2022-06-17 55 瀏覽
有個同事係正宗既四川人,經常推介好多好好食既辣野比我地,呢次我地一齊去左食呢間位於天后既見見面,岩晒我地咁鍾意食川菜既胃!❤️例牌水煮魚$188一入到餐廳見到枱枱都有叫水煮魚,咁我地都當然要嗌返個黎試下,果然真係好好味,魚既份量好多,叫左小辣既辣味都好足夠,又唔會辣到食唔到,另外仲叫左加麻,好正!配菜仲有大豆芽同埋寬薯粉,十分推介比大家,下次黎會想試埋酸菜魚❤️開心涼粉$40開胃黎講涼粉都好好食,清新冰涼好推介大家叫黎食,好岩夏天!食完好fresh無油膩感!❤️紅油抄手$58有十幾粒餃子,份量好足!同埋餃子既皮都好薄,餡料都好豐富,如果平時鍾意食餃子都值得叫黎試下❤️口水雞(半隻)$98呢個都係好推介,雞肉好滑,配料既花生芝麻都好多好惹味,雞骨都有處理過比起平時少左骨🤤🤤好好食❤️麻辣牛肉 $58呢個好抵食,有差唔多15片左右既牛𦟌!肉質唔會韌亦比起普通牛肉多左份牛筋既口感,啲油潑辣子都好香,剩係呢個餸都扒左半碗飯!❤️桂花冰粉$30有朋友食到辣得制想叫飲品解辣之際,店員推介左呢個冰粉更加有效!佢上枱時冰粉同紅糖係分開上,非常貼心。冰粉好Q彈,冰冰涼涼食落真係好解辣!食完辣野黎返碗冰粉真係好滿足🥰
❤️例牌水煮魚$188
❤️開心涼粉$40
❤️紅油抄手$58
❤️口水雞(半隻)$98
❤️麻辣牛肉 $58
❤️桂花冰粉$30
店員態度都好友善,好推介鍾意食四川麻辣野既朋友仔都黎試下呢間見見面❤️❤️!

📍見見面 (琉璃街) (天后)
天后琉璃街9號地下
2022-06-17 40 瀏覽
間唔中想食下辣嘢,中國內地的四川菜幾得我心~集合麻、辣、鮮、香於一身,極具地方特色。見見面在天后,係我最近食過最好食的川菜之一。酸菜魚(生魚)$188 魚肉好嫩滑,一咬就開,鮮甜,份量非常多好抵食,魚肉有不同部位,某啲位會有幼骨要注意~仲伴有少量酸菜及冬菇。乾鍋田雞$148 用gas爐上,有明火保持溫熱,鑊氣十足,炸過的田雞脆口入味,非常地道!清炒萵筍$62 難得清炒的菜都好好食所以必需講一講,仲可以揀少油唔洗食到油淋淋!青椒皮蛋$40經典涼菜,美味😋

酸菜魚(生魚)$188

乾鍋田雞$148

清炒萵筍$62

青椒皮蛋$40
經典涼菜,美味😋
2022-06-16 36 瀏覽
呢日放工之後去搵男朋友一齊食dinner,我地去左天后呢間川菜餐廳。餐廳環境都幾好。呢度用QR code 落單,好方便。打開餐牌,見到有好多唔同款式既川菜,啲私房小炒望落好吸引。我地都幾肚餓,所以點左幾樣野食。首先,小炒方面,我地點左飄香辣子雞,辣子雞炸得好脆,跟住再同辣椒同其他香料一齊炒,辣辣地,好惹味。之後仲點左大盤花菜,花菜配上腩肉,健康又好味。仲有孜然牛肉,好地道既四川風味。最後,點左瑤柱雞蛋炒飯,炒飯粒粒分明,好香口。食辣野配啤酒真係好perfect。
呢度用QR code 落單,好方便。
打開餐牌,見到有好多唔同款式既川菜,啲私房小炒望落好吸引。

