2024-10-02 86 瀏覽
今日游完水, 去食早餐先,  西灣河波友介紹呢間好食, 一直無機會試佢,  之前唔係無位就係無經開. 今日終於試到. 小店裝修光猛, 整潔乾淨. 店員都好友善有禮.  入面環境唔算好大,坐位岩岩好啦, 叫左招牌沙爹牛肉鮮豬骨湯麵, 跟4.3牛奶炒日本滑蛋, 鮮牛油多士,個湯真係好好飲 , 豬骨湯味濃郁, 豬骨味好香. D麵煮得剛好彈牙。 個滑蛋真心又滑又香, 多士都香脆。 食完先發現可以牛油多士加錢改做奶油脆豬. 下次要醒D .下次要試下晚市。
食完先發現可以牛油多士加錢改做奶油脆豬. 下次要醒D .
下次要試下晚市。
2024-09-25
$40 (早餐)
2024-08-09 253 瀏覽
小店牆身有豬豬同貓貓繪畫,可愛!餐廳主打豬同滑蛋,款式有心思,有份量自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯米粉湯意轉左米粉,米粉幼身軟滑,叉燒自家製但瘦肉為主,質感唔會韌;豬骨湯味濃郁,加$5轉左奶油大脆豬,外脆內軟,配埋煉奶真係無得輸爽口蝦仁日本滑蛋飯蝦仁鮮甜彈牙爽口,滑蛋嫩滑有蛋香,鋪滿飯面,香蔥灑上同自家製甜豉油嘅加持下,味道更有層次,更加追食落去
小店牆身有豬豬同貓貓繪畫,可愛!
餐廳主打豬同滑蛋,款式有心思,有份量

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯米粉

爽口蝦仁日本滑蛋飯
2024-06-10
2024-06-15 353 瀏覽
呢間鋪頭位於西灣河電車路傍邊,位置好方便平日返工食飯如果係一點時間會好難有位難得食12點,先可以唔洗等位入去食🤭入面環境唔算好大,坐位岩岩好啦唔算話好舒服餐牌好簡單,唔同款式嘅粉麵食嘅次數唔多,但每次食都會揀豬潤麵可以米粉/通粉/麵牛油多士就可以加錢改做奶油脆豬❤️❤️❤️我覺得呢個真係必食!!!今次待應姐姐上菜個陣仲講笑三隻小豬無錯!因為我地同枱三個都係轉食脆豬!脆豬呢個名唔係浪得虛名!因為真係好脆架而且色澤都好靚奶油甜度我覺得岩岩好同行朋友話可以叫佢加甜架同時我想推介!個炒蛋都係好好食!夠嫩滑,唔會好油,味道又岩岩好平日好少食豬潤,因為自己煮比較麻煩出來食自我難得有得食賣相都唔錯架,仲有薑絲放係面之前食覺得味道唔錯,口感岩岩好不過今次要少少負評味道ok不過今次口感偏硬埋數每個人要$79價錢唔算好平,不過耐唔耐食下好食
呢間鋪頭位於西灣河電車路傍邊,位置好方便
平日返工食飯如果係一點時間會好難有位
難得食12點,先可以唔洗等位入去食🤭
入面環境唔算好大,坐位岩岩好啦
唔算話好舒服

餐牌好簡單,唔同款式嘅粉麵
食嘅次數唔多,但每次食都會揀豬潤麵
可以米粉/通粉/麵
牛油多士就可以加錢改做奶油脆豬❤️❤️❤️
我覺得呢個真係必食!!!

今次待應姐姐上菜個陣仲講笑
三隻小豬

無錯!因為我地同枱三個都係轉食脆豬!

