮮甜爽口~Speciales lambert No.2 2/$86超濃礦物味,蠔味細緻有回甘Krystale No.2. 2/$88法國諾曼第的水晶蠔,蠔肉口感爽脆、海水味亦相對較濃Josephine 2/ $84入口較清甜,蠔味香濃Tarboutiech oyster pinky no.1 2/$112稱浪漫之蠔,蠔味先鹹後甜,蠔肉飽滿北海道活北寄貝1/ $238 活北寄貝刺身切成片,口感鮮甜爽脆車厘蜆2/ $96 新鮮,肉質肥美北海道帶子2/ $76直身劏開一半較有口感,超鮮甜!清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238剛食完一整過seafood platter後,飲熱湯特別暢快,而且超過十幾隻大大隻活蜆勁足料~飲落清酒帶出蜆肉鮮甜,仲帶好香牛油、洋蔥同香草味!安格斯肉眼扒伴沙律自家制洋蔥汁 $298用木碟上切好一塊塊整齊排列~on top 淋上自家制洋蔥汁約5成熟左右肉質鮮嫩,而且濃郁燒至焦糖化洋蔥汁濃郁微甜很加分!

蠔灣之前食過d 蠔都幾高質,
原來其他海鮮同 牛扒都唔錯

Tie Mara Pearl 2/$72
口感清爽,蠔味鮮甜爽口~

Speciales lambert No.2 2/$86
超濃礦物味,蠔味細緻有回甘

Krystale No.2. 2/$88
法國諾曼第的水晶蠔,蠔肉口感爽脆、海水味亦相對較濃

Josephine 2/ $84
入口較清甜,蠔味香濃

稱浪漫之蠔,蠔味先鹹後甜,蠔肉飽滿

北海道活北寄貝1/ $238
活北寄貝刺身切成片,口感鮮甜爽脆

車厘蜆2/ $96
新鮮,肉質肥美

北海道帶子2/ $76
直身劏開一半較有口感,超鮮甜!

清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238

飲落清酒帶出蜆肉鮮甜,仲帶好香牛油、洋蔥同香草味!

安格斯肉眼扒伴沙律自家制洋蔥汁
用木碟上切好一塊塊整齊排列~on top 淋上自家制洋蔥汁
約5成熟左右

肉質鮮嫩,而且濃郁燒至焦糖化洋蔥汁濃郁微甜很加分!
2022-12-06
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
2022-12-11 33 瀏覽
朋友好鍾意食蠔,所以就揀左間專食蠔既《蠔灣》同佢慶祝生日啦🎂🎉完全冇揀錯,朋友好滿意😊-Tia Maraa Pearl $72Josephine $84Speciales Lamber No2 $86Gillardeau No 2 $96Tarbouriech Oyster (Pinky) $112北海道活赤貝 $78北海道帶子 $76車厘蜆 $96我哋每款都揀咗兩隻,一上臺我地已經兩眼發光,好興奮🥰朋友最愛Tarbouriech Oyster (Pinky),海水味最重又厚肉,而我自己鍾意creamy d既☺️除咗蠔之外佢地既刺身都必試!帶子好鮮甜!😋-清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238啲蜆肉全部都好新鮮,粒粒都脹卜卜,平時嘅我唔係好好清酒,但係新鮮嘅食材配埋清酒原來可以好出色👍-龍蝦卡邦尼意粉 $238生酮緊我都忍唔住食晒,好足料,俾咗幾舊好厚肉嘅龍蝦,黑松露+卡邦尼都好夾!食每一啖面都掛滿曬濃濃既醬汁👏🏻
完全冇揀錯,朋友好滿意😊
Tia Maraa Pearl $72
Josephine $84
Speciales Lamber No2 $86
Gillardeau No 2 $96
北海道活赤貝 $78
北海道帶子 $76
車厘蜆 $96

我哋每款都揀咗兩隻,一上臺我地已經兩眼發光,好興奮🥰
除咗蠔之外佢地既刺身都必試!帶子好鮮甜!😋
清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238

