2022-03-28 208 瀏覽
今日同一位有人入去西灣河買嘢西灣河最出名一定係太安樓不過時間比較早所以周圍行陣先入去太安樓順便沿着地鐵站附近向下搵吓嘢食隔一條街望到對面有間用豬頭做logo嘅一間茶記🤣🤣諸勝堂 個名幾好 大家一齊贏!香港人都係 一齊贏到底!佢個五香肉丁米粉 肉丁夠多啱晒我米粉係類似新竹米粉咁thin 有誠意!唔係cheap cheap米粉炒蛋好滑吵得幾靚
今日同一位有人入去西灣河買嘢
隔一條街望到對面有間用豬頭
做logo嘅一間茶記🤣🤣
諸勝堂 個名幾好
大家一齊贏!
香港人都係 一齊贏到底!
佢個五香肉丁米粉 肉丁夠多啱晒我
米粉係類似新竹米粉咁thin 有誠意!
唔係cheap cheap米粉
炒蛋好滑吵得幾靚
2022-03-28 183 瀏覽
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑🎥💽 🪞諸勝堂🪞 地址 :香港島筲箕灣道104號地下好近西灣河地鐵站A出口向左行過馬路1分鐘內到黑色嘅門面招牌再加上豬嘜🐽🐷雖然一眼望晒長方形設計企理 乾淨 衛生左手邊係全部卡位 右手邊係間隔好咗嘅餐枱廚房喺最入面 連埋餐飲部餐枱清晰易明 全部show晒喺餐枱玻璃之下每張枱都有一盒餐巾方便大家餐具都放咗喺枱面一個籃入面有餐巾包裹住忌廉豬骨🐽🐷湯五香肉丁米粉鮮牛油多士 牛乳炒滑蛋另外叫咗個蟹子蟹柳蛋三文治🥪份三文治幾厚身 蛋入面充滿着一條條嘅蟹柳再加上蟹子Mix埋蛋汁一齊煎熟 新鮮嘅生菜 🥬 蛋黃醬鋪滿喺兩塊麵包醬汁滲透🧽加埋一杯地道凍絲襪奶茶🧋🙈Hong Kong Good Morning ! Nice Day 🙊
🌁🌉🌌🎆🌇🌆🌃🎇🌠🌅🌅🏞🗾🎑🎥💽

Mix埋蛋汁一齊煎熟
新鮮嘅生菜 🥬 蛋黃醬鋪滿喺兩塊麵包
醬汁滲透🧽
加埋一杯地道凍絲襪奶茶🧋🙈
Hong Kong Good Morning !
Nice Day 🙊
2022-02-27 299 瀏覽
早餐B ($39)鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉、4.3牛奶炒日本滑蛋、多士賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧餐廳將炒滑蛋直接跟通粉放在同一膠兜內,以節省外賣盒。通粉份量頗多,整整一大碗十分飽肚,但湯水量則偏少。火腿絲、鮑魚絲量一般,炒滑蛋則只有一隻雞蛋份量。多士以紙袋簡單入起來,外表略烘頗吸引。味道方面,通粉不會過冧,頗有彈性。湯底則只有鹹味,未能嚐出餐牌標榜的鮮忌廉和豬骨味,有點失望。鮑魚絲煙韌有嚼口,火腿絲不過不失。炒滑蛋足蛋味,蛋身尚算嫩滑細緻,可惜沒有期待的濃郁牛乳香。多士因放不透氣紙袋,已被焗冧,麵包心則柔軟溫潤。奶茶賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧奶茶以紙杯裝好,色澤一般茶色不算深。味道方面,茶味一般,奶味略淡,口感偏澀不夠香滑。外賣等候時間:🐧🐧在平日上午10點幾下單至取單,約需時20分鐘,等候時間頗長。服務:🐧🐧🐧職員態度友善有禮,唯獨速度有改善空間。🐧❤️結語:對餐廳推介的鮮忌廉豬骨湯和4.3 牛奶炒滑蛋頗失望,不會再試。
早餐B ($39)

鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉、4.3牛奶炒日本滑蛋、多士

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

餐廳將炒滑蛋直接跟通粉放在同一膠兜內,以節省外賣盒。

通粉份量頗多,整整一大碗十分飽肚,但湯水量則偏少。

火腿絲、鮑魚絲量一般,炒滑蛋則只有一隻雞蛋份量。

多士以紙袋簡單入起來,外表略烘頗吸引。

味道方面,通粉不會過冧,頗有彈性。

鮑魚絲煙韌有嚼口,火腿絲不過不失。

炒滑蛋足蛋味,蛋身尚算嫩滑細緻,可惜沒有期待的濃郁牛乳香。

多士因放不透氣紙袋,已被焗冧,麵包心則柔軟溫潤。

奶茶

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧

奶茶以紙杯裝好,色澤一般茶色不算深。

味道方面,茶味一般,奶味略淡,口感偏澀不夠香滑。

外賣等候時間:🐧🐧

服務:🐧🐧🐧

職員態度友善有禮,唯獨速度有改善空間。

2022-02-23
20 分鐘 (外賣自取)
早餐
2022-02-22 196 瀏覽
一直好鐘意食香港特色茶記美食叉燒、滑蛋、奶茶咖啡依啲都係我嘅最愛不過一般茶記衛生同環境都比較「地道」有時一個女仔食野考慮埋環境都會卻步而今日經過西灣河見到依間新式香港茶餐廳鋪內舒服企理 餐牌嘅選擇比起傳統茶記又加添咗幾分特色二話不說就入去試試喇裝修光猛 帶點日式感覺午餐叫咗港式茶餐廳最基本嘅叉燒湯意粉配滑蛋 而牛油多士可以加$3轉沙律飲品方面除咗一般茶記選擇比較特別嘅係有薑汁奶茶同愛爾蘭咖啡忌廉豬骨湯底好驚喜 味道唔會過分濃 但有好香嘅奶滑感食得出係恰到好處嘅調味我食曬啲意粉都忍唔住飲多咗幾啖湯而滑蛋炒得軟滑 入口溶化嘅感覺值得encore!沙律菜正常發揮 係新鮮嘅最後想分享埋愛爾蘭咖啡落咗Whisky所以酒味都幾香 相比之下咖啡味會冇咁出食完仲望左望下午茶餐牌真心鍾意呢度嘅餐牌有好多特別嘅選擇例如蟹子醬三文治 大阪燒同黃金鹹蛋雞中翼港式得黎又有啲別緻味道好吸引呢!整體而言 依間茶餐廳質量中上如果有更多分店就好喇!除咗西灣河仲有上環新店有機會都會再次encore
一直好鐘意食香港特色茶記美食

