2012-07-13 48 瀏覽
這間店其實是第二次光顧了,因為實在太喜歡,所以促成了我首篇食評!六月底的時候跟朋友在附近吃飯,飯後散步發現了「詩餅坊」,朋友想吃蛋糕,便進去看看,堂食了兩款撻。我們都非常滿意,我也決定了要訂個生日蛋糕給七月生日的自己。這天我本來就只是去訂蛋糕(下次再來寫大蛋糕的食評),不過一進門就被新出的「紅豆綠茶蛋糕」吸引,當然要買回去跟家人分享啦~這個蛋糕實在讓人超級驚喜,外面的是像macaroon的脆條,很鬆化。味道偏甜一點,但咀嚼後綠茶味回甘的,與紅豆味濃、不甜的蛋糕和著一起吃,味道極佳!而且賣相好特別,下回一定要再吃,而且去推介給大家。又買了上回也吃過的「焦糖合桃撻」。我很喜歡濃厚口感的食物,這個撻裡面又濃又香的巧克力就正合吾意。配合以焦糖煮過的合桃,解了甜膩、添了果仁香。撻面的奶油也很好吃,不會太甜而且有奶香!另外也買了「芒果撻」,拼成玫瑰花形的芒果好香好甜,撻皮也很香脆。這次還買了「檸檬撻」,酸酸的夏天吃很合適。(不過怕酸的朋友吃之前要有心理準備…)最後來個蛋糕合照!撻類$28,紅豆綠茶蛋糕$30,物超所值!

題外話/補充資料: 自己開了一間網店(但正職繁忙,無瑕打理…),深明小生意難做。難得遇上這麼一間優質小店,非常希望更多人知道除了連鎖餅店和超貴酒店餅店外,還有「平靚正」的選擇。 :)
2012-07-12
外賣自取
$60 (宵夜)
  • 紅豆綠茶蛋糕,焦糖合桃撻
2012-07-10 25 瀏覽
今次係我第2次寫食評, 基本上我都好少寫, 因為我好懶唔想打甘多字,哈哈! 不過今次想支持一下E間新餅店, 所以就一口氣打了一大篇食評了!我本身係西環人, 所以都好清楚附近有咩新開既舖頭, 近幾個月發現厚和街整條街多左好多間新開既舖頭, 有PIZZA/越南餐廳/高格調既西餐廳/日式餐館/泰式餐館等…..我以前淨係識去新興飲茶, 但依家就多左好多選擇! 而最近(其實都好耐了~)就俾我發現依間西餅店, 我即刻通知我姐有間新既蛋糕店, (佢好鍾意食蛋糕甜品個類)點知佢仲快我一步, 已經試左仲話好正! 但價錢比一般貴少少, 但質素頗高, 所以佢成日都去買黎食…. 搞到我心思思好想試….終於等到機會, 就係我公司大老闆大壽, 同事們想買個又靚又特別既蛋糕等老闆高興一下, 我就即刻提議佢地黎依間"詩餅坊"試下! 因為我地平時食開"美X"同"聖XX"已經食到厭晒, 已經冇晒新鮮感, 畢竟西環餅舖冇咩選擇!!!! 經過我地詳細研究決定訂"WILD BERRIES VANILLA CAKE"這蛋糕!!!因為紫色既蛋糕比較特別同吸引! 一訂就訂了3磅! 反正我去問過"美X"訂做個D所謂靚少少既蛋糕都係差不

今次係我第2次寫食評,

搞到我心思思好想試….

WILD BERRIES VANILLA CAKE
因為紫色既蛋糕比較特別同吸引! 一訂就訂了3磅! 反正我去問過"美X"訂做個D所謂靚少少既蛋糕都係差不多價錢, 甘不如來個新嘗試好了, 而且佢地仲有埋送貨服務, 實在太好了!!!!! 本來佢地開11點, 但就特登就我地10:30左右送來了, 我仲記得個日係落住雨, 雖然路程不算遠, 但都辛苦晒了!!!! 打開來大家都讚口不絕, 蛋糕非常精美, 大老闆都好開心, 可能我地係甘不停影相, 到切蛋糕既時候發覺外層既CREAM開始有D溶了... 可是3磅原來都唔夠食!! 因人數太多, 每人只分得一細細件, 根本唔夠喉, 但大家都覺得D CREAM 同蛋糕餅底都好好味, 平時我一定唔食CREAM, 但E個CREAM完全唔膩, 仲好滑! 裡面D士多啤梨同藍梅都好新鮮(不過個人覺得有點酸)!

