2017-12-17 92 瀏覽
喺旺角見到呢間樓上占卜Cafe好似幾得意咁喎 雖然唔係真係打算占卜😛😛 不過佢嘅裝修設計都好神秘好吸引咁 所以就想去睇吓試吓啲嘢食好唔好食先🙆 坐低見到每張枱都有大概兩張塔羅師鼓勵嘅金句帖子 好有意思好窩心!相信占卜一定好好玩😝Cafe嘅小食唔算好多 不過飲品就好特別好多野揀😝有幾款仲標名:打卡一流!!哈哈所以我就叫左款星座特飲:天秤(黑白)黎呃下like先😏 杯嘢飲分開黑白兩層 黑係朱古力 白係奶蓋 唔使撈埋飲都飲到好濃朱古力味🤓 知飲管有粉紅色心心 好少女☺️☺️🙈 果然係要黎打卡嘅🙊主食就要左個忌廉煙三文魚闊條麵 個煙三文魚好有心咁卷成花形🌹 唔會話得啲碎咁少👍仲有樣值得讚嘅嘢就係啲員工雖然好後生 好似自己創業咁 但個個都好Nice 我個電話冇電但唔記得咗帶尿袋🤦‍♀️佢哋都肯借條叉電線同usb拖板比我叉電 好感動呀😙☺️

2017-12-14
2017-12-08 2322 瀏覽
樓上Cafe就是個有趣的地方,它算是高昂租金下,選擇堅守美食夢想的飲食人另一種的出路,也讓食客能煩囂喧鬧的城市裡偷得浮生,在刻板沉悶的生活中來點不一樣的樂趣。Cafe的主題,聽過有貓貓,白兔等等,無意中發現了這間以星座爲主題的,非常新奇,續決定前去發場外太空的夢,探索下星座的奧秘。這晚,來到旺角,走進舊式唐樓大堂,踏出電梯,走在陳舊簡陋的小走廊上,當下一秒打開了語命Cafe的大門,裏面的藍藍星空的擺設,卻讓我感受到年輕人的夢想,欲望想突破命運枷鎖的氛圍。小小的空間裏面,簡單地鋪上夢幻小燈飾,藍色布簾營造出星空的感覺,這裏活像小時候的夢幻小天地。我倆選了靠著牆的小沙發坐下。這裏主打星座主題,當然要試一下星座特飲。巨蟹是熱情果乳酸沙冰,雙魚則是水蜜桃梳打,賣相吸睛。 巨蟹男男友是卡邦尼意粉癡,幾乎每次到Cafe都指定點它。偏愛海鮮的我,就選擇了香蒜虎蝦意粉。上菜速度很快,卡邦尼煙肉意粉10分鐘内送到面前。用叉子繞起意粉,只見香濃醬汁絲絲緊扣著每根麵條,麵條吃起來充滿蛋和芝士香,軟硬適中,配菜的煙肉鹹味適中,香口卻不膩。 另一道香蒜虎蝦意粉,蒜香撲鼻、虎蝦鮮甜彈牙、意粉爽口。兩道意粉的味道
卡邦尼煙肉意粉
香蒜虎蝦意粉
另一道香蒜虎蝦意粉,蒜香撲鼻、虎蝦鮮甜彈牙、意粉爽口。兩道意粉的味道、火候與賣相都處理得恰到好處,實屬高品質!
松露香炸雞翼
另一道小菜,松露香炸雞翼,雞翼炸得香脆,雞肉滑嫩多汁,配上松露醬一起吃,更添風味!
吃飽喝足以後,看到小黑板上寫著“歡迎查詢占卜”,燃點起了我的興趣。占卜師大概半小時以後來到,$70得以偷窺自己未來幾個月的事業運程。
命裏有時終需有,接受命運,還是與命運抗爭,隨君選擇,沒有特定的答案,豁然面對生命中出現的高與低潮,選擇正面迎接挑戰,吃飽喝足,美食爲伴,對吃貨如我來説,才是最重要。
2017-12-01
卡邦尼煙肉意粉
松露香炸雞翼
2017-11-28 111 瀏覽
去旺角呢啲咁多人既地方我最鐘意去樓上舖食飯空間感會好好多今次就去左命語cafe係一間以星座塔羅做主題既cafe有得占卜既cafe😮Menu都做得好有心好貼近主題👍🏻打開menu就好似打開左塔羅世界一樣,好有feel我叫左忌廉煙三文魚闊條麵食意粉最怕煮到過火喉呢到既闊麵煮得岩岩好 唔太硬唔太淋忌廉汁煮得好好 醬汁掛到落闊麵而汁內夾雜熟煙三文魚碎 味道豐富 煙三文魚砌得真係好似花 份量亦唔少特別推介呢到既星座飲品Cafe好有心 星座飲品配襯返相應既星座配合我叫左杯天蠍座其實佢係青蘋果梳打 飲落唔太甜幾好👍🏻埋單時店員提醒我Like&share有9折,呢啲緊係唔好蝕😹
去旺角呢啲咁多人既地方
我最鐘意去樓上舖食飯
空間感會好好多
今次就去左命語cafe
係一間以星座塔羅做主題既cafe
有得占卜既cafe😮

