2016-10-04 119 瀏覽
星期五晚同一班朋友食下野傾下計,係香港人 一般嘅節目,今日同大家介紹呢間專係食生蠔串燒又可以慢慢地傾計嘅地方,餐廳位於九龍城交通非常方便適合一大班人去傾計嘅,講番食物佢哋有生蠔刺身串燒仲有唔同嘅 各式各樣嘅酒,因為今次只係得兩個人去所以冇叫酒飲,希望下次有機會介紹啲酒畀大家啦 呢間名叫豪門宴,顧名思義一定係食生蠔啦!生蠔其實佢有好多種,主要係日本廣島嚟嘅 ,廣島蠔方面我今次試咗一隻,叫做小町嘅生蠔仲要係食2l size嘅,原價七十八蚊一隻但係like咗佢facebook,就全部生蠔都有7折 除咗食咗2l size嘅小町之外 ,仲叫咗兩隻日本珍珠蠔,先講小町嗰隻先 2l size,有手板長一樣大食落去有一浸浸嘅海水味,非常肥美,日本珍珠蠔比較細隻但係會比較creamy同埋甜好多,如果個人喜愛上會比較喜愛日本珍珠蠔,另外我仲叫咗少少串燒牛脷雞翼,牛脷肉質鮮味非常好食,雞翼燒得唔太乾 有留住雞翼嘅肉汁非常好味, 另外仲叫咗兩日燒扇貝,扇貝上放咗好多調味料,但係都冇減低到單妹嘅鮮味值得推介俾大家,因為今次只係得我同我太太兩搵食所以食嘅嘢唔得太多,希望下次有機會再介紹畀大家啦
希望下次有機會再介紹畀大家啦
2016-09-30
$500 (宵夜)
  • 日本珍珠蠔
2016-10-03 102 瀏覽
黎九龍城通常只會諗起泰國菜, 但原來最近開左唔少蠔吧.朋友提議happy fri黎呢間新開蠔吧menu上全部都係蠔, 中意食蠔既朋友絕對要黎食第一碟係前菜,有椰菜,甘荀,青瓜,味道清新我地叫左4款生蠔最中意white preal, 之後係scottish rock,gillardeau,iwagaki4款都大大隻, White preal味道最清甜最甘香, 口感夠richiwagaki金屬味較重, 唔係我杯茶通常生蠔帶子位都好難食得乾淨, 而餐廳好細心幫我地切好大蝦沙律, 好多麻醬,好多蝦, 朋友話太酸, 但我覺得多醬先好味之後又係蠔,shooter生蠔第一次咁樣食生蠔,最好味係清酒,其他果2款係蔬菜汁,檸檬汁店員推介炸蠔, 炸粉好薄, 生蠔大隻好juicy扇貝大隻,蒜蓉味好香, 扇貝有咬口串燒有DD辣粉, 入面仲係好juicy 燒金菇,牛油味超濃星期五晚餐廳坐滿哂,生蠔非常新鮮,味道整體都好好味每人食左$4xx
黎九龍城通常只會諗起泰國菜, 但原來最近開左唔少蠔吧.

朋友提議happy fri黎呢間新開蠔吧

menu上全部都係蠔, 中意食蠔既朋友絕對要黎食

第一碟係前菜,有椰菜,甘荀,青瓜,味道清新
我地叫左4款生蠔

iwagaki金屬味較重, 唔係我杯茶

通常生蠔帶子位都好難食得乾淨, 而餐廳好細心幫我地切好
之後又係蠔,shooter生蠔

第一次咁樣食生蠔,

最好味係清酒,其他果2款係蔬菜汁,檸檬汁
店員推介炸蠔, 炸粉好薄, 生蠔大隻好juicy
扇貝大隻,蒜蓉味好香, 扇貝有咬口
串燒有DD辣粉, 入面仲係好juicy
燒金菇,牛油味超濃
星期五晚餐廳坐滿哂,生蠔非常新鮮,味道整體都好好味

