2019-03-18 993 瀏覽
東涌區飲茶,應該來來去去,都是東薈城聯邦,東薈城另一邊的上海酒樓、富東的酒樓、又或是逸東邨的裕滿人家。如果要數到最遠的東涌酒樓,不計村落那些舊式酒家,應該就是逸東邨這間裕滿人家,但是,卻發現內裏食客不少。可能因為始終逸東邨居民甚多,而且都有不少老人家,因此可以看見在這間酒樓有不少街坊食客。裕滿人家的點心款式非常之多,基本上富東酒樓有的,這兒都會叫得到。百花釀魚肚,蒸得非常之熱燙,而且蝦肉都夠多。牛肚也非常之入味,亦都不算太過硬淨,因為本人最怕就是牛肚太硬。牛栢葉味道還好,薑蔥味道挺濃郁。菜苗餃的內容亦都非常之豐富,內裏的菜以及蝦肉的比例剛剛好,非常之爆滿豐富,比起美心集團的青綠菜苗餃好得多燒腩卷,味道也相當不錯,外表的麵包不算太過香甜,但是亦都夠軟熟,內裏的臘腸相當之肥膩,看到臘腸來有不少一粒粒的晶瑩肥膏。這亦都有燒味飯,佢雖然份量可能比較少,但是質素就相當不錯。燒肉、雞, 縱使燒味的份量比較少,但是這邊的燒肉,上邊的燒肉皮相當之香脆,雞就普普通通,因為欠缺肥美。客人不太多,不會太擁擠,價格不貴,算是不錯的酒樓。

百花釀魚肚,蒸得非常之熱燙,而且蝦肉都夠多。

牛栢葉味道還好,薑蔥味道挺濃郁。

爆滿豐富,比起美心集團的青綠菜苗餃好得多

這亦都有
燒味飯,佢雖然份量可能比較少,但是質素就相當不錯。

客人不太多,不會太擁擠,價格不貴,算是不錯的酒樓
2018-08-11 1165 瀏覽
係外面餐廳食得多午餐,都會想係酒樓食反次午飯。砌反壺熱茶,慢慢嘆下,世俗浮華都丢諸腦後,別有一番風味。今日揀既酒樓係裕滿人家,呢個集團都多分店,我同住係東涌既細妹來左東涌呢間。我地等位吾耐,因為地方夠大,有好多位。兩個都叫左燒味飯😂燒味精選雙拼飯,叫左叉燒燒鵝配飯。燒鵝皮脆,肉夠嫩; 叉燒燒得幾好,吾似其他燒味檔擺左好耐。自選單拼飯就係燻蹄配飯,燻蹄爽口彈牙,有口感,好香麻油味。肉質肥瘦適中,送飯一流。兩個飯都有搭配青菜,都算營養均衡味道挺好,飯上時夠熱,茶水都夠熱,真係可以嘆個休閒既午飯不過食物種類小左啲,阿妹都話食來食去都係果啲🤣見阿妹同啲侍應好熟,佢地好傾得,同埋佢地服務態度唔錯,叫加水即到,值得一讚👍環境吾錯,最正係個大mon會用黎播電視節目另外,阿妹話有時收吾到電話訊號,特別係坐包間果時。

我地等位吾耐,因為地方夠大,有好多位。

兩個都叫左燒味飯😂

兩個飯都有搭配青菜,都算營養均衡

味道挺好,飯上時夠熱,茶水都夠熱,真係可以嘆個休閒既午飯

不過食物種類小左啲,阿妹都話食來食去都係果啲🤣

環境吾錯,最正係個大mon會用黎播電視節目
另外,阿妹話有時收吾到電話訊號,特別係坐包間果時。

2018-08-11
2018-03-31 945 瀏覽
我深信每一個人心目中都會有一個童年回憶!我嘅呢就係一個蛋撻~~冇錯今次我只係會介紹一個蛋撻!就係屋企樓下酒樓的一個點心 由於響屋企兄弟姊妹眾多 ~所以甜點一向在屋企嚟講都非常奢侈~ 唯一可以名正言順叫媽媽買甜點的時候就係落屋企樓下飲茶的時候啦!! 得閒點心姐姐都會熱辣辣推出嚟 主動問你要唔要時至今日已經變咗落點心紙~~唯一不變嘅就係一樣咁熱辣辣香脆! 如果大家有機會喺度一定要試下
2017-11-13 1098 瀏覽
公共屋村內的酒樓,想不到也蠻有誠意。除了一般大路點心,還有創新特色點心:企鵝奶黃飽不錯食物送上速度到: 快食物熱度: 熱食物新鮮度: 新鮮(一食鳳爪便知新鮮)食物選擇: 多
不錯