叉燒、滑蛋、奶茶咖啡依啲都係我嘅最愛
不過一般茶記衛生同環境都比較「地道」
有時一個女仔食野考慮埋環境都會卻步

味道唔會過分濃 但有好香嘅奶滑感
食得出係恰到好處嘅調味
我食曬啲意粉都忍唔住飲多咗幾啖湯

而滑蛋炒得軟滑 入口溶化嘅感覺
值得encore!
沙律菜正常發揮 係新鮮嘅

真心鍾意呢度嘅餐牌有好多特別嘅選擇
例如蟹子醬三文治 大阪燒同黃金鹹蛋雞中翼
港式得黎又有啲別緻味道
好吸引呢!整體而言 依間茶餐廳質量中上
如果有更多分店就好喇!
除咗西灣河仲有上環新店
有機會都會再次encore
2022-02-06 411 瀏覽
🦐 叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $60💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 叉燒唔嚡口又夠入味,蝦仁都算爽脆彈牙,炒蛋亦超級嫩滑水分十足,白飯粒粒分明幾有層次感。🤩🐷 諸勝堂招牌印尼雙撈麵 $58💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 炒滑蛋既鮮嫩又多汁,豬肉眼扒都夠入味唔算嚡口,撈麵微辣超開胃,加上蔥令到佢更加香口惹味!😋🐣 椒香瑞士汁芫茜拌麵加自家鹵水雞翼 $46💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 瑞士汁散發住香濃嘅椒香味,配上芫茜可謂畫龍點晴。拌麵條條爽滑彈牙好掛汁,鹵水雞翼鮮嫩多汁又夠入味,即使係下午茶都非常飽肚。🤤
🦐 叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $60
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
🐷 諸勝堂招牌印尼雙撈麵 $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
諸勝堂招牌印尼雙撈麵
🐣 椒香瑞士汁芫茜拌麵加自家鹵水雞翼 $46
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)
椒香瑞士汁芫茜拌麵加自家鹵水雞翼
2022-02-06
諸勝堂招牌印尼雙撈麵
椒香瑞士汁芫茜拌麵加自家鹵水雞翼
2022-01-31 239 瀏覽
星期一年廿九唔駛返工,唔想自己煮出前一丁食甘頹,於是行去西灣河睇下有咩岩食。經過呢間餐廳既野食幾岩我胃口,於是入去解決我既午餐醫肚。我叫左叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯+奶油脆豬+熱檸絲襪奶茶,食到好飽。所有食物都係即叫即製,侍應服務態度亦都好好。叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯我叫左走蔥,白飯底,加左啲粟米粒,我幾欣賞,無炒飯甘肥之外,又食到粟米粒既清甜。滑蛋好嫩滑,鋪滿晒飯上面,叉燒唔會鞋口,蝦仁爽口,自家製甜豉油都唔錯,好味道。奶油大脆豬仔包散叫$18,真係好大個,而且煉奶俾得好多,豬仔包脆身得黎又唔𠝹口,好正。熱絲襪奶茶枱上有糖俾你自己拎黎落,飲落都幾香滑。
經過呢間餐廳既野食幾岩我胃口,於是入去解決我既午餐醫肚。

奶油大脆豬仔包

熱絲襪奶茶
枱上有糖俾你自己拎黎落,飲落都幾香滑。
絲襪奶茶
2022-01-31
2022-01-23 179 瀏覽
聽聞呢間餐廳喺上環都幾出名,都有好多個正評,做運動之前要食個靚早餐,咁不如就試吓佢啦。.平時見到佢都非常之多人,咁啱平日少啲人,平日放假感覺實在太好啦,唔使同人迫又可以食到自己鍾意嘅嘢❤️❤️.啲食評全部都係寫叉燒滑蛋,但早餐冇叉燒,只有滑蛋不過有黑豚肉,咁就叫個e 餐試下啦. 鮮忌廉豬骨湯雪菜日本黑豚肉米粉配4.3牛奶炒滑蛋,牛油多士$44 ,加咗$4轉樽裝鮮奶,另外加咗$5多士轉奶油大脆豬.首先梗係要試吓呢個炒滑蛋啦,個滑蛋非常之嫩滑有蛋香,食落同其他餐廳嘅炒蛋真係有好大分別,高質真係高質,零舍唔同😌.另外就係試吓佢個黑豚肉啦,我諗同叉燒個來貨一樣所以個質素都唔錯,食落唔會鞋口有肉味絕對唔係求其整碗米粉俾你.個奶油脆豬size真係好大,而且咬落香脆,加埋啲煉奶,係無得輸咖喎,食得出餐廳係好有心機每一樣出品都唔會求其. 另外佢除咗有中文餐牌之外仲可以用QR code掃日文同埋英文,好體貼👍🏽.Cp 值及夠飽: 價錢同質素成正比,而且份量都好夠,去做運動前食補充能量岩岩好.翻啅:未食過佢真係要去試吓,下次我要食叉燒!
Cp 值及夠飽:
翻啅:
未食過佢真係要去試吓,下次我要食叉燒!
2021-12-29 325 瀏覽
喺西灣河地鐵站行過去好快就到,大概5分鐘內必到🥰之前食過上環分店,好深刻所以今次都想試吓新嘅分店👍🏼餐牌同上環差唔多,價錢都係!!主打幾個嘅午餐,照樣食番個滑蛋叉燒😍叉燒蝦仁滑蛋飯 $60略嫌飯嘅份量可以多啲就開心哂🤫女仔食份量就一定夠,男仔就未必啦!不過滑蛋非常之嫩滑,而甜鼓油亦好match!!叉燒絕對高質,有肥有瘦,好好食😋蝦仁有大概4至5隻,都大隻㗎同新鮮,唔會好腥好梅👍🏼餐飲方面就叫咗杯奶茶,正常發揮,茶記奶茶!另外朋友就叫咗XO醬肉眼豬扒飯 $62有成3塊咁多,見好似都幾好食😋聽講唔係好鞋,見佢用牙都咬得開🤣好似都林👍🏼仲有啲蔬菜伴碟,都幾好喎!餐飲佢就加錢要咗杯熱薑汁奶茶!都幾特別,加4蚊就有好抵!!上網見啲人介紹食豬仔包!我哋叫咗一份share!肥仔之選🤣超多奶油正!!!新鮮熱辣辣,脆卜卜😘性價比非常之高!!會返去encore🤣