每人食左$4xx
2016-10-03 204 瀏覽
每次來九龍城不是吃泰國菜便是牛肉餅,今次轉一轉口味吃日式燒烤!餐廳名叫蠔門宴,顧名思義是生蠔專門店,可惜今天和朋友碰巧不宜吃生冷食物,只好白白看著肥美又胖嘟嘟的生蠔跟我們擦肩而過。環境非常整潔高雅,餐廳中心有一個蠔吧讓客人挑選生蠔;空調有點冷,應該是為了保持生蠔新鮮,不過侍應看到我們拿外套出來便自動自覺去調教空調溫度,非常體貼。有兩款價格不菲的套餐,不過留待下次可以吃生蠔時才點~前菜(二人)$40有點普通的前菜,有生菜、蘿蔔和青瓜,醬汁倒是蠻開胃,結賬時才得知這客前菜價值$40。西班牙火腿配蜜瓜 $68西班牙火腿鹹香十足,油脂分佈平均;薄切的火腿包著哈密瓜一起吃,口感更佳;麻醬伴沙律味道清新,這才是真正的前菜吧。煙燻蠔 $60/2隻吃不到生蠔也要吃一下煙燻蠔,不然真的枉到蠔門宴!果然沒有令我們失望,燻香四溢,肉汁四濺,煙燻過的蠔仍然肉質嫩滑實在難得。燒大元貝 $48/隻平常吃的都是蒜蓉粉絲蒸扇貝,這次吃的燒大元貝只用少許蔥花調味,更突出元貝的鮮美,肉質鮮嫩多汁。燒雞翼 $32/串想不到如此簡單的一串燒雞翼也相當不錯,雞皮香脆,雞肉只用鹽調味已非常惹味。骨付豬肉腸 $18/串有點像台灣腸
有兩款價格不菲的套餐,不過留待下次可以吃生蠔時才點~
前菜(二人)$40

燒雞翼 $32/串
燒雞翼

骨付豬肉腸 $18/串
骨付豬肉腸
有點像台灣腸~燒得蠻香口,肉質不乾,但無知的我在想這條骨是從何來?

黑毛豬 $38/串
黑毛豬
這兩串黑毛豬我們一致認同最好吃的!!用了五花腩來燒,脂肪與腩肉相間,脂肪燒得半溶,腩肉香脆可口,入口融化,齒頰留香。

燒牛小排 $138
燒牛小排
本來想點蒜香牛柳粒,但剛好沒貨,轉點了這客牛小排,名副其實真的蠻小
。牛排燒至七成熟,中心仍保持鮮嫩粉紅,一入口不得了!肉香油香充斥口腔,牛排邊燒得微脆,油脂輕輕滲出,不用多點芥末醬,更能吃得到牛肉本身的味道。朋友為了健康已戒牛肉十多年,竟然(在我不停慫恿引誘下)為了這客牛小排破戒吃了一小塊!對我來說口腹之慾比健康來得重要
,早吃早享受。這僅次於黑毛豬成為我第二喜歡的一道菜式,如果多幾塊便好了~

總括來說,食物質素相當不俗,這當然也反映在價格上;份量對我們來說略少,下次可能要點蠔飯來果腹。順帶一提,這餐廳超級乾淨寬敞的洗手間令我眼前一亮!!在食評推介人家的廁所著實有點混吉,但好歹也屬餐廳環境之一吧~
西班牙火腿配蜜瓜
煙燻蠔
燒大元貝
燒雞翼
骨付豬肉腸
2016-10-02 56 瀏覽
星期五放工嘅晚餐係好應該輕鬆一下,豐富一啲,奬勵一下自己!今個星期我就選擇左食久違咗嘅蠔!首先嚟嘅係你知法國嘅white pearl 同日本嘅iwakaki! 知道幾號好新鮮又大隻,White pearl一如以往的鮮甜creamy! 冇一邊嘅海水味咸得來都帶一點甘甜,對冇令我失望!另外等一次食日本嘅岩蠔,對比下口味較重較咸,但蠔味都係一流!食蠔又點少得要Gillardeau? 鮮甜味美不在話下,新鮮嘅程度猶如置身法國,我一啖都好享受!我哋仲叫咗兩set oyster shooter! 我試左顏色最淺果杯,係清酒shooter, 入口首先有清酒嘅苦苦甘甘嘅感覺,然後一咬落去,蠔嘅鮮味湧晒出嚟,肉質又厚,條脷大快朵頭!集味蕾刺激與享受於一身!鮮蝦沙律亦都唔錯!一隻隻爽甜嘅鮮中蝦,下面堆着新鮮嘅沙律菜,伴以日本嘅芝麻醬汁配搭一流!入口清新開胃!呢度嘅蠔亦都好多唔同嘅食法,我地試埋炸蠔,比想像中一般,冇咩特別,炸得少少over左所以食落比較乾。都係生蠔最好食!喜歡海鮮嘅我哋叫咗燒大元貝,上湯同葱帶出帶子嘅鮮味!我連湯都飲埋!食串燒就食得多,但係燒皇帝蟹柳就唔係度度都有,呢度燒得香,入口唔太乾,

