Party 必叫既高質時令生蠔及海鮮外賣🎉臨近聖誕節🎄想食蠔🦪有節日感,但又唔想自己開😝 每一次想外賣生蠔及海鮮一定會諗起蠔灣💗今次我就點左5款唔同既生蠔🦪同埋北海道帶子拎返屋企試下啦☺️餐廳包裝得好好,我地拎返屋企食時同係餐廳食一樣咁新鮮同整齊,同係餐廳現場食完全無分別👍🏻今次我地就試左下面5款即開生蠔同北海道帶子刺身🇯🇵1️⃣Tia Maraa Pearl味道比較淡,海水味係咁重✨2️⃣Speciales Lambert No. 1味道比較清新,好鮮甜✨3️⃣Krystale味道比較鹹,都係重口既蠔✨4️⃣La Perie Noire入口爽口,肉質實淨 ,最重口味✨5️⃣Pousse en Claire最大隻超多肉,味道好甜,好清新 ✨6️⃣北海道帶子好新鮮,同係餐廳食嘅一樣✨以外賣生蠔黎講真係No.1 之選,同fine dining 餐廳食完全無分別,唔使自己開,又新鮮,而且性價比高,買返黎開party 必點。蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
Party 必叫既高質時令生蠔及海鮮外賣🎉

今次我地就試左下面5款即開生蠔同北海道帶子刺身🇯🇵

1️⃣Tia Maraa Pearl
味道比較淡,海水味係咁重✨
2️⃣Speciales Lambert No. 1
味道比較清新,好鮮甜✨
3️⃣Krystale
味道比較鹹,都係重口既蠔✨
4️⃣La Perie Noire
入口爽口,肉質實淨 ,最重口味✨
5️⃣Pousse en Claire
最大隻超多肉,味道好甜,好清新 ✨
6️⃣北海道帶子
好新鮮,同係餐廳食嘅一樣✨

蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖
9 0 後 的 味 蕾✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧男朋友叫咗好多日要食生蠔,上OpenRice見到有介紹呢間,尖沙咀近我哋就去試吓啦!✧餐廳主打食生蠔,叫夠一定數量嘅生蠔就會用一個好靚嘅冰盤裝住,滲透住淡淡的藍光,增添左食物嘅吸引力。除咗生蠔外,仲有其他海鮮,今次就試咗活赤貝。✧❥❊ 北海道活赤貝非常有光澤,鮮橙嘅顏色,反映到佢好新鮮,食落去滑而爽,淡淡既海水味夾雜赤貝嘅鮮甜。✧✧❥❊ 五款生蠔拼盤1. Tia Maraa Pearl2. Speciales Lambert3. Krystale 4. Gillardeau 5. Tarbouriech Oyster餐廳順時針排好將最淡味道,循序漸進去到最重既味道,每一隻生蠔都好新鮮,頭兩隻既size相對細少少,海水味亦重少少,肉質比較爽口啲,特別係佢裙邊嘅位置,第三隻海水味都好重,不過佢肉質就相對結實少少,第四隻就肉質肥厚啲,口感爽脆、相對頭三隻甜少少。✧✧第五隻絕對係重點、同埋印象最深刻,首先係佢嘅size非常大、肥美,第一下咬落去爽、緊接係結實既肉、但係去到中間係超級creamy,一隻蠔有三種口感。第一下口咁
9 0 後 的 味 蕾

2. Speciales Lambert
3. Krystale
4. Gillardeau
5. Tarbouriech Oyster

第五隻絕對係重點、同埋印象最深刻,首先係佢嘅size非常大、肥美,第一下咬落去爽、緊接係結實既肉、但係去到中間係超級creamy,一隻蠔有三種口感。第一下口咁係鹹嘅海水味,但係好快就有鮮甜味湧出,超滿足!