龍蝦卡邦尼意粉 $238

2022-12-10 143 瀏覽
天后👣-蠔灣🦪經過朋友介紹得知天后呢一間食蠔隱世店舖,裝修相當有格調,店員嘅服務態度亦相當好,重點係細小嘅店舖,味道卻充滿大大驚喜💛🌟自選生蠔🦪1)Tia Maraa Pearl2)Speciales Lambert -No.23)Krystale-No.24)Cocollos-No.25)Gillardeau-No.2既然嚟到蠔灣,又點少得叫生蠔呢!店員為我哋細心推介呢幾款,依照順序開始食,味道由淡至濃味咁食,部份鮮甜肥美、有部份海水味較濃,而且每隻都好新鮮🥰🌟刺身-車厘蜆 肉質肥厚,鮮味十足☺️-法國藍蝦厚實嘅蝦肉,仲好彈牙😍-龍蝦刺身 絕對係我嘅最愛🫶🏼清甜又咬口👍🏼🦞活龍蝦套餐既然係龍蝦套餐,餐湯亦都以龍蝦湯為主,味道相當濃厚,仲有唔少龍蝦肉😋套餐係兩食的,其中一食係刺身,另外就係配搭意粉🍝,意粉嘅份量都唔少,每條面都沾滿煮醬汁,醬汁嘅份量亦剛剛好,食落一啲都唔會乾身,味道仲好濃郁,而龍蝦當然係整個意粉嘅重點啦!肉質絕對可以用極爽口去形容!龍蝦嘅味道好出,超正‼️💛臨近聖誕,好推介情侶可以嚟呢度二人世界,食物出色又得體之餘,氣氛都唔錯加~🥳
天后👣-蠔灣🦪

4)Cocollos-No.2
5)Gillardeau-No.2

🌟刺身
-車厘蜆
肉質肥厚,鮮味十足☺️
-法國藍蝦
厚實嘅蝦肉,仲好彈牙😍
-龍蝦刺身
絕對係我嘅最愛🫶🏼清甜又咬口👍🏼

🦞活龍蝦套餐

2022-12-07
2022-12-10 42 瀏覽
12月真係無限party啊!我地今次食“蠔”啲!🦪Oyster Cove個海鮮拼盤又睇得又食得!🥰仲絕對係party打卡位啊我之前就預定咗 所以去到好快就拎得!👨🏻‍🍳店員好專業咁介紹唔同生蠔嘅種類同口感!.發光冰盤 擺盤真係好靚🤩 takeaway包裝 都好細心同打卡able~~ 拆開後仲可以當檯布好方便 有衛生!🦪法國生蠔(來自自家蠔場) 每隻生蠔都好清新鮮甜!海水味濃,店員教路 連帶子位食埋特別甜嫁!即開原隻生蠔我地叫咗個3款生蠔 由淡味至濃味咁食😋🦪Tia Marr Pearl🦪 Josephine🦪Tarbouriech Oyster(pinky)No.1✨原條日本白象拔蚌肉質口感爽脆 味道鮮甜 海水鮮味十足✨北海道活赤貝大大隻好肥美 新鮮即開 肉質爽口✨車厘蜆鮮甜嫩口 肉厚多汁✨地中海紅蝦蝦肉好鮮甜!仲好多蝦膏(不得了)🛒仲可以自訂海鮮拼盤 自選内容同數量!配搭自己鐘意嘅品種 好友彈性自己話曬事✌🏻啱曬我d 挑食嘅人

發光冰盤 擺盤真係好靚🤩

🦪法國生蠔(來自自家蠔場) 每隻生蠔都好清新鮮甜!
海水味濃,店員教路 連帶子位食埋特別甜嫁!
即開原隻生蠔我地叫咗個3款生蠔 由淡味至濃味咁食😋

大大隻好肥美 新鮮即開 肉質爽口
✨車厘蜆
鮮甜嫩口 肉厚多汁
✨地中海紅蝦
蝦肉好鮮甜!仲好多蝦膏(不得了)