食串燒就食得多,但係燒皇帝蟹柳就唔係度度都有,呢度燒得香,入口唔太乾,佐酒唔錯!
最後食埋個烏冬就飽飽啦!不過個烏冬完全冇特別,亦都唔彈牙,其實唔叫都可以。不過都欣賞佢伴住香脆嘅紫菜上,好食!
偶爾趁周末黎九龍城食下野都係一個好好嘅選擇,唔使下下響市區同人迫,質素又有保證。
2016-10-02 206 瀏覽
蠔是牡蠣的俗稱。每年深秋是蠔開始收穫的季節,冬至到次年清明蠔肉最肥美、最好吃。蠔肉肥美爽滑,味道鮮美,營養豐富,素有「海底牛奶」之美稱。【營養成分】含蛋白質、脂肪、鉀、鈉、鈣、鎂、鐵、銅、磷、維他命A、B1、B2及其它礦物質。含鋅量之高,可為其他食物之冠;鈣含量接近牛奶的1倍,鐵含量為牛奶的21倍。難怪這麼多人喜歡吃蠔,因為它健康得來又非常好吃,配上美酒更是錦上添花!!!~🍴🍸🍾我自己喜歡清甜厚身嘅日本珍珠蠔,細細粒,好多汁,好清甜,好爽口,無鹹海水味,一口一個,我本身對生蠔系幾抗拒,但係呢個日本珍珠蠔真係令我愛上生蠔,而且食左蠔後肚唔會痛,(特別注意:其他酒店有生蠔,我食兩個已經肚痛)人肉證明,呢個衛生方面絕對合格味道超正,試過返尋味呢個雞皮真係必點,燒到脆而又無脂肪,小小海鹽調味,好味到不得了有2款牛舌,普通嘅38蚊串,極品牛舌系78蚊串,普通果款都好食,有嚼頭,極品果款俾普通嘅脆,爽口彈牙,厚身,容易嚼,無得頂,呢間用料真係上等注重食物原材料嘅新鮮,品質,高級享受呢個蔥花燒扇貝,首先我飲左D汁先。好甜,有蔥花味,好新鮮最後甜品系榴蓮炸彈,好脆好彈牙,裡面仲有好多榴蓮果肉好鬼正吖,
【營養成分】
)人肉證明,呢個衛生方面絕對合格
味道超正,試過返尋味
注重食物原材料嘅新鮮,品質,高級享受
呢個蔥花燒扇貝,首先我飲左D汁先。好甜,有蔥花味,好新鮮
最後甜品系榴蓮炸彈,好脆好彈牙,裡面仲有好多榴蓮果肉
好鬼正吖,好掂
2016-10-01 179 瀏覽
國慶日友人要吃豪我則不敢吃生蠔而且太貴未能投入在九龍城燒烤畢竟相當穩妥朋友恃住like Facebook蠔門宴生蠔7折打動我認為既然大折又是大節要叫最豪!!於是我也有機會吃一只原價72大元的法國生蠔名字 白珍珠真正非常好吃比我以前在港自助餐桌上的,甚至比在澳洲漁人碼頭吃到的中價貨這只實在十分可愛鮮口味甜而不*潺*,以致我大方問部長他們的蠔如何來的?全部坐飛機來真是鄉下女初吃高層次蠔有點出城之感慨!怪不得可以賣咁價錢我要的燒小牛排128元可飽腹元貝幾大隻最精美是日本 蠔湯40塊,2只肥蠔又熱又是熟的深得己心抵吃又放心味道也是極鮮嫩,夠大超值朋友當然不放過第二貴的生蠔法國占拉度蠔我吃了一小口覺得已經食過最佳這個留番有生蠔癮的君子我覺得呢餐90分是我在城南吃的故事。
國慶日