❥❊ 白酒煮青口湯
湯底都幾清甜、帶出淡淡酒香、而且奶味唔會好重,不過啲青口就比較細隻少少。

❥❊ 龍蝦忌廉意粉
意粉都係比較creamy少少,龍蝦質感就比較結實,口感會多啲。

2021-11-26 41 瀏覽
今日約左個識左十年都係咁難約嘅兄弟去尖沙咀食生蠔 @garywong0923 本身唔太識分析唔同生蠔有咩分別嘅我地 經過餐廳 @oystercovehk 簡單介紹之後 我地叫左6款生蠔 少吃多滋味 分別叫左 由圖1最上最細隻嗰啲順時針數起1. Tia Maraa Pearl2. Specials Lambert - No.13. Fine de claire4. La Perle Noire5. Tarbouriech Oyster (Pinky)- No.06. Gillardeau - No.0然後再叫左北海道帶子同車厦蜆Cherry Stone - Standard再加清酒蒜蓉煮活蜆湯同埋龍蝦忌廉意粉生蠔之所以要咁排序原來背後原因係因為佢地嘅味道係由淡到濃味咁排列,等客人可以食得出款與款之間嗰個分別,好細心嘅舖排,個人認為最好味係第3款嘅Fine de claire,因為佢係有濃嘅海水味,但係後期有少驚喜,因為最肥美嗰個位好鮮甜,中和返海水嘅鹹味。蜆湯加左椰菜同埋蒜頭仲有洋蔥呢啲必備嘅配料係入面,將蜆味再昇華,雖然有少少物超所值,但老實講,非常推薦大家去叫黎飲下,包你地滿意。最後

1. Tia Maraa Pearl
2. Specials Lambert - No.1
3. Fine de claire
4. La Perle Noire
5. Tarbouriech Oyster (Pinky)
- No.0
6. Gillardeau - No.0

最後嘅龍蝦忌廉意粉一上菜嗰時已經流哂口水,因為見到隻龍蝦鉗勁彈牙勁滑勁鮮甜咁,再加上勁creamy嘅意粉。
有得堂食嫁,不過都可以whatsapp落單再自取,生蠔係法國蠔場入口,嗌完先新鮮起殼再包住放冰袋,配埋海鮮醬,檸檬,豉油同芥末。今次嗌咗個生蠔刺身拼盤($836),食材都係時令餐廳推介。🦪🦪🦪🦪🦪Tia Maraa Pearl ($72/2)Speciales Lambert No.1 ($104/2)Krystal ($84/2)Tarboureich Oyster Pinky ($124/2)以上排序係由檸檬開始,順時針排序,味道亦都係排好由淡到濃。我自己最中意Krystal,size中上夠肥味,肉質鮮甜而且唔會太鹹,冇乜礦物味!最大隻既就係Tarboureich Oyster Pinky,真係好肥美好厚身,相對海水味就重啲。紐西蘭深海龍蝦仔 ($196/2)有啲似加大版嘅牡丹蝦,餐廳對半切開左,方便我地搣殼。味道鮮甜,口感又彈牙,咁大隻好滋味。車厘蜆 ($96/2) • 北海道帶子 ($76/2)第一次食車厘蜆,有少少似赤貝嘅感覺,較為爽身啲,同北海道帶子一樣咁新鮮,直情連豉油都唔使點。

今次嗌咗個生蠔刺身拼盤($836),食材都係時令餐廳推介。
🦪🦪🦪🦪🦪

Tia Maraa Pearl ($72/2)
Krystal ($84/2)

紐西蘭深海龍蝦仔 ($196/2)

車厘蜆 ($96/2) • 北海道帶子 ($76/2)
外賣自取
嚟到蠔灣當然必點生蠔😍 除咗生蠔,原來仲有好多唔同款式既海鮮,可以按照個人喜好配搭出生蠔海鮮拼盤💕 餐廳以黑白灰為主調,環境唔算好大,但食材好新鮮又多款式,啱晒鍾意食生蠔及海鮮既你~✨生蠔海鮮拼盤店員建議品嘗生蠔由淡至濃味食起,所以今次就叫咗5款生蠔及2款海鮮試下~❀ Lambert No.2❀ Krystale No.2❀ La Perle Noire No.2❀ Gillardeau No.0❀ Tarbouriech Oyster (Pinky) No.0❀ 北海道赤貝❀ 車厘蜆拼盤擺盤好有心思,排得靚又識發光好啱打卡😍 生蠔由淡味至濃味順時針排列,全部都係即叫即開好新鮮,仲要係越食越大隻好滿足😋 Lambert係當中味道最淡,有淡淡海水及礦物味,肉質較結實Krystale海水味適中,亦帶鮮甜味,質感較爽口La Perle Noire又稱法國黑珍珠,海水味會較突出,肉質飽滿Gillardeau肉質肥美厚身又有彈性,先食到海水味,其後會食到蠔既鮮甜味,餘韻悠長Tarbouriech係今日最大隻既生蠔,成隻手掌咁大,食落肥美多汁,肉質結實,入口先鹹後甜,蠔味濃郁活赤貝口感爽滑,色澤鮮

