餐廳: 誠記
資訊:

2021-01-05 564 瀏覽
今日介紹番間地道啲餐廳記得之前喺ig有出過呢間post但係近排我再返去食,好感觸所似真係好想再介紹多一次細細個就住西環,可以話係住到大以前逢星期六或日都會嚟食嘢真係可以話係兒時回憶啊除咗呢啲常餐類嘅嘢其實呢度嘅小菜同炒嘢都好有水準架每款都好有鑊氣,食到停唔到口如果行開呢頭諗唔到食咩,就可以試下啦😉如果我自己一個去會叫豬扒蛋麵兩個人就多啲選擇,通常叫多份多士記得要食炸雞翼呀,佢地好有心思仲會分開上添架仲有樽裝十字奶同朱奶,依家已經買小見小
今日介紹番間地道啲餐廳
記得之前喺ig有出過呢間post
但係近排我再返去食,好感觸
所似真係好想再介紹多一次
細細個就住西環,可以話係住到大
以前逢星期六或日都會嚟食嘢
真係可以話係兒時回憶啊
除咗呢啲常餐類嘅嘢
其實呢度嘅小菜同炒嘢都好有水準架
每款都好有鑊氣,食到停唔到口
如果行開呢頭諗唔到食咩,就可以試下啦😉
如果我自己一個去會叫豬扒蛋麵
兩個人就多啲選擇,通常叫多份多士
記得要食炸雞翼呀,佢地好有心思仲會分開上添架
仲有樽裝十字奶同朱奶,依家已經買小見小
2020-12-29 574 瀏覽
✨沙嗲3餸公仔麵 ~💰40💫評分: 8.3/10📝沙嗲湯底無得輸不過我覺得以前好食啲而家無咗我最鍾意食嘅豬頸肉🥺🥺🥺不過豬扒都好大份😋, 墨魚咀都還好, 有咬口不過無點吸啲沙嗲味, 比較淡🥲 其實可能成日會想食係回憶嘅味道多啲🥳就算唔叫牛肉都可以嗌沙嗲湯底㗎🥰揀菜就健康啲😌有時肚餓會叫埋炒蛋🤣✨鮮油奶多💰12💫評分: 8/10📝多士脆口自己加埋糖落去仲好食😋勁邪惡😌🤩誠記📍西環堅尼地城士美非路12K號士美非路市政大廈2樓熟食中心(堅尼地城🚇B 出口行1分鐘就到)💫評分: 8.2/10💬grad咗之後去食好似以前好食啲🥺食茶記點少得配埋凍檸茶💰14 (💰17 加大超抵飲可以同人share), 平價抵食之選, 如果HKU住hall嘅一定有食過🤣記住Monday係close嫁❗️
✨沙嗲3餸公仔麵 ~💰40
💫評分: 8.3/10

✨鮮油奶多💰12
💫評分: 8/10
📝多士脆口自己加埋糖落去仲好食😋勁邪惡😌🤩

誠記
📍西環堅尼地城士美非路12K號士美非路市政大廈2樓熟食中心
(堅尼地城🚇B 出口行1分鐘就到)