這只實在十分可愛
鮮口
味甜而不*潺*,
以致我大方問部長
他們的蠔如何來的?
全部坐飛機來

真是鄉下女初吃高層次蠔
有點出城之感慨!
怪不得可以賣咁價錢
2只肥蠔
又熱又是熟的
深得己心
抵吃又放心
味道也是極鮮嫩,夠大
超值
這個
留番有生蠔癮的君子
我覺得呢餐
90分
是我在城南吃的故事。
2016-10-01
  • 法國白珍珠蠔
2016-10-01 219 瀏覽
自從做咗媽媽,都無晒時間寫食評, 今晚同幾個中學朋友出嚟聚會, 覺得呢間餐廳無論食物環境service 都幾好, 就出山寫個食評推介俾大家啦。今晚食咗 3 款蠔廣島岩蠔, 小町, 同法國 Gillardeau,好 creamy, 好新鮮, 送白酒一流之後叫咗蟹籽salad, 蕃茄salad, 雞泡魚乾,小牛排, 炸蠔, 牛舌, 炒野菜,燒魚鮫, 蠔飯, 蟹柳烏冬, 燒紫薯, 全部都中上之作。蟹籽salad大大碟, 燒魚鮫好味臨走order 埋榴槤炸彈, perfect 池, 滿足的一餐

今晚食咗 3 款蠔
廣島岩蠔, 小町, 同法國 Gillardeau,
好 creamy, 好新鮮, 送白酒一流

蟹籽salad大大碟, 燒魚鮫好味

慶祝紀念
生日
  • 廣島生豪, 小牛排, 蟹籽 salad
2016-09-29 243 瀏覽
啱啱呢幾日出咗糧所以決定去蠔返晚見到呢間係九龍城主打食蠔身為蠔精嘅我點會錯過啊一入到黎就即刻叫咗佢哋今晚精選嘅生蠔叫咗佢哋精選的岩蠔呢隻頂級creamy 而且肉非常之厚重好有口感而且一口咬落去蠔味持久吞落肚之後成個口都依然充滿蠔味之後就叫咗另一款特別小食就係煙燻焗蠔做得煙燻本身蠔嘅質地一定唔可以差因為如果差質地既蠔煙燻完就只會充滿腥臭味而且仲會焗到爛晒 但係呢度完全唔會有呢種情況因為一隻大而且十分爆滿嘅焗蠔除咗外型十分完整而且香薰味濃郁煙燻的味道完全深深地深入了蠔的體內不得不說煙燻蠔更加吸收了及保留了蠔鮮味另外叫了幾款串燒包括有燒黑豚肉用上了五花腩薄片作為串燒完全將豬肉燒得香脆脂肪經過燒香後油脂完全溶化而且肉質食落十分彈口炸餃子都係另一款驚喜食品起初以為佢會用上雪藏貨但原來佢哋係自己包上餃子在新鮮炸好的入面嘅豬肉同蔬菜比例剛剛好豬肉入味而且蔬菜仲係好新鮮而且炸得乾身一食落去肉汁已經流出今晚真係蠔得好開心
啱啱呢幾日出咗糧