✨生蠔海鮮拼盤

❀ Lambert No.2
❀ Krystale No.2
❀ La Perle Noire No.2
❀ Gillardeau No.0
❀ 北海道赤貝
❀ 車厘蜆

Krystale海水味適中,亦帶鮮甜味,質感較爽口

活赤貝口感爽滑,色澤鮮艷,而車厘蜆食落鮮甜爽口

❀ 清酒蒜蓉煮活蜆湯
食完冷盤最啱叫碗熱湯暖下胃!依碗湯有鮮甜既蜆及濃郁既蒜蓉味~蜆肉份量多而且仲係大大粒又無沙,配合埋蒜蓉洋蔥及西芹,香濃惹味

❀ 龍蝦忌廉意粉
扁意粉掛滿醬汁,忌廉味好濃郁,仲有已剝殼龍蝦肉,食落鮮甜彈牙
  • 龍蝦忌廉意粉
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 生蠔海鮮拼盤
2021-11-19 30 瀏覽
我係個蠔痴😆但前排做完手術要戒口🥲哩幾日終於拆咗線,男朋友就偷偷叫咗生蠔到會返屋企慶祝我康復❤️真係超級無敵咁驚喜又開心🥳哩間店鋪叫Oyster Cove 蠔灣,本身都有做堂食❤️ 但男朋友見我岩岩好返所以就專登叫到會🥰 估唔到到會同樣出色👍🏻 因為佢地係接到order先即開即整,確保新鮮❤️ 最重要係佢哋係自己直接從法國蠔場入口生蠔,無論品質或者穩定性都更有信心保證👍🏻選擇方面都有好多款❤️世界各地嘅生蠔同時令海鮮都有👍🏻盤拼全部可以自己選擇款式同隻數,要咩食幾多都由自己話事❤️今次男朋友就揀左哩d5款生蠔1️⃣Speciales Lambert- No.1肉質爽口,淡淡海水味2️⃣Krystale海水味同蠔嘅鮮甜味非常突出3️⃣La Perle Noire蠔肉飽滿而滑順,帶乳香4️⃣Tarbouriech Oyster(Pinky)- No.0肉質肥厚飽滿爽甜5️⃣Gillardeau- No.0肥美結實有彈性,口感豐富仲叫左北海道活赤貝,車厘蜆 /北海道帶子/同埋細西蘭深海龍蝦仔 ❤️ 全部都好鮮好甜好好味超大滿足🤤 重點推介赤貝,非常爽甜,仲有深海龍蝦仔肉質彈牙爽口,非常鮮甜❤️到會個包裝仲要好窩心,上邊有張卡

5款生蠔
1️⃣Speciales Lambert- No.1
肉質爽口,淡淡海水味

2️⃣Krystale
海水味同蠔嘅鮮甜味非常突出

3️⃣La Perle Noire
蠔肉飽滿而滑順,帶乳香

肉質肥厚飽滿爽甜

5️⃣Gillardeau- No.0
肥美結實有彈性,口感豐富

到會個包裝仲要好窩心,上邊有張卡會有溫馨提示🥰 連餐具同茄汁,日本豉油同Wasabi都預備好哂👍🏻真係好值得讚

愛吃生蠔海鮮嘅你真係不能錯過❤️尤其係而家冇辦法去旅行嘅時候,可以來一趟食物旅行都係一個唔錯嘅享受😎

外賣自取
2021-11-19 48 瀏覽
好耐無食蠔,今晚去尖沙咀金巴利道蠔灣食下佢哋產地直送嘅新鮮生蠔😋 先食生蠔刺身拼盤,佢呢度有唔同產地選擇,先食淡味道的,再食海水味及濃味的,一啖啖歎佢嘅味道🥰 直送生蠔來自不同產地,有西非、蘇格蘭、西班牙、澳洲同法國 🦪 Namibia (West Africa)🦪 Scottish Rock Large 🦪 Spanish Oyster Jumbo🦪 Coffin Bay (Australia)🦪 Lambert No.1 (French) 刺身揀左🦐地中海紅蝦,好大隻,啖啖肉😊 帶子又大又鮮味👍赤貝肉質爽口🥰 食完生蠔刺身,再食熱盤 法式鵝肝多士🥪鵝肝外脆內軟,鵝肝油脂係多士上面份外香滑 蒜香蜆肉意粉🍝蜆肉大大隻,肉厚多汁,再配上蒜香,另意粉味道再提升😋

