2021-04-28 108 瀏覽
🌟西偲名屋🌟位於西貢市場街,如果去西貢,想同朋友慢慢食,慢慢傾,放下平時急速嘅步伐,係一個唔錯嘅選擇!🥰🥗All day breakfast 空肚食早餐$94全日早餐係當三心兩意時嘅最好選擇!😍可選煙三文魚或豬柳漢堡扒,我選擇了煙三文魚!💗其他材料包括:豬肉香腸、🍳炒蛋、茄汁焗豆、🍄蘑菇、🥗雜菜沙律、🍅蕃茄、🍊水果、多士!非常豐富!👍🏻🥐吞拿魚沙律牛角包$72酥脆嘅牛角包🥐內充滿吞拿魚沙律,好味道!🤗💕Dirty $49賣相吸引,做到完美嘅分層,分層及牛奶漂染的視覺效果好靚!😍先嚐到☕Espresso嘅微酸及回甘,之後就係🥛鮮奶平衡甜度!💕Cappuccino (凍)$44牛奶、咖啡混著綿密奶泡充滿著口腔,味道平衡,甜苦適中,有回甘!💗

🥗All day breakfast 空肚食早餐$94

全日早餐係當三心兩意時嘅最好選擇!😍

🥐吞拿魚沙律牛角包$72

酥脆嘅牛角包🥐內充滿吞拿魚沙律,好味道!🤗

💕Dirty $49

💕Cappuccino (凍)$44

2021-04-24 69 瀏覽
Tea set 非常豐富,坐在室外露天茶座有優閒的感覺,座位亦很寬敞,Tea set 可自選兩款蛋糕,cake的選擇有很多,味道不錯,可以在這裏與良朋度過一個悠閒嘅下午😋
Tea set 非常豐富,坐在室外露天茶座有優閒的感覺
2021-04-24 62 瀏覽
西貢橫街裡,有這一間很有枱調的咖啡室,內裡有賣手沖咖啡、不同花款的蛋糕、環境裝修枱調優雅、咖啡香濃、All Day Breakfast 豐富好吃,非常好的一間餐廳😊👍🏻
2021-04-24
10 分鐘 (堂食)
$110 (早餐)
  • All Day Breakfast
2021-04-22 49 瀏覽
自助形式清新小cafe食物飲品都有很多選擇,環境安靜適合傾計聊天。小小空間也可選擇戶外或室內座位。支持特色小店午餐套餐包飲品蟹肉意粉,紅酒燴牛肉飯無需加一,價錢適中
自助形式清新小cafe

支持特色小店

午餐套餐包飲品
蟹肉意粉,紅酒燴牛肉飯
無需加一,價錢適中

2021-04-22
慶祝紀念
紀念日
  • 蟹肉意粉
2021-03-20 133 瀏覽
千里迢迢黎到西貢,都係想嘆下休閒下,食個靚早餐,但呢間早餐真係好伏😭😭$68,我期望會食得飽,但個份量對女仔黎講都太細,漢堡排薄薄一片、口感怪怪 (唔係同雪藏比、同新鮮既比),又勁孤寒菜都唔俾多條😭,多士唔知喺個爐到有無十秒,只有雙蛋同咖啡稍為正常可以接受。同埋我個碟同遲我十分鐘入黎既客人同一時間上,等左好耐,應該係想等埋一齊整。我食完要出去買多個菠蘿包頂肚,真係好失望同好sad😭😭😭 一定一定唔會再幫襯。。