🛒仲可以自訂海鮮拼盤 自選内容同數量!
配搭自己鐘意嘅品種 好友彈性自己話曬事✌🏻
啱曬我d 挑食嘅人

2022-12-08 154 瀏覽
最近公司又忙完一個大project🙈K小編為左獎勵自己就一於買左個海鮮拼盤外賣同同事食😂上網search過見呢間餐廳就係附近同埋好評如潮所以就揀左呢一間佢既海鮮拼盤唔係set好左果d 係可自由配搭👍🏼無論款式定數量 自己中意食咩就揀咩 有多款生蠔同海鮮刺生任君選擇☺️而我今次就揀左5款生蠔🦪車厘蜆、法國藍蝦🦐北海道帶子、加拿大翡翠螺🐚同埋北海道活赤貝😋食材生鮮到不得了👏🏼就連外賣都好高質😃5款生蠔🦪 Tia Maraa Pearl $72 2隻味道比較清新同爽脆🦪Speciales Lambert No.2 $86 2隻肉質肥厚同有礦物味 海水味都重🦪Krystale No.2 $88 2隻佢既肉質都飽滿 而且口感爽脆 食落都好甜🦪Cocollos No.2 $86 2隻佢既帶子位比其餘既比較甜 🦪Gillardeau No.2 $96 2隻肉質更加厚身同埋海水味濃 K小編就最鍾意呢隻❤️聽講佢地d蠔都係直接係法國d蠔場入口 所以品質都比較好同埋穩定👍🏼車厘蜆 $96 2隻大大隻所以好多汁同海水味濃☺️法國藍蝦🦐新鮮彈牙 而且已經幫客人介左殼更容易搣走蝦殼 蝦頭有蝦膏 美味鮮甜🤤而且蝦既si

5款生蠔
肉質更加厚身同埋海水味濃 K小編就最鍾意呢隻❤️

車厘蜆 $96 2隻
大大隻所以好多汁同海水味濃☺️

法國藍蝦🦐
新鮮彈牙 而且已經幫客人介左殼更容易搣走蝦殼 蝦頭有蝦膏 美味鮮甜🤤而且蝦既size都大隻 同埋生長係係污染水域 聽落好似幾健康 如果小編有錢實叫多十幾廿隻😂😂

北海道帶子 $76 2粒
好厚身同好鮮甜 由於厚身都分左4件🤩

加拿大翡翠螺 $68 4隻
每舊肉都肥厚鮮甜 口感咬落彈牙同爽脆 原來佢仲含有豐富的蛋白質和鐵😜

北海道活赤貝 $78 隻
口感爽彈同埋好甜 原來一隻真係唔係幾夠喉😩
題外話/補充資料: 估唔到佢外賣包裝都包得好靚😊甚至有條LED燈帶🙈成件事都好Fancy🤩可惜既係K小編蠢😩食哂先見到 但小編物盡其用 用來佈置埋棵聖誕樹🎄聖誕節如果有Party 都可以再叫過黎食wor😜
2022-12-07
  • 生蠔
朋友想食生蠔,我之前去過一間蠔灣食過都唔錯,今次就帶埋朋友一齊去天后店二訪。蠔灣天后店地方就唔大,牆上壁畫寫滿國家名,其實係依照世界地圖所組成,睇落都幾有心思。▪️生蠔我地叫咗個5款生蠔1)Tia Maraa Pearl2)Speciales Lamber - No23)Krystale - No24)La Perle Noire 5)Cocollos - No0以法國蠔、愛爾蘭蠔為主,由Tia Maraa Pearl開始順次序食起,味道由淡至濃味順序食;每隻生蠔都好清新鮮甜,海水味濃,連帶子位都係特別甜㗎。▪️刺身北海道帶子 帶子肉厚,味道鮮甜,唔需要點醬汁調味。▪️北海道活赤貝赤貝好新鮮,食落爽口清脆,味道鮮甜。▪️車厘蜆有海水味,味道同樣鮮甜有咬口。▪️加拿大海膽海膽完全沒有腥味,入口Creamy,味道勁鮮甜,原全唔需要點醬油,食完想再Encore 。呢個真係超級大滿足。▪️清酒蒜蓉煮活蜆湯放上檯時已經聞到好香蒜蓉牛油香味,活蜆勁大隻,厚肉鮮甜。清酒味唔算好濃烈容易入口,鮮味十足好好飲。▪️龍蝦忌廉意粉 龍蝦已經預先去殼,食起嚟啖啖肉方便我呢啲怕剝殼嘅人。忌廉意粉奶味香濃,意粉掛晒醬汁,加埋炒