之後仲點左大盤花菜,花菜配上腩肉,健康又好味。
仲有孜然牛肉,好地道既四川風味。
最後,點左瑤柱雞蛋炒飯,炒飯粒粒分明,好香口。
食辣野配啤酒真係好perfect。
  • 大盤花菜
2022-06-12 58 瀏覽
嚟得同朋友見見面,冇理由唔揀見見面,食我地鍾意嘅辣嘢✌🏻麻辣肥腸雞煲- 呢個肥腸雞煲好好味,雞肉夠嫩滑,好濃味,而且份量都好多;另外值得一讚嘅係肥腸處理得好好,一啲異味都冇正,夠晒惹味,食到舔舔脷👍🏻生牛肉炒飯 - 炒飯好香口,炒得勁有鑊氣,而且飯粒軟強適中,好有好感;生牛肉份量都好足,啖啖都食到,好滿足呀😍椒鹽蝦- 椒鹽味道突出,大蝦都有成7-8隻,大隻得嚟好有肉地,肉質結實,口感十足,啱晒我呢啲海鮮迷😎農家小炒肉- 小炒肉鑊氣滿滿,食落香口惹味,青椒嘅辣味好過癮,辣辣哋令人好有食慾🤤紅糖糍粑- 紅糖糍粑外酥內軟,配埋香甜嘅紅糖醬,未食望到已經流晒口水,食咗好多件😚餐廳裝修川味十足,食川菜嘅氛圍感陪增,加上食物質素唔錯,好滿足啊❤️

嚟得同朋友見見面,冇理由唔揀見見面,食我地鍾意嘅辣嘢✌🏻

麻辣肥腸雞煲

生牛肉炒飯

椒鹽蝦

農家小炒肉

2022-06-12
2022-06-10 64 瀏覽
約咗朋友喺天后食宵夜,咁啱有一間叫見見面嘅店梗係入去配合番個主題同朋友見見面啦!坐低點菜時候先發現,原來係手機點餐,仲可以揀走蔥、多蔥、小辣、多辣咁樣真係好方便呀!蔥油雞雞肉好嫩滑每一啖雞肉都有好香嘅蔥油味,雞胸唔嚡!有驚喜!酸辣土豆絲酸、辣配薯仔絲一齊炒,薯絲炒得好爽身,每一啖都好惹味。酸辣雲耳雲耳夠爽身又脆口,酸酸辣辣好開胃手拍青瓜夠曬正宗,睇個青瓜就知師傅真係用刀拍扁個青瓜去醃嘅,既保留咗青瓜本身嘅清甜又食到醬汁嘅酸辣。手撕包菜好似好普通嘅炒菜,但係一食落就知師傅廚藝高超,椰菜爽而清甜,帶小小辣。干鍋千頁豆腐呢個豆腐真係我嘅最愛,先講豆腐質地係彈牙嘅好似食緊魚蛋咁樣。另外佢用個小火爐興熱住咁樣拎出嚟,令到我哋可以食到一個熱辣辣香、噴噴嘅千頁豆腐干鍋,好貼心。紅糖糍粑糍粑佢首先炸得好脆口,熱辣辣咁樣,再蘸上好補身嘅紅糖,女士恩物呀!桂花冰粉一定要食桂花冰粉,佢冰粉唔係普通嘅冰粉,佢加入咗桂花,所以食落去嘅時候有淡淡嘅桂花香,加埋紅糖,有邊個女人可以抵擋呢份吸引?!
蔥油雞