脆豬呢個名唔係浪得虛名!
因為真係好脆架

而且色澤都好靚

奶油甜度我覺得岩岩好
同行朋友話可以叫佢加甜架

同時我想推介!個炒蛋都係好好食!
夠嫩滑,唔會好油,味道又岩岩好

平日好少食豬潤,因為自己煮比較麻煩
出來食自我難得有得食
賣相都唔錯架,仲有薑絲放係面

之前食覺得味道唔錯,口感岩岩好
不過今次要少少負評
味道ok不過今次口感偏硬

埋數每個人要$79
價錢唔算好平,不過耐唔耐食下好食

2024-05-06 502 瀏覽
🇭🇰諸勝堂·我地已經超耐冇嚟西灣河呢邊食嘢啦😂今次嚟見到呢間冰室好似幾吸引就決定試吓😎😎·自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉$49 l 奶油大脆豬+$5 l 自家製醬汁豬軟骨飯$68呢間我地已經食左好多次架啦 我自己最中意佢個奶油大脆豬 佢呢個個包次次都焗到好脆身 入面仲係勁鬆軟 配埋個奶油我超中意 次次都會加錢轉🤤🤤之後佢個通粉都唔錯 叉燒嘅份量都幾多🐷最後個豬軟骨飯都好味 豬軟骨炆到淋曬 軟骨部分都好好味 個蛋都炒得好滑 唯一係對比其他野食貴少少😂·#rbyeat#rby港式#rby西灣河 #rby上環·📍西灣河筲箕灣道104號地下📍上環禧利街15號地下
🇭🇰諸勝堂
奶油大脆豬
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉
自家製醬汁豬軟骨飯
2024-04-08 433 瀏覽
今日都係要上堂,所以又有籍口食個豐富早餐今次去左朋友介紹既餐廳試吓~叉燒,雞蛋,蟹子醬,生菜三文治蛋好厚所有材料都好match好好食👍👍食完真係好飽~招牌沙嗲牛肉鮮豬骨湯麵配滑蛋+$5 多士轉奶油脆豬佢用既係豬骨湯d麵好彈牙牛肉都好濃沙嗲味都係好好食👍👍
今日都係要上堂,所以又有籍口食個豐富早餐

今次去左朋友介紹既餐廳試吓

~叉燒,雞蛋,蟹子醬,生菜三文治
蛋好厚

牛肉都好濃沙嗲味
都係好好食👍👍
早餐
2024-01-04 637 瀏覽
今次去到西灣河這家餐廳,真係食到好滿足。首先試咗爽口蝦仁日本滑蛋飯🍚,滑蛋超級滑,綿滑得黎,但蝦仁就嚟得平平,略嫌唔夠彈牙。雖然咁,啲飯底醬汁吸晒入呢~可以話係啱晒醬汁控。再嚟就係自家製蟹子醬三文治🥪,真心唔錯!啖啖蟹子醬,齊齊哋又唔會太過悶,再夾埋爽口生菜同滑溜雞蛋,整個口感好豐富,啖啖惊喜!至於飲品,個薑汁港式奶茶☕訓得好,薑味微微地,暖笠笠嘅,啱晒天寒飲。跟餐嘅忌廉咖啡都唔錯,香濃得滯,但我個人更鍾意嗰杯港式奶茶啦!總括來講,這家餐廳食物新鮮,味道上算係醇厚,雖然仲有進步空間,但價錢平民,真係值得一試。下次有機會,我會試下其他嘢,希望可以搵到更多隱藏嘅美味珍寶!👍👍👍

2023-12-26 445 瀏覽
🍳今次行過西灣河,唔經意發現間諸勝堂,一試就中意到不得了!叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯,真係好抵食,叉燒肥瘦適中,啖啖肉,入口即化;滑蛋滑得嚟又唔會太濕笠,好有層次!蝦仁彈牙,帶點海鮮鮮甜,一齊夾埋飯,香!而自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉,個湯底厚身得嚟唔會膩口,意粉又爽口,每一啖都滿載叉燒嘅豐富肉香,加份蛋仲要賣相靚,無得頂!☕️鮮薑汁奶茶就真係別出心裁,微辣嘅薑味同甜甜嘅奶茶暖笠笠嘅,冷天飲正!呢度嘅服務員又親切又有效率,氣氛舒服,真係一個好適合朋友聚會或者一個人悠閒過下午嘅地方!😋👍 下次有機會我仲想試下其他菜,真係令人期待再回味!
{諸勝堂招牌印尼雙撈麵 - $62}兩塊豬扒,炒滑蛋,印尼撈麵,三樣嘢各自都唔係特別美味或者高級嘅食材!但智慧嘅老闆就將佢地三樣喇拼埋一齊,變成 #招牌印尼雙撈麵 ! 果個化學作用,令原本平平無奇嘅食材變成有趣嘅配搭!令本麻甩有機會突然諗起果隻味道,再返黎食😂真心學得老闆係有啲商業頭腦嘅!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #諸勝堂 (西灣河)西灣河筲箕灣道104號地舖
{諸勝堂招牌印尼雙撈麵 - $62}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #諸勝堂 (西灣河)
西灣河筲箕灣道104號地舖
2023-10-23 545 瀏覽
地鐵站一出就見到這間港式茶餐廳在太安樓附近~眼前一亮諸勝堂裝修乾淨,企理有心思同普通茶記有分別坐都坐得舒服啲😋😋嗌咗個下午茶非常足料試咗招牌下午茶餐印尼撈麵~~炒日式滑蛋及豬扒日式滑蛋很嫩滑,食完仲想再食❤️豬扒非常有心機,不是炸的應該是用慢火煎撈麵就普普通通印尼撈麵🤪🤪下次經過可以再吃,可以試埋出名的忌廉湯通心粉為食指數:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
地鐵站一出就見到這間港式茶餐廳
在太安樓附近~眼前一亮諸勝堂
裝修乾淨,企理有心思
同普通茶記有分別
坐都坐得舒服啲😋😋
嗌咗個下午茶非常足料
試咗招牌下午茶餐

