今天來到喜來登酒店吃下午茶Afternoon Tea Set. 酒店內的餐廳環境很好,邊看著維多利亞的海景,邊享受賣相又精美的Tea Set🥧🍰現在餐廳每位收費$338元,供應時間由下午2:30至下午6:00 🫰現在先介紹一下,餐廳推出的The Coolest Indulgence Afternoon Tea Set 有什麼美食呢?🥐Savory 方面有幾款🩷1️⃣Egg Sandwich 2️⃣Tuna Sandwich 3️⃣Beetroot Tartlet 4️⃣Ham&Cheese Sandwich5️⃣Mini Shrimp Salad Croissant🥧🍰Sweet 方面又有幾款1️⃣Churros2️⃣Framboise Tart3️⃣Mango Napoleon 4️⃣Homemade Scones5️⃣Ba Ba Na Na MacaronDrink 方面:包Tea, Coffee, or Juice.餐廳仲有雪糕送,每人一杯Coolhaus雪糕吃🍦🍦仲唔快d 網上訂位,又黎享受下午茶🫰可以傾下計,望下海景,吃下野🍦減下壓📍視佳廊📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店18樓

🥐Savory 方面有幾款🩷

3️⃣Mango Napoleon
4️⃣Homemade Scones
5️⃣Ba Ba Na Na Macaron

Drink 方面:
包Tea, Coffee, or Juice.

餐廳仲有雪糕送,每人一杯Coolhaus雪糕吃🍦🍦

📍視佳廊
📍尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店18樓
2023-06-25 670 瀏覽
心血來潮,同兩位好友到喜來登食high tea💃🏻💃🏻💃🏻呢幾日都落雨,但望住維港靚景傾偈食tea,工作嘅悶氣一掃而消😇呢期餐廳聯乘Apivita 做緊推廣,每位客人都可以獲得禮物一份🎁😊,信用卡買單仲有八折✨
2023-06-02 561 瀏覽
星期日到喜來登酒店18樓食個下午茶☕️睇住維港心情愉快❤️環境舒服清靜,服務態度非常好👍🏻兩層架希臘風味😋鹹點5款 ~Greek Open Sandwich 🔺麵包過硬🤔 ~Pita Bread with Octopus 🔺鹹點中最出色有章魚🐙 ~Spinach and Feta Cheese Quiche 🔺最失望之一 ~Smoked Tuna Avocado Rye Bread 🔺黑麥麵包特別 ~Brie Cheese with Walnut and Honey 🔺核桃蜂蜜好味😋甜點6款 ~Matcha Macaron 🔺雖然馬卡龍係甜但配合抹茶👍🏻 ~Strawberry Glass 🔺最愛❤️ ~Homemade Scones ~Bee my Honey' Cake 🔺個人覺得全日最出色🤩 ~Jasmine Tea Peach Mousse 🔺茉莉花茶好香 ~Yuzu and Pear Cream Cheese Tart 🔺柚子出色 ~飲品方面可免費轉香檳酒🍾️ ~仲有APIVITA小禮物🎁
星期日到喜來登酒店18樓食個下午茶☕️
睇住維港心情愉快❤️
環境舒服清靜,服務態度非常好👍🏻
兩層架希臘風味😋
🔺柚子出色
~飲品方面可免費轉香檳酒🍾️
~仲有APIVITA小禮物🎁
2023-05-28
喜來登酒店視佳廊 Sky Lounge x APIVITA 希臘「蜂」味下午茶Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station由而家去到5月31號,喜來登酒店同知名希臘品牌Apivita合作推出期間限定既下午茶,主要以希臘流行食材入饌😋個人覺得鹹點比較出色,印象深刻既係👍🏻羊奶芝士菠菜撻-撻皮好香脆,雖然係羊奶cheese,但味道一啲都唔騷😌👉🏻煙燻吞拿魚牛油果多士,煙燻吞拿魚比較香濃,不過唔係幾食到牛油果味😅甜點方面比較喜歡👍🏻蜂蜜蛋糕-初初以為係炸物,但冇理由放下層🤣原來係海綿蛋糕,入面有蜂蜜忌廉,同酸酸地既柑橘果醬😚酸酸甜甜好match👍🏻Homemade Scones唔錯,表面香脆,唔會太鬆散👉🏻香甜士多啤梨奶凍就比較普通,奶凍唔夠香濃仲可以免費升級至巴黎之花香檳 🍾️仲有APIVITA 禮品套裝一盒($405),包括 BEE RADIANT亮肌嫩膚激活精華 10ml一支、橄欖薰衣草泡沫潔面乳 20ml一支及換領卡一張,有興趣可以試試😉無意發現餐巾有少少黃既污跡😅酒店應該好少見..
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