▪️生蠔
4)La Perle Noire
5)Cocollos - No0

▪️刺身
北海道帶子
帶子肉厚,味道鮮甜,唔需要點醬汁調味。

▪️北海道活赤貝
赤貝好新鮮,食落爽口清脆,味道鮮甜。

▪️車厘蜆
有海水味,味道同樣鮮甜有咬口。

▪️加拿大海膽

▪️清酒蒜蓉煮活蜆湯

▪️龍蝦忌廉意粉
龍蝦已經預先去殼,食起嚟啖啖肉方便我呢啲怕剝殼嘅人。忌廉意粉奶味香濃,意粉掛晒醬汁,加埋炒過嘅洋蔥粒,食落Creamy又香又惹味。

朋友食完都覺得好滿意😍😍
特別係加拿大海膽,佢話要下次一齊再食過😋
Thanksgiving 當日放工就同老公黎左食生蠔魚生慶祝勁開心!平時食生蠔既我比較著重生蠔夠唔夠creamy, 但係今次店員既推介令我感到有種驚喜就係介紹海水味較濃(最濃海水味既Tia Maraa Pearl開始食起),肉質由薄到厚既口感咁食。平時既我好怕食龍蝦,但係龍蝦意粉既龍蝦已經䃗好晒殼而食到啖啖肉,令我唔會失去lady應有既儀態。而食得開心。而且一向比較少來到天后區出沒既我都覺得老公安排呢個husband and wife time 既Thanksgiving 晚餐好好❤️
  • 龍蝦忌廉意粉
2022-11-30 36 瀏覽
搬咗出去之後 每次返屋企食飯都想帶啲驚喜俾爸爸媽媽💕前排聽到媽媽話好掛住以前旅行去唔同國家試唔同地方嘅生蠔、海鮮🦪今次就帶咗嗰海鮮拼盤返屋企 成功驚喜到佢🎉👍🏻 生蠔睇過餐廳介紹 佢哋係由法國蠔場直接入口 品質會更高 信心保證❤️檸檬片下面其實收埋咗燈嘅開關掣 一開媽媽即刻wow出黎 儀式感滿滿😇順時針 由淡至濃味咁食✅ Tia Marr Pearl肉眼可見嘅飽滿 鹽度唔高 帶有少許堅果味 餘韻較長💁🏻‍♀️✅ Speciales Lambert Oyster No.1肉質相對結實 海水味清新 容易入口😇✅ Krystale No.2海水味濃 更突顯蠔肉鮮味、甜味💋✅ Josephine入口甘甜 creamy滑口 肉質肥美👧🏻✅ La Pearl Noire蠔肉鮑滿 海水味存在感強 味道有層次🫦✅ Gillardeau No.1肉質肥厚 口感爽身 鮮甜味美 有層次感✌🏻👍🏻 北海道活赤貝勁新鮮 赤貝爽脆 味道鮮甜 👍🏻 北海道帶子超級厚肉 味道清甜 好滿足🎉👍🏻 車厘蜆蜆肉大大隻 海水味濃 多汁注意事項⚠️- 可以自訂海鮮拼盤 食材同數量由自己話事 真爽!- 下次朋友聚會 我都會再揀呢間👯‍