直送生蠔來自不同產地,有西非、蘇格蘭、西班牙、澳洲同法國

🦪 Namibia (West Africa)
🦪 Scottish Rock Large
🦪 Spanish Oyster Jumbo
🦪 Coffin Bay (Australia)
🦪 Lambert No.1 (French)

刺身揀左🦐地中海紅蝦,好大隻,啖啖肉😊
帶子又大又鮮味👍
赤貝肉質爽口🥰

食完生蠔刺身,再食熱盤

法式鵝肝多士🥪
鵝肝外脆內軟,鵝肝油脂係多士上面份外香滑

蒜香蜆肉意粉🍝
蜆肉大大隻,肉厚多汁,再配上蒜香,另意粉味道再提升😋

好懷念之前喺法國食生蠔,超新鮮肥美,食一兩打都唔會肚屙,因自己腸胃食少少唔新鮮都會肚餓。依家去唔到旅行咁就去一間專食生蠔嘅餐廳懷緬一下。望住Menu通常都唔會識揀,要店員介紹下😆本身想揀一啲好似手掌咁大嘅生蠔,但就話無貨有啲失望😞嗌咗5款,店員說由淡味食到濃味☺️🦪Gillardeau $42🦪Speciales Lambert $42🦪krystale $42🦪La Perle Noire $42🦪Pousse en Clarire $42生蠔真係好新鮮好正😋滲透淡淡嘅海水味,同酒店buffet生蠔無得比😆我哋由淡味食到濃味,個人鍾意食法國生蠔多啲,creamy啲濃郁啲😋但是不夠肥美,偏少肉😅🔅法式鵝肝多士$198鵝肝一般,覺得有少少腥味,配以乾身果醬toast ,toast 夠曬脆👍🏻🔅地中海紅蝦small$68比一般蝦肉汁更爽甜,蝦頭好多膏😋🔅紐西蘭深海龍蝦仔$98大大隻,啖啖肉,爽口鮮甜😋🔅龍蝦忌廉意粉small$198已拆肉龍蝦配洋蔥扁意粉,意粉普普通通,好油同偏硬,但朋友說在天后呢個好食,咁可能天后真係好食啲。Overall嚟講呢間食生蠔係不錯選擇,食完無肚屙😅但可以的話選擇

🦪Gillardeau $42
🦪Speciales Lambert $42
🦪krystale $42
🦪La Perle Noire $42
🦪Pousse en Clarire $42

🔅法式鵝肝多士$198

🔅地中海紅蝦small$68
比一般蝦肉汁更爽甜,蝦頭好多膏😋

🔅紐西蘭深海龍蝦仔$98
大大隻,啖啖肉,爽口鮮甜😋

🔅龍蝦忌廉意粉small$198

Overall嚟講呢間食生蠔係不錯選擇,食完無肚屙😅但可以的話選擇去天后那間,應該會多啲生蠔貨,同埋意粉都會好食啲😆
今次嚟到位於尖沙咀嘅𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐨𝐯𝐞🦪 到冬天就係最適合食生蠔嘅季節 而且香港專門食蠔嘅舖頭真係唔多 所以今次決定嚟試吓呢間到底質素如何😚😚————————————————Menu有廿十幾款生蠔任你選擇\(≧▽≦)/ 有來自法國 以及其他國家嘅生蠔 可以自由選擇你喜歡嘅配搭做海鮮拼盤( ´▽`) 今次我哋就食咗以下依啲生蠔✨次序由淡味到濃味的次序食❶ 𝐓𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐚 𝐏𝐞𝐚𝐫𝐥 $𝟑𝟔@𝟏❷ 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐋𝐚𝐦𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐍𝐨.𝟏 $𝟓𝟐@𝟏 頭兩款味道都比較清新 都肉質爽脆加上夠肥美 但個人私心最鍾意第二款 因為味道較鮮甜 帶點微微嘅礦物味 又夠晒creamy🤩而第一款係偏重榛果香味 兩者鹹度都適中🌟❸ 𝐏𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐞𝐧 𝐂𝐥𝐚𝐢𝐫𝐞 $𝟒𝟐@𝟏另一款個人私心推介🌟依款肉質夠飽滿結實和脆口 仲有回甘的餘韻✨ 而且味道都好清甜 容易入口😋➍ 𝐊𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥𝐞 $𝟒𝟐@𝟏❺ 𝐋𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐍𝐨𝐢𝐫𝐞 $𝟒𝟐@𝟏❻ 北海道帶子 $𝟑𝟖@𝟏第四第五款味道相對濃烈 肉質同樣飽滿爽脆 但係鮮鹹嘅海水味比起先前三款更加出 但個人覺得第四款有少少腥 而第五款有少少沙 如果鍾意食

