餐廳: 譚仔三哥米線 (西洋菜南街)
資訊:

2018-04-03 976 瀏覽
今日第一次試三哥酸辣,是朋友推薦的。我點的是10少辣,辣度不高,酸味來自於醋,跟其他的湯底比較不同,亦是三哥酸辣的特色。由於辣度不高,下次或者會挑戰高一級的辣。配料是魚腐及腩肉,都很配酸辣。

配料是魚腐及腩肉,都很配酸辣。
2018-03-23 757 瀏覽
今日有嘢做,忙到死,所以先去三哥外賣。買米線攞到翻去,沒米線?芽菜就一堆 淨翻啲配料…咁我食咩?淨食餸? 收咗我40幾 (墨丸 乍醬 魚片)我啲米線呢????我已經12點幾去買 唔算太多人都可以咁
今日有嘢做,忙到死,所以先去三哥外賣。
買米線攞到翻去,沒米線?
芽菜就一堆 淨翻啲配料…
咁我食咩?淨食餸? 收咗我40幾 (墨丸 乍醬 魚片)
我啲米線呢????
我已經12點幾去買 唔算太多人
都可以咁
2018-03-23
外賣自取
午餐
2018-02-23 1002 瀏覽
三哥比起譚仔最好既係佢個湯係正d 香d(個人感覺) 通常清湯我都會揀三哥 而且三哥既炸醬係有味好多!每次去譚仔必食雞肉炸醬同土匪雞翼有得選擇咁多種辣既程度真係好少有 因為我勁唔食得辣 但又好鍾意食辣。 三哥十小fit曬我
每次去譚仔必食雞肉炸醬同土匪雞翼
i was tired n.hungry nd decided to try this famous grilled chicken nd Fungus with noodles in hot sichuan style..it was discovered by.me that style of this cuisine was originating from sichuan in southwestern China..it has bold flavours, particularly the pungency and spiciness resulting from liberal use of garlic nd as well as the unique flavour of sichuan pepper...v hot killing me😝😝☺
2018-02-07 442 瀏覽
去譚仔唔一定要食辣,其實番茄湯都好好食! 米線上面有好多蕃茄蓉!真係用新鮮蕃茄整!所以個湯好夠味!而且酸酸地仲好開胃!幾蚊仲可以飲凍檸蜜!如果食素可以加腐足,連埋韭菜同芽菜已經好夠飽!
所以個湯好夠味!而且酸酸地仲好開胃!幾蚊仲可以飲凍檸蜜!
如果食素可以加腐足,連埋韭菜同芽菜已經好夠飽!
午餐
2017-12-03 1670 瀏覽
香港譚仔三哥有咁多間,點解我話呢間係最好,因為之前幫親過沙田,機場,上水等, 呢間份量同配料係最足既!之前最深刻係沙田食既,d米線少到呢…食定得7成飽,配粒又少,絕無下次,人其實點解既然集團式今經營,食物應該統一少少會好d!講返正題 今次本人就叫左個蕃茄湯配牛肉竹笙米線!叫蕃茄湯係呃自己健康d~味道唔錯~竹笙原因係可以吸盡湯汁,一咬落去就爆湯汁,無得頂 而牛肉每次煮必叫,因為女仕黎講可以補血~整體黎講,呢間譚仔每個月一定至少幫親一次,如果有會員制就好喇 可以儲分~哈!
今經營,食物應該統一少少會好d!
講返正題 今次本人就叫左個蕃茄湯配牛肉竹笙米線!
叫蕃茄湯係呃自己健康d~味道唔錯~
2017-10-30
一早起床忙到下午2:30 ,去旺角食個譚仔三哥。重慶酸辣湯底中辣,對於食韓國辣雞麵和「大家食」食到麻木的我來說,this is nothing。 破紀錄去到臨尾先飲第一口凍飲。辣度其實是夠的,只是三哥的酸辣實在舒服平衡。如果你問我其實《譚仔三哥》和《譚仔》的最主要分別其實就很簡單。三哥湯底較清。三哥無論米線紅薯粉等較幼細。三哥用料亦較仔細。擺碗亦然。但你問我即是三哥完勝?非也。如果要食蕃茄湯底,一定《譚仔》而非三哥
一早起床忙到下午2:30 ,去旺角食個譚仔三哥。