叉燒蝦仁滑蛋飯 $60

另外朋友就叫咗XO醬肉眼豬扒飯 $62

性價比非常之高!!會返去encore🤣
2021-12-23 926 瀏覽
同朋友小聚傾野,佢約我去佢屋企樓下茶記。午市客人都唔少,好彩唔洗排隊。唯一唔方便就係附近無位泊車。叫左個叉燒意粉配炒蛋多士同叉燒蝦仁滑蛋飯。個意粉湯底有驚喜,唔係一般茶記好水既意粉水,而係口感順滑既忌廉豬骨湯。特別要贊炒蛋多士,烘得香脆,炒蛋好creamy。叉燒滑蛋飯配左自家甜豉油,叉燒都肥瘦適中,唔會太柴,唯一要挑剔就係d飯稍硬,不過撈埋d滑蛋都好食。跟餐仲有配野飲,我簡左咖啡,係即磨,茶記來講,質素相當高。
跟餐仲有配野飲,我簡左咖啡,係即磨,茶記來講,質素相當高。
2021-12-22
  • 叉燒滑蛋飯
  • 多士炒蛋
2021-12-21 176 瀏覽
聽過喺上環嘅諸勝堂好出名,尤其佢嘅滑蛋係超哂班!今日路過西灣河原來佢有新開試業嘅🥰一於今日就試試佢啦!!!入面簡約裝修,有下掛畫都靚咼!見到餐牌唔算好多野揀,證明佢專攻幾樣巧手菜🤟🏼佢仲好貼心預備左英文餐牌日文餐牌添呀👍🏼👍🏼👍🏼叫咗個海鮮XO醬肉眼豬扒飯 $62高質!豬扒唔知係咪因為係肉眼扒,一啲都唔un 唔鞋👏🏼而加Xo醬令件事重口味咗有小小辣,鍾意食重口味嘅人就一定要試🙈好正!啲飯加咗粟米入去令到健康咗👍🏼仲要有啲沙律菜喺側邊,健康之選跟餐叫杯奶茶一般茶餐廳嘅奶茶,唔算好特別好深刻!叉燒滑蛋蝦仁飯 $60好好食😋滑蛋超正!叉燒唔會太瘦,好正🤣蝦仁又好彈牙!不過如果啲飯多啲就好啦🤩奶油豬 $18肥仔之選🤩脆卜卜,好多奶醬🥰好食咼!!新鮮整起外脆內軟,必試❤️

叫咗個海鮮XO醬肉眼豬扒飯 $62

跟餐叫杯奶茶
一般茶餐廳嘅奶茶,唔算好特別好深刻!