雞肉好嫩滑每一啖雞肉都有好香嘅蔥油味,雞胸唔嚡!有驚喜!
酸辣土豆絲

酸、辣配薯仔絲一齊炒,薯絲炒得好爽身,每一啖都好惹味。
酸辣雲耳

雲耳夠爽身又脆口,酸酸辣辣好開胃
手拍青瓜

手撕包菜

干鍋千頁豆腐

桂花冰粉

2022-06-10
宵夜
2022-06-06 65 瀏覽
菜品味道ok。But 樓面大媽黑口黑面,態度極差,好唔耐煩,動作粗魯,唔識笑,「多謝」都冇句,令人極唔舒服,好似欠咗佢,再好味都不會再幫襯。好可惜一間還算正宗的川渝美食就被這樣一個沒禮貌沒素質的大媽毀了。如果老闆換個樓面都會繼續幫襯
2022-06-05 72 瀏覽
之前做research已經book mark咗哩間打算有機會要試下。見到哩間餐廳啲食評全部都好正面,滿懷期待地諗住試新嘢,點知極度失望。食之前完全冇打算寫食評,並冇影到相。食完之後忍唔住想抒發下,所以得啲食完嘅食物相。由於食咗tea冇耐,淨係order咗三道餸。第一道上枱嘅係四季豆,味道都ok,就係偏重味精。之後係水煮桂花魚,魚嘅份量都算多,不過魚肉味道一般,筷子一夾就散,配菜得大量芽菜同兩條薯粉。無論味道定配菜方面,出面都有大把更好嘅選擇。最後哩到餸就係令我忍唔住寫哩篇食評嘅原因。哩道水晶粉嘅味道就好似你”畢”咗一匙羹味精直接擺人口食一樣!

2022-04-04 134 瀏覽
今日淺嚐四川菜,涼菜小吃點了蒜泥白肉及手撕茄子,另外再點多左一個四川酥肉。主食就叫左肥腸酸辣粉,再叫埋胡椒豬肚雞煲。蒜泥白肉都唔錯,蒜蓉夠香一片肉拼一片青瓜真係啱晒做餐前小食。手撕茄子幾唔錯,個汁好味。四川酥肉就一般,感覺就好似椒鹽鮮魷咁,可能可以叫做椒鹽肉片都ok,入口比較油膩,如果配個酸甜汁可能會好食啲。肥腸酸辣粉嘅肥腸其實又唔係真係好腸,唔會一口都係脂肪,個酸辣粉好好食,d花生同芫茜真心正。胡椒豬肚雞煲都好食,雞新鮮而且豬肚無臭味,個湯都好正,係嫌佢唔夠胡椒味,如果佢個胡椒味再重手d應該會更加好食。
手撕茄子幾唔錯,個汁好味。
尼間川菜館雖然細細間,但係離地鐵站好近,好方便,所以就同朋友們試下,聚一聚,真係見見面!*麻辣肥腸雞煲(例牌) $168*上菜時侍應會連埋個gas 爐一齊上,令個雞煲keep住都係滾既。叫左小辣多麻,雞煲醬汁偏傑身,不論係雞件定係大腸都掛滿醬汁,香味四溢。醬汁食得出有佢地自己的秘方,吾係得個辣字。雞件冇碎骨,每件都入味,惹味可口。大腸冇腥味,件件肥美,同樣惹味。雞件同大腸都同醬汁味道好夾。*水煮牛肉 $138*吾少川菜館都有水煮牛肉食,所以特別試下尼間既水煮牛肉。尼款水煮牛肉冇咁嗆,因為佢地用乾辣椒同花椒多,少辣椒碎,所以冇咁嗆口。同樣地,佢落多左乾辣椒同花椒再加上芝麻同蔥,麻香味比辣味更重,完全吾需要擔心得個辣字,即使係小辣都可以好惹味。牛肉份量好多,塊塊大細均勻,仲要每塊都好滑吾鞋。大豆芽菜亦沒有草青味,索哂水煮湯底既湯汁。*紅糖糍粑 $38*紅糖糍粑係川菜著名的特色甜品,食左咁多重口味食物就想食下啲甜野。糍粑新鮮炸起,做到外脆內軟的效果。有啲地方既糍粑感覺係用糯米粉造,只有煙煙韌韌的口感。而尼到既紅糖糍粑值得欣賞係食得出用熟糯米造,因為除左軟糯Q彈的口感外,仲有顆粒感。總括而言,