好差既紐西蘭牛牛煎雙蛋
2021-03-18 460 瀏覽
去咗呢間西貢嘅藍色小屋🛖平時經過都唔會有太多人留意得到一入到去先發現佢嘅裝修好靚啲餐具全部襯晒顏色 好有個性🤩佢最近推出左個$168嘅午市套餐 相當抵食!當中包括:前菜、主菜、甜品、雪糕仲有飲品 呢個咁抵嘅餐去邊度搵?前菜分別有三文魚卷青瓜/藜麥蛋沙拉三文魚卷青瓜感覺好清新 煙三文魚包住青瓜 一啖咬落去三文魚鹹鹹地 夾住青瓜食夠爽脆藜麥蛋沙拉超級健康 上面係沙律蛋配埋一半嘅Superfood藜麥 一齊撈埋去食 藜麥味道比較寡 要加埋沙律感覺就唔會難入口主菜揀咗白雪公主雞意粉同紐西蘭牛牛煎蛋飯(另外加$13)白雪公主雞意粉:冇諗過個雞扒煎得咁香咁大塊!😍仲有啲雞皮 煎得好香脆 雞皮連雞肉食Juicy大大啖 確實令人心心眼 回味無窮紐西蘭牛牛煎蛋飯: 賣相非常吸引!一隻荷包蛋伴兩塊漢堡扒空運到港嘅紐西蘭牛肉 熟度剛剛好 煎到8成熟 切開漢堡扒 仍呈現粉嫩狀態 不會太乾身 加上蛋黃醬及荷包蛋流心蛋黃味道好夾 啲白飯但啱啱好加埋新鮮生菜做伴碟 仲好新鮮自選蛋糕🍰蛋糕種類花多眼亂出邊!有不同的款式自己可以挑選分別揀咗心形芒果熱情果慕絲鮮紅色的外表內裏令人着迷的粉紅色慕思內還有少許流心效果 最欣賞
去咗呢間西貢嘅藍色小屋🛖
平時經過都唔會有太多人留意得到

一入到去先發現佢嘅裝修好靚
啲餐具全部襯晒顏色 好有個性🤩

佢最近推出左個$168嘅午市套餐 相當抵食!
當中包括:前菜、主菜、甜品、雪糕
仲有飲品 呢個咁抵嘅餐去邊度搵?
前菜分別有三文魚卷青瓜/

配埋一半嘅Superfood藜麥 一齊撈埋去食
藜麥味道比較寡 要加埋沙律
感覺就唔會難入口

主菜揀咗白雪公主雞意粉同

紐西蘭牛牛煎蛋飯(另外加$13)
白雪公主雞意粉:

不會太乾身 加上蛋黃醬及荷包蛋流心蛋黃
味道好夾 啲白飯但啱啱好
加埋新鮮生菜做伴碟 仲好新鮮

自選蛋糕🍰
蛋糕種類花多眼亂出邊!
有不同的款式自己可以挑選

分別揀咗心形芒果熱情果慕絲
鮮紅色的外表內裏令人着迷的粉紅色
慕思內還有少許流心效果

最欣賞佢杯Lime Tonic 店員千叮萬囑
2分鐘內一定要完成影相打卡🤣🤣
因為咖啡湯力的做法是把濃稠的咖啡
加在湯力水上 呈現分層效果 但由於咖啡的密度比湯力水高 所以會出現下沉情況
要盡量把握黃金時間打咖啡拍照留念☕️
諗過原來湯力水、青檸同咖啡