Menu都做得好有心好貼近主題👍🏻

打開menu就好似打開左塔羅世界一樣,好有feel
我叫左忌廉煙三文魚闊條麵

飲落唔太甜幾好👍🏻

埋單時店員提醒我Like&share有9折,
呢啲緊係唔好蝕😹
2017-11-27 251 瀏覽
很久沒有與友人聚一聚,談天。樓上 cafe 是不錯的選擇,不限時,讓我們可放鬆心情暢所欲言。在網上看到這間 cafe 店有星座塔羅占卜,更有十二星座特飲,覺得很特別,想來看看,於是就約定這間食店聚聚。一進內,雖然地方不算很大,但每張桌椅都很寬敞,坐在舒適的梳化上,頓時將疲累及壓力全消。店內有很多星星的佈置,連這敞簾幕都有星星,很有心思!由於我不太餓,所以我們只點了「茶餐~雞翼配蜜糖芥茉汁」、「帶子墨汁意粉」,當然唔少得十二星座特飲啦 ^_^雞翼配蜜糖芥茉汁,雞翼熱辣辣,很入味,再配蜜糖芥茉汁,又有另一番滋味。友人最愛吃的帶子墨汁意粉,大大粒的帶子及墨魚,意粉加了點辣,很惹味!十二星座特飲,我選了「雙魚~水蜜桃梳打」,而友人則選了「處女~玫瑰乳酸沙冰」。因我怕沙冰會很凍,所以就選了水蜜桃梳打,水蜜桃是我至愛,當然會揀啦 ^_<飲品有粉藍色的,兩種顏色很夾,不太甜,味道也不錯!友人選了這杯玫瑰乳酸沙冰,賣相已經很吸引酸酸甜甜,很特別,亦好味!
很久沒有與友人聚一聚,談天。
覺得很特別,想來看看,於是就約定這間食店聚聚。

一進內,雖然地方不算很大,但每張桌椅都很寬敞,
坐在舒適的梳化上,頓時將疲累及壓力全消。

店內有很多星星的佈置,連這敞簾幕都有星星,很有心思!

當然唔少得十二星座特飲啦 ^_^

雞翼配蜜糖芥茉汁

雙魚~水蜜桃梳打
飲品有粉藍色的,兩種顏色很夾,不太甜,味道也不錯!

處女~玫瑰乳酸沙冰
友人選了這杯玫瑰乳酸沙冰,賣相已經很吸引

酸酸甜甜,很特別,亦好味!