相信係不久既將來, 我又會再黎幫襯啦, 岩岩睇到有個新既紅豆綠茶蛋糕相當吸引呢, 我媽一定喜歡!!!祝你地生意興隆同期待會推出多D新既款式!!!!
2012-06-16
外賣送餐
慶祝紀念
生日
WILD BERRIES VANILLA CAKE
(非會員)
2012-07-03 90 瀏覽
琴日假期 聽朋友講西環開左間餅店,就同兩個FD黎試下~間餅店都唔算太難搵,個裝修有D外國FEEL重點係,唔洗等位~牆身掛左幾幅香港懷舊相~呢間鋪寫明唔落乳化劑我地三個人總共叫左四款食XD芒果撻~D芒果好甜好新鮮好味!!!!焦糖合桃撻~D忌廉好正!入面有好多粒合桃呢當然要試下個招牌蛋糕喇~DARK SECRET 詩の誘惑~好濃既朱古力味!!!!中間有D脆脆片,口感好正最後要左個MARBLE CHEESE CAKE雲石芝士蛋糕~三個字....好滑身!!!!!又有好濃既芝士味~~另外好似有賣cookies下次要再黎試晒其他味呀!!!!
琴日假期 聽朋友講西環開左間餅店,
就同兩個FD黎試下~
間餅店都唔算太難搵,個裝修有D外國FEEL

重點係,唔洗等位~
蛋糕款式OK多
牆身掛左幾幅香港懷舊相~
有music,好舒服~
呢間鋪寫明唔落乳化劑
不含乳化劑
我地三個人總共叫左四款食XD
芒果撻~D芒果好甜好新鮮

好味!!!!
MANGO TART
焦糖合桃撻~D忌廉好正!
入面有好多粒合桃呢
焦糖合桃撻
當然要試下個招牌蛋糕喇~
DARK SECRET 詩の誘惑~
好濃既朱古力味!!!!
中間有D脆脆片,口感好正
DARK SECRET
最後要左個MARBLE CHEESE CAKE
雲石芝士蛋糕~
三個字....好滑身!!!!!
又有好濃既芝士味~~
MARBLE CHEESE CAKE
另外好似有賣cookies
cookies 睇個樣好正,,下次試
下次要再黎試晒其他味呀!!!!
2012-07-02
蛋糕款式OK多
MANGO TART
焦糖合桃撻
有music,好舒服~
不含乳化劑
DARK SECRET
MARBLE CHEESE CAKE
  • 芒果撻
  • 詩の誘惑
(非會員)
2012-07-01 16 瀏覽
之前同男友一齊係附近食野,巧合見到呢個鋪頭...果次太飽無買黎食,於是一直心思思~~XD今日同狗狗散步兼買下午茶返屋企食!!我又有藉口買甜品食啦!減肥?!食左先減啦...買左古古力馬卡龍&Mango tart~馬卡龍:一隻HK$10, 價錢ok! 內部有dd"un",但外力皮ok~唔記得影相就食左><''希望有多d唔同味啦~~(rose pls)Mango tart: HK$28~賣相唔錯ga~~芒果肉都幾甜^^我較好甜,最好多d cream~~haha! 唔識將d相轉返做直打=.=''希望可以有多d款既 cake, cupcake la~~堅尼地城呢邊好少cake shop ar~~你地要越做越好呀~~^___^抱歉今日狗狗過份high~~希望無嚇親你地啦~hehehe~~
今日同狗狗散步兼買下午茶返屋企食!!

我又有藉口買甜品食啦!減肥?!食左先減啦...

買左古古力馬卡龍&Mango tart~

唔記得影相就食左><''
希望有多d唔同味啦~~(rose pls)

我較好甜,最好多d cream~~haha!
Mango Tart

唔識將d相轉返做直打=.=''

希望可以有多d款既 cake, cupcake la~~
堅尼地城呢邊好少cake shop ar~~

你地要越做越好呀~~^___^

2012-07-01
5 分鐘 (外賣自取)
Mango Tart