可以有咁完美嘅配搭☺️☺️超滿足
尤其喺炎炎夏日下 真的令人暑氣全消!
2021-03-17
2021-02-21 106 瀏覽
假日同家人去完郊遊打算去西貢食個靚午餐,所以就選擇了這餐廳。選了照燒雞扒飯,香汁雞扒飯同牛扒飯餐:包括有牛扒飯(個飯啲牛肉好乾),牛肉青瓜卷加蛋糕(香蕉朱古力)加三杯野飲。食物和飲品味道還可以,特別係杯extonic味道清新,加上有梳打,中午飲都幾解渴。不過漏單問題嚴重,食完其他野食等了接近30分鐘問了三次才黎了漏單的牛肉青瓜卷(重點係重要黎錯野食)。最後佢求其黎左個煙三文魚青瓜,我地唔想再等所以食左即走。
最後佢求其黎左個煙三文魚青瓜,我地唔想再等所以食左即走。
2021-02-21
2021-02-21 81 瀏覽
星期日行完鹽田梓就打算係西貢搵間Cafe食下野。我地叫左2個雞扒飯,1個紐西蘭牛牛旦飯,同3杯野飲。野飲唔錯,特別係「我的前度咖啡」,味道很特別。食物質素方面,雞扒都煎得幾好,但其中一個飯d飯係生生地,但算食到既。而最差既係牛牛飯,2塊牛係好乾既...,蛋糕,可能因為雪得耐,好硬... 真係好差特別需要改善既係服務質素... 話說牛牛旦飯係一個套餐,跟埋燒牛肉青瓜... 我地食完主食,男友去拎蛋糕時已經同店員講青瓜未到,店員話整緊。到食完蛋糕,青瓜仍未到,我地又再追多次單,店員都係話跟緊。第3次再追佢話5分鐘後到。最後... 佢送左碟牛牛意粉,我地話我地只係差個燒牛肉青瓜,店員話我地講得唔清楚...再等多幾分鐘,店員再送餐,送左煙三文魚青瓜... 好無奈 因為等左好耐,所以食左就走人。我覺得漏單唔緊要,但唔好hea人,服務質素真係要改下... 呢間下次不了。
食物質素方面,雞扒都煎得幾好,但其中一個飯d飯係生生地
,但算食到既。而最差既係牛牛飯,2塊牛係好乾既...,

蛋糕,可能因為雪得耐,好硬... 真係好差

特別需要改善既係服務質素...

呢間下次不了。
2021-02-21
午餐
2021-02-14 71 瀏覽
Order Breakfast 漢堡扒苦的Hot Chocolate 也是苦的Order 後需要30分鐘先送到服務沒有主動分配座位咁樣ge 服務 咁樣ge質素一杯熱飲 + All day breakfast 盛惠$162食M記好過
Order Breakfast 漢堡扒苦的
Hot Chocolate 也是苦的
Order 後需要30分鐘先送到
服務沒有主動分配座位
咁樣ge 服務 咁樣ge質素
食M記好過

2021-02-14
30 分鐘 (堂食)
趁著平日放假時間,往西貢行逛一下,順道幫襯假日插針都未必入到嘅心儀cafe😍。來到位於西貢街的『西偲名屋』,裝修富有地中海嘅渡假feel , 木櫈和特色磚牆裝飾讓人感覺放鬆悠閒。Tea set, lunch,All Day Breakfast , 各款手沖咖啡,特飲, 選擇很多~,紐西蘭牛牛煎蛋飯$86紐西蘭嘅牛肉漢堡, 即使全熟也滿有肉汁, 肉味香濃, 配合特製醬汁, 太陽蛋, 味道絕佳! 再配白飯實在滿足!😋蟹肉意粉蟹肉意粉份量超大, 香氣撲鼻, 香草忌廉醬汁惹味, 也帶出淡淡蟹肉嘅鮮味。 伴碟是有機蔬菜, 只簡單淋上橄欖油,味道特別清甜, 爽脆!Carrot cake一層芝士一層胡蘿蔔蛋糕, 夾雜著合桃,果仁粒, 口感豐富, 味道唔會太甜 ,很清新而且有果仁香!Cheese cake小朋友揀了芝士蛋糕, 芝士味濃香, 口感幼滑帶點結實, 令人超滿足嘅蛋糕!留意這裡提供weekday cake set 🍰🥧$61 包括茶/啡 和一件蛋糕, 相當抵食!而且蛋糕款式唔少~水蜜桃梳打大大件水蜜桃肉, 梳打夠氣, 好清新的特飲!焦糖咖啡凍飲也先聞到咖啡香氣, 可見咖啡甘香濃郁, 配以焦糖

紐西蘭牛牛煎蛋飯

紐西蘭牛牛煎蛋飯$86

Carrot cake
一層芝士一層胡蘿蔔蛋糕, 夾雜著合桃,果仁粒, 口感豐富,
味道唔會太甜 ,很清新而且有果仁香!