雞翼配蜜糖芥茉汁
雙魚~水蜜桃梳打
處女~玫瑰乳酸沙冰
2017-11-26 82 瀏覽
今晚同大學同學黎到 一間CAFE 傾計+ 加CARD GAMES, 順便食埋飯=]地點非常方便, 係大家都近既旺角先施大廈~ 一開始我地先叫左小食,有炸魚薯條,好香脆好好食。之後黎個星座水果茶,入面有熱情果、檸檬、橙..etc飲落甜甜的,唔錯!而我果杯玫瑰花朱古力都好靚,朱古力味道香濃。之後黎左2個main ~香蒜虎蝦少意粉,入面好多蝦,around 6-8, 都幾多.而且意粉份量多,都好有飽肚感。另外個canbonra,入面好多煙肉、火腿、磨菇,好香又唔會話好creamy,一 d 都唔膩,唔錯!stay 左around 3個鐘,價錢合理,下次可以再黎!
地點非常方便, 係大家都近既旺角先施大廈~

一開始我地先叫左小食,有炸魚薯條,好香脆好好食。

之後黎個星座水果茶,入面有熱情果、檸檬、橙..etc
飲落甜甜的,唔錯!

而我果杯玫瑰花朱古力都好靚,朱古力味道香濃。

之後黎左2個main ~
而且意粉份量多,都好有飽肚感。

另外個canbonra,入面好多煙肉、火腿、磨菇,
好香又唔會話好creamy,一 d 都唔膩,唔錯!

stay 左around 3個鐘,價錢合理,下次可以再黎!
2017-11-26
2017-11-24 112 瀏覽
餐廳燈光氛暗🌠,餐牌設計精美,好有塔羅味道🔮。點完餐,等食物上桌嘅時候可以另加費用占卜,消磨下時間⏰,又可以預測一下未來。先食小吃—炸薯條🍟,即炸好新鮮,黑松露香噴噴,食得好滋味。😋好鍾意卡邦尼意粉,忌廉、芝士味十足🧀,有大量煙肉粒,咸咸地加忌廉好夾,芝士粉同時帶出意粉嘅香味。墨汁帶子意粉都好正,墨汁加入少少香辣味,提升意粉嘅味道,減少一點飽濟感。墨魚、帶子都好新鮮,可以話係性價比高!以星座命名嘅飲品好有心思,賣相吸引,雙子係藍檸檬梳打,藍、粉嘅配搭好少女!餐廳設有充電服務🔌,想坐幾耐都無問題啦!

餐廳設有充電服務🔌,想坐幾耐都無問題啦!

2017-11-23 77 瀏覽
是日係旺角覓食,本身想去趣亭餐飲館(語命cafe前身),點知已經轉左手,所以將錯就錯,我決定試新野!入到去佈置其實大致上一樣,坐得舒服sofa好大張,可以慢慢坐傾一個晚上!7點多去到成為第一枱客人我點了帶子墨汁意粉($108)及綿綿朱古力($50)下單後店員立刻製作食物同飲品,即叫即整好有效率,上菜速度迅速,同朋友傾左一陣就有得食啦!意粉口感好好,有咬口我最鍾意!墨汁唔會食到我想像中成個口成排牙齒都黑曬。綿綿朱古力賣相一流,而且好好味道,朱古力唔會太甜配合綿花糖既甜味岩岩好!下次一定會再光顧
我點了帶子墨汁意粉($108)及綿綿朱古力($50)