三哥湯底較清。
三哥無論米線紅薯粉等較幼細。
三哥用料亦較仔細。
擺碗亦然。

但你問我即是三哥完勝?非也。

如果要食蕃茄湯底,一定《譚仔》而非三哥
2017-10-27
2017-10-03 1449 瀏覽
譚仔米線好食就大家都知,麻辣亦最為出名。但我今次介紹既係尖椒皮蛋,酸酸甜甜好開胃!麻油味重,辣味香濃,作為前菜諗真一流。另外推介小食有尖椒雲耳,味道亦都好正。雲耳夠爽口,唔會太諗。呢兩個小食係我譚仔必叫,大家不妨試吓!
譚仔米線好食就大家都知,

2017-09-02 1586 瀏覽
我一个重庆人被辣哭了!来香港一周每天都好清淡,本想喝点酸辣的汤,结果带着重庆自信点了超级辣,汤里见不到辣椒,却辣到胃里了,真爽!米线有点粗像米粉,跟黑山羊一样加了韭菜,粉就没有那么腻了。要是想喝汤的话,还是建议点酸辣汤底,味道很赞,没有甜味海鲜味那些怪味,就是地地道道的滇味儿!超级推荐腐竹!!!特别吸汤又不溶汤,很有嚼劲,又有豆制品的满足感。米线里加了些黄豆芽,提升了整个口感,米线也不易坨。生意很好,才去一会儿,后面就排了个小长队。
我一个重庆人被辣哭了!
米线有点粗像米粉,跟黑山羊一样加了韭菜,粉就没有那么腻了。

生意很好,才去一会儿,后面就排了个小长队。
2017-08-31 1248 瀏覽
1/F裝修,要爬到上2/F先有得食,8pm都仲好多人等位,終於到點知個位冷氣機滴水滴到放左個地拖水桶係台面都仲可以叫人坐埋去食🤦🏽‍♀️一路食一邊加湯嗎?一如既往叫酸辣套餐、大香草雞翼、皮蛋味道係無咩大問題既,好食唔好食都應該唔到我再寫,但⋯⋯細雞翼一碟有3隻,大既一碟有5隻,黎個陣得4隻,佢就話欠一隻轉頭比,係跌左1隻落地下,好似要興幸佢無執番地下個隻比我地咁⋯⋯但真係無奈,食哂隻雞翼都無黎⋯⋯已經無心追問,真係沒想到會變成咁
一如既往叫酸辣套餐、大香草雞翼、皮蛋
2017-08-29
15 分鐘 (堂食)
2017-08-30 683 瀏覽
話說有天在尖咀看完展覽, 快要餓暈的時候什麼也沒挑就到附近的譚仔醫肚挑了老友推介的煳麻湯底+魚腐那煳麻湯底就是孜然味呀但比平常的米線湯咸10倍啦~咸10倍啦~咸10倍啦~我都沒辦法吃Q.Q 小菜如蒜泥白肉和尖椒皮蛋也不見特出皮蛋切有點醜…我應該會有一段無限長的時間不敢去…
話說有天在尖咀看完展覽, 快要餓暈的時候
什麼也沒挑就到附近的譚仔醫肚
挑了老友推介的煳麻湯底+魚腐
那煳麻湯底就是孜然味呀
但比平常的米線湯咸10倍啦~咸10倍啦~咸10倍啦~
我都沒辦法吃Q.Q