水蜜桃梳打
大大件水蜜桃肉, 梳打夠氣, 好清新的特飲!

焦糖咖啡
凍飲也先聞到咖啡香氣, 可見咖啡甘香濃郁, 配以焦糖囗味是我的最愛。
這裏還有其他 Signature Coffee, 手沖咖啡, 冷泡咖啡, 咖啡達人可以在這裡消磨一個下午~☕❣️
紐西蘭牛牛煎蛋飯
焦糖咖啡
行完西貢斬竹灣,勁肚餓,入嚟西貢食cafe🤪幾鍾意佢哋個設計~有兩張戶外枱~之前見到,阿福駕到原來係Affogato! Ha🤣仲有個叫我的前度咖啡~佢哋啲名改得幾得意😎意粉份量都幾足夠,應該係青醬意粉,味道唔係好夠,所以我加咗好多tabasco🥵,之後辣得滯!個賣相都幾靚嘅~唔係好覺邊度有明太子,入面好似係腸仔~雞翼都幾好味😋,如果多一兩隻會更好!跟餐加半價,就可以飲白咖啡~Flat White個拉花都算唔錯,不過有少少好細嘅起泡,都可以啦。另一個friend食雞扒意粉,雞扒份量大,入味又嫩,唔錯~如果行完山勁肚餓!要食多啲肉🤪另一個係蟹肉意粉,蟹肉就唔多~三個意粉都係青醬汁⋯⋯其實係咪應該要唔同呢🤔咖啡有種偏苦嘅感覺,有少少燶味😕但過得去啦店員服務態度都幾好,得佢一個加廚房一個掛,所以都好忙。我哋太肚餓所以好靜,因為好專心食嘢😚
行完西貢斬竹灣,勁肚餓,入嚟西貢食cafe🤪

幾鍾意佢哋個設計~

有兩張戶外枱~

之前見到,阿福駕到原來係Affogato! Ha🤣
仲有個叫我的前度咖啡~
佢哋啲名改得幾得意😎

明太子雞翼意粉

個賣相都幾靚嘅~
明太子雞翼意粉

唔係好覺邊度有明太子,入面好似係腸仔~
雞翼都幾好味😋,如果多一兩隻會更好!
Flatwhite

跟餐加半價,就可以飲白咖啡~
白雪公主雞扒意粉

蟹肉意粉

另一個係蟹肉意粉,蟹肉就唔多~
三個意粉都係青醬汁⋯⋯其實係咪應該要唔同呢🤔
Flat  white

咖啡有種偏苦嘅感覺,有少少燶味😕但過得去啦

店員服務態度都幾好,得佢一個加廚房一個掛,所以都好忙。

我哋太肚餓所以好靜,因為好專心食嘢😚

2021-01-06 85 瀏覽
一家三口無意中找到了這一家餐廳,店員很快就安排到位置。因為家有小孩要安頓,所以點餐的時間比較耐,店員沒有催促,不耐煩。當點餐問及食材時,店員很用心介紹,又會建議我合心的食物。很高興食到足料的甜品,不像外間的店舖用普通蛋糕底填充了事。店內雖少,但很有特色!食物都很有水準,用心小店!店員一有時間都會和食客互動,店外容許帶寵物的食客用餐,客人都很自覺安排狗狗們靜靜的坐下!不會打擾到其他食客!最最最重要一點,這店真的很有善!值得再去!
2021-01-06
2020-12-30 103 瀏覽
同朋友去左西貢遊走下,天氣十分之好,感到輕鬆舒服😌,大家都行到肚餓了,見到呢間西偲名屋有聖誕大餐,就入咗去開餐啦🥳。 餐廳播放着音樂很有氣氛, 環境舒適令人可放下煩惱,引發好心情。叫了2個餐一齊分享,-聖誕肉皇大帝首先個擺盤好精緻,令人胃口開,燒牛肉卷青瓜,入口清新配搭得宜,雞排個皮煎得很香脆,只略有調味已經很香口,肉質很嫩滑,漢堡牛味重有咬口,忌廉意粉很掛汁,沙律菜新鮮,健康又好味😋。-聖誕綠悠悠此份啱素食人仕,伴碟有南瓜🎃,煮得夠淋且甜,藜麥蛋沙律對辦,黑松露蘑菇意大利粉很香,意粉食落咸香,忌廉汁豐富, 條條意粉都索晒汁, 磨菇令口感更加豐富, 真係食唔停☺️。甜品包雪糕同甜點,叫了檸檬撻同伯爵撻,因太好味😋,故已很飽都食晒佢地添😅。餐飲熱咖啡☕️拉花很靚,友人則叫了杯凍檸水消消膩.😋😊性比價高,值得再去。