食物送上速度到: 快
食物熱度: 熱
食物新鮮度: 新鮮(一食鳳爪便知新鮮)
食物選擇: 多
2017-11-12
2017-09-12 1027 瀏覽
今日和同事來到東涌做嘢,但由於不近地鐵站所以揀了附近屋村吃午餐,裕滿人家是東涌逸東邨內唯一酒家,茶介每位$8,我們一行五人點了自選百搭套餐$230,包㰖菜帶子雞粒飯、即金牌燒脆皮燒腩仔、灼唐生菜、及四款點心,我們點了豉汁蒸鳳爪、㰖仁馬拉糕、鮮蝦炸雲吞及香茜义燒腸。小點$14.8、中點$19.8、大點$23.8、特點$27.8。點心即叫即正,在屋邨內的酒樓其實沒有太大期望,但整體尚算合格,但吃完有多少口渴,估計餸菜也落多少「師傅」。最後埋單每人$71。
2017-09-06 637 瀏覽
兩個人食下午茶, 總共叫6樣野埋單200蚊有找。 街坊酒店唔期望有咩服務, 只求野食食得人。。 可惜既係。。 煎腸粉食落口好膠。。 炸兩啲油炸鬼好梅。。 食入口既感覺好似叮出黎多過蒸出黎。。 點心賣相就講都唔想講。。 成餐最得既我諗係杯茶。。。。。
成餐最得既我諗係杯茶。。。。。
2016-12-14 1304 瀏覽
此又应朋友的邀,又来到东涌新市镇的 "裕满人家"饮午茶聊聊乐乐的啦!午茶还不咋太热闹的啦!😊很快也就有得乐餐的呀!👍😄😄😄😄此回先叫了份"鱼茸莲藕饼"的,外层皮脆脆香口之余的同时,那内层的莲藕是那麽地"烟银"般像是带点粉粉嘀哟!👏还夹着点儿鱼肉及香葱的香味扑鼻的呀!口感的确不差的啦!👏👏👏👏👏以叫了籠"潮州粉果"的,味道儿也是挻不錯的呀!👍👍👍那,應是沙葛吧?!甜甜兼爽脆口的,還有那些韮菜的香氣味,嚐起來,也真讓我喜歡的呀!👍👍👍😀😀😄😄😄👍👍
2016-12-13 643 瀏覽
東涌新市鎮,如今也是熱鬧了許多的啦!各種不同的大小商鋪都在此開設營業啦!👍😀👏👏👏今又邀朋友特此到此一遊的呀!😀也來到了此區的分店一一"裕滿人家"來嚐嚐的呀!😀還是叫回最愛吃的"百花釀魚肚"的呀!同是无得彈的呀!跟其他分店同可比美味的啦👍👍👍👍👍魚肚夠爽口兼又滑口的呀!虾膠也彈牙嫩鮮的呀!加上少許片片的雞蛋白花,那些汁上還帶有点儿酒香氣的味儿,真的口感夠可以的呀!👍👍👍👍👍不過的是,價錢也是挻有價的啦!☺️️😜此次,叫了籠"羊城臘腸卷"的呀!臘腸的香味還是四溢地香噴噴的,👍👏可是,臘腸內的肉餡,却全都是特肥肥的肥猪肉的呀!😳此真不咋再嚐此的呀!😊
2016-11-13 658 瀏覽
此裕滿人家的東涌分店岀品的 "蠔油叉燒包"👍👍👍真的是夠經典之作的呀!包內的叉燒及蠔油汁把整个包像是要熔化了似的呀!兼有些微的醇酒的香味,特引人更要來多一份的呀!😀😀✌️️✌️️✌️️
2013-04-02 1261 瀏覽
可能是下雨天的關係,這個復活節沒有周詳的計劃,首兩天都在家裡躲懶。在 OpenRice 發現東涌有些新食肆,正合百無 聊賴的我倆。東涌幾家的中式酒樓早已試過了,今趟逸東村來了裕滿人家取代原有的酒樓。簇新華麗的裝飾,令人眼前一亮。房間多了,除了大廳,還用屏風辟出較為清靜的座位,感覺還不錯。XO 醬炒蘿蔔糕是裕滿人家的點心推介。切成小方塊的蘿蔔糕,挺身、富焦香;糕心軟綿,輕輕沾上橙紅香辣的 XO 醬,入口隨即被那香口與惹味蒙蔽,幾乎欲取出珍貴的笑臉牌子。但經再三細味後,發現這碟 XO 醬炒蘿蔔糕沒帶一絲鑊氣、XO 醬僅集中在一、兩顆蘿蔔糕上,大有可能將蘿蔔糕油炸後才澆上 XO 醬。不反對廚師鑽研及採用烹調捷徑,不過絕對不能脫離原有菜式的大原則,及犧牲食客享受美味的權利。軟腍的茄子心透出呼呼熱氣,薄薄的魚肉煎得甘香,雖然質量普通,沒有驚喜,但新鮮製作,總教人叫好。當然期待進一步的改善,例如在魚肉及醬汁兩方面。海皇鮮蝦菜苗餃是驚喜之作。餃皮黏糯,雖稍為厚身,但尚算不俗。一咬,嘴巴盡是豆苗的清香,爽嫩而不油,看得到豆苗塞得異常飽滿的樣子,難得用量慷慨!除豆苗外,再配上少量蝦肉作為襯托,既能適當地