豬肉入味而且蔬菜仲係好新鮮
而且炸得乾身
一食落去肉汁已經流出

今晚真係蠔得好開心
5 分鐘 (堂食)
2016-09-29 391 瀏覽
喜歡食蠔嗎?記得幾年前,我還是對蠔這種食材毫無興趣,不管是生是熟是乾。然而其後一嚐生蠔的豐潤甜美,沒法忘懷,也開始放開懷抱,大啖滋味。  九龍城的一家街角小店,名為蠔門宴,店如其名,全部都係蠔。只聞店名會覺得又玩食字有點老套,還以為是中式的餐店。怎料裝潢新蔟,更是西式簡潔更帶一點精緻的風格。開蠔的廚房位是開放式的,可以直接看到店方開蠔到送至桌上的過程。  一場到來,當然要先嚐店家主打--廣島直送的生蠔。此為體型小巧的Etajima $26(隻) $138(半打),來源為江田島。聽聞九月至一月當造,不以珍寶大小而取勝,倒是以清細為重。話說原來Like Facebook Page會有七折優惠,頓時更加抵食了。  燒牛舌 $38不像平常的大片厚身,因為早已切成小塊串起。食時反而比較方便,至少是一口大小,不需要狼狽鯨吞。牛舌外帶焦香,內裏腍綿,肉香分明,調味鹹度亦適中,多了黑椒的一絲香辣。  燒牛小排 $138脂肪部分頗多的,大概是半半的感覺。外層燒至略帶焦香,加上脂肪微化的感覺,油香不斷。肉感鬆化,牛肉本味不濃烈,不多沾醬汁,單純嚐味還是可以的。  炸脆過的吉列廣島蠔 $60未有過份滲油。蠔
Etajima
燒牛舌
吉列廣島蠔
  炸脆過的吉列廣島蠔 $60未有過份滲油。蠔肉不會縮水得離譜,不至緊實,水分豐滿,一咬之下蠔肉肉汁洋溢。沒有半點腥味,蘸上美乃滋,添分酸甜潤口也不錯吃。
江田島蠔飯
  最後以少許澱粉質作結,有見烏冬是那選比較像「日式」拉麵的配搭。還是實實在在的江田島蠔飯 $38來得更為吸引。還是飽滿脹身的蠔肉,配上一碗平碗滿的醬油白飯。飯底不會濕爛,粒粒分明,不過偏鹹,如果是帶甜的話更佳。
  想不到除了蠔相關的菜式,還有燒物炸物及主食。只是款式似放題,且看能不能突破心理關口去食,Mental Accounting。味道並非最高,但蠔肉本身確實無誤,就是相配之物,如飯底就未盡人意。不過呢個價……說實話已經夠抵食。
燒牛舌
吉列廣島蠔
2016-09-28 160 瀏覽
好久没去九龍城,九龍城一向都多好野食,今睌同朋友去行左一轉,發現係九龍城寨公園對出開左間專食蠔既新店叫蠔門宴, 由於門口裝修突别,放左好多蠔在門入口很别置,入到去睇一睇餐牌,價錢相當合理,一個一人晚餐都係399首先係前菜,D瓜好新鮮爽口,之後就到主菜生蠔,D生蠔係由廣島入口食落的確好新鮮之後就到刺身,D吞拿魚好厚同鮮甜,再來西式蠔湯好重蠔味,好特别第一次飲到,另外元貝好大隻好有口感,到蠔烏冬好有日式味道最後到甜品芝士蛋糕,都有出面甜品質數之高,399食到咁多野我覺得好超值
2016-09-28 74 瀏覽