💫評分: 8.2/10
記住Monday係close嫁❗️
2020-11-30 649 瀏覽
因為網友推薦所以嘗試的一家小店,沒想到味道真的很不錯,西多士價格便宜卻相當正宗,叉燒飯的叉燒很軟嫩,飯上還有豉油,甜甜的,沙爹冬菇面沒有特別出彩,豬排包略硬,奶茶和鹹柑橘蜜都唔錯
2020-11-29 476 瀏覽
本來朝早打算食個早餐先再返工,一去到源成興發現冇開門只好來呢間食,同行既朋友想食卓記於是挑選一個中間位置左然後各自去叫野食,去到誠記個度發現沒有早餐,只有散叫,其實散叫兩餸面收34蚊已經有啲貴,街市食肆就係平先吸到客,也罷,跟著女職員西住面同我講話坐中間個啲唔送堂食強制我地外賣仲有收我外賣錢,Excuse Me人地源成興都可以送到去卓記個頭既台點解你要我價錢變外賣?仲有叫兩個兩餸面加兩杯野飲冇提醒過我野飲收正價直接收我個15蚊一杯凍檸水同凍檸茶,連我家附近既茶餐廳、工作地點既職員餐廳都唔會去到50蚊一個早餐,一間街市食肆膽敢收呢個價錢!我立刻就叫佢取消兩杯野飲,該名女職員係冇提醒過野飲計正價之餘係呢個時刻竟然西住面掉翻啲錢去我手上。本來全程態度都已經不太好,呢一下簡直好似同人講食就食唔食就罷就咁,十分令人不快。攞到野食後發現用既面只係普通新光面唔係一丁,人地源成興有早餐Set又平兩送面有多士又有一丁,誠記呢個價錢只有呢種質素實在失望。同價錢街市對面民華餐廳亦都有早餐Set,包野飲炒蛋,質素亦比誠記好好多,更多一塊牛油多士,根本誠記俾出來既服務質素、食物質素、選項完全不能夠同付出的價錢成正比,十分令人失望。
2020-11-29
外賣自取
$75 (早餐)
2020-11-23 432 瀏覽
There’s nothing to be ashamed about when admitting defeat and giving in to this guilty pleasure. Super fatty and delicious, the toast is deep fried till a gold brown and lathered in condense milk plus a huge chunk of butter. I have to admit I need a serious gym session after this.... @foodfillingthoughts
西多士
西多士
2020-06-14 1107 瀏覽
見到有啲網友俾誠記西多士嘅評分都幾好,所以就前往一試。點知結果令本小姐失望。麵包煎到軟坺坺,蛋好似仲未熟,顏色同蛋味都冇。牛油冇牛油味,煉奶都冇啲奶香味。好彩,本小姐叫嘅茶走,反而沖得唔錯,有茶味,又夠熱,又大杯,飲得好過癮!本小姐一向深愛茶走,無論去到邊度飲茶走,都一概對茶走係有一定的期望。誠記的茶,會係本小姐再返嚟嘅原因!
西多士,茶走
2020-06-12
早餐
  • 茶走
2020-06-13 321 瀏覽
聽聞誠記西多士出名好吃,就特等踩上門試一試。點知唔好吃。其實唔需要特別前來試西多士,😫包不脆,又冇特點,極度普通的多士。可説不好吃。茶走反而略勝一籌。反而一直都會過來飲茶走。
西多士,茶走
$30 (早餐)
  • 茶走
2020-04-05 1023 瀏覽
因為返學嘅原因,會落嚟堅尼地城街市食,呢間茶餐廳係我之前成日食嘅飯堂之一,因為佢平靚正又好食😋呢間粉面可以揀一餸、兩餸或者更加多餸都得,我每次食都會叫牛筋同蕃茄湯底,最鍾意就係食佢炆到入口即溶,十分入味嘅牛筋🤤🤤 蕃茄湯底煲到好濃郁,麵索晒湯底好好食😋😋😋除咗呢啲餸之外,仲可以揀菜同埋其他肉,好多種類選擇,同埋其他餸都好好味😋👍🏻👍🏻👍🏻