一咬,嘴巴盡是豆苗的清香,爽嫩而不油,看得到豆苗塞得異常飽滿的樣子,難得用量慷慨!除豆苗外,再配上少量蝦肉作為襯托,既能適當地去除素菜的淡寡,同時也為海皇鮮蝦菜苗餃平添一點肉鮮。

豆苗與鮮蝦的分量配搭得宜,締造出清新怡人的效果。
水晶龍膽粿也是推介點心之一。水晶粿皮跟海皇鮮蝦菜苗餃同出一轍,黏糯度恰好,至於通透度是否如水晶一般,則見仁見智。

水晶龍膽粿給我最深印象的是那份芫荽香氣,餡料有火腿粒、蝦粒、紅蘿蔔粒,蟹柳粒及芫荽等,味道清爽中帶鮮甜,感覺也不錯,不過何謂龍膽就不得而知了。
金沙脆脆卷的名稱趣怪,對它抱有一種突破與新意的憧憬,而且它也屬推介點心之一。

賣相談不上吸引,脆卷略為扁平,網絲線條模糊且厚身,略滲出油跡,跟點心紙上的圖片亦甚有距離。網絲口感與炸粉絲相若,卻較為乾硬,尤其在網絲重疊的接合處。餡料主要是蝦肉與芫荽,味道不差,但跟我預期的突破與新意就有頗大的落差。油份較多,炸功與油溫拿捏不夠理想。正所謂期望愈大、失望便愈大!

嚐過了點心,就來一個粉、麵或飯類,測試一下廚師的煮功。
侍應端來了鴛鴦炒飯,我倆互望了一眼,好肯定侍應落錯單了,因為老公的心水選擇是瑤柱福建炒飯。過了一會,侍應們竟拿出證據來,原來兩者在點心紙上的排列只是上下之差,老公一時眼花剔錯了,唯有既來之,則安之!

鴛鴦炒飯彷彿只屬於童年時代的味兒,還記得那時一眾孩童為鴛鴦炒飯興奮雀躍的情境。長大後它已漸漸褪色,並且被乾炒牛河、鹹魚雞粒炒飯、豉椒排骨飯等取代。在記憶裡已翻查不到上一次嚐鴛鴦炒飯的時間,應該是許久以前了。

白汁無味,質感稠密,蝦隻被加工後變成不自然的爽度,食味不鮮、不甜,無蝦味;橙色的茄汁較容易接受,酸甜中混有洋蔥絲與少量的雞絲。反而炒飯是最理想的,雖然沒有任何餸料,飯粒爽口,鑊氣佳。人大了,要求亦複雜了,眼前的鴛鴦雞絲炒飯再不如以往的討好了!