叫了2個餐一齊分享,
-聖誕肉皇大帝

-聖誕綠悠悠

餐飲熱咖啡☕️拉花很靚,友人則叫了杯凍檸水消消膩.😋😊

性比價高,值得再去。
西偲名屋My Sunshine House❤️今日有陽光,又有藍天,每次經過西偲名屋都勁多人排隊食,感覺到小店的悠閒,好期望一個很 relax 的tea。終於入到黎食啦😚😚 嘆個靚下午茶🥳見到門口位置勁正,好唔錯❤️舖左人造草地,又有3張枱,下次可以帶埋狗仔過黎食呀😚一定好開心呀🥰老闆娘勁nice呀,一腳踢既情況仲咁好笑容😍我地嗌左嗰「曬冷下午茶」 ,一上枱勁吸晴囉,因為我坐左out door位置,路人經過都望一望呀💕食物好豐富呀,分開三層,第一層係自選蛋糕🧁曲奇餅🍪第二層係明太子雞翼,香草腸,豬柳扒,煙三文魚⭐️第三層係沙律😚鮮果杯,雜錦水果,牛角包🥐蛋沙律三文治🥪再配咖啡☕️牛角包🥐勁香脆,三文治好足料🤩明大子好夾呀😍西款蛋糕🍰味道不甜,特別喜歡綠茶🍵白朱古力🍫蛋糕🍰好fresh😙😙嗌左杯Latte,夠奶味,好香滑,咖啡味道好出,很是不錯😚Cappuccino 奶泡打得好foam ☕️喜歡喔💕西偲名屋地址:西貢市場街25號地舖

西偲名屋
地址:西貢市場街25號地舖
2020-12-29
下午茶
  • High  tea
2020-12-29 55 瀏覽
聖誕節食聖誕大餐是常識吧 今日專登入到西貢去食聖誕大餐 俾我哋發現到有一間餐廳環境唔單止靚仲有好經濟嘅聖誕大餐食 除咗呢間餐廳之外 由於聖誕節關係周圍都大排長龍 雖然呢間餐廳要排隊 但係比起其他餐廳人數唔算太多 就決定入去試吓我哋叫咗個聖誕玉皇大帝餐 顧名思義呢個餐係好多肉嘅 包括鹹牛肉青瓜-青瓜中和左鹹牛肉嘅鹹味 青瓜夠fresh 好食香煎紐西蘭漢堡-成個賣相好靚 presentation精緻 漢堡有咬口 韌度十足👍🏻蜜汁焗雞扒-雞扒Juicy 份量亦都好大香草意粉-呢個意粉份量好夠 意粉同香草絕不吝嗇 香草味好香甜品可以選雪糕同蛋糕 我哋揀咗檸檬撻同埋朱古力蛋糕 係自家製嘅所以非常之健康雖然等咗50分鐘先有得食 但係值得 肯定係用心製作所以花嘅時間比較耐 抵讚!
我哋叫咗個聖誕玉皇大帝餐 顧名思義呢個餐係好多肉嘅
蜜汁焗雞扒-雞扒Juicy 份量亦都好大