甜點方面比較喜歡
👉🏻香甜士多啤梨奶凍就比較普通,奶凍唔夠香濃

無意發現餐巾有少少黃既污跡😅酒店應該好少見..
2023-05-09 333 瀏覽
目標係同媽咪去哂香港未去過嘅酒店high tea🫖 見到香港喜來登酒店聯乘APIVITA即刻去食🤤呢個下午茶好精緻✨鹹點:希臘三文治、煙燻吞拿魚牛油果多士、羊奶芝士菠菜撻、章魚中東包🥯果系甜點:香甜士多啤梨奶凍、柚子香梨忌廉芝士撻、蜂蜜蛋糕、核桃蜂蜜布里芝士、蜜桃茉莉花茶慕絲、抹茶馬卡龍、英式鬆餅🍰配合希臘美肌品牌APIVITA🇬🇷取其中天然蜂蜜同地中海等元素🐝最驚喜係貌似鹹點嘅蜂蜜蛋糕🧁以碧根果海綿蛋糕為底蜂蜜忌廉同柑橘果醬朱古力點綴🍫好好食😍而且份量剛剛好、唔會太多💯呢個High tea仲附上APIVITA 禮品套裝一盒🎁
目標係同媽咪去哂香港未去過嘅酒店high tea🫖

最驚喜係貌似鹹點嘅蜂蜜蛋糕🧁
以碧根果海綿蛋糕為底
蜂蜜忌廉同柑橘果醬朱古力點綴🍫
好好食😍
而且份量剛剛好、唔會太多💯

呢個High tea仲附上APIVITA 禮品套裝一盒🎁
2023-04-27
下午茶
想飽覽維港美景💕?! 當然要去香港喜來登酒店啦😆! 3訪的 Sky Lounge,不但有無敵大海景,又有精美的下午茶提供,完完全全合我心意~這次喜來登酒店與護膚品品牌🤍APRIVITA合作啦,推出全新的希臘蜂味下午茶🫖,大廚們選用天然蜂蜜、希臘乳酪等做料理,一定要去試試。「 希臘蜂味下午茶🍽️$338/位 」包括: 5款鹹點、5款甜點、1件鬆餅✨及 香檳或咖啡、茶。鹹點有希臘式三文治、八爪魚彼得包🐙、菠菜菲達芝士撻、煙三文魚牛油果多士🥑、蜜糖芝士布里芝士包。當中我最愛芝士撻,香脆又鹹香~甜點有抹茶馬卡龍、草莓杯🍓、Bee my honey蛋糕🐝、茉莉茶桃蛋糕🍑 及 柚士梨忌廉芝士撻🍐。個人認為全部甜點都很不錯耶👅,甜度敵中,蛋糕夠鬆軟,撻皮又夠脆,每一款都好有質素!!!鬆餅外脆內軟,同樣合我胃口。如果一人兩個就更多了~每位客人更會獲得APIVITA禮品套裝唷~
想飽覽維港美景💕?! 當然要去香港喜來登酒店啦😆!