本身都鍾意食蠔,但平時只食生蠔,所以今次就試下蠔既各種食法前菜,蔬菜都算新鮮,醬汁都幾開胃岩蠔,呢款蠔大隻啲,咸咸地,新鮮好味!下面果款則係日本珍珠蠔,雖然細粒,但比岩蠔甜刺身拼盤,如圖所見,塊塊都厚切,新鮮!大蝦沙律,麻醬都幾好味,放係套餐中段食,可以緩衝一下蠔既膩左邊係清酒浸蠔,我冇試過浸左蠔既酒,但個蠔就有酒既香,唔苦西式蠔湯,好濃郁既湯,入面有一隻肥美既蠔😋😋😋元貝,呢個似蒜蓉蒸扇貝既味道,唔似西餐菜式,不過都好好味燒大虎蝦,好大隻,唔腥,檸檬汁都冇落清酒蒸蠔,呢個到浸蠔更有酒味,唔飲酒既我都接受到日本蠔烏冬,個湯都算清,唔油,少少咸,兩隻蠔都好肥美甜品我揀左榴連炸彈,熱辣辣上台,一咬開啖啖榴連香,又入口即溶,正!
本身都鍾意食蠔,但平時只食生蠔,所以今次就試下蠔既各種食法
前菜,蔬菜都算新鮮,醬汁都幾開胃
岩蠔,呢款蠔大隻啲,咸咸地,新鮮好味!
下面果款則係日本珍珠蠔,雖然細粒,但比岩蠔甜
刺身拼盤,如圖所見,塊塊都厚切,新鮮!
大蝦沙律,麻醬都幾好味,放係套餐中段食,可以緩衝一下蠔既膩
左邊係清酒浸蠔,我冇試過浸左蠔既酒,但個蠔就有酒既香,唔苦
西式蠔湯,好濃郁既湯,入面有一隻肥美既蠔😋😋😋
元貝,呢個似蒜蓉蒸扇貝既味道,唔似西餐菜式,不過都好好味
燒大虎蝦,好大隻,唔腥,檸檬汁都冇落
清酒蒸蠔,呢個到浸蠔更有酒味,唔飲酒既我都接受到
日本蠔烏冬,個湯都算清,唔油,少少咸,兩隻蠔都好肥美
2016-09-28 125 瀏覽
一齊去食蠔蠔蠔。。呢間餐廳主要以蠔為主 多國生蠔選擇 服務人員很有禮 詳細介紹蠔既食法 介紹不同種類既蠔 今次我地就選擇了岩鹽蠔 肉質爽口 濃厚海水味銀門刺身-蝦肉爽脆,三文魚 好厚肉鮮甜 翡翠螺味鮮有口感日式蠔湯 湯水鮮甜 蠔肉結實 味香最香甜美燒蠔 蠔殼上保存了蠔既水份 一齊食食到蠔既鮮味帶點鹽鹽海水味 絕配小排肉 肉質不膩 口感不硬 咬落擔擔肉汁流出 不得不鑽既烏冬 爽口彈牙 配埋蠔做湯底 非常鮮甜炒雜菜 菜沒有特別 特別在於汁 呢種汁配落椰菜 蘿蔔 冬菇 可帶出菜既甜味 冬茹既香味最後系 蒜香牛肉粒 一口一口重重牛肉香 軟林林 牛肉粒鎖實肉質 一咬d汁流出 好正
肉質爽口 濃厚海水味
銀門刺身-蝦肉爽脆,三文魚 好厚肉鮮甜 翡翠螺味鮮有口感
日式蠔湯 湯水鮮甜 蠔肉結實 味香
小排肉 肉質不膩 口感不硬 咬落擔擔肉汁流出
不得不鑽既烏冬 爽口彈牙 配埋蠔做湯底 非常鮮甜
2016-09-28 105 瀏覽
哩間蠔門宴,如果問問店員會樂意為你講解每一個菜式,又會詳細講解食法,有like Facebook生蠔7折好抵食岩鹽蠔,海水味重而又十分爽口,燒豪同shooter蠔都好值得試,燒既香,shooter特別,所以佢用蠔主題既菜式多,湯,烏冬都有好大隻蠔除此之外小牛排同蒜香牛柳都好香同好淋係九龍城區哩間蠔店,店內寧靜傾計食蠔配上酒應該會係好既享受