————————————————

❶ 𝐓𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐚 𝐏𝐞𝐚𝐫𝐥 $𝟑𝟔@𝟏

❸ 𝐏𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐞𝐧 𝐂𝐥𝐚𝐢𝐫𝐞 $𝟒𝟐@𝟏

➍ 𝐊𝐫𝐲𝐬𝐭𝐚𝐥𝐞 $𝟒𝟐@𝟏
❺ 𝐋𝐚 𝐏𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐍𝐨𝐢𝐫𝐞 $𝟒𝟐@𝟏
❻ 北海道帶子 $𝟑𝟖@𝟏

第四第五款味道相對濃烈 肉質同樣飽滿爽脆 但係鮮鹹嘅海水味比起先前三款更加出 但個人覺得第四款有少少腥 而第五款有少少沙 如果鍾意食比較濃味嘅生蠔 不妨可以試吓呢兩款😆 帶子都好厚身 味道鮮甜夠軟滑😚

❼ 龍蝦忌廉意粉 $𝟐𝟗𝟖

個人覺得呢個意粉真係好值得試🌟首先龍蝦肉份量唔少 龍蝦肉質食落鮮甜而且有咬口 再配埋忌廉汁就係Perfect match 而且夠晒creamy!!! (我會形容味道似好味version 嘅龍蝦伊麵 不過今次係意粉🤣)

❽ 清酒蒜蓉煮活蜆湯$𝟐𝟑𝟖

每一隻都好大隻🙀長度同包裝紙巾差唔多🙀而且每一隻食落我都冇沙✨湯充滿清酒香 係食完生蠔之後飲返碗湯 成個人更加舒服🥰

————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑| 8.5/10
好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑| 9/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑| 6.5/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
2021-11-14 28 瀏覽
早排有唔少人推介尖沙咀有間食蠔既餐廳質素唔錯. 今晚就忍唔住同朋友去試試🤤餐牌上蠔既款式好多. 店員會為客人介紹時令既生蠔🦪海鮮拼盤我哋一共揀咗5款生蠔、活赤貝同車厘蜆刺身.店員由淡至濃味順序排列生蠔嘅款式並為我哋逐一介紹5款生蠔全部都好鮮甜. 一啲腥味都無我最鍾意嘅就係Gillardeau. 少少既鹹味中帶着鮮甜. 餘韻十足活赤背同車厘蜆刺身亦鮮甜爽口🥣清酒蒜蓉煮活蜆湯活蜆嘅份量好多. 粒粒都甜味十足而且無沙湯嘅蒜蓉味唔會過重. 帶着淡淡鮮甜味🍝龍蝦忌廉意粉龍蝦大約有半隻嘅份量. 好彈牙意粉忌廉嘅份量唔會太多.但比較creamy亦好掛汁