「 希臘蜂味下午茶🍽️$338/位 」

包括: 5款鹹點、5款甜點、1件鬆餅✨及 香檳或咖啡、茶。

鬆餅外脆內軟,同樣合我胃口。如果一人兩個就更多了~

每位客人更會獲得APIVITA禮品套裝唷~
2023-04-15
香港喜來登酒店 X CANVAS*玫瑰花漾下午茶玫瑰不論是看、用、吃的也奪了不少人的芳心,正如這一頓玫瑰花漾下午茶,有可口美味的鹹點亦有精緻蜜味的甜品,加上巴黎之花的加持和超級無敵美景,吃罷還有價值$405的CANVAS玫瑰保濕防曬套裝換領卡,為我帶來一個極緻嫩肌和愜意的下午。-Blossom of Rose Afternoon Tea $ $338/1而家同 Canvas 合作所以每人會送出一套3支嘅護膚產品,全部都係玫瑰香味革鹹點慢煮豬肉泥法式長棍麵包:有精緻嘅外觀,麵包表面金黃酥脆,豬肉泥帶有少少鹹香。燕麥芝士泡芙 象:口感比一般嘅泡芙較為結實,用咗燕麥做主要材料健康得多。牛油果火雞多士®:賣相唔係好睇得出,係牛油果加火雞做内餡,但係食落口就好香牛油果嘅甜味。芝士波菜撻(:我幾鍾意食呢個!因為菠菜嘅味道好濃郁,而旦撻皮比較酥脆可口。煙三文魚蛋沙律三明治一 沙律醬嘅份量剛剛好唔會呀,多度令到個麵包好濕潤。三文魚嘅煙票味同蛋沙律嘅味道好夾。甜點玫瑰荔枝紅桑子泡芙革:最期待嘅一款甜點,畢竟有我最鍾意嘅玫瑰,而旦仲有荔枝同埋紅桑子作配搭。成個感覺好清新。桃桃奶涷O:有香甜嘅蜜桃肉鋪面,而
香港喜來登酒店 X CANVAS*玫瑰花漾下午茶

鹹點

慢煮豬肉泥法式長棍麵包:有精緻嘅外觀,麵包表面金
黃酥脆,豬肉泥帶有少少鹹香。
燕麥芝士泡芙 象:口感比一般嘅泡芙較為結實,用咗燕麥
做主要材料健康得多。
牛油果火雞多士®:賣相唔係好睇得出,係牛油果加火雞
做内餡,但係食落口就好香牛油果嘅甜味。

甜點
桃桃奶涷O:有香甜嘅蜜桃肉鋪面,而下面就係奶凍,識落口好香奶香味,而且好滑溜。
很久沒有跟清麗村姑去嘆下午茶了!一於去間有靚景、正香檳和美味點心嘆下午茶的好地方。地點選了我倆也喜歡位於尖沙咀喜來登酒店18樓的Sky Lounge 視佳廊,高高在上擁有無敵的維港靚景色是個超愜意的地方。這天來品嚐酒店跟澳洲有機香薰美學專家CANVAS攜手呈獻的*玫瑰花漾下午茶*,由蠔酒吧主廚Oscar和麵包及糕點總廚Sam共同設計,多款以玫瑰及多種春日花果成分的鹹甜美點,所以這天我們真的口福不淺啊。來這兒吃下午茶其中吸引我們的地方是飲品,除了可揀精選茗茶、咖啡和果汁外更可免費升級享用PJ巴黎之花香檳一杯,大家可知在這兒點一杯巴黎之花香檳已需兩百多元了!對著這個迷人的美景邊享受一杯冰凍的香檳,快樂感覺就是這麼垂手可得。下午茶的鹹點總共有五款選擇,而且件頭不細吃罷絕對能夠省卻我的晚餐。我第一眼便盯上了這件芝士菠菜撻,清香菠菜配上鹹香十足的芝士配鬆脆香可口的撻底,吃下令人有種很滿足的感覺。然後這件圓轆轆可愛的是燕麥芝士泡芙,泡芙用上了感覺健康的燕麥來炮製,加上鹹香的芝士味道香而不膩很可口。接下來這一件慢煮豬肉法包是用法包配上慢煮豬肉再加入乾果來製作,一口咬下去法包外面香脆內裡煙靭,慢煮豬肉