印尼撈麵~~炒日式滑蛋及豬扒
日式滑蛋很嫩滑,食完仲想再食❤️
豬扒非常有心機,不是炸的應該是用慢火煎
撈麵就普普通通印尼撈麵🤪🤪

下次經過可以再吃,可以試埋出名的忌廉湯通心粉

為食指數:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2023-10-11 424 瀏覽
They are busy with chatting. Prepared take away food was on their counter for long time. I’m sure they are noticed customer was waiting at the entrance to collect food but none of them were attentive. They looked so free and simply enjoying their chatting behind the counter. I got the food from the counter which left for long time. Needless to say but food was cold already.
外賣自取
2023-10-08 340 瀏覽
平平無奇的冰室走向日式萌系風格,全憑一幅粉彩壁畫,貫穿整個諸勝堂。(1) 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 + 4.3牛奶配日本滑蛋蛋與蛋汁沒有分離,滑嫩。另外,一定要捨棄原配牛油多士,選擇奶油大脆豬。叉燒沒有多餘肥脂,但不會柴身。意粉相對地粗身,熟度剛好,不會軟腍而出現糊狀的口感。個人認為忌廉豬骨湯配搭意粉會自成一派,難以一口品嚐到粉麵及湯汁,若轉為通粉更合襯。 有甚麼是不會消失?大概是冰室的必備菜式,不論早、午、晚都會出現,靜默無聲伴隨歲月。

4.3牛奶配日本滑蛋

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉

2023-10-06
4.3牛奶配日本滑蛋
2023-07-27 542 瀏覽
食過午餐覺得唔錯再試晚市下午茶睇餐牌小貴 但晚市又唔係貴好多都係六十幾蚊左右叫咗1號餐個意粉份量唔多但夠飽肚 酸甜開胃仲有叫咗個蝦仁滑蛋粉飯個甜豉油有小小過甜 食落個汁無加豬油個啲唔係特別香個種撈飯豉油整體覺得幾好 👍🏻
食過午餐覺得唔錯再試晚市
個甜豉油有小小過甜 食落個汁無加豬油個啲
唔係特別香個種撈飯豉油

整體覺得幾好 👍🏻
2023-07-23 241 瀏覽
鋪頭伙記都好好禮貌 🫶🏻鋪頭環境乾淨 小小偏逼一定要搭檯 但有塊擋板都接受到唔會逼到郁唔到🤣🤣第一次食覺得有啲似食澳牛咁嘅速度環境因為好逼 同埋野食出餐好快🤣🤣🤣有個鮮薑汁奶茶/咖啡好得意😂+$4 就有不過叫咗奶茶個茶底偏澀 有微微苦味滑蛋炒得勁滑嫩 推介主打嘅忌廉豬骨湯底都唔錯 以午餐嚟講好有誠意❤️叉燒就係自家製 唔係港式叉燒偏柴偏瘦 無肥肉不過唔算韌整體價錢合理 味道不錯👍🏻會再返嚟食 💓💓
鋪頭伙記都好好禮貌 🫶🏻

不過唔算韌

整體價錢合理 味道不錯👍🏻
會再返嚟食 💓💓
2023-07-22 371 瀏覽
西灣河高質日式fushion快餐,佢哋主打食日本滑蛋。但今日我就叫左自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯,超足料。豬扒有三大塊,煎完口感一啲都唔韌,好好食。海鮮XO醬俾得勁多,好惹味,撈飯食一流。
西灣河高質日式fushion快餐,佢哋主打食日本滑蛋。
但今日我就叫左自家製海鮮XO醬肉眼豬扒飯,超足料。
豬扒有三大塊,煎完口感一啲都唔韌,好好食。
海鮮XO醬俾得勁多,好惹味,撈飯食一流。
💪🏻 忌廉豬骨湯 櫻花蝦雪菜米粉($45 套餐)忌廉豬骨湯底的忌廉味突出😍!平時係茶餐廳食標榜「忌廉湯底」嘅粉麵,都好少食得出忌廉味,但呢間餐廳嘅湯底忌廉味突出,配上米粉索咗湯汁非常好食😋!雪菜肉絲爽口,唔會太咸,同櫻花蝦嘅鮮味非常配搭,撈埋米粉一齊食就啱晒!💪🏻 炒蛋+多士炒蛋用日本蛋去炒,口感非常嫩滑,而調味食得出有少許咸味,令蛋味更加香濃🤤 愛蛋人士一定要試。多士香脆,配上溶化嘅牛油一齊食,非常香口!味道:8/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻 💪🏻💪🏻 /5

💪🏻 忌廉豬骨湯 櫻花蝦雪菜米粉($45 套餐)

💪🏻 炒蛋+多士

味道:8/10