小菜如蒜泥白肉和尖椒皮蛋也不見特出
皮蛋切有點醜…
我應該會有一段無限長的時間不敢去…
2017-08-12 1076 瀏覽
認識譚仔雲南米線已經15年,當時只有兩間分店。那時,因工作關係,每晚都臨收舖才進(11時收舖,我10:45才到),一星期總會幫襯3天以上,偶爾也會見到三哥到舖鎖門。譚仔吸引我的是那個貨迷一般的湯底,一向喜愛研究煮食總想像不到那湯底的材料,但我只能說:好味、特別、夠濃、.....已足以成為我首選食堂。後來,分店越開越多,再後來,譚仔與三哥分家了,兩邊都有食過,而且不只是一兩間分店便算,我幾乎大半兩間公司的分店都有食過,一向喜歡食和做 marketing 的我對兩間公司有以下評論:譚仔不得不佩服是生意其材,分店比三哥多,平均生意也應比三哥好,難怪日本財團看中了他。但食物質素比普通更普通,湯底只有其形而完全沒有神緒,完全沒有譚仔雲南米線湯底的質素,但是極之好生意三哥天生就是一個愛食的人,愛食的人對食物質素要求很高。湯底,幾乎所有分店都能保持舊有譚仔的質素,而且精益求精⋯⋯但是,三哥總不夠譚仔的生意好?莫非在香港,贏了 marketing 就能贏天下?食客們只信評論又不𢤦食物的質素?近兩三年,我只會幫襯三哥,食物品質有保證,甚至連隻碗都靚D。譚仔有其形而欠缺神緒,但總是迫爆,對我來說是一件好事

譚仔

三哥

近兩三年,我只會幫襯三哥,食物品質有保證,甚至連隻碗都靚D。譚仔有其形而欠缺神緒,但總是迫爆,對我來說是一件好事、極之好👍🏻這樣我便不用排隊,也不用迫人。

最後一句:一半以上的香港人不𢤦食
2017-08-01 991 瀏覽
眾所週知譚仔有分三哥同non 三哥,我個人習慣咗食譚仔三哥,而譚仔三哥入面我覺得旺角天橋底下呢間最好食!咁啱我係附近返工,所以呢間譚仔自然成為我既食堂😂我覺得譚仔三哥最好味係個湯底,湯底先係精髓,所以一向都係要一個餸就已經好足夠(仲可以平啲😂)放工屋企無飯食,又唔知食咩好又去咗食譚仔,我淨係叫咗雞肉麻辣10小辣。如常咁覺得好惹味好好食,我聽到隔離幾個大學生傾計講米線好冧好味,我突然明白點解我一直覺得呢間譚仔好食過人,之前啲人問我有咩分別,我又答唔出🙈原因除咗麻辣好惹味之外就係因為我鐘意佢米冧啲好入味,仲要唔洗特別叫米冧啲都係米冧啲!另外值得一提既係如果你唔大食既話可以揀米少啲平一蚊,三哥會捐出去,唔洗晒食物仲可以做善事一舉兩得👍🏻

2017-07-24
  • 麻辣米線
吃貨一條冷又沒什麼錢之時,只好吃得便宜點,選擇譚仔三哥。人家常說三哥比譚仔更美味,我倒覺得沒什麼大差別。大大碗譚仔三哥的墨丸米線十小辣:六粒爽口彈牙的墨丸,加上口感軟綿的米線,配上兩條腐竹和海量芽菜仔,還有對我來講是剛剛好的十小辣湯底,就這樣又一餐了。
吃貨一條冷又沒什麼錢之時,只好吃得便宜點,選擇譚仔三哥。
人家常說三哥比譚仔更美味,我倒覺得沒什麼大差別。
大大碗譚仔三哥的墨丸米線十小辣:六粒爽口彈牙的墨丸,
加上口感軟綿的米線,配上兩條腐竹和海量芽菜仔,
還有對我來講是剛剛好的十小辣湯底,就這樣又一餐了。

墨丸米線十小辣
2017-07-25
墨丸米線十小辣
2017-07-19 625 瀏覽
正宗嘅譚仔三哥可遇不可求 尤其是旺角呢一間 裝修又黃又綠 完全可以帶畀我雲南家鄉嘅感覺 喺食物方面 三哥嘅酸辣係無可比擬好食 我最鍾意就係佢哋蕃茄湯底 真係有一嚿嚿蕃茄喺裏面 而且非常濃郁 其次推介就係佢哋嘅 尖椒皮蛋同土匪雞翼