接下來這一件慢煮豬肉法包是用法包配上慢煮豬肉再加入乾果來製作,一口咬下去法包外面香脆內裡煙靭,慢煮豬肉加上了乾果吃下完全沒有膩感味道好吸引。

緊接著這件煙三文魚三文治吃下口感軟熟,油潤鹹香的煙三文魚配合可口的醬汁,這個味道確會令人回味。

最後這一件牛油果火雞多士用的是健康麥包配火雞餡,頂層更綴以幼滑清甜的牛油果,絕對是喜愛健康人仕的好選擇。

吃過美味又精彩的鹹點後當然是品嚐甜點的時候!甜品也是由五件美美的點心加上英式鬆餅組成,喜歡吃甜品的朋友必定會心花怒放。

下午茶內的英式鬆餅絕對是少不了的項目!這兒的Scone濕潤度弄得剛剛好,塗上玫瑰果醬和Clotted Cream吃美味無窮。

這杯香桃意大利奶凍味道清香鮮甜,面層鋪滿桃肉配襯陣陣茉莉花香的意大利奶凍,奶凍口感滑溜加上香甜的桃肉太迷人了。

雖然怕肥但我真愛吃Macaron,看見下午茶有香草馬卡龍心中暗喜,一口咬下鬆脆甜蜜歡欣滿載。

第三件紅石榴士多啤梨蛋糕底層是綠色的海綿蛋糕,上層是清新不甜膩的紅石榴慕絲內裡包裹著士多啤梨果蓉,賣相鮮艷奪目味道酸香細膩。

然後這件甜蜜玫瑰泡芙有淡淡荔枝香氣的忌廉,加上艷麗的紅桑子和玫瑰瓣作裝飾,吃下去泡芙香脆內裡有花香滿滿的玫瑰香味,吃罷滿嘴芳香留下了深刻印象。

最後還有後方的朱古力慕絲蛋糕,口感幼滑加上甘甜的朱古力慕絲,絕對能征服朱古力傾慕者。

享用這個兩位用的*玫瑰花漾下午茶*下午茶更可獲贈換領卡乙張,以換取CANVAS玫瑰保濕防曬套裝乙份,內裡包括有玫瑰潤澤潔面梳乎厘(10毫升)、玫瑰水凝面膜(10毫升)、天然清爽透薄防曬乳液SP 30(10毫升),另外還有購物禮遇購凡買任何正價產品即可享一次性$100的折扣優惠(總值$405),溫馨提示禮品數量有限先到先得送完即止喔。

走的時候正值黃昏時間,難得看見這美麗的Magic Hour當然要拍下留念,心裏面亨起陳奕迅的歌曲!

香港喜來登酒店 X CANVAS*玫瑰花漾下午茶*收費為$676/2位、$338/1位,推廣期由即日至3 月31日逢星期三至日2:30pm~6:00pm供應。
2023-02-22
下午茶
由藍天到日落,原來是一個下午茶可擁抱紓心的享受!其實下午茶真正的意義不光是供打咭的啊!「Sky Loung」新近推出 Blossom of Rose Afternoon Tea (中文名字為玫瑰花漾下午茶),不單帶來 CANVAS 玫瑰花漾的滋潤、免費升級品味 Perrier-Jouet 香檳,更是綜合美景、美味、紓心、性價比高的下午茶,不得不私藏下來!無論日與夜,這裡均可欣賞到最美的香港!Cheers!一切復常下的首次復常下午茶,必然要舉杯歡呼。非香檳愛好者可選擇果汁、咖啡或茶。「玫瑰花漾下午茶」包含鹹甜點各五款與及英式鬆餅,主題圍繞 CANVAS 花中之后的奧圖玫瑰香薰油,而各款美點設計均融合玫瑰和各種春日花果的元素,味道與 Perrier-Jouet 香檳亦非常之配合, 女生們一定急不及待要試試!Savoryork Rillettes BaguetteOatmeal Sage GougeresTurkey Avocado Rye BreadSpinach and Cheese QuicheWheat Bread with Egg Salad & Smoked Salmon上層是五
由藍天到日落,原來是一個下午茶可擁抱紓心的享受!

其實下午茶真正的意義不光是供打咭的啊!
無論日與夜,這裡均可欣賞到最美的香港!
Cheers!一切復常下的首次復常下午茶,必然要舉杯歡呼。

非香檳愛好者可選擇果汁、咖啡或茶。

Savory:

Pork Rillettes Baguette
Oatmeal Sage Gougeres
Turkey Avocado Rye Bread
Spinach and Cheese Quiche
上層是五款鹹點,由淡入濃逐一品嚐。

首先試了清淡健康的燕麥芝士泡芙,誇張一點是無重狀態的感受,哈哈!
接著嚐試了咖啡色的牛油果火雞多士,然後再試脆香的芝士菠菜撻,兩者味道也不俗!
煙三文魚三文治不是新事,不過加上蛋沙律的新鮮與美味,卻值得一讚!
而最有驚喜的是慢煮豬肉法包,法包做到鬆脆香口,而餡料的慢煮豬肉又十分惹味,兩者帶來了出色的效果,來一口香檳更是精彩。
Sweet:
Roso Choux
Peach Glass
Vanilla Macaron
Bergamot Chocolate Mousse
Pink Guava Strawberry Dome
甜點先嚐了香桃意大利奶凍。面層鋪著新鮮桃肉,將桃肉與帶有茉梨花香的奶凍同吃,嘴巴即時混合清新香氣和滑溜的口感,既溫柔又討人歡心的小杯子!
一吃甜蜜玫瑰泡芙,便感覺喜歡了!外脆內鬆的泡芙口感超讚,泡芙的空氣感配合軟滑的荔枝忌廉與紅桑子,輕甜中帶著酸清的可愛口味,好想追著吃!