餐牌上蠔既款式好多. 店員會為客人介紹時令既生蠔

湯嘅蒜蓉味唔會過重. 帶着淡淡鮮甜味

🍝龍蝦忌廉意粉
龍蝦大約有半隻嘅份量. 好彈牙
意粉忌廉嘅份量唔會太多.但比較creamy亦好掛汁
餐廳個位置都幾隔涉,近RED CHICKEN、韓屋同埋掌門啤酒!大家如果Google Map一定要搵新業廣商業大廈,先會搵到個地點。有朋友 Google Map 左「蠔灣」搵左舊店地址@@都幾開心,喺門口已經見到餐廳有貼為香港人打氣嘅字眼~~~講返野食先!必食‼️生蠔‼️🦪Namibia (West Africa)($78/2隻)🦪Coffin Bay (Australia)($64/2隻)🦪Irish Gigas(Ireland)($66/2隻)🦪Krystale($84/2隻)🦪Gillardeau No.1($104/2隻)🦪Cherry Stone (車厘蜆)($96/2隻)生蠔真係隻隻都好鮮!好甜!真心想飲埋D水!2️⃣清酒蒜蓉煮活蜆湯($238)蜆係好好好好大隻!無沙! 同個湯好夾!好飲到想再叫多碗!不過2個人分係岩岩好!3️⃣龍蝦忌廉意粉($198)喜出望外,因為食過手工意粉返唔到轉頭,所以而家都好少叫意粉,但又好驚會唔夠飽,所以都係叫左!好彩有食到!因為個意粉幾彈牙,又多蝦肉!係成舊比你食!忌廉汁好味creamy 唔膩!今次無飲酒!下次可以約朋友去飲下!#無立場表態餐廳 🦪蠔灣🦪

有朋友 Google Map 左「蠔灣」搵左舊店地址@@

都幾開心,喺門口已經見到餐廳有貼為香港人打氣嘅字眼~~~

講返野食先!

必食‼️生蠔‼️

🦪Irish Gigas(Ireland)($66/2隻)

🦪Krystale($84/2隻)

🦪Gillardeau No.1($104/2隻)

🦪Cherry Stone (車厘蜆)($96/2隻)

生蠔真係隻隻都好鮮!好甜!真心想飲埋D水!

2️⃣清酒蒜蓉煮活蜆湯($238)

蜆係好好好好大隻!無沙! 同個湯好夾!

好飲到想再叫多碗!

不過2個人分係岩岩好!

3️⃣龍蝦忌廉意粉($198)

但又好驚會唔夠飽,所以都係叫左!

好彩有食到!因為個意粉幾彈牙,又多蝦肉!係成舊比你食!

忌廉汁好味creamy 唔膩!

今次無飲酒!下次可以約朋友去飲下!

#無立場表態餐廳

🦪蠔灣🦪 (金巴利道)

地址: 尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

電話: 22050728

=====================

🦪蠔灣🦪 (水星街)

地址: 天后水星街28號耀星華庭地下1號舖

電話: 28870428

=====================
  • 生蠔
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 龍蝦忌廉意粉
2021-11-08 40 瀏覽
朋友介紹尖沙咀附近有間食多款生蠔嘅餐廳,連中午都有得食。咁淨一定要試一試。精選生蠔並唔係一般酒店自助餐所提供嘅嘅生蠔,同朋友叫咗八隻嘅精選生蠔share,每隻都有不同嘅濃度,侍應亦好清楚每一隻生蠔嘅口感,由清爽去到濃味,creamy都好分明,值得一讚係上碟嘅溫度,非常凍。👍蕃茄濃湯又係正,自己本身係蕃茄控,濃湯食囉完全唔似一般餐廳大量茄膏一Pat 隊落去,係有用真蕃茄同埋蘿蔔去餚製。燴龍蝦忌廉意粉忌廉意粉最重要嘅就係溫度,否則凍咗就會一Pat Pat ,調味適中,龍蝦份量喜出望外。蒲燒鰻魚滑蛋飯朋友諗唔到竟然可以響生蠔吧食到鰻魚飯,廚師仲整到好好食,呢樣更加喜出望外。講返個飯,雞蛋幼滑,鰻魚嘅份量味道都超額完成。呢一間係尖沙咀高質嘅西餐廳,一定會再返嚟。