*麻辣肥腸雞煲(例牌) $168*

*水煮牛肉 $138*

*紅糖糍粑 $38*

總括而言,尼間川菜館的出品係真材實料,味道惹味香口,值得再試。
2022-01-16 134 瀏覽
酸菜桂花魚桂花魚比生魚貴不過值得,魚肉真係好滑🥺小編食過唔少酸菜魚,暫時呢度算得上頭三👍🏻做到酸度適中,食得出淡淡檸檬香(直頭見到檸檬片),絕對唔係單純靠酸菜煮出酸味!口水雞(半隻)勁大碟orz 明明只係叫例牌,但眼前滿滿都係雞😂😂😂肉質結實有雞味,配料份量足,好抵食!乾煸四季豆常見川菜之一,呢度都整得正正常常,肉粒調味合宜唔會話過鹹過濃,四季豆爽甜,正🥰紅糖糍粑😍😍😍第一次食,咬落煙澀,好驚喜😇沾少少紅糖汁又幾夾喎。

口水雞(半隻)

紅糖糍粑😍😍😍
第一次食,咬落煙澀,好驚喜😇沾少少紅糖汁又幾夾喎。
口水雞
口水雞
紅糖糍粑
📸 8.5/10 麻辣烤青江魚 $288-店長推介‼️青江魚好大條 而且非常鮮嫩 啖啖肉好少骨👍 麻辣湯雖然小辣 但辣度好夠 花椒味好重 非常惹味😻 配菜反而尖d 冇薯粉 但係有蒟蒻 幾個人都食得好滿足😋📸 8/10 飄香辣子雞(無骨) $143-成盤都係紅卜卜嘅辣椒🌶️ 冇骨辣子雞細細粒 比一口size更細🧐 炸得乾身 辣椒味同樣香口 麻香味重 炸粉偏厚 但堅係全部冇骨 食得好爽🤪📸 7.5/10 孜然牛肉 $88-牛肉肉質幾嫩滑 而且份量都算多 驚爆炒後好有鑊氣🤗 免層撒上大量孜然粉 孜然味極重😱 適合重口味人士🤩📸 8.5/10 桂花冰粉 $30-食川菜必點😍 呢度嘅桂花冰粉十分正宗 淋上中國特有嘅紅糖漿 濃郁嘅紅糖加上清新嘅桂花味 仲有冰涼嘅冰粉 可以完全解膩☺️ 總括而言 呢度川菜嘅價錢都算幾平 食物質素高 味道係香港嘅四川菜館來講幾正宗👍 性價比高 即是得一個人 店長服務態度仍然超好🤗 依家仲要做緊免+1‼️ 推介有川菜癮嘅朋友一定要過嚟試吓🤩
📸 8.5/10 麻辣烤青江魚 $288

📸 8/10 飄香辣子雞(無骨) $143

📸 7.5/10 孜然牛肉 $88

📸 8.5/10 桂花冰粉 $30

2K
2021-12-25 858 瀏覽
好鍾意食川菜嘅我,有日放工約埋朋友一齊去試下呢間係天后新開嘅川菜。入到到餐廳環境好舒適,座位寬鬆,仲有店員好好嘅服務態度,最重要嘅係價錢非常合理!所以呢間川菜餐廳真係好值得推介比大家!酸菜生魚($188/例牌)食川菜必定會叫水煮魚/酸菜魚!今次我地嗌左酸菜魚,就算係例牌嘅份量都非常多,而且魚片好新鮮,好鮮甜又有口感😍😍仲要冇骨架!湯底鮮甜再配埋酸辣,真係好正好開胃呀😚乾鍋田雞($148)雖然田雞唔係人人都鍾意食,但我同朋友都鍾意食田雞,田雞類佢都有分幾個唔同嘅煮法,我地揀左乾鍋口雞,鍋嘅田雞非常多,又惹味又彈牙!而且仲有啲配菜,有芹菜,蔥,洋蔥🧅,好正呀!😙手撕包菜($72)手撕包菜係我必點嘅川菜菜式之一。甜甜辣辣嘅味道好夾,好適合配飯一齊食😍肥腸酸辣粉($45)呢個肥腸酸辣粉我地揀左中辣,薯粉十分煙韌,肥腸嘅份量好多,索左汁超惹味呀🥰炸饅頭($38/6件)炸饅頭配煉奶簡直係一流!最佳配搭!饅頭好脆口好好食!王老吉($12)下次再同朋友食過~
酸菜生魚($188/例牌)

乾鍋田雞($148)

手撕包菜($72)

肥腸酸辣粉($45)

炸饅頭($38/6件)
炸饅頭配煉奶簡直係一流!最佳配搭!饅頭好脆口好好食!