下次一定會再光顧
2017-11-21 90 瀏覽
依家d工業大廈有好多好食既野食,而且位置都好寬敞,係依到search一search,見到有間店又好似幾得意喎❕見到佢好似會幫客人占卜,所以一於上黎卜一卜我既運程🤦🏻‍♀️✨✨一上到黎,依到環境真係好似星空甘,好多星星個d,好有要問占卜feel,同埋依到都幾乾淨👍🏻。咁之後睇餐牌,張餐牌又幾靚☺️,我同男朋友仲研究邊個星座打邊個星座😂依到同平時d餐廳差唔多,都係意粉為主。咁我中意食卡邦尼意粉,所以就點左黎食~男朋友就點左香蒜虎蝦炒意粉。而飲料依到就比較特別,有星座飲料。我簡左所屬既魔羯同處女座。🐐🐐係等待既時候,我地就占卜,佢會問你名,幾時出生,想問d咩,之後可以調牌,改變命運啊嘛⋯⋯詳情結果就唔講啦😂,都幾準既。卡邦尼意粉黎到,份量都算多,好多煙肉,細細塊,一口一啖,又脆👍🏻👍🏻😆俾足料😋😋正啊,忌廉汁都整得幾好,味道濃郁入口留餘香🎈,不過汁可以唔洗咁痴,大足料了吧❕❕蒜虎蝦炒意粉,係有少少微辣,麫條係比較乾身,加上d調味粉,一級棒,反而依個好食過卡邦尼意粉🤗不過食到少少辣先好點~而d蝦擺得幾靚,蝦大細差唔多,味道亦佳❕✨✨處女座飲料比較特別,係乳酪沙冰黎,都幾好飲🙆🏻😁總括黎講,依到以占

依到同平時d餐廳差唔多,都係意粉為主。

處女座飲料比較特別,係乳酪沙冰黎,都幾好飲🙆🏻😁

總括黎講,依到以占卜做gimmick確實係吸引到我😂而食物質素亦都可以,下次會再黎占卜🙆🏻或者畢業完又唔同左運程😆

2017-11-18 1975 瀏覽
自發現了這間可以玩占卜的 cafe 後便急著來試試~餐廳不是很大,但感覺舒適寬敞,以深色系為主調,配合木色傢俬,帶神秘感,燈光等裝飾也形合了其占卜主題。叫了一杯星座特飲 — 水瓶座的抹茶沙冰和青蘋果紅茶。水瓶座是綠色的,非常特別,抹茶味混合牛乳味,且全程晚餐都十分冰凍。兩個意粉的質地較硬,個人挺喜歡的,能嚐到意粉的煙靱。煙三文魚捲成玫瑰花好看,除煙三文魚,闊條麵裡也加了三文魚碎,帶出三文魚味。忌廉汁多但有點稀,整體不會吃得很漏。這是好玩的意粉,吃完整條脷都黑了~配帶子兩大粒,厚身嫩滑,墨汁亦均勻地散佈在意粉中。部分食物的份量都比較少,女孩子吃應該剛好(不計食量大的),不過建議可另點些小食。這間 cafe 最特別之處是有占卜!占卜一回 $30,額外的每條問題收原價 $70。我選了看工作上的,占卜內容就不多說了,但整個過程認真,占卜哥哥詳細地解釋了每張牌,感覺還挺準確的@@餐廳的店員都非常年輕,但食物質素和服務絕不馬虎,能感受到大家的一番用心,希望 cafe 越做越旺~

忌廉煙三文魚闊條麵

2017-11-15
忌廉煙三文魚闊條麵
2017-11-16 111 瀏覽
好日都唔會嚟到呢頭,今晚就比個同學仔拉左嚟試下呢間有占星同撘羅玩嘅cafe💁🏻💁🏻 野食偏向西餐嘅,另外仲有d小食同salad👍🏻 最後我地揀左白酒海鮮意大利飯($118)👶🏻👶🏻都幾有驚喜,好小cafe嘅食物可以做到出面餐廳嘅水準,而佢係做得好好!首先d飯煮得軟硬適中,咬落有海鮮湯香味😀 而帶子有炒過爆過,好惹味✌🏻蝦亦幾新鮮,彈牙!另外再嗌左小食拼盤($108)🙆🏻‍♂️薯條係粗嘅,唔太油!魚柳炸得香脆冇腥味🤗 飲品要左杯草莓沙冰,偏甜但都ok