叉燒滑蛋蝦仁飯 $60

奶油豬 $18

• 滑蛋叉燒蝦仁飯
  • 奶油豬仔包
價錢合理 誠意之作嘅早餐👍🏻👍🏻早餐A $42忌廉菠菜蟹柳肉腸湯通粉個名好長 🤣🤣不過係幾有驚喜嘅!忌廉湯底做得幾好,一朝早食到菜都覺得好清新 !餸菜都幾多,蟹柳絲同肉腸都幾好食!呢個配搭比較特別好少見,好唔錯!牛奶炒蛋幾滑唔會炒到好老 牛乳味都食得出 唔錯!鮮牛油多士多士唔算厚 不過烘得都幾靚 配埋牛油熱辣辣食幾好 一朝早有包就係最完美😯早餐D沙嗲牛肉豬骨湯麵份量都幾大,沙嗲牛肉色澤都唔錯 沙嗲幾濃 牛肉都多 公仔麵軟硬適中!熱檸水不過不失啦😁不過值得一題係凍檸茶係用鐵杯上 個人幾滿意,因為通常都會凍啲好飲👍🏻餐廳位置唔算大,位置都唔係特別多 不過都乾淨企理 價錢合理開喺西灣河呢個位置都算方便 間唔中幫襯下食早餐都唔錯😆👍🏻👍🏻
價錢合理 誠意之作嘅早餐👍🏻👍🏻

早餐A $42

忌廉菠菜蟹柳肉腸湯通粉
個名好長 🤣🤣不過係幾有驚喜嘅!
呢個配搭比較特別好少見,好唔錯!

牛奶炒蛋
幾滑唔會炒到好老 牛乳味都食得出 唔錯!

鮮牛油多士

早餐D
沙嗲牛肉豬骨湯麵

熱檸水
不過不失啦😁

餐廳位置唔算大,位置都唔係特別多 不過都乾淨企理 價錢合理

2021-10-30 398 瀏覽
入餐廳先知是第一天營業,試業。預左係跟一般茶餐廳差不多,但聽聞係西環有名黃店,要支持下。筆者一直很喜歡華星冰室,但2019年後就無再幫襯,終於找到間有質素黃店茶記。早餐 order 了沙嗲牛肉通心粉,跟炒蛋多士。先上炒蛋多士,以為都係咁啦,所以冇影相,點知將蛋一食落口,竟然係熱辣辣,係即炒即上。當然多士都係熱加脆,都是即烘即出。沙嗲通心粉跟一後茶餐廳一樣,湯底係豬骨湯,但被沙嗲蓋過了未能食得出,總之味道不錯。茶記最緊要是奶茶,餐牌寫名是絲襪奶茶,飲落亦是有水準的,茶味夠,茶奶分量合到好處。第一日試業 waiter service 熱情,希望保持下去。唯一 缺點是坐位太少,等位要耐心一點。
入餐廳先知是第一天營業,試業。

2021-10-30
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
  • 炒蛋
2021-10-26 291 瀏覽
上個月已經日日放工經過呢度,但一路都裝修未開終於等到佢開門,所以馬上入去試下餐牌係正常茶餐廳野原本想食沙爹牛肉麵不過見佢有啲幾特別既配搭,於是就叫咗黎試日本菠菜蟹柳公仔麵 + 麵包炒蛋 + 即磨咖啡不過我食唔到咁多野,就叫咗走包等咗一陣就有得食炒蛋OK,菠菜無渣,湯底話用豬骨湯煲係好CREAMY的即磨咖啡正常好味埋單大約40蚊抵食會再來食沙牛麵
上個月已經日日放工經過呢度,但一路都裝修未開

終於等到佢開門,所以馬上入去試下

餐牌係正常茶餐廳野

原本想食沙爹牛肉麵

不過見佢有啲幾特別既配搭,於是就叫咗黎試

日本菠菜蟹柳公仔麵 + 麵包炒蛋 + 即磨咖啡

不過我食唔到咁多野,就叫咗走包

等咗一陣就有得食

炒蛋OK,菠菜無渣,湯底話用豬骨湯煲

係好CREAMY的

即磨咖啡正常好味

埋單大約40蚊

會再來食沙牛麵
2021-10-26
$40 (早餐)
  • 日本菠菜蟹柳麵