裕滿人家有多間分店,各區食家們給予的評分大多是中下之間,當天所嚐的點心其實比其他在東涌的酒樓,也算有可取的地方,希望裕滿人家可以朝著好的方向進發,他日不難爭取更好的成績。

外間不少點心專門店的水平不錯,收費合理,裕滿人家真要加把勁!
題外話/補充資料: 星期六、日及公眾假期仍保留下午2時30分至4時30分的下午茶時間,街坊大可以優惠價錢享用點心。
2013-03-30
  • 海皇鮮蝦菜苗餃、水晶龍膽粿
2013-02-14 669 瀏覽
在東涌拜年和跟家人食開年飯! 這間酒樓又開張冇耐,所以就來試試! 新年期間無乜選擇,只有幾個套餐揀,所以就叫了半圍新年酒席! 其實對D餸菜都冇抱什麼期望,只係一家人聚下! 所以覺得味道都普普通通啦! 接受到囉! 不過最不好吃就係魚,龍躉! 肉un 又無魚味! 蒸頭腩仲衰, 腥到冇朋友! 唔駛食落口,聞都聞到! 只有隻文昌雞可以讚好! 夠雞味和肉嫩! 個豉油汁又唔咸!希望新年過後會轉好!

只有隻文昌雞可以讚好! 夠雞味和肉嫩! 個豉油汁又唔咸!

希望新年過後會轉好!

2013-02-11
見樓下開新酒樓,今早尊登去試下,點知攞左飛後發現,有啲人唔羅飛入去就坐低,啲員工睇都無睇下佢地有無飛就開茶,出面乖乖等位的就要繼續等,你話過唔過份,後來我入左去睇下咩環境,點知原來入面有幾間房都係空或者只有一兩個人,問個知客做咩有位都要啲客響出面等,佢話啲員工未返齊,人手唔夠咪唔開房羅,唔係丫!八點幾都未返夠人,咁做咩早茶!而且如果唔開房, 咁點解有人響入面飲緊茶呢! 原全係不能接受的理由最後出去罵左一論,終於開始叫人入坐,點知坐低左後發現一個仲funny的現象…有啲飲完茶埋左單的人,見到朋友就叫佢地坐低,話自己走嫁啦比個位你,借問聲佢地啲朋友又無拎飛,之前張單又埋左,點解個阿姐又開茶比佢地?如果個個都係咁,出面一世都唔會有位羅! 作為一間有經驗連所式集團,依個現象係令人不能接受!!!
2013-01-26
見新開張幾日, 阿媽話想試下, 所以就一行5人去食晚飯, 7點45分去到唔洗等位, 坐低後睇完餐牌, 點餸時大概係8點, 點左文昌雞半隻, 一斤蝦, 臘味炒豆苗, 燒汁骰仔牛柳。臘味炒豆苗同燒汁骰仔牛柳大概5-10分鐘就到。臘味炒豆苗D豆苗好老, 有渣。燒汁骰仔牛柳味道唔錯, 牛柳粒都好淋, 都OK。餸到左之後叫左4個砵仔蒸飯, 但等左7,8分鐘都未有, 一問之下原來無落單。好喇, 有飯啦(砵仔蒸飯都不外如是, 仲有少少硬添), 但食左一半後仲有兩碟餸都未到, 果時大概8:30, 再追, 佢話幫我地睇睇, 咁我地慢慢食住等...到左8:50, 有個侍應先拎左單來放喺我地檯, 我地先見到原來文昌雞同碟蝦, 8:4X 先入單, 搞錯, 原來我地一直都白等....正當研究緊應該點做時, 更離譜既事發生....有個部長走來話蝦賣晒喎, 好, 乜都唔洗講, 未黎既取消晒, 埋單走人....最後我地估計係因為係小菜紙上臘味炒豆苗同燒汁骰仔牛柳有格仔可以click, 所以部長落單時應該入左機, 而文昌雞同蝦就手寫, 所以應該漏左入機掛...但都離譜啦...追佢一次都應該醒水睇下發生咩事啦....後來

有個部長走來話蝦賣晒喎
, 好, 乜都唔洗講, 未黎既取消晒, 埋單走人....

後來發現前面左面同後面幾張檯都追唔同既野, 包括飯啦, 魚啦同等埋單既。我明白新開張可能會有d亂, 但咁既服務同應變太差囉....
2013-01-21