飲品要左杯草莓沙冰,偏甜但都ok
2017-11-16 72 瀏覽
旺角一向多cafe, 今日就嚟到係先施大廈嘅語命cafe😊 佢其實係先達個度,好易塭✌🏻 上到去因爲都幾full就坐左係入面corner位 要除鞋再入嘅,好正可以hea hea💁🏻💁🏻主食要左個帶子墨汁意粉($108),雖然等左好耐先嚟,但味道真心好唔錯👍🏻 意粉彈牙,小小辣咁,好香口!而帶子用牛油煎過下,好香同大大粒❤️ 跟餐要左杯Iced lemon honey 🤗都幾滋潤,朋友要左杯朱古力奶蓋🙆🏻‍♂️朱古力座偏苦,奶蓋有咸香,上面2層一齊飲好creamy 🍼

跟餐要左杯Iced lemon honey 🤗都幾滋潤,
今日陪朋友嚟塔羅占卜呢度有得占又有得食吓嘢以占卜做主題嘅 cafe 幾特別阿 ☺️收工嚟 chill 吓都幾好~入到去就見到懶洋洋貓咪咕𠱸一條 😂 勁得意!!!嚟之前就預約問咗啲詳情嚟到都有個占卜menu可以睇睇,價錢都幾合理我曾經比一個業餘學過塔羅嘅朋友測過講嘅嘢都幾準㗎,所以我都幾信塔羅不過今次我就無占卜喇,只係陪朋友嚟最近無嘢想問,所以我係主力食嘢嘅 😂呢度除咗占卜,食物都好好食㗎!我就嗌左個白酒海鮮意大利飯~目測都見到有帶子、青口、蝦、八爪魚同大量蜆 👍🏻啲海鮮煮得非常入味 😋risotto 軟稔中帶點煙韌,口感好好係水準之上套餐可以補錢轉特飲咁當然要試下呢度嘅星座特飲啦 ⭐飲品個杯墊都係印咗星座圖案㗎襯返個主題 💫 好靚草莓乳酸沙冰有好香濃嘅草莓加淡淡嘅乳酸味甜度適中,個味道都好夾仲好透心涼𠻹

今日陪朋友嚟塔羅占卜
呢度有得占又有得食吓嘢
以占卜做主題嘅 cafe 幾特別阿 ☺️
收工嚟 chill 吓都幾好~

入到去就見到懶洋洋貓咪咕𠱸一條 😂 勁得意!!!