王老吉($12)
下次再同朋友食過~
2021-10-26
川菜一直都係我嘅最愛之一因為麻辣嘅感覺真係太爽今次去到見見面見到好多人推介呢度嘅酸菜魚餐廳寬敞明亮,同埋設計都好中式川菜選擇多,又可以叫佢少辣四川原味,試咗呢度嘅✨紅油豬耳,再要尖椒皮蛋唔會話好辣,惹味十足✨蔥爆牛肉好多蔥同埋肉質滑嘅牛肉✨例牌的酸菜魚,都已經好多份量酸菜魚,魚肉肉質彈牙滑,唔係薄片魚片為主,酸菜湯足料,仲有啲配料喺裏面✨水煮魚都可以揀㗎,不過聽講就會辣D再食埋蔬菜就更加健康啦同埋呢度嘅炸饅頭真係一流,酥脆外皮
川菜一直都係我嘅最愛之一
因為麻辣嘅感覺真係太爽

今次去到見見面見到好多人推介呢度嘅酸菜魚
餐廳寬敞明亮,同埋設計都好中式
川菜選擇多,又可以叫佢少辣
四川原味,試咗呢度嘅✨紅油豬耳,再要尖椒皮蛋
唔會話好辣,惹味十足

✨蔥爆牛肉
好多蔥同埋肉質滑嘅牛肉
✨例牌的酸菜魚,都已經好多份量

酸菜魚,魚肉肉質彈牙滑,唔係薄片
魚片為主,酸菜湯足料,仲有啲配料喺裏面

水煮魚都可以揀㗎,不過聽講就會辣D

再食埋蔬菜就更加健康啦
同埋呢度嘅炸饅頭真係一流,酥脆外皮
之前係九龍城食過既見見面,原來天后都有分店👍🏻呢間唔使加一既四川小店真係好抵食🤣🤣.今晚2個人叫左「飄香辣子雞$143」、「大盤花菜$78」、「干扁四季豆$62」、「四川擔擔麵$42」,辣子雞花椒味重,香脆得黎爽口又入味,完全勁適合餸啤酒 🍻 ,呢度既炒菜又係勁抵食,大大盤花菜同四季豆份量十足,雖然收得平,但都唔馬虎,麻麻辣辣好鬼惹味。四川擔擔麵叫左多麻多辣,個麵吸晒個汁既精華😁😁.埋單連埋野飲先$400左右,真心好良心價錢👍🏻而且佢唔收加一真心好抵🙈🙈
四川擔擔麵叫左多麻多辣,個麵吸晒個汁既精華😁😁

2021-12-21 46 瀏覽
📍天后【見見面】餐廳位置方便、座位闊落,一坐底就畀一大樽茶任飲,夠中式👍🏻❣酸菜魚(生魚)香濃奶白色湯底,夾雜住酸菜同魚油既香味,小編聞到已經流晒口水。魚片既厚度岩岩好,食得出魚係新鮮既,非常鮮嫩爽脆。❣麻辣牛肉、麻辣牛柏葉本身以為係一塊塊既牛肉,但菜上到黎發現其實係冷盤牛,小編今次叫左小小辣,因為我地都唔太食得辣,中意食辣既朋友可以試辣d,非常惹味。❣大盤花菜(走辣)有驚喜,無諗過孜然同花菜係咁夾,炒出黎超級香,勁有鑊氣🔥x100,睇post入面影片會見到出曬煙。見見面 (琉璃街)地址: 天后琉璃街9號地下*為咗呈現食物最真實嘅狀態,呢個post嘅圖片都冇加effects、調色,只會加上文字及一點點插圖
📍天后
【見見面】
餐廳位置方便、座位闊落,一坐底就畀一大樽茶任飲,夠中式👍🏻

❣酸菜魚(生魚)

❣麻辣牛肉、麻辣牛柏葉

❣大盤花菜(走辣)

見見面 (琉璃街)
地址: 天后琉璃街9號地下

• 大盤花菜