👍🏻 生蠔

✅ Tia Marr Pearl
肉質相對結實 海水味清新 容易入口😇
✅ Krystale No.2
海水味濃 更突顯蠔肉鮮味、甜味💋
✅ Josephine

超級厚肉 味道清甜 好滿足🎉

👍🏻 車厘蜆
蜆肉大大隻 海水味濃 多汁

注意事項⚠️
- 可以自訂海鮮拼盤 食材同數量由自己話事 真爽!
- 下次朋友聚會 我都會再揀呢間👯‍♀️👯
外賣自取
通常紀念日子都想食餐勁既海鮮大餐賀一賀佢🤭自助餐性價比高但海鮮質素就未必好靚🤏🏻今次想食靚蠔🦪同新鮮海鮮就揀左Oyster Cove店員好nice介紹左1 set Seafood Platter🍽️6款蠔每款2隻再加左帶子同赤貝 Total HKD672試到唔同既品種 店員幫我地由淡至濃排好😎仲教左我地正確既食蠔方法原來一直都用錯方法食🤣有機會你地要領教下!📍Seafood Platter🦪🦪🦪🦪🦪🦪Tia Mara Pearl 6款入面最清甜🤏🏻Speciales Lambert No.2Krystale No.2 蠔肉最爽口 海水味突出🌊La Perle NoireCocollos No.0 最大隻口感豐富帶有微微甜味🥄Gillardeau No.2北海道帶子 HKD38北海道活赤貝 HKD78帶子同赤貝好鮮甜 口感爽彈✨📍清酒蒜蓉煮活蜆湯 HKD238一上碟啲蜆大隻到令我驚嘆😲好簡單既清酒蒜蓉已經煮到蜆既清甜味蜆肉煮得剛剛好而且無沙厚肉 食落新鮮彈牙👍🏻近排天氣凍左 飲左好暖胃好滿足🤰🏻📍龍蝦忌廉意粉🦞 HKD198用拆左殼既龍蝦肉 份量起碼有半隻龍蝦既份量~性價比都幾高 龍蝦肉質
通常紀念日子都想食餐勁既海鮮大餐賀一賀佢🤭
自助餐性價比高但海鮮質素就未必好靚🤏🏻
今次想食靚蠔🦪同新鮮海鮮就揀左Oyster Cove
6款蠔每款2隻再加左帶子同赤貝 Total HKD672
試到唔同既品種 店員幫我地由淡至濃排好😎
仲教左我地正確既食蠔方法
原來一直都用錯方法食🤣有機會你地要領教下!

📍Seafood Platter🦪🦪🦪🦪🦪🦪

好簡單既清酒蒜蓉已經煮到蜆既清甜味
蜆肉煮得剛剛好而且無沙厚肉 食落新鮮彈牙👍🏻
近排天氣凍左 飲左好暖胃好滿足🤰🏻

📍龍蝦忌廉意粉🦞 HKD198
用拆左殼既龍蝦肉 份量起碼有半隻龍蝦既份量~
性價比都幾高 龍蝦肉質彈牙新鮮
估唔到個意粉咁出色 個蟹籽忌廉汁好creamy🍝
扁身意粉軟硬度適中又掛汁
係有少少膩 但食得好開心夠曬邪惡😈
2022-11-17
2022-11-29 20 瀏覽
👫🏻適逢周年紀念💁🏻‍♀️梗係要搵間靚靚餐廳去慶祝吓啦經朋友介紹嚟到呢間生蠔專門店- 🦪🦪🦪蠔灣📍餐廳位於天后,地點方便,係地鐵站🚄附近呢間餐廳有好多唔同嘅🦪🦪生蠔選擇生蠔就一定會試,除此之外都揀咗其他刺生🍣即係生蠔拼盤、鮮帶子、活北寄貝同埋法國藍天使蝦🤵🏻‍♀️店員好細心咁介紹每一款生蠔亦都已已經排好次序,再提醒我地由淡味食到濃味係最好🦪🦪🦪Seafood platter🦪Tia Maraa Pearl- 味道甘口,帶有金屬味,偏爽口🦪Speciales Lambert No.2-入口順滑,帶有淡淡既海水味,相對較大size🦪Krystale No.2-甜美,爽口,中size🦪Josephine-味道較淡、爽身🦪Le Perie Noire-Creamy、甜美🦪Gillardeau No. 2-蠔肉Creamy,裙邊爽口鮮帶子好大隻,厚肉鮮甜🐚活北寄貝都好厚身,非常新鮮🦐法國藍天使蝦真係未食過,食開的蝦刺身都係紅蝦,而藍蝦肉質更加結實,亦證明超級新鮮🦆鵝肝多士鵝肝真係好邪惡,煎緊既時間已經全間鋪都聞到,鵝肝煎得香脆乾身又唔油膩,做小食一流🦀黑松露蟹肉忌廉意大利飯店家超豪爽,全碟都係滿滿的
👫🏻適逢周年紀念
💁🏻‍♀️梗係要搵間靚靚餐廳去慶祝吓啦
經朋友介紹嚟到呢間生蠔專門店- 🦪🦪🦪蠔灣
📍餐廳位於天后,地點方便,係地鐵站🚄附近