Honestly been craving this noodles. Used to come here pretty often during Uni days and it is both a good memory and a really good bowl of noodles. I ordered a Satay sauce noodle with some mushrooms, vegetables, scrambled eggs and some squid. Perfect for a quick lunch or a hungover meal!
2020-01-12 1028 瀏覽
街市餐廳氣氛好好,都係家庭食客,一人食都唔會尷尬。星期日老闆同侍應好忙但是態度都好。叫咗馳名既沙爹麵,炒蛋好香但係雞絲唔算好食,麵地有少少鹹,比較適合重口味既人。下次會試其他野。
沙爹炒蛋雞絲公仔麵
沙爹炒蛋雞絲公仔麵
2020-01-11 885 瀏覽
呢間又係我大學個個禮拜都食兩次嘅飯堂😌,佢係士美菲路街市入面嘅一間大排檔好多學生都會幫襯,因為佢平平哋就有好大碗麵炒飯碟頭飯🤩🤩但係就比較麻甩嘅啲餐牌都有少少黐立立🙊但係啲嘢食就幾唔錯 ·🍲沙爹豬扒濕炒河粉 $44呢個係一個hidden item😎,其實呢間餐廳炒粉麵飯嘅配料係可以自己揀嘅,譬如今次我就將肉片轉咗豬扒, 碟河粉一上到枱熱辣辣出曬煙🤤, 一睇就知係即叫即炒, 44蚊有3大塊豬扒同超多芽菜, 雖然唔係新鮮炸起但係啲豬扒食落都好鬆軟😙😙,河粉撈埋啲沙嗲汁同芽菜都好惹味同好有口感·📍西環堅尼地城士美非路12K號士美非路市政大廈2樓熟食中心
🍲沙爹豬扒濕炒河粉 $44
📍西環堅尼地城士美非路12K號士美非路市政大廈2樓熟食中心
沙嗲豬扒濕炒河粉
沙嗲豬扒濕炒河粉
2019-11-03 1129 瀏覽
細個嘅時候住喺堅尼地城,屋企人就係帶我嚟呢度食下午茶。搬走左之後,黎親堅尼地城都要返嚟懷緬一下過去。呢間街坊小店冇靚裝修,無好好既服務,啲阿姐阿哥個個唔用紙寫低,但係又會落錯單😂(以前細個佢真係記得晒架!)仲要喺熟食街市入邊,所以黎得嘅都一定係街坊。呢個餐牌入邊,款式有好多,配搭亦都有好多,但就係冇套餐😂你以為啲阿姐幫你埋單時,個個都記得價錢咁堅?睇呢個牌應該一目了然啦😂其實我都唔需要睇餐牌,次次黎親必嗌墨魚頭配雞翼。我知佢呢度出名係沙嗲牛肉,但係情意結嘅嘢,唔好問點解🤷🏻‍♀️再嘆番杯奶茶其實已經唔細個嘅時候咁好食,奶茶都冇以前咁好飲,但係情意結嘅嘢呢啲邊有得比呀🤗
呢個餐牌入邊,款式有好多,配搭亦都有好多,但就係冇套餐😂
再嘆番杯奶茶
2019-10-07 767 瀏覽
今日難得放假,想食番個豐富的早餐獎勵下自己,唔少香港人每次去茶記食早餐、茶餐都一定會叫沙嗲牛肉麵!講到特濃沙嗲牛肉麵,一定唔少得堅尼地城呢間茶記。呢間一向做開街坊生意嘅茶餐廳,餐廳環境咁多年都冇太大變化,而馳名嘅沙嗲牛肉麵更加係水準不變!湯底正!充滿花生香,牛肉較薄身,食落幾有口感,炒蛋都煮得嫩滑。我地2個人叫左一碗沙嗲牛肉炒蛋公仔麵,一碗沙嗲雞絲炒蛋公仔麵,2杯茶走,總共88蚊。特別一提,呢到伙記係比較粗聲粗氣,唔好諗住有咩服務啊😂

2019-09-01 800 瀏覽
今日同個fd準備返工前嘆個tea,見到有個熟食中心,睇下尋唔尋到寶先🤡呢間野誠記,見佢舊舊地一心想試下有無隱世奶茶飲下,答案係無既😂叫左個西多士+熱奶茶,盛惠29$,價錢算親民~熱奶茶無乜茶味,可能人多,師傅都無乜心機沖,但反而西多士有驚喜,炸到外脆內軟,唔會太燶啱啱好,同埋佢用煉奶代替左蜜糖,食落去感覺零捨不同,個味道十分配合,下次可以再黎試下其他野!希望下次嚟嘅時候人少d,杯奶茶會好飲啲啦
希望下次嚟嘅時候人少d,杯奶茶會好飲啲啦
  • 西多士
2019-08-21 678 瀏覽
首先入到去,個中年男人已經係對啲客呼呼喝喝。坐底,舉手舉捉5分鐘,個中年男人同個女待應當睇唔到,隔離枱落完拎轉面就走。嗌又嗌過,照當聽唔到。好喇,忍夠,我直接行出去落單,女既照當聽唔到,當人隱形,中年男,就話佢忙,落唔到。好,你忙,咁我企喺度等到你唔忙,你就態度差到叫我返埋位,態度勁差勁大聲話唔該晒,連講五六次。仲話我態度有咩問題?就係咁,十五分鐘都落唔到單你食埋我果份
首先入到去,個中年男人已經係對啲客呼呼喝喝。

就係咁,十五分鐘都落唔到單

你食埋我果份