精選生蠔

蕃茄濃湯

燴龍蝦忌廉意粉

蒲燒鰻魚滑蛋飯

呢一間係尖沙咀高質嘅西餐廳,一定會再返嚟。
2021-11-04 25 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨蠔灣 Oyster Cove (金巴利道)生蠔海鮮盛宴☺️-❤️Seafood Platter 可以自己揀蠔, 如果想試多幾款既話其實都係單點冇優惠XD 不過放上冰盤就靚D❤️店員上碟有介紹生蠔, 仲排埋次序俾我地順時針由淡食到重味 (以下生蠔介紹已順序)❤️推薦多人黎既可以睇下selected oysters岩唔岩心水, $798/24隻(2-4款), $1188/36隻(3-6款), $1588/48隻(4-6款)會抵少少❤️門口見到一個個外送袋都知幾受歡迎.. 堂食都好full呀, 大家記住要book位-🦪🦪生蠔🦪🦪🇦🇺 Coffin Bay $32/隻✨蠔形細, 個邊較爽口, 食完有輕輕青瓜味較fresh🇫🇷 Lambert No.2 $42/隻✨海水味較重, aftertaste帶少少metal味, 質地較結實🇫🇷 Krystale No.2 $42✨勁重海水味, sIze都明顯較大而肉質好滑, 有少少果仁香🇫🇷 La Perle Noire No.2 $42✨雖然都係好重海水同metal味, 但入口又幾清新, 所以放最後都幾好-🦞🦞刺身🐟🐟🇳🇿 紐西蘭深海龍蝦仔 $88/
👧🏻😋👅🍽✨
蠔灣 Oyster Cove (金巴利道)
生蠔海鮮盛宴☺️

🦪🦪生蠔🦪🦪
🇦🇺 Coffin Bay $32/隻
✨蠔形細, 個邊較爽口, 食完有輕輕青瓜味較fresh
🇫🇷 Lambert No.2 $42/隻
🇫🇷 Krystale No.2 $42
🇫🇷 La Perle Noire No.2 $42

🦞🦞刺身🐟🐟
🇳🇿 紐西蘭深海龍蝦仔 $88/隻
✨大頭仔龍蝦冇殼原隻上啖啖肉
✨味道甘甜, 肉質實淨
北海道洞赤貝 $78/隻
✨好靚既橙色, 厚身好爽口, 鮮甜
北海道帶子 $38/隻
刺身級帶子都鮮甜但比較乾身, 口感都爽口既

🥃🧄🍲
清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238
✨一個湯二百幾蚊都唔平, 但真心正
✨活蜆超大隻, 好鮮甜爽口
✨重點: 個湯! 勁甜, 蔬菜同大量蜆一齊煲個湯入口超甘甜, 飲清晒!

🦞🥛🍝
龍蝦忌廉意粉 $198
✨勁多龍蝦肉, 食完刺身食熟既~
✨個忌廉汁好creamy, 同鮮甜既龍蝦肉好夾

加一服務費
📍地點: 尖沙咀🐷店名: 蠔灣🦪 生蠔海鮮拼盤評分: 4.3/51️⃣Tia Maria Pearl $36@2️⃣Speciales Lamberl No.2 $42@3️⃣Krystale $42@4️⃣Gillardeau No.2 $42@5️⃣紐西蘭深海龍蝦仔 Scampl Grade 1 $84@6️⃣車厘蜆 Cherry Stone - Standard $48@7️⃣北海道帶子粒 $38@海鮮有好多選擇,經過店員推介,最後揀左以上7款,🦪生蠔由淡食到濃順時針食,小編最喜歡最濃味既Gillardeau,估唔到會有鮮甜味系口腔慢慢湧出黎,帶子粒同龍蝦仔🦞都值得叫,龍蝦仔既甜度更勝平日食既甜蝦添😆。🍲 清酒蒜蓉煮活蜆湯(價錢: $238)評分: 3.8/5湯底幾重蒜蓉味,但無遮蓋左活蜆既鮮甜味,一共有8隻大蜆,無沙抵讚👍🏻。🍝 燴龍蝦忌廉意粉 - 細 (價錢: $198)評分: 3.5/5就咁睇以為意粉好少,但原來一D都唔少,而且幾重忌廉味,好Creamy😋。==============================總結:💡 性價比幾高。💡 店員服務唔錯,會詳細講解生蠔種類。🐷 整體食物: 3.9/5
📍地點: 尖沙咀