隨後咬一口鮮艷的紅石榴士多啤梨蛋糕,口腔夾雜鬆軟的綠海綿蛋糕、紅石榴慕絲和士多啤梨果蓉餡,頓時發放出心花怒放的喜悅!

友人對香草馬卡龍十分欣賞,本身雖不是馬卡龍粉,但脆軟酥鬆的質感和清新旳香草味道,的確令我忘卻馬卡龍的高甜度、的確更容易讓人接受!
朱古力慕絲蛋糕放到最後,結果出乎意料之外,沒預期的濃甜!大抵是佛手柑的酸香,平衡了朱古力的甜度,同時也展現出格外清新的口味,不愧為春日氣息的朱古力蛋糕!
嬌小的英式鬆餅配合奶油和士多啤梨果醬,入口沒有硬繃繃,叫人吃得輕鬆與開懷!
跟友人渡過了一個紓心的下午,挺滿足的!
隨「玫瑰花漾下午茶」換領了數量有限的 CANVAS 玫瑰保濕滋潤套裝,有機會試用透過蒸餾法提取、為皮膚深層注水的珍貴玫瑰香薰油,Rose Rose, I love you!

「玫瑰花漾下午茶」
供應期:2023年2月1日至3月31日
供應時間:星期三至日 1430-1800
價錢:HK$676/兩位  HK$338/位
2023-02-22
  • 玫瑰花漾下午茶
2023-01-31 441 瀏覽
Really like their matcha macaron and chocolate caramel cake with sea salt😛Normally not a fan of macarons but their macarons aren’t very sweet!Scones were also good with strong butter flavour, weren’t dry at all Was not a big fan of foie gras but their foie gras creme brûlée was surprisingly good! They’ll change the theme every once in a while will definitely go again!

香港喜來登酒店 X The history of Whoo「宮廷閃爍下午茶」The history of Whoo 呢個韓國品牌相信好多Ladies都認識最近品牌同香港喜來登酒店合作推出咗「宮廷閃爍下午茶」一系列宮廷金屬色調主題精緻美點望住對面K-11 Muse個花園,真係幾捨意架食物方面,鹹甜點比例適中。我哋以為朱古力慕絲蛋糕會係最甜,但整體嚟講應該係馬卡龍最甜。傳統英式下午茶應該由上而下,但我哋有過之前經驗,決定今次要用新食法,1鹹1甜咁食,以免最後甜到食唔落。美點:韓式人氣三文治、香脆韓牛粒、人蔘鵝肝多士、蟹肉迷你撻、吞拿魚三文治卷、英式鬆餅甜點:香檳雜莓啫喱杯、雲呢拿紫薯泡芙、伯爵茶柚子忌廉蛋糕、特濃朱古力慕絲蛋糕、香蕉杏仁馬卡龍、飲品:自選精選茶、咖啡或果汁,或免費升級至巴黎之花香檳一杯下午茶每位可獲贈The history of Whoo天率丹和率極致再生4件禮品套裝及禮品換領卡。本身The history of Whoo產品唔算平,依家唔洗$400有得食又埋套travel set,可以順便試埋睇吓D產品啱唔啱自己
最近品牌同香港喜來登酒店合作推出咗「宮廷閃爍下午茶」