呢間餐廳有好多唔同嘅🦪🦪生蠔選擇
生蠔就一定會試,除此之外都揀咗其他刺生🍣
即係生蠔拼盤、鮮帶子、活北寄貝同埋法國藍天使蝦
🤵🏻‍♀️店員好細心咁介紹每一款生蠔
亦都已已經排好次序,再提醒我地由淡味食到濃味係最好

🦪🦪🦪Seafood platter
🦪Tia Maraa Pearl
- 味道甘口,帶有金屬味,偏爽口
🦪Speciales Lambert No.2
-入口順滑,帶有淡淡既海水味,相對較大size
🦪Krystale No.2
-甜美,爽口,中size
🦪Josephine
-味道較淡、爽身
🦪Le Perie Noire
-Creamy、甜美
🦪Gillardeau No. 2
-蠔肉Creamy,裙邊爽口

鮮帶子好大隻,厚肉鮮甜

🐚活北寄貝都好厚身,非常新鮮

🦆鵝肝多士

🦀黑松露蟹肉忌廉意大利飯
店家超豪爽,全碟都係滿滿的蟹籽同蟹肉,而且黑松露醬同忌廉亦係絕配,必點
2022-11-26 278 瀏覽
返工忙到甩哂轆,好彩有朋友仔帶我去食好西,用美食慰勞下工作既辛勞🥺呢間蠔吧餐廳都幾隱世,但估唔到有好多款高質肥美生蠔,夜晚客人唔多,同朋友聚吹耐d水都得。✿自選生蠔拼盤✿第一次去蠔吧食蠔,望到個餐牌都唔太識生蠔種類,店員推薦食Tia Maraa Pearl、Speciales Lambert No.2、Josephine&Grullardeau No.2,仲要跟住味道淡至濃咁圍圈排列,食果陣跟返次序食就得。我大推Grullardeau,店員話呢款蠔被譽為生蠔界中既勞斯萊斯,難怪肉質肥厚,口感爽脆鮮甜,蠔味較為有層次,好正🥰✿北海道活赤貝✿橙紅色既赤貝富有光澤,食落肉質爽厚 ,好有鮮味。✿龍蝦刺身✿又係第一次食龍蝦刺身,估唔到生食肉質咁有彈性,加檸檬汁/點wasabi食都好味。✿龍蝦湯✿個湯幾濃郁,質地有少少杰身,好驚喜地有一大舊龍蝦肉,覺得好足料。✿燴龍蝦意粉✿餐廳將龍蝦肉起左出黎,唔洗自己了覺得幾好,意粉用上忌廉汁煮成,味道幾濃郁,又有咬口。✿Dreaming&Pineapple Crush ✿點多2杯野飲,酸酸甜甜咁,解渴都唔錯。
返工忙到甩哂轆,
好彩有朋友仔帶我去食好西,
用美食慰勞下工作既辛勞🥺