4️⃣Gillardeau No.2 $42@
7️⃣北海道帶子粒 $38@

生蠔海鮮拼盤

生蠔海鮮拼盤 -  Gillardeau No.2

🍲 清酒蒜蓉煮活蜆湯(價錢: $238)
評分: 3.8/5

清酒蒜蓉煮活蜆湯

🍝 燴龍蝦忌廉意粉 - 細 (價錢: $198)
評分: 3.5/5

燴龍蝦忌廉意粉 - 細

總結:
💡 性價比幾高。

💡 店員服務唔錯,會詳細講解生蠔種類。

🐷 整體食物: 3.9/5
🐷 環境:3.5/5
🐷 可達度: 3/5

生蠔海鮮拼盤
生蠔海鮮拼盤 -  Gillardeau No.2
清酒蒜蓉煮活蜆湯
2021-10-28 39 瀏覽
🌏🌍《蠔灣》呀大人琴晚臨瞓前突然同小編講想食蠔🦪!今朝上網試吓搵資料,原來依家食蠔可以即call到會送到屋企🤩!正!下午茶就比個驚喜佢啦🥳🥳!因為搵到呢間 Oyster Cove 嘅Menu唔止蠔咁簡單,所以都順道 order少少海鮮刺身 high tea ☕️ 啦,難得有人新鮮快運上門嘛!🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪小編揀嘅係自選海鮮拼盤,一盤就試到5⃣️款嚟自不同國家嘅生蠔🦪同海鮮刺身!🦪 (Australia) Coffin Bay x2 HK$64🦪 (West Africa) Namibia x2 HK$78🦪 西班牙生蠔-Jumbo x2 HK$124🦪 (法國水晶生蠔) Krystale x2 HK$84🦪 (法國蠔后-黑珍珠) La Perle Noirs x2 HK$84🦞 紐西蘭深海龍蝦仔刺身 (Grade1) Scampi x2 HK$196🦐 法國藍蝦刺身 French Blue Prawn x2 HK$96☘️ 北海道帶子刺身 x2 HK$76🌱 北海道活赤貝刺身 x1 HK$78🐚 法國珍珠螺 x6 HK$58Oyster Cove店員好細心,將生蠔🦪由淡味到濃味按次
🌏🌍
《蠔灣》

🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪

🦪 西班牙生蠔-Jumbo x2 HK$124
🦪 (法國水晶生蠔) Krystale x2 HK$84
☘️ 北海道帶子刺身 x2 HK$76
🌱 北海道活赤貝刺身 x1 HK$78
🐚 法國珍珠螺 x6 HK$58

Oyster Cove店員好細心,將生蠔🦪由淡味到濃味按次序排列,等我哋可以慢慢嗒真每款口味!

呀大人食到法國生蠔🦪時都嘩咗一聲,覺得佢係最 Creamy 最有蠔🦪味!而西班牙Jambo生蠔🦪就全場最巨型!

小編今次都喺第一次試藍蝦🦐同龍蝦仔🦞刺身的。兩款嘅膠質同鮮味十足,尤其藍蝦刺耳d肉又嫩又厚又笠口😝👍🏻,龍蝦仔則鮮味得嚟相對爽身😋!

世界各地好多蠔場都係養蠔為主,所以依家食蠔🦪已經無分季節性了。但來自法國出嘅蠔都會相對穩定d,多d唔同品種嘅靚蠔出品,而其他國家頂多得一兩款較靚品種嘅蠔。

店家喺到會時除咗備有鮮檸檬🍋比你自己榨汁外,仲有Cocktail Sauce、山葵芥末醬和醬油,不過小編還是喜歡齋榨灑鮮檸檬汁,咁樣先嗒到蠔同海鮮刺身嘅鮮味同海水味gaaa maaa🥳🤩!

🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪🦪

同朋友仔吹開,先知原來 Oyster Cove 好耐之前已經喺尖嘴嘉蘭圍出名食蠔🦪的,年幾之前先搬到依家嘅金巴利道。為了保証品質同穩定性,佢哋係自己從法國蠔場直接入口生蠔返香港的😱👍🏻!

就嚟又到年尾一連串happy開party 嘅季節嘞!記得 bookmark 🔖 呢個海鮮刺身到會嘅資料嘞!

🔮蠔灣
⚗️尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下

#SofoodSogoodsochill #蠔灣 #尖沙咀美食 #香港美食 #香港美食指南 #好食 #美食 #美食攝影 #食 #食事記錄 #Hongkongfood #hkfoodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk #foodtherapy #hkfood #foodiesinternationalchat #eat #eateateat #eating #eatright #explorehongkong #eatinggood #eatwellbewell #openrice #eatgoodfeelgood #eatgoodfood