嚟之前就預約問咗啲詳情
嚟到都有個占卜menu可以睇睇,價錢都幾合理
我曾經比一個業餘學過塔羅嘅朋友測過
講嘅嘢都幾準㗎,所以我都幾信塔羅

不過今次我就無占卜喇,只係陪朋友嚟
最近無嘢想問,所以我係主力食嘢嘅 😂
呢度除咗占卜,食物都好好食㗎!
我就嗌左個白酒海鮮意大利飯~

目測都見到有帶子、青口、蝦、八爪魚同大量蜆 👍🏻
啲海鮮煮得非常入味 😋
risotto 軟稔中帶點煙韌,口感好好
係水準之上

套餐可以補錢轉特飲
咁當然要試下呢度嘅星座特飲啦 ⭐

飲品個杯墊都係印咗星座圖案㗎
襯返個主題 💫 好靚

草莓乳酸沙冰有好香濃嘅草莓加淡淡嘅乳酸味
甜度適中,個味道都好夾
仲好透心涼𠻹
2017-11-16 82 瀏覽
位於旺角先施大廈,無可否認,大廈一啲都唔顯眼,但係物食物味道、賣相唔錯,未嚟過嘅話,真係要過嚟試一試!👍🏻Cafe環境唔錯,以塔羅占卜為主題嘅Cafe🔮,可以占卜之餘,又有歌聽,仲有棋玩,最適合同朋友嚟聚舊,傾心事。💗叫咗黑松露醬薯條🍟,好大碟好抵食!即炸嘅薯條份量多之餘,味道唔錯。加入少許沙拉醬,粒粒黑松露鋪面,好香好入味,啖啖薯條都要連醬一齊食!由於薯條食極都仲有,結果唔夠醬,不過餐廳服務好,可以加醬呢!食咗兩個main course,一個帶子墨汁意粉,一個卡邦尼意粉。兩個意粉都香噴噴,味道濃郁,多汁,落重料,好好味!👅食到個嘴👄黑晒嘅帶子墨汁意粉,兩大粒帶子新鮮,墨魚大大隻🦑,意粉加咗少少tabasco ,香香辣辣,好開胃。卡邦尼意粉比一般多料,煙肉又香又多。忌廉汁味濃,夠晒creamy!仲加咗大量芝士粉,好邪惡😈,不過好食就得啦!🤤兩碟意粉份量多,好滿足!雖然飽飽地,但都要食晒佢!😋🍽飲品方面叫咗一杯「雙子」,一杯「白羊」。「雙子」—藍檸檬梳打,🍹賣相超靚,🍬有夢幻嘅感覺,🍭味道偏甜,唔會酸;「白羊」—🍑白桃乳酸沙冰,白桃甜酸味適中,沙冰增加口感,感覺好清新。

兩碟意粉份量多,好滿足!雖然飽飽地,但都要食晒佢!😋🍽

2017-11-15 37 瀏覽
旺角一直都有好多樓上cafe 咁今日我地行得太攰 就決定去搵個位坐下放鬆下食埋dinner 啦呢間樓上cafe 都幾方便 跟住指示好易搵到 入到去環境都唔錯 好闊落 四個人坐長枱好舒服 而且又播住好放鬆愉快既音樂 氣氛幾好 可以好好休息下睇返餐單 雖然唔係太多選擇 但都ok 葷素兼備 而且仲好特別係有十二星座特飲 好有特色 但主菜只係包$40飲品一杯 要加$18先有特飲咁我就點左天秤座-朱古力奶蓋 見到奶蓋咁吸引 點可以唔試下 好快就送左上枱 望落都幾好 飲管仲要轉成心型添奶蓋好滑 朱古力味濃 唔錯唔錯 哈哈主菜就點左香蒜虎蝦炒意炒 炒得幾好 幾乾身 而啲意粉全部都有香蒜味 唔錯唔錯 但有小小偏辣再加上有6粒鮮甜既虎蝦 好正最後埋單每人百二蚊 以cafe dinner 黎講 呢個價錢都ok
呢間樓上cafe 都幾方便 跟住指示好易搵到

2017-11-14
天秤座  朱古力奶蓋
香蒜虎蝦炒意粉
2017-11-14 103 瀏覽
今日夜晚去咗試呢間叫語命嘅樓上Cafe,佢係以星座塔羅占卜為主題,入到去燈光暗暗地咁,餐廳仲播住啲柔和嘅音樂,幾有feel🤤🤤睇完Menu之後,我就決定咗食黑松露野菌意大利飯($98),跟餐會附送一杯野飲,不過既然一場黎到,梗係要試吓12星座特飲啦🤘🏻🤘🏻因為我本身都係白羊座,所以我就叫咗白羊座嘅特飲(跟餐+$18),佢係一杯白桃乳酪冰沙嚟嘅👅👅呢個黑松露野菌意大利飯,黎遠已經聞到好香嘅黑松露味,飯既分量十足,仲有好多蘑菇均勻地分佈係成個飯入面,啖啖都食到蘑菇、飯同埋黑松露,正呀😍😍呢個白桃乳酪沙冰都好正,白桃味甜甜地咁,又帶有少少乳酪嘅酸味,配埋一齊好夾好好飲,不過因為係沙冰,所以嚟到就要快啲飲,如果唔係好快就會融哂🙈最後埋單,我哋四個人每人都係$100鬆啲,但係就過咗愉快休閑嘅一個晚上☺️☺️
黑松露野菌意大利飯
白桃乳酪沙冰