呢間蠔吧餐廳都幾隱世,
但估唔到有好多款高質肥美生蠔,
夜晚客人唔多,同朋友聚吹耐d水都得。

✿自選生蠔拼盤✿
第一次去蠔吧食蠔,
望到個餐牌都唔太識生蠔種類,
店員推薦食Tia Maraa Pearl、
Speciales Lambert No.2、
Josephine&Grullardeau No.2,
仲要跟住味道淡至濃咁圍圈排列,
食果陣跟返次序食就得。

我大推Grullardeau,店員話呢款
蠔被譽為生蠔界中既勞斯萊斯,
難怪肉質肥厚,口感爽脆鮮甜,
蠔味較為有層次,好正🥰

✿北海道活赤貝✿
橙紅色既赤貝富有光澤,
食落肉質爽厚 ,好有鮮味。

✿龍蝦刺身
又係第一次食龍蝦刺身
估唔到生食肉質咁有彈性,
加檸檬汁/點wasabi食都好味。

✿龍蝦湯✿
個湯幾濃郁,質地有少少杰身,
好驚喜地有一大舊龍蝦肉,
覺得好足料。

✿燴龍蝦意粉✿
餐廳將龍蝦肉起左出黎,
唔洗自己了覺得幾好,
意粉用上忌廉汁煮成,
味道幾濃郁,又有咬口。

✿Dreaming&Pineapple Crush ✿
點多2杯野飲,酸酸甜甜咁,
解渴都唔錯。
  • 龍蝦忌廉意粉
  • 生蠔
  • 龍蝦刺身
2022-11-25 147 瀏覽
一個拼盤就帶我品嚐環遊世界美食。Tia Maraa Pearl 🦪嚟自愛爾蘭東南部,帶榛子果仁嘅口感,味道清新SPECIAL Roland LAMBER 🦪法國藍寶石蠔(No.2) 含礦物味,鮮甜可口,肉質結實KRYSTALE🦪法國水晶蠔,口感爽脆,濃郁嘅海水味,鮮味突出,餘韻極長。Josephine🦪嚟自法國,海水味適中,帶子位爽脆、裙邊位有咬口,蠔味回甘濃郁悠長。La Perle Noire🦪法國黑珍珠,蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹嘅海水味,屬濃味嘅品種。 Gillardeau🦪法國吉拉多蠔 No.2入口爽脆,清新嘅海水味,甘甜無比,帶點榛子同淡淡煙燻味。北海道活赤貝 咀嚼時嚼勁十足,鮮甜爽彈北海道帶子厚身細密,味道濃郁鮮甜法國藍蝦肉質肥美結實,啖啖肉,口感鮮甜爽彈無得去旅行都可以食到各地美食,今餐無論味道、口感、層次都能為我味覺帶來衝擊,估唔到外賣有咁高質新鮮嘅美食 。好用心嘅包裝👇🏻下面有冰底墊住,生蠔由淡味開始食起。仲有燈發光🥰,好高級嘅感覺。餐廳仲有其他熟食選擇👇🏻
一個拼盤就帶我品嚐環遊世界美食。

Tia Maraa Pearl 🦪
嚟自愛爾蘭東南部,帶榛子果仁嘅口感,味道清新

SPECIAL Roland LAMBER 🦪
法國藍寶石蠔(No.2) 含礦物味,鮮甜可口,肉質結實

KRYSTALE🦪
法國水晶蠔,口感爽脆,濃郁嘅海水味,鮮味突出,餘韻極長。

Josephine🦪

La Perle Noire🦪
法國黑珍珠,蠔肉飽滿而滑順,鮮鹹嘅海水味,屬濃味嘅品種。

Gillardeau🦪
法國吉拉多蠔 No.2
入口爽脆,清新嘅海水味,甘甜無比,帶點榛子同淡淡煙燻味。

北海道活赤貝
咀嚼時嚼勁十足,鮮甜爽彈

北海道帶子
厚身細密,味道濃郁鮮甜

法國藍蝦
肉質肥美結實,啖啖肉,口感鮮甜爽彈

餐廳仲有其他熟食選擇👇🏻
2022-11-22