除此之外小牛排同蒜香牛柳都好香同好淋

係九龍城區哩間蠔店,店內寧靜傾計食蠔配上酒應該會係好既享受
2016-09-28 165 瀏覽
放大假想同女朋友食豪啲,聽朋友講九龍城新開左間食蠔既餐廳,放是就去左試下!每枱客人無論食乜都會有既前菜,開一開胃^_^我地點左個set dinner deluxe,都幾多野食,好多款式餐係包左兩款生蠔,我地點左廣島Iwakaki蠔同日本珍珠蠔Kumamoto,廣島蠔比較鮮味同豐滿,可以食到啖啖海水鮮味,至於珍珠蠔就較為鮮甜,味道同樣ichiban除左蠔,餐廳既刺身都非常有水準,set dinner既刺身包括呑拿、三文魚腩、北寄貝同帶子蟹子沙律入面既蟹子好足料,啖啖都咬到蟹子清酒shooter蠔,成隻蠔吸收晒清酒既香味,但又保留到蠔既鮮味,我女朋友就點左煙燻蠔,賣相ok日式蠔湯,一句講晒,清甜!燒丈元貝,啖啖肉,無得頂!廣島蒸蠔,一樣咁好食,一樣咁鮮甜江田島蠔烏冬,烏冬勁彈牙,配合蠔湯,絕配!最後黎個熱辣辣既榴槤炸彈,外脆內軟,為呢一餐寫上完美既句號
每枱客人無論食乜都會有既前菜,開一開胃^_^

蟹子沙律入面既蟹子好足料,啖啖都咬到蟹子
日式蠔湯,一句講晒,清甜!
燒丈元貝,啖啖肉,無得頂!
廣島蒸蠔,一樣咁好食,一樣咁鮮甜
江田島蠔烏冬,烏冬勁彈牙,配合蠔湯,絕配!
最後黎個熱辣辣既榴槤炸彈,外脆內軟,為呢一餐寫上完美既句號
2016-09-25 334 瀏覽
喜愛蠔既我,聽見呢度新開專門食蠔既餐廳,仲有日本生蠔,同其他以蠔為主的熟食、前菜,特意嚟一會。原來有新張優惠,like facebook,所有蠔7折,叫1支酒,所有蠔5折,好抵呢度除左一般蠔食到既法國、南非蠔之外,仲有日本既生蠔,當日有3款日本廣島蠔,當然要試晒佢啦按清至濃次序嚟食, 第一隻係“大黑神島”,size中等唔算大,比較清淡,但有濃郁既海水味,爽口,比法國蠔既突出,而且更鮮甜,平時我特別喜愛法國蠔,而家有個新歡了!的確impressive! 第2隻係“岩蠔”,金屬味比較重,海水味更重,比之前第1隻咸,但當然無澳洲蠔咁咸。第3隻係加大size既小町,真係大過我既權頭,我用左2啖先食晒好creamy, 3隻之中最爽口,味道亦重海水味,食完咁大隻蠔好滿足!前菜叫左煙燻蠔,好濃郁煙燻味,好香口,配埋青瓜同小蕃茄一齊食,好夾,亦減少膩感shooter蠔,一杯配純清酒,一杯清酒+野菜汁,一杯清酒+檸檬汁我試左清酒+野菜汁的,入面既廣島蠔好大隻! 配埋嚟食,口腔內生蠔的鮮甜同清酒既酒味之間回旋,亦有野菜汁既鮮甜蔬菜味,幾特別!當然沒有了生蠔純粹既海洋鮮味,但多左幾個層次,不妨一試!熟食叫左

熟食叫左燒牛舌,好juicy, 肉質剛剛熟,爽口完全唔韌,亦好香口,喜愛
燒迷你蕃薯,好甜,熱辣辣食,good!
牛小排,牛味油香濃郁,外面燒至微脆,肉質鬆化唔韌
蠔烏冬亦係推介之一,雖然係熟左既廣島蠔,原來鮮甜味仲強烈濃郁,比生蠔更creamy, 味道更濃
烏冬好滑,湯清淡不咸不油,配搭好好,出面亦少食到。
蠔飯,是醬油炒飯配2隻廣島蠔,醬油味道剛好,好味得嚟又唔會咸,飯粒完整。但個人較覺得蠔同烏冬更夾
因為烏冬同飯既size都唔大, encore叫多個烏冬
整體嚟講,呢間係食蠔既不錯選擇,比出面既蠔吧多左日本蠔既選擇,而且熟食亦多選擇,有關蠔既熟食亦好多! 係可再嚟之選
  • 牛舌
  • 大黑神島生蠔