一系列宮廷金屬色調主題精緻美點

望住對面K-11 Muse個花園,真係幾捨意架

飲品:自選精選茶、咖啡或果汁,或免費升級至巴黎之花香檳一杯

2023-01-08
  • 人蔘鵝肝多士
  • 伯爵茶柚子忌廉蛋糕
2022-12-15 445 瀏覽
📍 #尖沙咀 Sky Lounge @sheratonhongkong#羊羊在尖沙咀#羊羊在九龍之前見到有promotion,就訂咗呢間下午茶吃了☺️呢間餐廳位於喜來登酒店18F,坐窗邊可以睇下海景同美麗嘅黃昏🌇餐廳唔係每日都開,但係每次開都供應下午茶☕️供應時間係1430-1730,無限時任坐😆呢間下午茶特別之處係同The history of Whoo合作,食完會有返佢哋嘅護膚品,我就差啲唔記得拎,今次真係又食又拎🤣同埋scone係可以免費添2次,但係個陣職員仲幾firm同我講得1次🥹不過成個下午茶咁豐富,唔駛驚會餓啦🫃另外唔駛加錢可以飲香檳,超值啦🍾️👄鹹點✨韓式人氣三文治✨人蔘鵝肝多士雖然唔太食到人蔘味,但係鵝肝又幾creamy,有鵝油香😙✨香脆韓牛粒外皮脆脆,內裡竟然食到啲咖喱牛肉味🤭✨蟹肉迷你撻✨吞拿魚三文治卷用吞拿魚代替咗飯,又真係落咗蘿蔔絲個啲,造型好似飯卷好可愛😍👄甜點✨香檳雜莓啫喱杯✨雲呢拿紫薯泡芙餡料分量啱啱好,唔會話太多搞到一咬就爆到周圍都係🤪紫薯味都出,反而雲呢拿味被蓋過🧐✨伯爵茶柚子忌廉蛋糕✨特濃朱古力慕絲蛋糕真係濃濃嘅朱古力,外層入口即溶,內層仲流心,一啖有唔同

#羊羊在尖沙咀
#羊羊在九龍

👄鹹點
✨韓式人氣三文治
✨人蔘鵝肝多士
雖然唔太食到人蔘味,但係鵝肝又幾creamy,有鵝油香😙
✨香脆韓牛粒
外皮脆脆,內裡竟然食到啲咖喱牛肉味🤭
✨蟹肉迷你撻
✨吞拿魚三文治卷

👄甜點
✨香檳雜莓啫喱杯
✨雲呢拿紫薯泡芙
✨伯爵茶柚子忌廉蛋糕
✨特濃朱古力慕絲蛋糕
真係濃濃嘅朱古力,外層入口即溶,內層仲流心,一啖有唔同嘅口感🤩
✨香蕉杏仁馬卡龍
唔否認係甜,但係唔係甜到癡牙,仲真係幾有香蕉味,配茶一絶👍🏻

人均價錢 - $338+10%

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #尖沙咀美食 #香港美食 #美食推介 #下午茶 #香港喜來登酒店 #香港喜來登 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #高質午餐推介 #酒店餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記
2022-12-03 255 瀏覽
放假梗係要去食個港女下午茶,靚靚打下卡,可以好好咁傾下計💃🏻,今次喺Chope再加DBS優惠可以買一送一十分之抵,呢個下午茶🫖仲同化妝品做緊聯盛計劃,飲品仲可以揀香檳🍾️,食物質素比預期高質係份量少咗啲啲,重點係冇限時間,同對住維港🌅Rose and Honey Afternoon Tea🍯🌹 ($338/位)Avocado baguette 🥑牛油果creamy香滑Cheese lollipop🧀炸得夠脆,Bite size 可愛Duo egg sandwich 🥪 好味有碎蛋同玉子燒,帶有香濃嘅蛋味,又有唔同嘅口感Fried Hiroshima oyster 🦪 香脆肥美Mango and shrimp salad 🦐 夠彈牙,味道清新Handmade scone🧈的骰小巧,夠鬆化,係得一個少左ddRose macaron🌹有淡淡嘅玫瑰味,但係味道就比較甜咗少少Rose napoleon🌹係d酥皮夾住玫瑰果醬Red wine and pear mousse cake 🍰 有淡淡的淡淡嘅梨香🍐,Creamy 唔膩Honey jello with chocolate mousse🍯呢個超

Avocado baguette 🥑
牛油果creamy香滑

Cheese lollipop🧀
炸得夠脆,Bite size 可愛

Duo egg sandwich 🥪
好味有碎蛋同玉子燒,帶有香濃嘅蛋味,又有唔同嘅口感

Fried Hiroshima oyster 🦪
香脆肥美

Mango and shrimp salad 🦐
夠彈牙,味道清新

Handmade scone🧈
的骰小巧,夠鬆化,係得一個少左dd

Rose macaron🌹
有淡淡嘅玫瑰味,但係味道就比較甜咗少少

Rose napoleon🌹
係d酥皮夾住玫瑰果醬

有淡淡的淡淡嘅梨香🍐,Creamy 唔膩

呢個超級好食,個慕絲係蜜糖再帶焦糖嘅味道🍯,再有一啲蜜糖嘅啫喱,成個蜜糖嘅味道都非常之濃郁,質感絲滑

Chocolate puff with orange compote🍫
朱古力泡芙嘅味道醇厚香濃,中間仲有啲橙醬,口味帶有啲酸甜味道,令到味道更加有層次👍🏻

📍 視佳廊 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道20號香港喜來登酒店18樓
2022-12-01 116 瀏覽
Went to Sheraton to have an afternoon tea and spend some quality time with friends. The view is splendid and the Victoria harbour. It is lovely to enjoy this view while having afternoon tea. It was a joint event with alibon at that time and we took some sample sets. It’s quite a good deal. It got free upgrade to PJ champagne which is not expected. It goes so well with the dessert.I love this afternoon set a lot as the ratio of the savoury treats and sweets are 50:50. Most of it tastes good espec

I love this afternoon set a lot as the ratio of the savoury treats and sweets are 50:50. Most of it tastes good especially for the savoury treats which exceed my expectations. The fried oyster was crispy and juicy. The duo egg sandwiches were superb, rich in favour, duo from of egg give more texture to the sandwiches
2022-11-13 192 瀏覽
去食下午茶最鐘意就係搵有得睇維港景,可以一邊享受美味既下午茶,一邊望住維港景色輕鬆寫意過一個下午最近視佳廊仲聯乘 ALBION 推出「瑰蜜果香下午茶」,以 ALBION 賦活彈力系列為靈感,帶來一系列以玫瑰、蜜糖及水果為主題甜品而且享用下午茶仲可以有 ALBION 賦活彈力健康水套裝乙份及日式尊貴手部護理服務換領券兩張 享受完美味既下午茶之後,仲可以預約一個時間做個 Hand mask ,除左樣靚,連對手都靚靚食物方面:Rose & Honey Afternoon Tea Set下午茶分為甜點,鹹點及鬆餅甜點包括玫瑰拿破崙酥、玫瑰馬卡龍、蜂蜜朱古力慕絲、香橙朱古力泡芙、紅酒香梨慕絲蛋糕鹹點包括煙三文魚牛油果法包、酥炸芝士波、吉列廣島炸蠔、玉子燒三文治、芒果蝦肉沙律鬆餅有原味英式鬆餅 (可免費添加2次)下午茶飲品除左自選咖啡、茶或鮮榨果汁,仲可以免費升級至 Perrier-Jouët Champagne甜點當中玫瑰拿破崙酥、蜂蜜朱古力慕絲及紅酒香梨蛋糕比較特別玫瑰拿破崙酥 : 拿破崙酥鬆脆加上雲呢拿忌廉及玫瑰果醬,味道清新蜂蜜朱古力慕絲 : 以蜂巢造型朱古力作點綴,賣相吸睛,蜂蜜啫喱配上

食物方面:

下午茶分為甜點,鹹點及鬆餅

鬆餅有原味英式鬆餅 (可免費添加2次)

甜點當中玫瑰拿破崙酥、蜂蜜朱古力慕絲及紅酒香梨蛋糕比較特別

蜂蜜朱古力慕絲 : 以蜂巢造型朱古力作點綴,賣相吸睛,蜂蜜啫喱配上白朱古力焦糖慕絲及橄欖油蛋糕,層次豐富

紅酒香梨蛋糕 : 外層係果仁碎的白朱古力,包著伯爵茶海綿蛋糕,加上頂層紅酒香梨啫喱,清甜美味

鹹點當中三文魚牛油果法包、、玉子燒三文治相當美味

煙三文魚牛油果法包 : 煙三文魚配上三文魚籽及牛油果蓉夾到鬆脆法包,味道鹹香中帶點清甜

吉列廣島炸蠔 : 吉列外皮香脆不油膩,蠔肉熟度剛剛好,味道濃郁

玉子燒三文治 : 玉子燒香滑,再加入芥末雞蛋沙律, 雙重享受,味道過癮!

Ours Tips : 餐廳不設預留坐位,先到先得,但用餐時間無限時,可以慢慢享受維港美景

2022-11-06